2021-06-17 235 瀏覽
今日係朋友嘅生日,佢一向鍾意食啲口感比較輕盈嘅蛋糕,戚風蛋糕就啱晒佢啦。於是我特登黎呢間戚風蛋糕專門店買蛋糕比佢。買個大嘅又怕食唔曬,買一個細嘅又好似冇乜誠意。於是,醒目嘅我決定買幾個細嘅,咁就可以食多幾隻味啦。🍊日本日向夏蜜柑 $62有好多蜜柑喺蛋糕上面,蜜柑食落好清甜。蛋糕本身酸酸甜甜,好清新。仲有一份蜜柑奶凍喺蛋糕,有蜜柑香之餘仲好重奶味,好食。☕️榛果炭燒咖啡 $56蛋糕上面有榛子同咖啡味嘅cream,仲有啲榛子脆脆,配埋戚風蛋糕,口感豐富。蛋糕嘅咖啡味濃,又唔會好甜。🍵桂香玄米綠茶 $56呢款蛋糕上面嘅玄米茶奶凍嘅玄米茶味好香好濃郁,仲有奶香,食落仲好滑。戚風蛋糕嘅玄米茶味亦都好香濃,配埋中間幼滑嘅cream,仲有淡淡嘅桂花香,呢款係我四款口味入面最鍾意嘅一款。🍓皇牌士多啤梨 $56話明皇牌又點可以唔買黎試下?蛋糕上面有幾粒士多啤梨同埋一片啫哩。呢個蛋糕係四款蛋糕入面甜度相對比較高嘅一款,但都唔會太甜,都仲係大部分人會鍾意嘅甜度。同埋我覺得呢款蛋糕都係最濕潤嘅一款,都好食。

🍊日本日向夏蜜柑 $62

☕️榛果炭燒咖啡 $56

🍵桂香玄米綠茶 $56

🍓皇牌士多啤梨 $56
2021-06-15
慶祝紀念
生日
2021-06-14 211 瀏覽
一直都好鍾意La Famille既蛋糕,款款都好精緻吸引🤤🤤前排行銅鑼灣又忍唔住買左幾件返去同屋企人share~~📍日本完熟蜜瓜🍈呢款係新品黎~夏天就梗係要食蜜瓜啦❣️❣️蛋糕面頭有滿滿既蜜瓜,裡面仲有蜜瓜蓉,十分香甜~~口感好濕潤,配埋個cream好好味😋😋📍京都焙茶☕️賣相好靚,食落有好濃焙茶味~~內層有黑糖麻糬粒,咬落煙韌又有茶香🤤🤤📍日本柚子🍊味道清新,面頭仲有雜莓作裝飾~~柚子味好重,食到d粒粒柚子皮,輕盈之選👍🏻👍🏻📍大甲香芋黑糖麻糬🍠蛋糕採用台灣大甲芋頭,芋頭味濃郁😋😋中間夾層係香芋忌廉同黑糖麻糬,煙煙韌韌好好味❤️❤️
前排行銅鑼灣又忍唔住買左幾件返去同屋企人share~~

📍日本完熟蜜瓜🍈
呢款係新品黎~夏天就梗係要食蜜瓜啦❣️❣️
蛋糕面頭有滿滿既蜜瓜,裡面仲有蜜瓜蓉,十分香甜~~
口感好濕潤,配埋個cream好好味😋😋

📍京都焙茶☕️
賣相好靚,食落有好濃焙茶味~~
內層有黑糖麻糬粒,咬落煙韌又有茶香🤤🤤

📍日本柚子🍊
味道清新,面頭仲有雜莓作裝飾~~
柚子味好重,食到d粒粒柚子皮,輕盈之選👍🏻👍🏻

📍大甲香芋黑糖麻糬🍠
蛋糕採用台灣大甲芋頭,芋頭味濃郁😋😋
中間夾層係香芋忌廉同黑糖麻糬,煙煙韌韌好好味❤️❤️
2021-06-09 257 瀏覽
前日放學經過銅鑼灣時代廣場,想買啲蛋糕返屋企做第二日嘅早餐~諗起上次嚟過呢間蛋糕店🍰佢嘅蛋糕好好味😋食過返尋味~就想再買返屋企食下~和風竹炭黑金胡麻$62係新推出嘅熱賣口味!純黑嘅顏色,食落有好香濃嘅芝麻味~軟綿綿嘅蛋糕🍰幾鍾意佢嘅表層,甜甜地又脆脆地,唔錯!香濃開心果$65全綠色嘅蛋糕🍰中間有淡淡嘅開心果味,食落覺得幾軟滑,好好味😋日本日向夏蜜柑$62橙黃色嘅蛋糕🍰表面仲有蜜柑,幾香甜~好有夏季嘅特色,酸酸甜甜嘅感覺幾正!京都焙茶$62好香好濃郁嘅焙茶味🍵好適合鍾意焙茶嘅朋友試吓~蛋糕食落好鬆軟,帶有淡淡清香,好食~

和風竹炭黑金胡麻$62

香濃開心果$65

日本日向夏蜜柑$62

京都焙茶$62
2021-06-06
2021-06-08 238 瀏覽
又是一年生日的時節,去年同事預訂的La Familie生日蛋糕🎂仍然記憶猶新。今天特意放工之後,過來銅鑼灣,買一些小的cake 🎂Pre-birthday 🎂一下。🤩 我一直相信,生日是一個人生階段的新開始,每次生日之後,都會有新的能量注入,生命也開始了新的課題。所以,每次生日我都會好好慶祝。關鍵是讓自己開心,形式更是每年都不一樣。 莓莓恩澤 稀少糖新鮮的莓莓,滿滿的都是維生素。 蜜瓜蛋糕 朱古力蛋糕 柑橘蛋糕 蛋糕的餅底,都是無限柔軟,淡淡的雞蛋香味,一點不會覺得膩。關鍵是奶油也是用鮮奶做成的,感覺很天然,又讓人覺得健康的滿足。雖然最近胖了不少,但是,仍然抵擋不住,對甜食的熱愛。不過這是健康的甜食,適當的吃一些,也是對身體有好處的。希望自己可以重拾對運動的感情,讓身體也回到原來的狀態。...La Famille銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

莓莓恩澤 稀少糖
新鮮的莓莓,滿滿的都是維生素。

蜜瓜蛋糕

朱古力蛋糕

柑橘蛋糕

希望自己可以重拾對運動的感情,讓身體也回到原來的狀態。

La Famille
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖
2021-06-07 172 瀏覽
好耐冇食蛋糕啦一直大受人氣既 La Famille 戚風小蛋糕細細個夠精緻得黎味道又好1~2人share食份量啱啱好人多既話仲可以試多幾隻味🌹法國玫瑰浪漫既玫瑰造成蛋糕自然深得女士既喜愛粉紅包既蛋糕有住濃郁既玫瑰味甜到入心呀🥰🥰🫖英國伯爵茶Earl gray係青蛙至愛味道簡單清新茶香滿滿又唔會太甜上面既cream質感細緻一口氣食曬都唔會濟🖤和風竹炭黑金胡麻面層cream細滑奶味濃中層cream就爆香芝麻味底層就係原味既cream好有層次蛋糕偏向少甜每啖都食到磨碎左既芝麻好足料呀🍵京都焙茶焙茶味足中間仲有麻薯好有驚喜不過佢係期間限定㗎要試就快😍
好耐冇食蛋糕啦

中間仲有麻薯
好有驚喜
不過佢係期間限定㗎
要試就快😍
慶祝生日當然要訂購生日蛋糕,呢間主打輕形、清新、日系風的戚風蛋糕店岩曬我心意。蛋糕口感有如雪花般細緻軟嫩,中心填滿了幼滑的北海道Nakazawa鮮忌廉,每一口都充滿玫瑰這濃郁的香氣,讓人醉心。味道不會過分甜膩且相當誘人!縱使蛋糕是粉紅色,店舖拒絕人造色素香料,令我食得放心。蛋糕頂舖滿酸甜的紅桑莓,仲有白朱古力蝴蝶在飛舞,豐富的層次予人滿滿的幸福感。整顆蛋糕由內而外到係咁優雅、浪漫唯美💕收到蛋糕的朋友都好滿意,而且好喜歡添😋

縱使蛋糕是粉紅色,店舖拒絕人造色素香料,令我食得放心。

整顆蛋糕由內而外到係咁優雅、浪漫唯美💕

收到蛋糕的朋友都好滿意,而且好喜歡添😋

2021-06-03 131 瀏覽
今日行完街見到好靚嘅戚風蛋糕,忍唔住買咗幾件返去!!!呢度啲戚風蛋糕好受歡迎,我六點幾去到,好多款都賣晒啦!!!左諗右諗,最後揀咗一件大甲香芋、蜜柑同埋白桃,賣相好靚,未食已經心心眼!店員好好,知道我都要一段時間先食,就用個雪袋幫我裝住,令蛋糕保持最佳狀態。佢哋嘅戚風蛋糕唔單止造型好,味道都好好,蛋糕質感夠濕潤大甲香芋嗰個中間有麻薯,口感QQ,好好食;甜度適中,鍾意食芋頭嘅朋友不能錯過!蜜柑戚風蛋糕係佢哋嘅時令產品,蛋糕加入咗少少檸檬味道,好清新!日本白桃好食,蛋糕有淡淡嘅茶香,同白桃味道非常配合~呢度都有原個嘅蛋糕,下次有朋友生日可以喺呢度訂!

佢哋嘅戚風蛋糕唔單止造型好,味道都好好,蛋糕質感夠濕潤

日本白桃好食,蛋糕有淡淡嘅茶香,同白桃味道非常配合~

呢度都有原個嘅蛋糕,下次有朋友生日可以喺呢度訂!

2021-06-02
10 分鐘 (外賣自取)
2021-05-30 126 瀏覽
🍰賣相、味道同樣出色! 可以揀4吋size, 細細個, 自己獨食或同朋友分享都得😚💚#香濃開心果表層係開心果朱古力脆皮、開心果奶凍, 開心果味濃郁。表面嘅脆皮出奇出乎意料唔會太甜,仲有開心果碎, 口感脆脆的!戚風蛋糕充滿着果仁香氣, 蛋糕中間有鮮忌廉, 口感軟滑, 好有層次🍊#日本柚子蛋糕鬆軟濕潤, 上面以雜莓作點綴, 裡面有粒粒柚子皮, 清新又輕盈🍵#京都焙茶焙茶味好香, 散發住烘焙香氣, 裏面仲有黑糖麻糬, 煙煙韌韌, 好有口感!🌹#法國玫瑰充滿少女味💓, 蛋糕好軟熟, 內外都有玫瑰味~

💚#香濃開心果

🍊#日本柚子

🍵#京都焙茶

🌹#法國玫瑰
充滿少女味💓, 蛋糕好軟熟, 內外都有玫瑰味~
2021-05-29
1K
2021-05-27 138 瀏覽
#銅鑼灣 🧒契仔打電話嚟話好耐無見過我, 咁我呢個契媽唯有乖乖喺放工後買埋蛋糕上去氹返佢啦🤷‍♀️! 問隻豬仔要咩味蛋糕, 佢話要晒🤦‍♀️….一面電話指示我要買咩味…okok, 價錢唔貴, 一於買多幾個齊齊食! 🤤🎂蛋糕鬆軟, 唔會死甜, cream 唔油膩, 生果新鮮, 食得出用料上乘, 製作用心, 讚! 👍🍊日本日向夏蜜柑 $62 ~ 柑超香甜又新鮮🎂大甲香芋黑糖麻糬 $62 ~ 真大甲香芋, 味道突出, 芋味 cream 好軟滑香濃! 🍑日本白桃 $62 ~ 我估足有一個桃份量, 白桃清甜新鮮, 濃郁的桃香! 🌹法國玫瑰 $56 ~ 好有驚喜, 唔係死實又假的玫瑰味, 係淡淡的玫瑰清香, 配上花茶應該更夾! 🍌焦糖完熟香蕉 $56 ~ 香甜的蕉, 雖然焦糖, 但不會過甜!

🍊日本日向夏蜜柑 $62 ~ 柑超香甜又新鮮

2021-05-26 102 瀏覽
人氣打卡戚風蛋糕,一定係各位少女心最愛🥰行到銅鑼灣時代廣場,發現樓下有一間分店,地點就腳好方便,一於買幾個蛋糕同屋企人分享下先!.為咗保持每個蛋糕嘅濕潤,每一個都用獨立嘅玻璃罩罩住,真係好貼心。沖繩黑糖栗子蒙布朗上邊有粒原粒嘅栗子,下邊係栗子蓉做嘅cream底,栗子蓉都好順滑而且唔會太甜,少少忌廉之餘,都可以食到栗子嘅香味。.雙重朱古力dark chocolate比例都幾重,而且甜度適中,有香濃嘅朱古力味,上邊仲有幾粒朱古力脆脆,好得意。.京都焙茶俾佢個外形吸引咗,蛋糕係香濃嘅焙茶味,入面仲有黑糖麻糬,好可愛。

沖繩黑糖栗子蒙布朗
雙重朱古力
京都焙茶
2021-05-23 104 瀏覽
光顧這間La Famille都已經不只十次,工作勞累時最愛買一個單件靚靚戚風蛋糕逗逗自己、打打氣,而最愛的口味就是日本柚子芝士。不想勞煩家人所以自己一早已訂好蛋糕,當然是選我最愛的口味,想家人也試試。蛋糕有多款選擇,總有一款適合你的口味。《Japanese Yuzu Cheese 日本柚子芝士 $400/ 1.0L 》一磅都已經好足夠4-5人分享食用。賣相吸引已非新聞,有鮮黃吸睛的馬卡龍,迷人漂亮的食用鮮花瓣,同味道酸甜的莓子。蛋糕中間就有軟熟並帶有濕度的戚風蛋糕,外層就用上優質法國Kiri忌廉芝士製作,配合濃滑富奶香的北海道Nakazawa鮮忌廉,芝味清香細滑又不膩,家人都大讚好吃!五月是我的生日,本身想與陪伴自己13件的狗狗同渡過,簡簡單單的與她拍拍照就滿足,但她等不到... 就離開我了,十分傷心。

蛋糕有多款選擇,總有一款適合你的口味。

2021-05-22
$100 (其他)
慶祝紀念
生日
2021-05-19 119 瀏覽
📍 La Famille媽媽好鐘意食蛋糕,今次母親節就買la famille既迷你戚風蛋糕氹下媽媽開心。➖➖📌 日本日向夏蜜柑 $62顏值滿分,有香甜既日向夏蜜柑果肉,戚風蛋糕體軟綿可口,帶有少少柑香果酸,清新怡人。➖➖📌 京都焙茶 $62好濃郁既茶味,入面仲有流心焙茶同煙煙韌韌既麻糬,每一啖入口都係濃濃既焙茶味,啱曬茶控啊!➖➖📌 日本白桃 $62有半個白桃係面頭,白桃味好突出,桃肉鮮甜多汁,清香嘅桃味中和左蛋糕中嘅忌廉,甜度平衡得幾好➖➖📌 榛果炭燒咖啡 $56蛋糕面有微微嘅焦香,咖啡味濃郁,cream都濃味,口感輕盈,味道質素都幾唔錯。➖➖地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖➖➖人均消費:$120 (subject to service charge)好食指數:4/5抵食指數:3.8/5環境指數:3/5服務指數:3.7/5回頭指數:4/5-
📍 La Famille

抵食指數:3.8/5
環境指數:3/5
服務指數:3.7/5
回頭指數:4/5
❤️嘻嘻😆又去左 La Famille買戚風蛋糕同朋友喺屋企閨蜜下午茶🍰🧁🫖喜歡他們的小戚風蛋糕,成10 cm,先$50幾-$60幾🍰,CP值超級高💕💕 用料高質,有內涵,高水準,食完不覺膩,沒有負擔🌈而且La Famille的戚風蛋糕都用保濕玻璃罩保護着,令蛋糕不會變乾,保持濕潤口感💯💯📌雙重朱古力🍫(10cm)超濃郁朱古力味,朱古力戚風蛋糕,配合朱古力忌廉,朱古力脆脆和朱古力片,多重口感,多重享受🍫🍫📌日本日向夏蜜柑🍊(10cm)蛋糕面舖滿蜜柑🍊,蛋糕食落夠晒軟熟,仲帶有淡淡嘅蜜柑,好清新又唔膩🌱📌和風竹炭黑金胡麻🌑(10cm)外表七彩斑斕,蛋糕和忌廉都帶馥香濃郁的黑芝麻味,中間還床着白色的芝麻忌廉,超香🖤~📌京都焙茶🍵(10cm)這個真是充滿驚喜,有固定的焙茶蛋糕和濃郁焙茶忌廉,切開還有焙茶麻糬🥠🤩‼️📌榛果炭燒咖啡☕️(10cm)果仁香和咖啡香互相平衡,散發出陣陣咖啡香氣,食完回甘,咖啡迷要試下😋😋☕️

📌雙重朱古力🍫(10cm)

📌日本日向夏蜜柑🍊(10cm)

📌和風竹炭黑金胡麻🌑(10cm)

📌京都焙茶🍵(10cm)

📌榛果炭燒咖啡☕️(10cm)

2021-05-18 113 瀏覽
La Famille的蛋糕我和家人也很喜歡吃的😋,這次在銅鑼灣入手了原個戚風蛋糕,蛋糕有多款口味選擇,有迷你版本的原個版本選擇。預先蛋糕可選擇1-3.5磅裝,也可以加購自訂生日牌🙈。-💥伯爵茶日本香桃 HKD$360,這個是15cm一磅裝,材料有日本白桃粒/伯爵茶戚風蛋糕/北海道忌廉製成。茶葉採用英國伯爵茶,茶味很香味道濃郁🤩。吃一口戚風蛋糕還會慢慢散發著茶香味,蛋糕味道甜而不膩,口感濕潤鬆軟💕。-把蛋糕切開之後,就會看到層次分明的賣相🤩。蛋糕夾層分別以伯爵茶戚風蛋糕及混合日本白桃和伯爵茶葉的忌廉製成。每一口蛋糕也吃到白桃的清甜味,同時間又會吃到伯爵茶香。這個組合很配合,我們也很喜歡吃🥰。

2021-05-17
外賣自取
$360 (其他)
朋友仔生日❤️今日專登去買左佢最鍾意食果間chiffon蛋糕比佢😛呢一間銅鑼灣嘅新鋪係之前喺同區另外一間搬過嚟地址更加方便左🤪🤣佢哋呢一間舖頭 戚風蛋糕都有分唔同嘅size口味比較清新而且唔太甜🙈細細地嗰啲我一個人都可以食兩個😍不過今次我自己幫朋友慶祝生日就要咗大size我要左15 cm 1 lb相信都夠兩至三個人份量見到佢哋Menu都有大約20款嘅選擇但由於我朋友仔特別鍾意食日本桃🍑所以我哋就要咗伯爵茶日本白桃蛋糕佢哋全個蛋糕嘅設計都幾靚 好新穎而且好多都係外國進口嘅原料 價錢又親民❤️店員都好親切咁幫我包好而且仲解釋返俾我聽好多留意事項🥰成個蛋糕呈粉紅色 上面就有好多白桃果肉好girly 🤪 我地打卡都打左好耐而且加埋我自備既牌 成件事好grand 😍成個蛋糕好香earl grey 味同朋友打卡完切開已經好開心😍入面蛋糕好有蛋香chiffon蛋糕佔既份量好多😎食落鬆軟cream 唔算太甜兩個人食都好滿足而且日本白桃好甜 又juicy 💗💗好好味呢間已經回頭好多次🤤仲要有唔同分店揀添
朋友仔生日❤️
今日專登去買左佢最鍾意食果間chiffon蛋糕比佢😛