2021-03-02 109 瀏覽
📍La FamilleLa Famille對戚風蛋糕愛好者毫不陌生。在銅鑼灣時代廣場開左新分店。之前食過佢嘅whole cake。襯元宵佳節買返幾個mini cake返屋企食❤️貪佢細細件又可以試唔同味。今次買左5件mini chiffon cake。 ➖➖📌 皇牌士多啤梨 $56有大量士多啤梨粒,食起身好香甜爽口。士多啤梨既果酸同中間幼滑忌廉相映互補➖➖📌 榛果炭燒咖啡 $56面頭有朱古力球。咖啡味突出,蓋過左榛子味,有少少食緊kinder繽紛樂嘅味。咖啡朱古力控最愛❤️➖➖📌 香濃開心果 $65綠色外層係朱古力脆皮加開心果粒粒,食到好香濃嘅開心果味,朱古力脆皮增加左口感,入口有啖啖開心果香➖➖📌 法國玫瑰 $56外表超級靚,有粒粉紅色朱古力殼,點綴幾粒紅莓同奶油。味道突出,有清雅既花香味。➖➖📌 日本柚子 $66好清新,味道酸酸甜甜,有好多鮮莓on top。相對地冇咁膩。蛋糕體相當輕盈➖➖地址: 銅鑼灣時代廣場B2層B201鋪➖➖人均消費:$150 (subject to service charge)好食指數:4/5抵食指數:4/5環境指數:3.5/5服務指數:3.5/5回頭指:3

📌 皇牌士多啤梨 $56

環境指數:3.5/5
服務指數:3.5/5
回頭指:3.5/5

2021-03-01 132 瀏覽
自從吃過一次La Famille的戚風蛋糕被它的鬆軟、清新及輕盈所吸引,經過時代廣場的新店忍不住買了半打回家慢嘆午飯時間已有一人龍在排隊,果然人氣爆登蛋糕店走日系風,裝修精緻又不失高雅日本柚子內的果粒保留了天然果香,入口甘甜清新沖繩黑糖栗子蒙布朗的栗子粉糯鬆化,黑糖順喉不膩,吃罷滿嘴清香期間限定的榛果炭燒咖啡吃下滿口腔的咖啡芳郁,榛果味較輕,甜度不高,不覺膩滯皇牌士多啤梨的新鮮原粒士多啤梨,果肉圓潤飽滿,清甜多汁不酸澀日本白桃香軟多汁 ,清甜味美就是這個雙重朱古力令我愛上這餅店!朱古力慕絲入口軟滑,可可味夠濃醇
午飯時間已有一人龍在排隊,果然人氣爆登
蛋糕店走日系風,裝修精緻又不失高雅
日本柚子
日本柚子內的果粒保留了天然果香,入口甘甜清新
沖繩黑糖栗子蒙布朗
榛果炭燒咖啡
皇牌士多啤梨
日本白桃
日本白桃香軟多汁 ,清甜味美
雙重朱古力
皇牌士多啤梨
日本白桃
雙重朱古力
2021-02-28 92 瀏覽
提到食戚風蛋糕又點會諗唔起呢間蛋糕店,最鍾意佢地有四吋蛋糕仲要有好多款式選擇,價錢相宜幾十數想喺出面買到個生日蛋糕簡直冇可能!今次慶祝生日有成幾個人,所以就買左三個蛋糕,其實係貪心想試佢多啲味🤣🤣✌🏻「青森蘋果」蛋糕面鋪上青森蘋果果醬味道酸甜,中心更有吉士醬,剛好中和蘋果將的酸味,口感清新不膩。「香濃開心果」口感軟滑味道濃郁,喺出邊好少食到開心果味嘅蛋糕,都算幾特別。「榛果阿薩姆奶茶」榛子醬配咖啡味嘅蛋糕就試得多,估唔到奶茶味都一樣咁夾,香滑嘅樽果醬配上奶茶味嘅蛋糕可以話配合得啱啱好,但私心想奶茶味再濃一啲就勁正啦
「青森蘋果」
「香濃開心果」
「榛果阿薩姆奶茶」
榛子醬配咖啡味嘅蛋糕就試得多,估唔到奶茶味都一樣咁夾,香滑嘅樽果醬配上奶茶味嘅蛋糕可以話配合得啱啱好,但私心想奶茶味再濃一啲就勁正啦[呲牙]
2021-02-26 108 瀏覽
去依度買蛋糕就係手快有手慢無,蛋糕通常擺晒出黎,俾人買咗就要下次請早🤣。我好好彩,買到最後一個干邑白蘭地堅果黑朱古力😂,可能因為最後一個,心態上覺得特別好食😋。🔻日本白桃 $62🔻戚風蛋糕中間充滿咗忌廉,係北海道忌廉配日本白桃,食落白桃味幾香,清甜😚,蛋糕都有少少桃味,加埋忌廉,食落幾清甜,食晒一個都唔膩👍🏻,仲有個桃幾多汁😋🔻青森蘋果吉士紅茶 $56🔻蛋糕鬆軟,唔甜,好香茶味😋,表面舖滿蘋果醬,仲有雲呢拿吉士。入口酸甜蘋果味🍎,加上吉士嘅軟滑,中和左蘋果嘅酸味,然後配上蛋糕,食落感覺好fresh,酸酸地,令人想一啖一啖追住食😂。🔻干邑白蘭地堅果黑朱古力 $65🔻呢個係最吸引我,蛋糕外層有黑朱古力堅果裹覆,然後表面有一層軟心,加片焦糖脆片,個賣相好吸引😍。切開之後發現中間有百香果味嘅layer,食落好香濃嘅朱古力味,又有堅果嘅口感😋,朱古力蛋糕帶有少少酒香,整體來講好夾👍🏻,又唔會太甜,再加上帶微酸既百香果,真係幾好食😋其實佢仲有得訂一大個嘅蛋糕,不過有時細細個,又可以食到唔同嘅口味,一次過買幾款,慶祝生日都係唔錯嘅選擇👍🏻

每次經過見到呢間餅店,見到款式又靚又精緻,心癢癢好想試,今日終於係機會喇。好多人圍著櫥櫃揀蛋糕,我揀咗4款唔同味道嘅小蛋糕,不枉我對呢間店嘅期待,果然好好食。而且蛋糕口感夠鬆軟。「皇牌士多啤梨」🍓士多啤梨好甜好新鮮「日本白桃」🍑日本嘅水果確係無得彈👍🏻「干邑堅果朱古力」🍫朱古力味好濃郁,啖啖堅果好有口感。「大甲香芋黑糖麻糬」賣相好精緻,粉紫色好靚,好香芋頭味😍太多款式,下次要試埋其他口味,今年週年紀念一於嚟揀個大size蛋糕,同Honey一齊慶祝🤗

好多人圍著櫥櫃揀蛋糕,
我揀咗4款唔同味道嘅小蛋糕,
不枉我對呢間店嘅期待,果然好好食。
而且蛋糕口感夠鬆軟。

「皇牌士多啤梨」🍓士多啤梨好甜好新鮮

「日本白桃」🍑日本嘅水果確係無得彈👍🏻

「干邑堅果朱古力」🍫朱古力味好濃郁,啖啖堅果好有口感。

「大甲香芋黑糖麻糬」賣相好精緻,粉紫色好靚,好香芋頭味😍

2021-02-26
下午茶
  • 日本白桃
  • 皇牌士多啤梨
  • 干邑堅果朱古力
  • 大甲香芋黑糖麻糬
2021-02-25 78 瀏覽
早排朋友👭🏼生日訂咗La Famille嘅伯爵茶日本香桃戚風蛋糕🍰頂層係日本白桃,淡橙色嘅白桃色澤吸引,果肉質地都幾有口感,甜度亦恰到好處。呢個戚風蛋糕🎂濕潤度適中,好fluffy,佢係以英國🇬🇧伯爵茶🍵整嘅,所以每啖蛋糕都滲透住伯爵茶🍵嘅茶香,口感層次豐富!La Famille嘅蛋糕底係用咗乳香味濃厚又香滑嘅🇯🇵北海道Nakazawa鮮忌廉🍦,甜度就比一般食嘅忌廉低,食落真係完全唔膩,食完一啖又一啖,完全停唔到口🤣😋

外賣自取
已經回購了好幾次的蛋糕店,一來其蛋糕賣相精緻,特別日子拍拍照十分美,二來口味多,而且用料健康,油份不多,糖份不高。奶油不會過多,茶味系列清香。吃完罪疚感也不太強。法國玫瑰戚風蛋糕蛋糕精緻賣相,充滿少女情懷的顏色及味道。頂層帶陣陣玫瑰花芳香,灑上玫瑰花粉,美美的。桂香玄米綠茶戚風蛋糕 清雅茶香系列,帶點淡淡的玄米綠茶,反而桂香不太突出。蛋糕軟綿綿,上面的忌廉細滑,不油膩。野莓藍蝶花巴伐利亞光是賣相已經是很吸睛,上面啫喱狀晶瑩剔透,見到藏著花瓣及野莓片,下面則是慕絲,口感如絲質般綿滑細膩,入口化開,味道酸甜開胃。
法國玫瑰戚風蛋糕
桂香玄米綠茶戚風蛋糕
野莓藍蝶花巴伐利亞
2021-02-24 64 瀏覽
英國伯爵茶 ☕️ $56打卡黎計呢個最靚~如果人少少慶祝生日呢個都夠!伯爵茶味好香,蛋糕軟綿綿,我會覺得呢個係最唔漏,清香嘅感覺大甲香芋黑糖麻糬 $62好濃香芋味,中間有多一層cream+芋泥,最底仲有煙韌嘅黑糖麻糬,口感較豐富沖繩黑糖栗子 🌰 $56栗子泥又軟滑又香,佈滿成個外層,入面係栗子味蛋糕,係戚風蛋糕以外嘅選擇香濃開心果 $65第一啖已經好濃烈開心果味,開心果味嘅甜品都唔會令人失望!但朱古力脆皮略嫌太甜,如果冇左會更加清新。
英國伯爵茶 ☕️ $56

大甲香芋黑糖麻糬 $62

沖繩黑糖栗子 🌰 $56

香濃開心果 $65
2021-02-22 101 瀏覽
精緻嘅蛋糕櫃真係好吸睛,位於times square B2基本上落電梯轉角位置,每每經過都會被其吸引過來!原來佢分店都唔少,主打戚風蛋糕🍰味道種類多,總有一款啱你,仲有細size,咁就想試多幾款口味都無難度啦😋🍰焦糖完熟香蕉 Caramel Banana 🍌 $56🍰英國伯爵茶 Earl Grey Tea☕️ $56戚風蛋糕好fluffy ☁️ 濕潤鬆軟,輕盈口感食到停唔到口,中間食到🍌果肉仲有焦糖脆脆,口感層次豐富!Earl grey 有陣陣茶香,鍾意伯爵茶嘅一定鍾意❤️🍰濃厚雙種朱古力 🍫$56濃濃朱古力,多重口感,朱古力脆脆+cream+麥提莎,甜而不膩!推介👍🏻🫐🍓野莓藍蝶花巴伐利亞 $49上層係一層好靚嘅啫喱加入食用花,啱哂打吓咭 🤳🏼 有士多啤梨同野莓,清甜又fresh,配埋香滑底層慕絲蛋糕,正!

🍰焦糖完熟香蕉 Caramel Banana 🍌 $56
🍰英國伯爵茶 Earl Grey Tea☕️ $56

🍰濃厚雙種朱古力 🍫$56

🫐🍓野莓藍蝶花巴伐利亞 $49
上層係一層好靚嘅啫喱加入食用花,啱哂打吓咭 🤳🏼
2021-02-18
下午茶
2021-02-22 98 瀏覽
新年除咗要拜年,當然唔少得食食食😁開到全港九都係分店,總有其亮麗之處,除咗乾淨美觀,更重要嘅當然係味道🎇大甲香芋黑糖麻糬 $62🎇芋香味濃,有台式芋頭果種濃厚甜味,加上內層有超煙韌的麻薯,不會過甜又唔膩😋🌠榛果炭燒咖啡 $56🌠有咖啡香氣,榛子味都算足夠,加上朱古力脆脆幾好味😋🌅香濃開心果 $65🌅這款比較特別,蛋糕被白朱古力包裹住,開心果加上白朱古力味道好夾😋內層有牛奶Cream🌌桂香玄米綠茶 $56🌌玄米味道幾重,入口有淡淡綠茶甘香,蛋糕底唔乾有彈性,微甜🎇香森蘋果吉士紅茶 $56🎇蘋果醬酸中帶甜,內層亦有柔軟吉士,蛋糕底唔乾有彈性,微甜總括而言,蛋糕不單高貴,味道亦不錯,最重要係店鋪整潔👍🏻👍🏻
新年除咗要拜年,當然唔少得食食食😁

🎇大甲香芋黑糖麻糬 $62🎇

🌠榛果炭燒咖啡 $56🌠
有咖啡香氣,榛子味都算足夠,加上朱古力脆脆幾好味😋

🌅香濃開心果 $65🌅

🌌桂香玄米綠茶 $56🌌
玄米味道幾重,入口有淡淡綠茶甘香,蛋糕底唔乾有彈性,微甜

🎇香森蘋果吉士紅茶 $56🎇
蘋果醬酸中帶甜,內層亦有柔軟吉士,蛋糕底唔乾有彈性,微甜

2021-02-21 76 瀏覽
今日行完Time square 搭地鐵返屋企,經過La Famille cake shop 嘩見到佢個櫥窗啲蛋糕好吸引。忍唔住買咗幾個cake返屋企食☺️店員推介呢個大甲香芋黑糖麻糬🐽🐽最愛大甲香芋,食落黑糖唔會太甜仲有啲麻糬煙煙韌韌加埋個蛋糕好鬆軟好味道😋店員果然無介紹錯👍👍👍我鐘意食開心果所以就買咗個試吓,果然名副其實食落個蛋糕有好香濃既開心果味。蛋糕又夠鬆軟不錯不錯👍另外買咗個雙重朱古力味比Daddy食。佢話除咗蛋糕面果啲朱古力脆脆,蛋糕入面仲有粒粒朱古力碎食落好有口感好味道👍啲木叉都好靚
今日行完Time square 搭地鐵返屋企,
經過La Famille cake shop
嘩見到佢個櫥窗啲蛋糕好吸引。
忍唔住買咗幾個cake返屋企食☺️

店員推介呢個大甲香芋黑糖麻糬

🐽🐽最愛大甲香芋,食落黑糖唔會太甜
仲有啲麻糬煙煙韌韌加埋個蛋糕好鬆軟
好味道😋店員果然無介紹錯👍👍👍

我鐘意食開心果所以就買咗個試吓,

另外買咗個雙重朱古力味比Daddy食。
佢話除咗蛋糕面果啲朱古力脆脆,蛋糕入面
仲有粒粒朱古力碎食落好有口感好味道👍

啲木叉都好靚

• 大甲香芋黑糖麻糬
1K
2021-02-21 1445 瀏覽
白雪雪的冬日,當然少不了戚風蛋糕的滋味!La Famille的蛋糕造型夢幻,伯爵茶日本香桃粉緻可愛,忌廉唧花如少女的裙擺,放上誘人的日本香桃,加上彩紫的食用鮮花點綴,賣相令人心動。蛋糕極之鬆軟,內裡充滿氣孔,空氣感十足。忌廉以英國伯爵茶製成,輕飄飄的北海道忌廉下,蛋糕入口綿密、軟彈,蛋糕內裏填滿柔美忌廉,質感輕盈、濃厚,醇滑的伯爵茶香突出,入口芬芳淡甜,難以抗拒! 除了鬆軟口感,日本白桃果肉甜美多汁,與清幽伯爵香氣非常搭配,滋養味蕾,令人甜絲絲。

2021-02-18 105 瀏覽
初七人日食咩好🥰食La Famille啦🍰超人氣日系美炸迷你戚風蛋糕🎂中間仲加左超軟滑既cream適合一至兩人食用💏唔使驚份量太大食唔曬人多既話仲可以試多幾隻味添😍😍🍫干邑堅果朱古力朱古力濃度係70%食落有好重既朱古力味繼而nuts香會慢慢出黎超受大家歡迎🍓皇牌士多啤梨超香既真正士多啤梨味鮮紅色既蛋糕非常吸睛配上軟滑忌廉,新鮮士多啤梨,同士多啤梨啫喱冇得頂呀🥜香濃開心果想新既一年開開心心又點少得佢?青綠色既外表又幾別緻食落開心果味爆重又唔會好甜

初七人日食咩好🥰

超受大家歡迎

🍓皇牌士多啤梨
超香既真正士多啤梨味
鮮紅色既蛋糕非常吸睛
配上軟滑忌廉,新鮮士多啤梨,同士多啤梨啫喱
冇得頂呀

🥜香濃開心果
想新既一年開開心心又點少得佢?
青綠色既外表又幾別緻
食落開心果味爆重
又唔會好甜

La famille戚風蛋糕好多分店,今次就揀左黎公司附近嘅銅鑼灣店。一早訂左伯爵茶日本白桃,一磅嘅價錢$360。一黎到講出單號就有得攞。包裝好穩陣,有冰袋保鮮。番到屋企食完飯,就急不及待食呢個蛋糕🍰。本身有跟膠刀,好方便。切開就見到伯爵茶嘅蛋糕,中間同面頭都有甜甜嘅白桃。另外有cream令蛋糕無咁乾身。蛋糕口感鬆軟,甜度唔重,主要靠cream帶出口感。啱曬注重健康嘅人士。呢度仲有好多件裝蛋糕,下次可以試下。

切開就見到伯爵茶嘅蛋糕,中間同面頭都有甜甜嘅白桃。
另外有cream令蛋糕無咁乾身。

呢度仲有好多件裝蛋糕,下次可以試下。
2021-02-16
宵夜
2021-02-12 156 瀏覽
我不是甜品控,但也喜歡吃蛋糕,尤其欣賞實而不華的蛋糕,例如美心的天使蛋糕。戚風蛋糕已在香港大為流行,不少Cafe店都以此作為招牌,今次專誠到戚風蛋糕專門店買一個來嘗試,當提前吃團年蛋糕,怎知一試便愛上了。環境:店舖只做外賣蛋糕,沒有堂食。門面沒有甚麼特別的設計,只有大玻璃櫃來擺放精緻的蛋糕。如要較大的蛋糕需提前三天至兩天預訂,再到自己指定的門市取貨。法國香檳士多啤梨蛋糕$370我是第一次試吃戚風蛋糕,就被它的的輕柔鬆軟的質地和軟綿而不膩的忌廉吸引了。蛋糕有三層,中間是忌廉,夾帶士多啤梨肉,上下兩層是紫色的戚風海綿蛋糕,看似簡單,但要做到鬆軟而不塌的戚風蛋糕是一點也不容易。這款蛋糕有點似美心的天使蛋糕,被豐富的忌廉包圍,更勝一籌是不甜不膩的忌廉,吃了等於沒有吃到一樣,有一種吃雲朵的感覺,多吃亦不會有罪惡感。雖然是用酒精製作,但只有淡淡香味而吃不到酒精味道。更重要是價錢不貴,在合理水平,畢竟一個東海堂蛋糕也差不多價錢,值得再回購。

環境:

法國香檳士多啤梨蛋糕$370