一直來都keep住有人買蛋糕同撻, 心思思都來試下買左我唯一見到有朱古力coating的蛋糕----開心果蛋糕(65蚊)。附送蠟燭一支,如果要刀就要加5蚊。自製小時光,慶祝自己生存左咁耐,都不容易喔!好精美!買蛋糕同朋友慶祝生日很好呢!幾個女仔,唔會食太多,但係又唔貴要介紹下~中間係cream, 有甜甜,有奶味嘅奶油味道。呢個蛋糕最特別同好味係上面的開心果cream,有特色在於:cream不只有甜味,有開心果的nutty味,好少食到。但對我黎講未去到好吸引。戚風蛋糕都係齋甜,朱古力coating都係好甜好甜,但已經無開心果味,應該同其他系列差唔多。所以最好味係蛋糕面的開心果凍cream同埋中間嘅奶油忌廉。賣點係IGable,相機食得、價格親民、份量啱啱好,但味道一般。如果著重味道的食家,不要抱太大期望。對於味道致上的我,不會特別推介。

一直來都keep住有人買蛋糕同撻, 心思思都來試下

附送蠟燭一支,如果要刀就要加5蚊。
自製小時光,慶祝自己生存左咁耐,都不容易喔!

好精美!

要介紹下~

中間係cream, 有甜甜,有奶味嘅奶油味道。

所以最好味係蛋糕面的開心果凍cream同埋中間嘅奶油忌廉。

2021-12-05 38 瀏覽
這個聖誕看不到極光 就讓 @lafamille 送你一道聖誕極光吧💫🌌 LF 的聖誕蛋糕總不會讓人失望.ᐟ.ᐟ 今年他們推出了三款聖誕蛋糕🎅🏻 我選了這個 Frozen 配色﹝ Christmas Aurora 聖誕極光﹞是他們第一次推出藍色的蛋糕喔( ღ'ᴗ'ღ ) 藍色的色素取至紫甘藍~ 加上雲尼拿籽成為雲尼拿藍色戚風蛋糕 這個藍色不會過分深色~和白色搭配起來非常有冬日氣氛!❄️ 除了完美 cream cake 外貌之外 內餡也相當豐富~♪ 以北海道鮮忌廉、雲尼拿藍色戚風蛋糕、日本草莓🍓和自家製雜莓果醬相互交替層次感滿滿的!有酸酸甜甜的果莓味令整體蛋糕味道更加輕盈ヽ(´▽`)/ 絕對是聖誕 party 必備的蛋糕喔✨

LF 的聖誕蛋糕總不會讓人失望.ᐟ.ᐟ
今年他們推出了三款聖誕蛋糕🎅🏻
藍色的色素取至紫甘藍~ 加上雲尼拿籽成為雲尼拿藍色戚風蛋糕
這個藍色不會過分深色~和白色搭配起來非常有冬日氣氛!❄️
絕對是聖誕 party 必備的蛋糕喔✨
2021-12-05
5 分鐘 (外賣自取)
2021-12-03 76 瀏覽
這家蛋糕店的分店愈開愈多,也愈來愈受歡迎。門口是玫瑰金,時尚而奪目。甜品櫃有不少款式蛋糕,每一件都很特別。⭐️日本日向夏蜜柑$62蛋糕上有一瓣瓣期間限定的蜜柑,入口清甜多汁。這家戚風蛋糕中間還有忌廉,入口柔軟又濕潤。⭐️焦糖完熟香蕉$56最搶眼就是這件蛋糕,上面以紅桑子、朱古力脆脆點綴,加上焦糖忌廉,入口既有香蕉海綿蛋糕又有焦糖味道,口感豐富。。⭐️日本柚子$56皇牌柚子蛋糕,點綴著紅桑子、藍莓和紅寶石,仔細一看,忌廉擠花白黃相間,十分淡雅。海綿蛋糕夾著柚子肉,入口陣陣飄香,很滋味。

這家蛋糕店的分店愈開愈多,也愈來愈受歡迎。

門口是玫瑰金,時尚而奪目。

甜品櫃有不少款式蛋糕,每一件都很特別。

⭐️日本日向夏蜜柑$62
日本日向夏蜜柑

蛋糕上有一瓣瓣期間限定的蜜柑,入口清甜多汁。
日本日向夏蜜柑

這家戚風蛋糕中間還有忌廉,入口柔軟又濕潤。

⭐️焦糖完熟香蕉$56

⭐️日本柚子$56
日本柚子

海綿蛋糕夾著柚子肉,入口陣陣飄香,很滋味。
2021-12-03 400 瀏覽
今日行經銅鑼灣,見到La Famille 在怡和街原來開了分店,畢嬲都好鐘意佢地嘅蛋糕,又靚又好味,我又點捨得唔買呢?店子蛋糕的款式相當多, 隔住個玻璃餅櫃見到啲七彩繽紛嘅蛋糕已覺十分吸引, 真係花多眼亂,仲要件件獨立以玻璃罩蓋住,非常整潔衛生,真係食得安心又放心。皇牌士多啤梨$56~ 以日本產士多啤梨和啫喱作為裝飾,又靚又甜好好味。蛋糕軟綿濕潤,好似吸滿士多啤梨汁,非常可口美味。斑蘭戚風蛋糕$56~班蘭香味氛芳,上面鋪滿軟滑忌廉和紅莓,每一口蛋糕都充滿班蘭香氣和綿滑口感,不甜也不腻,好滋味。柚子味戚風蛋糕$56~柚子味十分清香,cream好細滑香口,蛋糕鬆軟而帶少許柚子皮,以紅桑子和黑莓 點綴,開胃又清新。英國伯爵茶戚風蛋糕$56~ 蛋糕中央唧滿以英國伯爵茶葉打成的忌廉,又香滑又充滿茶香,戚風蛋糕亦 充滿伯爵茶的香氣, 榛子口味的馬卡龍少甜,亦有濃郁的榛子味道,好好味啊!

蛋糕軟綿濕潤,好似吸滿士多啤梨汁,非常可口美味。

2021-11-26
下午茶
2021-12-02 34 瀏覽
[輕輕鬆鬆]今日與同事一起食完午餐,大家都想著一起吃下午茶,於是提議買小蛋糕一起吃,大家一起分著吃~La famille 蛋糕最吸引的地方是 Size 出!從款式、味道、賣相,怎樣也可以挑選出適合自己的一款!大甲香芋黑糖麻糬大愛這款蛋糕!質感不但有鬆軟,而且滿滿的忌廉溝芋泥,幼滑的芋頭味,再咬上一粒黑糖麻糬,雙重口感,細膩而濃香!除了大甲香芋黑糖麻糬,還有日本柚子、日本日向夏蜜柑戚風、桂香玄米綠茶、斑蘭飄香、焙茶等口味選擇,總有一款適合你
[輕輕鬆鬆]

2021-11-22
下午茶
  • 大甲香芋黑糖麻糬
2021-11-27 26 瀏覽
之前經過銅鑼灣都會見到食間蛋糕店.啲蛋糕賣相好靚咁.今次就買咗三個細嘅戚風蛋糕返屋企同屋企人一齊分享.真係勁多款揀.最後我買咗三款蛋糕.日本日向夏蜜柑 (HK$62) & 日本柚子 (HK$56)日本日向夏蜜柑 (HK$62)我揀呢款蛋糕嘅原因係因為佢賣相夠sharp.蛋糕上面係有少少金箔㗎.其實我係好怕蛋糕上面有啲死甜嘅生果, 但佢依個蜜柑味道係正常嘅, 甜甜地帶少少酸咁, 好清新.蛋糕係鬆軟嘅.雖然中間有啲cream, 食落都唔會好膩.日本柚子 (HK$56)依個賣相都靚.蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.佢比較特別係個戚風蛋糕裡面有啲柚子皮, 所以食落會有柚子嘅香味.桂香玄米綠茶 (HK$56)依個蛋糕賣相就簡單啲.但鍾意茶嘅朋友應該會幾鍾意依款蛋糕, 因為佢好香茶味.除咗cream, 蛋糕面中間位置會有茶味嘅mousse, 令到蛋糕嘅茶味更加濃.總括嚟講, 依間店嘅蛋糕賣相&味道唔錯, 而且款式多, 買嚟同朋友慶祝生日都係一個幾好嘅選擇.蛋糕有大細size揀. 我覺得3-4個朋友慶祝生日嘅話買細size已經好足夠.
之前經過銅鑼灣都會見到食間蛋糕店.
啲蛋糕賣相好靚咁.
今次就買咗三個細嘅戚風蛋糕返屋企同屋企人一齊分享.

真係勁多款揀.
最後我買咗三款蛋糕.

日本日向夏蜜柑 (HK$62)
我揀呢款蛋糕嘅原因係因為佢賣相夠sharp.
蛋糕上面係有少少金箔㗎.

蛋糕係鬆軟嘅.
雖然中間有啲cream, 食落都唔會好膩.

日本柚子 (HK$56)
依個賣相都靚.
蛋糕上面有啲cream、berries & 朱古力.

桂香玄米綠茶 (HK$56)
依個蛋糕賣相就簡單啲.
但鍾意茶嘅朋友應該會幾鍾意依款蛋糕, 因為佢好香茶味.

2021-11-25
其他
2021-11-21 30 瀏覽
La Famille 又多一間新店開幕於「銅鑼灣」人流至多的位置, 地點是Sogo 對出,大馬路旁邊。Cake Shop 開設在此實在罕見,而人流方面絕對不擔心,我中午去買蛋糕餅櫃內嘅蛋糕已所餘無幾,生意都幾好。買左件「沖繩黑糖栗子蒙布朗」
HKD$56 份量比坊間蛋糕大1/3 左右。賣相出衆真係成座山一樣,一層層的栗子蓉包著幼滑帶牛奶味的忌廉,忌廉控一定心心眼,但層次方面較遜色,栗子蓉不太甜而且栗子味也不突出,黑糖的甜味無從表現出來,確令我覺得失望。
地點是Sogo 對出,大馬路旁邊。

買左件「沖繩黑糖栗子蒙布朗」
HKD$56 份量比坊間蛋糕大1/3 左右。
2021-11-10 319 瀏覽
Lafamile一直都係一間我好鍾意既戚風蛋糕店!每逢唔同季節佢地都會以當季既水果或食材去配搭唔同口味既蛋糕,除左食材外佢地蛋糕既擺設一樣咁靚又有心思.桂香玄米綠茶玄米綠茶味道帶住一陣炒米香,味道清香回甘既綠茶令整體既膩感降低.相比其他味道呢一款較清新,好適合想食甜品但又怕甜既人.內層帶有清香既桂花忌廉,令清新度更高.沖繩黑糖栗子將栗子蒙布朗混合戚風蛋糕,綿滑既栗子蓉帶住栗香.淡淡黑糖配上栗子味道帶一陣焦香及自身獨特甜味,兩者配搭好夾,各自既香果都特出唔會蓋過雙方既味道.京都焙茶焙茶戚風蛋糕上加上一層抹茶及焙茶慕絲,入點香滑帶住茶甘香.再配上濃郁焙香既茶味既戚風蛋糕,口感濕潤唔會好乾.戚風蛋糕內有玄機,將忌廉換上黑糖焙茶蕨餅,口感煙煙韌韌又軟綿,有驚喜.香濃開心果外層既開心果朱古力脆皮包裹住開心果戚風蛋糕.外層既開心果脆皮既開心果味好濃郁,充滿果仁香又唔會過份甜膩.內裏戚風蛋糕無外層既開心果脆皮咁重開心果香但味道同樣食得到開心味果,甜度啱啱好,帶住一陣甘香.內裏帶住幼滑既忌廉,creamy又唔會過厚重.焦糖完熟香蕉完熟香蕉果股香甜蕉香令人陶醉,本身熟透既香蕉甜度已經好足夠而呢一款蛋糕既

桂香玄米綠茶

沖繩黑糖栗子

京都焙茶

焦糖完熟香蕉
完熟香蕉果股香甜蕉香令人陶醉,本身熟透既香蕉甜度已經好足夠而呢一款蛋糕既香蕉味天然不帶香精味.味道同樣唔會過甜,香蕉控一定要試試!
  • 香濃開心果
  • 京都焙茶
  • 桂香玄米綠茶
2021-11-05 35 瀏覽
La Famille主打的戚風蛋糕口感鬆軟,綿密濕潤,富空氣感且無負擔,口味選擇豐富,賣相精美,讓人忍不住買回家品嘗。斑蘭飄香 ($62)香氣誘人,蛋糕以新鮮斑蘭汁製作,呈漂亮青綠色,內層的椰子忌廉夾著椰子肉,清香天然,椰香十足,風味尤佳,讓人吃得停不下來!大甲香芋黑糖麻糬 ($62)大甲香芋忌廉香芋味濃厚,黑糖麻糬煙韌軟糯,充滿黑糖香,餘韻悠長。榛果炭燒咖啡 ($56)蛋糕上面有榛果和炭燒咖啡味忌廉,入口榛果味道香濃,咖啡焙香味醇厚而不苦,兩者味道相當匹配。瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 ($45)賣相精緻吸睛,人見人愛,檸檬減輕了芝士的膩口感,入口酸香不甜膩,充滿果香,味道清爽。

斑蘭飄香 ($62)

大甲香芋黑糖麻糬 ($62)

榛果炭燒咖啡 ($56)

瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 ($45)
1K
踏入十一月,秋意漸濃,正是栗子盛產的季節,於是我就在La Famille 預訂了經典Mont Blanc,品嚐時令當造的秋栗甜點。作為香港本地戚風蛋糕專門店,戚風蛋糕款式繁多,櫥窗裡琳瑯滿目,每個戚風小蛋糕都有保濕玻璃罩保護著,以免蛋糕質地因雪久了而變乾。是次預訂的蛋糕是Mont Blanc沖繩黑糖栗子蒙布朗,15cm 一磅原個戚風大蛋糕收費為$360,份量足夠二至四人分享。店家貼心地附上乾冰和保溫袋為蛋糕保質,加上包裝夠穩固,即使長途跋涉返回家中,內裡的蛋糕都沒有走樣變型。亮麗褐色的蛋糕賣相誘人,精緻度登峰造極,層層覆蓋猶如一座山峰,造型瀰漫著浪漫唯美的秋日氣息,單看已令人賞心悅目。一踏入秋天便是栗子當造季節,正所謂不時不食,這款Mont Blanc選用矜貴的日本丹波秋栗以及優質法國栗子製成香醇綿密的栗子蓉,頂層以原粒糖漬栗子、藍莓及黑莓作點綴,滿口瀰漫著濃厚甘甜栗香。外圍將朱古力馬卡龍鋪上極臻幼滑的栗子泥,整體不會過甜,感受栗子蘊含的木質香氣在口中優雅釋放。份量澎湃的栗子泥包裹著滿滿空氣感的沖繩黑糖戚風蛋糕和入口即化的忌廉,保持濕潤口感,鬆軟又滑溜,中間夾雜著粒粒煙韌軟糯的黑糖麻糬

戚風蛋糕

沖繩黑糖栗子蒙布朗

份量澎湃的栗子泥包裹著滿滿空氣感的沖繩黑糖戚風蛋糕和入口即化的忌廉,保持濕潤口感,鬆軟又滑溜,中間夾雜著粒粒煙韌軟糯的黑糖麻糬,層層相間,口感層次極其豐富,交織出秋旬專屬的甜蜜風味。
2021-10-30
2021-11-02 55 瀏覽
la famille 蛋糕真係幾有水準,今年試左呢款忌廉香滑,包住一層層既戚風蛋糕 鬆軟濕潤有彈性每一口都食到白桃既清香甜味又食到濃郁又香滑既鮮忌廉食完唔會有油膩感,口感輕盈味道清新蛋糕本體仲食到碎碎既茶葉,每一啖口感都非常豐富而家好多分店,想食就好方便!很推介比大家試下佢既蛋糕#lafamille 銅鑼灣怡和街 1-1L 號香港大廈地下 A2 號舖Shop A2, Hong Kong Mansion, No. 1-1L Yee Wo Street, Causeway Bay營業時間 Business Hours:11:00-21:00電話號碼 Tel.:3614 5442
la famille 蛋糕真係幾有水準,今年試左呢款
忌廉香滑,包住一層層既戚風蛋糕 鬆軟濕潤有彈性
每一口都食到白桃既清香甜味又食到濃郁又香滑既鮮忌廉
食完唔會有油膩感,口感輕盈味道清新
蛋糕本體仲食到碎碎既茶葉,每一啖口感都非常豐富
而家好多分店,想食就好方便!很推介比大家試下佢既蛋糕
#lafamille
銅鑼灣怡和街 1-1L 號香港大廈地下 A2 號舖
電話號碼 Tel.:3614 5442
2021-10-30 238 瀏覽
依家多數都會習慣左係ig shop訂蛋糕🎂但有時真係訂唔切或者想搵現貨真係r爆頭🥲最近見到La famille越開越多分店 都好方便買到相信都無乜人唔識😚 今次買左四款試下😛.🎂La famille😋👍🏻:👅👅👅👅.4/5分.▫️大甲香芋黑糖麻糬 $62😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分芋頭味好濃郁 好似食緊芋泥球咁好多芋頭醬 蛋糕好鬆軟超彈的😍 海綿海綿咁 中間仲夾咗件黑糖麻薯 仲好動L 食落又幾夾 可以有兩款口感😛.▫️日本柚子 $56😋👍🏻:👅👅👅👅.5/5分柚子味酸甜平衡得剛好 味道好清新香濃 唔鍾意太甜嘅話可以試吓😚 仲搭配咗水果refresh下 喜歡💕.▫️香濃開心果 $65😋👍🏻:👅👅👅👅.4/5分係開心果bb😍 上面有層開心果醬同其他唔同 有層開心果脆皮包住個戚風~依稀會食到開心果nuts 增加脆脆口感😚開心果味好濃郁 中間有層奶油cream多左陣奶香味🤤 .▫️英國伯爵茶 $56😋👍🏻:👅👅👅👅.2/5分茶味好香醇 口感綿密 相對起黎無咁甜 茶味突出啲鐘意茶香既可以揀依個🙆🏼‍♀️.四個最鍾意應該係香芋贏出😍但其實四個都好食~~方便就腳既話 強推大家買依間細細個又唔貴 重點係igabl
依家多數都會習慣左係ig shop訂蛋糕🎂

仲搭配咗水果refresh下 喜歡💕

▫️香濃開心果 $65
😋👍🏻:👅👅👅👅.4/5分

係開心果bb😍 上面有層開心果醬
同其他唔同 有層開心果脆皮包住個戚風~
依稀會食到開心果nuts 增加脆脆口感😚

茶味好香醇 口感綿密
相對起黎無咁甜 茶味突出啲
鐘意茶香既可以揀依個🙆🏼‍♀️
四個最鍾意應該係香芋贏出😍
但其實四個都好食~~
方便就腳既話 強推大家買依間
細細個又唔貴 重點係igable之餘又好味🤤
個戚風真係好軟綿desu💕
仲有多款生日牌可以選購~
英國伯爵茶
2021-10-27 32 瀏覽
💖屋企人想食蛋糕🍰,所以今日買La Famille嘅戚風蛋糕返去。今日晏晝去,口味選擇好多,嗌多幾款返去開心share🥳!1⃣️香印青提🍇 $70💖呢個係新款,佢地嘅戚風蛋糕口感綿滑濕潤,入口柔軟細緻,食落唔heavy。選用多汁嘅當造嘅日本🇯🇵 香印青提,果香濃郁,口感爽脆。面頭仲有香甜幼滑嘅北海道忌廉。裝飾花瓣🌸令外型更靚。2⃣️京都焙茶🍵 $62💖期間限定款!焙茶奶凍茶味🍵香醇濃郁、餘味回甘,搭配香甜軟糯嘅黑糖🧂麻糬同忌廉,微苦中帶甜,食落輕盈唔膩。面頭有葉🍃造型嘅朱古力、黑豆、金箔同抹茶粉整成嘅朱古力🍫醬,賣相精緻🤩。3⃣️日本日向夏蜜柑🍊 $62💖都係期間限定,日向夏蜜柑🇯🇵飽滿多汁,味道清甜微酸。蛋糕入面有酸香嘅檸檬醬🍋,搭配面層幼滑香甜嘅香草🌿奶凍,成個蛋糕好酸甜清新🥰。4⃣️英國伯爵茶☕️ $56💖佢哋嘅熱門🔥款之一,伯爵茶味香醇清香,中間有香甜幼滑嘅nutella🍫。最鍾意面層嘅macaron,好味😋!唔怪得之咁受歡迎👏🏻。💖靚女👩🏻店員態度好好👍,包裝細心😚生日🎂嗌多幾款一齊share唔錯,仲唔使一早order。價錢一個☝️$56起,一個人買黎嘆下tea☕️都好😌。

1⃣️香印青提🍇 $70

2⃣️京都焙茶🍵 $62

3⃣️日本日向夏蜜柑🍊 $62

4⃣️英國伯爵茶☕️ $56

2021-10-27 13 瀏覽
係causeway bay shopping完再買cakes真係好方便!😍去朋友birthday party 唔想空手去,一於買幾個細蛋糕happy share🥰最鍾意一定係開心果味,香濃嘅開心果味cream好濃郁🧁面頭嘅開心果碎,粒粒增添口感,夾埋cream,整體味道都好香滑。👍京都焙茶,出面有綠色軟滑朱古力,外型整得好吸引,🍵試落茶味好正,好鍾意蛋糕夠鬆軟,有彈性,friends都好開心。🥰

2021-10-25 31 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨La Famille (怡和街)蛋糕同鋪面一樣咁豪華😍-❤️除左最出名既戚風蛋糕, 櫥窗仲有D禮盒裝, 身處係鋪頭好舒服❤️自從買過小蛋糕黎食, 已經返唔到轉頭XD 因為可以試多D味❤️今日早去唔使排隊之餘, 大小蛋糕既款式都好齊! 大家如果放工先去, 又想make sure 有心儀口味, 就要提早網上預訂喇!-🍌🎂焦糖完熟香蕉 $56✨面頭有蛋白脆餅, 朱古力脆餅, 紅桑子同埋好香蕉味既cream✨入面係香蕉cream下面仲有plain cream, 令蛋糕既蕉甜味更突出; 而兩種cream都會有唔同層次-🍫🍫 雙重朱古力 $56✨面頭又有六舊頭先提到既朱古力脆餅, 唔會太甜, 但個薄脆同下面軟滑既cream造成幾大既對比✨cream同蛋糕都有好香濃既朱古力味, 佢又唔算好苦, 但食左一大舊都唔會太甜太漏-😁🥜香濃開心果 $65✨唯一一個有cream包住蛋糕側邊, 睇落好甜, 但食落個脆皮又唔算好甜, 重點係有果仁碎勁香✨個cake好新鮮, 切開時個脆皮果斷分開就睇得出😂 ✨個蛋糕recipe真係有心思, 因為佢有脆皮可能會重味D, 所以中間果行唔係全cream, 而係有一半蛋
👧🏻😋👅🍽✨
La Famille (怡和街)
蛋糕同鋪面一樣咁豪華😍
🍌🎂
焦糖完熟香蕉 $56

🍫🍫
雙重朱古力 $56
雙重朱古力

😁🥜
香濃開心果 $65
✨個cake好新鮮, 切開時個脆皮果斷分開就睇得出😂
✨個蛋糕recipe真係有心思, 因為佢有脆皮可能會重味D, 所以中間果行唔係全cream, 而係有一半蛋糕黎, 可以平衡返成個味道

🇯🇵🍑
日本白桃 $62