2019-02-21 71 瀏覽
早已聞說LIFESTATIC西瓜🍉蛋糕的熱潮,只是一直都是聞名而不見蘆山真面目。今晚終於可以一試☺️Water melon strawberry cake ($65) 經店員簡單講解後,才得知原來蛋糕全年採用馬來西亞當造西瓜,因此不受季節影響,全年也很鮮甜可口👍🏻 此外,蛋糕使用打碎的杏仁代替面粉,所以是gluten free相對較健康✨(Salted-egg) Chicken and mushroom spaghetti in creamy salted egg yolk sauce ($128) 意大利面炒得偏硬身,口感佳。醬汁有著香濃咸蛋黃味道Pan seared scallop mentaiko spaghetti ($138) 明太子味濃郁,配上三文魚子味道更突出。帶子煎得恰到好處Deep fried oysters with Mentaiko paste ($58) 即叫即炸,炸粉很薄,蠔炸得外脆內多汁,好味總體來就,價錢為中上但性價比很高

總體來就,價錢為中上但性價比很高

2019-02-21
2019-02-21 49 瀏覽
同老公路過西環,比間餐廳嘅靚靚裝修吸引左入去,餐廳充滿唔同嘅動物圖案,影相打卡必備!因為我哋係下午茶嘅時間去,佢已經冇晒正餐、熱食,只係可以選擇蛋糕同飲品,於是我哋就試咗出名嘅西瓜士多啤梨蛋糕同埋斑蘭蛋糕!第一次食西瓜士多啤梨蛋糕,味道好夾!蛋糕口感好有層次、西瓜好爽甜!好清新,有夏天嘅感覺!班蘭蛋糕都好好味!食完兩件蛋糕都唔會太漏。埋單嘅時候仲可以免費做埋會員,下次去食就有會員折扣希望下次早少少去試下佢啲意粉

班蘭蛋糕都好好味!

食完兩件蛋糕都唔會太漏。

埋單嘅時候仲可以免費做埋會員,下次去食就有會員折扣

希望下次早少少去試下佢啲意粉

2019-01-13
下午茶
2019-02-21 50 瀏覽
西環呢間馳名嘅蛋糕店🍰🍰🍰已經聽咗佢個名好耐啦,一直都好想試,今日終於有機會💓💓鋪頭雖然唔係好大,但裝修好靚,好乾淨,店員服務又非常殷勤 🤗🤗雖然一心過黎係食晚餐,但其實蛋糕先係主菜呀嘛😆😆😆先叫咗個大蝦鹹蛋黃意粉🍝🍝味道非常濃郁😋😋食咗一啖我同朋友對眼都發光☡☡☡因為除咗鹹蛋黃味好出之外,意粉好彈牙,另外好明顯係用咗海蝦,鮮味十足🦐🦐🦐之後就嚟到正餐啦🎂🎂😝我哋嗌咗四件蛋糕餐連兩杯嘢飲,試曬佢主要出名嘅蛋糕味!!! 2個人4件好誇張但cake set超抵食!!!! $248 有4cake+2飲品😍😍😍 同散叫2件cake + 2飲品差唔多價位🙈🙈🙈 草莓西瓜蛋糕果然一絕,好香玫瑰味之外,西瓜的清甜同埋水分將成個蛋糕昇華咗,一試難忘🍉🍉🍉香港未到西瓜季節但原來呢度用馬來西亞西瓜😎😎難怪可以keep住水準啦😍荔枝玫瑰蛋糕亦都係另一款人氣蛋糕🌷🌷🌷啖啖都有玫瑰清香,非常好食😋😋斑蘭蛋糕同朱古力香蕉蛋糕中上水準,絕無令人失望。加上全部蛋糕都係用杏仁代替麵粉, 比傳統蛋糕更健康😆😆呢度出名果然係有原因架!!!另外要一讚呢度用紙製飲管!! 樽裝果汁係玻璃樽 !!!支持環保讚🌳🌳👍👍

雖然一心過黎係食晚餐,但其實蛋糕先係主菜呀嘛😆😆😆

2019-02-20
2019-02-20 35 瀏覽
期待已久嘅草莓🍓西瓜🍉蛋糕 🍰晚市先去食 一坐低第一件事check仲有無蛋糕 只係得番2款😢😢 好彩仲有草莓西瓜蛋糕 😅 為咗要食到其他口味嘅蛋糕 下次要早啲 或者約食下午茶先得 😆由於要留肚食蛋糕 主食只係叫咗一個「泰式冬蔭公鮮蝦🦐意大利麵」 份量好足 有多隻中蝦 意粉做到我滿意嘅al dente 配埋個冬蔭功汁 有青檸香茅嘅清新 椰汁同忌廉嘅creamy 同埋少微微嘅香辣感 非常滿足😍蛋糕就有嘅兩款都試晒「草莓西瓜蛋糕」果然係招牌 玫瑰花瓣加花香嘅啫喱夾住草莓嘅面層 杏仁香嘅蛋糕 香滑嘅cream 配上厚實清甜嘅西瓜夾心 perfect match 😍每日都唔同嘅是日精選係「草莓香草蛋糕」 呢一個外表平凡 但好有surprise😌得一粒草莓晌蛋糕面 但原來有雲呢拿籽嘅忌廉之中都暗藏草莓肉 香甜得嚟又唔會有漏嘅感覺嘢飲方面「伯爵茶朱古力鮮奶」茶味香濃 撞埋朱古力味 令呢個飲品昇華咗去新嘅層次「抹茶鮮奶配特濃咖啡」抹茶味好夠 原來抹茶同咖啡係一個咁好配搭😇不可不提 佢重係無飲管餐廳 點都要支持下🥛都係果句 下次要早啲去食 我要試埋其他蛋糕口味!!!😤😤

期待已久嘅草莓🍓西瓜🍉蛋糕 🍰

蛋糕就有嘅兩款都試晒

不可不提 佢重係無飲管餐廳 點都要支持下🥛
都係果句 下次要早啲去食 我要試埋其他蛋糕口味!!!😤😤

2019-02-20 37 瀏覽
自從上次係澳洲食完西瓜蛋糕之後 番到黎香港好想再帶朋友去試下 知道lifetastic 出左之後 決定比個機會佢去試下第一啖食落去個感覺都幾似black star pastry 但佢話佢地係用almond 做餅底 食落去玫瑰味好重 搶左西瓜主角既位置 但都幾好食 重點呃like 一流🤣🤣
自從上次係澳洲食完西瓜蛋糕之後

但都幾好食
重點
呃like 一流🤣🤣
2019-02-19 37 瀏覽
友人知道Lifetastic有草莓西瓜蛋糕食,專程帶我來吃。Menu好精美, 每款蛋糕亦吸引。見到有cake set for two $248, 當然二話不說就選了cake set。 cake set可以揀4件蛋糕,最多可選擇兩件草莓西瓜蛋糕。及有兩杯飲品。這個cake set比起散叫抵。草莓西瓜蛋糕草莓西瓜蛋糕賣相美美。分多層,最頂層有開心果和玫瑰花瓣和草莓, 跟住下一層是杏仁和玫瑰忌廉,最下一層是西瓜。玫瑰花瓣香氣四溢,西瓜好甜。原來餐廳用了馬來西亞的西瓜,不怪得這麼甜。芒果熱情果蛋糕芒果熱情果蛋糕最頂有兩粒紅莓,夾著芒果和熱情果,最底一層是杏仁。這個蛋糕較清新,不太甜。牛油果奶昔牛油果奶昔,牛油果味濃郁。減肥喝就適合了, 而且有營養。

草莓西瓜蛋糕

芒果熱情果蛋糕

牛油果奶昔

牛油果奶昔,牛油果味濃郁。減肥喝就適合了, 而且有營養。
2019-02-19 50 瀏覽
西環cafe愈開愈多,但水準各有不同,有的專注咖啡,有的賣外型。 最難做好的,反而是食物。Cafe的食物,不能如傳統西餐般正經用上大量人力,要有wow factor 又不能太誇張。最重要的,是好味。單是一碟似樣一點的意粉,就難到了無數cafe。而這間cafe的意粉,是値得作為賣點的程度。先來的是一杯牛油果奶昔,不是麥記那些多糖多油的「奶昔」,而是鮮奶、牛油果和蜜糖的巧妙配合。喝下去夠順口,用上了環保的紙飲管也値得一讚。意粉在不久後也上來了,第一道是 明太子蟹肉三文魚子意粉。超大量的三文魚子啊!!!!蟹肉和明太子醬汁的配合十分完美,不會太咸,每一口都嚐到明太子和蟹肉的味道。 有創意也有技術,很値得欣賞。第二道是檸檬塔香海鮮意粉。上桌前就嗅到濃濃的香味,入口像是傳統的蒜油意粉,後勁則有檸檬和羅勒的香味。海鮮也煮得剛好,雖不及第一道,但也算很不錯了。意粉還有許多有趣的選擇,包括咸蛋黃奶油,紹興酒醬汁等選擇,一定會再來試一下。推薦熱辣辣雞翼,一碟兩款口味,不怕選擇困難。咬開肉質仍鮮嫩得很,冒着煙,醬汁也出奇地好吃!食完後,明明飽到不行了,但聽到店員推介的自製蛋糕,沒理由不試吧?蛋糕是杏仁粉製作

蛋糕是杏仁粉製作的健康食品,但入口的綿滑程度不輸傳統海綿蛋糕,店員說是用上馬來西亞的西瓜,四季常甜。一食下去,真的甜得難而置信。上面的士多啤梨也夠鮮甜。大概是吃過最健康的蛋糕 哈哈!

芒果蛋糕

環境優雅舒適,朋友聚腳好地方

2019-02-18
2019-02-18 52 瀏覽
由於情人節正日晚上返夜班,無得同女朋友sweet sweet ,感恩女友大方體諒,今年簡左呢間令人放輕鬆的餐廳慶祝!鹹蛋黃奶油鮮蝦意大利麵中式香濃既鹹蛋黃配上西式既意大利麵出奇地夾,第一次見呢個組合就愛上!明太子嫩煎帶子意大利麵勁蛋明太子醬,好邪惡但又忍唔住口!帶子煎得啱啱好,唔會太熟!草莓西瓜蛋糕女友係蛋糕控,佢食完個蛋糕勁開心!食完之後店員介紹返原來啲西瓜係嚟自馬來西亞,唔怪得咁甜!啲蛋糕仲要係用說行人代替麵粉,冇麩質好味又健康!凍宇治綠茶鮮奶超香綠茶味唔會好甜!好鐘意呢度d裝修!特別係呢句:Joy can be found in every day, not because LIFE is fanTASTIC, but god is!女友好滿意呢餐飯^__^

鹹蛋黃奶油鮮蝦意大利麵

明太子嫩煎帶子意大利麵

草莓西瓜蛋糕

凍宇治綠茶鮮奶
超香綠茶味唔會好甜!

好鐘意呢度d裝修!特別係呢句:

女友好滿意呢餐飯^__^
2019-02-18
慶祝紀念
情人節
2019-02-16 46 瀏覽
家附近經過好幾次總覺得是不起眼的店面,都沒想過要走進去消費,可能住的近的關係都不大想去試試,但由於在尖沙嘴The one 中心看過同家分店也不少在排隊的人潮,所以今天就決定試試它的午市套餐,點了三份不同的套餐,湯品是沒什麼特別,味道也平淡無奇,但意大利麵是出乎意料的好吃,價格也很親民,店內的特色西瓜蛋糕也是很美味,下次還會再度光臨試試客款意大利麵,但美中不足的是外場服務員不太俐落有待加強,食物美味就加分啦~
2019-02-16
2019-02-15 819 瀏覽
情人節梗係要食餐好,我同情人就最鍾意喺情人節之後一日先補祝,驚book唔到位嘛。今次揀左呢間位於石塘咀的 LIFETASTIC,地點好方便,一出香港大學港鐵站的B2出口,望向右就見到。入到去覺得裝修好colorful,,而且個好有意思,個句“Joy can be found in every day, not because LIFE is fanTASTIC, but God is.", 可見餐廳的每一個部份都是花過心思。我們鍾意望街景,所以一嚟就揀咗落地玻璃嘅high chair 位了。這裡每一樣都好靚,連個menu都好靚,情人今次實很滿意了。這裡居然有A La Carte,唔係好多餐廳有。頭盤我們揀咗【柚子汁牛油果蟹肉三文魚籽沙律】,這個沙律每道食材都好match。無論三文魚籽、蟹肉,或是沙律菜都好新鮮,個牛油果啱啱好,唔太生唔太熟,好健康,而且好有水準。主菜我情人鍾意食意粉多過扁意粉,職員和廚師好好,俾我們轉意粉。於是我們點了【三文魚、三文魚籽蘆筍扁意大利麵】改意粉。三文魚切粒煎香,都幾方便share,同埋幾好食,個露筍好鮮同埋個意粉creamy 得嚟又唔膩,意粉本身又煮得軟硬

這裡每一樣都好靚,連個menu都好靚,情人今次實很滿意了。

這裡居然有A La Carte,唔係好多餐廳有。

主菜我情人鍾意食意粉多過扁意粉,職員和廚師好好,俾我們轉意粉。於是我們點了【三文魚、三文魚籽蘆筍扁意大利麵】改意粉。三文魚切粒煎香,都幾方便share,同埋幾好食,個露筍好鮮同埋個意粉creamy 得嚟又唔膩,意粉本身又煮得軟硬適中。

【明太子嫩煎帶子意大利麵】的帶子真的名符其實很嫩很彈牙。唯獨個明太子唔似平時食的明太子,似三文魚籽多啲,咁大粒。

我們本身想點個窩夫食,可惜賣晒,改為點【草莓西瓜蛋糕】估唔到有意外驚喜。個蛋糕好清香,一點都唔滯,而且食落好有層次。聽職員講,草莓是按時節從不同國家來貨的,依家是冬天所以是從韓國來貨,唔怪得之好食到我們想再encore。

後來我們發現呢度可以訂大蛋糕,呢到啲蛋糕仲好食過出面啲連鎖蛋糕店,東海堂、Cova嗰啲,我們決定生日都會喺呢度訂蛋糕。
2019-02-15 310 瀏覽
@lifetastic.official ————————————————————可能適合對象:#西瓜蛋糕 #西瓜 #玫瑰花 #杏仁 賣點:澳洲名物呀,西瓜蛋糕!甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️⭐️(絕非人造糖個種甜味,係西瓜本身嘅清甜!!)濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️⭐️(士多啤梨同西瓜都好新鮮,個口好易認得出佢哋)🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✔️🏷:✔️(免費,1日前預訂)💬:好好,有個後生男店員解釋得好清楚個蛋糕嘅訂購方法,笑面迎人,好Friendly㗎🛒:香港大學站店舖 #cakeup_南港島線 #cakeup_香港大學站🔘:有1人分量,或者 4/6/8/10/12嘅Portion選擇💰:$58————————————————————性價比:高去過澳洲,試過一間Black Star Pastry嘅西瓜蛋糕嘅話,而早前仲miss埋個Taste of Hong Kong,未食過?機會到啦,飛雲!𠵱間嘅西瓜蛋糕,好好味呀!清新到不得了,食完個口好似間污糟大屋大掃除完,好Clean冇晒雜物咁呀~以士多啤梨,開心果粒粒同玫瑰花乾造面,味道冇打晒交,仲排晒隊咁出嚟向你揮手👋🏻夾心有忌廉同厚厚嘅清甜西
可能適合對象:#西瓜蛋糕 #西瓜 #玫瑰花 #杏仁
賣點:澳洲名物呀,西瓜蛋糕!
🍴:餐具 ✔️ / 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✔️
🏷:✔️(免費,1日前預訂)
💰:$58
————————————————————
性價比:高

夾心有忌廉同厚厚嘅清甜西瓜,忌廉同西瓜一齊食,唔油不特只,夾埋一齊食,仲有攜手做埋好朋友嘅感覺。

最後有用杏仁做嘅夾心層同餅底,整個蛋糕嘅材料層次同味道都非常分明,好清甜。食完Full Dinner又或者夏日炎炎正好就係食𠵱個蛋糕,個西瓜蛋糕一啲都唔傻,我明點解會有咁多人排隊食啦!

要訂就記得一日前預訂啦。我做埋會員啦 😆,因為除咗佢嘅蛋糕好味,其他嘢食都好好味呀,高質呀!
————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #男士蛋糕 #mancake #女士蛋糕 #ladycake #女神 #男神 #blackstarpastry #澳洲 #tasteofhongkong #呃like #相機食先
西瓜蛋糕
西瓜蛋糕
2019-02-14 66 瀏覽
約左同事係附近室內場打波,之後係度食晚飯!同事搵左幾個選擇,最後被西瓜蛋糕吸引而揀呢間,而試過之食物還可以但係飲品有點失望!今晚點左焗蘑菇、芝士薯條、溫泉蛋卡邦尼意粉、三文魚子蟹肉意粉!飲品點左牛油果奶昔、雜莓奶昔同抹茶奶昔!甜品點左一件西瓜蛋糕!首先芝士薯條,得好少碎芝士,整體好乾,最後要點茄汁較好,唔值65蚊!兩款意粉味道不錯,而焗菇有驚喜,中間夾左牛油果醬及蝦!我地一齊點奶昔,但有點失望,雜莓奶昔,味道一般,賣相同味道似沙冰,無奶味但侍應回家模稜兩可很攪笑,首先話奶昔同沙冰係一樣,之後講多兩句又話唔一樣……牛油果奶昔質地算正常但都係無奶味,抹茶奶昔都係似沙冰!最後西瓜蛋糕,甜度適中,有趣的西瓜沒有出水算成功!不過整體來說,價值有點貴,似乎做文青要有點錢!
最後西瓜蛋糕,甜度適中,有趣的西瓜沒有出水算成功!
不過整體來說,價值有點貴,似乎做文青要有點錢!
芝士薯條
雜莓奶昔
牛油果奶昔
抹茶奶昔
2019-02-12
2019-02-08 76 瀏覽
咁岩早排天氣凍反小小, 同朋友想去行山但唔夠人,所以取消之後為左符合反當日節目, 去左山道一家特色餐廳下午茶本來以為係精品店, 點知朋友講係出面食過佢地CAKE話好YUMMY,咁岩見到總店係到開鋪咪入去打下卡由於都有D人既關係我地坐左入面,無得望街景.之後ORDER左花茶同 西瓜蛋糕基本上我唔多食生果, 但又見到顏色幾鮮, 同埋身邊既女仔朋友又眼甘甘了, 就試了一件咬落好JUICY同FRESH, 薄薄地既西瓜又香口同甜甜地, 加CREAM又唔覺得佢HEAVY係出面真係小有咁正又MATCH既生果蛋糕PS. 原來每日限量發售, 我地食3件小3件. 之後偷偷見到有送貨入黎, 應該係日本西瓜來的, 睇黎真係成本唔平的好野
咁岩早排天氣凍反小小, 同朋友想去行山但唔夠人,所以取消
之後為左符合反當日節目, 去左山道一家特色餐廳下午茶

咁岩見到總店係到開鋪咪入去打下卡

由於都有D人既關係我地坐左入面,無得望街景.
之後ORDER左花茶同 西瓜蛋糕

係出面真係小有咁正又MATCH既生果蛋糕

2019-01-01
10 分鐘 (堂食)
  • 西瓜蛋糕
2019-02-04 96 瀏覽
今日同女朋友嚟到山道嘅呢間西餐廳食飯,餐廳樓底高坐得舒服啲,設計上亦都類似現時新式嘅裝修,絕對係一個打卡嘅好地方我哋叫咗軟殻蟹意粉首先佢嘅軟殻蟹一大隻,薄薄既一層粉,口感外脆內軟,火侯控制剛剛好,蟹肉唔會過老,而意粉都充滿着軟殻蟹嘅味道,非常好食跟住有黑松露忌廉汁蘑菇意大利飯配燒烤菇,大啡菇本身嘅味道加上黑松露醬嘅味道,非常之香亦多汁,好食最後當然要叫佢嘅草莓西瓜蛋糕啦,佢個西瓜嚟自馬來西亞非常之甜而佢每一層嘅配料亦都非常之多,口感同味道層次非常豐富

我哋叫咗軟殻蟹意粉

而佢每一層嘅配料亦都非常之多,口感同味道層次非常豐富
1K
2019-01-31 78 瀏覽
由一間西環小店發展至自設工場, 全因一件西瓜蛋糕! 話好好食咩, 我又唔覺, 不過外型相當吸引, 絶對係相機食先既蛋糕!草莓西瓜蛋糕 Watermelon Strawberry Cake $65/件 ~ 蛋糕本身係做得幾好既! 蛋糕鬆軟, 夾雜果仁碎, 配以玫瑰忌廉! 西瓜本身就無乜味, 草莓是甜甜的! 話佢哋好夾咩, 又唔完全覺得係, 食既時候亦有點狼狽, 因為當用小叉叉落蛋糕, 西瓜唔容易切開, 最後變成斷層食! 荔枝玫瑰蛋糕 $58/件 ~ 呢個蛋糕就真係夠晒驚喜喇! 蛋糕, 忌廉, 餅底同西瓜蛋糕一模一樣, 分別在於唔用西瓜用荔枝! 比起西瓜蛋糕好食百倍, 味道亦更加和諧, 食得出啖啖荔枝清香, 同玫瑰更加共融!