2022-02-16 257 瀏覽
好多人話甜點係另一個胃,呢一句都適用喺我度😝今日去完時代廣場買嘢,經過呢一間蛋糕甜品店,見到啲蛋糕超級精緻,又有好多種唔同味道,忍唔住買咗幾款返屋企做飯後一點甜🤪服務員態度超級好,細心又小心咁將蛋糕擺落個包裝盒,仲有幾支叉同埋蠟燭俾我添❤️返到去基本上都冇蛋糕都冇變形,非常漂亮!叫咗五款蛋糕🍰,分別有香濃開心果呢款真係必叫之選! 開心果味道濃郁,外層係朱古力脆皮,同鬆軟蛋糕一齊食~口感一流!桂香玄米綠茶 (前)入口鬆軟,淡淡玄米綠茶味滲出,配上幼滑忌廉,不錯吃呢!沖繩黑糖栗子🌰蒙布朗 (後)栗子蓉用上日本同法國栗子而成,入口順滑得來帶有濃郁栗子味,配上黑糖蛋糕一齊食,配搭得非常好!英國伯爵茶(前)鍾意飲伯爵茶嘅一定要叫!茶味十足,香濃而不會過膩日本柚子 (後)非常清新,唔會過甜,忌廉落得比較多,鍾意酸酸甜甜嘅不要錯過!呢間蛋糕味道有特色之餘,仲要好食又靚,下次可以試吓其他味道😋
好多人話甜點係另一個胃,呢一句都適用喺我度😝
,又有好多種唔同味道,忍唔住買咗幾款返屋企做飯後一點甜🤪

返到去基本上都冇蛋糕都冇變形,非常漂亮!

叫咗五款蛋糕🍰,分別有

香濃開心果

桂香玄米綠茶 (前)
入口鬆軟,淡淡玄米綠茶味滲出,配上幼滑忌廉,不錯吃呢!

沖繩黑糖栗子🌰蒙布朗 (後)

英國伯爵茶(前)
鍾意飲伯爵茶嘅一定要叫!茶味十足,香濃而不會過膩

日本柚子 (後)

2022-02-12 215 瀏覽
銅鑼灣站📍La Famille-買蛋糕都係一個學問,不過好多時都係簡就腳嘅蛋糕鋪買。朋友同我講呢間戚風蛋糕🎂都唔錯,又去買黎試下!雙重朱古力(1磅-$370)女朋友本身想試英國伯爵茶,但1磅size已經比人賣晒😩咁惟有轉做雙重朱古力(其實我內心超開心、勁興奮🥳最愛朱古力)。睇樣都知一定夠甜夠濃!蛋糕外層好似有一個朱古力忌廉糖衣模咁,包晒成個蛋糕,口感細滑,甜到入心入肺😍😋(糖尿上腦今次)裡面係戚風蛋糕,夠鬆軟,朱古力味濃。蛋糕面頭仲有好多唔同款嘅朱古力、Oreo餅仔、macaron、脆脆珠,女朋友話唔係double chocolate,直程係infinite🤣女朋友話甜到有d牙痛,其他朋友都食唔晒個蛋糕🍰我又可以食埋女朋友食淨個份😋😋😋😋不過我食完都要飲下野,都真係有d甜😹蛋糕盒內有乾冰,慢慢拎返屋企都唔驚😎
銅鑼灣站📍La Famille

雙重朱古力(1磅-$370)

蛋糕盒內有乾冰,慢慢拎返屋企都唔驚😎
外賣自取
差唔多每一次 La Famille 推出新口味嘅戚風蛋糕,我都會去買黎品嚐一番,今次 La Famille 以「京都焙茶」做主題,我又點可以唔買黎試吓呢🥰La Famille 京都焙茶戚風小蛋糕 $62今次淨係個賣相望落去已經別具特色,面層選用咗小山園宇治抹茶粉製作成嘅幼滑朱古力醬,漣漪花紋嘅奶凍係用焙茶所製成嘅,雙重茶香極盡細膩🤤 鬆軟嘅焙茶戚風蛋糕內層仲有黑糖麻糬粒粒口感煙韌,帶有濃郁嘅焙茶甘香味道,真係好有驚喜!

La Famille 京都焙茶戚風小蛋糕 $62
京都焙茶戚風小蛋糕
2021-09-15
京都焙茶戚風小蛋糕
2022-01-28 142 瀏覽
呢間可以話係總有間係你附近,主打戚風蛋糕,小巧精緻,口味特別又多元化,價錢十分親民,性價比高呀🤓-✍🏼食評❞ 🔸法國玫瑰🌹 │ $58面頭灑滿玫瑰花粉,紅色既白朱古力作裝飾,入面有個士多啤梨🍓每食一啖都有淡淡玫瑰花香,但略嫌玫瑰味有少少假🤫蛋糕鬆軟綿密又不膩,柔滑既忌廉唧滿中間,唔會太甜,蛋糕底亦有啲玫瑰碎碎,清清地幾特別🤪=====================🔍推薦指數: 7/10🔆用餐時段: 下午茶💰服務費: No
✍🏼食評❞
🔸法國玫瑰🌹 │ $58

=====================
🔍推薦指數: 7/10
🔆用餐時段: 下午茶
💰服務費: No
2022-01-27 138 瀏覽
年底的時候,大家都在做最後衝刺,晚餐之後,來個甜品,犒勞一下自己。LA Famillie 一直是最愛,地鐵站出來,每次都會排長隊。今天挑了晚飯後,就還好,一走來就可以有吃的了。 香濃開心果沒想到可以那麼好吃😋濃郁的堅果香味,配上蛋糕🎂的鬆軟,甜美入心❤ 日本夏蜜柑柑橘的清香令人神往,好像來到了秋天。 日本柚子芝士🎂清香又很甜美,有初戀的感覺。 沖繩黑糖栗子濃郁口感特別適合我,喜歡這種滿足感。La Famille銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

日本夏蜜柑
柑橘的清香令人神往,好像來到了秋天。

日本柚子芝士🎂
清香又很甜美,有初戀的感覺。

沖繩黑糖栗子
濃郁口感特別適合我,喜歡這種滿足感。

La Famille
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖
2022-01-26 132 瀏覽
每次搭扶手電梯去Times Square B2層都會被La Famille Cake嘅蛋糕吸引住。蛋糕款式極多,色彩繽紛,睇見都令人感覺好開心。 最吸引我嘅係件裝迷你蛋糕,每件都以透明獨立蓋蓋住,感覺好乾淨衛生,口味選擇非常多,選擇困難症又再度發作! 好不容易揀咗4件蛋糕返屋企慢慢嘆🍰 皇牌士多啤梨 $58・外層深紅色戚風蛋糕,顏色似足士多啤梨,蛋糕面上別出心裁設計蓋著香甜士多啤梨,女士們定必被此吸引。 法國玫瑰 $58・我又被最愛的粉紅色深深吸引住,蛋糕面以紅色朱古力製作成一個半圓形,朱古力甜度剛好,戚風蛋糕新鮮鬆軟,白色cream不甜不膩。 斑蘭飄香 $64・未食已聞到斑蘭的清香,青翠綠色的斑蘭蛋糕賣相搶眼,入口陣陣斑蘭香味,與蛋糕內滑滑嘅cream非常夾。 雙重朱古力 $58・面層朱古力脆脆令整個蛋糕口感提升,軟綿綿朱古力戚風蛋糕內層夾雜住香濃朱古力醬,喜愛朱古力的仔仔,食完呢件雙重朱古力蛋糕都話大滿足。

好不容易揀咗4件蛋糕返屋企慢慢嘆🍰

皇牌士多啤梨 $58

法國玫瑰 $58

斑蘭飄香 $64

雙重朱古力 $58

2022-01-26 93 瀏覽
每次經過呢間蛋糕店,都見到唔少人排隊買,眼見d蛋糕細細件好精緻,好有日系少女風😳今日放工我都終於忍唔住去買番件試下~揀左好吸睛既士多啤梨味,呢款隻紅色好搶眼好靚🍓番到屋企一打開盒已經聞到好香士多啤梨味,海綿蛋糕好綿密軟熟,切開入面嘅cream都做得好軟滑~再配上新鮮士多啤梨,最緊要係d士多啤梨唔酸😋蛋糕既size岩岩好,一個人食晒成個都唔會漏。朋友推介紫薯個款蛋糕都好靚好好食,下次我有新目標了✨

朋友推介紫薯個款蛋糕都好靚好好食,下次我有新目標了✨
2022-01-22 109 瀏覽
Tried most of their cake flavours but haven't tried their earl grey tea flavour so came again to buy a mini Earl Grey Tea cake. It's the perfect size if you didn't want too much. The sponge cake was not too sweet, had hints of earl grey tea flavour and was super moist. Would have preferred it better if it had a chocolate crust outside like their Pistachio one but overall it was still delicuous. The mini macaroon on top was a nice touch as well.Earl grey tea mini cake - $54

Earl grey tea mini cake - $54
5 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
自從食過La Famille既蛋糕,朋友生日或節日我都會定佢哋嘅原個大戚風蛋糕,好多款不同口味,今次我揀咗最經典的雙重朱古力😋👍🏻,趕喺開學前食返個蛋糕慶祝吓🍫😋👍🏻!📌原個大戚風蛋糕- 雙重朱古力🍫$370朱古力戚風蛋糕輕柔有彈性🌈,中間鮮忌廉細滑😋,而朱古力忌廉的朱古力味相當濃醇🤤🤤,最鍾意佢上面有不同朱古力,仲有朱古力馬卡龍😍😍!相當高質!!呢款蛋糕仲有出細嘅版本,喜歡的朋友可以買個細嘅獨自享受都OK❤️❤️

📌原個大戚風蛋糕- 雙重朱古力🍫$370

la famille 呢個牌子應該人人都識,次次放工經過時代個間好多味既chiffon cake 都冇晒。適逢有聚會又係假期,就去左怡和街個間買cake,但都唔少人排隊。香濃開心果,my 1st pick!最鍾意佢真係夠香濃,一塊薄薄嘅朱古力脆皮包住整個海綿蛋糕,加上面頭有開心果Cream,每啖都有個種果仁既味道。日本日向夏蜜柑,蜜柑果肉有點微酸,正好配上香甜既蛋糕食就岩岩好,整個蛋糕好有果香清新既味道!大甲香芋黑糖麻薯,蛋糕口感綿密鬆軟,芋頭香濃,同平時香芋雪糕味絕對有所不同,黑糖麻薯藏係蛋糕中心,令口感層次升級,成個蛋糕既甜味好自然唔假。日本柚子酸甜平衡得剛好,同樣係清新香濃之選,仲搭配咗水果,非常鮮甜,較蜜柑個款更清,真係一D都唔膩。幾鍾意呢間既戚風蛋糕係鬆軟得黎有份量有實感,絕對唔係只得空氣一陣風既蛋糕。同時佢細細個岩晒打卡又可以試好多唔同既味,咩聚會都適合。

• 香濃開心果
2021-12-27 183 瀏覽
今天買了一個小柑蛋糕,取蛋糕時店員沒有給我看蛋糕已包好交給我。回家打開才發現蛋糕底有一部分是濕了的,但包裝盒沒有濕。很直接理解是店員把有defect的蛋糕給客人。那麼這所有名的連鎖管理就算是沒有預期的專業。
很直接理解是店員把有defect的蛋糕給客人。
那麼這所有名的連鎖管理就算是沒有預期的專業。
2021-12-20 174 瀏覽
見啲同事平時成日買啲唔同嘅嘢食返公司分享!經過《La Famille》見到啲咁精緻嘅蛋糕,一於買幾個返去請佢哋食先😝😝😝😝一大開個個同事見到都話賣相好靚,而且味道都好好食!❤️❤️❤️香濃開心果$65💚一塊薄薄嘅開心果朱古力脆皮包住整個海綿蛋糕!加上面頭嘅開心果Cream! 呢個開心果味的確好濃好出!😍日本白桃$62💛面頭白桃肉超清甜!整體食落感覺好清新!😌法國玫瑰$55❤️蛋糕造型充滿少女味!而且玫瑰口味又夠特別,值得一試!😁日本日向夏蜜柑$62🧡日向夏蜜柑果肉清甜又清新,絕對係必試之選呀!🥰英國伯爵茶$56🤎經典嘅伯爵茶口味,茶味特出又香濃,簡直係無法抗拒呀!😍除咗同朋友及同事平時分享之外,呢啲細細個嘅蛋糕,其實都幾啱二人慶祝生日用的,有儀式感之餘,又唔洗食咁大個蛋糕,重點係呢啲蛋糕仔又唔會話太甜,好似為咗怕肥嘅女仔而設的!而且口味選擇又多,價錢又夠經濟!難怪咁多人嚟買…😝😝😝😝

香濃開心果$65💚

日本白桃$62💛
面頭白桃肉超清甜!整體食落感覺好清新!😌

法國玫瑰$55❤️
蛋糕造型充滿少女味!而且玫瑰口味又夠特別,值得一試!😁

日本日向夏蜜柑$62🧡
日向夏蜜柑果肉清甜又清新,絕對係必試之選呀!🥰

英國伯爵茶$56🤎
經典嘅伯爵茶口味,茶味特出又香濃,簡直係無法抗拒呀!😍

2021-12-14 258 瀏覽
12月生日之星⭐同親戚share La Famille @lafamillecake 蛋糕仔🍰個個見到蛋糕都贊好靚!細細個味道每人一件慶祝一下~💚香濃開心果  $65開心果脆皮朱古力外層味道甜甜的,裡面仲有開心果碎!成個開心果味超濃郁!親戚一食都大贊!建議由中間開始切起~🍵京都焙茶 $62 焙茶味好濃郁!面層朱古力醬採用小山園宇治抹茶粉嚟整,仲有黑豆同銀箔襯托,中間有黑糖麻糬粒,茶香味濃夠!🍊日本日向夏蜜柑 $62表面蜜柑好新鮮要盡快食🍊戚風蛋糕夠濕潤~成個蛋糕蜜柑味道好濃感覺好清新~味道一啲都唔甜~🌰沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56口感細膩幼滑嘅栗子蓉,採用日本丹波秋栗及法國栗子製作之成,戚風蛋糕以沖繩黑糖製作,黑糖味道好濃~中間仲帶有忌廉,秋天食啱哂

💚香濃開心果  $65
香濃開心果

開心果脆皮朱古力外層味道甜甜的,裡面仲有開心果碎!
成個開心果味超濃郁!親戚一食都大贊!建議由中間開始切起~

🍵京都焙茶 $62

京都焙茶
日本日向夏蜜柑
沖繩黑糖栗子蒙布朗
2021-12-06 185 瀏覽
無論識邊一個國家嘅菜式,甜品總都唔可以缺少,當中尤其以蛋糕就成為左每一個國家必備嘅元素,當然蛋糕嘅都分好多種,不過最普遍接受嘅相信都係戚風蛋糕,戚風蛋糕結合海綿蛋糕和傳統蛋糕的方法。創造出像油餅一樣的濃郁味道,但質地更輕,更似海綿蛋糕。雙重朱古力 // 普通嘅朱古力蛋糕實在食得太多, 要突出嘅話當然就要喺味道上作出調整,雙重朱古力戚風蛋糕更講求嘅就係朱古力濃厚而香醇嘅味道,蛋糕主體當然就係由朱古力加香軟嘅蛋糕組成,但更重要嘅就係面頭一切嘅朱古力元素,包括濃濃嘅朱古力cream,更加會分返深淺色來做一個味道對比日本日向夏蜜柑// 當然戚風蛋糕亦都唔少得有生果嘅配搭,呢一個蛋糕頂層鋪滿清新脫俗嘅日向夏柑果肉製成的果醬,面頭亦都有食用花點綴。蜜柑戚風蛋糕裏面亦都包含香濃的意式香草奶凍粒日本白桃// 顏色相令人感到氣度非凡嘅清水白桃,果肉非常柔軟,內裏嘅果汁擁有水蜜桃特有的香甜味 , 絕對係呢一個蛋糕入面自然帶出一點甜嘅來源大甲香芋黑糖麻薯// 台灣嘅大甲香芋當然無人不曉,配合埋蛋糕再一齊食口感綿密鬆軟,入口即化,芋頭香氣明顯且濃郁,絕非普通芋頭可以媲美,至於黑糖麻薯更加可以為鬆軟嘅蛋糕提升口

大甲香芋黑糖麻薯// 台灣嘅大甲香芋當然無人不曉,配合埋蛋糕再一齊食口感綿密鬆軟,入口即化,芋頭香氣明顯且濃郁,絕非普通芋頭可以媲美,至於黑糖麻薯更加可以為鬆軟嘅蛋糕提升口感層次,蛋糕本體非常小糖,所以靠嘅都係面頭嗰一層自然甜來提升更天然嘅蛋糕。
2021-12-02 151 瀏覽
[回味新加坡之旅]跟好朋友一起去的第一個旅行,就是新加坡!所以這次想要一起回味在新加坡的感覺主打小清新、款式多且日系的戚風蛋糕店La Falliam有斑蘭蛋糕,小小份,最適合小聚會吃斑蘭飄香邊食邊懷念新加坡!一吃起斑蘭蛋糕,就會想起舒服的新加坡之旅,估唔到這個蛋糕令我有回味的感覺!Cream cheese 夾雜椰子肉,滿滿的斑蘭味道!桂香玄米綠茶又一新口味,淡淡的桂花味,玄米味令蛋糕感覺香而不膩,配上綠茶 cream, 完美!整體評分味道:👍👍👍👍👍服務:👍👍👍👍價錢:👍👍👍👍👍回頭指數:👍👍👍👍👍飽肚指數:🙌🙌🙌🙌
[回味新加坡之旅]

斑蘭飄香