2022-04-16 142 瀏覽
放假入西貢行下終於有機會嚟little cove食下全白裝修已經好舒服Staff推薦我地食smoothie bowlSmoothie好香好滑配上果仁、椰子脆片、新鮮士多啤梨幾fresh,唔錯之後再食多咗個多士唔記得咗個名係咩😂不過一見到流哂出嚟嘅芝士已經覺得好正內餡有牛油果、蛋、煙肉好好味伴碟係啲蕃茄醬有少少辣味沾埋食好惹味放假入黎西貢chill下食下野飲杯咖啡真係舒服同埋見到有好多人食French toast下次黎一定要試下先!
放假入西貢行下
終於有機會嚟little cove食下
全白裝修已經好舒服

Staff推薦我地食smoothie bowl
Smoothie好香好滑
配上果仁、椰子脆片、新鮮士多啤梨
幾fresh,唔錯

之後再食多咗個多士
唔記得咗個名係咩😂
不過一見到流哂出嚟嘅芝士已經覺得好正
內餡有牛油果、蛋、煙肉
好好味
伴碟係啲蕃茄醬
有少少辣味
沾埋食好惹味

放假入黎西貢chill下
食下野飲杯咖啡真係舒服
同埋見到有好多人食French toast
下次黎一定要試下先!
是日天朗氣清,行完破邊洲、撿豬灣後決定食個靚女late lunch,揀咗一直都想試嘅Little Cove。小店人氣高企,基本上每次經過都要排隊,下晝三點左排咗大約十分鐘算是幸運,我哋入座後同樣人龍不絕。Chocolate Beetroot Latte $38另一半最鍾意試古靈精怪產品,見到紅菜頭朱古力咁有特色就叫咗嚟試。成品啡紅色,飲落有丁點紅菜頭味,係一杯好味嘅朱古力奶。Pulled Pork Benedict $120本身唔算好鍾意Pulled pork,覺得似煲湯肉,好彩依度嘅唔太嚡,燒烤醬調味得宜,流心蛋汁令成個口感更濕潤。Chicken and Hazelnut Dukkah on Sourdough $110原本諗住補充一下蛋白質而叫嘅雞胸,估唔到咁有驚喜。雞肉孜然、芫茜等香料味濃,肉質嫩滑,加上鹹香feta同rocket,成個口感好豐富,帶滿滿中東異國風情,食到最後仍然覺得美味滿足。離開時已默默盤算住要再訪,期待!
Chocolate Beetroot Latte $38
Pulled Pork Benedict $120
離開時已默默盤算住要再訪,期待!
10 分鐘 (堂食)
2022-04-11 73 瀏覽
喺西貢keep住有人龍嘅cafe今次好好彩,排咗20分鐘到就有位✨🍴Pulled Pork Benedict ($138)Egg Benedict 個Hollandaise sauce好重要我覺得呢度做得好出色👍🏻👍🏻加分豬肉絲好多,絲得好幼,食落一啲都唔嚡口放面嘅青蘋果絲亦幫助中和咗啲油膩感🍴Chicken Sourdough ($115)上枱時覺得好有中東味道😂香料味好濃,雞肉都嫩滑配埋羊奶芝士一齊食,味道更豐富👍🏻☕️Flat white ($48)一杯house blend一杯fruity blend兩杯都有水準👍🏻👍🏻見到好多人食French Toast,好想試呀☺️但真係好飽…..唯有留返個藉口下次再嚟😆
喺西貢keep住有人龍嘅cafe
今次好好彩,排咗20分鐘到就有位✨

🍴Pulled Pork Benedict ($138)
我覺得呢度做得好出色👍🏻👍🏻加分
豬肉絲好多,絲得好幼,食落一啲都唔嚡口
放面嘅青蘋果絲亦幫助中和咗啲油膩感

🍴Chicken Sourdough ($115)
上枱時覺得好有中東味道😂
香料味好濃,雞肉都嫩滑
配埋羊奶芝士一齊食,味道更豐富👍🏻

☕️Flat white ($48)
一杯house blend一杯fruity blend
兩杯都有水準👍🏻👍🏻

見到好多人食French Toast,好想試呀☺️
但真係好飽…..
唯有留返個藉口下次再嚟😆
2022-04-05 544 瀏覽
⌇ l i t t l e c o v e e s p r e s s o
“ 🇫🇷 “ French Toast ( $ 9 8 ) Artisan Brioche, Pistachio, Mascarpone, Rose, Cinnamon & Honey“ 🐟 “ Smoked Salmon on Sourdough Rye ( $ 1 1 2 )with Za'atar Spice, Rocket, Labneh & Lemon“ 🍳“ Pulled Pork Benedict ( $ 1 3 8 )with Poached Egg, Spinach, Apple Cider Hollandaise, Green Aople & Mint on sourdough“ 🥑 “ Smashed Avocado on Sourdough Rye ( $ 9 0 )with Hazelnut Dukkah & Feta“ 🍵 “ Matcha Latte ( $ 4 0 ) Finally a relaxing afternoon in this cozy cafe in

“ 🇫🇷 “ French Toast ( $ 9 8 )

with Hazelnut Dukkah & Feta

“ 🍵 “ Matcha Latte ( $ 4 0 )
Matcha Latte

Finally a relaxing afternoon in this cozy cafe in Sai Kung, what else can i ask for☀️☺️

Little Cove Espresso
🌊西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
Matcha Latte
  • French Toast
2022-04-04 124 瀏覽
同朋友喺西貢附近行完山,再訪呢間餐廳味道依然咁好味😋入到西貢玩,除咗食街知巷聞的菠蘿包,依家可以多一個選擇,呢間輕食咖啡店湊落唔少人氣,都值得一試哦❤️ 每次嚟都要排隊,好彩都係半個鐘內。是次點餐係我心目中Top3推薦的,排名不分先後:- Chicken Salad - French Toast- Beef Ragu Papardelle總結: 食物比飲品更勝一籌,室外露天位夠Chill
同朋友喺西貢附近行完山,再訪呢間餐廳味道依然咁好味😋

是次點餐係我心目中Top3推薦的,排名不分先後:
- Chicken Salad
- French Toast
- Beef Ragu Papardelle

總結: 食物比飲品更勝一籌,室外露天位夠Chill
  • French Toast
  • Beef Ragu Papardelle
  • Chicken  Salad
Australian vibes for the excellent weekend ✌️☕️🇦🇺Sometimes we want to go out and enjoy some me time! If you feel tired of the Mon-Fri city life, come to Sai Kung and feel the Australian vibes in @littlecove.espresso ☺️🇦🇺🌞🙌🏻STRONGLY RECOMMENDED 🎉 *French 🍞 ToastSoft and quite airy texture with a bit of honey-sweet👏 *Red Dragon Smoothie BowlBananas, Dragon Fruit, Coconut milk, Green apple, mixed nuts, and walnuts Quite a large bowl, so suggest for two people if you also want to try other different di

STRONGLY RECOMMENDED 🎉
*French 🍞 Toast

*Red Dragon Smoothie Bowl

Quite a large bowl, so suggest for two people if you also want to try other different dishes🙊

French Toast HKD 98
很多dishes都好instagrammable所以叫了很多😚當中French Toast最好吃😋雖然很邪惡🤣但吃下去口感鬆軟也沒有很油膩 配蜜糖 剛剛好 有點surprise的是放久了 依然沒有淋了呢🤔👍

Red Dragon HKD 85
Smoothie bowl不是很多人也喜歡吃啦🤣mixed seeds很看個人口味 但我覺得這裏的red dragon挺好的🤔因為我已經很飽但還吃了大半碗🤣喜歡organic food 又愛Fresh口味的 必叫呢!

Smoked Salmon on Sourdough Rye HKD112
煙三文魚的量比我想像中的多!也算抵食呢!

Carrot Cake HKD 42
一向愛吃carrot cake就是愛它厚實又不太甜膩的口感☺️這裏的算不過不失啊
2022-04-03 301 瀏覽
【西貢清新異國風情Cafe - Little Cove Espresso】Overall嘢食唔差😋由其係食物賣相💯 店內裝修都靚靚囝囝 好天坐出面真係好chill~少題外話: 職員勁nice!🤩如果去完camp/行山有好多行裝,可以問佢放係店門口~食完輕鬆係西貢打返個白鴿轉都仲得(好多特色小店!!)😝Middle Eastern Lamb:Grass Fed Lamb Shoulder,Grilled Cauliflower Roasted Chickpea,Pumpkin Hummus,Kale,Dried Cranberry,Suman,Lemon and Mint Yogurt排緊隊已經比啲羊味吸引咗😋面頭有好大塊羽衣甘藍😹椰菜花撈南瓜蓉、蔓越莓乾同埋啲yougurt😻真係好好食,微微嘅南瓜香同微甜嘅乳酪🤤配搭椰菜花嘅口感,超好食🤩主角羊肩肉都好正,老實講騷味係有,但中東嘢嚟講唔係超級濃。肉質手撕嚟講唔算韌,雖然肉汁唔算多,但勝在肉味豐富同有南瓜蓉伴碟,真係食到停唔到口,接受到羊騷嘅話極力推介。👍🏻👍🏻👍🏻Smoothie Bowl — Red Dragon:Banana,Dra

Middle Eastern Lamb:
排緊隊已經比啲羊味吸引咗😋
面頭有好大塊羽衣甘藍😹
Middle Eastern Lamb

Smoothie Bowl — Red Dragon:
Banana,Dragon Fruit,Coconut Milk,Coconut,Pomegranate,Green Apple,Mixed seeds and Walnut
勁清新!超級refreshing😍 凍冰冰咁,去完西貢camping/行山食返碗一流!❤️
個火龍果base滑到呢😋 啲smoothie大碗到痴晒線🤪
面頭有南瓜籽、合桃、椰絲增添口感,令咁大碗嘅smootie食落唔會太寡
最緊要!打卡唔叫點得😍咁colourful✨

Iced Latte:
味道正常嘅凍拿鐵😗不過條竹飲管搞一下就斷咗😂
Iced  Latte

Middle Eastern Lamb
  • Red  Dragon
佢都算係西貢最受歡迎嘅cafe 一定會有長長人龍🌟嚟到當然要朝聖吓🥳環境靚 食物正 價錢平仲要唔收加一 絕對推介‼️.📌Pulled Pork Benedict $138呢個Toast好足料 主角手絲豬肉有海量😍香料味都幾重 仲有少少薄荷同apple cider調味 食落都幾惹味😋不過豬肉就有少少鞋 唔夠嫩滑 有少少似吞拿魚啲感覺🤣水波蛋配埋荷蘭醬一定冇得輸 隻蛋好流心 個醬微辣蛋黃味好濃 幾出色😚個sourdough有兩片 烘得好脆 不過就有啲油🥺好在有啲菠菜同青蘋果片 可以解下膩🍏.📌French Toast $98多士賣相好靚 見好多人都嗌 打卡啱晒💯呢到用左厚Brioche方包 口感鬆軟 外面煎到脆卜卜🍞牛油同奶香味好出🧈🥛但係同平時french toast唔同 佢唔會索蛋漿索到好濕同淋身😝個人覺得佢仲好食過nutmad🤫面頭有啲開心果同玫瑰花碎做裝飾 口感豐富啲 賣相都更加靚🌹另外仲加左肉桂粉同蜜糖 肉桂味超濃 鍾意食肉桂一定滿意🧡個toast沾滿晒蜜糖 夠晒香甜 多士脆卜卜 好有bbq燒麵包嘅感覺😎最正一定係中間舊mascarpone cheese 凍冰冰加埋暖笠笠嘅多士 係

📌Pulled Pork Benedict $138

📌French Toast $98
多士賣相好靚 見好多人都嗌 打卡啱晒💯呢到用左厚Brioche方包 口感鬆軟 外面煎到脆卜卜🍞牛油同奶香味好出🧈🥛但係同平時french toast唔同 佢唔會索蛋漿索到好濕同淋身😝個人覺得佢仲好食過nutmad🤫面頭有啲開心果同玫瑰花碎做裝飾 口感豐富啲 賣相都更加靚🌹另外仲加左肉桂粉同蜜糖 肉桂味超濃 鍾意食肉桂一定滿意🧡個toast沾滿晒蜜糖 夠晒香甜 多士脆卜卜 好有bbq燒麵包嘅感覺😎最正一定係中間舊mascarpone cheese 凍冰冰加埋暖笠笠嘅多士 係冰火嘅感覺❄️🔥口感輕盈軟滑 奶香超濃 有啲似clotted cream🤫

📌Red Dragon $85
Smoothie Bowl都好足料吸引🥣用左香蕉, 紅肉火龍果同椰子奶做base😚香蕉味好出 唔太食到火龍果同椰子味🍌面頭仲鋪滿椰子碎, 南瓜籽, 合桃, 紅石榴同青蘋果🥥🍏撈勻食口感超豐富 唔會好甜 好fresh 夠晒健康🤤而且好飽肚 抵食‼️
Red  Dragon

📌Chocolate Beetroot Latte (L) $48
拉花好靚🥰不過味道就麻麻🥺朱古力味好濃 似普通熱朱古力🍫飲唔到紅菜頭味 淨係得少少果甜味😢
Chocolate Beetroot Latte (L)

Red  Dragon
Chocolate Beetroot Latte (L)
2022-04-01 152 瀏覽
🍞 Smoked Salmon on Sourdough Rye🥣 Red Dragon西貢長期都人頭湧湧嘅cafe☕️☀️陽光通透環境舒適,每次去都有種渡假嘅感覺🏖~而且d staff親和有善🌈 西貢人表示,每次就算要排隊,都無阻係度食既意欲😆呢個未食但係顏色已經好吸引✨🤩,想來過健康輕食呢個會係個好選擇💪🏻! 用新鮮紅肉火龍果丶香蕉丶coconut milk打成smoothie入口冰涼好消暑,入口厚身有飽足嘅感覺。仲有mixed seeds & walnuts 做topping,口感清新豐富好食,配搭新穎~😋
🥣 Red Dragon

午餐
2022-03-31 148 瀏覽
今日大清早因為打針,特別山長水遠入咗西貢,打完針仍未夠9點半,行了一圈見到碼頭邊食肆已坐滿飲早茶嘅街坊。但今天好想找間咖啡店享受個悠閑早餐,所以再向前行入了海旁廣場,見到一間白色 cafe ,門口嘅露天座都差唔多坐滿,唯有選擇坐室內⋯⋯Pull Pork Benedict $138Breakfast Toastie $102 Strong Earl Grey $32Americano $40睇openrice 先知道 Pull Pork Benedict 係佢哋嘅招牌菜之一。肉絲充滿香料,masala ,黃姜粉,咖喱粉,黑胡椒,味道十分豐富,分量十足,相反兩片sourdough 好似太少了😅。一個女仔未必可以KO 一份,而且如果青蘋果絲多啲就更加好,感覺可以再 fresh D 。Bkt Toastie 雖然美中不足,但我喜歡佢嘅味道同口感。Cheddar cheese 有少少拉絲,牛油果片好多好滑,鋪在bacon 上面,味道好夾。 Tomato relish 味道偏淡,欠缺咗蕃茄嘅甜味同酸味,fried egg 嘅蛋黃如果可以流心就更 perfect 因為可以滲入多士裡面,呢個純屬個人

Pull Pork Benedict $138

Breakfast Toastie $102

Strong Earl Grey $32
Americano $40

Cheddar cheese 有少少拉絲,牛油果片好多好滑,鋪在bacon 上面,味道好夾。 Tomato relish 味道偏淡,欠缺咗蕃茄嘅甜味同酸味,fried egg 嘅蛋黃如果可以流心就更 perfect 因為可以滲入多士裡面,呢個純屬個人喜好。

Earl Grey & Americano 好大杯,食完個早餐都未飲完,仲可以一邊傾計,一邊再享受⋯⋯

2022-03-30
$150 (早餐)
  • Breakfast  Toastie
2022-03-27 96 瀏覽
疫情關係,差不多有一個多月冇出街食嘢,所以今日行完山⛰️就順便喺西貢市中心搵嘢食,行吓行吓經過呢間白色嘅餐廳,其實之前有幾次都想喺呢度食,但係每次都見好多人排隊,唯有放棄😅 不過今日嚟到見唔使排隊⋯⋯咁就即刻搵個位坐低啦,今日天氣涼涼哋坐戶外都幾舒服😊我叫咗一個Pulled Pork Benedict ($138) + 一杯Cappuccino (Large $48)。個Pulled Pork Benedict賣相幾靚,份量都好大吓,有兩片多士🍞上面舖咗菠菜🥬 手撕豬肉🥓 青蘋果絲🍏同埋一隻班尼迪蛋🥚 配上個黃色酸酸哋嘅汁,都幾醒胃😋⋯⋯杯Cappuccino個拉花都幾靚,味道就普普通通啦⋯⋯服務方面,店員都好友善👍🏼客人有需要亦會主動幫忙👍🏼👍🏼

杯Cappuccino個拉花都幾靚,味道就普普通通啦⋯⋯

服務方面,店員都好友善👍🏼客人有需要亦會主動幫忙👍🏼👍🏼
2022-03-26 259 瀏覽
西貢愈黎愈多特色餐廳,呢間可以話係最多人推介既人間,好多次經過都大排長龍,咁岩經過見到唔算好多人排就試下先😝😝😝(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑手撕豬蛋Benedict($128)賣相好澎湃,啲手撕豬多到滿瀉出黎!搭埋酸種麵包同半生熟蛋一流🤤要彈既地方係略嫌啲豬肉韌左少少🤏同咖哩味道都比較重,可以再清淡少少Breakfast Bowl($130)絕對係誠意十足既all day breakfast炒蛋又滑又香,啲薯仔又大條又好味,岩曬我呢個澱粉怪😎煙三文魚食極都仲有🤣🤣仲要好好味!牛油果正常發揮🥑,蕃茄仔加埋芝士好好食🤪咖啡叫左latte, 感覺一般般,唔夠之前我地寫tst個間好味🙉價錢:🌕🌕🌗🌑🌑人均消費約150蚊左右,cafe黎講唔算太平太貴,同埋份量真係好大份😂😂服務:🌕🌕🌕🌖🌑職員非常有禮貌同helpful😎當日聖誕節啲員工個個帶曬聖誕帽好有氣氛🎅🏻交通:🌕🌕🌕🌑🌑其實入到西貢就好易搵,但入西貢就要搭巴士🚌對大部分人黎講始終都唔算太方便既地點環境:🌕🌕🌕🌕🌘白色既環境好靚,岩曬打卡仲有好多户外座位,成個感覺都幾chill架🤪性價比:🌕🌕🌕🌗🌑我地第一次食呢間黎講覺得啲野食都ok

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
手撕豬蛋Benedict($128)
手撕豬Benedict

Breakfast Bowl($130)
絕對係誠意十足既all day breakfast
炒蛋又滑又香,啲薯仔又大條又好味,岩曬我呢個澱粉怪😎
煙三文魚食極都仲有🤣🤣仲要好好味!
牛油果正常發揮🥑,蕃茄仔加埋芝士好好食🤪
Breakfast  Bowl

價錢:🌕🌕🌗🌑🌑

服務:🌕🌕🌕🌖🌑

交通:🌕🌕🌕🌑🌑

環境:🌕🌕🌕🌕🌘
白色既環境好靚,岩曬打卡
仲有好多户外座位,成個感覺都幾chill架🤪

性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
我地第一次食呢間黎講覺得啲野食都ok, 而且比想像中大份好多🤣🤣女仔未必個個都食得曬一份🙊
後尾收到風聽朋友話其實而家水準已經俾之前差左啲啲🤏
但個環境加埋服務成個package咁睇其實都係好唔錯既選擇😌
15 分鐘 (堂食)
午餐
手撕豬Benedict
Breakfast  Bowl
  • Breakfast  bowl
2022-03-23 218 瀏覽
排咗15分鐘左右,就有得入座,應該算係快。樣樣都好食,攞碟又靚,未食完已經想帶屋企人再嚟。🥘<Shakshuka> $120🌟~椒味都幾重,個味好似羅宋湯;得3小片包,實在太少啦!🤣🥗<Chicken Salad> $125🌟~超大份,口感又豐富;雞好入味,同埋有肉汁🧊<Iced Latte> $48🍸<Passion fruit sour> $75🌟🥜< raw chocolate pistachio slice> $40 ~微甜;有咬口;有陣陣椰子味。📍 Little Cove Espresso (西貢)西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
排咗15分鐘左右,就有得入座,應該算係快

樣樣都好食,攞碟又靚,未食完已經想帶屋企人再嚟

🥘<Shakshuka> $120🌟
~椒味都幾重,個味好似羅宋湯;得3小片包,實在太少啦!🤣

🥗<Chicken Salad> $125🌟
~超大份,口感又豐富;雞好入味,同埋有肉汁
Chicken Salad

🧊<Iced Latte> $48
🍸<Passion fruit sour> $75🌟
Iced  Latte  &  Passion fruit sour

~微甜;有咬口;有陣陣椰子味
raw chocolate pistachio slice

📍 Little Cove Espresso (西貢)
西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖

2022-03-09
15 分鐘 (堂食)
Chicken Salad
raw chocolate pistachio slice
2022-03-22 86 瀏覽
Little Cove Expresso 相信呢間位於西貢海傍嘅Café 大家都唔陌生,佢哋提供好多vegan/ gluten-free嘅選擇。假日約11點嚟到等約20分鐘入座 (但人龍依然不斷!如果要趕船期/ 行山就要預早嚟啦!不過等待都係值得嘅😚)💚Green brunch 非常豐富嘅蔬菜拼盤,🥦 Broccolini 澳洲西蘭花苗口感嫩滑,營養價值高, 蘿蔔硫素係西蘭花成菜的20-50倍,裡面嘅芥子酶有效分解葡萄糖,達到防癌效果💪🏻🥑 牛油果熟度剛好,入口綿滑; 羽衣甘藍就脆卜卜,帶嚟雙重口感❤️‍🔥 水波蛋生熟度啱啱好,一切開蛋黃流心💯,Sourdough Rye bread 沾上蛋漿,配埋旁邊嘅南瓜鷹嘴豆泥,味道更上層樓❕🍴Scrambled Tofu 外貌同炒蛋有九成相似!豆腐同蕃茄以Turmeric 黃薑粉同 Harissa 突尼斯辣椒粉🌶️調味,入口有淡淡嘅咖哩味但唔辣,味道好有驚喜,打破咗我對豆腐煮法嘅認知😂伴菜嘅新鮮青瓜片同牛油果好清新,一濃一淡平衝味蕾 👍🏻 最後叫咗一杯Latte❤️📝邊素邊學:Sourdough 酸種麵包而是用麵粉中天然存在的野生酵母及乳酸菌來發酵,
Little Cove Expresso

💚Green brunch

🍴Scrambled Tofu
伴菜嘅新鮮青瓜片同牛油果好清新,一濃一淡平衝味蕾 👍🏻

最後叫咗一杯Latte❤️

📝邊素邊學:
Sourdough 酸種麵包而是用麵粉中天然存在的野生酵母及乳酸菌來發酵,過程中產生乳酸同其他酸性物質,為酸味嘅來源。天然發酵產品有利腸道健康,而酸性物質則可以降低升糖指數📈。同時,由於發酵時間長,更有效壓制植酸鹽 👿 (穀物類常見物質),釋放其鎖住嘅礦物質同營養🧬
呢一兩個月既假期大家無曬娛樂設施無曬地方去玩選擇點過呢?😆 相信好多人呢期都多左選擇去行山,早排我就同朋友去西貢行左一轉,見時間尚早仲係市中心盲選左一間高人氣高好評既Cafe打下卡,享受下Happy Tea Time🥰🐠Pulled Pork Benedict $128材料滿滿既一座小小Benedict山,由上而下有清新既青蘋果絲,水波蛋,滿滿既手撕豬肉配埋外脆內軟既酸麵包,豬肉既味道有少少中東食物既風味,香料味重,切開水波蛋後既蛋汁好creamy,流至整個麵包好惹味。🐠French Toast $98呢度個French Toast我好鐘意食👍🏻唔止打卡度高,味道都相當唔錯,吐司既外層脆脆地,上面有d開心果碎同mascarpone cheese,重蜂蜜同肉桂既味道,整體小小甜甜地,當日同朋友兩個人share食一人一半就覺得岩岩好,自己食曬有機會覺得太膩。🐠Latte $38 / Matcha Latte $40咖啡拉花好看有誠意,牛奶味比例適中,唯一覺得Matcha味可以再濃烈小小就更加完美👍🏻

🐠Pulled Pork Benedict $128

🐠French Toast $98