1K
前一日剛吃完自助餐,第二日就想吃清淡一些。📍位置:近中環站 D2 出口,在石板街上,往世紀廣場方走五分鐘。🏠環境:在深啡色的大廈地面,藏有一個空間感大的咖啡室,右邊是收銀和咖啡櫃台,右邊的牆身是大螢幕,近門口兩旁是大梳發枱和一些不規則的座椅,整體具有現代工業風格。🤵🏻服務:人手下單,欣賞食物有標示卡路里和採用環保餐具,不收取加一。🍽️午市:主要提供輕食。🥣Daily Soup $38是日餐湯是南瓜湯,質地似南瓜蓉😚,又清甜又大碗,沒有渣,順滑到喉😋。🍴Lite Caesar Salad🥗 $88份量多而豐富,有🌽粟米、🍅蕃茄仔、🥓火腿、🥑牛油果、🥚蛋、🍞麵包粒和🥬生菜,配自家製醬汁,並用紐西蘭的康維他麥蘆卡有機蜂蜜,天然健康,而醬汁是帶點蒜蓉微辣,使人感到很開胃😚,飽肚又健康👍。🍌Banana Smootie🥛 $68也是一杯很足料的香蕉🍌奶昔🥛,甜度剛好,消暑解渴☺️!
前一日剛吃完自助餐,第二日就想吃清淡一些。
🏠環境:在深啡色的大廈地面,
藏有一個空間感大的咖啡室,右邊是收銀和咖啡櫃台,
右邊的牆身是大螢幕,
🍽️午市:主要提供輕食。
🥣Daily Soup $38
🍴Lite Caesar Salad🥗 $88
🍌Banana Smootie🥛 $68
也是一杯很足料的香蕉🍌奶昔🥛,甜度剛好,消暑解渴☺️!
2023-06-12
5 分鐘 (堂食)
2023-06-07 62 瀏覽
今日黎試下呢間出名健康既cafe, 店舖門面寬闊簡約, 空間感十足唔會覺得逼夾, 座位也很有特色 ,好舒服。meun 內的餐飲食品種類選擇多有些還和紐西蘭麥蘆卡蜂蜜聯成出品, 營養健康之外還能增強免疫力 店舖主打salad套餐和wraps, 自選salad 還有二十幾款食材和十多款不同topping 可以額外加入, 每樣食材都有 蛋白質和卡路里供給參考, 總有一款啱心水最後我同朋友兩個揀咗prawn&scallop thai salad, daily soup, smoked salmon wrap share 兩份食, 材料都好豐富主菜有蟹肉大蝦和帶子, 藜麥還帶有陣陣的椰子香味 最鍾意佢個泰式酸辣汁, 清新又開胃。是日例湯甘筍薑湯, 口感清甜帶薑味 質感都很綿。個三文魚卷大大份材料亦都十足,有BB菠菜,煙三文魚,雞蛋等..卷餅都軟熟。飲品嗌咗Ice matcha latte 未攪勻之前啜咗一啖個綠茶味好濃好攪勻后口感亦都好滑,另外latte 個豆味都好香。 埋單$329!佢哋隻豆係用巴西豆價錢都合理 200g都係$90 我都買咗包返去試下

最鍾意佢個泰式酸辣汁, 清新又開胃。

是日例湯甘筍薑湯, 口感清甜帶薑味 質感都很綿。

攪勻后口感亦都好滑,另外latte 個豆味都好香。

埋單$329!

2023-06-07
2023-06-03 76 瀏覽
熱辣辣嘅日子想食清啲,但又唔想食全素,加上同事間中講想減肥😏最終我哋揀咗間位於中環威靈頓街嘅cafe,主打食沙律、咖啡和果汁。喺網上見到佢哋嘅牛小排沙律和美美拉花嘅latte幾吸引,未去到我已經決定要試。另外再叫咗煙三文魚捲餅和羽衣甘藍奶昔 。呢度嘅好處係食物都有標示卡路里,好啱我哋呢啲追求健康嘅都市人🤣而且佢哋啲甜品係用紐西蘭嘅康維他麥蘆卡蜂蜜,喺而家嘅流感高峰期,用嚟提升免疫力係非常好😃同事表示滿意,要再返嚟食🫢

牛小排沙律
牛小排沙律
2023-06-02 57 瀏覽
Lite is a health style restaurant in Central.Menu can see many signature salad and protein value, very professional.Because the boss is fitness coach, he also enjoy the signature salad for his meal.The name is Lynus' signature salads.$98Today I'm order this oneA bowl includes spinach, portobello, cauliflower 😋 and beautiful onsen egg on top.The dressing honey 🍯I also order a ice cup of latte.☕️$50the coffee bean from Brazillike a dark chocolate smell.I really enjoyed my meal.

Today I'm order this one
The dressing honey 🍯

the coffee bean from Brazil
like a dark chocolate smell.
I really enjoyed my meal.

salad
2023-06-02
salad
2023-05-22 58 瀏覽
健康咖啡店🥑呢間cafe都係半開放式設計見到有樓上一層寫住members only 但我無研究點樣可以做會員👀見到佢主要都係賣salad同埋wrap🥒🥗而且食物裡面都超級多蛋白質同埋菜 仲寫埋食物既卡路里 幾貼心的✌🏻超級適合健康或者減肥人士🏃🏻‍♀️我叫左個chicken wrap ($58)🌯材料方面都幾多 裡面有生菜🥬 雞胸 同埋boiled egg🥚雞胸係切粒 所以唔會覺得太乾醬我揀左truffle 黑松露味都幾出 可惜我覺得佢醬唔夠多👅 但都明白既 太多醬卡路里就會高好多 哈哈😆中午時候加$25就可以有多杯熱咖啡 我覺得我既雲呢拿拿鐵 幾唔錯雲呢拿味超出 幾香 咖啡味唔會太搶🙈順帶一提 我朋友叫左kale smoothie都唔錯👍🏻我唔係太喜歡kale的味道 但係杯野仲有菠蘿🍍同埋健康花生醬🙊所有我覺得幾好飲 唔會有草青味🤍味道🤤:3.5/5 價錢💰:$50-100~回顧指數🚶🏻‍♂️:85%📍LITE (中環)地址:中環威靈頓街25號地舖
健康咖啡店🥑

我覺得我既雲呢拿拿鐵 幾唔錯
雲呢拿味超出 幾香 咖啡味唔會太搶🙈

順帶一提 我朋友叫左kale smoothie都唔錯👍🏻

味道🤤:3.5/5
價錢💰:$50-100~
回顧指數🚶🏻‍♂️:85%

📍LITE (中環)
地址:中環威靈頓街25號地舖
chicken  wrap
2023-05-22
chicken  wrap
  • Kale  smoothie
2023-05-19 59 瀏覽
呢幾日食得多肉,想食下啲清淡嘅。經過中環一間主打沙律嘅 cafe,見 menu有寫低每樣食材嘅蛋白質和卡路里,非常適合減肥中的我。原來係聯同澳洲營養師及專業餐飲團隊共同研發創作嘅。就入去買咗份自選沙律,wrap 同杯咖啡。嗌左Lite Caesar Salad ,原來有羅馬生菜、粟米粒,牛油果、番茄、雞蛋、火雞胸肉,油煎麵包粒,純素凱撒醬。材料都好新鮮健康,醬汁跟食材好配搭。Wrap 就係Vegan Hummus Wrap, 菠菜、蘿蔔、羊奶芝士、牛油果,鷹嘴豆泥。加埋份沙律,就夠飽兼吸收全日所需營養,成為高纖低卡之選。飲品就選擇了Ginger latte, 飲落都有淡淡嘅薑味,口感smooth 同creamy. 同沙律食都十分配合。仲附送咗粒 Comvita 嘅 Lemon and Honey糖,蜂蜜具有多種健康功效,為顧客在鍛鍊前補充能量、增強免疫力及活化肌膚。所有餐點都由內到外咁健康,十分適合減肥做健身嘅你,做運動前黎補充下能量都好好👍🏽

Caesar    salad
Caesar  Salad
Vegan  Wrap
  • 自選沙律
2023-05-04 78 瀏覽
最近吃滯了,想起常常經過這間LITE一直未有機會試,今天中午決定和同事來個健康的午餐。Menu種類很多,我們最後決定叫一份沙律及一份wrap happy share!Sesame Shredded Chicken Salad ($78)沙律份量超級大,裏面有大量新鮮的蔬菜(青瓜絲、生菜、黃瓜、蘿蔔絲),配搭粉皮及雞胸肉,當中雞胸肉好有驚喜,肉質超級嫩滑。店員還告訴我們附送的醬料是有機花生醬,味道非常濃郁,質地細膩,讓沙律更添滋味。Vegan Hummus Wrap ($58)墨西哥卷外脆內軟,裡面包著滿滿的菠菜、胡蘿蔔絲、feta cheese、牛油果醬以及鷹嘴豆泥。整個wrap 非常豐富,層次分明,非常美味,而且十分飽肚。飲品方面,我們點了Flat white和 Cappuccino (各$45) 。咖啡豆濃郁,口感順滑。見到店內設有包裝咖啡豆供選購。店員最後還送了兩粒Comvita麥蘆卡蜂蜜潤喉糖給我們,這款UMF10+ 的喉糖具有消炎舒緩喉嚨的作用,一個字,正!沒想到健康餐份量那麼多,原來健康都可以好飽肚🤭。絕對會再光顧!

Vegan Hummus Wrap ($58)

2023-05-03
外賣自取
2023-05-02 71 瀏覽
行過見到有間健康沙律🥗咁岩又唔無好想食啲heavy嘢咁就入去食返餐有好多健康沙律配菜好開心揀左杯CREME BRÛLÉE CAFÉ LATTE好正揀咗呢杯邪惡嘢,希望啲沙律可以中和返坐係呢到飲住杯邪惡飲品睇住啲人咁fit、食得健康我諗呢一杯半杯不是什麼問題吧叫左Lynus's SaladSmoked Salmon WrapDaily Soup🥣Smoked Salmon Wrap好足料,簡直就係一路食一路咇出嚟啊個蛋好厚、菜都好freshLynus's Salad全部嘢新鮮得來,又唔會有草青味個醬汁調得好好味呢首沙律店真係嘅值得推介最後是日湯就係呢個蘑菇湯,個人嚟講好鍾意蘑菇湯呢個蘑菇湯做得好,睇吓啲蘑菇打成粗粒食落有口感、另外再加咗麵包粒脆脆地多重口感
行過見到有間健康沙律🥗

咁岩又唔無好想食啲heavy嘢
咁就入去食返餐

有好多健康沙律配菜好開心

揀左杯CREME BRÛLÉE CAFÉ LATTE

好正

揀咗呢杯邪惡嘢,希望啲沙律可以中和返

坐係呢到飲住杯邪惡飲品

睇住啲人咁fit、食得健康
我諗呢一杯半杯不是什麼問題吧

叫左Lynus's Salad
Smoked Salmon Wrap
Daily Soup🥣

Smoked Salmon Wrap
好足料,簡直就係一路食一路咇出嚟啊

個蛋好厚、菜都好fresh

Lynus's Salad
全部嘢新鮮得來,又唔會有草青味
個醬汁調得好好味
呢首沙律店真係嘅值得推介

最後是日湯就係呢個蘑菇湯,個人嚟講好鍾意蘑菇湯
呢個蘑菇湯做得好,睇吓啲蘑菇打成粗粒
食落有口感、另外再加咗麵包粒脆脆地
多重口感
2023-04-25 51 瀏覽
年紀開始大,真係要注意吓自己飲食。以前無肉不歡,但近來開始學人食沙律。呢日行開中環威靈頓街,見到呢間LITE,就入去試吓。入到鋪面一眼望晒,有4-5張枱供堂食。我揀咗『SEASAME SHREDDED CHICKEN SALAD』with Peanut butter sauce. 飲品就揀咗杯『Piccolo』咖啡同埋加多杯『Apple juice』。叫完野食就坐低等野食喇。等咗5-10分鐘到,野食就準備好喇。一望碗沙律第一印象係:『嘩,咁大碗!』,跟手就倒汁撈兩撈開餐。雞肉,粉皮,蔬菜撈埋啲汁一齊食,口感豐富之餘,味道仲相當唔錯。蘋果汁加左lemon,所以飲落好清新,消滯解渴。食完個餐,最後嘆埋杯咖啡,成個人好滿足又舒暢。😇
呢日行開中環威靈頓街,見到呢間LITE,就入去試吓。

入到鋪面一眼望晒,有4-5張枱供堂食。

蘋果汁加左lemon,所以飲落好清新,消滯解渴。
食完個餐,最後嘆埋杯咖啡,成個人好滿足又舒暢。😇
2023-04-24
2023-04-18 72 瀏覽
天氣越嚟越熱,加上香港天氣潮濕,好有懶惰感覺。去食返個提神早餐,為自己精神打打氣。以準備跟住繁忙的一天。威靈頓街 (幸運投注站附近),有間食肆叫LITE 。一進入去,好像去了我公司美國總部內,的其中一間餐廳。輕快的歌曲🎵,叫醒了我的靈魂。椰菜薯仔湯,不heavy,調味適中。薯仔蓉有口感,在口內散發回甜味。個人認為,加多點洋蔥🧅味,會更上一層樓。Wrap, 有vegetable 、carrot、avocado (牛油果),這個是非常聰明的配搭,牛油果加落啲卷,已經足以提升評分,又健康。加上carrot 非常爽口。如果能加橫切生洋蔥粒,口感更佳和香味更濃。不過,未必個個人都鍾意生洋蔥的味道。我叫了一杯,Espresso Tonic。因為之後要開會,不能喝酒精飲品。Espresso Tonic賣相好靚,像vodka + Espresso。非常醒神。

2023-04-18
$151 (早餐)
  • Vegan  Hummus  Wrap
  • Espresso  Tonic
2023-04-11 79 瀏覽
與友人(營養師)經過威靈頓街的營養餐廳,介紹了兩道超好吃的沙拉給我品嚐,兩道沙拉都非常美味! 其中的Caesar Salad實在是令人驚艷,內含新鮮的羅曼生菜、燒烤過的卡真雞胸肉、櫻桃番茄、水煮蛋、辣椒片,再加上素食凱撒沙拉醬,口感豐富,非常開胃。另外,Sesame Shredded Chicken Salad也是一道好看又好吃的沙拉,內含生菜、黃瓜、胡蘿蔔、綠豆粉絲、燒烤過的卡真雞胸肉,還有芝麻和花生醬汁,非常有特色。真的是讓人吃了忘不掉的絕佳體驗! 我們也點了一點東西吃,Iced Cacao Chocolate真的是一杯讓人驚豔的飲品,它的味道非常濃郁,充滿著濃濃的巧克力香氣,還帶有微微的苦味,非常適合喜愛重口味的人。另外,Earl Grey Tea也是一款非常優雅的茶飲,它的茶香非常清新,帶有淡淡的柑橘香氣,口感非常柔和,喝起來非常舒適,是一款讓人心情愉悅的好茶。不管是喝Iced Cacao Chocolate還是Earl Grey Tea,都是一個非常愉悅的體驗。現場還有做Gym的運動影片及樓上VIP房,與朋友閒談坐了一個早上,感覺美滿。

2023-04-10 52 瀏覽
LITE係中環比較新潮既店,見佢既主打係沙律同SMOOTHIES.我叫左個沙律,有火腿,牛油果,栗米,EGG,車厘茄等,每樣份量都唔少,MIX埋一齊食已好飽,而且樣樣都好健康,減到肥之餘又唔會覺得辛苦。SMOOTHIES我叫左個紫薯味,都幾特別,好香。而個餐湯係MUSHROOM SOUP,同平時飲開既好唔同,超多MUSHROOM蓉,調味唔多,夠清淡。最後仲有兩粒HONEY糖送比我添!中意呢度夠潮夠健康!
2023-02-24
2023-03-28 62 瀏覽
呢排夜晚成日都同朋友出去大飲大食, 喺晏晝真係要食番清淡同健康啲,所以我成日都會嚟中環呢間cafe 食lunch 或者食tea !佢哋有好6款吾同嘅Salad可以揀有,又健康又好食,cafe環境又乾淨又寬敞,坐得好舒服,最特色嘅係佢同一間健身中心連埋一齊,我見好多做完運動後生仔女都會係度食埋嘢!真係有健康又方便!😃我今日就order左⭐️Sesame Shredded Chicken Salad $78(Romaine, Cucumber, Carrot, Green Bean Noodle, Cajun Chicken Breast, Sesame, Peanut Butter Sauce)⭐️Daily Soup ( Mushroom) $38⭐️Latte$45Total 都係$161👍呢個lunch,真係好豐富,又有營養,食到我好滿足😃正!

真係有健康又方便!😃

我今日就order左
⭐️Daily Soup ( Mushroom) $38
⭐️Latte$45
Total 都係$161👍

呢個lunch,真係好豐富,又有營養,食到我好滿足😃正!

2023-03-21
2023-03-24 1351 瀏覽
平時經開見到呢間Lite店舖環境淨潔並好有空間感。主打健康食物,Menu 上面都有標明卡路里,岩晒需要控制飲食嘅朋友~Lite 逢星期六日會同一啲愛護動物嘅機構" Paws United Charity (PUC)" 舉行領養活動,十分有愛心及意思,而對於我呢個十分喜愛小動物嘅人嚟講,唔領養,都要去食支持下啦!今日就去食個healthy tea~ 呢度有空間感,播放住外國一啲jazz pop嘅歌,感覺好chill~店員都好nice~ Smoked Salmon Wrap 💲68墨西哥捲夠軟熟,放涼咗都唔會變乾硬。 包住有烚蛋、煙三文魚、洋蔥及沙律菜,再加上mustard yogurt dressing 入口夠fresh又惹味~ 健康嘅high protein之選,好味飽肚又健康~Chia Pudding 亞麻籽布丁 (256cal) $65燕麥脆脆、士多啤梨、藍莓、大量亞麻籽,含極豐富膳食纖維!餐廳而家仲係呢個蜜糖品牌合作,所以布丁入面加入左有機蜜糖,香甜而不膩,而且勁飽肚,我係食唔晒嘅.. 另外仲有有機蜜糖糖附送添~Matcha Latte $45 +$5 oat milk好香濃抹茶

平時經開見到呢間Lite店舖環境淨潔並好有空間感。

今日就去食個healthy tea~

Smoked Salmon Wrap 💲68
墨西哥捲夠軟熟,放涼咗都唔會變乾硬。 包住有

另外仲有有機蜜糖糖附送添~

Matcha Latte $45 +$5 oat milk
好香濃抹茶味,但又唔會苦澀,係我杯茶~

一定會再嚟!
2023-03-20
2023-03-24 60 瀏覽
上兩個月都去左旅行食得太瘋狂🤤所以依家係香港有機會都想食得健康啲💓中環嘅LITE裝修型格Lounge嘅地方夠大夠舒服😌好適合對健康有追求嘅大家黎chill下架-🥗LITE Caesar Salad 愷撒雜錦沙律 $88好大碗沙律 好夠飽架😋蛋白質有火雞雞胸肉🦃️同埋烚蛋補優質脂肪就有avocado🥑-🍮Chia Pudding 奇亞籽布丁 $65咁好味嘅甜品只係得256 cal咋🤤🤤仲有好多莓🍓🫐同香蕉🍌一個人食晒都冇罪惡感-🍵Matcha Espresso Fusion抹茶咖啡 $50搽茶咖啡都有寫卡路里 係253 cal有奶嘅飲品都算係咁~綠茶味好濃😋推薦呀

上兩個月都去左旅行食得太瘋狂🤤

咁好味嘅甜品只係得256 cal咋🤤🤤
仲有好多莓🍓🫐同香蕉🍌
一個人食晒都冇罪惡感

搽茶咖啡都有寫卡路里 係253 cal
有奶嘅飲品都算係咁~
綠茶味好濃😋推薦呀

2023-03-21
5 分鐘 (堂食)