2023-03-11 1687 瀏覽
上個星期嘅紀念日我地book咗去尖沙咀嘅La Vache!今次係我第二次去食~😋·依度只有一個set 唔洗揀食咩😂餐包🥖→沙律🥗→牛扒🥩+薯條🍟→甜品🍮薯條可以無限添加~職員都會主動問你需唔需要 個人幾鍾意食佢哋嘅薯條🤣另外佢地會有一架甜品車~上面會有四五款唔同埋甜品可以選擇~不過就要另外收費嘞😌今次都係經Openrice book枱,所以每人送咗一杯餐酒🍷 至於上一次去就係送甜品🍮~如果要去記得經Openrice book枱呀😉·La Vache! (尖沙咀)📍尖沙咀赫德道12號地下
上個星期嘅紀念日我地book咗去尖沙咀嘅La Vache!
今次係我第二次去食~😋
依度只有一個set 唔洗揀食咩😂
餐包🥖→沙律🥗→牛扒🥩+薯條🍟→甜品🍮

La Vache! (尖沙咀)
📍尖沙咀赫德道12號地下
2023-02-25
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2023-02-27 1654 瀏覽
👭🏻#出走廚房 🇫🇷La Vache!只供應一款菜式Steak Frites🥩🍟薯條無限添.👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻👩🏻‍🍳我哋IG絕大部份內容都係會繼續分享homemade food💗.—————————————————————————🍴La Vache!📍尖沙咀赫德道12號地下—————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 免費餐前麵包🥖外脆內軟,牛油好香🧈2️⃣ 香脆核桃有機沙律🥗酸甜醒胃,有加核桃幾特別,核桃脆口3️⃣10安士 Entrecôte Steak🥩一枱所有人嘅肉眼扒都會幫你切好,一齊放係大碟上,碟下放有小蠟燭,保持牛扒嘅溫度。我哋叫左medium rare,生熟程度ok,不過牛味可以再濃啲,同埋多筋左啲,有啲韌😕4️⃣無限添薯條🍟薯條用植物油同牛脂炸,好香,仲好食過牛排😂—————————————————————————#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkf
👭🏻#出走廚房 🇫🇷La Vache!
只供應一款菜式Steak Frites🥩🍟薯條無限添
—————————————————————————
🍴La Vache!
📍尖沙咀赫德道12號地下
💁🏻‍♀️主觀記錄

1️⃣ 免費餐前麵包🥖
外脆內軟,牛油好香🧈

2️⃣ 香脆核桃有機沙律🥗
酸甜醒胃,有加核桃幾特別,核桃脆口

3️⃣10安士 Entrecôte Steak🥩

4️⃣無限添薯條🍟
薯條用植物油同牛脂炸,好香,仲好食過牛排😂

—————————————————————————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #尖沙咀美食 #尖沙咀 #lavache #法國菜 #西餐 #香港西餐 #西餐廳 #法國餐廳 #香港美食 #香港美食指南 #慶生餐廳 #慶生 #topcitybiteshk #topcitybites #牛扒 #steak
2023-02-15 1752 瀏覽
久仰大名,以前好難book,直到依家先試到。大年初一午市去食,餐廳唔full,但侍應得兩個人,招呼有啲慢。La vache!特別在只係獨沽一味賣一款肉眼牛扒,位位$398,所以只需要揀牛扒幾成熟就得,啱晒選擇困難症患者😇餐前黎左麵包先,係法包🥖之後有沙律,啲菜偏腍身唔係太新鮮,加上超多合桃not my style。主菜牛扒揀咗medium rare,效果ok,肉味幾濃但唔驚艷,薯條都係一般,炸得乾咗少少,於是一凍就勁硬,侍應有問我哋仲re唔refill薯條,其實食一輪就好滯,所以夠皮了。去到最後因為經open rice訂位,就有一份甜品送,其實已經飽晒,所以揀咗睇落light啲嘅布甸,結果都係食唔晒,味道正常。

1月頭既時候去咗 #LaVache! 食 #生日飯❣️Book咗平日中午 幾乎包場〰️無乜人好舒服😚法國餐廳 只提供一款US Prime肉眼扒 可見佢哋對呢款扒超有信心 整體我都好中意😆好適合情侶撐枱腳👫▪️Lunch $398🥗Green salad with walnuts ▫️香脆核桃有機沙律🥩Trimmed 10oz USDA Prime entrecôte steak “La Vache!” With special house sauces and Fresh fries ▫️招牌美國USDA Prime 10安士頂級肉眼牛扒配秘製醬汁 配無限量供應金黃脆炸薯條二人份量牛扒放喺同一個銀盤上 底部有蠟燭助熱 非常窩心😚牛扒我們都係揀Medium〰️如果怕助熱會影響熟度 可以揀Medium rare〰️旁邊有兩款醬 分別係茄醬同芥末🥫牛扒放入口超濃郁牛香散發🐄 肉質尚算嫩滑 口感唔錯 唔會有筋 而且肉汁滿滿🥰薯條🍟方面超級正🤩即叫即炸 好香脆❣️必試〰️⭐️尖沙咀店二人中午訂座送甜品🍰 甜品種類都好多 佢哋會直接推甜品車比你揀 都幾特別〰️❣️如果有朋友生日仲可以remark返架 我當時都有收到驚喜

▪️Lunch $398

🥗Green salad with walnuts
▫️香脆核桃有機沙律

薯條🍟方面超級正🤩即叫即炸 好香脆❣️必試〰️

⭐️尖沙咀店二人中午訂座送甜品🍰
甜品種類都好多 佢哋會直接推甜品車比你揀 都幾特別〰️❣️

如果有朋友生日仲可以remark返架 我當時都有收到驚喜 突然餐廳轉生日音樂 好surprised 🎶💓好彩當時無乜人 就無咁怕羞😆〰️
2023-02-13 946 瀏覽
Steak night🥳.🍽️Plated menu HKD 398pp🥖Bread basket - super crunchy 😍 🥗Green salad with walnuts 🥩10 oz ribeye steak 🍟Unlimited fries 🍰Chocolate financier w/ caramel cream .💭Thoughts: The steak was tender, beefy and a perfect medium rare! And I am thrilled that dessert is included! Didn’t expect the chocolate financier to be a huge slice of cake😍 A great option for birthday celebrations!.😋Recommend? ✅ 👩🏻‍🍳Food rating: 4.5/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 4.5/5
Steak night🥳

• 合桃沙律
  • 核桃沙律
  • Ribeye
2023-02-13 1003 瀏覽
La Vache!有3間分店,今次小編去左尖沙咀分店食😆呢間雖然係一間扒房,但係佢d薯條係超!級!出!色!💰Lunch Menu $398/person + 10% service charge•Bread 🍞•Walnut Salad (*unlimited) 🥗•Ribeyes Steak 🥩•Fries (*unlimited) 🍟•Dessert 🍰 (經Openrice book送甜品一客,原價$128)牛扒係巴黎式entrecôte🥩,用上USDA Prime Ribeyes,放上不銹鋼碟上,碟下有個小小既蠟燭,所以慢慢食都唔會攤凍晒,食個陣仲係暖暖地架😍小編揀左medium,份量適中,肉質較淋身,好嫩、好重牛味,仲好juicy。配上自家製既芥末醬唔會好膩。個人就唔中意點醬食牛扒,因為咁樣先食到佢本身塊牛既味道😚呢到既薯條🍟係世一!!!佢係用植物油同牛油脂去炸,炸到金黃色,食落超級香口!!每次新鮮出爐既薯條staff都會幫我地添薯條,一食落去仲係熱辣辣🤤所以小編都忍唔住refill左2次🤭經Openrice book位會送一客甜品🍰,staff會推架甜品車出黎叫我地揀,我地

•Bread 🍞
•Walnut Salad (*unlimited) 🥗
•Ribeyes Steak 🥩
•Fries (*unlimited) 🍟

經Openrice book位會送一客甜品🍰,staff會推架甜品車出黎叫我地揀,我地揀左Vanilla and Resberry Mille Feuille。千層酥勁酥脆,甜道適中,加上resberry酸酸地,完全唔會覺得膩。不過cream就比較少,冇咩味,所以呢個千層酥我覺得比較普通一點。

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑

地址:尖沙咀赫德道12號地下 // 中環蘇豪卑利街48號地舖 // 金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖
2023-02-07 934 瀏覽
薯條最好食,夠熱,外脆內遠,又可添加。牛扒亦好食,有個蠟燭座底,保持牛肉的溫度。甜品好靚,不過個人認為偏甜。店內服務員很好,有禮貌。若果有特別節日,慶祝生日,會有生日歌助慶。
2023-01-26 1855 瀏覽
今日係第一次系度食dinner既之前都有過一次lunch不過其實就冇乜分別既因為都係得一個餐 唔使您煩😂$398/1 肉眼扒 跟人頭計既佢係有跟每人一個沙律既雖然都係普通雜菜但係佢個汁酸酸甜甜 好好入口份量都唔少另外汽水都唔太貴 普通可樂都係$40跟埋一片檸檬同玻璃杯 影相都即刻幾好睇🥰主菜到喇!!!!佢會跟着每個人鍾意嘅生熟程度去分配嘅呢度四個人份量其實都好多我哋四個女仔都唔係好食得晒同埋佢啲牛肉都幾靚幾好味唔會話切唔開 或者咬唔到 但係又有肉味😋另外最得到朋友嘅讚賞就當然係任添嘅薯條啦有夠熱辣辣又夠鹹味 絕對係吸引嘅😙總括而言 我覺得呢度啲裝修同埋啲Service都好啱帶女朋友嚟慶祝生日或者周年紀念我都會好推薦朋友嚟👍🏻
今日係第一次系度食dinner既

但係佢個汁酸酸甜甜 好好入口
份量都唔少

另外汽水都唔太貴 普通可樂都係$40
跟埋一片檸檬同玻璃杯 影相都即刻幾好睇🥰

主菜到喇!!!!
佢會跟着每個人鍾意嘅生熟程度去分配嘅

有夠熱辣辣又夠鹹味 絕對係吸引嘅😙

總括而言 我覺得呢度啲裝修同埋啲Service
都好啱帶女朋友嚟慶祝生日或者周年紀念
我都會好推薦朋友嚟👍🏻

有咩食睇其他人都有講我唔多敘述啦我分享下體驗同應受首先見佢原本398食牛扒咁抵我以為佢係行outback個種美式西餐路線,點知最後係質素似outback價錢就fine dine價。入到去得drink menu睇唔明點叫野食諗左陣佢就過嚟問飲咩,前前後後問左三次好似催你同迫你飲野咁,咁都唔緊要嘅見佢侍應個個鬼佬環境又唔錯(但係好多人坐得好迫)咪叫左兩杯野。之後成個過程都好似趕收工咁極速上包同沙律,味道不過不失啦唔太差嘅。然後又極速上埋個牛排,老實講牛排係好食嘅,然後佢個特製source都唔錯。但係佢比左勁多薯條,然後每過5-10分鐘過黎問一次洗唔洗加薯條重點係我盤薯條仲有起碼一半,係咪可以睇下個客係咪有需要呢?同埋我都講左飽幾次都仲問有啲煩,如果我食outback/ruby Tuesday個啲2 3百蚊我覺得冇咩野,但係最後一個set叫多杯酒收我6舊水(cancel左件蛋糕唔係最後700幾)嘅餐廳我會覺得服務上差緊啲囉。啲薯條多到比我感覺似成個set其實冇咩野食想用薯條塞飽你嘅feel,最後我又唔想浪費食曬成盤薯條(我已經冇加)。事實上個set都真係唔多野:沙律菜少;牛排如果以成個set
有咩食睇其他人都有講我唔多敘述啦我分享下體驗同應受

啲薯條多到比我感覺似成個set其實冇咩野食想用薯條塞飽你嘅feel,最後我又唔想浪費食曬成盤薯條(我已經冇加)。事實上個set都真係唔多野:沙律菜少;牛排如果以成個set冇咩其他course嘅話份量都幾少。重要啲薯條係唔好食似高級版m記薯條,冇薯味得個脆字,我諗唔會有人覺得薯條脆就好食掛。

然後塊排都未食到一半佢就推左架蛋糕車出黎叫我地揀蛋糕,佢係介紹完4/5件蛋糕之後問我地要邊件,咁我咪揀囉因為我上網睇啲人個set好似都包埋甜品(係我冇做足功課),點知我揀完之後佢同我講我個set係唔包我個下反應唔切戇居居咁咪答ok囉。之後我問另一個侍應每件蛋糕120蚊(事後睇返上件8月只係70幾洗唔洗加得咁快啊),咁見都好飽間野又唔係特別高質就同佢講唔洗件cake啦(佢叫我揀完係推走左架車冇擺低任何野嫁,所以我之後先會講唔要)。同佢講:之前揀左兩件cake但係而家飽啦可唔可以取消點知佢繼續問我要唔要打包件蛋糕返屋企食,大佬你sales有佣收?雖然佢最後都冇迫我要個兩件蛋糕但係正常我件蛋糕未食過又冇落枱飽仲點會專登叫件蛋糕外賣走。

蛋糕唔寫清楚幾錢咁樣叫我揀蛋糕,最後又叫我外賣拎走繼續想我order,成間餐廳好有美容院sell療程咁。

最後佢仲送左張下次送三隻雞翼嘅coupon,令我對佢嘅感覺更多件收貴好多版嘅Ruby Tuesday。
2023-01-24
同朋友慕名而來,呢間餐廳好特別,只有一個餐-「肉眼排餐」可以叫,都幾有自信同大膽😎咁我哋就每人叫咗一份,佢嘅餐包好食,但外皮好硬下(可能係法包個類?),但內裏係好軟綿又香,配埋牛油is very nice.係我覺得全個餐入邊最好食😂佢地仲有沙律,調味得好食,但啲菜食落無sap sap 聲,口感欠奉,但味道上唔會令我覺得唔新鮮,令人驚喜係佢有啲nuts👍主角rib eye賣相係靚嘅, 牛味都重, 但以3成熟黎講, 個肉質都幾un 下。由於佢都幾大份,所以都咬到我哋懷疑人生 ...我哋一致覺得自己屋企煎個啲仲好食啲😅😂唯一想讚一讚係佢哋會用蠟燭幫舊牛肉保溫。啲薯條係任裝, 口感出色,脆脆地咁,但味道稍咸,食幾條就覺得好食嘅,但食多啲就覺得好咸,所以即使餐廳只幫我裝咗一次, 我都只食到一半。間餐廳裝修幾特別, 有種懷舊西餐feel 。最後,因為間餐廳會播歌同搖下樂器咁幫壽星慶祝, 我諗個晚起碼聽咗10次以上幾大聲嘅生日歌🤣所以想慶生嘅話可以考慮去嘅, 但唔鍾意嘈嘅人, 去前就要三思。

2023-01-04
2022-12-21 2181 瀏覽
身邊之前都有幾個朋友試過La vache既牛扒,見佢地評語都唔錯,適逢有朋友生日,所以今次就book嚟試下.前菜前菜部分有2款,包括係沙律同埋法式麵包, 2樣都唔錯,沙律菜亦都夠新鮮,無記錯的話個麵包仲係配法國牛油tim 牛扒因為餐廳只提供一款meun, 所以基本上你一坐低,同職員講左你想要幾成熟的牛扒,餐廳就會自動上菜. 今次我地叫左medium rare, 因為牛扒上碟後會有個小蠟燭慶住,越食到後面牛扒既熟成度會有所提高,所以我地都覺得叫medium rare係剛剛好,牛扒質地會夠滑身,食到後面都唔會太鞋。薯條餐廳職員好好, 見到我地薯條食哂都會主動問我地需唔需要refill, 薯條仲可以任食架! 而且每次上碟既薯條都係新鮮炸起,條條都脆卜卜,好好食

前菜

牛扒

薯條

2022-11-23 3764 瀏覽
.鍾意鋸扒嘅人對La Vache依間餐廳一定唔會陌生,一入到餐廳見到簡單又浪漫嘅法式裝修,加上餐廳嘅燈光,去拍拖就最適合🥰依間餐廳好簡單主菜得一個set❤️包咗餐包沙律牛扒同薯條,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人🤪只要揀牛扒幾多成熟就可以,仲有薯條係任食! 🤤💛招牌牛扒配特製醬汁香脆薯條及有機合桃沙律每位$398前菜首先個餐跟咗餐包,上到枱仲熱辣辣,用外脆內軟黎形容就最岩!有機合桃沙律加左醋,食落去幾開胃😋!主菜重點緊係件牛扒 !我地叫左medium rare。肉眼肉質鮮嫩牛味勁濃勁Juicy🤤,外面仲帶有少少焦香!另外會有蘑菇汁跟👍🏻。餐廳好貼心會預先將牛扒切好,碟下面仲有蠟燭哄住,慢慢食都怕牛扒會凍曬🤤。所以建議大家牛扒可以叫比平時食開嘅生少少嘅😋。配菜薯條係幼身薯條,無限任食,每次都新鮮炸好,熱辣辣嘅送到你嘅碟上🍟茄汁係一支全新迷你樽裝茄汁,保證乾淨衛生。💛甜品 Flan Parisien $128餐廳會推甜品車,想order甜品直接喺上邊揀就可以!我地今次揀左法式傳統甜品Flan Parisien ,食落有少少似布甸嘅口感,上面有層焦糖同下面有曲奇餅底,配合得岩岩好,唔會太甜同太漏 。

💛招牌牛扒配特製醬汁香脆薯條及有機合桃沙律每位$398
前菜
主菜
配菜

💛甜品 Flan Parisien $128
餐廳會推甜品車,想order甜品直接喺上邊揀就可以!我地今次揀左法式傳統甜品Flan Parisien ,食落有少少似布甸嘅口感,上面有層焦糖同下面有曲奇餅底,配合得岩岩好,唔會太甜同太漏 。☺️

如果需要慶祝生日可以預先同餐廳講寫定甜品,餐廳仲會播埋生日歌勁有氣氛🥰

🤤餐廳: La Vache!
📍地址:
尖沙咀赫德道12號地下
中環蘇豪卑利街48號地舖
金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖
💎人均消費: $400-500
必食推介: ⭐️⭐️⭐️⭐️

#hmmmeatwhat西餐 #hkfoodie #hkfoodies #食好西 #美食 #美食推介
💛招牌牛扒配特製醬汁香脆薯條及有機合桃沙律
Flan Parisien
💛招牌牛扒配特製醬汁香脆薯條及有機合桃沙律
Flan Parisien
  • Steak  set
  • 薯條
📍地址: 尖沙咀赫德道12號地下✿😋味道😋:3/5✿👀賣相👀:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Dinner 19:00 ↞ 🥩🍴🔥❝ Today ❞ $398+1❁ La Vache餐廳只有一個招牌套餐,餐前有餐包同埋任食嘅即叫即炸薯條,加埋有機核桃沙律,扒就以美國 USDA Prime 級肉眼牛扒,配上埋La Vache! 自家祕製醬汁。☞ 牛扒可以自己揀熟成度,而且牛扒下面會有一個小蠟燭熱住啲牛,牛扒就以海鹽和胡椒簡單調味,中間肉汁鎖到在扒入面,切起嚟都有啲肉汁,而且肉質細嫩。🍽🧁❝ Paris Brest ❞ $128☞ 而甜品方面就會有架甜品車俾你揀,車上面放咗一啲經典法式甜品;呢個焦糖榛子泡芙,榛子味好濃,泡芙都做得好脆,上面仲鋪咗杏仁片,中間仲有元粒嘅榛子果仁,不過就比較甜。
📍地址: 尖沙咀赫德道12號地下

USDA Prime 級肉眼牛扒

🍽🧁❝ Paris Brest ❞ $128

Paris Brest
2022-10-29 3068 瀏覽
突然好想鋸扒,上網搵到呢間餐廳評價都幾好,一於試下!餐廳得一個set,啱晒我呢啲有選擇困難嘅人,淨係需要揀牛扒熟成度😆 牛油法包🥖 合桃沙律🥗 肉眼扒配薯條🥩🍟朋友要食全熟嘅,叫咗well done,我就要medium well,牛扒放喺一個盤上面,下面點住蠟燭保溫。牛扒肉質鮮嫩多汁,牛肉味濃,配搭茄汁同自家製芥末醬,十分出色👍🏻至於薯條,啱啱新鮮炸起,食落口仲係熱辣辣,唔油膩。呢間餐廳嘅薯條係無限refill嘅,唔洗驚怕醜唔敢問,因為侍應會主動問需唔需要添加。 無花果拿破崙🍰千層酥香脆鬆化,配上莓果醬,減低飽滯感👍🏻
突然好想鋸扒,上網搵到呢間餐廳評價都幾好,一於試下!

牛油法包🥖

合桃沙律🥗

肉眼扒配薯條🥩🍟

無花果拿破崙🍰
千層酥香脆鬆化,配上莓果醬,減低飽滯感👍🏻
2022-10-29
2022-10-24 2528 瀏覽
Affordable 3-course menu for meat lovers - walnut salad, ribeyes steak, unlimited frites and dessert ($398 + 10% per guest during Black Series Week). These are the only item on a menu and super straightforward when ordering. The steak is cooked to perfect medium rare, pink in the middle, a bit chewy with strong beef flavour and fat content. Finished with a mille feuille (served with a dollop of whipped cream and fresh berries) as dessert, the pastry is crispy and overall not too sweet...🤤 Yum: 7

🤤 Yum: 7/10
📸 Photogenic: 6.5/10