2024-11-24
-𝐋𝐞 𝐆𝐚𝐫ç𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐢𝐠𝐨𝐧 🇻🇳最近全新升級越式菜單係由五次Michelin Bib Gourmand主廚 Thai Dang同 Chef Theign 精心打造菜式結合了地道風味、精湛烹飪技巧同創意 完全將越南料理提升至更高層次 值得分享!餐廳環境別緻 座位闊落 成個氛圍好似去左巴黎小酒館咁🌿 CHA GIO 鮮蝦豬肉春卷內餡有滿滿既鮮蝦與豬肉 蘸上越式酸甜汁 感覺比平時食到既更為酥脆🌿 GOI MUC DUA LEO 魷魚沙律魷魚肉質爽滑 配上醃漬青瓜 + 越式香草再以自家製辣油調味 食落酸甜中帶點微辣 愈食愈開胃!🌿 BANH XEO 越式煎餅食過咁多次越南菜 但從來都未食過煎餅大大塊既煎餅 內餡有包括香嫩豬腩肉 + 大蝦同爽脆芽菜可以用生菜包住再蘸上越南酸甜汁食每一啖都充滿豐富層次 幾特別🌿 TOM NUONG 烤虎蝦非常有驚喜 - 虎蝦大大隻鮮嫩多汁 帶有炭燒香氣之餘仲有好香濃既蒜蓉牛油同青檸葉既香氣 真心好好味!🌿 CAI TRANG XAO 炒椰菜花聽落好似普通但絕對不能錯過既一道個椰菜花炒得微微焦香 帶有豆豉既濃郁鹹香加上有大蒜同辣椒增添層次 簡單美味🌿 MI
𝐋𝐞 𝐆𝐚𝐫ç𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐢𝐠𝐨𝐧 🇻🇳
菜式結合了地道風味、精湛烹飪技巧同創意
完全將越南料理提升至更高層次 值得分享!
餐廳環境別緻 座位闊落 成個氛圍好似去左巴黎小酒館咁
🌿 CHA GIO 鮮蝦豬肉春卷
內餡有滿滿既鮮蝦與豬肉 蘸上越式酸甜汁
感覺比平時食到既更為酥脆
🌿 GOI MUC DUA LEO 魷魚沙律
魷魚肉質爽滑 配上醃漬青瓜 + 越式香草
再以自家製辣油調味 食落酸甜中帶點微辣 愈食愈開胃!
🌿 BANH XEO 越式煎餅
食過咁多次越南菜 但從來都未食過煎餅
大大塊既煎餅 內餡有包括香嫩豬腩肉 + 大蝦同爽脆芽菜
可以用生菜包住再蘸上越南酸甜汁食
每一啖都充滿豐富層次 幾特別
🌿 TOM NUONG 烤虎蝦
非常有驚喜 - 虎蝦大大隻鮮嫩多汁 帶有炭燒香氣之餘
仲有好香濃既蒜蓉牛油同青檸葉既香氣 真心好好味!
🌿 CAI TRANG XAO 炒椰菜花
飯粒炒至金黃色又粒粒分明
加入新鮮蝦仁同香茅辣椒醬
帶出淡淡辛辣同清新的香氣 好飽肚🤰🏼
🌿 DIY RICE PAPER ROLLS
DIY米紙卷有得加入菠蘿、青瓜、醃菜同新鮮蔬菜
可以用黎送其他菜 又平衡口腔既味道
🌿 PANDAN MOCHI 斑蘭麻糬
必點 完全係當晚既highlight🌟🌟🌟🌟🌟
第一次食麻糬會帶有炭烤味 口感軟糯
帶有香濃既班蘭味 配上烤椰絲 甜而不膩
雖然侍應建議可以點埋椰奶食
但個人覺得唔點已經好好味! 會為左呢個就回頭的💯
🌿 La Javanaise ($128)
Gin, Calamansi, Elderflower, Sparkling wine
大推呢杯雞尾酒 - 結合左杜松子酒、酸橙、接骨木花
飲落帶有柑橘香氣同淡淡花香 口感輕盈清新
同越南菜既濃郁口感相得益彰 唔錯呢