📍尖沙咀有情調西班牙菜‼️• 大大鍋paella🥘 -- LAVA🥂😛·========================好耐無食西班牙菜啦😋前幾日就嚟咗呢間樓上西班牙菜餐廳!😻餐廳環境寬敞有feel,店員服務都幾友善👍------------------------------⭐️ Crab Meat Tortilla $98 (3.8/5)蛋餅好厚,蛋香好濃郁!🥰入面有好多蟹肉絲,如果味道鮮甜啲就更好啦🤩•⭐️Torrenznos with spanish pickled chilli$98 呢個係脆皮燒肉,肥瘦均勻,幾有鹹香!😋·⭐️Blue Belly Shrimps & Clams Paella $298 好大鍋嘅西班牙飯!🤩飯粒軟硬度適中幾煙韌~入面仲有好多海鮮😋如果鹹鮮味再濃啲就好啦😻·⭐️Churros Ball W/ Chocolate $78波波嘅口感同想像有啲唔同~食落勁脆口,空氣感較重~朱古力雪糕幾濃味🥰------------------------------賣相:3.5/5味道:3.8/4性價比:3.5/5推介度:3/5------------------------
========================

呢個係脆皮燒肉,肥瘦均勻,幾有鹹香!😋

賣相:3.5/5
名稱:LAVA
地址:尖沙咀金巴利道45至47號金巴利廣場4樓
前往方法:尖沙咀站B1出口
2023-01-25 36 瀏覽
尖沙咀呢間西班牙餐廳環境好有情調☺️坐得舒服,好啱情侶/一班朋友嚟😆一坐低店員就送上兩杯welcome drink,味道酸酸甜甜,好開胃🍸先叫咗兩個tapas,前者crab meat tortilla餡料豐富,後者patatas bravas薯仔炸得香脆,送酒一流👍🏻西班牙菜當然唔少得paella,飯粒炒得粒粒分明,海鮮份量都唔少🦐🥘最後甜品有churros ball,佢比平時食嘅churros脆身,裏面有朱古力醬,配埋雪糕食一流😋
2023-01-21 393 瀏覽
呢間酒吧餐廳係美麗華附近的金巴利廣場,主打西班牙菜,門面有不少藝術壁畫,面入面裝修環境都很舒適,氣氛不錯,露天位置還有幾棵🌸櫻花樹,好適合情侶、三五知己聚餐👍🏻.🥗Rocket Salad $68火箭菜沙律很新鮮,伴上黑醋醬汁,令到更加開胃,上邊還有不少芝士粉,是不錯的前菜。.🦑Squid Ink Paella $298燴飯煮得剛剛好,軟硬度適中,每粒都沾滿惹味的墨汁,上邊還有不少BB魷魚、蜆肉,食落都好鮮味。加上匈牙利紅椒和底部的鍋巴令口感近提升。.🐥Masala Chicken Lollipop $89炸雞脾仔新鮮炸起好香脆,而且不油膩,外皮香脆,入邊肉嫩,雞鎚用上傳統印度香料調味,帶點微辣惹味,加上薄荷醬汁,令味道更有層次,上邊還放了幾片香脆雲吞皮。.🍫Churros Ball W/ Chocolate $78第一次食這個款式的西班牙油炸鬼,一個個波波造型好可愛,感覺很像冬甩,入邊還有朱古力餡,十分美味。伴碟還有冰凍的🍦朱古力雪糕,有冷熱交融的口感。
🥗Rocket Salad $68

🦑Squid Ink Paella $298

🐥Masala Chicken Lollipop $89

2023-01-20 34 瀏覽
朋友介紹我去🌟LAVA食西班牙菜,菜式幾特別,食得開心。🦀蟹肉奄列$98鬆軟富蛋香既奄列,夾雜不少蟹肉。🍔西班牙豬,牛迷你漢堡包$88細細個岩女仔食,入面夾住炸豬皮, 脆卜卜口感特別。🥓西班牙,意大利凍腸拼盤$128有四款唔同嘅腸,充滿鹹香😋🐷西班牙脆豬肉配酸辣椒 $98豬肉非常脆口,有啲似燒腩仔,配酸辣椒可以解膩。🥪古巴三文治(慢煮豬肉/火腿/西班牙芝士)$128三文治夾住豐富嘅餡料,麵包好鬆脆。
朋友介紹我去🌟LAVA食西班牙菜,菜式幾特別,食得開心。

🦀蟹肉奄列$98

鬆軟富蛋香既奄列,夾雜不少蟹肉。

🍔西班牙豬,牛迷你漢堡包$88

細細個岩女仔食,入面夾住炸豬皮, 脆卜卜口感特別。

🥓西班牙,意大利凍腸拼盤$128

有四款唔同嘅腸,充滿鹹香😋

🐷西班牙脆豬肉配酸辣椒 $98

豬肉非常脆口,有啲似燒腩仔,配酸辣椒可以解膩。

🥪古巴三文治(慢煮豬肉/火腿/西班牙芝士)$128

三文治夾住豐富嘅餡料,麵包好鬆脆。

2023-01-20
2023-01-19 49 瀏覽
前兩天因為朋友birthday看見Lava 新開張見有咁多個好評就打算去lava 試下dinner店舖環境不錯比較昏暗 跟bar 差不多食物份量偏小,味道一般都不緊要Steak 3百幾蚊 只有幾塊 蘑菇上面仲有粗鹽未溶好…最最最緊要係我和朋友食完生蠔之後 大家都一起腸胃炎 又嘔又痾仲有發燒食物衛生令人十分擔憂懷疑生蠔處理不乾淨真心不推薦大家去食價錢和食物質素不成正比大家滿心歡喜去慶祝結果大家要一齊睇醫生去之前一定要諗清楚
前兩天因為朋友birthday
看見Lava 新開張
見有咁多個好評
就打算去lava 試下dinner
店舖環境不錯
比較昏暗 跟bar 差不多
食物份量偏小,味道一般都不緊要
Steak 3百幾蚊 只有幾塊
蘑菇上面仲有粗鹽未溶好…

最最最緊要係
大家滿心歡喜去慶祝
結果大家要一齊睇醫生
去之前一定要諗清楚

2023-01-18 51 瀏覽
入內型格酒吧格局,地方寬敞舒適,環境昏黃有情調。播放著輕快的西班牙音樂,令人好快投入異國風情。美食全是正宗西班牙菜式,材料更是西班牙直送。無論環境和美食都令人難忘,價錢相當合理,食完係有驚喜的。炒西班牙青椒 $68青椒好多條,炒到皮脆肉淋,非常有口感,味道唔辣,少少鹽調味,特色小食值得一試,價錢亦相當經濟。炸魷魚配青檸,辣椒 $88炸魷魚外層炸粉適中,口感酥脆唔油膩,內裡魷魚軟彈,水準不俗。西班牙藍肚蝦大蜆燴飯 $298原來都好大盤的,燴飯索汁入味,飯粒粒分明,口感軟硬適中,有陣陣煙燻味,飯底有脆口的飯焦。飯中夾雜了紅椒、洋蔥、西斑牙肉腸,食落咸甜惹味。藍肚蝦雖然細細隻,但就充滿海水味,鮮嫩甜美,令人一試難忘。大蜆同樣鮮美,在藍肚蝦之下顯得有點失色。大蜆:公平咩!西班牙油炸鬼波,朱古力雪糕 $88變咗球狀的油炸鬼,咬落鬆脆,灑了肉桂粉香氣四溢,內裡有榛子醬,配埋香滑的朱古力雪糕,食完都唔覺飽,美味甜品作結係幾開心的。
入內型格酒吧格局,地方寬敞舒適,環境昏黃有情調。

播放著輕快的西班牙音樂,令人好快投入異國風情。

炒西班牙青椒 $68

西班牙藍肚蝦大蜆燴飯
西班牙油炸鬼波,朱古力雪糕 $88
西班牙油炸鬼波,朱古力雪糕
2023-01-10
5 分鐘 (堂食)
炒西班牙青椒
炸魷魚配青檸,辣椒
西班牙藍肚蝦大蜆燴飯
西班牙油炸鬼波,朱古力雪糕
2023-01-17 34 瀏覽
金巴利道呢邊都幾多嘢食,除咗街鋪之外樓上鋪都有好多選擇,今次就嚟呢間樓上嘅西餐廳 食我好鍾意食嘅西班牙菜。環境好大好闊落,而且一入到去就有一個超大嘅酒吧,昏暗嘅環境好適合約會!《蟹肉奄列》$98蟹肉同蛋係一個絕配,基本上係必食。蛋超厚,包住好多新鮮嘅蟹肉,好滿足!《西班牙豬牛迷你漢堡包》$88迷你漢堡包啱晒啲比較細食嘅人士,雖然份量唔大但係非常精緻,中間仲有吹卜卜嘅物體,好脆口口感好好,而且牛肉豬肉咬落都彈牙,整體來講口感好好。《馬薩拉炸雞髀仔》$88呢個雞髀仔炸得非常香脆,但係食落唔會好乾,仲係充滿肉汁!點埋薄荷醬食就啱啱好,少少清新嘅感覺,增加個層次。《螺絲意粉》$138羅勒醬係我其中一款好鍾意嘅意粉醬,呢個意粉食到好濃郁嘅羅勒味道,而且仲有唔少嘅蔬菜混合左喺入面,好味得來又非常健康。螺絲粉煮得啱啱好,唔會好林,口感真係幾好。最後就到甜品!我哋嗌咗西班牙油炸鬼波配朱古力雪糕,油炸鬼外脆內軟,唔會好厚粉,配埋朱古力雪糕真係好好味。

《蟹肉奄列》$98

《西班牙豬牛迷你漢堡包》$88

《馬薩拉炸雞髀仔》$88

《螺絲意粉》$138

2023-01-14 34 瀏覽
已經係第二次到訪呢間餐廳😍😍餐廳環境就舊好有氣氛今次叫左啲之前無試過既小食CRAB MEAT TORTILLA蟹肉奄列已經切開4份,方便進食🥰 入面少量細番既軟蟹骨,食得出係真材實料既蟹肉,蛋唔會煎得太乾,同埋味道都幾香甜CHICKEN LOLLIPOP馬蕯拉炸雞髀仔雞髀仔睇落炸得好乾咁,但入面既雞肉係超嫩滑多汁!味道都好特別,酸酸辣辣好開胃,仲有跟青綠色嘅醬汁同好似薯片既薄餅,好惹味BB 魷魚,墨魚,大蜆墨汁燴飯呢個係上次都食過,今次再點,因為真係好好味!海鮮好新鮮,尤其係大蜆,鮮甜同有海水既清新。另外個飯好入味,墨汁香蒜同海鮮味都好豐富,再食都覺得好正!
已經係第二次到訪呢間餐廳😍😍餐廳環境就舊好有氣氛

今次叫左啲之前無試過既小食
CRAB MEAT TORTILLA蟹肉奄列

CHICKEN LOLLIPOP馬蕯拉炸雞髀仔

BB 魷魚,墨魚,大蜆墨汁燴飯

2023-01-14 19 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀食西班牙菜。餐廳環境好大,有各色多樣既酒可以點。蟹肉奄列奄列煎得好香,濃厚既蛋香味中間仲夾住好多蟹肉,鮮甜又爽口。古巴三文治麵包好脆身,芝士呈半溶狀態,仲有火腿及慢煮豬肉既肉味份外濃郁,口感好似肉鬆又有巴古風味既醃料,加上切成絲既少量酸瓜,口感豐富。西班牙火腿、西蘭花、羅勒、車厘茄螺絲意粉非常清晰咁列明螺絲粉既配料,羅勒散發的芳香味,配西班牙火腿既鹹香,螺絲意粉口感彈牙。西班牙油炸鬼波配朱古力雪糕脆卜卜同港式油炸鬼又真係有幾分相似,甜中帶少少鹹,加上香滑既朱古力雪糕,味道都幾夾。

蟹肉奄列
奄列煎得好香,濃厚既蛋香味中間仲夾住好多蟹肉,鮮甜又爽口。

古巴三文治

西班牙火腿、西蘭花、羅勒、車厘茄螺絲意粉

西班牙油炸鬼波配朱古力雪糕
2023-01-14 16 瀏覽
今日同男朋友喺尖沙咀行街 我地想食啲比較特別啲嘅菜式 唔係好想再食米線 西餐同日本嘢🤣所以今次就搵咗西班牙菜黎試吓 好似比較特別啲🙈Salt & Pepper Calamari $88呢個炸魷魚都炸得非常之酥脆 Cuban Sandwich $128呢個我哋兩個都覺得一般 因為佢有好大浸香橙味 雖然佢加落去應該係想fresh d 但個人唔係好鍾意嗰浸橙皮味🫣Mini Burger $88一個係豬肉 一個係牛肉 我覺得兩個都幾好食 望落其貌不揚 但食落層次都幾豐富~Crab Meat Tortilla $98呢個係蟹肉奄列 呢個蟹肉應該係人手拆 因為食到小小蟹殻 食個時可以小心啲🙈 蛋味好香濃而且好滑~French Fries $128我覺得呢個幾抵食同埋都幾好食又有唔同嘅種類有西班牙火腿,薯條,雞蛋。細個西班牙火腿係延遲嘅所以食落非常之重油香我覺得好好食😋

Salt & Pepper Calamari $88
呢個炸魷魚都炸得非常之酥脆

Cuban Sandwich $128

Mini Burger $88

Crab Meat Tortilla $98

French Fries $128
2023-01-14 15 瀏覽
食西餐除左据扒,食下fusion菜都唔錯,成日据扒、食意粉好悶架嘛🫢入到黎先知原來有酒吧區,有時仲有DJ打碟,啱曬收工黎happy Friday啦😌#蟹肉奄列 我見好多人都有食呢個,當然唔執輸要試下,果然每一啖都係充滿蟹肉,奄列係啱啱好,唔會老到阿婆咁,食落似玉子燒😎Crazy heavy veggies plate #素食推介 有炸洋蔥圈、粟米、芝士、脆片、墨西哥莎莎,呢個夠特別又脆口,食過返尋味😋#Masala炸雞脾仔🍗 辣辣哋食完好想再食,啲肉好滑,一啲都唔乾柴!推推推👍🏻再多幾隻脾俾我就好,唔夠呀~主食想試好耐 #西蘭花螺絲意粉 睇樣以為好伏,全部綠色😹食落都唔錯,意粉偏硬身😼飲品🍹Mocktail #隱藏menu調酒師發板,我都唔知係咩,但幾好飲✨呢餐食得好滿足😌行過路過都俾個like啦~

飲品🍹Mocktail #隱藏menu
2023-01-13 12 瀏覽
Lava尖沙咀金巴利道45-47號金巴利廣場4樓訂座電話: 2668 2884 位於尖沙咀,這間西班牙主食的西餐廳,地方寬敞舒適,播着輕快的西班牙音樂,很有異國風情。餐牌上到時西班牙菜式的選擇,能夠在香港品嚐正宗的西班牙菜,很有口福。Italian beef Tartare with crispy potato and walnuts 意大利牛他他他撻配薯仔合桃撻皮非常趣又博,他他醬的調味非常清新。古巴三文治(慢煮豬肉,火腿,西班牙芝士)古巴三文治配脆脆的麵包,裏面夾住溶化了的芝士,給慢煮豬肉,每一啖都享有多重享受。Squid Ink, Baby Squid, Cuttlefish& Clams Paella $298全部西班牙食材,魷魚,墨魚,大顯炮製的麥汁飯,非常足料,配上檸檬汁,大有酸味,非常開胃。
Lava
尖沙咀金巴利道45-47號金巴利廣場4樓
訂座電話: 2668 2884

撻皮非常趣又博,他他醬的調味非常清新。

古巴三文治(慢煮豬肉,火腿,西班牙芝士)

Spanish Cara Binero Paella (7.8inch)超出色嘅西班牙深海紅蝦燴飯! 海鮮飯造法正中,加上高湯將啲飯煮熟,啲飯變成橙橙地色,底下有一層薄薄哋恰到好處嘅飯焦。面頭嘅海鮮都好正! 每樣海鮮都煎過嚟。名貴嘅巨型紅蝦蝦肉鮮甜,超多深紅色嘅蝦膏,啲蝦膏用嚟撈飯一流!!大大隻嘅蜆肉可能用酒煮過,有種獨特嘅味道,鮮味突出。Cheese cake with ice-cream甜品都好出色,成個組合好正。圓柱形嘅芝士蛋糕上面舖左一塊網狀嘅脆片,再加埋士多啤梨同自製嘅朱古力雪糕。芝士蛋糕非常creamy,底層嘅餅底同埋網狀脆片好脆,士多啤梨好清甜,朱古力雪糕好似mousse甘有淡淡嘅朱古力味(唔好甜到搶晒味)。每啖都一次過食晒所有野真係好好味!Takis chips (dorilocos style) $88比較辣嘅一個小食。泰式嘅酸辣沙律配一啲墨西哥薯條。沙律有紅蘿白絲,青瓜絲,酸酸辣辣好惹味!餐廳係酒吧格局,有得睇波。嚟緊新年仲會有new year party。可以再去玩下😂
超出色嘅西班牙深海紅蝦燴飯!

面頭嘅海鮮都好正! 每樣海鮮都煎過嚟。

大大隻嘅蜆肉可能用酒煮過,有種獨特嘅味道,鮮味突出。

Cheese cake with ice-cream

• Spanish Cara Binero Paella
2023-01-13 13 瀏覽
行過金巴利廣場見到原來佢翻新左 依家勁靚搵到呢間食西班牙菜既樓上餐廳酒吧試下環境勁chill 除左有室內座位、吧櫈 仲有室外露台位 地方夠哂大間中會舉行event 仲會邀請駐場DJ 放工落嚟放鬆下都係一個唔錯既選擇✎蟹肉奄列 $98超級厚身嘅奄列 入面啖啖蟹肉 食到好濃蛋香 唔會太重口味馬蕯拉炸雞髀仔 $88好有印度風味 辣辣地配埋啲綠色嘅酸甜醬👍🏻仲要將雞鎚嘅肉全部推晒上嚟先炸 賣相好靚BB魷魚、墨魚、大蜆墨汁燴飯 $298平時食西班牙飯多數都係黃色飯今次又試下墨汁既版本先😌飯粒軟硬適中好入味 每粒飯都沾滿墨汁海鮮全部都好新鮮 大蜆一啲沙都無 好高質西班牙油炸鬼波。朱古力雪糕 $88平時食開嘅西班牙油炸鬼係一條條呢度竟然將去變咗個波波 好特別而且咬落仲更脆 最緊要配埋雪糕口感更佳
行過金巴利廣場見到原來佢翻新左 依家勁靚
搵到呢間食西班牙菜既樓上餐廳酒吧試下
環境勁chill 除左有室內座位、吧櫈
仲有室外露台位 地方夠哂大

平時食開嘅西班牙油炸鬼係一條條
呢度竟然將去變咗個波波 好特別
而且咬落仲更脆 最緊要配埋雪糕口感更佳
2023-01-12 13 瀏覽
尖沙咀嘅樓上酒吧餐廳🌟LAVA🌟,主打🇪🇸西班牙菜!餐廳環境闊落,前後都有💃🏻大露台,而露台亦經過🌸悉心佈置,打卡一流📸!🥗Crazy Heavy Veggies Plate $88🇪🇸西班牙式Veggies小食大雜錦,內含洋蔥圈、粟米、🧀芝士、脆片、🇲🇽墨西哥莎莎等,香料同埋🧅洋蔥絲帶嚟輕量嘅辛辣感🌶️,都真係幾惹味!🇨🇺古巴三文治 $128外層脆口,內含🐖慢煮豬肉、火腿、及🧀西班牙芝士!賣相雖然平庸,味道和口感卻是超水準,值得一試😋!🐖西班牙脆豬肉配酸辣椒 $98🇪🇸西班牙版嘅燒腩仔,真係做到勁脆口🤩!酸辣椒起了解膩嘅作用!🦐紅蝦車厘茄毛豆大通粉 $218醬汁以🦐紅蝦嘅精華調配,每一啖都係🦐紅蝦蝦膏嘅鮮味!🦐蝦肉粒粒都爽口甜美!

🇨🇺古巴三文治 $128

🐖西班牙脆豬肉配酸辣椒 $98