2010-01-10 7 瀏覽
上星期經過藍地, 見到間門面和周遭店舖不一樣的餐廳. 剛有朋友約食飯. 正好一試. 間餐廳的裝修很有心思. 特別那個小陽台, 方便了不少吸煙人士. 就算不吸煙, 飯後在那裡閒坐, 嘆杯咖啡. 感覺良好. 菜式方面, 是附近不常見的西餐. 我點了咸豬手, 朋友點了羊架. 兩個菜都跟一般的做法不同. 豬手是煮好後再燒的. 但不會好似乳豬咁脆皮. 仍然是軟身的. 不過就有碳燒的香味. 豬手的份量十足. 朋友的羊架同樣有經過碳燒. 正! 不過配菜的薯蓉同樣精彩. 甜品的木糠布甸, 奶味很濃. 如果份量可多一點, 會更好. 環境, 食物和服務整體都很好. 價錢也合理. 應該會再去試其他菜式的.

甜品的木糠布甸, 奶味很濃. 如果份量可多一點, 會更好.

2010-01-08
  • 咸豬手
  • 羊架
  • 木糠布甸
2010-01-06 17 瀏覽
老婆生日, 專誠到藍地一試這新裝修的餐廳。門口圍著一圈小籬笆, 與旁邊的士多格格不入。室內的裝修和燈光卻令人十分舒適。老闆和待應都十分殷勤, 我常要起身湊小孩,『王喜』更數次替我拉椅。- 餐包+橄欖油和黑醋, 正!- 羅宋湯及忌廉湯, ok- 跟餐Salad, ok - 白汁帶子意粉, 個汁味道不錯, 但係帶子唔夠入味, ok- 藍青口都幾好食, 可惜咸左d, ok- 翡翠螺x2唔夠鮮味, 仲有d雪..- 焗蠔x2- 羊架, 燒得好香, 有肉汁. 薯蓉都好好, 正!- 西冷都係燒得好香, 不過唔夠肉味, ok- 最後每人送左一個甜品, 有木糠布甸及奶凍, 正- 餐飲就麻麻地喇, coffee可以做好D, 反而house wine就唔錯!$49x, 價錢可以接受, 試試無妨!
老婆生日, 專誠到藍地一試這新裝修的餐廳。
門口圍著一圈小籬笆, 與旁邊的士多格格不入。
室內的裝修和燈光卻令人十分舒適。

- 餐包+橄欖油和黑醋, 正!
- 羅宋湯及忌廉湯, ok
- 跟餐Salad, ok
- 藍青口都幾好食, 可惜咸左d, ok
- 翡翠螺x2唔夠鮮味, 仲有d雪..
- 焗蠔x2
- 羊架, 燒得好香, 有肉汁. 薯蓉都好好, 正!
- 西冷都係燒得好香, 不過唔夠肉味, ok
- 最後每人送左一個甜品, 有木糠布甸及奶凍, 正

$49x, 價錢可以接受, 試試無妨!
2010-01-05
慶祝紀念
生日
2010-01-01 24 瀏覽
今晚返咗入元朗買飛睇戲食飯,但去到邊都要等幾十張枱。突然想起之前從朋友口中得知有呢間餐廳,心想那邊應該唔駛點等位卦, 就抱住試一下也無妨嘅心態嚟到呢間餐廳,剛好有一張吉枱,便立即坐低叫咗三文魚意大利雲吞和帶子意大利粉,兩款都有+$20跟餐配沙律、餐湯、餐包、飲品及甜品。- 沙律: 蔬菜新鮮爽口- 忌湯濃蝦湯: 好香濃- 餐包: 夠脆但唔夠熱- 三文魚意大利雲吞: 香草白汁好creamy, 三文魚餡料十足- 帶子意大利粉: 蒜片橄欖油炒得好香, 原粒帶子夠新鮮- 熱咖啡: 好香滑, 味道ok- 朱古力奶凍: 味道較甜,用果醬代替會較好- 木糠布甸: 口感軟滑呢個餐廳不論環境、食物和服務都唔錯,令我帶來驚喜,唔係個friend話我知都唔知道藍地大街有間咁有特式嘅餐廳,下次一定要再嚟過試牛扒同其他甜品,如果佢有埋意大利飯食就更好了。

- 沙律: 蔬菜新鮮爽口
- 忌湯濃蝦湯: 好香濃
- 餐包: 夠脆但唔夠熱
- 帶子意大利粉: 蒜片橄欖油炒得好香, 原粒帶子夠新鮮
- 熱咖啡: 好香滑, 味道ok
- 朱古力奶凍: 味道較甜,用果醬代替會較好
- 木糠布甸: 口感軟滑

2010-01-31
慶祝紀念
除夕
2009-12-16 25 瀏覽
昨天同男友去屯門, 探朋友的初生BB, 之後唸住搭車出去揾地方食飯, 途經藍地大街, 竟然發現有一間, 有小小Soho feel的餐廳. 同條街完全唔夾, 男友見有人在露天的小籬笆內smoking, 嘩! 立即飛左入去. 餐廳坐位舒適 , 好像去了外國一般,很悠閑 , 環境幾好,燈暗暗的,幾浪漫,music background都幾啱 Feel. 好鍾意個VIP room, 小小Grand Grand 哋. 待應十分殷勤.- 餐包,很香又夠熱 - Soup of the day是南瓜湯,本人麻麻, 但男友好like.- Salad with chicken,OK,雞胸是嫩滑的,菜好新鮮.- 蕃茄包, 好脆, 酸酸哋幾開胃- 白汁帶子意粉,最令我喜出望外, 好creamy, 帶子就細粒左D, 但味道不錯- 羊架, 燒得好香, 有肉汁. 薯蓉多D會更好整體而言- ok la! 可以試試, 傾倒計, 價錢可以接受. 果個Manager 個樣好鬼似王喜架, 好 nice. 知我地住得好遠, 仲請我地食左個甜品. 一個唔錯的嘗試, 記得已前嚟親呢個Friend果道, 都係食茶餐廳 !
昨天同男友去屯門, 探朋友的初生BB,

- 餐包,很香又夠熱
- 蕃茄包, 好脆, 酸酸哋幾開胃
- 羊架, 燒得好香, 有肉汁. 薯蓉多D會更好

整體而言- ok la!

一個唔錯的嘗試, 記得已前嚟親呢個Friend果道, 都係食茶餐廳 ! 攞 命 : p
特意為了這個突破而寫上食評.
2009-12-15
  • 白汁帶子意粉
  • 燒羊架
(非會員)
2009-12-12 12 瀏覽
食物質素不錯的西餐廳, 前菜沙拉可以再新鮮一點(畢竟入座時間是晚上9時), 周打魚湯合格但未能留下深刻印象, 面包夠熱且鬆化兼有免費橄欖油和黑醋點面包抵讚 , 安格斯肉眼夠份量(14oz)有牛香味而且 juicy, 千層面不會太酸, 整體味道合格, 最後點了木糠布甸甜品, 質感較街外甜品鋪軟身, 不過幾香幾好味..... 第一次寫食評, 因為值得鼓勵....
2009-12-11
  • 安格斯肉眼
南地大街街口有家季季紅,經食神韬韬推介後,每晚均門庭若市,熱鬧非常(不過就是略嫌太熱鬧)。但你又可知道,在大街中間另有一間格調清幽的西餐廳Lam Tei Grill呢?餐廳分內外兩部分,裏面可以用餐,而外面open area有木籬笆圍著,並掛上小燈泡,甚為雅緻,但就只可以飲o野。食物方面,主菜有扒類,海鮮,意粉等,最平意粉類60幾蚊就有,最貴的海鮮拼盤也都只是148蚊,當然價錢的平貴是見仁見智的,個人認為食物加上環境,這個價錢是合理的。而我則點了一味香草白汁三文魚柳,128元再加20元更有沙律,餐湯,餐飽(暖暖的,外脆內軟),飲品和甜品(焦糖燉蛋或木糠布甸),這20元加得相當抵。也餐廳有28個坐位,即使滿座都不會太嘈雜。而老闆甚親切,亦很著重跟客人溝通,聽取意見。
2009-12-06
  • 香草白汁三文魚柳,德國鹹豬手,紐西蘭羊扒
2009-12-08 19 瀏覽
上個星期送朋友回家經過藍地大街,見到一間新開的西餐廳,裝修不錯,很有西餐的感覺,外邊有個小平臺,掛上閃亮的小白燈,有點赤柱的味道。第二日就約了兩個朋友去試試,旁邊有個停車場,停車走過去就一兩分鐘,開車的還算方便。我們三個人,要了一個CEASAR SALAD W SMOKE SALMON,一個香草蝸牛,一個白汁帶子義大利粉,一個烤羊架和一個烤肉眼排,一支HOUSE RED。上菜速度就慢左小小,老闆說他們是新開張。沙律正常味道,加大兩片煙三文魚,這個價錢還是值的。蝸牛下面有很多薯容,我最喜歡啦,但我覺得香草汁再多一些會更好!帶子很新鮮,羊架和肉眼有肉汁,特別是碳燒的香味,配菜可以多一些。整體的感覺是不錯的,每人160元左右,可以舒舒服服的食餐西餐。餐廳內可以有一個VIP房間,下次有朋友過生日準備再去。外面的小平臺很實用,我可以去食煙,哈哈。

上菜速度就慢左小小,老闆說他們是新開張。

沙律正常味道,加大兩片煙三文魚,這個價錢還是值的。

2009-12-02