2021-06-14 43 瀏覽
住啟德有時最麻煩就係搵餐廳食飯,希望商場早啲開啦!今次同屋企人食飯,費時去咁遠,就試吓樓下呢間西餐廳。環境睇落唔錯,似尖東海旁啲酒吧,餐飯食主要係西餐同墨西哥菜為主。肉醬千層麵肉質夠多夠Juice,麵就不過不失食肉獸餐絕對係最平之選,有大蝦、羊架、白肉腸、雞扒同牛扒,4百幾蚊,份量夠曬2個人食。不過,質素認真麻麻。有啲overcook,牛肉唔夠另一個主菜牛味重。墨西哥牛肉夾餅,最好食應該就係哩碟。牛肉味重,牛油果醬濃淡相宜。
住啟德有時最麻煩就係搵餐廳食飯,希望商場早啲開啦!
肉醬千層麵

肉醬千層麵肉質夠多夠Juice,麵就不過不失
食肉獸

牛肉夾餅

肉醬千層麵
牛肉夾餅
2021-06-13 56 瀏覽
差評係比兩樣野1. 曱甴2. 價錢去到環境絕對同相有點距離揀左坐出面, 係我唔岩有蚊絕對理解同可以接受但全餐飯有曱甴飛左係我個身上四次係枱上出現有三隻我理解坐室外...係需要有昆蟲既心理準備...但平時如有得揀一向都會揀室外(除非太熱)自問自己絕對可接受室外用餐...呢個價錢既餐廳...唔係街市大牌檔曱甴出現係身上同枱上咁多既次數都係第一次...仲想提一提手工啤IPA Goose 竟然要$95...飲開既朋友應該懂吧⋯⋯白酒一杯$80...中環價加上四周仲係地盤既狀態隔離枱又全程唔帶headphone 睇youtube...但要講番佢個生蠔同松露意大利飯係好食既我的朋友係pizza 好愛者就話pizza好普通想食pizza 唔會黎呢到咁吧...無想過會寫差既食評係呢到...但經驗真的很差...
差評係比兩樣野
1. 曱甴
2. 價錢

去到環境絕對同相有點距離
揀左坐出面, 係我唔岩

有蚊絕對理解同可以接受
但全餐飯有曱甴飛左係我個身上四次
係枱上出現有三隻

我理解坐室外...係需要有昆蟲既心理準備...

呢個價錢既餐廳...唔係街市大牌檔
曱甴出現係身上同枱上咁多既次數都係第一次...

白酒一杯$80...中環價

加上四周仲係地盤既狀態
隔離枱又全程唔帶headphone 睇youtube...

但要講番佢個生蠔同松露意大利飯係好食既

我的朋友係pizza 好愛者就話pizza好普通
想食pizza 唔會黎呢到咁吧...

無想過會寫差既食評係呢到...但經驗真的很差...

啟德有間似樣餐廳,環境唔錯。餐牌都好多選擇,我哋揀咗幾款一齊食!▶️黑白芝麻吞拿魚卷$120呢一個賣相好特別,色彩繽紛。吞拿魚用上黑白芝麻邊,口感更香芝麻味!面上仲有啲芒果感覺幾清新。▶️墨西哥夾餅🇲🇽🌮️$158揀咗雞肉,呢一個我覺得口感勁豐富。墨西哥卷餅夠香脆,入邊餡料有雞肉、蕃茄粒、牛油果🥑、生菜🥬等等。仲有啲醬汁,一份有三件好食!▶️海陸大餐$328有西冷 🥩仲有兩隻大虎蝦🦐呢個餐滿足晒我想食牛扒同蝦嘅慾望。西冷煎得幾生,但係肉質幾林,鍾意冇咁熟嘅牛扒嘅我覺得唔錯!而且牛扒有grill香。虎蝦真係大大隻,而且幾新鮮爽口!

▶️黑白芝麻吞拿魚卷$120

▶️墨西哥夾餅🇲🇽🌮️$158

▶️海陸大餐$328
有西冷 🥩仲有兩隻大虎蝦🦐

呢間Grill & Bar 係我近期食過最深刻印象嘅餐廳! 首先環境裝修非常之靚! 入到去吧枱已經勁搶眼~ 成個環境都好有外國風情,仲有室外同室內位置有好多外國人都過嚟食㗎~ 而且燈光偏向暗紅色成個環境都好有氣氛好浪漫~ 環境方面以西餐廳來講我都比好高分! 唯一小缺點就係冷氣唔算太夠! 不過對我來講我唔太介意嘅~最有印象嘅當然係食物同飲品嘅質素啦! 而且價錢都唔會太離底~ 好適合情侶同閨蜜兩個人飲住走食個靚dinner ~ 打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸📸 /5Environment : 📸📸📸📸.5 /5 (背住吧枱影相好有feel 㗎! ) Price 💰Mocktail - Pina Colada -$70Mocktail - Lychee Martini -$75兩杯Mocktail 酒味都好重! 雖然咁講好似廢話不過我飲過太多Mocktail 好似果汁咁, 當然酒味重得來都飲得出荔枝同菠蘿嘅甜味~ 而且外表都幾靚~ 個人比較喜歡荔枝味個杯! Martini 🍸 好jeng ! 另外個杯我覺得菠蘿味可以再重啲! Prime Rib

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸📸 /5

Price 💰

Mocktail - Pina Colada -$70

Prime Ribeye Steak -$320

首先外型已經超吸引! 勁厚! ! ! 雖然佢冇事先問想要幾成熟,個切開係差不多四成熟左右,加埋旁邊嘅肉汁,成個口感勁Rich勁多汁! 係我近期食過最好食嘅牛扒! 仲要佢個薯條都好好食! 又大條而且啱啱炸好!

Tuscan Hills Pizza- $165 (大推薦! ! )

坐低第一件事唔使諗一定係叫咗Pizza先! 呢度嘅Pizza好食到不得了! 個底厚度都好適中,我自己最鍾意呢個Pizza上面嘅乳酪,好開胃令你不停想食下一塊! 芝士拉斯效果都勁好,唔係普通嘅American cheese 🧀 我覺得佢嘅醬汁勁Perfect Match ~ 又係呢句(°▽°)近期食過最好食嘅Pizza!!

Sesame Crusted Tuna Chunks - $120

每次見到呢個樣嘅Starter 都好想叫! 燒吞拿魚好好食,上面加咗芒果同埋蕃茄好fresh ~ 下面仲有少量沙律菜,每食一舊都好似食咗個Mini沙律咁樣,不過我覺得佢調味稍為少咗啲~ 不過可能佢係前菜所以唔會咁Heavy,整體來講都好食!

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜️⚜️ /5
我已經推薦晒身邊所有人去食啦!

-Useful tags for you 💓
#tthkfoodie #tthkrestaurant

• Pizza
2021-05-23 216 瀏覽
今晚第一次來啟德吃晚飯,餐廳貫徹酒吧格局,有不少卡座,也有酒吧。燈光幽暗,氣氛不錯。餐牌的選擇很多,有前菜、主菜、漢堡和甜品等。⭐️黑白芝麻吞拿魚卷$120吞拿魚的邊裹上黑白芝麻,入口香脆,配上芒果和番茄粒,芒果的甜味令吞拿魚更加清爽。⭐️卡邦尼闊麵條$130卡邦尼闊麵條份量適中,闊麵條有嚼口,加入煙肉和忌廉,簡簡單單卻美味。⭐️烤鱸魚配雜菜$210一大件烤鱸魚配上薯菜,淋上忌廉汁入口更香滑,烤鱸魚入口軟嫩,很好吃。配菜也不錯,有蘆筍和西蘭花。菠菜薯菜也很香軟,入口軟綿綿。⭐️blueberry$75藍莓加上冰,入口清爽,藍莓味道很突出。⭐️apple juice$55不喝酒的話,喝果汁也很不錯。

燈光幽暗,氣氛不錯。

餐牌的選擇很多,有前菜、主菜、漢堡和甜品等。

⭐️黑白芝麻吞拿魚卷$120

⭐️卡邦尼闊麵條$130
卡邦尼闊麵條
卡邦尼闊麵條

⭐️烤鱸魚配雜菜$210
烤鱸魚配雜菜

烤鱸魚配雜菜

配菜也不錯,有蘆筍和西蘭花。菠菜薯菜也很香軟,入口軟綿綿。

⭐️blueberry$75
blueberry

藍莓加上冰,入口清爽,藍莓味道很突出。

⭐️apple juice$55
apple juice

不喝酒的話,喝果汁也很不錯。
$313.5 (晚餐)
2021-05-23 467 瀏覽
放假去咗啟德行吓,見到有間西餐廳好似好chill咁,就入去食午餐。新西蘭白酒煮青口、海蜆$155蜆肉冇沙,青口大大隻,白酒忌廉汁加上大量蒜頭好香😋,仲配埋兩塊外脆內軟嘅香草牛油多士,用嚟點汁食或者就咁食都好好味。韓式雞翼$98炸粉好薄,金黃香脆,炸雞嘅油香令人無法抗拒,雞肉嫩滑,點埋個辣汁食更加滋味。海陸大餐$328有一件10安士菲力牛扒,兩隻虎蝦,同埋一啲沙律菜、燒大啡菇、小蕃茄。牛扒非常厚身,燒得好靚嘅網紋,一切落去非常柔軟,肉色粉嫩,熟度啱啱好,肉質好稔,配上燒汁同埋粉紅岩鹽,我就鍾意簡單落幾粒鹽個牛味已經好好食😍。另外虎蝦都燒得好香,肉質爽口啖啖肉。La Mensa House Pizza$165Pizza有八件,我就揀咗呢款有菠蘿嘅唔正宗意大利Pizza,因為夏天有菠蘿酸酸甜甜好似清爽啲。呢個Pizza配料豐富,有意大利辣肉腸、香腸、火腿、洋蔥、辣椒、煙肉、菠蘿,當然唔少得邪惡芝士😈🤤飲品方面,我哋叫咗兩杯Cocktail,Long Island Iced Tea, Sangria, 飲吓嘢食下嘢chill咗一個晏晝。

新西蘭白酒煮青口、海蜆$155

韓式雞翼$98

海陸大餐$328

La Mensa House Pizza$165

午餐
朋友搬嚟啟德,今日過來同佢Dinner, 發現開咗好多食肆,佢介紹咗呢間餐廳,環境有氣氛,食物有質數。「黑白芝麻吞拿魚卷」好少餐廳有呢款小食,厚切吞拿魚,旁邊佈滿芝麻,面層堆滿芒果粒,唔需要加入醬汁都好好食。「安格斯肉眼扒」又厚又大塊,肉味濃,夠Juicy,配埋粗薯條同Salad, 淋上醬汁好好味。「蕃茄醬海鮮意粉」係我食過最足料嘅意粉,蝦肉蟹肉都好新鮮,仲有魷魚同青口。酒精飲品都好多款式,我鍾情MockTails「Pina Colada」椰汁味好香。唔想飲酒的話「Stawberry Smoothie」都係一個好好嘅選擇。餐廳有outdoor同indoor, 全場爆滿,入坐時都要等一陣。室內裝修同水Bar位置都好有特式,下次再嚟試下坐indoor先🤗
朋友搬嚟啟德,今日過來同佢Dinner,

「黑白芝麻吞拿魚卷」

「蕃茄醬海鮮意粉」
係我食過最足料嘅意粉,蝦肉蟹肉都好新鮮,仲有魷魚同青口。

2021-05-21
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 蕃茄醬海鮮意粉
  • Pina  Colada
  • 安格斯肉眼扒
  • 黑白芝麻吞拿魚卷
2021-05-20 592 瀏覽
Let’s chill at La Mensa Grill & Bar!!🥩🍲🦐🥂估唔到係啟德站附近有間咁高質既酒吧餐廳呢 @la_mensa_grill 在Oasis旁邊~ 由外國人打理的酒吧餐廳,要講英文,staff好nice! 我地叫左安格斯肉眼扒14oz🤩同埋海陸空拼盤,有牛柳同大蝦,前菜就點左份新西蘭白酒煮青口及海蜆,不得不說,份青口有點驚喜!..🐚新西蘭白酒煮青口及海蜆Garlic Mussel and Clam bucket好香的一道前菜,用上白酒、蒜蓉同香料煮既青口同海蜆,更加昇華左佢地既鮮,鮮味十足,青口大大件,海蜆超多,啖啖肉,出色!配埋兩塊烘過既包,點醬汁食夠香👍🏻..🥩安格斯肉眼扒 Prime Ribeye steak14oz既安格斯肉眼扒😍不得了好大塊!本身伴有少量沙律同薯條及醬汁,旁邊仲擺左少少岩鹽俾你點。不過,肉眼扒簡直係食一啖都知唔駛再點鹽或醬汁,好好食,肉味好濃郁,成塊扒既油脂都好豐富,但只在邊邊,可以切開唔食,但確實令成塊扒更香~..海陸大餐 Surf & Turf有牛柳、兩隻虎蝦同大啡菇,食左上面牛扒就顯得牛柳較硬😂 牛扒堅係出色🤣 不過牛柳超厚!
🐚新西蘭白酒煮青口及海蜆
Garlic Mussel and Clam bucket
🥩安格斯肉眼扒 Prime Ribeye steak
海陸大餐 Surf & Turf
有牛柳、兩隻虎蝦同大啡菇,食左上面牛扒就顯得牛柳較硬😂 牛扒堅係出色🤣 不過牛柳超厚!虎蝦煎得香且爽~大啡菇都煎得juicy呢!.
🥤Caramel Popcorn milkshake & Mixed berries smoothie
焦糖味香且濃的奶昔,係用上雪糕來打,所以有濃香既奶味而且好滑~邪惡哦🙈 Mixed Berries smoothie 賣相超靚超夢幻!味道勁fresh,酸酸甜甜,推介這個💜.
環境很好很有氣氛,而且有戶外位!由於門口打開,可能令環境氣溫會偏暖,而唯一美中不足是窗外的景被地盤的牆遮掩了,所以餐廳位置都被遮蓋,門口同位置都唔明顯,外邊人都唔會見到呢間餐廳既存在,尤其我都要問問路先搵到!希望地盤工程盡快完成,令餐廳得以重見天日了👍🏻
白酒煮青口及大蜆
海陸大餐
2021-05-10
白酒煮青口及大蜆
海陸大餐
2021-05-17 56 瀏覽
平時真係好少機會去啟德,就算係都只係去郵輪碼頭,但今次咁岩過嚟,梗係要行下同順便食埋飯。依間餐廳都幾chill,有室內同室外既座位。😋墨西哥夾餅個夾餅啲味好夾,入面有牛肉、生菜、蕃茄等,重點係啲墨西哥醬令到成個餅更加好食😋安格斯肉眼扒鐘意食牛既我地梗係會叫牛扒,三成熟既牛扒係無overcook,所以啲肉汁流晒岀嚟,好juicy,而且牛扒既肉質好嫩滑😋烤鱸魚配雜菜鱸魚既份量比我想像中大舊,雖然好厚身,但啲魚肉都無烤到乾晒,仲係好滑同埋juicy,不過略嫌啲調味太重,有少少咸😋Leffle Blonde (Belgium)估吾到可以係香港飲到比利時既回憶,依款啤酒真係好好飲,吾會太苦,但有少少麥味

😋墨西哥夾餅

😋安格斯肉眼扒

😋烤鱸魚配雜菜

😋Leffle Blonde (Belgium)
2021-05-16 43 瀏覽
快閃既Happy hour一去到就見到可以坐室內定室外,由於天氣好熱就諗住坐室內,起碼有冷氣阿!點知一路坐一路流汗⋯明明已經開咗冷氣,可能今日真係太熱同埋佢係半開放式,所以都唔係好夠冷氣。我本身就怕凍,所以怕熱嘅要有心理準備!同埋好多蚊😲1️⃣爆谷雞$98必食推介!因為真係好好味呀!又唔會多炸粉,又夠脆,又夠熱辣辣!送酒一流!2️⃣生蠔$168/6pcs性價比好高!又鮮甜,又大隻!配埋白酒真係好Happy hour 既!3️⃣白酒 $78閒日有happy hour offer 既話$68,星期六日正價$78。💟總結:野食都幾好食~整體都幾舒服既~又唔多人!就算又熱同有蚊都好啦!食物質素搭夠🥃
快閃既Happy hour

1️⃣爆谷雞$98
2️⃣生蠔$168/6pcs
3️⃣白酒 $78
2021-05-13 125 瀏覽
屋企附近嘅西餐廳,點可以唔試吓呀 😝 之前叫外賣已經覺得pizza唔錯,今次可能試吓埋其他嘢 😬 放工係到飲杯野輕鬆吓都唔錯Garlic mussel & clam bucket 📍$155都幾多蜆吓喎 😍又無沙又新鮮,仲有輕微嘅辣味,令鮮味更出 👏🏻 記住摻啲係煲底嘅蒜蓉汁呀,好香好惹味Beef lasagna 📍$138千層闊條麵好香濃番茄味,仲勁cheesy 架,每次切出黎都有拉絲,好滿意La Mensa House Pizza 📍$165Pizza 有得揀厚底薄底,上次食咗薄底,今次就試吓個厚底啦 👍🏻 話明house pizza, 材料梗係豐富啦,香腸、辣肉腸、火腿、洋蔥、三色椒、煙肉、菠蘿,咩都有呀Old fashioned 📍$80Vanilla milkshake 📍$75一杯酒一杯milkshake ,呢個 combination 真係自己都覺得搞笑 😂 好似帶住我呢個小朋友去食飯咁 😝@不過milkshake 唔錯架,幾厚身,又有加入雪糕,雲尼拿味好夠

Beef lasagna 📍$138

Garlic mussel & clam bucket
Old  Fashioned
Vanilla  Milkshake
2021-05-12 404 瀏覽
好多時候收工,做嘢做得辛苦,都會想去一間好啲嘅餐廳食晚飯;啟德自從引進左新樓盤之後,唔少BAR AND GRILL都開始進駐其內;事實上,對於我這些住新界的人來說,啟德也不是一個很遠的地方,馬鐵從大圍入去也只是三個站、八分鐘。從地鐵站行出嚟大約2分鐘,就會嚟到呢間餐廳,我6:00嚟到嘅時候,由於而家係夏天,正值日照時間比較長,呢度望住夕陽餘暉在啟德天際,坐在戶外,回想當日啓德機場上的浮華,今日隨着社會的進步,皆俱往矣。Mensa其實係解高智慧的意思,觀乎其名,即係佢哋對客人都會有所要求。呢間餐廳主要係由土生土長嘅少數族裔主理,服務態度,坦白講,我覺得比一般香港華裔服務員更好;至少唔會大大聲😂WINE LIST一定係唔少得嘅嘢,呢度有好多各式各樣嘅紅酒、白酒、雞尾酒,我自己就因為唔係飲酒嘅狀態,所以叫左杯Virgin Colada。呢杯Virgin Colada,上面係椰奶,下面係清甜嘅菠蘿汁,唔會好甜之餘,適逢夏天,亦都比較消暑解渴。頭盤亦都係我嘅至愛;宏宏眾多選擇當中,我特別挑選左新西蘭白酒煮青口及海峴;分量我覺得非常足夠,清酒煮蜆,佢特別嘅地方仲會加咗Garlic同埋辣椒,但其實只

分量我覺得非常足夠,清酒煮蜆,佢特別嘅地方仲會加咗Garlic同埋辣椒,但其實只係一種輔助嘅性質,唔會搶咗本身清酒嘅香味,海鮮都幾新鮮,肉質爽,加埋檸檬汁落去,就更加開胃。

檸檬牛油大蝦(SALT AND PEPPER KING PRAWN)係我嘅至愛,首先第一,嚟呢度餐廳,其實旨不在填飽,而是在於享受,一味菜,佢用上咗上等嘅材料,再加上廚師精心嘅設計,大蝦開邊,再搽勻牛油及檸檬汁,每切一下有鋸扒嘅感覺,每一啖都係香烤味、蝦鮮味,再點埋特製醬汁,係好唔錯。

最後完結前,我特別挑選左呢個Ultimate Chocolate Sundae,以前食過唔同餐廳,對於呢一個甜品嘅做法都好唔一樣,之前食過Dan Ryan,其實就只係忌廉加朱古力雪糕;但係呢度我覺得係有驚喜嘅,除咗一舊朱古力雪糕、一舊雲呢拿雪糕外,佢特別仲加咗生果同埋朱古力曲奇,份量都幾大份,好食之餘我亦都覺得幾抵食。

水為財,作結。

2021-05-09
2021-05-10 74 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️假日最岩搵間有情調既餐廳鋸個靚扒🍴嚟到啟德 晏就仲可以順便去郵輪碼頭遊玩下🛳不過太陽有d猛😎❶新西蘭白酒煮青口&海蜆🐚 $155兩款貝類海鮮都非常鮮甜同肥美🌊有陣陣酒香 味道搭配上好合襯🍷另外仲搭配左2塊蒜蓉包 可以沾汁一併食🥖❷帕馬森香蒜烤羊架🐐 $298一份足足有4️⃣件羊架帕馬森芝士同蒜泥鋪滿羊架上 🔝烤出黎好香 又略略掩蓋羊肉膻味😈入口相當軟嫩 juicy😙❸菲力牛扒🥩 $310呢塊牛扒真係非常厚切📋雖然如此 每一啖入口都係好細嫩 💕沒有難咬既肉筋💥❹Strawberry Smoothie 🍓❺Mixed Berries Smoothie 🫐兩杯飲品嘅主要分別係用咗唔同水果製作🧃冰沙打得好夠綿密 🧊飲落去冰涼透心 ❄️其中Mixed Berries 比較特別🌈飲落藍莓味香濃 👾入面又有士多啤梨、紅莓🤩一次過滿足晒berry控既所有願望🧞‍♀️炎炎夏日不容錯過
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冰沙打得好夠綿密 🧊
飲落去冰涼透心 ❄️
其中Mixed Berries 比較特別🌈
飲落藍莓味香濃 👾
入面又有士多啤梨、紅莓🤩
一次過滿足晒berry控既所有願望🧞‍♀️
炎炎夏日不容錯過
2021-05-08 45 瀏覽
Order was actually ready but I never got the notification saying it can be picked up from the restaurant. I went to the restaurant anyway only to find that my pizza was left on an empty desk but no one bothered to entertain me until I confronted a relic rant staff about it. Food was cold by the time I picked it up. Rubbish service.

週末約朋友去啟德行下影下相,原先打算去picnic,但天氣實在太熱,所以轉移到啟德站那邊先食個午餐。我們在啟德站D出口出發,一上去就看到有一間非常chill 的西餐廳,是非常正宗的bar & restaurant,我們就決定在這間La Mensa食個豐富的lunch。La Mensa 的裝潢非常舒適而有氣派,特別是有一個非常大的 Bar area,看得出餐廳的調酒功夫有一定的水準。加上,餐廳有indoor/ outdoor 區,室內就有四人「卡位」,室外就可以供有寵物的食客使用,環境一流,坐得舒服。今日就預了要chill足一天,所以我們都想在La Mensa 食得豐富些,順便借用餐廳的環境影下相。✯ 1. 黑白芝麻吞拿魚卷 (Sesame Crusted Tuna Chunks)先叫了一份starter 。朋友太喜歡食吞拿魚的關係,她就想嚐嚐這裡的芝麻吞拿魚卷。出奇地,芝麻吞拿魚卷比想像中大份得多,一共有六件,而且吞拿魚都是極為厚切的,絕無偷工減料。吞拿魚的肉質顏色呈粉紅色澤,毫無半點暗啞,而且食落吞拿魚味十足,口感順滑。加上濃濃芝麻包裹着吞拿魚邊,使得吞拿魚卷會更香口,味道再多元化一
先叫了一份starter 。朋友太喜歡食吞拿魚的關係,她就想嚐嚐這裡的芝麻吞拿魚卷。出奇地,芝麻吞拿魚卷比想像中大份得多,一共有六件,而且吞拿魚都是極為厚切的,絕無偷工減料。吞拿魚的肉質顏色呈粉紅色澤,毫無半點暗啞,而且食落吞拿魚味十足,口感順滑。加上濃濃芝麻包裹着吞拿魚邊,使得吞拿魚卷會更香口,味道再多元化一點。
黑白芝麻吞拿魚卷
✯ 2. 蕃茄醬大蝦蘆筍意大利飯(King Prawn & Baby Asparagus Risotto)
嚐嚐這裡的Risotto。想食大蝦和蘆筍的關係,就選了蕃茄醬大蝦蘆筍意大利飯。意大利飯的軟硬度剛好,而且其蕃茄醬調製得非常開胃,單食意大利飯亦已足夠。但大蝦及其海鮮配料將整份Risotto 再提升到另一個層次,大蝦煎得香口而肉質並不死實,再加上魷魚、青口等等的海鮮,令Risotto 非常入味。
蕃茄醬大蝦蘆筍意大利飯
✯ 3. 安格斯肉眼扒 (Prime Ribeye Steak)
西餐不能沒有牛扒。我們點了medium 的Ribeye,切開肉眼並無過多血水,證明廚師懂得控制火力。Prime Ribeye 的份量十足,肉質厚實又帶有極為香濃的牛香味,不用沾任何調味料都可以,以免影響其原汁原味。要的話,我覺得沾少少海鹽會將肉眼的香味更加逼出。另外,隨肉眼扒還附上粗薯條,薯條的口感極佳,薯蓉爆滿。
✯ 4. Dry Martini
要chill就要chill 到尾,來一杯Dry Martini。純透明的Martini裝在長腳酒杯,高貴優雅,用來影相一流。而且La Mensa 將酒調製得恰到好處,沒有在街外飲到的那種死死苦澀味。
Dry Martini
✯ 5. Strawberry Smoothie
不太愛好酒類的朋友,就試試這裡推介的Strawberry Smoothie。Smoothie 由新鮮士多啤梨打成,口感幻滑,味道十分清新天然,不會過甜或無味,飲一口立即為炎熱的夏日帶來冰涼的快感。
Strawberry Smoothie
以La Mensa 的環境和質素,我深信餐廳在附近的住宅、商場竣工前,肯定已經晚晚爆場,要趁依家食左「頭啖湯」先!
2021-05-02
Dry Martini