2021-05-16 108 瀏覽
🙃平日做嘢咁辛苦,週末獎勵下自己💪去咗時代廣場地庫嘅la famille買靚靚蛋糕,氹自己氹屋企人💋😘之前經過呢間新分店,次次都大排長龍。難得今次剛開舖冇耐,唔多人方便望下雪櫃嘅款式,慢慢揀❤️🤤✔️揀咗5件戚風蛋糕:🍀香濃開心果 用上矜貴嘅伊朗頂級開心果製作,果實比美國嘅開心果更飽滿鬆脆。 整件蛋糕洋溢著果仁香,鬆軟嘅戚風蛋糕裏面,會食到好多開心果碎,口感豐富。🤎 沖繩黑糖栗子蒙布朗日本丹波栗子,同法國優質栗子製成細膩柔滑嘅栗子蓉,混合鬆軟嘅戚風蛋糕,加上黑糖味順喉不膩,一試難忘。❤️皇牌士多啤梨用上鮮嫩欲滴嘅士多啤梨,鬆軟嘅蛋糕裏是滿滿嘅鮮甜多汁嘅士多啤梨果肉,同自家製士多啤梨果醬,無法抗拒的甜蜜味道。🌺桂花玄米綠茶喜歡喝茶既我,怎能錯過?忌廉係淡淡嘅桂花香,玄米綠茶戚風蛋糕輕軟濕潤,中心還有桂花奶凍,多重口感。🍑日本白桃精緻可愛既白桃蛋糕,滿滿晶瑩剔透嘅白桃果肉粒粒,香甜juicy,夏日推介好味❤️😍

✔️揀咗5件戚風蛋糕:

🍀香濃開心果

🤎 沖繩黑糖栗子蒙布朗

❤️皇牌士多啤梨

🌺桂花玄米綠茶

喜歡喝茶既我,怎能錯過?

🍑日本白桃

2021-05-16
  • 桂花玄米綠茶
呢間蛋糕店越開越多間,而家連大埔都準備開!今次試左呢款咖啡味蛋糕🤣❤️-1️⃣「榛果炭燒咖啡蛋糕☕️($360) 」-呢個蛋糕嘅忌廉好輕盈,蛋糕濕潤重空氣感!👻,但咖啡味比較清淡,面頭有白朱古力、咖啡奶凍同脆脆做toppings🍫,下次想試佢個香芋蛋糕!💜🤣~The Hazelnut Sumiyaki Coffee: the cream is very light, the cake is moist and fluffy! It would be better if the coffee taste is more intense :3
1️⃣「榛果炭燒咖啡蛋糕☕️($360) 」

榛果炭燒咖啡蛋糕
  • 榛果炭燒咖啡蛋糕
2021-05-15 70 瀏覽
日本🇯🇵新鮮直送食材❤️讓人每口都充滿幸幸福感的招牌蛋糕採用北海道的Nakazawa鮮忌廉,入口順滑不會有油膩感,而且不會過甜。日本麵粉,特別細緻。新鮮農場雞蛋🥚,蛋香味濃。所以做出的戚風蛋糕🍰,真係潤口感和美味,蓬鬆柔軟,入口好温柔。我買咗👇🏻🌸日本柚子,淡淡柚子香味,加上柚子皮粒,真係好清新。🌸皇牌士多啤梨🍓,我至愛嘅士多啤梨🍓,蛋糕中也是滿滿濃烈嘅士多啤梨味,真係食到我滿心歡喜❤️❤️❤️淨係視覺藝術效果已經爆曬燈,果凍中加入鮮果和有機認證食用花,晶瑩剔透嘅藝術品一樣,果凍系列我買咗👇🏻🌸西瓜🍉玫瑰🌹,玫瑰香氣撲鼻但也不會蓋過西瓜嘅清甜。🌸瀨戶內檸檬🍋芝士,用上日本頂級芝士,香濃味十足,而且慕絲好滑溜,入口好順滑
日本🇯🇵新鮮直送食材
❤️讓人每口都充滿幸幸福感的招牌蛋糕

我買咗👇🏻
🌸日本柚子,淡淡柚子香味,加上柚子皮粒,真係好清新。

🌸西瓜🍉玫瑰🌹,玫瑰香氣撲鼻但也不會蓋過西瓜嘅清甜。

2021-05-12 82 瀏覽
La Famille真係日日都咁多人排隊🤣!放工時間經過,蛋糕已經清得7788🙈難得一日放假,可以見到咁多款蛋糕向我招手。而且條龍又唔算好長~~當然要即刻買返幾個同家人過下癮!香濃開心果 $65外層包著開心果朱古力脆皮,好特別!層脆皮好香開心果味道。入面都係開心果味戚風蛋糕。成個感覺就係充滿住開心果😋蛋糕中心有鮮忌廉,加埋一啖食就可以享受到忌廉奶滑同戚風蛋糕的鬆軟。皇牌士多啤梨 $56好難得遇到造型特別的士多啤梨仲上緊架🤣🙈係頂層有三粒士多啤梨,用薄薄一片半透明狀啫喱蓋著,再有金箔點綴😍好奢華!士多啤梨果肉好甜而且大粒,而戚風蛋糕是士多啤梨口味,味道絕對唔假~入口淡淡士多啤梨,口感鬆軟,實在幸福。日本柚子 $56上層有士多啤梨、藍莓、覆盆子,用咗忌廉唧花圍住。戚風蛋糕口味就是日本柚子,味道清新。中間鮮忌廉軟滑輕盈,好夾!京都培茶 $62賣相好靚🌱面層有抹茶朱古力醬同埋焙茶奶凍,而內層焙茶戚風蛋糕炭香味重,中間仲有黑糖麻糬粒,入口煙韌,嚼勁十足。

La Famille真係日日都咁多人排隊🤣!
放工時間經過,蛋糕已經清得7788🙈
難得一日放假,可以見到咁多款蛋糕向我招手。
而且條龍又唔算好長~~當然要即刻買返幾個同家人過下癮!

香濃開心果 $65

皇牌士多啤梨 $56

日本柚子 $56
京都培茶 $62
2021-05-03 110 瀏覽
今晚約了契女和她的朋友一起吃飯,路過時代廣場,看到這裏的蛋糕很吸引,便買了幾個來品嚐。法國玫瑰花蛋糕$56淡淡的玫瑰花味好香,好似吃玫瑰花🌹一樣,忌廉都有玫瑰味,加上黑加侖子的味道,配合得好好。日本柚子$56,表面除了忌廉之外,還有紅莓和藍莓🫐,而蛋糕內有柚子皮的香氣,加上蛋糕的鬆軟,整個組合非常美味。大甲香芋黑糖麻薯$62,芋頭香氣十足,加上內裏的麻薯,帶着黑糖的香氣,味道層次豐富,用來喝咖啡就一流。和風竹炭黑金胡麻$62,流心芝麻味道香濃可口,雖然外表不算吸引,不過味道一流。雙重朱古力$56,兩種不同味道的朱古力加在一起,味道層次更加豐富,而且甜度適中。

法國玫瑰花蛋糕$56
淡淡的玫瑰花味好香,好似吃玫瑰花🌹一樣,
忌廉都有玫瑰味,加上黑加侖子的味道,配合得好好。

外賣自取
生日必買既蛋糕😇朋友生日點可以無儀式感❣️依到蛋糕細細個,無論係一大班人定係兩個人🤣都可以買蛋糕慶祝🤩又唔怕食唔晒.放工時間都好多人黎買,啲味賣晒就無架啦😛仲要成日出期間限定😂點都有一款岩你.榛果炭燒咖啡 $56咖啡味唔算好突出,感覺上有啲似撈左朱古力🍫.和風竹炭黑金胡麻 $62好軟錦錦既黑芝麻蛋糕🍰蛋糕頂配上黑芝麻cream😋入面又有忌廉,唔會話好甜.京都焙茶 $62最欣賞依個蛋糕🍰茶味好夠😍香濃既茶味🍵茶控一定要試.香濃開心果 $65出面有一層脆皮包住😳好特別,又無影響蛋糕既鬆軟😂美中不足係開心果味唔太濃,但整體都不錯
生日必買既蛋糕😇
榛果炭燒咖啡 $56
咖啡味唔算好突出,感覺上有啲似撈左朱古力🍫

和風竹炭黑金胡麻 $62

京都焙茶 $62
最欣賞依個蛋糕🍰茶味好夠😍香濃既茶味🍵茶控一定要試

香濃開心果 $65

2021-05-01 109 瀏覽
呢間cake shop越開越多分店,係銅鑼灣開埋實在太方便了。一向好鐘意呢到細細件的戚風蛋糕。而且味道越出越多啦。今次見到有新口味,係京都焙茶,原來都係人氣之選。面層有宇治抹茶粉朱古力醬,切開入面睇原來仲有焙茶味的奶凍,中間仲有黑糖麻糬粒,入口好煙韌,焙茶味都幾突出,黑糖味可以中和番少少,所以食落甜度個人黎講岩岩好。另外,叫左個大甲香芋黑糖麻糬味。紫色好靚,打卡一流。呢到既蛋糕全部都食得又睇得!呢款蛋糕中間係有大甲香芋忌廉同黑糖麻糬,香芋味唔係平時食到好假個種!最鐘意中間有麻糬,食落冇咁dry,又有咬口!

2021-04-30 64 瀏覽
母親節就來到啦❤️想買個靚蛋糕,到時同媽咪慶祝,就諗起呢間法國蛋糕甜品店,呢間主打全部日本材料製造,精緻時尚嘅cake,今日先來買幾款返屋企,食下啲新口味先✨日本日向夏蜜柑Japanese Milan~蜜柑蛋糕,我都係第一次食,好香嘅果味,加上酸酸甜甜嘅蜜柑cream,令到個蛋糕食越開胃,上面仲有一件雲呢拿布丁,非常軟滑,蜜柑上邊有啲金箔點綴,令蛋糕頓時變得高貴吸睛😍✨大甲香芋黑糖麻糬Taro&Black Sugar Mochi~鍾意食麻糬嘅我,反而覺得呢個麻薯太薄身,突顯唔到佢嘅煙煙韌韌,不過勝在黑糖味香濃,同芋頭味好夾✨京都焙茶Japanese Hojicha~以前喺日本都試過焙茶,係一種有少少甘苦味嘅茶葉,呢度嘅焙茶蛋糕外面, 整咗一層茶味嘅糖衣,一齊食,苦味冇晒,反而突顯茶味👍
母親節就來到啦❤️

✨日本日向夏蜜柑Japanese Milan

✨大甲香芋黑糖麻糬
Taro&Black Sugar Mochi

✨京都焙茶
Japanese Hojicha
2021-04-29 93 瀏覽
疫情後已經好耐無外出食飯shopping,原來La Famille 喺銅鑼灣時代開左分店,見到出左期間限定既戚風小蛋糕,一於趁熱鬧排隊。買左兩款新口味同最愛既士多啤梨回家開心share 先。 皇牌士多啤梨 $56 大愛!一打開個蛋糕盒已經傳來陣陣香甜士多啤梨味,令人無法抗拒,蛋糕面鋪滿士多啤梨粒,每一口都可嚐到士多啤梨味道,感覺充滿浪漫。京都焙茶 $62蛋糕面用咗焙茶製成奶凍、中間係焙茶戚風蛋糕同埋黑糖麻糬粒,入口煙韌又有濃郁茶香。日本日向夏蜜柑 $62 蛋糕面鋪滿清香日向夏柑果醬及夏蜜柑,酸酸甜甜既日向夏蜜柑配香甜嘅意式香草奶凍食落好清新開胃。

買左兩款新口味同最愛既士多啤梨回家開心share 先。

皇牌士多啤梨 $56

京都焙茶 $62

日本日向夏蜜柑 $62

weekend去times square shopping,見到這間人山人海的精緻cake shop,忍唔住停低望下,每件cake都好精緻,賣相吸引,一於就排隊買😍店員都幾快手,所以都唔算等左好耐。每件小cake的size都有10cm直徑(手掌咁大),款式多,見到都bling bling眼🤩買了4款蛋糕🍰,分別係雙重朱古力、榛果炭燒咖啡、皇牌士多啤梨同香濃開心果。款款都有軟香的海綿蛋糕底,配上唔同味道,各有特色。最喜歡香濃開心果,香脆開心果味朱古力外皮內有軟香蛋糕,口感同味道都好好。另外皇牌士多啤梨上的🍓一點也不馬虎,是甜香日本士多啤梨,再配上好香士多啤梨的海綿蛋糕,有點似在日本吃蛋糕🥰😋😋下次要再來買當飯後甜點!

下次要再來買當飯後甜點!
雙重朱古力
榛果炭燒咖啡
皇牌士多啤梨
香濃開心果
2021-04-24 141 瀏覽
依家食蛋糕已經唔單只係慶祝節日嘅食物,已經成為左我屋企人茶點小食。呢一間蛋糕店遍佈唔同嘅地區。今日行銅鑼灣嘅時候就見到。媽咪就指住蛋糕店,不如買返幾件返去同爸爸一齊食😚咁啱就見到有爸爸最鍾意食嘅「黑糖沖繩栗子蒙布朗」😜次次見都賣晒,今次一定要買返件!仲新出左大甲香芋黑糖麻薯蛋糕😍黑糖沖繩栗子蒙布朗,黑糖栗子搭着香滑嘅栗子蓉,蛋糕軟熟,多重口感,好味!😚我就揀咗新出嘅京都焙茶!呢個係人氣推介,之前都未食過!香濃嘅焙茶香!仲有少少抹茶嘅醬,唔會好甜,配杯綠茶就啱晒!細佬話水蜜桃🍑好香甜,好清新!而且有花花朱古力,食完心情好開心😂媽咪就最鍾意食「香濃開心果」每次喺度買返幾件蛋糕返屋企,大家可以試唔同嘅味道,暫時都未食暈所有味道😂期待新口味!

媽咪就指住蛋糕店,不如買返幾件返去同爸爸一齊食😚
仲新出左大甲香芋黑糖麻薯蛋糕😍

媽咪就最鍾意食「香濃開心果」

2021-04-23 130 瀏覽
成日買俾人做生日蛋糕,但自己一次都未食過終於忍唔住獎勵自己呢間野成日喺尖沙咀同埋銅鑼灣都排長龍,一直都唔明點解佢咁多人排隊的確佢個樣係幾吸引而且唔需要話一定要買一大個買齊咗三款新出嘅蛋糕日本日向夏蜜柑,和風竹炭黑金胡麻,京都抹茶我覺得最搞笑係竹炭嗰個,因為佢係屎樣,雖然比我拎返嚟嘅時候已經倒瀉咗,所以記住要拎得好啲日本日向夏蜜柑 $62可能自己本身鍾意食啲柑同橙,所以幾鍾意食呢款,上面真係有柑,而且個蛋糕又係呢個味,上面啲cream都好好食,中間都有cream和風竹炭黑金胡麻 $62切切實實嘅芝麻味,鍾意食芝麻味嘅都應該會鍾意,都係中間會有芝麻Cream京都抹茶 $62入面有粒麻薯,啲抹茶啱晒我心意叫多咗粒啫喱想試吓荔枝紅桑莓巴伐利亞 $49上面係啫喱,有啲水果同花瓣而下面係紅莓mouse,特別得來又幾靚去到嘅時候見到好多人,櫥窗又冇乜蛋糕,好驚到自己嘅時候冇晒想食嘅,點知店員不斷refill,我問佢係咪得返櫥窗,佢好好咁叫我等一陣🥰🥰
成日買俾人做生日蛋糕,但自己一次都未食過
終於忍唔住獎勵自己

的確佢個樣係幾吸引而且唔需要話一定要買一大個

買齊咗三款新出嘅蛋糕
日本日向夏蜜柑,和風竹炭黑金胡麻,京都抹茶

日本日向夏蜜柑 $62

和風竹炭黑金胡麻 $62

京都抹茶 $62
入面有粒麻薯,啲抹茶啱晒我心意

叫多咗粒啫喱想試吓
荔枝紅桑莓巴伐利亞 $49
上面係啫喱,有啲水果同花瓣
而下面係紅莓mouse,特別得來又幾靚

2021-04-23 4076 瀏覽
XO仔又大一歲啦!今年雖然繼續要限聚慶生,不過哥哥好有心咁喺細佬講咗好幾次話想試嘅「La Famille」度訂咗個生日蛋糕。有心程度仲要係邊買邊影相,全程嘅記錄送哂俾小肥寫食評之用!據悉,西餅店喺銅鑼灣新開之分店於不同時段都一樣要排隊。雖然店內最少有三位店員,但其中兩個係專門接收蛋糕及寫朱古力牌等內部工作,只有一人負責預訂、即售、收銀及取餅等服務,相信亦即出現人龍嘅主要原因。附有彩圖嘅兩頁蛋糕目錄及價格詳情以相架展出。最新嘅資訊亦可於官方網頁查看:https://www.lafamillecake.com/categories/WholeChiffon陳列雪櫃展出不同大細嘅人氣糕品。請留意,原個蛋糕好多都要最少三日前預訂,節令限定品更有機會需要上五日前。部份款式免費送贈生日牌。生日蛋糕附送環保保凍袋,方便貴客攜帶往下一個目的地,保護力強且衛生非常。日本日向夏蜜柑蛋糕($380/一磅):蜜柑蛋糕為節令產品,蛋糕面舖滿豐潤嘅日本日向夏蜜柑果肉及果醬,外表橙亮鮮艷。嘻嘻,最搶眼當然係同XO仔一樣超型嘅朱古力牌啦!蜜柑蛋糕粉橙嘅蜜柑檸檬味雪芳蛋糕十分鬆軟,選用嘅北海道忌廉尤其鮮香幼滑,酸甜芬芳
XO仔又大一歲啦

有心程度仲要係邊買邊影相,全程嘅記錄送哂俾小肥寫食評之用
!據悉,西餅店喺銅鑼灣新開之分店於不同時段都一樣要排隊
,相信亦即出現人龍嘅主要原因。
附有彩圖嘅兩頁蛋糕目錄及價格詳情以相架展出。
最新嘅資訊亦可於官方網頁查看:

陳列雪櫃展出不同大細嘅人氣糕品。
部份款式免費送贈生日牌。
日本日向夏蜜柑蛋糕
嘻嘻,最搶眼當然係同XO仔一樣超型嘅朱古力牌
蜜柑蛋糕粉橙嘅蜜柑檸檬味雪芳蛋糕十分鬆軟,選用嘅北海道忌廉尤其鮮香幼滑,酸甜芬芳嘅蜜柑半爽半腍
,組合清新輕盈,不甚溜滯。
日本日向夏蜜柑蛋糕
餅店「La Famille」新推嘅節令「日本日向夏蜜柑蛋糕」設計簡單,色彩鮮明,微甜清爽,真如店名般老少咸宜,人氣得有道理
2021-04-12
外賣自取
$380 (其他)
慶祝紀念
生日
2021-04-23 86 瀏覽
日本柚子戚風蛋糕($56)每次行過都會見到出現小人龍終於藉住母親大人生日買黎嚐鮮細細個蛋糕 做餐後甜品岩岩好呢個日本柚子戚風蛋糕海綿蛋糕部分綿密有彈性每啖都有啖啖柚子香亦可以食到柚子粒忌廉甜度適中填滿成個蛋糕中心都唔會覺得好膩有清新既感覺美味指數:8/10
日本柚子戚風蛋糕($56)

每次行過都會見到出現小人龍
都唔會覺得好膩
有清新既感覺
美味指數:8/10
2021-04-20
15 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
平時經過,最少都有10幾人喺度排緊隊,唔講以為做緊啲咩優惠🤣🤣點知有一日我行過嘅時候,剩係得兩個人喺我前面,梗係要即刻買來試吓有咩咁巴閉啦🤣我一共買咗五款唔同口味,最推介嘅係開心果味🤗戚風蛋糕外面包着一層開心果味嘅朱古力🍫食到中間仲有開心果味cream,呢個蛋糕真係超級多層次啊🤪呢個價錢絕對對得住佢嘅質素🤣🤣另外推介嘅係焙茶味~作為茶控千其唔可以放過😍中間有一層cream,超濃茶味🍵

• 開心果