2022-05-11 251 瀏覽
假日黎到西貢周圍行下,放鬆下,睇下海😌第一站首先去左Little Cove Espresso食個brunch先。呢間cafe真係好多人黎食,當日11點左右去到已經坐滿曬人,坐低一陣已經見到出面條人龍排到越黎越長。建議如果想黎食既話早少少黎。餐廳環境好舒服,有室外同室內既位置,感覺坐出面應該都幾chill~不過今次我就坐左室內。    1⃣️French Toast($98) 黎到呢度必點既🤩成碟舖滿果仁同花瓣,淨係賣相已經加曬分!French Toast外面脆內面軟,配上mascarpone cheese。另外碟上面既除左有靚靚花瓣之外,仲有開心果碎、肉桂粉,個底仲有蜜糖🤤成個french toast食落好有驚喜!  2⃣️Pulled Pork Benedict($138) 呢個比預期更好食!賣相靚不在話下,sourdough rye配上海量既手撕豬肉、水波蛋、荷蘭醬、清爽既青蘋果絲,好正~  3⃣️Chai Latte($38) Chai Latte香港好似唔算好多地方有,飲落帶香料香,味道唔錯🥰
  1⃣️French Toast($98)

french toast

2⃣️Pulled Pork Benedict($138)

pulled pork benedict

3⃣️Chai Latte($38)

chai latte
pulled pork benedict
2022-05-10 86 瀏覽
由馬鞍山出發行山,到達終點西貢時己經到了下午茶時間,在Little Cove 慶幸地有位。(記得上一次無緣試這個地方)當天很多人,我們坐在室外,比我想像中舒服。雖然枱有些窄,但只是吃一個下午茶,都可以的。我們問侍應什麼好吃,他很友善地推介了French Toast 和 Pulled Pork Benedict. 說很多人都選擇這兩個。我們選擇了後者,前者下次再來時才試吧,因為行山前已經吃了很多甜品,用晒當日的quota🤪. 飲品方面,他說咖啡是他們的speciality, 所以叫了一杯大latte.本身沒有抱着什麼大的期望,所以當食物和飲品來到時,有些驚喜!Pulled Pork Benedict 肉質啱啱好,我以為會偏乾。配埋沙律醬和流心蛋黃,食到我津津有味😋。杯latte賣相一流,味道香濃😊。一路食,一路感受當天熱鬧的氣氛,好正👍🏻

Latte
杯latte賣相一流,味道香濃😊。

一路食,一路感受當天熱鬧的氣氛,好正👍🏻
2022-03-16
Latte
𝘱𝘶𝘳𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘭𝘦𝘢𝘯, 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘩𝘦𝘢𝘷𝘦𝘯 𝘰𝘯 𝘦𝘢𝘳𝘵𝘩🤍𝘢𝘸𝘸𝘸🥺 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘦 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘣𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘮𝘦 𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘰 𝘢𝘶𝘴𝘵𝘳𝘢𝘭𝘪𝘢 🇦🇺𝗠𝗶𝗱𝗱𝗹𝗲 𝗘𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗯 $𝟭𝟯𝟬(𝘸/ 𝘨𝘳𝘢𝘴𝘴 𝘧𝘦𝘥 𝘭𝘢𝘮𝘣 𝘴𝘩𝘰𝘶𝘭𝘥𝘦𝘳, 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘤𝘢𝘶𝘭𝘪𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳, 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘱𝘦𝘢, 𝘱𝘶𝘮𝘱𝘬𝘪𝘯 𝘩𝘶𝘮𝘮𝘶𝘴, 𝘬𝘢𝘭𝘦, 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘢𝘯𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺, 𝘴𝘶𝘮𝘢𝘤, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘯𝘵 𝘺𝘰𝘨𝘶𝘳𝘵)𝘵𝘰𝘵𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘢𝘮𝘢𝘻𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘢𝘴 𝘪’𝘷𝘦 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘵𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦-𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘭𝘢𝘮𝘣 𝘴𝘵𝘦𝘸 𝘢𝘯𝘥 𝘭𝘢𝘮𝘣 𝘳𝘢𝘤𝘬 𝘣𝘦𝘧𝘰𝘳𝘦𝘥𝘪𝘥𝘯’𝘵 𝘬𝘯𝘰𝘸 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘩𝘳𝘦𝘥𝘥𝘦𝘥 𝘭𝘢𝘮𝘣 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘴𝘶𝘤𝘩 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩𝘰𝘶𝘵 𝘭𝘰𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵’𝘴 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘪𝘯𝘤𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴𝘴𝘺 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 👅 𝘢𝘭𝘭 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘸𝘦𝘯𝘵 𝘴𝘰𝘰𝘰𝘰𝘰 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴𝘴𝘴

𝗠𝗶𝗱𝗱𝗹𝗲 𝗘𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗯 $𝟭𝟯𝟬
𝘢𝘭𝘭 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘸𝘦𝘯𝘵 𝘴𝘰𝘰𝘰𝘰𝘰 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦𝘴𝘴𝘴🌶

𝗠𝗶𝗱𝗱𝗹𝗲 𝗘𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗯

𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗮𝗴𝘂 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲 $𝟭𝟮𝟴
(𝘸/ 𝘴𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘴𝘴 𝘧𝘦𝘥 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘤𝘩𝘶𝘤𝘬, 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘢𝘳𝘮𝘦𝘴𝘢𝘯)

𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗮𝗴𝘂 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲

𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 (𝗛𝗼𝘁) $𝟰𝟬

𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 (𝗛𝗼𝘁) $𝟯𝟬
𝗠𝗶𝗱𝗱𝗹𝗲 𝗘𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗯
𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗮𝗴𝘂 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲
2022-05-10 59 瀏覽
𝘸𝘩𝘰 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘵𝘰𝘰𝘵𝘩 🍯👅?𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟴(𝘸/ 𝘢𝘳𝘵𝘪𝘴𝘢𝘯 𝘣𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦, 𝘱𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰, 𝘮𝘢𝘴𝘤𝘢𝘳𝘱𝘰𝘯𝘦 , 𝘳𝘰𝘴𝘦, 𝘤𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘰𝘯𝘦𝘺)𝗖𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲 $𝟴𝟱(𝘸/ 𝘣𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢, 𝘤𝘢𝘤𝘢𝘰, 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘮𝘪𝘭𝘬, 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵, 𝘤𝘢𝘤𝘢𝘰 𝘯𝘪𝘣𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴)

𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟴

𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁

𝗖𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲 $𝟴𝟱

𝗖𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲

𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁
𝗖𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗣𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗲
二訪Little Cove,因為太好食,所以要再寫多次食評,荼毒下大家🤪🤪(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑French Toast($98)因為今次係食左Lunch,行完鹽田梓出番黎有啲肚餓想食下午茶,所以我地只係叫左French toast share🤪🤪🤪因為呢個係上次去食冇叫到,但見到枱枱都叫好吸引,所以今次一定要食番😎😎😎2次去都咁多人叫,真係完全冇令人失望🥹🥹見到相都想再食😂😂佢既toast係超級外脆內軟,加埋佢既中間白色mascarpone Cheese,同埋旁邊既蜜糖同開心果碎碎,一啖放入口個口感🤩🤩🤩🤩叫一碟每人分一舊完全係唔夠食,好想搶埋對方個舊食🤨Banana and mixed berries smoothie($48)呢個係有少少失望既🥲🥲味道黎講都飲得出香蕉🍌同藍莓🫐味,但傍個texture就偏水狀啲,同埋好多空氣泡,個人會鍾意飽肚感重啲既Smoothie多啲🙈🙈價錢:🌕🌕🌗🌑🌑同平時cafe價錢差不多,但其實係西貢呢個遊客區黎講都叫可接受,食物份量都唔細,屬於Aussie Size🤪🤪🤪達情可以睇番上一次個post🤩🤩交通:🌕🌕🌕🌑🌑呢個上次都提過喇今次就

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
French Toast($98)
叫一碟每人分一舊完全係唔夠食,好想搶埋對方個舊食🤨

價錢:🌕🌕🌗🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌑🌑
呢個上次都提過喇今次就唔特別再打喇🤣🤣記得佢係位於近海傍個邊既街,去到一定唔會搵唔到,因為一定好多人等位🤪

環境:🌕🌕🌕🌖🌑
當日假期去超級多人排隊,但門口職員好好會問你想坐出面定入面,再盡量幫你安排,如果天氣好都建議可以坐下係出面chill下,但如果想影相就應該室內好啲喇🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
西貢而家多左好多特色
Cafe/餐廳,但我地都選擇黎多次🥰🥰一黎位置方便,二黎食物質素穩定😍😍其實食完個toast係食開左個胃仲肚餓左😂😂但因為後面好多人排緊隊廢是再落單阻到人地,下次去開西貢就開去食過😎
40 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-05-07 67 瀏覽
西貢除左比較避世仲有嘢好就係同港島一樣異國風情導致咖啡店和酒吧林立之間今次來到呢間好多人都被佢吐司聞名而來Cafe內有分內外位內外位置都多位置外邊可以享受陽光沐浴和遊客經過內裡則是欣賞咖啡香味的絕佳位置就算不是假日都依舊滿座٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ French Toast $98 (9/10)一上碟就發現好多花瓣裝飾絕對適合打卡的呢♪(´ε` )切落其實佢本身都有蜜糖牛油的味道不過追求有奶油的口感的話可以點蘸一些旁邊的Soft Cream Cheese白色圓圓的就是呢!原來用左Tiramisu所用的Mascarpone個人認為點左更好味~不過一開頭以為是溫泉蛋🤣🤣🤣♪ Spirulina Bowl $85 (7.5/10)呢碗絕對係外國人口味因為我好似未試過見到呢隻顏色原來係螺旋藻嘅色素雖然呢個bowl有既嘢都係我想要既嘢有椰子呀香蕉草莓等好似smoothie感但我唔係特別偏好不過面頭料幾多 有多重口感● Banana & Mixed Berry Smoothie $48 (7.5/10)呢杯嘢感覺就真係真材實料既不過都感覺到香蕉味偏重Berries味

西貢除左比較避世

外邊可以享受陽光沐浴和遊客經過
內裡則是欣賞咖啡香味的絕佳位置
就算不是假日都依舊滿座
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♡ French Toast $98 (9/10)
一上碟就發現好多花瓣裝飾
絕對適合打卡的呢♪(´ε` )
切落其實佢本身都有蜜糖牛油的味道
不過追求有奶油的口感的話
可以點蘸一些旁邊的Soft Cream Cheese
白色圓圓的就是呢!
原來用左Tiramisu所用的Mascarpone
個人認為點左更好味~
不過一開頭以為是溫泉蛋🤣🤣🤣

♪ Spirulina Bowl $85 (7.5/10)
呢碗絕對係外國人口味

不過都感覺到香蕉味偏重
Berries味道就唔算多
自己會比較希望雜莓味多d
因為唔太鍾意香蕉口感呢

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
Cafe開揚近海而且中心附近
環境方便吸引好多人客
服務員都比較熱情好客
不過需要用英文溝通٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
食品方面就還好啦
因為本身價錢唔平
個人唔算太好西洋風
不過如果對正外國口味既話可能會好鍾意!
2022-05-06 62 瀏覽
西貢🏝超人氣純白cafe🍰上次黎西貢行山已經一早bookmark左呢間人氣cafe🤩點知見到條龍…忍痛放棄左😂再次黎西貢玩見到條龍短左好多即刻排隊,等左3、4個字就有得入啦😊餐廳好大都好多位,所以其實冇想像中等咁耐☺️裝修以純白為主,真係好適合西貢呢個地方🤗叫左幾樣餐廳嘅招牌菜式試下~❣️Chicken Salad($125)首先不得不讚食物嘅份量非常多,絕對對得住個價錢~雞肉類似阿拉伯烤肉,👦🏻話落左Cajun燒~所以係香料味好重且帶少少辣🤪雞肉燒得啱啱好,唔算好juicy但都唔會過老揩口🤩沙律有半個牛油果、唔同嘅沙律菜、青瓜、少量水牛芝士同埋藜麥🍀配搭非常豐富😻加埋少少開心果碎絕對係健康好味飽肚之選🫶❣️Pulled Pork Benedict($138)下面有兩塊多士墊住,中間夾左大量手撕豬肉,最上面就係隻蛋🪺豬肉嘅味道同上面個阿拉伯雞好相似🤣都係香料重少辣多士同豬肉都沾上左大量荷蘭醬,我本人幾鐘意食荷蘭醬所以就覺得好啱心水❤️手撕豬肉唔會好韌好多肉汁💦Egg Benedict 流心效果滿分💯❣️French Toast($98)其實食完2個main都已經好飽🙈但見到呢個toast係餐廳名
西貢🏝超人氣純白cafe🍰
上次黎西貢行山已經一早bookmark左呢間人氣cafe🤩
點知見到條龍…忍痛放棄左😂

餐廳好大都好多位,所以其實冇想像中等咁耐☺️
裝修以純白為主,真係好適合西貢呢個地方🤗
叫左幾樣餐廳嘅招牌菜式試下~

❣️Chicken Salad($125)

首先不得不讚食物嘅份量非常多,絕對對得住個價錢~
雞肉類似阿拉伯烤肉,👦🏻話落左Cajun燒~
所以係香料味好重且帶少少辣🤪
雞肉燒得啱啱好,唔算好juicy但都唔會過老揩口🤩
配搭非常豐富😻加埋少少開心果碎絕對係健康好味飽肚之選🫶

❣️Pulled Pork Benedict($138)

下面有兩塊多士墊住,中間夾左大量手撕豬肉,最上面就係隻蛋🪺
豬肉嘅味道同上面個阿拉伯雞好相似🤣都係香料重少辣
手撕豬肉唔會好韌好多肉汁💦
Egg Benedict 流心效果滿分💯

❣️French Toast($98)

其實食完2個main都已經好飽🙈但見到呢個toast係餐廳名物就叫埋試下😂
French toast中文其實就係西多士🤣
不過呢個西多浸滿蜜糖,鋪滿糖霜、開心果仁同玫瑰花瓣🌹打卡滿分💯❣️
多士主要係蜜糖味同肉桂味混合😆
點埋中間pat mascarpone cheese令個多士滑啲~但味道就唔算好印象深刻,但都唔錯的~

❣️Banana & Mixed Berry Smoothie($48)

熱辣辣天氣飲杯清新smoothie 是必須的❗️
香蕉同莓味都飲到,唔算太甜
但去到底就有啲水~

總括嚟講我覺得係值得一排❗️
味道質素都好好,而且份量好足
食完心情都好左😆😆😆亦係打卡之選🥰
2022-04-10
20 分鐘 (堂食)
  • Pulled pork benedict
疫情終於緩和,假日到西貢走走看看海,呼吸新鮮空氣,吃吃美食。星期日到達時未到中午12點,店舖已坐滿,亦有不少人等候,還好等了約15分鐘便能入座。天氣較熱,選了室內。Pulled Pork Benedict: 鹹食點了Pulled Pork Benedict,手撕豬肉調味帶香料味,荷蘭汁濃厚之餘也帶點中東香辛料的味道,比一般更有特色,可說是曾吃過中最岀色的荷蘭汁。豬肉配上蛋,再加上特色荷蘭汁及酸種麵包,上方的少許青蘋果,整體非常和諧,很好吃。Quinoa Porridge: 為留肚及留quota食French Toast,點了一份健康的藜麥粥。藜麥粥暖暖的,加了蜂蜜及肉桂調味,搭配香蕉,藍莓及合桃,感覺腸胃被淨化了。好吃但份量有點太多,一人吃的話應該會過飽。French Toast: 吃完主食點了一份French Toast作甜品。一上菜便聞到肉桂香,喜愛肉桂的我感到很滿意。吐司邊煎得微微帶焦,內裡有彈性而帶點濕潤,配上肉桂糖,玫瑰及開心果,令人非常滿足。原以為中間的是雪糕,誰不知是配Mascarpone,塗上吐司上同吃是另一番風味,友人更愛此吃法,我個人則愛沾更多糖漿。店家裝修簡潔,店

Quinoa  Porridge

French  Toast

店家裝修簡潔,店舖位置近海,亦有不少外國人光顧,感覺真像去了旅行一般,食物質素很高,未能岀國能在此有少少旅行感亦是令人滿足。
2022-04-24
15 分鐘 (堂食)
Quinoa  Porridge
French  Toast
2022-05-04 38 瀏覽
朋友去西貢走走,見朋友推介,所以過去試吓!估唔到平日都多人!order 咗 French Toast $98French Toast ,佢面包係丹麥吐司,加上糖霜,大量肉桂粉、開心果仁、同乾玫瑰鬆脆、又甜,好味!pulled pork benedict $138有兩片酸種包,手撕肉五香味足,加上水波蛋同荷蘭汁,好難唔好味😋😋另外,order 咗 matcha latte ,flat white味道就比較普通,唔算特別。不過,加埋環境、食物,感覺去咗澳洲,一解相思之苦😊大家可以一試❤️
朋友去西貢走走,見朋友推介,所以過去試吓!

估唔到平日都多人!

order 咗
French Toast $98

鬆脆、又甜,好味!

pulled pork benedict $138

味道就比較普通,唔算特別。

不過,加埋環境、食物,感覺去咗澳洲,一解相思之苦😊

大家可以一試❤️
2022-05-03
10 分鐘 (堂食)
2022-05-01 77 瀏覽
A super busy Cafe in Sai Kung town - you will always see people queueing up even though amid the 5th wave of COVID in Hong Kong. I came back during the weekday and had some good experience here.Coffee and service was all good. You’d just need to bear with some of them when they had too many visitors.
Cakes
Latte
Sourdough with avocado  and  chicken
2022-04-30 75 瀏覽
去得西貢唔可以揀假期,會塞到水洩不通,雖然無咗外國遊客,但留港消費嘅香港人都需要找找戶外空間抖抖氣。呢間人氣咖啡店☕️,有室外室內照顧唔同需要嘅客人,無論正餐或是飲杯咖啡☕️都一樣可以😌———————————————————————————🍽𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 🍞💬佈滿榛果同杏仁碎伴法式多士,加埋雲尼拿雪糕🍦,將法國🇫🇷旅行嘅回憶一一返晒嚟,夠晒甜蜜😌.🍽𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙍𝙖𝙜𝙪 𝙋𝙖𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚🍝💬牛面肉腍身嫩肉,闊條麪掛汁更好,蕃茄醬汁濃厚,唔會太膩,但味道只屬一般,滿足感不高🥹.☕️𝘽𝙖𝙧𝙞𝙨𝙩𝙖’𝙨 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩💬有得揀黑白配/1+1都一定會叫,喜歡奶泡咖啡☕️可以有拉花滿足下又可以飲到咖啡豆嘅原味道,貪心之選😏
———————————————————————————
🍽𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 🍞
🍽𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙍𝙖𝙜𝙪 𝙋𝙖𝙥𝙖𝙧𝙙𝙚𝙡𝙡𝙚🍝
☕️𝘽𝙖𝙧𝙞𝙨𝙩𝙖’𝙨 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩
一間喺西貢嘅人氣食店,食物賣相同味道都幾好嘅,同埋份量都多,不過排隊條人龍就真係嚇💩人🤣今日叫咗:1. Breakfast Bowl ($130)👍🏼👍🏼2. Pull Pork Benedict ($138)👍🏼3. Cappuccino (Large) $48👍🏼4. Latte (Large) $48👍🏼👍🏼兩個人埋單$364,店員友善,服務態度唔錯㗎👍🏼俾個貼士大家,假期通常8:30am前嚟到係唔使點排隊嘅😘

Breakfast  Bowl

Pull  Pork  Benedict

3. Cappuccino (Large) $48👍🏼
Cappuccino  (Large)

4. Latte (Large) $48👍🏼👍🏼
Latte  (Large)

兩個人埋單$364,店員友善,服務態度唔錯㗎👍🏼

俾個貼士大家,假期通常8:30am前嚟到係唔使點排隊嘅😘
Breakfast  Bowl
Pull  Pork  Benedict
Cappuccino  (Large)
Latte  (Large)
2022-04-23 99 瀏覽
西貢好出名既café 之一遠處見到排長龍既,就知道係佢餐廳座位不少,所以唔算等好耐大約排了30分鐘左右可以選擇住室外或室內建議天氣好既日子,可以選擇室外而且有竉物都可以於室外一同食用因為室內設計為圓拱型,聲音較集中如果室內人數聚多,會比較嘈Beef Ragu Papardelle 牛肩肉番茄醬闊條麵 $128(Claw Conked Grass Fed Beef Chuck, Roasted Tomatoes & Parmesan 慢煮草飼牛肩肉,烤蕃茄及巴馬臣芝士)分量不少,足夠兩個女生食用牛肩肉煮得好淋好入味👍🏻另外闊條麵都煮得剛剛好,唔會話太硬或太淋👍🏻推介👍🏻French Toast 法蘭西多土 $98(Artisan Brioche, Pistachio, Mascarpone, Rose,Cinnamon & Honey厚切工匠法式奶麵包,開心果碎,意大利軟芝士。玫瑰,玉桂及蜜糖)餐廳必食推介! 🤩🤩外型吸引之餘,味道都相當不錯👍🏻👍🏻多士外舖滿密密的開心果碎和玫瑰,相當吸睛多士烤得十分鬆脆👍🏻另外配上開心果碎和蜜糖令整體味道更升華👍🏻Matcha Latte 有機抹茶拿鐵
西貢好出名既café 之一
遠處見到排長龍既,就知道係佢
餐廳座位不少,所以唔算等好耐
大約排了30分鐘左右
可以選擇住室外或室內
建議天氣好既日子,可以選擇室外
而且有竉物都可以於室外一同食用
因為室內設計為圓拱型,聲音較集中
如果室內人數聚多,會比較嘈

慢煮草飼牛肩肉,烤蕃茄及巴馬臣芝士)
分量不少,足夠兩個女生食用
牛肩肉煮得好淋好入味👍🏻
另外闊條麵都煮得剛剛好,唔會話太硬或太淋👍🏻推介👍🏻

French Toast 法蘭西多土 $98
Cinnamon & Honey
厚切工匠法式奶麵包,開心果碎,意大利軟芝士。
玫瑰,玉桂及蜜糖)
餐廳必食推介! 🤩🤩
外型吸引之餘,味道都相當不錯👍🏻👍🏻
多士外舖滿密密的開心果碎和玫瑰,相當吸睛
多士烤得十分鬆脆👍🏻
另外配上開心果碎和蜜糖
令整體味道更升華👍🏻
French Toast 法蘭西多土

Matcha Latte 有機抹茶拿鐵 $50
(Organic Matcha Powder有機抹茶粉)
抹茶拿鐵香滑
餐廳更用了有機既抹茶粉
比較健康👍🏻
但略嫌味道偏淡
Matcha Latte 有機抹茶拿鐵

之後再外賣左兩款蛋糕
Raw Passionfruit Cake 熱情果蛋糕$55
味道好清新,充滿住熱情果既香味
另外,餅底係用堅果壓製而成
素食者都可以食用的甜品
Raw Passionfruit Cake 熱情果蛋糕

Raw Chocolate Pistachio Slice 朱古力開心果條 $40
口感有小小似Energy bar
食朱古力都想食得健康小小,非呢個莫屬了
朱古力mouse 蛋糕中的開心果可以增加口感👍🏻
French Toast 法蘭西多土
Matcha Latte 有機抹茶拿鐵
2022-04-17 85 瀏覽
入到黎西貢當然係想Chill下~但我基本上嚟親都見到佢大排長龍😫但今次實在好想試吓佢所以就算要排隊都排咗10分鐘!真係好想試到佢!同朋友叫咗三個主食 真係冇後悔🥹💛💛Red Dragon勁fresh勁smooth🤍入口超清新!💛French Toast好脆好大塊~開心果碎+100分😍💛Pulled Pork BenedictSourdough 一啲都唔硬豬肉絲味道質地都好好 唔會太鞋👍🏻💛Ice Latte💛Ice Cappuccino全部都好好食😋 完全冇失望價錢當然唔係特別抵食,同一般Cafe差唔多~但呢間真係睇得又食得😍👍🏻👍🏻店員們都好nice 絕對唔會有催你走嘅感覺☺️整體嘅感覺真係好舒服 好放鬆🥹(除咗見到好多人排隊會有少少壓力🤣)整體評分:💛💛💛💛💛
入到黎西貢當然係想Chill下~
但我基本上嚟親都見到佢大排長龍😫

同朋友叫咗三個主食 真係冇後悔🥹💛

💛Red Dragon
勁fresh勁smooth🤍入口超清新!

💛French Toast

豬肉絲味道質地都好好 唔會太鞋👍🏻

💛Ice Latte
💛Ice Cappuccino

全部都好好食😋 完全冇失望
價錢當然唔係特別抵食,同一般Cafe差唔多~
但呢間真係睇得又食得😍👍🏻👍🏻
店員們都好nice 絕對唔會有催你走嘅感覺☺️
整體嘅感覺真係好舒服 好放鬆🥹
(除咗見到好多人排隊會有少少壓力🤣)
整體評分:💛💛💛💛💛

• Red  Dragon
  • Pulled  Pork  Benedict
2022-04-16 142 瀏覽
放假入西貢行下終於有機會嚟little cove食下全白裝修已經好舒服Staff推薦我地食smoothie bowlSmoothie好香好滑配上果仁、椰子脆片、新鮮士多啤梨幾fresh,唔錯之後再食多咗個多士唔記得咗個名係咩😂不過一見到流哂出嚟嘅芝士已經覺得好正內餡有牛油果、蛋、煙肉好好味伴碟係啲蕃茄醬有少少辣味沾埋食好惹味放假入黎西貢chill下食下野飲杯咖啡真係舒服同埋見到有好多人食French toast下次黎一定要試下先!
放假入西貢行下
終於有機會嚟little cove食下
全白裝修已經好舒服

Staff推薦我地食smoothie bowl
Smoothie好香好滑
配上果仁、椰子脆片、新鮮士多啤梨
幾fresh,唔錯

之後再食多咗個多士
唔記得咗個名係咩😂
不過一見到流哂出嚟嘅芝士已經覺得好正
內餡有牛油果、蛋、煙肉
好好味
伴碟係啲蕃茄醬
有少少辣味
沾埋食好惹味

放假入黎西貢chill下
食下野飲杯咖啡真係舒服
同埋見到有好多人食French toast
下次黎一定要試下先!