餐廳: LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)
資訊:

2024-11-06 1025 瀏覽
呢間野隔一陣就會再試牛扒,覺得分量大質素好,但係再試擺盤全換了⋯沒試過吃完心情這麼差,一開始發現,茶杯洗不乾淨換了兩次,餐包黃油凍的像冰,切不開,像冰格里拿出來直接上盤的,餐湯也是南瓜湯有纖維感打得很粗,等餐等了一陣,結果牛扒中伏,叫7成熟上來邊切邊冒血水,加熱之後還是肉紅,汁熱成血沫汁了,土豆塊很硬,剛剛斷生,貼手感覺不到熱氣,直接配了黑椒汁,這個真是從出邊茶can直接批發來的,之前都未試過這樣,碟都好看好多,不會再來了
7成熟牛扒
2024-11-03 663 瀏覽
同朋友補祝生日,位處尖沙咀金巴利道嘅Lab Eat真係冇揀錯。一來交通方便,二來餐廳好有心思,用心佈置在枱面寫上「Happy Birthday」,令我朋友十分驚喜!法式麵包外皮脆脆地,內裏蓬鬆柔軟,就算唔加牛油都非常好味。海膽多士小瓣海膽膏呈淺橙黃色、味道濃厚甘甜,回甘強,配上脆脆多士,份外開胃。熱溶法國流心芝士沙律服務員拎住大舊芝士行近枱旁已經「芝味」撲鼻;再睇住佢將如瀑布般的芝士括落去沙律上,完全震撼視覺!香濃芝士、Parma ham 同salami真係嘆酒一流!新鮮沙律菜又可以中和返食物咸度。托斯卡尼斯鮮魚蕃茄濃湯顏色鮮艷,蕃茄味香濃而且甜酸度剛剛好!黑松露烤焗法式黃油雞[限量發售]服務員先送上原隻烤焗好嘅黃油雞俾我哋打卡。然後再幫我哋處理拆件,非常貼心。皮脆肉嫩嘅黃油雞,有著淡淡的松露香,惹味!烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕青蘋果造型已經非常吸睛,細滑輕盈烏龍茶慕絲,包住粒粒酸酸甜甜青蘋果肉,清新好味。

法式麵包
外皮脆脆地,內裏蓬鬆柔軟,就算唔加牛油都非常好味。

海膽多士

熱溶法國流心芝士沙律

托斯卡尼斯鮮魚蕃茄濃湯
顏色鮮艷,蕃茄味香濃而且甜酸度剛剛好!

黑松露烤焗法式黃油雞[限量發售]

烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕
2024-11-02 667 瀏覽
一入到餐廳就見到好多張枱都有Happy Birthday 或者Happy Anniversary字眼,枱面仲擺放咗一枝紅玫瑰🌹真係好有氛圍感😍,真係一個適🈴慶祝🍾或餐聚嘅好地方❣️餐廳環境舒適且優雅,坐得又舒服😌侍應服務態度非常好,又有禮貌,仲好helpful ,會主動幫我哋影合照💕叫完野食,侍應隨即就送上餐包油封法國鵪鶉脾及栗子一打開盒就有煙熏香味,細細隻鵪鶉脾細嫩入味,食落好惹味香草牛油烤龍蝦意大利麵賣相好靚,龍蝦非常新鮮,咬落彈牙,意大利麵口感煙韌,整個配搭都好出色板燒澳洲穀飼羊鞍扒羊架叫咗7️⃣成熟,煎得好靚,羊肉鮮美多汁,食落一啲都唔會羶,點上汁食就更增添風味脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕甜品有寫碟,真係好有心思🥰打卡一流👍🏻外層係脆口嘅朱古力,裡面嘅蛋糕配上香甜而不膩嘅士多啤梨醬真係非常美味

餐廳環境舒適且優雅,坐得又舒服😌

油封法國鵪鶉脾及栗子
一打開盒就有煙熏香味,細細隻鵪鶉脾細嫩入味,食落好惹味

香草牛油烤龍蝦意大利麵

脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕
2024-11-02 513 瀏覽
今日帶大家嚟到尖沙咀嘅Lab Eat,餐廳就位於金巴利道僑豐大廈地下,佐敦D出口行緊去吾洗10分鐘就去到。餐廳都幾隱世,特別嘅係呢間餐廳氣氛超好超浪漫,無論係週年定係生日,餐廳都準備得好足,勁有儀式感。-食物方面都幾吾錯,餐前包係我鐘意食嘅口感,外脆內軟幾有咬口。跟住我地叫左法國田螺,香草牛油味好濃郁,薯蓉亦都好綿滑,田螺勁惹味彈牙,真係一試難忘。-跟住我地叫左熱溶法國芝士配火腿及火箭菜,芝士好流心好邪惡,芝士控見到真係心心眼。-我地仲叫左個蕃茄濃湯,個湯入面有塊托斯卡尼魚,個魚幾鮮果,加上濃郁嘅蕃茄湯,味道啱啱好,飲完想再encore添。-主菜我地揀左黑松露焗法式黃油雞,呢個菜係限量架,好好彩我地可以食到。個雞勁嫩滑多汁,切開見到肉汁流落嚟,真係勁Juicy。-最後嘅甜品都好驚喜,貌相吸引好打卡able,而且估吾到烏龍茶蘋果甘夾,另外慕絲蛋糕口感亦都好綿好出色,再加上靚靚嘅手繪祝福語,呢道甜品真係滿分丫。。

2024-10-29
  • 餐包
  • 法式黑松露香草焗田螺
2024-11-02 404 瀏覽
~白酒煮澳洲鮮活藍青口($238)新鮮嘅藍青口肉質夠彈牙🙂‍↕️,簡單配咗白酒,連同本身海水嘅鹹味帶出本身嘅鮮甜味😚。面頭上仲有炸蒜片,配埋一齊食更加惹味🤓。~ 150日殼飼牛肉眼扒($438)🥩400克嘅肉眼扒肉質鮮嫩😌,5成熟度岩岩好,每一啖都充滿肉香🤓。旁邊有海鹽🧂,芥末同炸蒜片🧄俾你自己配撘,我就最鍾意簡單配搭炸蒜片食更加香口😚。~ 北海道帆立貝及海膽意大利飯($258)🍛鍾意食澱粉嘅我就算鋸扒都要叫返個飯嚟食吓先😂。啱啱好一人一粒帶子🫢,不過勝在大大粒,配埋海膽都幾夾😛。risotto夠creamy ,飯粒軟硬啱啱好👍🏻。~ 西村抹茶白朱古力慕絲配抹茶蛋糕($128)🍰最鍾意呢啲可以畫碟嘅餐廳🤪,咁就唔使特登夾硬食個生日蛋糕🙂‍↕️。有儀式感得來又可以影吓相📸。呢個係用咗日本西村綠茶粉配搭朱古力慕絲🍵,甜度啱啱好。兩個人食飽咗再share食都唔會有負擔😎。
~白酒煮澳洲鮮活藍青口($238)

~ 150日殼飼牛肉眼扒($438)🥩

~ 北海道帆立貝及海膽意大利飯($258)🍛

~ 西村抹茶白朱古力慕絲配抹茶蛋糕($128)🍰
2024-11-02 339 瀏覽
最近去了一家有情調的餐廳,一入餐廳便會為你送上餐包,餐包軟熟,有麵粉香。今次前菜我便選擇熱溶法國流心芝士沙律,沙律上桌,驚喜發現面上鋪上大量芝士,沙律、Cold cut都沾上了流心芝士,吃起來10分鹹香惹味。另一前菜,就選擇了比較少見的油封鵪鶉髀,鵪鶉髀肉質結實,有肉香,若嫌太細隻,不夠滿足。至於主食就選擇了豬鞍,店家特別選用伊比利亞黑毛豬,肥瘦相間,非常厚肉,而且煎得大約七成熟,入口軟熟,而且油香相當惹味。另一款煮食則是卡邦尼意粉,每條意粉都沾上了蛋汁,入口Creamy。最後又怎少得甜品呢?一向喜歡茶香的,當然會選擇伯爵茶熱帶果朱古力榛子脆,茶香豐腴,一啖軟線一啖脆口,口感和味道層次豐富。此外,餐廳非常細心在甜品碟上畫上祝福句,相當有心思。

今次前菜我便選擇熱溶法國流心芝士沙律

2024-11-02 281 瀏覽
老婆生日那天,我們選擇了尖沙咀的一間餐廳,剛好離她的公司和我的工作地點都不遠。為了避免點太多浪費,我們只叫了青口、肉眼扒和一份risotto,還配上了白酒,簡單而美味!在預訂的時候,我特意提到希望有甜品,結果餐廳還特別為我們畫了碟,拍照時格外有儀式感。環境非常舒適,空間寬敞,讓我們可以悠閒地享受晚餐。服務態度也很好,老婆特別讚賞全程水杯都保持滿滿的,讓整個用餐體驗更加愉快。這次慶祝不僅美味,也讓我們的生日記憶更加難忘!

2024-11-01 346 瀏覽
男朋友 surprise 我,帶我食好嘢為我慶生.餐廳好有情調🕯️入去見到檯面寫住Happy Birthday驚喜又感動.樣樣都想試,好彩無叫太多嘢,因為每道菜都好足份量!.首先,餐前個包已經好好食!重牛油味~「油封法國鵪鶉脾及栗子」 燻製鵪鶉好入味,仲有6隻脾,抵!「海膽多士」 超級多海膽,而且新鮮好甜,極力推介「熱溶法國流心芝士沙律」 唔單止啱打卡,而且菜下面有好多ham,加埋啲熱溶芝士,非常超值,甚至有啲太飽⋯下次都次點個清啲嘅沙律,可以食多啲其他嘢。「板燒穀飼羊鞍扒」好juicy,我叫medium,煮得剛剛好。配菜嘅薯蓉非常creamy,味道調教適中。.如果飲酒嘅一定要叫cocktail🍸我叫咗杯玫瑰味gin base嘅,超級好飲易入口,而且賣相好靚!.甜品「脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕」唔會太甜太餾,士多啤梨嘅酸味剛剛好。男朋友仲準備咗個Birthday Plate俾我,好有心思,餐廳氣氛好好.雖然價錢唔算平,但落足靚料,份量大,最緊要味道好,我認為抵食
男朋友 surprise 我,帶我食好嘢為我慶生

餐廳好有情調🕯️
入去見到檯面寫住Happy Birthday
驚喜又感動
樣樣都想試,好彩無叫太多嘢,因為每道菜都好足份量!
首先,餐前個包已經好好食!重牛油味~
「油封法國鵪鶉脾及栗子」
燻製鵪鶉好入味,仲有6隻脾,抵!
「海膽多士」
超級多海膽,而且新鮮好甜,極力推介

「熱溶法國流心芝士沙律」
「板燒穀飼羊鞍扒」
如果飲酒嘅一定要叫cocktail🍸
甜品「脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕」
唔會太甜太餾,士多啤梨嘅酸味剛剛好。

House  French  Quail  Leg  &  Chestnut
Sea  Urchin  Crostinis  (2pcs)
Melted  French  Raclette  Cheese  with  Mesclun  Salad
Australian  Grain  Fed  Baby  Lamb  Chop
Crispy  Strawberry  Coconut  Almond  Dacquoise
Complimentary  bread
慶祝紀念
生日
Complimentary  bread
  • 海膽多士
  • 餐前麵包
  • 瑞士傳統熱溶芝士配新薯及火腿
2024-10-30 368 瀏覽
辛苦完 可以去慶祝番生日bookmark咗lab eat 好耐終於嚟到喇 環境超好book嘅時候有講慶祝生日嚟到好有驚喜 張枱寫住happy birthday 好窩心呀 🥰講番嘢食先🦪時令生蠔(半打)配house white wine呢個set好抵 食海鮮梗係要配白酒呢度menu有生蠔配house white意即刻就order呢個先法國生蠔 每隻都肥美就咁食好鮮味 一個人清晒半打無難度(係呀 唔好同我爭 我全高記錄一個人18隻)白酒微甜 幾match生蠔 我一個人都飲咗3分2支 🤣🐦油封法國鵪鶉脾及栗子月光寶盒造型上枱一開蓋有煙出嘅?原來喺底下燒緊啲香料 所以一開蓋好香煙燻味鵪鶉juicy並且好嫩滑 細細隻但肉都唔算少🦞香草牛油烤龍蝦意大利麵多膏 肉身較厚餐廳預先拆埋肉 食得好方便意大利麵幾彈牙 ☕️伯爵茶熱帶果朱古力榛子脆幾重earl grey味細細件 唔會好濟 份量啱啱好可以寫埋字 perfect 🥰
辛苦完 可以去慶祝番生日

呢度menu有生蠔配house white
意即刻就order呢個先
法國生蠔 每隻都肥美
就咁食好鮮味 一個人清晒半打無難度
(係呀 唔好同我爭 我全高記錄一個人18隻)
白酒微甜 幾match生蠔 我一個人都飲咗3分2支 🤣

🐦油封法國鵪鶉脾及栗子
月光寶盒造型上枱
一開蓋有煙出嘅?
原來喺底下燒緊啲香料 所以一開蓋好香煙燻味

☕️伯爵茶熱帶果朱古力榛子脆
幾重earl grey味
細細件 唔會好濟 份量啱啱好
可以寫埋字 perfect 🥰

聽過呢間餐廳好耐,最近終於去左❣️環境舒服,好適合同fd傾計。如果生日/慶祝,檯面更加有祝福字句!❣️個人最推介羊鞍扒,水準幾好。不過想食記得早d去,太遲去食物可能會賣曬🥗番茄及牛奶軟心芝士沙律$198- 唔同顏色嘅番茄都有,配上醋好好食,酸酸地好開胃refreshing🐑板燒澳洲穀飼羊鞍扒$368- 每塊都好厚身,肥瘦均勻,煎到好香口,肉質軟嫩juicy 滋味🐌香草牛油焗法國田螺及薯蓉$168- 好厚心思,焗到香口,田螺上滿滿蒜香惹味,下面薯蓉都係主角,滑香得來都好濃蒜味 ✨北海道帆立貝及海膽意大利飯$298- 海膽大大片,加上刺身級鮮甜帶子,正!前菜麵包層層酥脆,都係幾有水準!ps openrice訂台有88折!

聽過呢間餐廳好耐,最近終於去左

🥗番茄及牛奶軟心芝士沙律$198
番茄及牛奶軟心芝士沙律

🐑板燒澳洲穀飼羊鞍扒$368

🐌香草牛油焗法國田螺及薯蓉$168
香草牛油焗法國田螺及薯蓉

✨北海道帆立貝及海膽意大利飯$298

- 海膽大大片,加上刺身級鮮甜帶子,正!

番茄及牛奶軟心芝士沙律
香草牛油焗法國田螺及薯蓉
2024-10-25 360 瀏覽
今日讓自己享受的一天,在靜中帶旺的尖沙咀,要讓舌頭細味香港美食。首選了法國生蚝,鮮甜厚實,海水味濃,正,加上Sangria。。。愛那果香仲要甜甜的,超開心海膽多士,激賞,推介必食,海膽大健又滑又甜配多士,那軟硬口感令層次更豐富。瑞士芝士沙律就有d失色,唔夠熱,流動感不足,眼球未震撼到時當然有我最愛的火箭菜,咁就算啦。烤原隻雞又係一絕,全隻雞任何位置也嫩滑可口,雞皮仲燒到脆卜卜,必點之一。八爪魚意大利飯又要讚一番,八爪魚熟度剛剛好,但咬就開,唔易煮到。當然意大利飯能做到all'onda的口感,掌聲。當然甜點有:芝麻蛋糕,橘子蛋糕,綠茶蛋糕,椰子蛋糕,嗰個都好好味唉…唯一煩,就係要找收據,先出post ,有時唔係自己keep 單,又有排審批,好彩仲有。。。唔好彩,已掉了

慶祝生日紀念日餐廳好推介‼️充滿儀式感下慶祝,仲有靚靚精緻寫名甜品✏️為你留下難忘回憶💕.🍴150日穀飼牛肉眼扒💰 $498牛肉眼扒厚身肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿濃郁肉香🥩豐富肉汁鎖喺肉裡💦伴碟海鹽提升牛肉鮮味🆙.🍴西西里島蕃茄意大利麵💰$198每條麵條吸收蕃茄醬香,味道酸酸甜甜好開胃😋上面灑咗少少羅勒香草,增加清新感🌿.🍴西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯💰$298意大利飯粒粒分明帶咬口,配上濃郁紅蝦頭膏,味道鮮甜香濃🦐八爪魚鮮甜彈牙🐙每一口飯都充滿海鮮鮮美風味🌊.🍴伯爵茶熱帶果朱古力榛子脆💰$138提前訂位可以安排甜品寫上慶祝語句🎉朱古力配搭伯爵茶&熱帶果風味,味道新鮮獨特😌榛子脆與慕絲相得益彰,口感層次豐富😙

🍴150日穀飼牛肉眼扒

💰$298

🍴伯爵茶熱帶果朱古力榛子脆
💰$138

2024-10-24 217 瀏覽
之前都食過旺角分店,今次適逢同朋友慶祝生日,就過咗嚟尖沙咀分店餐廳位於尖沙咀同佐敦中間,位置有少少偏僻,但其實附近係韓國食街好熱鬧。餐廳裝修都幾靚,仲有個Tiffany Blue嘅吧枱。首先上咗麵包,麵包外脆內軟海膽多士,上面件海膽好大件,食落都好鮮甜香草牛油烤龍蝦意粉,有半隻龍蝦,新鮮彈牙,意粉都算有咬口同掛汁,配上蕃茄醬,唯一覺得蕃茄醬同龍蝦有少少唔算太夾Iberia Pork Rack 賣相幾靚,豬扒煎至七成熟,溫度都算拿捏得幾好,裏面仲有微微粉紅色,豬扒厚切而且食落都嫩滑,旁邊仲有車厘茄蘆筍、蒜蓉、焗薯等等嘅配菜帶子海膽意大利飯,帶子大粒厚肉,海膽亦都鮮甜,配埋creamy嘅意大利飯一齊食成個配搭都幾鮮甜同幾襯甜品我哋就叫咗伯爵茶熱情果朱古力榛子脆,加咗榛子脆同朱古力粒粒食落都幾有口感,朱古力同伯爵茶都幾襯,不過個人覺得熱情果唔算太融合到落個蛋糕嘅味。烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕個樣好得意,真係一個青蘋果形狀食到淡淡嘅烏龍茶加青蘋果味,裏面仲有少少用蘋果做嘅餡料,層次唔錯同幾refreshing。適逢朋友生日叫佢準備埋生日祝福喺甜品上面,decor同啲字寫得超靚,而且側邊仲放咗用沙做嘅

首先上咗麵包,麵包外脆內軟
海膽多士,上面件海膽好大件,食落都好鮮甜
食到淡淡嘅烏龍茶加青蘋果味,裏面仲有少少用蘋果做嘅餡料,層次唔錯同幾refreshing。適逢朋友生日叫佢準備埋生日祝福喺甜品上面,decor同啲字寫得超靚,而且側邊仲放咗用沙做嘅Happy birthday字句同玫瑰花瓣,成個畫面都好靚
最近去咗 LAB EAT 食晚飯,柔和燈光加埋小蠟燭,感覺幾浪漫。如果提前話俾餐廳知係去慶祝生日,仲會幫你佈置枱面,送埋鮮花 🌹🥖🧈 餐前法式麵包 酸種麵包配牛油,鬆軟香口,不過如果等埋朋友嚟到先上枱就會更好!🧀🥗 熱溶法國流心芝士沙律 ($238) 店員會將熱辣辣嘅芝士刮落沙律度,過程好有儀式感!芝士香濃唔漏,沙律入面有 Parma Ham、Salami、辣肉腸、蘆筍同蕃茄等好豐富,呢個沙律食完已經飽咗一半!🍵🥄 北海道露筍干貝濃湯 ($78) 露筍味香濃,加上煎過嘅帶子,個湯飲落有層次,值得一試!🌰🍗 油封法國鵪鶉髀及栗子 ($188) 鵪鶉髀一份有 6 隻,細細隻不過啖啖肉,外皮微脆,裡面有汁,再加上迷迭香同柚子醬,#好食 😋🦑🦐 西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯 ($298) 八爪魚嫩滑彈牙,意大利飯包滿紅蝦汁,Creamy 得嚟又唔會好重口味。🍏🍰 烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕 ($137) 最後當然要食甜品啦!呢個蛋糕個樣係一個青蘋果,裡面嘅蘋果蓉同檸檬皮令味道酸酸甜甜,好 Refreshing!如果係慶祝生日,仲可以要求喺碟邊寫字。

🥖🧈 餐前法式麵包

🧀🥗 熱溶法國流心芝士沙律 ($238)

🍵🥄 北海道露筍干貝濃湯 ($78)
露筍味香濃,加上煎過嘅帶子,個湯飲落有層次,值得一試!

🌰🍗 油封法國鵪鶉髀及栗子 ($188)

🦑🦐 西班牙八爪魚紅蝦頭膏意大利飯 ($298)

🍏🍰 烏龍茶青蘋果慕絲蛋糕 ($137)
慶祝紀念
生日
2024-10-23 242 瀏覽
呢間lab eat 位於尖沙嘴, 餐廳環境裝修都有一種高級感,牆上用了黑白色主調嘅巨型貓貓壁畫是吸睛點,打卡一流。日本黑舞茸菇意大利飯黑舞茸菇獨特的香氣和鮮味為意大利飯增添了層次感,讓整道菜更加豐富, 而意大利飯的米粒煮至適中,外軟內韌,與黑舞茸菇的滑嫩相結合,口感極佳。澳洲M6和牛西冷扒西冷扒通常非常嫩滑,牛的脂肪分佈平均,食入口都仲有肉汁。脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕粉紅色既外皮像是一個星球,配上椰子慕絲及新鮮士多梨啫喱,酸酸甜甜令人開胃今次仲點了2杯cocktail, 2杯既花香味都很香,配上美美既裝飾,別有一番風味。LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大廈地下1-2號舖

日本黑舞茸菇意大利飯

澳洲M6和牛西冷扒
西冷扒通常非常嫩滑,牛的脂肪分佈平均,食入口都仲有肉汁。

脆皮士多啤梨椰子杏仁蛋白蛋糕

尖沙咀金巴利道87-89號僑豐大廈地下1-2號舖