2022-07-23 580 瀏覽
唔記得影實物😂今次嗌咗三個蛋糕🤪日本赤肉蜜瓜 $70 - 雖然佢係最貴,但佢係最普通嘅😅 純粹只係密瓜好好食,但得5粒😂雙重朱古力 $58 - 要連埋中間啲cream食,會濃味好多😝法式檸檬撻 $64 - 唔怪得之上次買唔到🤤真係好好食,檸檬好衝擊味覺我覺得係必食😳呢個我諗係我會平時都想買嚟食😳其實本身定價都唔貴,仲要做埋Times Square $100 coupon,真係超級抵,$100左右有三個蛋糕😝
唔記得影實物😂

今次嗌咗三個蛋糕🤪
我覺得係必食😳呢個我諗係我會平時都想買嚟食😳

• 法式檸檬撻
2022-07-19 504 瀏覽
依間戚風蛋糕我成日食😋 因為個樣又靚❤️ 價錢又唔貴🥰 最緊要嘅係細細個兩個人食啱啱好👍🏻 我媽媽真係超鍾意食蛋糕😋 行過銅鑼灣見到有新味😍 忍唔住帶咗4個返屋企😆伯爵夫人($64)賣相勁吸引好靚❤️ 加上我自己本身好鍾意食茶味既野😍 覺得依個好食😋 面頭有層柚子味酸酸啫喱🥰 伯爵茶味好突出👍🏻 味道好夾😎法式檸檬撻($64)🍋 我自己本身好鍾意食檸檬撻🍋 但呢個真係好好食😋面層係酸酸醬,中層鬆軟既戚風蛋糕🍰 低層仲有餅底, 成個配搭勁Match❤️ 感覺好清新🌿日本日向夏蜜柑($64)面頭有好多舊日本柑🍊 啲柑好多汁Juicy😋 味道酸酸甜甜🥰 口感清新🌿大甲香芋黑糖麻薯($64)一拎出嚟勁香香芋味🥰 我本身麻麻哋芋頭嘢😆 但覺得呢個都唔錯☺️ 中層既香芋cream食到有粒粒嘅芋頭蓉👍🏻 加埋煙韌嘅黑糖麻薯,口感更豐富❤️

伯爵夫人($64)

法式檸檬撻($64)🍋

日本日向夏蜜柑($64)

大甲香芋黑糖麻薯($64)
2022-07-18
其他
2022-07-18 291 瀏覽
其實我想試La Famille好耐,但無一個誘因令我幫襯😂 今日用咗時代廣場dining coupon下終於食到,每一個價錢大約$58-$64,本身想買檸檬🍋,點知3點幾就已經冇晒🥲買咗伯爵夫人$64、日本柚子$58、斑蘭飄香$64、日本日向夏蜜柑$64四個我覺得最好食嘅係蜜柑,最有驚喜嘅係班蘭,最普通係日本柚子🤓 不過四個就算隔夜食都仲好鬆軟🤓 其實有時生日要打下生日蛋糕卡都係一個唔錯嘅選擇🤤

2022-07-10 406 瀏覽
由開第一間店就已經食這間的蛋糕,看着它越開越多分店,但質素依然保持不錯,還不時推出新款式,很難得!英國伯爵夫人($64) 是新推出的款式,伯爵茶香,加入橘子和檸檬,味道十分清新,面層的啫喱和內裡的橘子粒更添口感大甲香芋黑糖麻薯($64) 芋頭忌廉香亦挺濃,中間夾著的麻糬口感更像蕨餅沖繩黑糖栗子蒙布朗($58) 栗子蓉幾軟綿,味道幾突出香濃開心果($67)外層有開心果層皮,濃濃的開心果香,甜度可以稍低一點,很滿足啊! 戚風蛋糕相當鬆軟,難怪什麼時候都有捧場客💜

沖繩黑糖栗子蒙布朗($58) 栗子蓉幾軟綿,味道幾突出

戚風蛋糕相當鬆軟,難怪什麼時候都有捧場客💜
2022-07-07 311 瀏覽
今日放工經過銅鑼灣店 見到La famille 有新品喇今次是英國伯爵夫人充滿橘子和檸檬香味的蛋糕蛋糕面鋪上檸檬片和果凍配搭鮮忌廉 口感很豐富非常非常軟綿綿很香清的茶味大甲香芋黑糖麻糬紫色的蛋糕很吸睛呢台灣大甲芋頭戚風蛋糕蛋糕夾著大甲香芋忌廉非常之濃旭配搭黑糖麻糬口感綿密煙韌另一款是英國伯爵茶帶有淡淡的佛手柑香氣清新的味道 口感非常之清爽柔軟濕潤Setouchi Lemon & Cheese Bavarois瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞Lemon mousse cake 配搭果凍味道濃郁 口感很軟滑 夏天食真的很清新 是我喜歡的味道
今日放工經過銅鑼灣店

Lemon mousse cake 配搭果凍
味道濃郁 口感很軟滑
夏天食真的很清新 是我喜歡的味道

• 英國伯爵茶
平時多數買呢度出名既戚風蛋糕食,見佢地既巴伐利亞都好靚就試下,意外地幾有驚喜😳底層係細滑既慕絲,上層好似啫喱咁既係類似日本和菓子水信玄餅咁,晶瑩剔透咁望到d食用鮮花同生果,食落口感清新,好岩夏天雪凍食😋戚風蛋糕試左開心果味同大甲香芋黑糖麻糬味~開心果味既cream雖然有d開心果碎粒,可惜整體開心味味唔太突出,有少少失望。香芋味反而幾好食,中間仲有舊黑糖麻糬,多一種口感,同蛋糕又match到👍

行經La Famille時代廣場分店,發現了一個超美的蛋糕,滿佈鮮花,女孩子一定會超喜歡呢 ⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈忍不住買了一個回家吃🤓-𑁍日本柚子芝士 15cm $410外觀方面,蛋糕以超多食用花作為裝飾,真的超美,絕對igable!另外,蛋糕以法國Kiri忌廉芝士和北海道Nakazawa鮮忌廉製作,質感非常之軟滑,戚風蛋糕一如以往超級鬆軟,用上高知縣柚子皮,有濃濃柚子果香,更有鹹的芝士味道。絕對推薦!
忍不住買了一個回家吃🤓
𑁍日本柚子芝士 15cm $410
戚風蛋糕一如以往超級鬆軟,
用上高知縣柚子皮,有濃濃柚子果香,
更有鹹的芝士味道。
絕對推薦!
️🎂每次替朋友慶生,特別是兩至三人的小聚會,都會馬上想起ʟᴀ ғᴀᴍɪʟʟᴇ的戚風蛋糕!味道選擇多達十幾款,小小的一個份量剛好,飯後sʜᴀʀᴇ吃也不會太飽,而且價錢也不貴🥳⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<桂香玄米綠茶> $58之前沒有見過這個口味,一看就覺得是女生會喜歡的味道,淡淡的桂花香配上玄米綠茶,這個配搭不常見,茶控可以試試🍵⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<香濃開心果> $67挺喜歡香濃開心果味,上面的開心果慕絲很濃郁,只有這一款有朱古力脆皮包著戚風蛋糕,跟其他款式的口感很不同✨⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<焦糖完熟香蕉> $58第一啖連忌廉吃焦糖味超突出,香蕉原來是直接加進了蛋糕漿再焗,味道就像平時的香蕉蛋糕,完熟的香蕉跟蛋糕真係很匹配🍌⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<日本白桃> $64蛋糕被半個白桃覆蓋,白桃清甜多汁,水果味蛋糕相對上不膩,但整體就較淡味🍑
️🎂

<桂香玄米綠茶> $58

<香濃開心果> $67

<焦糖完熟香蕉> $58

<日本白桃> $64

2022-04-17 490 瀏覽
La Famille蛋糕食過好多次,因為有得買迷你版,平時得2,3個人好難買蛋糕,因為一定食唔晒。La Famille有細細個蛋糕、款式多、價錢平!仲要係戚風蛋糕所以食完唔會覺得漏😌輕鬆一個人食哂成個都得🤣💚香濃開心果戚風蛋糕 $67開心果味嘅甜品唔係成日有 所以諗都唔使諗就一定係揀呢款。💚外層:係開心果朱古力脆皮💚🍫係非常濃嘅開心果味😍有人覺得佢個脆皮太甜,但係對於我好甜嘅人嚟講,係無敵好食!無需減甜!💚頂層:有一舊開心果味Mousse舖喺面😍佢嘅開心果味濃郁程度比起個朱古力脆皮更強烈😗輕鬆食晒成舊Mousse💚內層:入面嘅戚風蛋糕當然都係開心果味啦💚輕盈又soft嘅口感,再加埋每一啖由外至內、上至下嘅開心果味,點能抗拒?🥳

💚香濃開心果戚風蛋糕 $67

開心果味嘅甜品唔係成日有 所以諗都唔使諗就一定係揀呢款。

2022-04-11 303 瀏覽
呢間蛋糕店相當出名,主打戚風蛋糕,口味選擇好多!食落比平時嘅蛋糕更輕盈同鬆軟,絕對係下午茶嘅好選擇🤤焦糖完熟香蕉($58)中間夾有香蕉蓉,搭配埋焦糖真係無得頂!嗜甜者一定要試下🍌雙重朱古力($58)極力推薦😍朱古力味道濃郁,表面朱古力忌廉同埋朱古力脆脆帶黎三重滋味享受🥹令味道更豐富🍫香濃開心果($67)外層係開心果朱古力外皮,外脆內軟令口感更得意!蛋糕裏面仲有開心果仁,味道都相當出色京都焙茶($64)相對甜度較低,每一啖都充滿茶香,食落清新輕盈又唔會膩🥰🤍La Famille (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

焦糖完熟香蕉($58)
中間夾有香蕉蓉,搭配埋焦糖真係無得頂!嗜甜者一定要試下🍌

雙重朱古力($58)

香濃開心果($67)

京都焙茶($64)
相對甜度較低,每一啖都充滿茶香,食落清新輕盈又唔會膩🥰🤍

La Famille (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖
2022-04-07 278 瀏覽
Petit cake好啱同屋企人買幾款口味share食🍰 之前試過戚風蛋糕好鬆軟; 北海道忌廉好輕盈又唔甜😋 食完冇乜罪惡感😊 .🍠大甲香芋黑糖麻薯 $62: 大甲香芋夠香綿,同黑糖味好夾😋 中間有麻薯好煙韌😇 .🤎京都焙茶 $62: 小編係焙茶控 見到即刻買依款口味😍 茶味夠濃,中間有蕨餅好QQ,一啲都唔膩😝.🌰沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56: 栗子蓉好幼滑,用沖繩黑糖好香比較天然😝 小編媽媽至愛😋.🍵桂香玄米綠茶 $56: 小編姐姐至愛 玄米綠茶好清香,散發淡淡香氣👍🏼

🍠大甲香芋黑糖麻薯 $62
: 大甲香芋夠香綿,同黑糖味好夾😋 中間有麻薯好煙韌😇

🤎京都焙茶 $62

🌰沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56
: 栗子蓉好幼滑,用沖繩黑糖好香比較天然😝 小編媽媽至愛😋

🍵桂香玄米綠茶 $56
: 小編姐姐至愛 玄米綠茶好清香,散發淡淡香氣👍🏼
2022-03-29 248 瀏覽
La Famille🏡🎂The cakes displayed here always lured us in. Nor did the one I ever tried disappointed me. I ordered 4 cakes and took back home to enjoy with my family. - Osmathus & Genmaicha 🍵- French Rose 🌹🍓- Japanese Yuzu 🍋- Mont Blanc 🌰 The cakes were amazing, sponge was soft and have a variety of selection. All the cakes I ordered are absolutely stunning especially the yuzu flavour which was recommended by the nice waitress. I can smell the subtle taste of yuzu which were just perfect and the a
La Famille🏡🎂

- Osmathus & Genmaicha 🍵
- French Rose 🌹🍓
- Japanese Yuzu 🍋
- Mont Blanc 🌰

The cakes were amazing, sponge was soft and have a variety of selection. All the cakes I ordered are absolutely stunning especially the yuzu flavour which was recommended by the nice waitress. I can smell the subtle taste of yuzu which were just perfect and the aroma is so refreshing. To the delicious cakes, even my picky father was totally spoiled.

I cannot recommend this place enough and the cakes were only $58 each which is a really great bargain for such quality!
2022-03-26
Osmathus & Genmaicha
Japanese  yuzu
Mont  blanc
French  rose
2022-03-20 251 瀏覽
今日出開銅鑼灣補給買下食材,日日都WFH 人都快癲,今日難得出去梗係要食下野加買下正野啦!行過時代買餸,見到有間蛋糕🎂勁靚,即刻心心眼,見到勁蛋個味都想食,又忍唔住買左4款🤣🤣買左香濃開心果、焦糖完熟香蕉、法國玫瑰同日本日向夏蜜柑,每個都係裡面有少少cream,出面係戚風蛋糕,所以唔會太肥🤣🤣🤣👍🏻其實細細地都幾好,可以試多幾款味😋😋
2022-03-17 235 瀏覽
一向喜歡吃蛋糕,不過一般size都好大個,一個人食唔晒剛巧經過Times Square La families,見到好多味道選擇,size又夠mini, 一於買個人氣蛋糕"英國伯爵茶"返屋企食吃過晚飯後,即刻試食英國伯爵茶風小蛋糕,蛋糕超鬆軟彈牙,清新的伯爵茶味,中間夾著北海道軟滑忌廉,好味!喜愛伯爵茶的我,真係慢慢嘆個夠下次再經過會買下其他味道試試
一向喜歡吃蛋糕,不過一般size都好大個,一個人食唔晒

下次再經過會買下其他味道試試
2022-03-15
外賣自取
$60 (宵夜)
英國伯爵茶
La Famille主打清新又不甜膩戚風蛋糕,款式眾多,平均一個$60左右,而期間限定囗味有桂香玄米綠茶和日向夏蜜柑,另外仲有朱古力磚、手工曲奇、蝴蝶酥賣,送禮都不錯🥰香濃開心果|$67食過返尋味既開心果蛋糕,雖然佢係最貴既一款,但貴得有價值👍🏻外層係脆皮開心果口味朱古力,表面有不少開心果碎,豐富口感,而入面蛋糕開心果味道好香濃,真材實料🤤皇牌士多啤梨|$58叫得做皇牌對佢都幾有期待,外層用上薄薄啫喱作裝飾,上面鋪左幾粒又大又清甜果肉🍓切開入面都係粉紅色,聞到陣陣士多啤梨味,唔會有好假既甜味,忌廉平衡得不錯😋唔會好膩斑蘭飄香|$64蛋糕呈漂亮青綠色,味道清香天然,令人有點懷念新加坡手信🙈上面仲有兩片葉形朱古力,中間夾著椰子忌廉和椰子肉,口感軟滑帶椰香,風味十足榛果炭燒咖啡|$58榛子味道唔太強烈,反而咖啡味幾香☕️朱古力脆脆幾好食,蛋糕鬆軟濕潤,不過相對其他味道呢款就比較普通京都焙茶|$64其中一款期間限定,內有乾坤既焙茶蛋糕,入面有粒粒黑糖麻糬,煙煙韌韌,相當有驚喜🥰焙茶茶香濃厚,仲有焙茶奶凍,口感豐富

香濃開心果|$67

皇牌士多啤梨|$58