2019-01-05 43 瀏覽
朋友食過,覺得呢間餐廳幾有驚喜,聽說西瓜蛋糕好好食,今日終於試到🙂🙂我地叫左一個軟殼蟹意粉一起分享,意粉香濃,忌廉汁香氣四溢,實屬吸引!配上酥脆既軟殼蟹,份量適中,不會過咸的~入面仲有蟹肉架小食就叫左芝士烤大菇!同樣十分吸引😝😝😝大菇上有半溶既芝士,牛油果蓉同大蝦,牛油果creamy,大菇軟嫩,不錯不錯!🙂飲品點了紅豆抹茶,不太甜的~💓💓甜品係西糕蛋糕,不過小小一件,索價有點貴,幸好味道很豐富、層層驚喜,既有西瓜既香甜又帶有玫瑰既淡香

小食就叫左芝士烤大菇!同樣十分吸引😝😝😝

飲品點了紅豆抹茶,不太甜的~💓💓

2019-01-05 42 瀏覽
第二次黎食,因為掛住呢度嘅西瓜蛋糕🍰🍰不過今次呢,餐牌已經作出了少少改動,晚餐已經冇咗套餐嘅選擇,只有散叫,所以我覺得有少少貴🙈🙈忌廉蟹肉軟殼蟹意粉!超香同好好味~先講軟殼蟹,炸到香脆金黃,又唔算太油膩,確實不錯呢!彈牙既意粉上都沾滿了忌廉汁,所以意粉10分creamy,而且都幾多蟹肉~牛油果芝士大蝦焗蘑菇,即叫即整嘅關係,所以都等耐左少少!一上枱就傳咪好大浸嘅芝士香味,右面夾雜着牛油果油,兩者配合得天衣無縫,蝦肉爽口,為蘑菇多增口感!而且蘑菇多汁鮮嫩!☺️☺️☺️☺️❣️西瓜蛋糕係我今餐最期待嘅甜品,用西瓜、士多啤梨、開心果碎、玫瑰花瓣、玫瑰忌廉、同杏仁,幾樣野加埋一齊,令到口感好豐富,帶出玫瑰既香,又有西瓜嘅鮮甜~
第二次黎食,因為掛住呢度嘅西瓜蛋糕🍰🍰

忌廉蟹肉軟殼蟹意粉!超香同好好味~

2019-01-03 62 瀏覽
表妹放假返香港, 兩個女仔食得唔多, 又想搵個靚靚地靜靜地嘅地方, 所以帶咗佢去西營盤嘅LIFETASTIC試試其實我都係第一次去乍~~睇GOOGLE MAP, 原來係香港大學站C出口出, 一出行2分鐘就到, 好方便!我地叫咗軟殼蟹明太子意粉 $168好靚好靚!  有原隻軟殼蟹係意粉上面, 明太子汁令意粉好滑好好味仲有D花瓣伴碟添叫多碟三文魚PAN FRIED NORWEGIAN SALMON WITH MANGO SALSA $188一上檯又係想尖叫嘅~~又係有花瓣好靚呀!同埋魚扒份量好大, 本來以為兩個女仔會食唔哂, 點知點埋個酸酸甜甜嘅芒果醬又變得更開胃好味最後都係食晒嘅食甜品又第二個胃!雖然SIGNATURE係西瓜蛋糕, 但因為之前已經食過 (超讚) 今次試下 MANGO PASSION FRUIT LAYER CAKE $58佢哋家嘅蛋糕係有D貴。。。但其實採用咗打碎的杏仁代替麵粉,所以gluten-free (無麩質),食落都比較健康呢個芒果蛋糕都唔錯, 不過。。。都係西瓜蛋糕好食D者我見有CAKE SET FOR TWO 抵好多下次 AFTERNOON TEA 有著落LU
我地叫咗軟殼蟹明太子意粉 $168
好靚好靚!
有原隻軟殼蟹係意粉上面, 明太子汁令意粉好滑好好味
仲有D花瓣伴碟添

一上檯又係想尖叫嘅~~又係有花瓣好靚呀!
同埋魚扒份量好大,
最後都係食晒嘅

甜品又第二個胃!
佢哋家嘅蛋糕係有D貴。。。
呢個芒果蛋糕都唔錯, 不過。。。都係西瓜蛋糕好食D者

我見有CAKE SET FOR TWO 抵好多
下次 AFTERNOON TEA 有著落LU

2018-12-25 183 瀏覽
周末下午帶著小狗,入餐廳前先問小狗可否內進,可以就進了。餐廳門口也貼着導盲犬可以進入的標籤。餐廳少少,座位不多,但我們下午茶時間去不算太多人,可以選一張窗邊的四人枱坐。餐牌也設計得很漂亮,食物價錢中等,主菜大概一百多元。我們點了一碟carbonara,一碟泰式雞翼和一杯earl grey French chocolate。Carbonara 賣相和味道也不錯,煙肉粒肥美多汁,意粉也很好吃。泰式雞翼中規中矩,沙律醬我覺得一般沒什麼特別。最失望也是最後先來的是Earl grey French chocolate,本身是因為餐牌上的相片吸引所以點的,來的那杯卻完全是兩回事,味道也非常普通。

Carbonara

Earl  Grey  French  Chocolate
Carbonara
2018-12-24 68 瀏覽
之前同男朋友係澳洲食過西瓜蛋糕🍰覺得好正,點知發現原來香港都有間餐廳有得食😻今次同朋友黎食,原來除左蛋糕,仲有鹹食,晚餐時間黎食都得👍🏻-🔹白葡萄酒煮青口配薯條($108)青口用忌廉汁煮,幾好味😋仲有幾多隻,又算大,無沙,真係唔錯!薯條好脆好大籃🍟所以呢個前菜食落都飽飽地-🔹龍蝦汁海鮮意大利飯($168)入面既海鮮有青口、蜆、蝦、帶子🦐龍蝦汁都幾濃,沾滿每粒飯粒,飯粒都好合香港人合味,唔會好硬👍🏻-🔹草莓西瓜蛋糕($65)重點來了!蛋糕同澳洲既味道一樣😻最突出係玫瑰味既忌廉,好香玫瑰味🌹中間個片西瓜正,勁清甜,令成個蛋糕非常refreshing,我相信食幾件都唔會膩👅-
🔹白葡萄酒煮青口配薯條($108)
🔹龍蝦汁海鮮意大利飯($168)
🔹草莓西瓜蛋糕($65)
2018-12-24 957 瀏覽
星期六的下午揸車到朋友家聚一聚,山長水遠來到西環,朋友專登帶我食Lifetastic的草莓西瓜蛋糕。 他說這間餐廳食物唔錯,所以帶我試一試! 入到餐廳感覺環境舒適,有文青的風格,樓底夠高開揚寬敞,但座位不算太多,牆身還有一些有趣壁畫, 令到客人有一種開心放鬆的感覺 。今次我們點了泰式大蝦芒果牛油果沙律$108,軟殼蟹意粉$168,草莓西瓜蛋糕$68。泰式大蝦芒果牛油果沙律 ~ 蔬菜很新鮮,最喜歡吃牛油果健康又有益,這碟沙律比我感覺很清新, 值得一試。軟殼蟹意粉 ~ 原隻軟殼蟹上碟,又香又脆, 還有意粉食落煙韌,質感唔錯。草莓西瓜蛋糕 ~ 今次我到Lifetastic都係為了這個主角, 這一款是澳洲出名的蛋糕, 之前到澳洲都沒有試過, 反而今次有機會響香港食到。蛋糕有幾層不同的味道,開心果,玫瑰花瓣,草莓玫瑰,忌廉,西瓜,杏仁!每一種不同的食材都突出了蛋糕的味道,玫瑰花瓣好清新, 草莓香甜, 忌廉夠滑, 西瓜清甜, 還有開心果和杏仁, 令到口感豐富,食物有不同的層次感。今次朋友果然好介紹, 畀我有機會吃到澳洲出名的草莓西瓜蛋糕, 除了甜品之外, 餐廳的主菜和沙律都做得唔錯, 期待下次再來

泰式大蝦芒果牛油果沙律

軟殼蟹意粉

草莓西瓜蛋糕

今次朋友果然好介紹, 畀我有機會吃到澳洲出名的草莓西瓜蛋糕, 除了甜品之外, 餐廳的主菜和沙律都做得唔錯, 期待下次再來品嚐餐廳的美食。

泰式大蝦芒果牛油果沙律
軟殼蟹意粉
2018-12-23 101 瀏覽
We went in, sat down and ordered cakes. They did not come for 10 min even though the cakes were ready-made and on display in the fridge. We found out that the waiter forgot our order which is quite annoying. We ordered the Watermelon Strawberry Cake and the Mango Passion Fruit Layer cake. The first was what this restaurant is famous for but after tasting it, our expectations were not met. Both cakes were slightly bland and the textures were just not as exciting as we hoped. The cakes were pricey as well so I would not recommend coming here for dessert. I'm not sure about their meals though.
2018-12-22 69 瀏覽
返完團契同幾個friend 去左間cafe 食野,傾計。lifetastic 平時都幾多人,佢鋪頭唔算大,所以通常都要等。今日一行人四件,竟然唔洗等太耐都算好彩。佢呢度啲Pasta 係幾食嘅,雖然份量唔算大同有啲啲貴($150到$200左右)。今次叫左一個 牛油果雞pasta, 一個 seafood risotto,一個sweet potato chips , 同埋甜品。佢呢度嘅西瓜蛋糕出名架。個Seafood risotto 幾好味。我諗唔算係好正宗嗰種risotto, 即係較creamy, 啲飯因為煮左好耐而吸收哂啲湯嗰種。佢個risotto 都入味嘅,不過總係覺得唔同。個雞pasta 就普通,無上次食嗰個咁好食。個Chips 我會想encore,好食。平時其實我唔係超鐘意食甜品,不過佢個西瓜蛋糕好好味,有種好fresh 嘅感覺。個竹炭蛋糕就一般啦。

西環其實好多好多Cafe 長途遠遊 當然想enjoy LIFETASTIC寫意度的確唔錯 可能位處西環舊區山道橋底週末倍添慢活的寫意感享受完環境 望望餐牌 見到有生日優惠(八折優惠) 以為有驚喜店長Jimmy講解原來要成為會員後 再收到通知先有生日八折 過程大概最少要七天又好似話月頭生日可享受八折優惠的日子少d... 唉 第一次來幫襯 以為有驚喜作為生日月份小禮物🎁要攞個生日優惠開心下 程序要咁辛苦? 何必呢? 當堂好掃慶 印象即刻好差!生日優惠都是志左逗客人歡喜 希望記得餐廳 再來惠顧制度過度嚴謹 見到但享受唔到 只會令顧客反感 建議LIFETASTIC反省下如果對餐廳印象好的話 隨時再返來幫襯何須等收到一年一次的生日優惠丫?Menu上All day breakfast類或意粉等價錢相若都係偏貴 最後選擇了波士頓龍蝦🦞炸薯條Green Salad牛油汁🦞半邊 與名稱有別 實質不是grilled 而是半煎炸 偏油 不過隻🦞好多膏薯條新鮮 但個別有幾條未熟透牛油汁都幾膩 所以無點到草莓西瓜蛋糕🍰的確幾特別 玫瑰花味好濃似cream cheese白色個層幾滑 蛋糕層有些少nuts 增強口感
西環其實好多好多Cafe

見到有生日優惠(八折優惠) 以為有驚喜
店長Jimmy講解原來要成為會員後
再收到通知先有生日八折
過程大概最少要七天
又好似話月頭生日可享受八折優惠的日子少d...
唉 第一次來幫襯 以為有驚喜
作為生日月份小禮物🎁
要攞個生日優惠開心下
程序要咁辛苦? 何必呢?
當堂好掃慶 印象即刻好差!
生日優惠都是志左逗客人歡喜
希望記得餐廳 再來惠顧
制度過度嚴謹 見到但享受唔到
只會令顧客反感
建議LIFETASTIC反省下
如果對餐廳印象好的話 隨時再返來幫襯
何須等收到一年一次的生日優惠丫?

都係偏貴

不過價錢一樣偏貴 $65/件

三款食物當中Flat White最無味 可以不試
全單連加一$29x
質素不錯的自助餐都食到
如果質素突出、生日驚喜不會睇到而enjoy唔到的話
貴些少都會有回頭的機會嘅😞
佢的制度仲辜負左店長Jimmy的良好招待
2018-12-15
2018-12-16 259 瀏覽
Lifetastic的草莓西瓜蛋糕早幾年已為這間cafe 小店打響名堂,cafe初初開業時就有去朝聖過是日加班過後,為了好好慰勞自己,又去了lifetastic,除了吃晚飯,更重要的是回味一下西瓜蛋糕的美味Lifetastic 以色彩繽紛的壁畫為cafe帶來生氣和活力!Cafe 樓底很高,所以感覺很舒適。窗口位設有落地玻璃,日間讓自然光透進來很舒服。這𥚃的menu比我之前來豐富了不少,由前菜、小食至意粉、pizza等主菜,到西瓜蛋糕及其他甜品都有還有會員計劃,提供會員優惠這間我就點了一個意大利麵,是以牛油果入饌的意大利麵!還有一件草莓西瓜蛋糕香檳忌廉汁牛油果雞脾肉扁意大利麵($158):本人是牛油果控,看到這個菜式真的不能放過它就如白酒煮蜆,因為意大利麵加入了香檳,所以撲來一陣酒香,但入口就沒甚麼酒味,不用擔心。醬汁質地沒有太稠或太稀,剛剛好,而且因為有很多爽口的紅、黃椒和洋蔥,所以不太有膩感草莓西瓜蛋糕($65):因為沒吃過澳洲的西瓜蛋糕,所以不能作比較,但個人就覺得很好味蛋糕面上的玫瑰花瓣和中間的玫瑰味忌廉很清香,整件蛋糕不會太甜,中間的西瓜片減去膩感,但沒有令蛋糕變得太濕

還有會員計劃,提供會員優惠

香檳忌廉汁牛油果雞脾肉扁意大利麵

香檳忌廉汁牛油果雞脾肉扁意大利麵
2018-12-14 45 瀏覽
搜尋時被燒春雞及鰻魚飯的照片吸引,抱住一試心態。一行六人去為朋友慶生。意想不到除了招牌燒春雞外,ribs及青口均帶來驚喜。老闆及職員都十分友善。仲有人唱live band,環境及氣氛都唔錯。

• Woody招牌燒春雞
  • 白酒煮青口
2018-12-09 64 瀏覽
今晚在香港大學站吃晚飯,這家餐廳的裝潢甚有文青風,門面是透明落地玻璃,裡面的裝修很清新。擺設也很有趣味,我尤其喜歡牆上的壁畫,上面有一行字:「Joy can be found in everyday ,not because life is fantastic ,but God is.」喜樂無處不在,不僅僅是美好的生活,而是因為主。餐廳除了甜品,還有意粉和飯。⭐️香煎馬里蘭蟹餅配牛油果(四件) $108蟹餅上面點綴了牛油果醬,蟹餅煎得鬆散,可以煎得香脆一點,配上香醋火箭菜口感清新。⭐️卡邦尼意粉$138麵條硬度適中,入口有忌廉的香滑,煙肉切丁,入口有口感,整體不俗。⭐️黑松露忌廉汁蘑菇意大利飯配燒烤菇$148飯粒的軟硬可以由顧客提出。聞到陣陣黑松露的香氣,米飯入口軟熟。烤菇偏瘦,但是入口濕潤。

餐廳除了甜品,還有意粉和飯。

⭐️香煎馬里蘭蟹餅配牛油果(四件) $108

⭐️卡邦尼意粉$138

⭐️黑松露忌廉汁蘑菇意大利飯配燒烤菇$148

2018-12-08 972 瀏覽
2018年12月6日。晴。西環。西環又多咗間靚靚食店啦~~地點超級就腳,一出香港大學站就見到門面係簡約設計,餐廳喺個小斜路上面menu設計精美,成本硬成書咁,淨係睇本menu都知道呢間係文青店!餐廳內有大大幅壁畫,顏色鮮艷繽紛~先嗌咗個牛油果蟹餅一碟有4件,除咗牛油果醬之外,仲有意大利醋,配合墊底嘅沙律火箭菜,可以解咗蟹餅嘅少少油膩感蟹餅香口有嚼勁,同牛油果醬都好夾~~主食嗌咗野菌意大利飯份量都幾多,飯入面有好多雜菌,面仲有隻大啡菇~~忌廉汁煮意大利飯係最佳配搭,香濃滑溜!食完已經半飽,但甜品是必須的!友人嘅飲品係牛油果奶昔味道好奇妙!聽店員介紹,挑選牛油果嘅過程非常嚴謹,要用啱啱好嘅,太生或者太熟都唔好味材料仲有牛奶同白朱古力!所以味道好特別,推薦大家一試!我就嗌咗雜莓奶昔,一邊飲一邊會咬到雜莓嘅籽,口感非常豐富!甜度適中,咕下咕下好快就飲晒嚕~~重點係呢個cake set!可以任選4件蛋糕同2杯嘢飲,飲品就係前面兩杯奶昔~蛋糕就揀咗士多啤梨西瓜蛋糕、荔枝玫瑰蛋糕、香蕉朱古力蛋糕同芒果斑蘭蛋糕蛋糕食第一啖就覺得同平時食開嘅唔一樣,蛋糕質感好有咬口,食到入面用咗好多果仁同店員傾開先知原
2018年12月6日。晴。西環。
西環又多咗間靚靚食店啦~~
地點超級就腳,一出香港大學站就見到
門面係簡約設計,餐廳喺個小斜路上面
餐廳內有大大幅壁畫,顏色鮮艷繽紛~
先嗌咗個牛油果蟹餅
蟹餅香口有嚼勁,同牛油果醬都好夾~~
主食嗌咗野菌意大利飯
份量都幾多,飯入面有好多雜菌,面仲有隻大啡菇~~
牛油果奶昔
友人嘅飲品係牛油果奶昔
材料仲有牛奶同白朱古力!所以味道好特別,推薦大家一試!
雜莓奶昔
我就嗌咗雜莓奶昔,一邊飲一邊會咬到雜莓嘅籽,口感非常豐富!
甜度適中,咕下咕下好快就飲晒嚕~~
Cake  set
重點係呢個cake set!
可以任選4件蛋糕同2杯嘢飲,飲品就係前面兩杯奶昔~
同店員傾開先知原來所有蛋糕都係gluten-free嘅!
無麩質蛋糕材料會無咗麵粉,而為咗做返蛋糕嘅軟綿質感,通常都會用堅果類材料代替
餐廳嘅無麩質蛋糕完全無影響蛋糕嘅味道,反而仲豐富咗個質地,令蛋糕比平時更有嚼勁
唔同口味嘅蛋糕都各有千秋,全部都好好味!
士多啤梨西瓜蛋糕同荔枝玫瑰蛋糕都有淡淡嘅玫瑰花香~
士多啤梨西瓜蛋糕起源於澳洲,西瓜加入蛋糕係好創新嘅做法,因為西瓜含水量好高,好容易令蛋糕變腍變爛
但完全無發生呢件事,西瓜同士多啤梨兩款生果令蛋糕好有層次~正!
另外香蕉朱古力蛋糕嘅朱古力味香濃,又滲有淡淡香蕉味,內層仲夾有香蕉肉,好味啊~
芒果斑蘭蛋糕係是日精選,每日都會唔一樣~最驚喜嘅係蛋糕夾層竟然有紫糯米,仲要同斑蘭味好夾!
所有蛋糕嘅甜度都調校得好好,食完都唔覺有負擔~建議必試士多啤梨西瓜蛋糕~~
2018-12-06
10 分鐘 (堂食)
牛油果奶昔
雜莓奶昔
Cake  set
2018-12-04 87 瀏覽
鹹蛋黃美國雞髀肉大菇意大利麵 鹹蛋黃竟然配上意大利面???咁搞鬼嘅配搭就等我試一試啦!!!但原來都好好食, 鹹鹹地, 幾開胃! 呢個鹹蛋王出奇地可以帶出到雞 髀肉 既鮮味 ,好正 簡直係顛覆咗我對意大利面嘅觀感, 值得一讚士多啤梨西瓜蛋糕係試呢個蛋糕之前,真係從來都冇士多啤梨同埋西瓜,可以係甘完美嘅絕配!!一口可以品嘗到士多啤梨嘅酸甜,同埋西瓜嘅爽口,仲有濃滑的忌廉, 不同嘅口感沖擊住我味蕾, 身為店舖嘅招牌菜果然冇錯飲品賣相一流環境都唔錯
鹹蛋黃美國雞髀肉大菇意大利麵

鹹蛋黃竟然配上意大利面???
咁搞鬼嘅配搭就等我試一試啦!!!
但原來都好好食, 鹹鹹地, 幾開胃
!
呢個鹹蛋王出奇地可以帶出到雞 髀肉 既鮮味 ,好正

簡直係顛覆咗我對意大利面嘅觀感, 值得一讚

士多啤梨西瓜蛋糕

飲品賣相一流

環境都唔錯

2018-12-03 77 瀏覽
之前去悉尼玩嘅時候,每次都要一定食佢哋好出名既嘅西瓜蛋糕!朋友推介話,香港其實都有一間買西瓜蛋糕嘅餐廳,咁就膽粗粗去試吓,原本都覺得會有外國咁好食,點知有驚喜! 無論用料/外觀同埋味道都跟足外國,有最頂部嘅花瓣以及果仁好香口。蛋糕同埋中層嘅cream都唔係得個甜字。有佢自己嘅香氣,整體同西瓜配合得唔錯。唯一美中不足嘅係細掛可能會水份比較多,所以蛋糕食到會濕濕地,但係情況未算十分嚴重。仍在可接受的空間內。