一直想去LAB ZERO咖啡店呢,因為呢度有仙人掌🌵+雲☁️環境好似森林咁第二我好中意睇植物,睇過餐牌都係吸引,所以帶埋家人去💚一入去睇到環境佈置可愛 因為☁️☁️☁️好得意🤩點左餐🥰☁️蒜香明太子櫻花蝦配珍寶帶子意粉☁️帶子好大粒又夠肉 煎得好👍🏻全部都好掛汁😋☁️芝士黑松露薯條☁️本身非常愛食黑松露 好好食 芝士都係配黑松露 薯條炸得好脆食落去好好食😋☁️Dried Tomato Shrimp Pasta☁️有大蝦🦐夠肉🤤味道有Olive Oil 做Base 但唔會太油膩☁️蜜糖柚子雞翼☁️烤得焦香又有滴辣辣地 有柚子味👍🏻☁️竹炭鮮奶咖啡☁️畫得好靚 飲落去有少少苦味 能接受到😚
第二我好中意睇植物,睇過餐牌都係吸引,所以帶埋家人去💚

一入去睇到環境佈置可愛

☁️竹炭鮮奶咖啡☁️
畫得好靚 飲落去有少少苦味
能接受到😚

2023-12-17 199 瀏覽
日式刨冰最講究水質+口感。LAB ZERÕ除了採用日本製造的製冰機外,更選用日本直送的冰磚,製作出細膩綿密的綿綿冰質感。餐廳刨冰🍧出品配搭多種自家製配料,如外層滑溜醬汁、芋圓、雪糕等,大大提升口感層次😋。🥢芋泥芋圓牛乳刨冰刨冰淋上奶味香濃的自家調製牛乳醬+ 煙韌芋圓,內藏 🍧滿滿自家製軟糯厚厚芋泥,真材實料,可謂「金玉其外美味其中」,芋泥控恩物💖。📍 LAB ZERÕ地址:尖沙咀金巴利道 68 號地下 B 舖

🥢芋泥芋圓牛乳刨冰

📍 LAB ZERÕ
地址:尖沙咀金巴利道 68 號地下 B 舖
2023-12-14
  • 芋泥芋圓牛乳刨冰
2023-12-14 349 瀏覽
餐廳入面環境幾好 算乾淨整齊雲嘅設計都幾得意算大地鋪位搵餐廳都唔算難搵 地鐵站或附近行去都要啲時間同朋友去食 叫咗 蒜香明太子櫻花蝦配珍寶帶子意粉幾香 都好食雞翅都還好 多汁 但未算超香 比想像中士多啤梨乳酪奶昔 多咗乳酪 結身咗少少好飲 但冇想像中期望咁好飲甜品 叫咗 香芋刨冰好大份 有芋圓 有芋泥鍾意食芋味 會好愛好個冰係奶冰好食👍🏻唔係就咁白冰
餐廳入面環境幾好 算乾淨整齊

蒜香明太子櫻花蝦配珍寶帶子意粉
黑椒雞翼
士多啤梨乳酪奶昔
香芋刨冰
Lab Zero價錢💲: $118/ $128/ $118/ $46好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 4/5-冬天梗係要食冰之呢間cafe係前排好多人去,門口有個打卡位。幾鍾意佢地set左打卡位客人唔可以係個到用餐,等個個人都會有機會影到。食物定價覺得有小小高,但款式幾多,漢堡、all day、意粉、刨冰、甜品雪糕等🍦今次食的全部都好好食!-✅✅芝士和牛肉醬意粉。難得食肉醬意粉覺得唔頹😂肉醬多又啱啱好掛到係意粉上,意粉保留到口感,幾濃味😌用左和牛做的醬所以特別濃牛味,肉碎份量都好多。番茄味道唔過酸。撈埋蛋汁食更滑,估唔到係好好食的肉醬意粉😀-✅經典漢堡。好大個的包包,包體正常無好有記憶點🙈但漢堡扒確實好厚的,同埋好juicy,肉質厚實有牛味,唔hea的肉肉🥸上面有隻荷包蛋,豐富d,同埋用左火箭菜唔係生菜,好似高級d haha! 旁邊的🍟好好食,好新鮮,小小鬆脆,最緊要要芝士碎!散叫薯條都願意🤪-✅✅士多啤梨芝士餅刨冰。竟然覺得呢個冰唔輸sharishari呢!冰質係無sharishari咁細微,但佢味道拍得住!士多啤梨醬酸
Lab Zero
價錢💲: $118/ $128/ $118/ $46
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 4/5

✅✅士多啤梨芝士餅刨冰。竟然覺得呢個冰唔輸sharishari呢!冰質係無sharishari咁細微,但佢味道拍得住!士多啤梨醬酸甜酸甜,味道好天然唔假😝 好似食緊🍓雪糕咁。仲會食到啲士多啤梨籽的。最驚喜係入面有好多餅碎+芝士餅粒‼️一粒粒的芝士餅好creamy,唔hea🤩

✅薄荷朱古力鮮奶咖啡。掛杯做得唔錯,幾睇得。飲落幾重薄荷味,好似食緊薄荷雪糕咁。但朱古力🍫味同時都好出,濃而唔甜,所以咖啡感覺相對較弱,容易入口🥳

食完覺得滿足又好食,係貴左dd for平日lunch。但都會想再去試試雪糕同埋其他刨冰!!😚
#piggyfoodiein尖沙咀
2023-12-05 90 瀏覽
除了打卡,食物實力也很耐打的餐廳,因為雲朵的可愛設計,早在一開舖的時候就嚟食過一次,但影的相沒有一張滿意。食物主食其實不算太差,但想說甜品真的才是重點😍太開心了,很好美,款式十分之多!如果想要吃冰的話,記得要下午14:00後才到啦,不然就會白走一場!

• 蒜香明太子櫻花蝦配珍寶帶子意粉
朋友聚會想揀間社交媒體網站able嘅餐廳,去左尖沙咀好hit嘅雲朵cafe☁️🌵 ,黎得呢度當然為左食同雲朵一樣咁軟綿綿嘅Kakigori🍧,香港嘅秋天同夏天一樣咁熱,11月食都好適合呀。不過食甜品之前食少少主食先,我地叫咗烤乾酪辣味玉米片、6吋五重芝士薄餅、蒜香明太子櫻花蝦配珍寶帶子意粉,玉米片熱辣辣夠香脆,芝士薄餅好香芝士味但未至於可以拉絲,餅底質感有啲似麵包,明太子意粉煮得夠乾身彈牙,唔會油淋淋,帶子亦非常厚身鮮味。飲品叫咗士多啤梨乳酪奶昔同芒果乳酪奶昔,乳酪奶昔質感細滑,味道香甜,仲有大大粒果肉。食完主食就上甜品,我地今次試宇治金時刨冰,入口好濃陏綠茶香,沁涼感十足,面頭有軟稔紅豆,中間係好有質感嘅綿密刨冰,最底層係類似奶油曲奇嘅脆脆同日式糰子,份量非常大碗。食完仲可以坐喺門口同工業風水泥牆、仙人掌影下相打卡,好適合同閨蜜去放鬆📷

#fatxtsimshatsui ‼️ 比得上𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢嘅冰+主食又高質‼️•① [ 冰: 芋 泥 牛 乳 // 開 心 果 ]|𝐦𝐮𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐲 ༼ つ ◕◡◕ ༽つ佢哋嘅冰真係好有層次感( ⌯᷄ ·̫ ⌯᷅ก )同埋好濃味!!!「 芋 泥 牛 乳 」真係 𝐧𝐨 𝟏 上面有綿綿的芋泥+芋圓,入面仲有一大球芋泥(。´・ω・)一路食好幸福哦「 開 心 果 」仲有雪糕的。一食又係好濃,食到底部仲有大量小丸子,中部又有開心果雪糕,好足料 |𓋪9.5/10· ② [ 蒜 香 明 太 子 櫻 花 蝦 配 珍 寶 帶 子 意 粉 // 香 辣 鹹 蛋 黃 忌 廉 雞 肉 意 粉 // 牛 油 果帶 子 櫻 花 蝦 燴 飯 // 黑 松 露 波 菜 磨 菇 意 粉 // |排名有分先後 「 明 太 子 」好惹味,全部都好掛汁~「 鹹 蛋 黃 」第2次去食覺得有少少差咗,鹹蛋黃味冇第一次食咁強,會忌廉味重啲,不過鹹蛋黃粒都好多。「 牛 油 果 」𝐫𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐪𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐢𝐧𝐠 入面有一粒粒🥑,味道都幾特別。「 黑 松 露 」好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲, 也不錯的但偏普通|𓋪 「 明
#fatxtsimshatsui
‼️ 比得上𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢𝐬𝐡𝐚𝐫𝐢嘅冰+主食又高質‼️

① [ 冰: 芋 泥 牛 乳 // 開 心 果 ]

|𝐦𝐮𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐲 ༼ つ ◕◡◕ ༽つ
佢哋嘅冰真係好有層次感( ⌯᷄ ·̫ ⌯᷅ก )
同埋好濃味!!!
「 芋 泥 牛 乳 」真係 𝐧𝐨 𝟏
上面有綿綿的芋泥+芋圓,入面仲有一大球芋泥(。´・ω・)
一路食好幸福哦
「 開 心 果 」仲有雪糕的。
𓋪9.5/10

|排名有分先後

「 明 太 子 」好惹味,全部都好掛汁~
入面有一粒粒🥑,味道都幾特別。
「 黑 松 露 」好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲, 也不錯的但偏普通|
𓋪 「 明 太 子 」8.5/10
𓋪「 鹹 蛋 黃 」8/10
𓋪「 牛 油 果 」7.5/10
𓋪「 黑 松 露 」7/10

③ [ 芝 士 咖 喱 和 牛 醬 薯 條 ]

|𝐧𝐨𝐭 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐝𝐞𝐞𝐝
啲醬同薯條好似分離咁。|
𓋪5/10

LAB ZERÕ (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道68號地下B號舖
2023-11-19 2162 瀏覽
-上網見呢間餐廳好靚,所以同朋友慶祝生日揀咗呢度,裝修方面整體係灰色再配搭綠色植物,配合雲石枱面,所以同朋友慶祝生日揀咗呢度,謀殺咗好多菲林📸,打卡位真係影得靚。焙茶鮮奶-熱 $44好有驚喜,估唔到會有雙翼飛馬俾我,好可愛,如果個泡打得再靚啲咁就100分啦,都有焙茶味,唔會只係得奶味。(〃∀〃)🍵🥛抹茶鮮奶-凍 $51正常🧀芝士黑松露薯條 $68屬於我至愛粗薯條,炸得香脆,配合芝士同黑松露醬,黑松露醬見到粒粒黑松露,算係認真製作,好食。🦀大閘蟹燴飯 $158面頭佈滿三文魚子,增加了鮮味,醬汁上用咗大閘蟹蟹黃,杰身的醬汁但不是太重口味,如果配三文魚子的咸味就啱啱啱好。🍚正宗意大利飯好硬,呢到配合香港人口味,偏軟身,幾岩我哋口味。🍝香辣鹹蛋黃忌廉雞肉意粉 $126整體配搭都好食,有粒粒鹹蛋黃係入面,微辣都幾惹味,雞肉就一般般唔算嫩滑。甜品🍧濃厚朱古力石板街 $98面頭鋪滿好多可可粉,一入口就喺口腔溶化,裏面除咗有朱古力冰之外,中間仲有朱古力碎,朱古力甜度適中,好食。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️本身怕打咭Cafe唔好食,但整體都唔錯,咖啡師拉花好靚,加咗好多分。-

焙茶鮮奶-熱 $44

濃厚朱古力石板街 $98
濃厚朱古力石板街

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
濃厚朱古力石板街
上星期同朋友慶祝生日,就提議試吓尖沙嘴人氣既Lab Zero🤩🥳🥳本身仲諗住預先book位先,但打電話去先知原來得walk-in 😂😂😂但好彩朋友先到先取位環境不錯,又有雲朵自動升降打咭位☁️😍😍座位不會太濟逼,坐得幾舒服🤗🤗🤗我哋點咗松露薯條🍟、大閘🦀燴飯、石板街冰冰食物估唔到有驚喜wor!🤩🤩🤩大閘🦀燴飯好足料👍,🦀肉同魚子份量都ok,好味道石板街冰冰又夠朱古力味!食得開心滿意
食物估唔到有驚喜wor!🤩🤩🤩
大閘🦀燴飯好足料👍,🦀肉同魚子份量都ok,好味道
石板街冰冰又夠朱古力味!食得開心滿意
2023-11-10
慶祝紀念
生日
  • 大閘蟹燴飯
2023-11-09 99 瀏覽
今日無意中係尖沙咀路過,見到新開嘅咖啡店,落地玻璃好搶眼,入到入邊見到好靚嘅裝飾,有一啲好得意嘅做裝飾,地方又寬敞,叫左一杯竹炭咖啡(+燕麥奶)$52, 咖啡都幾好飲,竹炭味夠出,喺唔錯嘅打卡Cafe💗👍
2023-11-08
$52 (早餐)
2023-11-05 110 瀏覽
一入到去就無職員理我哋,就諗住自己搵位,後尾有個職員行出嚟話要佢安排位置比我哋 。然後叫了開心果糖不甩刨冰、烤乾酪辣味玉米片同一杯香橙咖啡湯力 。當食物和飲品來到時,職員亦沒有和我講要小心杯湯力 。當我搞一下時佢即刻瀉哂出嚟,我哋即刻攞紙巾抺抹乾淨,職員亦無理過我哋,到後尾湯力沿住個枱邊流出嚟時,我哋向職員求助時,佢就講咗句「下次叫湯力嘅時候就唔好搞咁大力啦。」,令到我呆咗係到。後尾見有幾個女仔入嚟時都係無人理佢哋,係佢哋等咗一陣諗住自己搵位時,職員至有反應,好似NPC咁……..
當食物和飲品來到時,職員亦沒有和我講要小心杯湯力 。
當我搞一下時佢即刻瀉哂出嚟,我哋即刻攞紙巾抺
香橙咖啡湯力
開心果糖不甩
2023-11-05
10 分鐘 (堂食)
開心果糖不甩
2023-11-02 70 瀏覽
呢間餐廳有一個好令人開心的的打卡位!一個會升降的又可愛的☁️在這個環境下用膳也是不錯的選擇,也是一個幾好的喘息空間。不過,今次試不到刨冰,因為餐廳告之要下午兩時才可推出,惟有下次再試。其他食物也不錯👍🌟經典漢堡漢堡是他們經常點選的食物,也是一般大受小朋友歡迎的食物,薯條多脆夠熱,雖然漢堡始終無銅鑼灣Exotica Gelatea的和牛漢堡好食,但其實都不錯。🌟蒜香明太子櫻花蝦配珍實帶子意粉 意粉的軟硬度幾好,相對其他餐廳硬身少少,因為我比較鍾意意粉偏向有咬口,不要太淋。帶子煎得好香,外面少少香脆,裏面軟熟,超級大粒👍🌟北海道雪糕杯 - 蜂蜜焦糖脆脆呢個雪糕超級重牛奶味,好幼滑,加上焦糖脆脆嘅「脆」,好好味。🌟抹茶鮮奶- 熱 呢個就普普通通啦,唔係特別出色😅🌟薄荷朱古力鮮奶咖啡-熱呢個幾好飲,薄荷味都濃又不會有苦澀味

其他食物也不錯👍
🌟經典漢堡

🌟蒜香明太子櫻花蝦配珍實帶子意粉

🌟北海道雪糕杯 - 蜂蜜焦糖脆脆

🌟抹茶鮮奶- 熱
呢個就普普通通啦,唔係特別出色😅

🌟薄荷朱古力鮮奶咖啡-熱
呢個幾好飲,薄荷味都濃又不會有苦澀味
2023-10-29
2023-10-26 59 瀏覽
尖沙咀 金巴利道有🍦軟雪糕食,其實 係餐廳cafe 加甜品店。日常口味有牛奶味🥛,期間限定口味係 開心果🍦開心果味唔算太濃,不過雪糕質地軟滑,配上黑色扁扁威化筒,有型👍🏻,威化筒簡單嘅味道同雪糕非常夾👍🏻。對得住$38蚊。店內好多打卡位,平日一定好人打卡😄。晚餐last order 係7:30pm , 想食晚餐要留意。期間限定:make up for ever 做緊promotion , 有 HD Skin 粉底 & 遮瑕試用裝送💖。
✨真的是目前吃过很满意下午茶🍵特别是这款樱桃意粉,真系好好味,带子超大只。肉质鲜嫩,意粉颜值很高又好吃!真系好正!😋鸡翅都好食,烤的焦香又有滴辣辣地,食起黎又多汁。🍟海苔薯条都唔错,每条薯条都裹满海苔碎,又香又脆。🥤芒果奶昔稍微有点甜,咖啡☕都唔错。🍧香芋刨冰,出边滴冰没乜味。不过入边滴芋泥都唔错,分量比得都够。❗️设置云朵打卡位每个人都可以影到相,又系几人性化。不过多人既时候都排队等,好在佢又真系几出片。总体黎讲间野都唔错四粒⭐️
✨真的是目前吃过很满意下午茶🍵

😋鸡翅都好食,烤的焦香又有滴辣辣地,食起黎又多汁。

🍟海苔薯条都唔错,每条薯条都裹满海苔碎,又香又脆。
🥤芒果奶昔稍微有点甜,咖啡☕都唔错。

Been meaning to try out this spot since its opening and finally managed to beat the queues at this very instagrammable dessert café! 🍧☕️🍳 Pic 1️⃣&2️⃣: 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐊𝐚𝐤𝐢𝐠𝐨𝐫𝐢 - $118 hkd 🍓 — The demand for shaved ice here in HK is always high 😂 so whenever there’s a new spot serving kakigori you know I’ll be on my way to try it out! I’m a huge fan of anything strawberry cheesecake flavoured and this definitely did not disappoint! The strawberry syrup had a strong strawberry flavour and aroma to

— The demand for shaved ice here in HK is always high 😂 so whenever there’s a new spot serving kakigori you know I’ll be on my way to try it out! I’m a huge fan of anything strawberry cheesecake flavoured and this definitely did not disappoint! The strawberry syrup had a strong strawberry flavour and aroma to it without being overly sweet. My favourite part about this was definitely the cheesecake chunks and biscuit crumbs in the centre which were so delicious and added a great crunch to the dessert. Not the mention, the cheesecake chunks were so creamy and tasty! In comparison to the well-known Shari shari though, the flavours here are less complex and the ice is not as fine.

Pic 3️⃣: 𝐃𝐢𝐜𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 - $128 hkd 🥩🍄
— Amazing! The mushroom sauce was insanely flavourful with a strong mushroom aroma, and the beef cubes were so tender and soaked up the sauces so well. The sourdough was a bit underwhelming though as it was a bit too soft.

Pic 4️⃣: 𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 🐓
— Wings were perfectly deep fried, giving them an extra crispy layer of skin. The salted egg yolk sauce was so decadent and rich, which went perfectly with the wings.

Pic 5️⃣: 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭) - $44 hkd 🍵
— Pretty good! Drink was smooth, and the hojicha was strong but not too bitter. This was perfectly sweetened too.

Pic 6️⃣: 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝐇𝐨𝐭) - $49 hkd ☕️
— Despite this being low sugar, thought this was still too sweet for me. However, the black sesame taste was really strong with a subtle nutty aroma to it too.