甚少去北角開飯, 因為佢在兩大熱區的中間, 要不就去銅鑼灣天后的熱門食店, 要不就在太古行街睇戲食飯一條龍~ 北角, 真的比較少來! 但在這附近返工的朋友卻常跟我說北角多美食, 小店有特色, 又不用等位~ 搞到我心思思都想黎試下! 今次先去了間西餐廳 - La Kaffa 位於北角的明園西街, 是內街, 所以都很清靜, 人不是太多. 店內的裝潢是走美式鐵路風!!!!! 超級美的佈置! 看得出店主很用心喔~~~ 這一幅特色牆更有兩大組火車呢! 要是可以行走必定更吸睛XD 好了, 欣賞完店子, 還是點野食緊要, 收工過來已經好肚餓哦! 要是大家想不用腦, 非常推薦選二人餐 (都不過是$288) !! 而我們就散點, 但其實每款散叫的PASTA都可以upgrade做set, 有湯/沙律+飲品+甜品. 還在擔心不夠吃的問題...... 但原來非常非常豐富的!!!! 餐可選湯或沙律, 每樣一款SHARE岩岩好! 蕃茄湯好濃郁, 加了少少橄欖油好香呢~ 一人前的沙律份量正常, 新鮮嫩綠. 小吃, 我們點了雞亦三重奏 有玫瑰酒、buffalo、檸檬蜜糖, 個人最愛buffalo(即水
甚少去北角開飯, 因為佢在兩大熱區的中間,

要不就去銅鑼灣天后的熱門食店,

要不就在太古行街睇戲食飯一條龍~

北角, 真的比較少來!

但在這附近返工的朋友卻常跟我說北角多美食,

小店有特色, 又不用等位~

搞到我心思思都想黎試下!

今次先去了間西餐廳 - La Kaffa

店內的裝潢是走美式鐵路風!!!!!

超級美的佈置! 看得出店主很用心喔~~~

這一幅特色牆更有兩大組火車呢! 要是可以行走必定更吸睛XD

還在擔心不夠吃的問題......

但原來非常非常豐富的!!!!

餐可選湯或沙律, 每樣一款SHARE岩岩好!

蕃茄湯好濃郁, 加了少少橄欖油好香呢~

一人前的沙律份量正常, 新鮮嫩綠.

雞翼三重奏
小吃, 我們點了雞亦三重奏

有玫瑰酒、buffalo、檸檬蜜糖, 個人最愛buffalo(即水牛城)!!!

帶點香辣好開胃~~

三款雞亦也炸得剛剛好~~ 好脆口架!!

熱薄荷朱古力, 凍荔枝紅茶梳打
飲品都好快到左~

我們點了一杯熱飲, 一杯凍飲~

熱薄荷朱古力, 晚上我都不太喝咖啡了, 怕睡不著, 所以點了朱古力!

淡淡的薄荷香同可可味道好夾~ 不會有誰搶了誰的味道.

凍荔枝紅茶梳打, 唔會死甜, 仲有荔枝肉添!

白酒忌廉燴藍青口
SIDE ORDER了白酒忌廉燴藍青口, 這碟只需$68!!!! 好抵食呀!!!!!!

沒有太濃的酒香, 忌廉重, 個人覺得好對胃~~!

而且份量比想像中要多~~ 藍青口雖然細細隻, 但好飽滿!

沒有腥味, 吃得非常開心~~

辣蕃茄手工肉丸長通粉
來到主食: 辣蕃茄手工肉丸長通粉

肉丸好彈牙, 好有肉質!

長通粉入便有滿滿的辣汁~ 辣汁不嗆喉, 開胃的!

黑松露野菌燴飯
黑松露野菌燴飯

一上檯已經聞到好濃好濃的黑松露味道!!

野菌也有數款, 口感不錯!

燴飯質地average, 可以再軟身少少.

士多啤梨奶凍及tiramisu
甜品仲可以三選一,

我地兩個就選了士多啤梨奶凍及tiramisu.

兩樣都不錯!! tiramisu咖啡味濃郁, 而士多啤梨奶凍就非常清新~~

為晚餐添上完美的點綴!!!

二人合共$387, 以食物質數環境服務來說, 性價比是超級高!!!!

一定要大力推介~~~~

我上openrice睇, 佢地既brunch都非常吸引~

好想試佢地既all day breakfast呀!

已經決定要跟老公再來一次!!
  • 白酒忌廉燴藍青口
  • 辣蕃茄手工肉丸長通粉
  • tiramisu
2017-01-26 2007 瀏覽
這天走到北角的轉角,發現了這間用「火車」作主題的餐廳--「La Kaffa」。牆上掛上火車裝飾,另一邊展示了六個不同地區的時鐘。餐廳提供了兩款二人晚餐,$288/$428,豐儉由人。我和朋友則選擇了散叫,可以吃到更多想吃的東西!💛 散叫關係,加了$25升級做套餐,有湯、餐包、餐飲和甜品,感覺很便宜。餐包是薯仔煙肉湯,口感綿綿的,不錯喔。可是,旁邊的餐包就遜色一點,只要普通的白方包,如果能稍微加熱就好了。雞翼三重奏($58) 雞翼有三種味道,玫瑰、檸檬、水牛城,雞翼係先炸再點上醬汁,每款都各有特色,玫瑰雞翼滲出玫瑰花香,連汁都係粉紅色💕 檸檬味比較似蜜糖味,酸酸甜甜,而水牛城雞翼食落辣辣地,忍唔住叫左杯野飲。 脆炸黃金魷魚圈($38)新鮮炸起很好吃,炸粉不厚,抵讚! 黑松露香菇薄餅($78) 係我最最中意食既菇🍄再加芝士同黑松露,pizza底係超薄個隻,脆卜卜,黑松露味香,而且香菇分量一啲都唔吝嗇,啖啖都係菇❤ 招牌豬肋骨($168)份量比想像中少,可是豬肋骨腌得很入味,juicy又多汁,而且煮得很腍,做到骨肉分離,更上惹味的醬汁,想一試再試。飲品要了朱古力oreo特飲和士多啤莉梳打,

雞翼三重奏($58)

脆炸黃金魷魚圈($38)

新鮮炸起很好吃,炸粉不厚,抵讚!

招牌豬肋骨($168)

飲品要了朱古力oreo特飲和士多啤莉梳打,oreo特飲很可愛,上面有幾塊的oreo餅乾做裝飾,而士多啤莉梳打飲落很清新,一解我吃水城雞翼的辣,haha,最後還有兩份甜品,這餐晚餐真滿足
2017-01-17
  • 雞翼三重奏
2017.01.11星期三中午小妹與友人坐上地鐵去北角懷舊一下😆餐廳設計以舊火車鐵路為主題而且亦精心設計了不少影相位除左收銀處變成了懷舊的售票處外牆上亦掛上了各地的時鐘及火車擺設🚊看來店主亦是個鐵路迷啵夏威夷菠蘿火腿比薩 $72餐廳的pizza口味都幾多選擇 睇到我花多眼亂結果我地選擇左傳統口味 夏威夷菠蘿火腿🍕Pizza共分為6塊 分量十足 同朋友分享就最好而採用的是最傳統的薄批 一咬落口卜卜香脆 而且芝士火腿等材料也毫不吝嗇可惜令人最期待的菠蘿卻用了罐頭菠蘿😠令成道菜扣分招牌班尼迪豪華大餐 $148英式早餐原本係英國皇室貴族尊享的豐富早餐隨著生活質素及習慣改變演變成為令到我啲種懶訓豬又想食早餐而設的alldaybreakfast叫得佢做豪華大餐 佢既份量真係多到嚇死人😂 要大胃王先食得曬豪華大餐所有食物都係雙份: 西多士 班尼迪蛋 芝士薯餅 腸仔 雞扒 茄汁豆 炒菇 配菜分析如下😂🍴班尼迪蛋配上火腿及麵包、腸仔、茄汁豆及炒菇配菜 不過不失🍴芝士薯餅 係我最欣賞的部份,芝味十足 薯餅香脆 不錯🍴但對西多士及雞扒有點失望了🙁西多士比較dry 如果唔加上糖漿真係太硬了另外雞扒 外表見佢
2017.01.11
豪華大餐所有食物都係雙份:
西多士 班尼迪蛋 芝士薯餅 腸仔
雞扒 茄汁豆 炒菇 配菜
分析如下😂
🍴班尼迪蛋配上火腿及麵包、腸仔、茄汁豆
及炒菇配菜 不過不失
🍴芝士薯餅 係我最欣賞的部份,芝味十足 薯餅香脆 不錯
🍴但對西多士及雞扒有點失望了🙁
西多士比較dry 如果唔加上糖漿真係太硬了
另外雞扒 外表見佢係幾令 應該會好食
可惜用了一個奇怪的烹調手法 先烚後煎
令到佢已經失去雞味
秘密花園水果茶
秘密花園水果茶 $48 (跟餐價$30)
啲杯飲品除左係餐廳王牌外 亦小妹既私心推,介😝
水果茶 一出 影得又飲得😎

午餐
夏威夷菠蘿火腿比薩
秘密花園水果茶
2017-01-14 3653 瀏覽
晚上工作完和男友去了北角吃晚餐,選了這家看上去裝潢不錯的餐廳試試看。餐廳裡面佈置得像以前西式火車,擺放了很多舊式火車模型,連收銀台也變成了火車售票亭,鐵路迷一定大愛!餐廳主要供應西式餐飲,我們點了幾個share. 第一道是魷魚圈配薯角($38).魷魚圈炸得很脆,魷魚新鮮。下一道是黑松露香菇披薩($78)。這邊的pizza底很薄很脆, 蘑菇種類只有一種,蘑菇底下放了一層芝士,蠻香。主食點了頂級西冷牛扒($158)。料理的時間剛剛好,切開牛肉還可以看到鮮紅色。牛扒不是很厚,肉質軟捻,加上黑椒汁味道很港式。我們還點了雞翼三重奏($58)。上來有三種味道的雞全翼,每款兩件。味道有檸檬,水牛城和玫瑰,如果怕辣的朋友應該會覺得水牛城味道很辣哈哈。雞翼都是炸了再上味道,我覺得炸得外皮有點太硬,而且不太入味。雞肉還算嫩滑。飲品點了冷的忌廉曲奇朱古力 ($32)。朱古力不算很甜,味道蠻濃,很好喝。這家餐廳價錢很親民,裝潢有特色,可以去試試看喔。
餐廳主要供應西式餐飲,我們點了幾個share.
第一道是魷魚圈配薯角($38).魷魚圈炸得很脆,魷魚新鮮。
魷魚圈配薯角($38)
魷魚圈配薯角($38)
雞翼三重奏($58)
忌廉曲奇朱古力 ($32)
這家餐廳價錢很親民,裝潢有特色,可以去試試看喔。
2017-01-11
頂級西冷牛扒($158)
忌廉曲奇朱古力 ($32)
2017-01-13 2464 瀏覽
卡米拉除了喜歡美食之外,也喜歡桌上遊戲,尤其是以火車主題的Ticket to ride。作為一個火車愛好者,是晚登上明園西街La Kaffa 的火車,來一個彷如火車上的晚餐。雖然店子位於大斜路的明園西街,但是它的位置在斜路下,不用上斜,地點算是方便。店內以火車站及旅行作為主題,主打新式的工業風格,玩味十足。餐牌用了世界地圖為封面,貫徹旅行的主題。食品選擇沒有太大的亮點,都是平日西餐廳所見到的。飲品方面比較特別的是水果茶。本來點$288的二人晚市套餐是店內最划算的,不過是晚我倆也不太想吃薄餅,還是點些自己喜歡的東西吧!我們最後點了半份招牌豬肋骨($98)、香煎比目魚($98),加了分別$25 轉套餐及$30 轉手工水果茶。另外還點了藍柑桔 X 1664 ($68) 。意式蕃茄湯雖然看來很深色,但是蕃茄濃度不足,配上多士更有些像茶餐廳的感覺。水果茶是一個台式的做法,什果賣相無疑是討女孩子歡心,也和餐牌上的圖片相符。在味道方面,這裡的水果茶和我在台灣跳舞香水嘗到的幾乎完全相同,其分別只是香料味及糖份更重,飲下去不太順喉。這杯茶絕對不是我想要的茶!再加上要多付$30更覺得不值。不過如果你是跳舞

水果茶是一個台式的做法,什果賣相無疑是討女孩子歡心,也和餐牌上的圖片相符。在味道方面,這裡的水果茶和我在台灣跳舞香水嘗到的幾乎完全相同,其分別只是香料味及糖份更重,飲下去不太順喉。這杯茶絕對不是我想要的茶!再加上要多付$30更覺得不值。不過如果你是跳舞香水的粉絲,我想你或會喜歡這個。
招牌豬肋骨的口感可以,醬汁是對版的,但肉味很一般,在食材處理方法上有改進空間。熱度雖然不燙口,但是它也是可以接受的水平。
香煎比目魚和餐牌上的圖片有些分別,我們所期待的比目魚是有些厚度。店方就是以大量的薯茸來營造比目魚份量偏大的錯覺。我寧願店方提高價格,也比一大碟薯茸好。
香煎比目魚
藍柑桔 X 1664中的1664 是一款白啤酒,比一般的啤酒較少苦味,口感比較清新,酒精度是5%。加上金桔甜味比苦味多,金桔加上啤潭本身偏甜的味道也很匹配,不喜歡平常啤酒苦味的人仕可以一試。店方亦用上藍色杯配上

甜品方面有些失望,提拉米蘇和平日所見的做法不同,大部份也是忌廉,中間是手指餅。
提拉米蘇
時令鮮果奶凍的質感滑溜,是一個不錯的甜品。在上層鋪上了薄荷葉,加上鮮果的顏色很漂亮。鮮果的新鮮程度一般,不過表面的熱情果味汁微酸,一洗奶凍油膩的感覺。
時令鮮果奶凍
總括而言,La Kaffa無論在食物、環境都頗適合女生聚會。以少於$200的價錢,質素還算合理水平。
2017-01-05
時令鮮果奶凍
2017-01-13 1574 瀏覽
今晚北角到尋食, 看到被裝潢特別的la Kaffa 吸引著外表企理, 店內掛有不同特色的燈飾, 還有火車在牆上做裝飾, 風格特別兩位請進後, 被安排到可以看到整間店的位置, 看到每一枱都在邊吃邊說笑點好菜後, 繼而留意到這家播放著純音樂, 提升店舖品味, 令顧客放鬆思緒外, 亦未有騷擾顧客談話。跟餐沙律菜非常爽口,配蜜糖香草汁, 令沙律菜不再單調同時亦沒有掩過是沙律菜的新鮮感蕃茄手工肉丸肉丸鬆軟, 茄肉混薯蓉口感軟滑香濃, 再配上芝士奶香味 非常味美‼️一碟有七粒, 必定要襯熱食, 不然芝士會變硬, 影響口感雞翼三重奏玫瑰雞翼蜜糖味重, 亦有玫瑰花香味滲出而雞翼上沈有玫瑰花瓣, 加添美感及獨特感連醬汁也是粉紅色, 女士一定喜歡的食物檸蜜雞翼雞翼皮脆, 放入口像喝的檸蜜味一樣, 再加點檸檬皮點綴, 外觀與味道也不錯水牛城雞翼外皮脆而內有肉汁, 帶點香辣, 少少甜酸黑松露香菇扁意粉入口一陣豐厚蒜香味, 黑松露味隨後趕上由於生蒜關係, 味道甚為剌激, 小弟非常喜愛意粉雖然偏稔但配有洋蔥及蒜碎沾在每條意粉上, 加強口感意粉還加入了鮮菌, 雞批菇大件肉厚爽口, 香菇片味濃軟滑香煎法式鴨腿 配辣肉腸
今晚北角到尋食, 看到被裝潢特別的la Kaffa 吸引著
蕃茄手工肉丸

一碟有七粒, 必定要襯熱食, 不然芝士會變硬, 影響口感
玫瑰雞翼
蜜糖味重, 亦有玫瑰花香味滲出

而雞翼上沈有玫瑰花瓣, 加添美感及獨特感
連醬汁也是粉紅色, 女士一定喜歡的食物

檸蜜雞翼

水牛城雞翼
外皮脆而內有肉汁, 帶點香辣, 少少甜酸

黑松露香菇扁意粉
入口一陣豐厚蒜香味, 黑松露味隨後趕上
由於生蒜關係, 味道甚為剌激, 小弟非常喜愛

意粉雖然偏稔但配有洋蔥及蒜碎沾在每條意粉上, 加強口感
意粉還加入了鮮菌, 雞批菇大件肉厚爽口, 香菇片味濃軟滑
香煎法式鴨腿 配辣肉腸及薯角
兩大件鴨腿, 份量很足
外皮脆煙靭, 肉很嫩滑又多肉汁, 肉帶鴨油香,鴨味湧入口腔

若帶皮肉共嚐, 味道更濃

配砵酒混有紅酒的醬汁,咸咸甜甜的,讓鴨肉推上更高層次
香煎法式鴨腿 配辣肉腸及薯角
辣肉腸非常脆皮, 帶點微辣
本來只是不想總是吃豬牛羊雞才選鴨腿, 想不到這樣有驚喜
完全覺得自己是選對了

跟餐甜品
提拉米蘇
即叫即整, 首先入口是可可粉的甜味, 隨後滲出咖啡豆香味
手指餅鬆軟泡過咖啡, 一小杯份量, 讓顧客小吃多滋味
提拉米蘇
最後以跟餐熱紅茶, 暖一暖胃, 為這一餐完滿地畫上句號。
食完差不多十點, 店舖外已經關燈
2017-01-10
$204.5 (晚餐)
2017-01-09 250 瀏覽
黎呢度食個tea, 同friend嗌左一個辣意粉,太辣,又乾,啲蝦冇乜味,唔太推薦食呢個,希望可以多少少汁就好喇。個三文魚egg benedict幾好味,同個魚同包幾夾,但伴碟嘅煙肉乾左啲。最估唔到嘅係好大杯嘅水果茶,凍嗰杯甜左少少,但好fresh,好香berries味,反而熱嗰杯就冇咁甜,重茶味,少少澀。最後上左個tiramisu, 用碟上有啲特別,啱影相,但略嫌太多cream, 冇乜酒同咖啡味,有啲失望,但整體都唔錯,裝修好靚,係復古風格,啱曬gathering同影相。
,但伴碟嘅煙肉乾左啲。最估唔到嘅係好大杯嘅水果茶
  • 手工水果茶
  • 秘密花園水果茶
2016-12-30 322 瀏覽
曾經以前香港島東區和灣仔區都有很多很有名的西餐廳林立,有經濟實惠平價好味份量大的雜扒,雞扒,豬扒,牛扒套餐加個羅宋湯或忌廉雞湯及咖啡或奶茶的茶餐廳!華而又實裝潢簡單的酒廊歌手點唱的西餐廳,高級價廉消費酒店的鋸扒賓仔樂隊表演的西餐廳,還有裝飾雅麗的燭光扒房餐廳!各適其適,飲吓酒,聽吓歌,是時下放工拍拖勝地,鋸下扒,環境幽雅而共聚一堂,吹吓水,傾吓計,談笑風生,而其食物都有水準!北角有間有水準美食的西餐廳 :La Kaffa,有多種美食供應,有肉質彈牙的牛扒,有汁濃炭烤的豬扒,有脆嫩質感的雞扒,湯類有粉味薯仔湯及忌廉薯蓉湯,美味可口而濃郁喉嚨而充滿舌頭,熱騰騰的湯加上幼胡椒粉碎就是最佳拍檔的味蕾!但是份量較小,而其沙律蔬菜新鮮精緻可口配合沙拉醬汁就更重口味道,最好配搭些肉類,如三文魚,鮮蝦 豬頸肉或雞胸肉就更加味美!加上環境企理,優質美食就有回到時光倒流的燭光鋸排的好地方!將燈光較暗,在餐枱放置瓶小花及擺放一杖燭光就變成以前的雅典浪漫的真正燭光鋸扒餐廳阿!湯類要熱騰騰出場,湯濃味香,有些薯蓉味甜甘香,賣相精美,十分香濃口,融合味蕾!新鮮蔬菜沙律配合黑汁就有海綿口感,脆脆嚼口滿足味蕾,酸度可

薯蓉忌廉湯
新鮮蔬菜沙律配合黑汁就有海綿口感,脆脆嚼口滿足味蕾,酸度可人,充滿舌頭及喉嚨!
50%熟優質肉眼牛扒有奇脆肉滑,軟糯滑嫩的肉眼,配合燒烤汁就做出味道鮮美,薯蓉滑溜溶入肉汁軟軟綿綿之口感,獨特非常,飽滿超美,心滿意足的牛扒餐!
創意烤肉拼盤肉類有炸香細膩的雞扒,鹹香精製的鴨腿,大塊豐富清濃的牛扒,有燒汁伴食,熱騰炸香的薯條就是細緻嚼口勁力的肉味,加多條德國香腸就更正味可口,才能造出更多美味美食!
2016-12-28
  • 創意烤肉拼盤
  • 頂級肉眼牛扒配薯蓉
小確幸地早放,下午5點左右與友人就過黎happy hour. 餐廳裝修以懷舊火車站做主題,將cashier 裝扮成售票處一樣下午5點幾,人流唔算好多,環境寧靜,懷舊格局配合聖誕主題感覺非常融個合。餐牌非常多選擇,主打all day breakfast已經有9款之多。呢款就係佢地ge 招牌。仲有多款午市扒餐。仲有小食,pizza, 意粉,花多眼亂Happy Hour 最需要一點點酒精放鬆下本來疲憊嘅心情,就點左2 杯beer cocktail。叫左份a5 ge 全日早餐,送左煙肉薯仔湯。感受到有薯仔蓉係湯裏面,湯飲落都幾smooth.味道就略淡少少。雞翼3重奏$58,有玫瑰、檸檬、水牛城一向是雞翼怪ge 我梗係見到雞翼就想食玫瑰味就唔係太食得出,但賣相就係3款之冠。水牛城就是一般西餐廳少辣帶酸感覺,挺開胃。檸檬味配合蜜糖,食落酸酸甜甜,蜜糖又唔會死甜。雞翼肉質仍juicy, 值得推介。經典瑪格麗特比薩$72同行友人表示想食比薩,但又怕太膩,所以就選擇呢款材料主要是芝士,蕃茄,香草。每片pizza 都有一大片蕃茄 係裏面。以薄餅底黎講算厚,餅邊都保持到脆口。經典班尼迪$79 每款配料都有2
呢款就係佢地ge 招牌。
仲有多款午市扒餐。
仲有小食,pizza, 意粉,花多眼亂
叫左份a5 ge 全日早餐,送左煙肉薯仔湯。
雞翼3重奏$58,有玫瑰、檸檬、水牛城
一向是雞翼怪ge 我梗係見到雞翼就想食

玫瑰味就唔係太食得出,但賣相就係3款之冠。
水牛城就是一般西餐廳少辣帶酸感覺,挺開胃。
檸檬味配合蜜糖,食落酸酸甜甜,蜜糖又唔會死甜。
雞翼肉質仍juicy, 值得推介。
經典瑪格麗特比薩$72
每片pizza 都有一大片蕃茄 係裏面。
以薄餅底黎講算厚,餅邊都保持到脆口。
經典班尼迪$79
每款配料都有2份,剛好與友人share,
底層有面包,中間有火腿,再加上班尼迪蛋,最上面有芝士同香草。口感味道好豐富,底層包吸晒蛋汁,芝士 蛋 火腿 簡直絕配。
最後叫左蜜桃x Apple cider
藍柑桔d 1664
前者較為比較甜,嗜甜者之選。
後者反而感覺清新唔太甜,配合啤酒帶有淡淡的橙香,味道幾有特色,值得一試
2016-12-21
用餐優惠
試食活動
  • 藍柑桔×1664
  • 雞翼三重奏
現今由於工作關係,我需要常常在北角一帶出沒。當然要把握這個機會,發掘一下我甚少踏足的區域!雖然這幾天的覓食中,發現連鎖店數量較多,小店卻少(除非要走遠一點到炮台山那邊),但意外發現他們每間份量都十分驚人,完完全全吃到捧腹離去,飽得連晚餐都可以skip了~😆😆今次我們發掘了這個以舊火車為主題的特色Cafe,環境帶有復古雅致的氣圍。侍應安排了我們坐在面向外街,靠窗的Bar枱那邊,而高興的是他們Bar枱的桌身較寬闊,會讓人坐得舒服。枱頭一看上面的齒輪吊燈,以及桌上的可愛森林系手提掛燈,別具特色☺️☺️一盆紫色的薰衣草令我聯想在法國普羅旺斯的氣息,懷念昔日在歐洲時的慢活美學(雖然街景有點點打斷了成個構圖😅😅)我吃完第一次後,過了兩日再帶了另一位同事來光顧,由只試了他們的意粉,到還試了他們有名的大大份All Day Breakfast❤️❤️(得意在兩次都被安排坐在Bar枱那邊😹😹)巴黎牛柳粒扁意粉我第一次到訪時點的是扁意粉套餐,套餐包含了沙津或餐湯,還贈送一杯餐飲。沙津菜雖然普普通通,車厘茄不算清甜,但我欣賞它的柚子沙津汁,酸酸甜甜,十分醒胃。巴黎牛柳粒扁意粉的醬汁十分特別,既有芥末香又有蛋黃味,還帶

巴黎牛柳粒扁意粉

巴黎牛柳粒扁意粉的醬汁十分特別,既有芥末香又有蛋黃味,還帶點甜,頗像改版較淡味的葡汁😂

意粉爽口彈牙,煮沸時間拿捏得剛剛好

牛肉粒雖入味,黑胡椒及多款香草及調味料十足,但煮得過熟,肉質變老而具嚼勁.....🙈🙈
巴黎牛柳粒扁意粉
紅茶香濃醇滑,還未抿了一口,反而一股紅茶香已先灌進鼻腔,夠香!不錯喔~
荷蘭芝士火腿奄列All  Day  Breakfast套餐
第二次光顧時,我終於點了我最想試的All Day Breakfast!!! ☺️☺️☺️

All Day Breakfast 果然是份量驚人👍🏻👍🏻霸氣十足!

除了火腿芝士奄列,還有三片麵包、兩件薯餅、兩條司華力腸、一小碗粟米粒和少量沙津菜,色彩豐富,構圖優美!😻(又是呃IG之時😂)
荷蘭芝士火腿奄列All  Day  Breakfast套餐
火腿芝士奄列份量真心大,佔了大碟的三份一,有誠意!❤️❤️

奄列蛋汁澎湃,蛋質滑溜,有淡淡牛油香,夾麵包片來吃更是一流!

但略嫌芝士味不夠,如果不是再看餐牌都不知是加了芝士😅
兩條腸仔口味不同,一條是芝心底,另一條是內藏甜椒粒,讓我們不會單吃同款,頗細心呵~

但覺得麵包片較腍身,建議可以先烤香脆再上

而且薯餅有點點油腥味,口感也不夠香軟鬆脆😕😕
整體質素還可以,份量大份,誠意十足!

可是第二次光顧時,友人的意粉先上了,我的All Day breakfast卻遲了半小時才到,希望下次注意一下☹️☹️☹️
以供參考
10 分鐘 (堂食)
荷蘭芝士火腿奄列All  Day  Breakfast套餐
聖誕將至,童心未泯的我忽發其想想坐著聖誕列車尋找聖誕老人,可惜資金有限,暫時還未能實現其夢想。朋友為了暫時性滿足我願望,今天前往北角的la kaffa 用午膳。這不是一部啟動的火車,而是一家以火車裝飾造型的餐廳~ 從店名看不出與火車有任何關連,或許「火車」是沒法開動,但內裡的午餐卻是活的。坐在火車主題餐廳悠哉的用膳,感覺超好。環境非常幽靜,喝一杯咖啡當文青也不錯。朋友不用五秒已決定點黑松露野菌燴飯,挖一口,裡頭的松露香味瞬間散發出來,還未入口就聞到濃濃的香氣悄悄鑽入鼻間。味道濃厚的洋蔥粒與清香的黑松露及鮮嫩的雜菌三為一體,創造出美妙的口感,相當的美味。燴飯軟硬適中,整體味道很不錯,多吃一點也不會膩口。一隻鴨腿,配上滿滿的薯角,再加上兩條香腸,那就是香煎法式鴨腿。以往都以為法國菜份量很少,其實這鴨腿很大,吃起來頗飽,也可能因為薯角給很多的緣故。鴨腿外皮微脆,有豐富的膠質感,好像在吃豬手表皮一樣,膠質感豐盈飽滿,多吃也不膩。肉質堅韌有嚼勁,蠻好吃。海陸小食拼盤薯角 儘管熱量多高,朋友還是喜愛吃,它炸得不油膩也不太鹹,相當脆口,所以她全包了。香腸腸衣香脆,咬開一瞬間香氣四溢,愈咀嚼肉的香氣愈
這不是一部啟動的火車,而是一家以火車裝飾造型的餐廳~
坐在火車主題餐廳悠哉的用膳,感覺超好。
環境非常幽靜,喝一杯咖啡當文青也不錯。

燴飯軟硬適中,整體味道很不錯,多吃一點也不會膩口。

肉質堅韌有嚼勁,蠻好吃。
海陸小食拼盤
香腸腸衣香脆,咬開一瞬間香氣四溢,愈咀嚼肉的香氣愈明顯,咬到最後才發現已吃光。
魷魚圈第一眼看蠻大的,而且炸醬不會很厚,魷魚非常肥美,吃起來爽彈軟嫩,完全不會像吃橡皮筋般。
雞翼說不出的美味,肉汁緩緩流下,加上皮薄香脆,一下子就吃光了。
粟米湯熱呼呼的,口感香醇綿密滑口,而且撈到不少粟米,毫不吝嗇呢~
十勝紅豆奶茶
滿滿的紅豆塞在口中,還不是零星一兩顆紅豆,紅豆綿密香滑,所以不需要一直嚼不停,滑溜溜滑到口中。

奶茶的部份是額外的驚喜,超級香滑順口,即使喝完了,舌尖上彷彿還殘留茶香久久不散。如此滋味的奶茶,用捨不得的心情喝下最後一口後,感受著齒間的留香。
除了十勝紅豆奶茶之外,我最愛點的就是熱手工水果茶~

要喝到好喝的水果茶很不容易,但是la kaffa的水果茶確實好喝~
沒有死甜的果糖味道,喝起來濃郁清香又爽口,水果的種類非常多,士多啤梨、奇異果、檸檬、火龍果、藍莓,熱喝起來超香超舒服。

我可是喝到一滴不剩,連裡面的水果都吃光。
最後當然不少得甜品濃情蜜意,綿密軟細的忌廉,非常細緻如雪糕般的口感,單吃已令人陶醉。

中間部份的蛋糕,咖啡香濃苦苦的,偏重的酒香從中竄出,乾濕度剛好。
濃情蜜意每個細節都很新鮮,士多啤梨、藍莓、朱古力醬與芒果醬很相配,輕盈的忌廉不膩口,其甜品做到如此有質感,可見用料和技術不一般。
2016-12-21 1381 瀏覽
今日打算去行工展會,去之前先同住係北角既朋友係北角食Lunch,話說之前北角俾我既印象係好多好味既舊茶餐廳,不過朋友今日話同我去食Cafe,黎到La Kaffa門前,我先發覺完來北角既小街都藏左有特色既Cafe。整個環境係好英式既Cafe,而且已經好有聖誕氣氛。餐廳周圍擺左好多火車既擺設, 相信店主一定好鍾意火車啦!Lunch餐廳有3張,有扒類,意粉類,焗飯,All day breakfast,選擇都真係幾多,而且價錢又唔係貴架喎!先黎跟餐沙律,雖然係跟餐送既,但係佢既份量都唔細,沙律菜都新鮮,最特別係佢除左淋左沙律醋,仲加左蜂蜜,令到沙律除左酸酸地仲有清甜既味道,我都係第一次食到呢個Combination,真係估唔到佢連跟餐沙律都咁有心思。我地點左個小食番茄手工肉丸,呢個肉丸好香同埋辣辣地,鋪埋芝士真係好好味,因為佢加埋番茄酸酸地所以又唔會太滯,另外佢底個到仲有層好滑既薯蓉添。  意粉我最鍾意就係黑松露雜菌,所以今次我地都點左 左黑松露香菇扁意粉,一上到黎就有好香既黑松露既香味,香菇份量都唔少,意粉唔會太淋,同埋作為女仔我真係要讚下佢唔係好油, 感覺健康啲。不過就覺得佢味道有啲淡,加
今日打算去行工展會,

去之前先同住係北角既朋友係北角食Lunch,

話說之前北角俾我既印象係好多好味既舊茶餐廳,

不過朋友今日話同我去食Cafe,

整個環境係好英式既Cafe,而且已經好有聖誕氣氛。

餐廳周圍擺左好多火車既擺設, 相信店主一定好鍾意火車啦!
Lunch餐廳有3張,
有扒類,意粉類,焗飯,All day breakfast,
選擇都真係幾多,而且價錢又唔係貴架喎!
先黎跟餐沙律,雖然係跟餐送既,

但係佢既份量都唔細,沙律菜都新鮮,

最特別係佢除左淋左沙律醋,仲加左蜂蜜,

令到沙律除左酸酸地仲有清甜既味道,

我都係第一次食到呢個Combination,
真係估唔到佢連跟餐沙律都咁有心思。
我地點左個小食番茄手工肉丸,

呢個肉丸好香同埋辣辣地,鋪埋芝士真係好好味,

番茄手工肉丸
意粉我最鍾意就係黑松露雜菌,

所以今次我地都點左 左黑松露香菇扁意粉,
一上到黎就有好香既黑松露既香味,

香菇份量都唔少,意粉唔會太淋,

同埋作為女仔我真係要讚下佢唔係好油, 感覺健康啲。
不過就覺得佢味道有啲淡,加番啲啲鹽就一流喇。
第二個主餐就係 8oz 頂級肉眼扒配薯角,
肉眼扒其實我地點左6成熟,但今次好似有少少失手,Around 7 8 成熟,
好彩佢都唔會話好韌,同埋都有肉汁,

另外佢個薯角都炸得好香脆。
8oz 頂級肉眼扒配藉角
最後我同朋友都要左杯焦糖朱古力 ,
連熱朱古力都搵花真係有心思,

同埋焦糖朱古力有好香焦糖味但又唔會太甜,

所以我都有飲晒成杯。
焦糖朱古力
總括黎講佢Lunch價錢都幾抵,
所以係北角Lunch Time想relax下都可以黎呢到試下!

2016-12-21
番茄手工肉丸
焦糖朱古力
2016-12-19 208 瀏覽
這餐廳是以火車做主題,所以牆上會見到大大小小的火車卡跟各地時間大鐘,做成懷舊火車迴感覺,環境係幾舒適,而且價錢都幾相宜<手工水果茶> $48入面放了數款新鮮水果,本身茶都幾香,水果起了一份清新感覺,入心怡人清甜帶香,還有蠟燭保溫<美國安格斯西冷牛扒> $128塊扒有8oz,點了5成熟,但有一丁點過火了,未有見粉嫩的肉身,不過好在咬下都幾軟腍,牛肉味不過不失,扒下有薯蓉跟上,已伴邊有沙律菜,這價錢收貨,

<手工水果茶> $48
手工水果茶
<美國安格斯西冷牛扒> $128

已伴邊有沙律菜,這價錢收貨,
美國安格斯西冷牛扒
2016-11-24
2016-12-13 195 瀏覽
星期五晚,又係同老公拍拖既時候。上openrice search 下,呢間好似幾正,就一於訂位!一入去餐廳,裝橫好得意,好似個火車站。睇下個menu,個2人餐好抵,二百幾咋! 一於唔洗諗,叫個二人餐先。首先有香濃既蘑菰湯配麵包。老公係雞翼控,見到呢個興奮到傻左。呢三款都好好美,有個用枚瑰花糖漿,好清新既味道。接住係兩款主菜,我地叫左雞肉pizza。睇下D雞肉,大到一舊舊架! 個醬汁辣辣地,好惹味。仲有一個海鮮飯,有蝦同魷魚,份量又係好多。我地兩個都食唔曬。呢個餐仲有甜品架,我地揀左士多啤梨果凍同埋Tiramisu,Tiramisu無乜特別,反而士多啤梨果凍好香,酸酸地可以消滯。我地仲加錢叫左兩個特飲,個Mint chocolate偏甜,不過都好好飲呀! 呢間cafe 好正,下次再來!

首先有香濃既蘑菰湯配麵包。
2016-12-02
2016-12-03 189 瀏覽
晚上要在北角出沒,在OpenRice看到這餐廳的擺設還蠻有感覺的,就跑來嚐看看誰。。知。。道。。。真的是失望透了。。點了杯甜到像在喝糖水,沒有巧克力味道的巧克力。。。西班牙海鮮飯 Seafood Paella 雖然說他的蝦煮的剛好,可惜不夠熱,而且調味不夠,沒什麼味道鐵鍋黑椒牛粒 sautéed diced beef with black truffle 的味道比主食還有味道,搞什麼啦!不過也跟主食有相同的問題,一樣不夠熱這店擺設是很好,可食物質素非常不行,之後不會再來了。。。
誰。。知。。道。。。真的是失望透了。。

點了杯甜到像在喝糖水,沒有巧克力味道的巧克力。。。

這店擺設是很好,可食物質素非常不行,之後不會再來了。。。
2016-12-03