2016-10-22 366 瀏覽
來到呢間新開的樓上cafe,一進門,感覺寬敞開揚,十分適合慢慢坐,歎咖啡。善用自然光,雖然出面只係樓景但在喺陽光下感覺舒泰平日有lunch set , dinner set, 星期六日就供應all day set, 有齊意粉,飯,burger, salad, all day breakfast同視覺味覺效果一流嘅egg benedict飲品方面, 跟餐點的話會半價,十幾蚊就有特飲,值得一試。signature totoro choco, 有mint或焦糖味。今日點的是mint, 賣相可愛但略嫌過甜。跟餐點只是$19,龍貓迷必試。potted choco , 有冷熱兩款,可可味濃,味道唔錯。跟餐點價$16.5。食物方面,點左...eggs benedict with smoked salmon,$78。蒜香蝦扁意粉,蒜係好香而且落足本,成碟意粉充滿蒜! 但實在太多,多到搞到碟粉除左蒜無其他味,無晒層次。而且蝦係用急凍的,完!全!無!味!!成個配搭可以話係失敗。但意粉唔係難整嘅野,應該可以有待改善的。最後,整體service係唔錯嘅,所以期待佢食物更有改進。
善用自然光,雖然出面只係樓景但在喺陽光下感覺舒泰

飲品方面, 跟餐點的話會半價,十幾蚊就有特飲,值得一試。

totoro chocomint
跟餐點只是$19,龍貓迷必試。
potted choco

食物方面,點左...
linguine with shrimp in garlic oil

最後,整體service係唔錯嘅,所以期待佢食物更有改進。
totoro chocomint
  • pottedchoco
一向很喜歡秘尋特式又好味的coffee shop, 平時到台灣或韓國旅行, 總羨慕人家咖啡廳開到成巷成巿, 但香港似乎風氣不是那麼盛...但原來很多特式咖啡廳已悄悄的開立, 一有時間, 我都愛四處尋寶, 畢竟連鎖咖啡廳真的有點悶又沒什麼誠意似的.. 早前來到位於觀塘的Lava Java, 它是樓上coffee shop來的! 地方又大, 裝潢雅緻明亮, 而且私密度極高, staff全都很有禮貌, 給我的感覺很好, 我與朋友都大讚呢~ 今天只有我和朋友二人, 簡單地各點了特式咖啡和意粉湯等主菜分着吃~ 上圖是我點的cafe latte, 心心的拉花很美呢~ latte喝下去很幼滑, 泡泡充滿奶香和咖啡香, 而且二者調配得很好, 不用另加糖但已糖味適中, 呷一口能舒走一天的悶氣~~ 而綠色很可愛的三眼仔latte就是我朋友點的, 這杯一上桌就得到大家的讚美和"相機食先"了!!!我們忙於拍照放上網share, 真的好可愛喲!!! 味道方面, 朋友說綠茶味道清香, 呷在口中有淡淡的回甘味道, 奶味與綠茶味一樣自然柔和, 愛綠茶的你不要錯過! 蘑菇湯 - 口感濃郁,

愛綠茶的你不要錯過!

蘑菇湯 - 口感濃郁, 蘑菇味道芬芳, 好好喝呢~!

而且質地不會太厚身, 喝罷此湯都不會太油笠滯肚的感覺, 有時佷怕太厚會漿着口腔,

影响食慾, 但這款卻有開胃之感~

伴湯是二個熱熱的餐飽, 稍微暖和一會兒, 就會更香更軟滑了, 沾些美味的牛油,

yummy!

芝士蘑菇多士, 伴以鮮炸薯條的多士, 看相就已到它味力迫人了~

上桌時真的很香很香喔~~

軟軟的芝士熔把多士全部蓋着, 多士夠厚, 充份吸收了芝士蘑菇的美味,

一刀叉下去, 拉絲的芝士條附着大量蘑菇片, 放在咀中真是大大的享受呢~

香辣雞翼 - 份量不少, 而且雞翼炸得不錯, 是很好的小吃~

雞翼保留大量肉汁, 而且皮脆肉嫩, 再配上少少芝麻就更香口了!

主菜我們各自點了意粉- 我的是軟彀蟹意大利扁意粉配南瓜汁

軟彀蟹件數不少, 大大隻放在扁意粉很吸睛!! 軟彀蟹很脆而且吸收了甜甜的南瓜汁,

相當容易入口又不酸, 意大利扁意粉亦夠爽口不腍,

對於不太喜愛蕃茄的我(有時怕酸), 南瓜絕對是好選擇, 營養豐富又好味道!

朋友則點了白汁蘑菇黑松露義大利寬條麵, 上桌時濃郁的

黑松露味不住的飄過來, 真的很香喲~~~ 義大利寬條麵一樣甚具水準,

彈牙又夠滑而且很有口感,

雖然吸收了美味的白蘑菇汁, 但是吃起上來不會膩口, 夠挺身又有咬口,

是一款不錯的主菜來~

會再來幫襯的~

Lava Java 咖啡西餐廳

觀塘開源道71號王子大廈5樓B室

2111 1466
2016-09-05
1 分鐘 (堂食)
2016-10-17 276 瀏覽
前幾日同朋友行完街 就去左呢間工廠大廈既樓上CAFE到食野!有時諗呢D KT既工廠大廈 風險都幾高因為如果宣傳做得唔好 或者直程唔好味 根本一個人都唔會黎 亦唔識黎!個日上網見到有D BLOGGER講呢間餐廳D野食唔錯所以我就同朋友行完街 試試佢結果真係唔錯啊首先係第一印象已經好好因為普偏既KT工業大廈 大堂都係好簡陃但係呢一棟王子大廈個大堂好華麗相比係鄰近既幾間大廈 反差真係好大呀!!上到去LAVA JAVA個層機本上成層都係間CAFE既 有少少位就分左去第2間店我7點去到 大約有6-7成入座率而且佢地SERVICE都幾好我記得一出LIP口 已經有人歡迎我地 問我地幾多位 有冇預約個D裡面地方都幾大 同一般工業大廈餐廳面積差唔多食物方面我地叫左個DINNER SET SHARE黎食頭盤有呢個田螺撻 味道都唔錯 個撻好香不過一定要趁熱食如果凍左 真係唔好食!主菜就叫左個BURGER呢個係朋友推介比我呀因為佢好耐之前都黎過食佢話呢到個BURGER真係唔錯WOR而我就覺得BURGER真係唔錯既不過我覺得個PRESENTATION唔夠吸引影相都好難影得靚同埋BURGER 偏乾 中間好少SAU

而我就覺得BURGER真係唔錯既不過我覺得個PRESENTATION唔夠吸引影相都好難影得靚同埋BURGER 偏乾 中間好少SAUCE同埋 芝士如果加多D SAUCE 增加返D濕度 味道真係好好多!!
2016-10-10
2016-10-13 251 瀏覽
雖則話觀塘食肆選擇多,但係食得多其實都感到腌悶!今日嚟咗呢個地方,很有新鮮感我!是被飲品吸引了而來的,的確沒有令人失望,反而很有驚喜!一進入店舖,店員非常親切友善,入到去環境很舒服。我們揀了午餐,餐湯跟的餐包熱騰騰!羅宋湯就沒有什麼特別。這個只需$68,份量很足,朋友說沙律很清新,這個帆立貝蟹子意大利飯也不俗,眼眶覺得很大兜,食落份量啱啱好。抹茶鮮奶,真係見到已經好開心!朋友仔揀了龍貓焦糖朱古力,小葉很可愛呀!環境寬敞,裝修清新。真係令人輕鬆抖氣的感覺!滿足的一餐!
餐湯跟的餐包熱騰騰!羅宋湯就沒有什麼特別。
這個只需$68,份量很足,朋友說沙律很清新,
抹茶鮮奶,真係見到已經好開心!
朋友仔揀了龍貓焦糖朱古力,小葉很可愛呀!
環境寬敞,裝修清新。真係令人輕鬆抖氣的感覺!滿足的一餐!
2016-10-10 343 瀏覽
朋友得知觀塘開了間高級餐廳,所以約我到這裡一試佢地出名的菜式。芝麻三文魚卷配蜜糖芥末子汁:三文魚包住芝麻煎,加上蜜糖芥末醬連住三文魚食,蜜糖芥末醬不但將三文魚的味道提昇,而且更令到三交魚更加惹味。煙三文魚凱撒沙律:煙三文魚切得十分厚食落十分希口感,加上沙律除左雜菜仲有多士粒和煙肉粒,令到味道十分特別,加上火箭菜,所以食落十分爽口。西冷配大蝦意粉($228):西冷由於要了MEDIUM,所以食落有半生熟之口感,加上大廚用大火將牛扒四邊的肉汁鎖死,所以非常JUICY。此外,大蝦亦係用上大虎蝦所以蝦頭特別多蝦膏,有著啖啖的甘香。肉眼配豬仔骨架($228):由於肉眼係整隻牛最鮮最嫩之地方,所以即使叫了MEDIUM,都能夠保留肉眼的鮮甜味,食落質感非常有咬口。而豬仔骨亦因為用上上盛的豬仔骨來製造、,所以食落除了有啖啖的豬肉的香味,而且肉汁JUICKY,實在係絕配之選。LAVA CAKE :有著很濃烈的芝士味,配上藍莓,酸酸甜甜,入口即溶,實在係必叫之甜品。草莓奶凍:用上了STRAWBERRY打倣而成的醬汁,加上奶凍後,酸甜合一,為味蕾帶著新的口感。總括來說,這裡價錢公道,食才用料上盛,絕對係要一試

總括來說,這裡價錢公道,食才用料上盛,絕對係要一試之地。
西冷配大蝦意粉
肉眼配豬仔骨架
2016-09-03
西冷配大蝦意粉
2016-10-06 279 瀏覽
終於有空寫返上個和同事們在餐廳吃過的東西我同朋友,同事們比較留意和支持本地的小型餐廳和小店,於是上個月10號我們兩試了一間在觀塘工業區的樓上cafe. 入到去, 空間感很大, 很舒服, 很適合談天或想靜靜地一個人的好地方. 當然, 我們也識做, 不會留得很久阻礙他們做生意吧!我們這次點了兩個主菜, 跟野飲, 再叫一份甜品餐.  食物質數, 不過不失啦.飲品製作有心思, 好like.甜品等了15分鐘, 之後, waiter走過來有禮貌地告訴失敗左, 問可否再等多15分鐘, 我們唔趕時間, 所以冇所謂. 由於我同事很喜歡可以在這裡hea的感覺 ,所以她也帶了其他朋友們光顧這餐廳好幾次了
終於有空寫返上個和同事們在餐廳吃過的東西

我同朋友,同事們比較留意和支持本地的小型餐廳和小店,

於是上個月10號我們兩試了一間在觀塘工業區的樓上cafe.

當然, 我們也識做, 不會留得很久阻礙他們做生意吧!
我們這次點了兩個主菜, 跟野飲, 再叫一份甜品餐.

食物質數, 不過不失啦.

飲品製作有心思, 好like.

2016-09-10
慶祝紀念
生日
2016-10-02 2544 瀏覽
姐點菜就是任性!看到美美的龍貓咖啡餐牌,大膽的向店員提出,我們喜歡Miffy還有Angry Bird的豬,可否給我們畫一隻?店員一笑,最後竟然答應了!就這樣我們得到一杯獨一無二的自創熱飲。其實這是一杯朱古力咖啡,和抹茶鮮奶,漂亮的畫花背後,是一杯香濃高水準的咖啡,完全是內外兼備,可愛的外表,幼滑的質感,恰當的溫度,濃郁的咖啡香,是絕佳之作!餐前小食點了自選沙律,$59元有齊意色黑醋、羅文生菜、Parmesan芝士、蟹棒,實屬抵食之選。芝士更是厚切口感,煙韌濃郁,吃得非常開胃!生菜也很新鮮,是值得嚐試的健康前菜。主菜之一是美式豬肋骨,$183元價錢合理,令人喜出望外的是豬肋骨,醃得非常入味,肉質也很稔身,骨肉相連,完全沒有雪藏味道和韌性。醬汁很惹味原太咸也原太淡。做到上佳美菜的水平。而且份量相當足料,兩個女生都吃不完,需要打包回家慢慢品嚐!最後吃了墨汁配大蝦意大利飯,$148元不過不失。味道OK,香滑有鮮味,悉心打磨的墨魚汁配上意大利飯,是心思之作。但整體有點單調膩口,如果大家是無澱粉質不歡的朋友,不妨一試。
自從舊公司已改為<五天工作>,周末期間,應該找不到舊同事們的踪影了! 只因舊同事介紹,觀塘有家餐廳推出了<龍貓朱古力>,豆丁應該會喜歡,所以今天一家人到此午餐,順便在這個工廠區尋寶。光猛的電梯大堂,內裡寬敞的環境,有別於其他工廠大廈。餐廳陽光照入來,配上木制枱椅,內裡很明亮,很有家的感覺。(註:因為自己屋企,日頭真係有陽光曬入來嫁!)。點了三份午餐後,先帶豆丁去洗手間清潔雙手。回來後不久,食物就呈上來了。炸魚薯條  Fish & Chips 自己很喜歡炸魚,對炸魚亦很有要求。相信這個價錢,炸魚質素應該不錯吧!一於試試吧!終於上來了!大大塊炸魚,比手指還要厚。魚肉纖維明顯,一絲一絲的排列,並非雪到霉曬的平價魚柳呀! 再以檸檬夾灑上的檸檬汁,不會濺到四周! 又可借機教豆丁儀態了!炸皮不太厚也不太硬。(很怕果D炸皮比魚肉更厚的YARP YARP魚柳囉!)雖不是街市回來的鮮魚,雪白的魚肉也很有鮮味。這塊魚柳,總算物有所值。薯條也很好味呀!   白汁蘑菇雜菜意粉 Spaghetti with Mushroom and Mixed Veggie in Alfredo Sauce   白汁蘑菇,還有
自從舊公司已改為<五天工作>,

周末期間,應該找不到舊同事們的踪影了!

光猛的電梯大堂,內裡寬敞的環境,有別於其他工廠大廈。
餐廳陽光照入來,配上木制枱椅,內裡很明亮,很有家的感覺。

(註:因為自己屋企,日頭真係有陽光曬入來嫁!)。

點了三份午餐後,先帶豆丁去洗手間清潔雙手。

回來後不久,食物就呈上來了。
炸魚薯條  Fish & Chips

自己很喜歡炸魚,對炸魚亦很有要求。
相信這個價錢,炸魚質素應該不錯吧!

一於試試吧!終於上來了!

大大塊炸魚,比手指還要厚。

魚肉纖維明顯,一絲一絲的排列,

並非雪到霉曬的平價魚柳呀!
炸魚薯條
再以檸檬夾灑上的檸檬汁,不會濺到四周!
又可借機教豆丁儀態了!炸皮不太厚也不太硬。

(很怕果D炸皮比魚肉更厚的YARP YARP魚柳囉!)

雖不是街市回來的鮮魚,雪白的魚肉也很有鮮味。

這塊魚柳,總算物有所值。薯條也很好味呀!

白汁蘑菇雜菜意粉

白汁蘑菇,還有雜菜,素食夠健康吧!

自己在家中不會煮白汁,加上Creamy白汁配蘑菇,是十分大路的組合,夠保險。

煙三文魚扁意粉

Linguine with Smoked Salmon in pink sauce

三文魚有Omega 3,聽說有益健康,大人細路都適合。

配上少少酸的茄醬底,很開胃!

二款意粉都没有倒汗水,意粉瀝水過程做足,才可令醬汁平均依附在意粉上。

龍貓朱古力-焦糖
龍貓朱古力-焦糖 Totoro Choco –Caramel

套餐升級 + HKD20
豆丁應該未看過龍貓卡通片,

只是看到餐牌上的卡通公仔,

加上認得<朱古力><龍>和<貓>這五個中文字,已經嚷著要這款。

十分雀躍地說:

媽咪,我要呢個!
我要呢個龍貓朱古力呀!

~配埋豆丁果把雞仔聲

~真係唔忍心反對

要訓練豆丁學懂忍耐,唯有安撫他:
如果能夠有儀態,守規矩,完成午餐,就可以飲龍貓朱古力。
為了龍貓,豆丁乖乖地<扮>有儀態囉!

真係全程交足戲。

要履行諾言了!點了焦糖味龍貓朱古力。

表面以奶泡覆蓋,再勾出龍貓圖案,還加上塊薄荷葉,十分神似。

豆丁一匙一匙的吮<龍貓朱古力>,攪下表面奶泡,

有得飲有得玩,好滿足囉!
伯爵奶茶Earl Grey Tea Latte
伯爵奶茶Earl Grey Tea Latte
伯爵奶茶 Earl Grey Tea Latte
熱咖啡

早上提不起勁,軟下軟下,
很想要一杯咖啡提一提神。

一杯<龍貓朱古力>,就能收服豆丁。

這招真駛得,好過出動手機game!
2016-09-22 293 瀏覽
放工約了朋友去觀塘工廈餐廳食晚飯,哩度環境啊錯,地方夠寬敞,食晚飯和朋友吹水最適合。(因為不會怕隔離枱d人偷聽你們的說話內容)!哩枝手工啤酒係我叫職員介紹給我的,她說很多客人比較喜歡選這隻味。因為我話唔想太濃味,清清地既。我和朋友share這枝酒,慢慢飲,慢慢品嚐美食。手工啤酒Steamworks jasmine IPA主菜法式燒春雞(配薯菜)可以拼薯菜,飯或意粉主菜蟹籽卡邦尼扁意粉香濃既奶油味加埋蟹籽配搭一流!侍應拿出來來的時候熱騰騰,好香......甜品最後當然以兩款甜品作總結啦!芝士蛋糕和芝多啤梨奶凍
放工約了朋友去觀塘工廈餐廳食晚飯,

因為我話唔想太濃味,清清地既。
我和朋友share這枝酒,慢慢飲,慢慢品嚐美食。
手工啤酒Steamworks jasmine IPA
主菜
法式燒春雞(配薯菜)
可以拼薯菜,飯或意粉
主菜
蟹籽卡邦尼扁意粉
香濃既奶油味加埋蟹籽配搭一流!
侍應拿出來來的時候熱騰騰,好香......
甜品
最後當然以兩款甜品作總結啦!
芝士蛋糕和芝多啤梨奶凍
2016-09-12
朋友近來返新工就在官塘區,所以相約我到那區食晚飯 , 就決定到商業大廠的上樓cafe~ Lava Java 。 地方寬敞,環境舒適,也是聚會食飯好去處!*** 首先點來飲品先龍貓朱古力 Matcha 抹茶鮮奶 熱朱古力上畫了龍貓圖案,十分可愛,具濃濃朱古力飲品, 而三眼仔那杯,就是抹茶鮮奶,抹茶與鮮奶兩溝,不錯幾香滑,兩款飲品圖案別具心思。***芝麻三文魚卷配蜜糖芥末子汁 / 一口法式田螺焗酥盒 芝麻三文魚卷配蜜糖芥末子汁是將厚切三文魚條沾滿芝麻來焗,配上蜜糖芥末醬汁,口感幾特別, 味道還可以。反而我覺得一口法式田螺焗酥盒更好味,因整酥盒十分香脆,中心配上肉厚田螺及芝士,令口感更豐富好味。*** 野菌忌廉湯/ 周打魚忌廉湯 想不到湯都好多份量, 野菌忌亷湯有香濃鮮美野菌味, 口感好幼滑, 而周打魚忌亷湯, 味道比野菌湯清淡些 ,非常清甜。 ***牛肝菌意大利飯配燒雞 雞燒得好惹味,略肉有點鞋身, 而意大利飯吸著燒雞汁,並有燒雞及牛肝菌味,飯粒口感黏稠,十分滋味。***香草焗三文魚柳 大大三文魚柳魚皮上有上有麵包糠及香草, 魚皮帶點香脆,魚肉勁啖啖, 可沾點忌亷汁來食,令魚
朋友近來返新工就在官塘區,所以相約我到那區食晚飯 ,

就決定到商業大廠的上樓cafe~ Lava Java 。

地方寬敞,環境舒適,也是聚會食飯好去處!

首先點來飲品先

Matcha 抹茶鮮奶

龍貓朱古力 / Matcha 抹茶鮮奶
熱朱古力上畫了龍貓圖案,十分可愛,具濃濃朱古力飲品,

而三眼仔那杯,就是抹茶鮮奶,抹茶與鮮奶兩溝,不錯幾香滑,

兩款飲品圖案別具心思。

芝麻三文魚卷配蜜糖芥末子汁

將厚切三文魚條沾滿芝麻來焗,

配上蜜糖芥末醬汁,口感幾特別, 味道還可以。

反而我覺得一口法式田螺焗酥盒更好味,

因整酥盒十分香脆,中心配上肉厚田螺及芝士,

令口感更豐富好味。

野菌忌廉湯/ 周打魚忌廉湯
想不到湯都好多份量,

野菌忌亷湯有香濃鮮美野菌味,

口感好幼滑,

周打魚忌亷湯,

味道比野菌湯清淡些 ,非常清甜。

牛肝菌意大利飯配燒雞
雞燒得好惹味,略肉有點鞋身,

而意大利飯吸著燒雞汁,並有燒雞及牛肝菌味,

飯粒口感黏稠,十分滋味。

香草焗三文魚柳
大大三文魚柳魚皮上有上有麵包糠及香草,

魚皮帶點香脆,魚肉勁啖啖,

可沾點忌亷汁來食,令魚肉更香滑美味。

當然少不了飲後甜品

火山熔岩蛋糕
即是朱古力心太軟,切開蛋糕,中間流出朱古力漿,

香氣濃郁,與同大大冰冰雲尼拿雪糕波同食,

有冰火交融的口感。
2016-09-07
龍貓朱古力 / Matcha 抹茶鮮奶
2016-09-15 349 瀏覽
朋友生日,見好耐冇食西餐就同佢撐台腳呢度之前冇食過,search 到幾有特色,就黎搵食香蒜大蝦意大利粉$128意粉份量夠幾人share, 香蒜味好濃郁意粉吸晒蒜香,而且硬身都幾岩我大蝦有6,7隻,味道都ok升級至套餐 加$25 一款 $45 兩款一口法式田螺焗酥盒芝麻三文魚卷配蜜糖芥末子汁三文魚包住芝麻煎,第一次咁食,蜜糖芥末醬連住三文魚食,口感ok,發現都夾忌廉湯忌廉湯好大碟,而且mushroom 味好香煙三文魚凱撒沙律煙三文魚切得幾厚,沙律除左雜菜仲有多士粒,沙律醬酸酸地味道唔錯朱古力盆栽$32面頭係oreo 碎,底下係朱古力一拌係融晒係朱古力中但非常甜,朱古力味都重
朋友生日,見好耐冇食西餐就同佢撐台腳

呢度之前冇食過,search 到幾有特色,就黎搵食
香蒜大蝦意大利粉$128

意粉份量夠幾人share, 香蒜味好濃郁

意粉吸晒蒜香,而且硬身都幾岩我

大蝦有6,7隻,味道都ok

升級至套餐 加$25 一款 $45 兩款
一口法式田螺焗酥盒

忌廉湯

忌廉湯好大碟,而且mushroom 味好香

朱古力盆栽$32

面頭係oreo 碎,底下係朱古力

一拌係融晒係朱古力中

但非常甜,朱古力味都重
這星期決定放縱自己,畢竟已乖乖留家吃飯及服用中藥接近一個月,身體狀態已經差不多回復,飯腳好友知道好消息後,三番四次要求陪他吃飯,好吧,今天放工就來到觀塘與他吃間飯。他在觀塘工作,又是識食之人,所以一切就由他作主,這天他就帶我來到樓上cafe 吃飯,說實,一般樓上cafe 大都開設於較舊式的工廈內,但這一間卻有點不同,餐廳位於一座挺光鮮的寫字樓內,而且地方挺大,環境寧靜,裝修擺設亦見心思。由於餐廳佔地非常大,所以不用等位就可以入座,而餐牌的食物款式蠻多,沙律、小食、三文治/漢寶、意粉、飯、扒類,甜品等,各式各樣,應有盡有。而只要點一客飯、意粉或主菜,就可以多加數十元把單品升級至套餐。升級後,我們點了一客頭盤、湯、沙律以及半價把飲品升級。頭盤是一口法式田螺焗酥盒,這個小食個人認為相當美味,因為酥盒上放了大量半融化芝士,入口時味道份外濃郁甘香,而酥盒外層鬆脆,帶有點牛油味道,而田螺肉厚彈牙,口感豐富,非常美味。餐牌內有煙三文魚碟及煙三文魚凱撒沙律,兩款菜式感覺好像差不多,細問下才知道煙三文魚碟內的三文魚份量會較多,而煙三文魚凱撒沙律就以蔬菜為主,三文魚較少。這段日子愛上了蔬菜,所以我們點了煙
升級後,我們點了一客頭盤、湯、沙律以及半價把飲品升級。

這段日子愛上了蔬菜,所以我們點了煙三文魚凱撒沙律,三文魚的味道不錯,帶點淡淡的鹹香味道,而沙律菜入口爽甜,加上上面灑了點煙肉粒粒,令味道更香濃。
個人極度推介這個野菌忌廉湯,忌廉湯濃稀適中,帶有濃濃的忌廉及奶油香味,而且湯內放了大量野菌碎,非常有咬口,亦令忌廉湯的內容變得豐富。
主菜方面,我與朋友點了燒鰻魚炒飯及combo分著吃。

原 以為燒鰻魚炒飯是將鰻魚切成粒粒,再用來炒飯,但送上來時,真的令我感到相當驚喜,因為大大條的燒鰻魚正橫放在碟上,感覺真材實料,而炒飯亦非常足料,飯 內加入粟米、青豆及紅蘿蔔粒粒,加上用燒汁來炒,香味滿溢,而飯粒不會糊口,入口時感覺清爽,一口炒飯,一口鰻魚,非常滋味。
combo 是自由配搭的,而我們揀了烤羊扒及香草焗三文魚柳這兩款來試試,羊扒入口時羊羶味道不濃,而且肉質挺細嫩,帶有豐富的肉汁,而最重要是沿骨架部份的羊肉脂肪含量不多,吃後不會有肥膩的感覺出現。
香草焗三文魚柳同樣不錯,三文魚柳非常肥美,入口帶有滿滿的魚油香味,而且肉質挺結實,有一種皮脆內軟的口感,當然,份量就是少了一點點,大份一點的話會更好。
飲品方面,我與朋友同樣點了焦糖咖啡,咖啡上有美美的拉花圖案,不過,奶泡並不厚,而且咖啡味道非常香醇,散發出淡淡的焦糖香氣,喝後令人感到相當幸福。
2016-09-06
  • 燒鰻魚炒飯
  • 野菌忌廉湯
2016-09-01 236 瀏覽
餐廳環境闊落 晚上也滿滿的人~比一般工廈舒服 裝修木系 色彩溫和~✨韓風泡菜漢堡 (左上 $98*)✨🍔選了五成熟 煎得剛剛好 入口首先麵包質感厚實!👉🏻蔬菜蕃茄等清甜開胃 牛肉漢堡濕潤 油不算多😌會有肉汁滴下 有狼狽的狀況 但仍令人大感滿足😍👉🏻還有泡菜令味道更豐厚 不太辣不太酸 不錯! 配上薯條🍟雖然外皮比較厚~勝在脆卜卜~沙律苦苦地也沒有配上醬汁 沒有油 一般般啦-✨牛肝菌烤雞意大利飯 (右下 $138*)✨🍚牛肝菌配合雞柳意大利飯 醬汁不多比較乾身😮👉🏻飯粒卻煮得比較濕淋 不過牛肝菌味道突出~有一絲芝士的香氣 雞肉比較乾身 但件數不少🙂如果配上菇菌可能更適合 素食者也能享用呢!-✨抹茶鮮奶 (右上 跟餐半價 $28*)✨🍵嘗試了他們的拿鐵 不過味道都偏淡 不重奶 茶🤔三眼仔逗趣的表情下 那抹茶拿鐵比較稀薄~-✨龍貓朱古力焦糖味(左下 另有薄荷 餐+$20*)✨朱古力上可愛的龍貓 味道偏甜 相機食先的食物
餐廳環境闊落 晚上也滿滿的人~
比一般工廈舒服 裝修木系 色彩溫和~
✨韓風泡菜漢堡 (左上 $98*)✨🍔
選了五成熟 煎得剛剛好 入口首先麵包質感厚實!
👉🏻蔬菜蕃茄等清甜開胃 牛肉漢堡濕潤 油不算多😌
會有肉汁滴下 有狼狽的狀況 但仍令人大感滿足😍
👉🏻還有泡菜令味道更豐厚
不太辣不太酸 不錯!

配上薯條🍟
雖然外皮比較厚~勝在脆卜卜~
沙律苦苦地
也沒有配上醬汁 沒有油 一般般啦
✨牛肝菌烤雞意大利飯 (右下 $138*)✨🍚
牛肝菌配合雞柳意大利飯 醬汁不多比較乾身😮
👉🏻飯粒卻煮得比較濕淋 不過牛肝菌味道突出~
有一絲芝士的香氣 雞肉比較乾身 但件數不少🙂
如果配上菇菌可能更適合 素食者也能享用呢!
✨抹茶鮮奶 (右上 跟餐半價 $28*)✨🍵
嘗試了他們的拿鐵 不過味道都偏淡 不重奶 茶🤔
三眼仔逗趣的表情下 那抹茶拿鐵比較稀薄~
✨龍貓朱古力焦糖味(左下 另有薄荷 餐+$20*)✨
朱古力上可愛的龍貓 味道偏甜 相機食先的食物
2016-09-01 297 瀏覽
觀塘工廠大廈越來越多餐廳,今日比我發掘到呢個優閒小地方。假日的午飯時間來到,不是太多客人,入面位置寬躺,有很多座位。木色的餐桌、新穎的吊燈、綠色的植物再加上磚牆,地方整潔,陽光從玻璃投射進店內,感覺非常舒適。假日供應all day set,選擇都很多,漢堡、三文治、飯、意粉、沙律,不太餓的還可選擇something light。Eggs Benedict with salmon $78Benedict一切開,熔熔的蛋醬便慢慢流出來,入口帶有蛋白香,底層的麵包鬆軟,再配上三文魚真是人間美食,吃一件已經十分飽肚。Bulgogi Cheese Burger $88牛肉漢堡的包皮燒得很脆,牛肉上鋪了一層厚厚的芝士,望到真的令人垂涎三尺,切開漢堡中間,可見嫩紅色的肉,揀了五成熟,咬入口很Juicy,充滿牛肉味,因為是韓式的菜,所以旁邊伴有幾片泡菜,其實與漢堡不太夾,不過吃完漢堡再吃泡菜,可中和牛肉漢堡的油膩感。還有炸得金黃色的薯條,令我吃不停口。抹茶鮮奶 +$14點餐可以半價選擇特飲,搽茶鮮奶上面印有三眼仔的圖案,非常可愛。抹茶鮮奶的抹茶味帶點苦澀,又不會太甜,這個味道抹茶迷必定喜歡。龍貓朱古力
觀塘工廠大廈越來越多餐廳,今日比我發掘到呢個優閒小地方。

+$14

(焦糖) +$20

又是一杯超級可愛的飲料,這杯龍貓朱古力不是經常都有,期間限定供應,繁忙時間沒有,幸好今天是假日,繁忙時間都可以點。

入口滿滿的焦糖朱古力味,朱古力味濃郁並且帶奶香,不喜歡焦糖味的話還有薄荷味可選。
就這樣在觀塘區渡過了一個優閒的下午。
題外話/補充資料: 午餐餐牌每周更新一次,而且下午12:45前結賬或下午2:00後下單還有九折優惠
2016-09-01 183 瀏覽
觀塘一向多工廈CAFÉ,但因為唔係呢頭住同工作,所以好少來這區。今日因為見客來到呢區,咁岩朋友又係呢頭返工,一定要試下呢區的CAFÉ。一直想試下呢間餐廳,因為見D 相裝修幾靚。上到去, 環境真係令人好舒服蟹籵卡邦尼意粉 – 呢個好CREAMY!! 條條意粉都包住哂汁,而且蟹籵好多,咬洛好有口感,推介!!黑松露磨菇闊條面-同樣好rich好creamy!! 夠creamy ge 黑松露磨菇真係好難唔好食,好足料!!一口法式田螺焗酥盒-賣相好得呀!好似酒店食緊貴野GAM!! 食洛熱騰騰, 酥皮好鬆化!!三文魚卷配蜜糖芥末-好有驚喜GE 賣相,估唔到係咁GE 樣,而味道都好特別,甜蜜糖配厚切三文魚,出奇地夾,加上有芝麻,好香,三文魚肥美!總括而言呢間餐廳好有水準,合理價錢 質素出奇地高, 加上環境舒服~好值得ENCORE!