2017-08-24 2893 瀏覽
一直知道北角有間餐廳幾出名,最出名嘅一定係呢到嘅All Day Breakfast。睇相見到份量真係好大好豐富!!不過今次草根嚟係食晚餐。Menu設計幾靚啊~秘密花園水果茶($48)Iced Fruit Tea🎊🎉估唔到今餐一大驚喜係呢一杯🎡超大大杯嘅水果茶🍸一上枱真係嚇左一跳。草根姐妹share飲都有剩❤水果茶味道淡淡地都幾唔錯👍當中仲有唔少新鮮水果🍎🍓🍋以價錢嚟講$48有咁大杯真係好抵!!!基本上係平日嘅2-3杯。脆炸黃金魷魚圈配薯角($38)Juicy Caiarmari w/ Wedges魷魚圈十分新鮮🌊食落好juicy同鮮嫩😍😋又炸得唔算好油膩👅魷魚本身冇落太多調味,味道較清淡,重點係要點下旁邊嘅蕃茄汁,入面真係有蕃茄粒同洋蔥,酸酸地好開胃👏。而薯角調味剛好,當然係冇得輸啦🍴慢煮羊腿配薯蓉($198)Slow-cooked Lamb Leg w/ Mashed Potatoes 有睇開草根d post都知我地好中意食羊。平日食得羊架多,成隻羊腿真係比較少見。份量真係唔少野,由於係慢煮羊肉🐏,所以肉質好軟腍😍一切落去已經知道好嫩滑,唔洗用力已經骨肉分離。羊腿食落好juicy💦而

Menu設計幾靚啊~

秘密花園水果茶($48)
Iced Fruit Tea
秘密花園水果茶

脆炸黃金魷魚圈配薯角($38)
Juicy Caiarmari w/ Wedges
脆炸黃金魷魚圈配薯角

慢煮羊腿配薯蓉($198)
有睇開草根d post都知我地好中意食羊。平日食得羊架多,成隻羊腿真係比較少見。份量真係唔少野,由於係慢煮羊肉🐏,所以肉質好軟腍😍一切落去已經知道好嫩滑,唔洗用力已經骨肉分離。羊腿食落好juicy💦而且仲可以保持到濃郁嘅羊味💋一d都唔騷。大大嘅羊腿下配有好滑身嘅薯蓉👍澱粉質量十分,呢個羊真係又好味又飽肚,草根極力推介俾大家試試👭
慢煮羊腿配薯蓉

安格斯芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯條($108)
Angus Mushroom Cheeseburger w/ Spicy Sausage & Fries
Burger係另一味草根好中意嘅菜式,所以見到有burger就第一時間叫左。上枱時又係比個份量嚇一嚇,個漢堡🍔有雙層安格斯牛肉🐮、蘑菇、流心煎蛋🐣、芝士、蕃茄🍅、青瓜、生菜🌿同醬料,旁邊仲有幼薯條同2條辣肉腸,份量真係非常之大,未食已經好吸引。可惜由於牛肉選材太瘦,加上煎得過熟,所以件漢堡太乾太硬😤一d都唔juicy🙈麵包亦係選用左最普通嘅嘉頓麵包,大家都想像到係較乾同欠缺麵包香,呢方面真係欠缺點誠意。煎蛋同芝士可謂挽回少少分數,最好點住蛋黃食,濕濕地易入口少少,中間仲有炒香左嘅蘑菇同醬汁,醬汁其實味道唔錯,但建議可以加多d🤔幼薯條如果再炸長少少時間會更好⏰腸仔係脆皮腸,味道正常。份量大得緊要,一個女仔係無辨法食得晒,但漢堡扒真係扣左唔少分,味道方面草根都幾失望。
安格斯芝士蘑菇漢堡配辣肉腸及薯條

原來呢間餐廳唔單只ADB嘅份量大,幾本上係大部份餐點嘅份量都係幾大嘅。2個女仔食左咁多野真係十級飽,最推薦係慢煮羊腿同水果茶,份量大而且味道又好,反而個漢堡真係差左d。見好多人都嚟食呢間嘅ADB,不過只係6:00pm前供應,下次要再嚟試一試佢地嘅ADB先得!!!
脆炸黃金魷魚圈配薯角
2017-08-24 2437 瀏覽
之前好友介紹這裡,本來已經訂好了今晚七點,點知今早九點,已經掛了十號風球,全日可以休息,下午五點話改掛三號風球,我打電話去查詢今晚是否取消,原來餐廳已經開鋪,既然無野做就早點過去,在途中,看到很大廈外牆的廣告板都被吹倒,大自然的力量是何等強大,所以更要珍惜當下擁有的親人、家人、朋友,因為幸福非必然。我們先點了兩杯梳打,一杯玫瑰綠茶,另一杯茘枝紅茶。玫瑰綠茶梳打($28),有好香的玫瑰花味,反而綠茶就淡淡地。茘枝紅茶梳打($28),有兩粒好大的罐頭荔枝裝飾,而茘枝加上紅茶都幾香。主菜要了法國香草烤雞($138)及德國豬手($178)。德國豬手,上碟時已經起骨,豬手皮都幾香脆,豬手肉都夠醎,所以不用點芥末,已經夠味。法國烤雞,烤焗時間多咗少少,所以肉質實了少許,配合附上的醬料,就會將味道提升😋😋😋最後要了一杯魔力雙人舞冰咖啡($32),咖啡內有些有咖啡味的啫喱,由於有好多淡奶,咖啡味道唔算濃郁,不過都幾好味。我覺得如果烤雞時間減少,或將烤焗火力減低,雞肉就較嫩滑,另外醃豬手的醃料減少,味道會更好。整體飲品價錢都算平宜,環境都幾舒服,可以再來。

我們先點了兩杯梳打,一杯玫瑰綠茶,另一杯茘枝紅茶。
茘枝紅茶梳打及玫瑰綠茶梳打

主菜要了法國香草烤雞($138)及德國豬手($178)。

德國豬手
德國豬手

法國烤雞

法國烤雞

魔力雙人舞冰咖啡

整體飲品價錢都算平宜,環境都幾舒服,可以再來。
茘枝紅茶梳打及玫瑰綠茶梳打
魔力雙人舞冰咖啡
終於食到啦! 師奶仔我想食La Kaffa好耐㗎喇!機緣巧合終於今個星期日同朋友仔一齊嚟到開餐!冇諗到下午茶時段咁多人 差唔多full唒好彩我哋兩個人都搵到位坐 !!其實就算窗邊位我哋都唔介意㗎嘩 成個menu 好多嘢食全部都好想食!啱啱快六點鐘叫咗個set dinner深海鮮蝦凱撒沙律 香煎太平洋深海比目魚扒 叫多個 芝士黑松露雜菌pizza餐湯係 忌廉蘑菇湯,超濃嘅菇味 好肯定係將啲雜菌 blend打溶咗 再加cream煮凱撒沙律正正常常 沙律菜新鮮 份量幾足不得不推介係香煎太平洋深海比目魚扒!賣相 味道 份量 都冇得輸!!! 完全係性價比最高!餐廳仲要位於北角, 師奶仔住元朗區嘅我保證一定食唔到咁嘅價錢咁嘅質素個比目魚魚扒 外脆內軟 滑到不得了仲要有兩大塊!! 成個set dinner$208有湯有沙律有main course 有餐飲有 dessert超值推介 !!!兩個女仔嘅話其實share一個set dinner都足夠我哋叫多咗個pizza都食唔曬要打包再來 芝士松露雜菌pizza 大大塊好多芝士好多松露醬 未上枱已經超香 好足料餐飲我哋選擇咗 加錢試 北海道特濃朱古力拉花
終於食到啦! 師奶仔我想食La Kaffa好耐㗎喇!
機緣巧合終於今個星期日同朋友仔一齊嚟到開餐!
冇諗到下午茶時段咁多人 差唔多full唒
好彩我哋兩個人都搵到位坐 !!
其實就算窗邊位我哋都唔介意㗎

成個menu 好多嘢食全部都好想食!
啱啱快六點鐘叫咗個set dinner
深海鮮蝦凱撒沙律
香煎太平洋深海比目魚扒
叫多個 芝士黑松露雜菌pizza

餐湯係 忌廉蘑菇湯,超濃嘅菇味
好肯定係將啲雜菌 blend打溶咗 再加cream煮

凱撒沙律正正常常 沙律菜新鮮 份量幾足

不得不推介係香煎太平洋深海比目魚扒!

賣相 味道 份量 都冇得輸!!!
完全係性價比最高!
餐廳仲要位於北角, 師奶仔住元朗區嘅
我保證一定食唔到咁嘅價錢咁嘅質素

係嫌手指餅冇浸過expresso無咖啡味
脆咯咯加Tiramisu cream 朋友仔就好鍾意

整體嚟講 質素絕對係星星級
一定會瘋狂返嚟再食
下次一定要食ribs同 risotto!!
我望到隔離枱都流曬口水呀

而且 北角呢一間嘅老闆同其他員工服務態度非常好
真心推介俾大家
2017-08-20
  • 香煎深海比目魚扒
  • 黑松露香菇比薩
2017-08-23 100 瀏覽
見好多人都讚這餐廳的食物水準不錯,因此都約朋友一試,食物份量唔算理想,價錢與份量不成正比,室內環境唔錯,只係冷氣比較凍。我比較喜歡Pizza(冇影相),叫左個海鮮Pizza足料海鮮,蝦好大隻,值得一試。
2017-08-16 139 瀏覽
🐮鐵鍋黑菌牛柳粒 $49我一邊食一邊講左四次"呢個好食"牛柳好juicy 好有牛騷味😂鍾意食重牛味既要試 推介✌🏻🍟有脆搖滾雞配薯角 $58炸雞好脆 沾到啲沙律汁甜甜地好好食😝佢仲有配七味粉同調過味既茄汁沾雞同薯角都好食😗🍕墨西哥辣烤雞比蕯 $82之前黎係食黑松露個個 非常正但費事食同一樣野 就叫左呢個個餅底依然好香脆 芝士份量好多 拉哂絲😍略嫌佢唔夠辣味 辣少少會好食好多😛🐑慢煮羊腿配薯蓉 $198呢個又係正 羊腿超嫩滑 一隻叉都分得開羊騷味夠 驚騷既人就唔好啦😝
🐮鐵鍋黑菌牛柳粒 $49
我一邊食一邊講左四次"呢個好食"
牛柳好juicy 好有牛騷味😂

🐑慢煮羊腿配薯蓉 $198
呢個又係正 羊腿超嫩滑 一隻叉都分得開
羊騷味夠 驚騷既人就唔好啦😝
2017-08-15 116 瀏覽
呢間西餐廳都唔錯,個burger好大好足料好好味,意粉嗰啲都好香!唯獨餐廳管理要扣好多好多分,喺呢間算係中等格調嘅餐廳入面,有一枱客人飲醉咗之後,大叫大嚷大聲傾偈,尤其其中一個女人好明顯係醉得好緊要,嘈到我哋根本傾唔到偈,但餐廳職員完全無動於衷,唔好話阻止啦,連去溫馨提示一下都冇,仲要同佢哋嘻嘻哈哈笑埋一份,由得佢哋嘈住其他客人進餐,職員完全唔合格!大佬,我都有俾加一服務費,我都係想安安靜靜食個dinner,同朋友閒談一下啫!
2017-08-15
2017-07-20 225 瀏覽
服務 : 很好, 當日有幾個小朋友, 但職員服務非常好, 很細心, 預備餐具給小朋友食物 : 很好吃, 我們點了pizza, 扒, 意粉, 通粉, 飯, 小食, 飲品。 共15人, 埋單只是$1300左右, 抵食環境 : 乾淨衛生, 連洗手間亦很乾淨。 很適合聚會下次會再幫襯

環境 : 乾淨衛生, 連洗手間亦很乾淨。 很適合聚會
下次會再幫襯
2017-07-17 316 瀏覽
周末行開沙田,想搵間cafe慢慢坐,所以選呢間試下。 餐廳部份座位伸延至在商場內,空間感大增。而且旁邊有精品店及雜貨店,跟小朋友下午茶也有地方讓他們走走看看。很多飲品選擇,有選擇困難症嘅朋友會好難選 全日早餐,選了最重量級的E3, 它有3條香草腸,一塊雞扒,2個班尼迪,1塊方包。。。。。。喜歡吃肉及面包嘅朋友就啱曬。味道尚可,不會太鹹。 夏威夷薄餅吐司配薯角,夏威夷餡料有洋蔥,鮮蕃茄,火腿絲及芝士。喜歡它是用鮮蕃茄粒而不是只用茄醬,用心之作。而薯角焗得剛好,外脆內軟。總結這個配搭很好,加上淋上甜醋醬的沙律菜,不會膩。如果吐司加菠蘿粒就一流蜂蜜檸檬蘆薈熱情果紅茶兩杯飲品偏甜,要加水喝。幸好餐廳櫃檯有自助式開水無限添飲,自行加大飲品份量都是另一方法
周末行開沙田,想搵間cafe慢慢坐,所以選呢間試下。

很多飲品選擇,有選擇困難症嘅朋友會好難選

。而薯角焗得剛好,外脆內軟。總結這個配搭很好
,加上淋上甜醋醬的沙律菜,不會膩
。如果吐司加菠蘿粒就一流

蜂蜜檸檬蘆薈

熱情果紅茶

2017-07-11 282 瀏覽
放假就係同朋友四周圍行街,街完太古走左去北角食野,朋友揾左一間Cafe,可以慢慢座又可以食下小食傾下計。餐廳的環境舒服,岩哂一班朋友食食野吹水。煙三文魚蘋果醋沙律,個沙律麻麻地,菜有D苦栗米脆脆薯角配牛油果,全部炸物都熱到出煙,薯角外層炸得香脆。栗米脆又好多,朋友就好喜歡將栗米脆同牛油果一齊佢,佢話好正小食拼盤,雞翼肉質都嫩滑又香口,魷魚圈一D都唔厚粉,脆皮腸都好味熱情果紅茶椰果,唔太甜水蜜桃紅茶椰果
煙三文魚蘋果醋沙律,個沙律麻麻地,菜有D苦

熱情果紅茶椰果,唔太甜

水蜜桃紅茶椰果
2017-07-02 280 瀏覽
周末偶而都會想出下街,話哂屋企附近真係冇咩選擇雖然要過海,但搭地鐵去北角都係3個站!呢間cafe係以火車做主題,啱哂我嘅鐵路迷朋友啦!個名改得幾好,樣樣打孖上呢:雞蛋2隻,煙肉2條,腸仔2條,薯餅2塊,沙律菜2啖。上檯時要每樣都新鮮熱辣,太陽蛋煎得剛剛好,有蛋黃流出而又唔會太生不過兩條煙肉就太燶,硬左d啦!而腸仔薯餅都係一般貨色,但勝在價錢取勝尚可接受!由細到大塔塔子對棉花糖都有d不能抗拒嘅情意結!見到佢有棉花糖咖啡,一向慳家嘅塔塔子都忍唔住加錢一試棉花糖令咖啡有d偏甜,不過棉花糖實在比到塔塔子幸福嘅感覺~總搭自黎講呢間小店都算抵食,雖然下次未必會特登過黎食,但行過嘅話都會考慮再黎!
周末偶而都會想出下街,話哂屋企附近真係冇咩選擇

孖寶兄弟早餐

尚可接受!
棉花糖咖啡

棉花糖令咖啡有d偏甜,不過棉花糖實在比到塔塔子幸福嘅感覺~

孖寶兄弟早餐
2017-06-06 240 瀏覽
2017.05.28 😊假期狂歡過後 又是時候收拾一下心情準備下一個星期的挑戰🤢這個星期日的傍晚 我們駕著車來到北角聊著以往的趣事 好好享受一下假期的尾聲👫悠閒地跟另一半食個晚餐是最簡單又浪漫的事情這間餐廳我們已經是第2次光顧跟印象一樣 小店是以鐵路為主題牆上亦放有不少鐵路精品及佈置小妹亦很享受這裡慢活的氣氛😜而且附近亦設有不少的停車位 位置尚算方便今次我倆就跟上一次不一樣 特別挑選了廚窗的bar枱位置就讓我們好好享受一下偶像劇般的情節吧精選2人套餐 $428🔸是日餐湯 廚師沙律沙律菜確是新鮮 配上少量蜂蜜 感覺頗清新🔸小食: 有脆搖滾雞配薯角Rock Chicken 一聽個名小妹就覺得好有趣要試試是什麼傢伙搖滾雞跟我想像中來得不太一樣我以為是類似KFC的炸雞原來是炸雞加上七味粉 俾你shake一shake原理就像M記的Shake Shake薯條啦老實說 小妹挺喜歡這款小食不只是有得玩 而雞粒的肉質亦很嫩滑彈牙🔸主菜: 慢煮羊腿配薯蓉小妹都幾鐘情羊腿 但亦好怕羊仔既膻味但小店的羊不單止唔膻淡淡的肉香滲出 加上嫩口的肉質真的令人一試再試🔸主菜: 8oz美國安格斯肉眼扒情侶套餐又點少得据扒
2017.05.28 😊

有脆搖滾雞配薯角
有脆搖滾雞
  • 手工水果茶
2017-06-04 207 瀏覽
剛好到就近地方試試婚紗,試完婚紗就急急腳搵地方醫肚啦,小店門口裝潢不錯,又無人排隊,見入面都幾多人用緊餐,中伏機會甚低於是拿拿沐坐低啦!!門口正路,唔理咁多衝入去啦~~睇睇下MENU都幾多選擇!!樣樣都想食......叫餐送既南瓜湯,不過不失,同其他餐廳差不多。我的水波蛋^3^粟米有牛油香味,試試水波蛋先,煮得熟了一點點,但酒香不錯,三文魚不過不失,有點煙燻味。煙肉煎得夠香!!呢個真係無得輸!!粗薯條本身唔係間間都做得夠好,呢間做得很好!!薯條夠熱夠香脆!!醬汁一流惹味,肉扒處理得剛剛好,中間是我最愛的粉紅色,不會過熟,肉汁惹味吸引!!蕃茄手工肉丸勁驚喜,初初以為跟IKEA應該差不多味,但這個手工肉丸百份百肯定勝過IKEA肉質不會過於鬆散或太結實,剛剛好!!而蕃茄味就似少少意粉醫味,芝士可拉絲,味道一流!!還有薯蓉一起吃,極具滋味。很意外玫瑰特飲沒有其他CAFE的藥水味!!!!總結: 埋單三百多元的一餐,性價比高!!一定要ORDER呢到既扒餐和肉類!!有機會一定會再來!!
門口正路,唔理咁多衝入去啦~~

睇睇下MENU都幾多選擇!!樣樣都想食......

餐湯

叫餐送既南瓜湯,不過不失,同其他餐廳差不多。
水波蛋

我的水波蛋^3^

蕃茄手工肉丸
還有薯蓉一起吃,極具滋味。
很意外玫瑰特飲沒有其他CAFE的藥水味!!!!

總結:
有機會一定會再來!!

2017-05-21
  • 玫瑰特飲
2017-05-31 144 瀏覽
從openrice看到這家餐廳,評價還ok,特地來試試。今天點了2份all day breakfast-經典班尼迪&燒雞扒,兩份早餐份量都算大,味道也都ok,美中不足,腸仔送來就是冷的,告知餐廳也只是拿回去在微波加熱,再送來的腸仔就軟軟的,有點小失望。飲品部分-latte-奶泡太薄,有點偏苦。mocha -整體ok結論:住附近的朋友想吃個Brunch可以考慮,如果特地來就不用啦!
從openrice看到這家餐廳,評價還ok,特地來試試。

All  day  breakfast
2017-05-30 155 瀏覽
之前黎呢到食,通常都係食all day breakfasts ,食晚餐都係第一次,原來佢已經轉左餐牌~同友人們都各自選左個主菜,仲跟左餐,可以揀湯/沙律。忌廉湯,入面應該係有加薯仔,飲落有d粉粉地的感覺~沙律就無咩特別喇~雜菌忌廉汁意粉~個菇好香,意粉煮得岩岩好~卡邦尼怪既我,一定要叫卡邦尼架喇,佢仲有埋帶子tim~呢個卡邦尼,好夠果,好食~雖然有芝士係面,但芝士味唔重~帶子好淡,如果可以落鹽再煎一下先,應該會好食好多~咖哩焗雞扒飯,咖哩味唔係好出,雞扒唔算好滑~整體還可以喇~鮮果奶凍~佢個奶凍,都係偏淡,奶味唔重,除左個面既芒果汁係有味,整體唔可以話係有味既😂
同友人們都各自選左個主菜,仲跟左餐,可以揀湯/沙律。
忌廉湯,入面應該係有加薯仔,飲落有d粉粉地的感覺~
沙律就無咩特別喇~

雜菌忌廉汁意粉~個菇好香,意粉煮得岩岩好~

卡邦尼怪既我,一定要叫卡邦尼架喇,佢仲有埋帶子tim~

咖哩焗雞扒飯,咖哩味唔係好出,雞扒唔算好滑~整體還可以喇~

鮮果奶凍~
2017-05-16
2017-05-28 119 瀏覽
第一次經過入黍食,有一較為高級的職員態度差,完全不講野,收據吾出聲掉在台上!明明無人等位.我未答應就自行搬我們位。湯勁淡,沟好多水。野飲個杯邊有茶跡.勁吾干淨。野食味道十分一般 吾值呢個價