2024-07-27 42 瀏覽
路經駱克道,見到呢間小小咖啡店。呢度周圍都係裝修材料店,工業味氣息極濃嘅地方竟然有呢間咁有特色嘅咖啡店, 格格不入嘅同時,又有一種反差感嘅型格,令LadyB喜出望外😍 人靠衣裝,物靠包裝。咖啡杯對一杯咖啡黎都好重要。咖啡杯嘅設計係一個媒介俾店主去傳遞佢嘅咖啡理念。好明顯呢間咖啡店嘅理念就係分享☺️🫶🏻Good Coffee is meant to be shared🫶🏻✨LadyB是日精選✨ ☕️Cappuccino☕️ 咖啡有濃厚果仁味,咖啡豆屬深烘,full body, 好襯附近嘅環境☺️ 呢度嘅Barrista好有心機,我點咗外賣咖啡,佢竟然喺入面拉花🌹仲要係咁靚嘅花🌹如果我唔係開咗個杯蓋嚟影相都見唔到咁靚嘅拉花🥰要讚👍🏻飯後一杯好味嘅咖啡,係一件賞心悅目嘅事黎嘅☺️

✨LadyB是日精選✨
☕️Cappuccino☕️

飯後一杯好味嘅咖啡,係一件賞心悅目嘅事黎嘅☺️
Le Petit Salon 有五間分店,每間都小小一間,只放上兩張小高凳在旁.天后分間正正在蘋果商場地下,地鐵站對面,非常方便咖啡愛好者行過路過外賣止癮~咖啡種類亦多只12種以上,可以熱可凍,更可+($5)轉 OAT milk,悉隨尊便~🔸Ice Latte ($46)🔸Ice Matcha Latte ($46)前者咖啡味道濃郁甘香,入口偏微苦,奶味較輕.後者加入抹茶粉,帶有淡淡回甘,豐富茶香,與牛奶融合,冰涼透心~

咖啡種類亦多只12種以上,可以熱可凍,
更可+($5)轉 OAT milk,悉隨尊便~

🔸Ice Latte ($46)
🔸Ice Matcha Latte ($46)

前者咖啡味道濃郁甘香,入口偏微苦,奶味較輕.

建議:Le Petit Salon 原來好多港島區分店,休閒飲番杯都唔錯。之前都講過 LPS Lab 銅鑼灣店除左非常抵飲既 咖啡外,仲有好多款 Gelato 都只係 HK$10起。 最近好似出左新產品 👉🏻Hemp Milk 下次有機會再試。Lunch 時間路經灣仔駱克道分店,食完飯想嘆番杯啡。舖面細細間,木感既簡約風,環境幾舒服。今次試左:Flat white (HK$35)鍾意面層個浸細幼奶泡,飲落會比較順滑。雖然2021年先過左3個月,飲杯啡,為自己加加油 💪💪

今次試左:
Flat white (HK$35)
鍾意面層個浸細幼奶泡,飲落會比較順滑。

雖然2021年先過左3個月,飲杯啡,為自己加加油 💪💪

外賣自取
2020-12-23 333 瀏覽
/ /今日嚟開旺角,見到呢間小店又幾特別!朝早緊係要飲番杯咖啡𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚒𝚜 𝚖𝚎𝚊𝚗𝚝 𝚝𝚘 𝚋𝚎 𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎𝚍-一齊飲番杯手工咖啡☕️提提神啦😎 呢間簡約風咖啡店,環境好舒適💗Flat white 咖啡好濃郁 偏nutty仲有靚靚拉花🥰打卡一流📸
/ /
今日嚟開旺角,見到呢間小店
又幾特別!朝早緊係要飲番杯咖啡

一齊飲番杯手工咖啡☕️提提神啦😎
呢間簡約風咖啡店,環境好舒適
💗Flat white 咖啡好濃郁 偏nutty
仲有靚靚拉花🥰打卡一流📸