餐廳: Lamees
資訊:

2024-09-26 1532 瀏覽
今日同朋友收工過咗嚟「Lamees」食飯!環境方面,一踏入門口,就好似穿越咗去中東嘅小巷一樣。牆上掛滿咗色彩繽紛嘅馬賽克瓷磚同阿拉伯風格嘅裝飾,開咗暖黃色嘅光,好有氣氛!入面嘅座位都幾舒服,軟綿綿嘅cushion好有中東風味,坐落去就唔想起身添!最正嘅係佢哋嘅open kitchen,望到大廚喺度忙碌煮食,聞到陣陣香味,等緊食物嘅時候都唔會覺得悶。食物方面,首先登場嘅係香濃滑溜嘅Tahini醬,簡直係中東嘅花生醬!跟住就係Baba Ghanooj,呢個茄子蓉醬香噴噴,配埋中東包簡直係絕配!最令我驚喜嘅係佢哋嘅八爪魚!唔知點解中東餐廳會有呢道菜,但係真係香口彈牙,連我呢個平時好少食八爪魚嘅人都讚不絕口!講到主菜,我就揀咗兔腿,第一次食,估唔到都幾香嫩多汁,肉質軟滑得嚟又唔會過於油膩。配埋佢哋嘅香噴噴中東飯,簡直係絕配!最後梗係要嚟個甜品啦!我嗌咗佢哋嘅Cake El Tamir,即係棗蛋糕。上面嘅果仁好香濃,蛋糕香甜軟綿,簡直係一個完美嘅句號。呢間Lamees真係令我對地中海菜改觀咗,大家有機會一定要去試吓!記住要預早訂位,因為真係好多人慕名而來㗎,間餐廳都幾full 㗎!
今日同朋友收工過咗嚟「Lamees」食飯!

最令我驚喜嘅係佢哋嘅八爪魚!

2024-08-10
2024-08-14 2877 瀏覽
🍴lamb testicle 160 蚊 羊蛋蛋 出面整得有d香脆 入面成個羊蛋蛋好香咸 配以lemon同欖檻油都好正 🐑🍴organic blue mussel 235 蚊 有機藍青口。配以欖檻油, 海鹽 lemon 🍴french chicken heart 120 蚊 香煎法國雞心配石榴汁🐥雞心切得大細適中 好彈牙爽口 個醬汁有蒜 甜甜酸酸甘 好入味 加埋d香草令到雞心更香。仲有d香脆麵包 點埋醬汁同雞腎食 好味🍴fresh pappardelle lamb245 蚊羊肉意粉 羊里脊肉 甜椒 孜然蕃茄 芫茜 個pasta似手工意粉 扁身得黎好彈牙 帶d. 蛋香味🥘🥚 個醬汁好香蕃茄味 有蕃茄薯仔做伴菜 羊肉好爽彈 好香孜然味 夠入味 同番茄醬汁好襯🍴kanafeh 105蚊經典中東甜品。外層酥皮 入面甜芝士 出面個皮好香脆 似用d米粉類整出黎 加埋開心果碎 多重口感 入面甜芝士甜度同咸度適中 夠軟林 好好食🧀#甜品 #西餐 #羊肉 #意粉 #雞腎 #雞肉 #青口Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍴lamb testicle 160 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#lamees
土瓜灣北帝街145 號順輝大廈地下2 號鋪
~~~~~~~~~
2024-08-13
2024-07-26 3373 瀏覽
土瓜灣小眾地中海菜臥虎藏龍,祖籍約旦的Chef Tarek 二十多前來到香港,他曾在香港多間著名酒店/私人俱樂部仼廚。餐廳以泥石牆磚裝飾,掛上手繪陶藝,讓客人能體驗地中海風情。OCTOPUS 八爪魚🐙 $150八爪魚以鹽水慢煮後,後再放入檸檬、大量蒜片和橄欖油🫒快炒完成。口感一點都唔韌,軟淋入味,食落有嚼勁。WARAK ENAB 迷您中東素糯米雞 $ 85呢道菜式係用葡萄葉包住以香料調味的米飯,加入酸味醬汁,莞茜,蕃茄粒,檸檬🍋等。連葡萄葉一同食用,喺一道十分開胃嘅前菜!ORGANIC BLUE MUSSELS有機藍青口$235新鮮藍青口,以橄欖油、海鹽、檸檬烹調出海鮮鮮味,生熟恰到好處,肉質鮮嫩!LAMB PAPPARDELLE羊肉意粉$245以炆煮至淋滑的羊里脊肉,加入甜椒、孜然、自家制蕃茄醬🥫、莞茜等香料煮成Al dente 的意粉。意粉配上濃稠的醬汁,令人忍不住一口接一口!(必食)KANAFEH 土耳其芝士酥餅$105是一種經典中東甜品,米粉外層酥脆,內裡包著水牛甜芝士🧀,加上玫瑰糖漿,灑上滿滿嘅開心果碎,好有特色!

OCTOPUS 八爪魚🐙 $150

WARAK ENAB 迷您中東素糯米雞 $ 85

ORGANIC BLUE MUSSELS
有機藍青口$235

LAMB PAPPARDELLE羊肉意粉

(必食)KANAFEH 土耳其芝士酥餅$105
  • 有機藍青口
  • octopus
係土瓜灣嘅北帝街竟然有一間唔多臥虎藏龍的地中海中東菜 主廚曾在多間高級酒店及餐廳工作,製作的食物相當有水準 店內除了提供正宗地中海菜外,還有多款特別的動物部份及內臟菜式,平時都較少機會食到 Lebaneh Ball ($160) 是一個希臘芝士波波的菜式,希臘芝士波波上沾上不同的調料,如pepper,芝麻及薄荷,有奶香之餘,食落又唔會好膩,仲可以配埋脆餅一齊食。 French Chicken Heart ($120) 法式炒雞心,雞心有嚼口,超喜歡個醬汁,酸酸甜甜,配埋焦糖化紫洋蔥好開胃,如果有點其他包類,建議留返個汁點包食。 Lamb Testicle ($160) 雞子就食得多,羊睪丸真係第一次食,口感較雞子滑些及紮實,但都係好粉嫩軟綿綿,creamy可口,幾難得嘅體驗。 Zatar ($95) 百里香芝麻薄餅面包,外表睇落平平無奇,但一拎上手已經feel到好鬆軟,配上香料及橄欖油超好食,配埋之前個法式雞心嘅醬汁更好食。 Rabbit Leg ($220) 兔仔脾配中東小米,兔仔肉口感似雞肉,但食到出有少少野味的味道,配上以橄欖油、小洋蔥、蒜蓉等香料製作的酸甜醬,味道更有層次,小米
係土瓜灣嘅北帝街竟然有一間唔多臥虎藏龍的地中海中東菜

主廚曾在多間高級酒店及餐廳工作,製作的食物相當有水準

Rabbit Leg ($220) 兔仔脾配中東小米,兔仔肉口感似雞肉,但食到出有少少野味的味道,配上以橄欖油、小洋蔥、蒜蓉等香料製作的酸甜醬,味道更有層次,小米細細粒,軟綿綿好好食。

Bozza ($65) 傳統嘅阿拉伯乳香膠配上開心果,奶香味好濃,開心果又脆口,超級建議配埋另一個甜品Kanafeh一齊食,冷熱交融,超級好食。

Kanafeh ($105) 一個超經典的中東甜品,外層鬆脆酥皮碎,中間包著甜芝士,切開仲見到拉絲,經油煎過,外層內軟,超級好食,強烈推介大家一定要試下。

2024-06-17 1079 瀏覽
餐廳佈置溫馨,播放住中東歌~成晚餐廳都full house 好彩一早book定位之前去過中東,估唔到係香港都食返傳統中東既味道~同一啲平時好少食既菜式🔸Baid Ganam-Lamb Testicle ($160)傳統中東菜頭盤 羊蛋蛋 ~食落口感似帶子!加上用咗檸檬,蒜頭,番茜去煎,食落一啲都唔膩🔸Lebaneh ball ($160)用牛奶去整成既奶酪球,有原味,黑胡椒,紅椒粉等味道~可以單獨食,或者配餅乾一齊食🔸Kibdeh -Chicken Heart ($120)用紅石榴汁煎雞心,配Pita bread一齊食~🔸Rabbit leg rice ($220)法國野兔脾,用左香料焗製,入口好香~配薄荷蕃茄汁配米飯好開胃~🔸Kanafeh ($105)係一道經典中東甜品,外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士,平時好少食到🤤🔸Bozza ($65)阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎,開心果碎好香,將雪糕同Kanafeh一齊食仲更加好味Lamees地址: 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

🔸Lebaneh ball ($160)

🔸Kibdeh -Chicken Heart ($120)
用紅石榴汁煎雞心,配Pita bread一齊食~

🔸Rabbit leg rice ($220)

🔸Kanafeh ($105)

🔸Bozza ($65)

Lamees
地址: 土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2024-06-11
10 分鐘 (堂食)
2024-11-10 0 瀏覽
我不敢試内臟,所以試不了餐廳的名物。試了茄子醬及包,還可以。包還是暖的。牛尾,配紅蘿蔔,沒有大驚喜。我們選了小米,沒有選白飯。第三,甜品脆脆的,暖暖的,口感好。有新意。總結,可以一試,推介甜品。
我不敢試内臟,所以試不了餐廳的名物。
試了茄子醬及包,還可以。包還是暖的。
牛尾,配紅蘿蔔,沒有大驚喜。我們選了小米,沒有選白飯。
第三,甜品脆脆的,暖暖的,口感好。有新意。
總結,可以一試,推介甜品
茄子及包
牛尾及小米
茄子及包
  • KANAFEH
呢間特色中東菜好值得來一試味道👅吾會太濃烈,好容易接受但味道好特別,每樣都好好食😋,值得一試環境又好靚,服務又好細心❤️✨ FETTOSHO🥗沙律材料十分豐富車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒、紅石榴同埋醬汁,好容易入口疏菜又好多,健康之選🩷🩷✨French Chicken Heart🐣平時吾食雞心既我,今次另眼相看雞心口感好嫩滑,鬆軟又滿滿肉汁,加埋洋蔥,彼得包包夾住用一齊食,好鬼夾~~✨Whole Baby Seabass🐟爐魚原來甘樣煮,再加埋西式既忌廉係好夾,魚煮得岩岩好,吾會太老魚肉質好嫩又好滑,帶少少肉汁🤤✨ BOZZA🍦首先用左阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕上面再布滿開心果碎💚雪糕甜度剛剛好加埋開心開,好新鮮既甜品❣️✨Katayef 呢個甜品係中東烘烤餡熱香餅,味道有兩款一款係包著肉桂核桃一款包著甜芝士ashta 搭配著糖漿成道甜品都好有驚喜
呢間特色中東菜好值得來一試
味道👅吾會太濃烈,好容易接受
但味道好特別,每樣都好好食😋,值得一試
環境又好靚,服務又好細心❤️

✨ FETTOSHO🥗
沙律材料十分豐富
車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒、紅石榴
同埋醬汁,好容易入口
疏菜又好多,健康之選🩷🩷

✨French Chicken Heart🐣
平時吾食雞心既我,今次另眼相看
雞心口感好嫩滑,鬆軟
又滿滿肉汁,加埋洋蔥,彼得包
包夾住用一齊食,好鬼夾~~

✨Whole Baby Seabass🐟
爐魚原來甘樣煮,再加埋西式既忌廉
係好夾,魚煮得岩岩好,吾會太老
魚肉質好嫩又好滑,帶少少肉汁🤤

✨ BOZZA🍦
首先用左阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕
上面再布滿開心果碎💚
雪糕甜度剛剛好
加埋開心開,好新鮮既甜品❣️

✨Katayef
呢個甜品係中東烘烤餡熱香餅,味道有兩款
一款係包著肉桂核桃
一款包著甜芝士ashta 搭配著糖漿
成道甜品都好有驚喜
2024-09-30
2024-10-18 224 瀏覽
Hummus 味道一般,truffle hummus 係無truffle 味。雞肉串同免治羊肉串擺盤好靚,份量都好夠,但味道無驚喜,唔覺好食,肉雖然唔算好乾但都唔算juicy。餐廳比較細,坐得比較迫,成場好似得一個waitress ,整體感覺一般,幾肯定無下次.
2024-10-18
2024-10-10 232 瀏覽
距離地鐵站大約下午分鐘, 交通上算方便, 一入去環境不錯 ,但空間感不足 , 凱悅海之間實在太近 好容易聽到隔離食客談話,食物質素上可, 侍應生服務態度有待改善, 可能要處理太多枱, 有漏單嘅情況
2024-10-09
2024-10-03 365 瀏覽
最近發現在土瓜灣有一家土耳其餐廳,感到十分有興趣,但這次的經歷讓我感到相當失望。雖然這家餐廳的裝潢頗具異國情調,但整體的用餐體驗卻大打折扣。首先,服務員的態度非常不耐煩,服務員全程板着臉,顯得相當不情願。而且菜單上的多道菜式售罄,讓選擇變得極其有限。最初對土耳其料理的期待亦被大大減少最後,考慮性價比的問題。在這個地段用餐,人均消費達到$600以上(沒有點任何酒精飲品的情況下) ,卻只能享受到這樣的服務和有限的菜式,實在非常不值。相比之下,附近其他餐廳能提供更好的食物和服務,價格卻更為合理。總結來說,這家土耳其餐廳的用餐經歷讓我失望透頂。不僅服務員的態度需要改善,菜單的選擇也應該更加豐富,且價格應與服務質素相符。希望他們能認真對待顧客的反饋,提升整體的用餐體驗。

2024-10-01 425 瀏覽
今日食既呢間係位於土瓜灣既土耳其菜, 門口同裝潢已經感受到土耳其既風情!!成間餐廳都係打卡位Menu係直接search qr code睇到, 有埋圖片同中英文菜名, 這個不錯!!Lentil Soup有機小扁豆湯伴脆餅檸檬湯底好濃郁加上有脆餅可以點黎食, 本身湯既口感同味道都有別於一般中式既湯, 脆餅加埋湯汁點黎食出奇地配合, 湯質感沙沙的, 有種獨特的豆香Thaini車厘茄,青瓜,羅馬心生菜,意大利番茜,雞胸肉絲,白芝麻醬呢個似係沙律, 蔬菜好新鮮而且加上雞胸肉絲同白芝麻醬, 味道好夾Wild Thyme煙燻甜椒香辣雜果仁醬呢個醬汁真係一流, 同個包非常之咁夾, 店員提醒點得多醬仲好味, 一食果然有唔同既體會, 唔會因為多醬而覺得「漏」, 反而食到更多既係醬既香味Hallumi鐵板煎著名中東咸香芝士黎到既時候仲係超級熱, 一定要襯熱食, 個芝士味道唔會太濃, 相信冇食開芝士既人都接受到, 點埋D醬食既芝士唔會得一種味咁悶, 多左D層次感Kibdeh Chicken Liver香煎法國雞肝佐紅石榴汁呢個必食推介, 雞肝煮得岩岩好, 仲係粉粉的, 汁唔會太濃味, 仲食到雞肝既味道, 麵包
成間餐廳都係打卡位

Lentil Soup

有機小扁豆湯伴脆餅檸檬

Thaini

車厘茄,青瓜,羅馬心生菜,意大利番茜,雞胸肉絲,白芝麻醬

Wild Thyme

煙燻甜椒香辣雜果仁醬

Hallumi
鐵板煎著名中東咸香芝士

Kibdeh Chicken Liver
香煎法國雞肝佐紅石榴汁

呢個必食推介, 雞肝煮得岩岩好, 仲係粉粉的, 汁唔會太濃味, 仲食到雞肝既味道, 麵包點埋汁食再加上雞肝, 成個層次非常不錯

Chorizo Lamb Sausage
香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁

本身都唔食羊肉, 但係呢個羊騷味微微的, 食到有羊騷味但係完全OK!!

Zatar
百里香芝麻

份量超多, 每塊餅都好香既芝麻味, 仲有少少既醬可以點, 點醬同唔點醬食都2隻口感同味道, 咁大份最岩同友人一齊SHARE黎食

Kanafeh

呢個係都幾出名既中東甜品, 外層係鬆軟酥皮碎, 而內裡就係包住甜芝士, 上面既開心果碎令到成個Cake既口感再豐富左d, 甜得黎又唔會太膩, 外面既酥皮口感係一絲一絲咁, 幾得意而且甜度岩岩好, 不錯的體會!!
2024-09-13
2024-09-25 461 瀏覽
最近好想去地中海旅行,諗到可以嘗試吓食地中海菜,就上網search咗一下香港有邊度可以食🤤跟住就無意中發掘到呢間隱世中東菜,唔單止食材新鮮食物好味,環境仲裝修到好似入咗地中海出名嘅洞穴一樣😍嗰晚我哋8:30左右先到都要等好一段時間先入到座,果然好嘅餐廳都係低調地已經人氣爆燈🤤鷹嘴豆泥伴羊肉鷹嘴豆泥打得超級細滑,加埋熱辣辣烘起嘅中東包,小小嘅麵包可以沾滿多多嘅醬,再配上咗粒粒炭燒羊肉,超級好食超級滿足鐵板煎著名中東鹹香芝芝士經過烤製之後更加有風味,同平時食開嘅芝士唔同,中東芝士嘅芝士味道唔重,而質地同豆腐十分相似,再配上咗鮮甜嘅甜椒醬,唔單止色彩鮮艷,更加可以提升本身芝士嘅鮮味,鹹鹹甜甜越食越上癮有機藍青口 新鮮嘅材料果然係最重要,藍青口粒粒鮮甜肥美,再配以簡單嘅橄欖油、海鹽、檸檬同埋蒜頭烹調,真係好有衝動嗌多啲包沾埋啲醬汁食埋佢手工製土耳其牛肉腸意粉好欣賞呢度嘅食材好多都十分罕有,所以喺靠餐廳自己手工製造而成,尤其是呢度嘅手工制土耳其牛肉腸,用咗較少脂肪嘅免治牛肉,再配搭啲香草同埋香料以傳統嘅方式發酵而成,完全同平時食開嘅現成腸仔完全唔一樣,呢款手工制牛肉腸係超級好食阿拉伯乳香膠雲呢嗱

鷹嘴豆泥伴羊肉

鐵板煎著名中東鹹香芝

有機藍青口

手工製土耳其牛肉腸意粉

阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎
除咗呢度嘅人氣甜品Knafeh之外,呢款阿拉伯雪糕配開心果碎其實更有驚喜!雲呢拿雪糕外層裹着粒粒脆卜卜嘅開心果碎,果仁香味點綴咗平凡嘅雲呢拿雪糕,而且口感層次更豐富
2024-09-25 480 瀏覽
在這個快節奏的城市生活中,Lamees如同一片靜謐的異國綠洲,讓人得以遠離喧囂,享受美味的中東料理。這家餐廳以其精心挑選的食材和一流的服務而聞名。這次的晚餐體驗讓我深刻感受到這裡的獨特魅力。走進Lamees,首先映入眼簾的是其獨特的裝潢風格。餐廳內部布置優雅,牆上點綴著色彩鮮豔的藝術品,燈光柔和,營造出一種溫暖而浪漫的氛圍。這樣的環境讓我瞬間感到放鬆,彷彿置身於異國他鄉。服務生的熱情接待令我倍感親切。他們對菜單的介紹詳細而周到,幫助我選擇了幾道招牌菜。這次我決定嘗試Fettosh、Baba Ghanooj及Grandma Prawns Rice,期待能夠體驗到不同的美味。首先上桌的是Fettosh沙拉。沙拉中搭配了新鮮的車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒和紅石榴,色彩斑斕,讓人眼前一亮。每一口都充滿了新鮮的口感,特別是紅石榴的微甜,為整道沙拉增添了清新的層次感。這道沙拉不僅味道清新,還能讓人感受到健康的選擇,真是一個完美的開胃菜。接下來是Baba Ghanooj,這道烤茄子蓉的味道讓我驚喜。用特製的烤意大利茄子,與青椒、意大利香菜、紅石榴和橄欖油混合在一起,形成了濃郁的醬料。搭配著熱騰騰的皮

Baba Ghanooj

接下來是Baba Ghanooj,這道烤茄子蓉的味道讓我驚喜。用特製的烤意大利茄子,與青椒、意大利香菜、紅石榴和橄欖油混合在一起,形成了濃郁的醬料。搭配著熱騰騰的皮塔餅,每一口都讓人感受到煙燻的風味和茄子醬的柔滑,口感絕佳。這道菜的香氣四溢,讓人忍不住一口接一口,完全停不下來。
Grandma  Prawns  Rice

最後上桌的是Grandma Prawns Rice,這道虎蝦伴紅椒熏飯的呈現令人驚艷。虎蝦經過烤,保持了肉質的鮮嫩,搭配上藏紅花、鮮薑和野櫻桃,讓整道菜色香味俱全。米飯吸收了蝦的鮮味,散發著淡淡的香氣,讓人食指大動。每一口都令人感受到濃郁的中東風味,仿佛穿越到遙遠的土地。

整體而言,Lamees的用餐體驗讓我印象深刻。每道菜品不僅呈現了精緻的外觀,味道上更是層次分明,令人驚喜。服務生的周到服務也為整體用餐體驗加分不少,讓我感受到賓至如歸的感覺。

下次要再同朋友來體驗中東料理的魅力,Lamees是個不容錯過的選擇。每一口都讓人回味無窮,我期待著下次再來探索更多美味!
Baba Ghanooj
Grandma  Prawns  Rice
  • Baba ghanooj
2024-09-25 433 瀏覽
“Hallumi Cheese”($95)“Kibdeh Chicken Liver”($120)“Lamb Testicle”($160)“Andalusia Octopus Tagliatelle”($220)“Bozza”($65)“Kanafeh”($105)土瓜灣有一間大受好評嘅海中海餐廳主廚嚟自約旦🇯🇴,多年前來港曾經喺多間高級酒店同餐廳工作食物質素有相當保證🥰食物選擇好多,連平時好少見嘅動物內臟都有我地就點咗3個starter先係Hallumi Cheese鐵板煎著名中東鹹香芝士🧀鹹香芝士加上蕃茄,彩椒,薄荷味道夠哂豐富又開胃😚第2道係Kibdeh Chicken Liver香煎法國雞肝配上紅石榴汁雞肝煎到好香,咬落仲好嫩滑🤤好食到最後用包係咁蘸埋啲醬汁食😙第3道係Lamb Testicle香煎羊睪丸呢道係傳統約旦冬季嘅家常頭盤睇落好似煎帶子😆食落口感綿密,帶點點羊肉香味,好好食😋主菜點咗Andalusia Octopus Tagliatelle用上慢煮西班牙八爪魚🐙肉質爽彈加上西西里檸檬,番茜,蒜蓉,橄欖油整體十分香口惹味☺️扁意粉都夠Al dente,仲帶有蛋香🍝最後就
“Hallumi Cheese”($95)

“Kibdeh Chicken Liver”($120)

“Lamb Testicle”($160)

“Bozza”($65)

“Kanafeh”($105)

土瓜灣有一間大受好評嘅海中海餐廳

主廚嚟自約旦🇯🇴,多年前來港

曾經喺多間高級酒店同餐廳工作

食物質素有相當保證🥰

食物選擇好多,連平時好少見嘅動物內臟都有

我地就點咗3個starter

先係Hallumi Cheese鐵板煎著名中東鹹香芝士🧀

鹹香芝士加上蕃茄,彩椒,薄荷

味道夠哂豐富又開胃😚

第2道係Kibdeh Chicken Liver

香煎法國雞肝配上紅石榴汁

雞肝煎到好香,咬落仲好嫩滑🤤

好食到最後用包係咁蘸埋啲醬汁食😙

第3道係Lamb Testicle香煎羊睪丸

呢道係傳統約旦冬季嘅家常頭盤

睇落好似煎帶子😆

食落口感綿密,帶點點羊肉香味,好好食😋

用上慢煮西班牙八爪魚🐙肉質爽彈

加上西西里檸檬,番茜,蒜蓉,橄欖油

整體十分香口惹味☺️

扁意粉都夠Al dente,仲帶有蛋香🍝

最後就嚟到甜品環節☺️

Bozza係阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎

呢種雪糕質地有啲咬口同彈性🍦

而雲呢嗱配上開心果呢個配搭真係冇得輸😍

Kanafeh係經典嘅中東甜品

鬆脆嘅酥皮碎入面包住甜芝士

再加上玫瑰糖漿,開心果碎

切開帶點拉絲,口感煙韌,好有特色☺️

未食過嘅朋友一定要試吓🥰
2024-09-24 328 瀏覽
每次經過呢度都見到有間小店覺得好特別,今日終於約咗朋友嚟食晚餐,呢間中東小菜裝修好特別,好有異國風情,我哋7:15嚟食飯,其實已經坐滿晒,好彩室內仲有一張二人枱可以食,如果唔係就要坐室外咁就比較熱,但我覺得如果秋天或者冬天嚟食,都係另一番風味。呢度嘅餐牌係QR code scan,覺得成本菜單都用咗好多心機去整,因為每一張相都好吸引!我哋今日叫咗好多樣嘢,所有嘢都真係勁高質!三款經典蘸醬拼盤,一個係黑松露鷹嘴豆泥,另外一個就係經典鷹嘴豆黎,但我最鍾意嘅就係烤茄子蓉。有少少微澀味,加上因為烤過所以有一陣好香嘅烤味,而且有一粒粒茄子同蕃茄,所以比較有口感。 鐵板煎著名中東鹹香芝士都好好味,芝士口感屬於有少少硬度,配埋蕃茄醬汁,感覺都加咗唔少香料,所以味道好有層次感。之後呢樣嘢係我以冒險嘅心態去叫嘅:香煎法國雞乾配佐紅石榴汁,但係竟然係大驚喜地好食,可能因為有紅石榴汁,所以甜甜地,配埋雞肝個口感變咗有啲cream,完全唔會苦,olive oil更加令到成件事更加smooth。澳洲天然草飼羊肉粒串又係打卡一流嘅item,但係除咗美觀,都真係好食,羊肉好大粒,好juicy,因為炭烤過,所以特別香

澳洲天然草飼羊肉粒串又係打卡一流嘅item,但係除咗美觀,都真係好食,羊肉好大粒,好juicy,因為炭烤過,所以特別香,菜亦都烤得好好,不過我覺得最特別嘅,就係個薯仔,唔知點解可以敲得咁入味,咁鬆軟,而且外面仲係酥脆酥脆咁樣,超好食!!!

至於甜品方面,我哋最終兩樣都揀晒,因為真係決定唔到,朋友比較鍾意bozza,佢其實就係阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕配開心果碎,因為佢本身好鍾意雪糕,加埋開心果碎好多,成件事好香,亦都覺得雪糕嘅口感有別於一般平時香港食開嘅雪糕,佢係屬於比較有質感,有少少硬度嘅。我自己就係鍾意個經典中東甜品kanafeh,外脆酥皮入面包住甜芝士,呢個相反嘅口感真係食得出要新鮮整完即食先至好食!