2018-09-10 136 瀏覽
今晚去左銅鑼灣食左一間好舒服嘅餐廳,估唔到煩囂中都有一點寧靜,呢間餐廳位於時代廣場後面嘅百樂中心,今次都係第一次黎,冇諗過又坐得幾舒服 😍😍 個場唔算大,所以比較安靜,今次一行食左幾樣由呢到店員介紹嘅招牌 😛😛😛首先叫左個前菜,青豆煮蜆,啲蜆好清甜,所以啲湯都好清甜,而份量都幾多,食到停唔到口,好味呢 💕💕主菜就揀左牛仔蠔肉飯,一兜飯入面有 5 隻大蠔,同埋有好多牛仔肉,而飯係用左西班牙嘅醬料去燴,所以都好惹味,唔乾口,食哂餸都有汁撈飯 🤘🏿而重點就係個甜品,係雜果麻糬窩夫,啲麻糬澎湃到呢,勁多麻糬,好有拉絲嘅效果,食落去都非常煙韌,好惹味呀!另外仲叫左杯水果茶飲,好滿足 😊😊
2018-09-10 142 瀏覽
🥩La Postre🥘~~~~~~~~~~~~~~~~~~~去過La Postre幾次,一直都覺得佢地食物質素維持得幾好,如果預先講話慶祝生日,仲可以甜品上加字,加即影即有birthday card 一張🤩😍🤤凱撒沙拉($98)沙拉🥗爽口,全部蔬菜都好新鮮,除左芝士粉,仲有芝士片同麵包粒,另外仲有兩條餅乾條,你可以自己整成粉或者直接食。🤤青檸蜂蜜單骨雞翼($88)蜂蜜味重,食落有淡淡嘅青檸味,唔會太酸,雞翼煎得剛好🤤啤酒燉安格斯牛柳粒($188)依個值得贊,牛柳粒好淋,有D入口即溶,啤酒味唔算太重,但蕃茄味好入味。🤤西班牙豬仔骨(5件)($298)燒得比較乾身,挺入味。🤤西班牙海鮮飯(二人份量)($298)依個有少少辣,可能因為用左三色椒,但辣得好香,海鮮全部都新鮮,冇沙,飯入味仲有櫻花蝦添。🤤女皇麻糬窩夫(荔枝麻糬)($158)依個真係好好味,3-4人食剛好,荔枝麻糬好少見,仲要好好味,窩夫外形係皇冠形,外脆內軟,側邊D水果都好好味。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥩La Postre🥘
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🤤凱撒沙拉($98)
🤤青檸蜂蜜單骨雞翼($88)
蜂蜜味重,食落有淡淡嘅青檸味,唔會太酸,雞翼煎得剛好
🤤啤酒燉安格斯牛柳粒($188)
🤤西班牙豬仔骨(5件)($298)
燒得比較乾身,挺入味。
🤤西班牙海鮮飯(二人份量)($298)
🤤女皇麻糬窩夫(荔枝麻糬)($158)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-09-08 135 瀏覽
▪️the queen waffle女皇麻糬窩夫$158太好食,waffle中間係麻糬外脆內qq,外面既生果好靚又新鮮.👍🏼👍🏼👍🏼😍😍😍激讚~大愛❤️❤️▪️paella de mariscos(valencia) 西班牙海鮮飯$298我覺得唔錯呀,樣,料,味道,飯軟硬度都好~👍🏼▪️roasted suckling pig西班牙乳豬件$398 外皮夠脆,但鹹左d, 伴碟既菜微辣又甜甜地幾好食~有人可能會選擇食番中菜既乳豬或燒腩仔😛▪️roasted mushrooms烤香菇蠔肉$138正呀,成隻蠔同個菇好夾,蠔肉好鮮甜juicy👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼▪️lime & honey single bone chicken wing青檸蜜糖單骨雞翼$88一般,味道唔夠▪️mango mojito芒果莫希托$68▪️fresh fruit mojito鮮雜果莫希托$78飲品唔會輸架喎wor👍🏼
▪️the queen waffle女皇麻糬窩夫$158

我覺得唔錯呀,樣,料,味道,飯軟硬度都好~👍🏼

▪️roasted mushrooms烤香菇蠔肉$138

一般,味道唔夠

▪️mango mojito芒果莫希托$68
▪️fresh fruit mojito鮮雜果莫希托$78
飲品唔會輸架喎wor👍🏼
2018-09-04 4108 瀏覽
星期六約了兩個舊同事聚聚,本來想去那間Mamaday,但因為太多人等就放棄了。轉移到耀華街的美食大廈,找到這間小小的西班牙店。餐廳雖小小的但很開揚,一邊是落地玻璃,另一邊則是比較可愛的風格。我們來的時候大約是12時左右,沒任麼人,被安排坐窗口的位置。*黑毛豬煙肉欖油意粉 $98主食點了這個黑毛豬煙肉欖油意粉,色彩很繽紛,除黑毛豬和煙肉外,配料還有青瓜粒和彩椒粒。雖然是欖油炒的,但絲毫不覺得油膩,反正十分清爽,煙肉的油香也令整碟意粉更吸引。*烤香菇蠔肉 $138烤香菇蠔肉的樣子很吸引,裡面釀的材料也很實在,滿滿都是搞碎的蠔肉,但比起意粉,這個我是覺得有點小貴,但不錯吃。*芝士煎蟹餅 $168OPENRICE很多BLOGGER 都大推這個芝士煎蟹餅,所以我們也點了一份。賣相的確是很精美,蟹鉗五爪金龍似的鋪在面,頂層還有木魚飛飛,令整個蟹餅動態起來。*切開裡面就是老老實實的蛋餅,夾雜著一些蟹肉,拌著半溶的芝士令口感提升。但我們也覺得吃起來也不算是很特別,$168這個價錢應該可以在這裡點一些更值得的食物。*總括而言我覺得這裡的食物和環境都十分不錯,但唯一就是那升降機!無論上落都「好難等」(哭)

黑毛豬煙肉欖油意粉 $98
黑毛豬煙肉欖油意粉
烤香菇蠔肉 $138
烤香菇蠔肉
芝士煎蟹餅 $168
芝士煎蟹餅
芝士煎蟹餅
總括而言我覺得這裡的食物和環境都十分不錯,但唯一就是那升降機!無論上落都「好難等」(哭),因為整棟大廈都是餐廳,但又沒有貨LIFT,很多送貨的人又不會排隊,想成功上下樓都要花一點時間,但又不關餐廳的事,希望大皴管理方面可以解決這個問題吧。
2018-08-25
黑毛豬煙肉欖油意粉
烤香菇蠔肉
2018-08-30 150 瀏覽
爬看openrice 食評抱有ㄧ点過高的期望去進晚餐。當吃過明星菜式芝士焗蟹鉗,顿有点落差。这其实是西班牙焗蛋餅的变奏版。但可惜蛋焗過火,蟹鉗ㄧ点味兒也没有。幸好其他菜式補其不足。餐廳環境雅志,服務员態度真誠,加了不少分。会再来,試其他菜,享受ㄧ個晚上。
2018-08-28 181 瀏覽
今日去左銅鑼灣食飯,因為同朋友慶祝佢生日呀!happy birthday to her!第7年同佢一齊慶祝啦!一早打去餐廳中午時間訂左位,想同佢食個飯,慶祝一下!佢鐘意食西班牙菜,我搵左La Postr!我地先叫一個沙律,smoked salmon and fig salad,厚厚煙三文魚入口咸香,配上新鮮蔬菜和無花果,好清新開胃!欣賞餐廳將醬汁和沙律菜分開上碟,醬汁份量可以自己調較,非常值得讚賞!之後主菜叫左一個二份量既paella,大大個份量好足夠!海鮮份量又多又新鮮,最鐘意爽甜虎蝦,入口蝦肉極是彈牙,而且蝦頭充滿蝦膏香味!飯粒比較濕潤我好鐘意,唔會好硬好乾!味道有啲微辣,好香口好滋味!最後甜甜叫左fresh mixed fruit mochi waffle!我地叫左全份,花花造型上碟好靚好吸引,即刻就相機食先啦!mochi好煙韌好重糯香,窩夫蛋香夠香夠濃,入口鬆軟唔會好乾,雜果好新鮮好酸甜,加上微微糖漿夠哂滋味!雪糕是雲喱拿口味,入口冰凍!我地叫左兩杯飲品,有fresh fruit mojito同埋singature fruit tea,飲品甜度唔高,有清香果香,非常滿足!

2018-08-23 126 瀏覽
一心上來食麻糬窩夫...點知比餐廳的鹹點吸引了....除了點了雜果麻糬窩夫之外...另再點了一客虎蝦墨汁扁意粉 及 黑松露薯條.....黑松露薯條大大條...即叫即整...熱辣辣夠脆口...配上黑松醬...基本呢個組合好難會難食!!虎蝦墨汁扁意粉...因為呢個...我地確認呢間餐廳係可以再次來食過晚餐的...墨汁很濃郁...意粉的硬度又不會過淋....只是虎蝦煮得不夠靚.....不過味道新鮮的!!!!主角雜果麻糬窩夫...好多款新鮮生果.....有奇異果、無花果、藍莓、黑莓、芒果、士多啤梨....所有生果都好新鮮...窩夫也焗得脆脆...脆得黎又不會過硬同乾....中間還夾著麻糟...煙煙韌韌~中間再配一個抺茶雪糕球....查件事都很完滿~一定再回來食!!!!
一心上來食麻糬窩夫...點知比餐廳的鹹點吸引了....
除了點了雜果麻糬窩夫之外...
另再點了一客虎蝦墨汁扁意粉 及 黑松露薯條.....

2018-08-18
  • 雜果麻糬窩夫
  • 虎蝦墨汁扁意粉
2018-08-21 156 瀏覽
我們一到達便先點了飲品。蜜桃青檸沙冰,沙冰幼滑,蜜桃味好香,加上青檸配搭一起很開胃。頭盤點了芝士蟹餅,因之前沒有吃過西班牙菜,發現蟹餅是蛋餅夾著芝士,蟹肉好多好豐富,蛋餅內有芝士粒和蘑菇,增加味道和口感的層次,好飽肚。重點是啤酒海鮮火銅,有驚喜,湯底是蕃茄湯,啤酒味很特出,加上海鮮一起吃可增加湯得鮮甜度,而且不會因為煮太久煮走了啤酒味。海鮮非常新鮮,全部都很鮮甜,沒有腥味,最喜歡吃螺和蝦,肉質彈牙,肉厚。另外還提供了蛋黃醬,加了是拉差,點著蝦吃非常惹味。煮過海鮮以後,有一隻小杯裝湯喝,實在太好喝,鮮味十足,加上蕃茄和啤酒,很香濃。
我們一到達便先點了飲品。

2018-08-16 116 瀏覽
今天与女兒庆祝生日,在綱上看到这餐廳的蟹餅和窩夫很吸引,所以去试试。我們先点了头盤的蟹餅,烤虫毫蘑菇和主菜羊腩多士。那知,先上來的竟是羊腩!作为一間价錢不便宜的餐廳來说,竟連上菜次序也不理,己讓人失望。那知,剛開始不久,兩個头盤也一起到!我們要同時面对3碟菜,很像是吃中菜而不是在吃西餐,吃得怱忙而。芝士蟹餅没有芝士味,其余2菜也不精彩,令人失望。最後,我們不敢試它的甜品,恐又中伏。这餐花了$560-,性价比很低!!
2018-08-13 189 瀏覽
有時想食tea set又唔想下下去到酒店食咁貴~係銅鑼灣揾到一間食tea set 睇落幾吸引。Starry Night Set ($268) 賣相十分之靚尤其係星空色既macaroon😍食物有煙三文魚卷,芝士菠菜撻,黑毛豬多士,抹茶布朗尼,閃電泡芙,馬卡龍,無花果鮮蝦米餅,蜂蜜雜莓梳打,玫瑰茉莉綠茶。飲品味道好清新,甜甜的好解渴。芝士菠菜撻,最愛既一樣!!咸咸地既芝士菠菜味,個皮食落都幾脆。甜品都好靚,睇得又食得😆
有時想食tea set又唔想下下去到酒店食咁貴~

係銅鑼灣揾到一間食tea set 睇落幾吸引。

飲品味道好清新,甜甜的好解渴。

甜品都好靚,睇得又食得😆
2018-08-01 202 瀏覽
今晚同同事食飯,去左食西班牙菜!同事突然離職,番工又少一個好伙伴啦!我地7點到達餐廳,人客好多好旺場,我地等一陣先有位!先叫一個小食,Crab cake with cheese,賣相好精緻既蟹餅,蟹鉗擺放得好可愛,蟹餅入口軟綿香口,入口好嫩滑,芝士味道濃香又唔會太膩。之後我地叫左一個西班牙海鮮飯,飯粒有咬口,醬汁香濃入味,海鮮份量仲有好多,大蝦爽甜唔會腥,海鮮好新鮮,飯粒入口味濃滋味!份量仲好足夠兩個人食!甜品叫左matcha mochi waffle,窩夫中間夾入mochi,非常有咬口又軟綿綿,配上抹茶雪糕和紅豆蓉,甜度適中。我地叫左兩杯飲品,mango mojito & fresh fruit mojito,入口非常清新開胃,夏日飲最岩啦!

2018-07-31 3949 瀏覽
去完八日trip,意猶未盡,放假mode 依然啟動。今日同小女生打完羽毛球,當然要搵下好野食下。記得靚女同事曾推介一間西班牙餐廳,今日就決定一於去試下 。六時來到,因為時間尚早,我和小女生是第一枱食客。餐廳不算很大,所以最好預先訂枱。餐廳的裝修都幾有心思,燈光昏暗,很有情調。我和小女生被安排坐在沙發bar 枱位置,又大又舒服,又有私人空間,小女生還躺下來休息片刻。餐具放置得整整齊齊,濕紙巾的設計讓人忍不住胡思亂想。。。聽說這裡的甜品非常出色,餐牌上的照片,已經十分著目! 蜜瓜黑毛豬$198 Honeydew melon with jamon iberico先選個黑毛豬蜜瓜tapas,風乾黑毛豬火腿色澤紅嫩,油脂分佈平均,感覺相當新鮮。味道不算太鹹,而且肉質很嫩滑,蜜瓜的清甜能中和其鹹味,加入黑莓一起吃,酸酸的,另有一番風味!伴碟的蜜糖合核,烘得很香脆,小女生很喜歡,如果合核的份量再多一點就好了!西班牙豬仔骨$298 Baby pork ribs(5件)主菜選了豬仔骨,一送上枱時香味四溢,實在忍不住想把它立刻送到口裡去!豬仔骨是即叫即制,送上來是熱騰騰的。外表金黃香脆,烹調時間剛

餐具放置得整整齊齊,濕紙巾的設計讓人忍不住胡思亂想。。。

聽說這裡的甜品非常出色,餐牌上的照片,已經十分著目!

蜜瓜黑毛豬$198

西班牙豬仔骨$298
Baby pork ribs(5件)

主菜選了豬仔骨,一送上枱時香味四溢,實在忍不住想把它立刻送到口裡去!豬仔骨是即叫即制,送上來是熱騰騰的。外表金黃香脆,烹調時間剛好,內裡肉質軟嫩,肉汁豐盈,味道很惹味!小女生很快便吃了三根,邊吃邊說好味道!

雜果麻薯窩夫$138
Mixed fruit mochi waffle

是夜另一焦點當然是甜品吧!相當吸睛的窩夫甜品,又是新鮮即制的。
窩夫脆脆的,內裡是我最喜愛煙煙韌韌的麻糬,口感層次豐富。整體甜度剛好,加入少許蜂蜜,清甜好吃,水果新鮮多元化(鮮無花果都有),小女生就喜愛拌入雲呢拿雪糕一齊吃, 的確又有另一番味道!

鮮什果莫希托 Fresh fruit mojito $68

清新的飲料,十分消暑解渴,邊喝邊吃水果,健康美味!

荔枝莫希托 Lychee mojito $68

香濃清新的荔枝梳打,是不錯的選擇!

總括而言,la Postre 的食物絕對能滿足我們的味覺和視覺,下次一定會再來吧!

外賣送餐
2018-07-30 158 瀏覽
位於時代廣場後面嘅La Postre 地方唔算易搵,相反其他La Postre 地點都比較當眼,但係都無礙我去搵食嘅決心美金款式嘅紙巾我幾鐘意今次就叫左個啤酒海鮮火鍋兩個人share配料有已經剝左殼嘅蟹鉗,仲有鮮甜彈牙嘅螺貝大量嘅蜆肉再加上大大隻嘅鮮蝦(我竟然手殘咁唔覺意DEL 左相)最後仲有一人一隻嘅大扇貝食完晒D 配料之後,仲可以用個杯仔慢慢享受埋D 啤酒TIM除左飲湯底之外,仲叫左個宇治抺茶紅豆飲除左啤酒海鮮火鍋,當然仲有必點嘅芝士煎蟹餅同埋什果麻糬窩夫啦什果麻糬窩夫係好大份,所以最好有4個人去分係比較好,因為窩夫入面嘅麻糬係好飽肚,如果得兩個人去食嘅話就會好似我咁,食完之後會飽到唔願郁

美金款式嘅紙巾我幾鐘意
今次就叫左個啤酒海鮮火鍋兩個人share

配料有已經剝左殼嘅蟹鉗,仲有鮮甜彈牙嘅螺貝

最後仲有一人一隻嘅大扇貝

食完晒D 配料之後,仲可以用個杯仔慢慢享受埋D 啤酒TIM

除左飲湯底之外,仲叫左個宇治抺茶紅豆飲

2018-07-14
  • 啤酒海鮮火鍋
2018-07-29 225 瀏覽
放工後與朋友約在銅鑼灣,幸好早到了,坐低一會後餐廳就開始滿坐!上網看到食物份量都偏多,決定與朋友分享一個小食和主菜~Crab cake with cheese $168裏面是蒸蛋的口感,混合了薯仔和蟹肉還有大量芝士,口感很豐富,芝士控福利!Roasted pork knuckle $388豬手的肉已經拆開一件件,很方便吃醬汁份量好多,香草味不會太突出,個加上蜜糖一起吃,整體出奇地配合!甜甜的醬汁加上咸咸的豬手,令人一口接一口~Raspberry meets sabayon on pastry $138這裡的甜點都很吸引,這款沙巴翁比較少見酥皮包著酸酸甜甜的紅莓餡,不會太膩Lime and Peach espuccino $68蜜桃味比較突出,偏甜Fresh fruit mojito $78 很清新,不會很甜
上網看到食物份量都偏多,決定與朋友分享一個小食和主菜~

Crab cake with cheese $168

Roasted pork knuckle $388
豬手的肉已經拆開一件件,很方便吃

這裡的甜點都很吸引,這款沙巴翁比較少見
酥皮包著酸酸甜甜的紅莓餡,不會太膩

Lime and Peach espuccino $68
蜜桃味比較突出,偏甜

Fresh fruit mojito $78
很清新,不會很甜
2018-07-24 305 瀏覽
男友做咗單叫咗糊很耐嘅生意, 話想慶祝下喎, 其實只係藉口啫, 因為係咪都會"食"架啦 XD不過難得佢過海, 一於揀我想吃了很久的餐廳時間尚早, 好彩walk-in仲有位, 眼看很多檯已放著"reserved"被安排在最入的位置, 燈光是有點昏暗, 但又很方便談心用的餐具雖不花巧, 但整潔度是滿分的很喜歡以安全套包裝的濕紙巾, 非常有趣及精緻點餐交給有8成餓的男友, 先來飲品, 大家都點了無酒精mojito, 幾大杯又多生果粒也很多薄荷葉沙律當然是點給我的啦 無花果煙三文魚沙律喂....賣相幾得喎, 仲諗住呢d餐廳仔, 黎得既唔會好大份, 又唔係喎無花果當造, 所以都好清甜, 最鐘意食!煙三文魚都唔係細片架, 沙律菜都有好幾款而最貼心就係將沙律醬分開上, 自己唔會落太多醬, 男友就鐘意很多, 分開就唔怕有撈唔勻嘅現象出現啦, 又有d人根本就唔食醬添見到隔離檯食緊粗薯, 我地又想食埋一份黑松露薯條, 很英倫風呀~d粗薯用鐵罐裝住, 是即炸的, 很熱辣辣好多時出面食嘅黑松露醬唔會比咁多你, 嘩....呢度有兩兜架, 好香咁鐘意食醬嘅男友, 都食唔哂d醬呀~食肉獸嘅佢, 又點少得叫肉丫西班牙
不過難得佢過海, 一於揀我想吃了很久的餐廳

被安排在最入的位置, 燈光是有點昏暗, 但又很方便談心
用的餐具雖不花巧, 但整潔度是滿分的
很喜歡以安全套包裝的濕紙巾, 非常有趣及精緻
點餐交給有8成餓的男友,
無酒精MOJITO

沙律當然是點給我的啦
無花果煙三文魚沙律
無花果當造, 所以都好清甜, 最鐘意食!
煙三文魚都唔係細片架, 沙律菜都有好幾款

無花果煙三文魚沙律
見到隔離檯食緊粗薯, 我地又想食埋一份
咁鐘意食醬嘅男友, 都食唔哂d醬呀~
黑松露薯條
食肉獸嘅佢, 又點少得叫肉丫
西班牙豬仔骨 (5條)
喂...又係好貼心囉, 基本上唔使用刀叉 (因為我唔係淑女),廚師已將骨位用錫紙包住
食嘅時候拎住就得, 對於唔善長揸刀叉嘅我, 極為方便, 覺得自己係時裝版嘅聰明笨伯

豬仔骨肉爽, 烤得很惹味, 中間好像是唔知wasabi定辣醬, 不過唔刺激的
唔好睇骨仔細細, 其實一條都多肉架
西班牙豬仔骨
之前聽朋友講, 黎呢度必食窩夫
難得平時唔太食甜野嘅男友, 都話同我食d, 幾大都叫咗先 (其實自己都飽飽地)
雜果麻糬窩夫, 賣相好靚呀, 雜國唔係罐頭架, 好有誠意, 藍莓, 士多啤梨, 無花果, 桑莓, 奇異果, 橙等等
中間仲有一球很完美嘅vanilla雪榚, 仲要實淨未溶
雜果麻糬窩夫

每片都好有口感, 吃到同見到有麻糬架, 煙煙韌韌, 個窩夫外表帶點脆邊, 入面係暖心, 好正囉~
其實都夠味, 所以附上嘅楓糖係無用過架

差d唔記得提, 呢度嘅服務都唔錯呀, 我地食完咸食後, 佢仲突登幫我地換過d碟
好靚囉, 一d都唔求其, i like!

雖然有點貴, 論食物, 環境及服務是值得的
2018-07-23
無酒精MOJITO