2024-02-17 40 瀏覽
如果冇人介紹真係唔會識黎,呢次係朋友推介話一定會讚先走左上黎,樓下門口係登打小街小巷入面,留意返好易行過龍,見到樓下門口咁樣,本來對呢次都冇乜期望,點知上到去既裝修佈緻異常吸引,服務態度亦非常一流,最傑出既竟然係食品質素,每一樣野都令我同朋友讚不絕口,完全忘記左個門口同小巷,只記得自己入左黎食左餐好好味既晚餐!!黑松露白湯前菜可以揀湯或者沙律,呢個黑松露白湯唔會令你覺得唔要得既果浸媒氣味,反而帶你走入黑松露湯既世界,Creamy又開胃,食完一啖落左肚就好想再食下一啖田園沙律有心思既伴碟,友人仲以為果啲係碟既花紋,點知一拎隻碟就發現係師傅用醋汁畫上既圖案,靚!車厘茄新鮮又甜,係啲菜可以再多啲就好了火魔醉蜆侍應將蜆上枱提醒客人小心一點之後,將酒淋上然後用火槍一點,WOW,紅紅烈火就咁升起,非常好既視覺享受,等佢冇咁熱既時候用手拎起隻蜆,上面有洋葱同醬汁,一啖連埋隻蜆入口,不得了,蜆新鮮唔在講,調味既出色為佢贏哂啲分數,兩個人一人幾隻好快就冇哂,呢個火魔醉蜆我大推墨魚汁海鮮燴意大利扁麵食海鮮最緊要係新鮮,今日呢間良心Cafe就做到了,任何一味餸都係有鮮味,呢味主食仲更加有淡淡既海水味存在,而
!!
黑松露白湯

田園沙律

火魔醉蜆

墨魚汁海鮮燴意大利扁麵
食海鮮最緊要係新鮮,今日呢間良心Cafe就做到了,任何一味餸都係有鮮味,呢味主食仲更加有淡淡既海水味存在,而同個墨魚汁又唔會太搶,好味!

法式香煎紅鯛魚配秘製白醬

個秘製白醬只能用出色去形容,點綴有香草、孜然粉加起撈埋,我相信用黎點咩都一樣會食不停口,魚肉堅實有咬口,配菜係香菇翠玉瓜同薯蓉,每一個配搭落個醬到都係有層次分別既味道

餐飲嗌左杯熱檸水同凍橙汁,用黎清淡返口腔入面既食物味道
2024-02-16
8 分鐘 (堂食)
  • 火魔醉蜆,
  • 法式香煎紅鯛魚配秘製白醬
好耐無約啲朋友出嚟飯聚,今次搵咗旺角一間樓上cafe💛靜靜哋可以傾下偈。 以前中學時期,去啲樓上cafe好多時中伏,今時今日好多樓上cafe嘅食物質素都做到好高水準。 我同朋友叫咗兩個set,另外加咗個檯檯必點嘅招牌菜火魔蜆 。 火魔蜆加入咗辣椒香蒜牛油同蜆肉一齊炒,惹味十足, 上檯之後記得好準備好大家嘅手機,職員會喺上檯嘅時候倒上酒即時冒出火焰🔥,啱晒打卡。 每個set都跟一個是日餐湯或者田園沙律🥗。我哋每樣叫咗一份。 是日餐湯係洋葱湯🧅,個湯好甜,洋蔥味香濃。仲配埋香脆嘅法包,點湯一流。 田園沙律用料新鮮,食落夠fresh。 主菜方面揀咗法式香煎紅鯛魚配備製白汁🐟,魚皮煎得夠香脆,肉質嫩滑,配埋creamy嘅白汁就恰到好處。 墨魚汁海鮮燴意大利扁麵墨汁香濃🦑,海鮮方面有蝦🦐、青口、大蜆,為成個意大利扁麵增添不少海鮮甜味,不過食完成個咀都黑晒。 餐茶方面點咗杯美式咖啡☕️同橙汁🧃。

田園沙律用料新鮮,食落夠fresh。

餐茶方面點咗杯美式咖啡☕️同橙汁🧃。
2024-01-24
2024-02-07 30 瀏覽
呢間樓上Cafe喺大廈嘅18樓,可以望到彌敦道嘅街景前菜同沙律火魔醉蜆店員會用火槍點火,視覺效果震撼,啲蜆大大隻,肉質鮮嫩,加上白酒、辣椒、蒜蓉等香氣,真係惹味十足法式香煎紅鯛魚配秘製白醬($218)香煎的紅鯛魚肉質鮮嫩,外皮煎得金黃酥脆,味道鮮甜,配上那秘製的白醬,綿密濃郁,帶有微微的奶香和香草味,讓口感同味道都更加豐富🥰墨黑汁海鮮燴意大利扁麵 ($188)海鮮的選材豐富,有蜆、青口、大蝦同魷魚,都幾足料😝扁麵煮得剛剛好,有嚼勁又不會太軟爛。墨汁醬汁濃稠黑亮,充滿海鮮的鮮味,每一口都幾濃郁。檸檬蜜糖水果茶檸檬的酸爽和蜜糖的甜蜜完美平衡,喝起來清新又不會太甜膩。水果的鮮味和茶的香氣相互融合,夠清新!草莓水果茶飲到入邊啖啖草莓,好多果肉,唔會太甜,幾好
呢間樓上Cafe喺大廈嘅18樓,可以望到彌敦道嘅街景

前菜同沙律

火魔醉蜆

法式香煎紅鯛魚配秘製白醬($218)

墨黑汁海鮮燴意大利扁麵 ($188)

檸檬蜜糖水果茶

草莓水果茶

飲到入邊啖啖草莓,好多果肉,唔會太甜,幾好
2024-02-06 900 瀏覽
今日同朋友去旺角行街~ 覺唔覺得旺角雖然有林林總總嘅餐廳,不過成日都唔知食乜好!🤔我就會推薦呢間隱世嘅西餐廳🤩 Cafe位於登打士街嘅恆威商業中心,真係要花少少心思先搵到,入口喺兩座大廈嘅巷仔中間,好神秘呀🤣其實之前我已經食過,今次再食,係因為朋友們都推介,話啲嘢食keep到個水準,環境幾舒適,啱晒三五知己過嚟吹水食飯🙂🫶🏻我地叫左兩個Set,有餐湯同埋沙律:餐湯係黑松露白湯, creamy得黎又夠味,配兩片軟熟既餐包🥖,加埋營養豐富嘅沙律🥗,已經開左個靚頭!重頭戲嚟啦「火魔醉蜆」🥳 店員會即刻喺我哋面前用火槍燒起碟蜆,熊熊烈火,好有效果呀😍 呢碟蜆唔係剩係得個樣,大隻之餘,食落鮮甜肥美😍 大讚🥰再黎兩個主菜:「香燒豬頸肉紅咖哩燴意大利飯」🐷🍚呢個意大利飯好有驚喜!意大利飯軟硬度適中,配埋惹味香辣嘅紅咖喱(其實唔係好辣,平時唔食得辣嘅人都會食到),成個飯好Rich好Creamy😍😍😍 豬頸肉燒得啱啱好,食落去Juicy又軟腍🤤🤤🤤「墨魚汁海鮮燴意大利扁麵」🦐🐙🍝海鮮有兩隻大蝦,仲有一堆新鮮肥美嘅蜆肉,好足料😳 墨魚汁意大利扁麵,口感煙靭,調味適中🤣餐廳出品嘅食物好有水準,價錢非常合理,

再黎兩個主菜:
「香燒豬頸肉紅咖哩燴意大利飯」🐷🍚

「墨魚汁海鮮燴意大利扁麵」🦐🐙🍝

餐廳出品嘅食物好有水準,價錢非常合理,兩個人只係五百幾蚊,就有咁多嘢食,同埋味覺嘅享受,我真係覺得好抵😙😙
5 分鐘 (堂食)
2024-02-06 682 瀏覽
一間位於旺角 比較隱蔽的上樓小店. 如果你係Hong Konger. 你一定要上嚟試下 緬懷一番香港精神.P. S. 呢棟大廈 入口位位於 橫巷的入口( 一定要 細心找)呢度小店 地方細細 但星期一晚上都會爆場, 你會見到 服務員 會好認真好忙碌緊工作 感受到獅子山下的精神. 工作繁忙但唔會hea場. 每一碟 上碟都係用心製作之選.前菜的 餐湯麵包 已經好出色。 蒜蓉麵包 焗 到外脆內軟。感受到一份香港精神的製作。火焰燒白蜆, 前菜小食。 白曉配上白酒 混合得 美的和諧。紅酒燴牛肉, 牛肉炆得好 紅酒會好入味。呢嚿牛肉牛肉味濃, 口感豐富 值得推介。 餐飲叫咗一杯白酒 牛肉送酒就最啱。之後叫咗 豬頸肉 紅咖哩意大利飯。紅咖哩好香 小小辣, 豬頸肉好靚 係真係好靚的豬頸肉。 叫即燒 燒到焦香。 一大咬落去豬肉味濃。玫瑰latte 同樣好有水準 雖然喺百忙之中 依然係認真製作。 喺度你咪感受到全場 廣東話 我想同你的香港人。We are Hong Kong.

前菜的 餐湯麵包 已經好出色。 蒜蓉麵包 焗 到外脆內軟。
感受到一份香港精神的製作。

火焰燒白蜆, 前菜小食。 白曉配上白酒 混合得 美的和諧。

紅酒燴牛肉, 牛肉炆得好 紅酒會好入味。

之後叫咗 豬頸肉 紅咖哩意大利飯。

We are Hong Kong.

紅酒燴牛肉

火鍋蜆肉

泰式豬頸肉 紅咖哩意大利飯

紅酒燴牛肉
火鍋蜆肉
泰式豬頸肉 紅咖哩意大利飯
  • 泰式豬頸肉紅咖哩意大利飯
  • 火魔醉蜆
呢間餐廳所在嘅大廈, 位於一條較為隱蔽嘅小巷, 我同朋友搵咗兩次先搵到,好容易就「錯過」。 我哋叫咗兩個dinner set,每個set都包是日餐湯或田園沙律,以及野飲。是日餐湯:法式洋蔥煙肉湯呢間餐廳嘅是日餐湯有好多款, 有時係黑松露野菌湯, 有時係南瓜湯, 而今日就係洋蔥煙肉湯, 洋蔥味濃而不嗆,材料充足,今日天氣好凍,飲完瞬間覺得暖笠笠, 蒜蓉包香脆鬆軟。田園沙律除左蔬菜外,仲有蕃茄丁以及洋蔥丁,增加左口感,配上沙律醋,幾開胃。但我個人會prefer餐湯多啲。火魔醉蜆($88)餐廳既Signature,店員好貼心等我地準備好相機先點火, 一開始就俾個火嘅氣勢震懾到,蜆肉無沙,完全唔腥,非常入味,又帶點生洋蔥既辛辣,隻隻已經打閹哂,就等我地享用,後勁會帶點酒味。法式香煎紅鯛魚柳配秘製白醬($218)今餐既VIP, 一上枱已經聞到好香嘅魚油香氣,魚肉肉質鮮嫩,無骨啖吙肉,魚肉煎過之後有啲焦香味,外脆內軟。個秘製白醬亦非常出色,係忌廉奶油再加左啲香料,味道調教得好好,大愛🤩配搭既西蘭花同翠玉瓜,亦都用鹽輕輕煎過,好加分。香燒豬頸肉紅咖哩燴意大利飯($178)紅咖哩醬汁微辣,豬頸肉大舊厚

是日餐湯:法式洋蔥煙肉湯

火魔醉蜆($88)

法式香煎紅鯛魚柳配秘製白醬($218)

配搭既西蘭花同翠玉瓜,亦都用鹽輕輕煎過,好加分。

香燒豬頸肉紅咖哩燴意大利飯($178)

紅咖哩醬汁微辣,豬頸肉大舊厚切,脆邊肉嫩,咬落仍帶點肉汁。

2024-01-31 43 瀏覽
上網預約一間餐廳食晚餐,餐廳位置雖然喺旺角,但確實非常神秘,搵咗好耐先搵到大廈入口,原來大堂係喺一條巷仔入邊,最後成功上到去。入到去發現餐廳裝修簡單,但係好別緻,燈光暗暗地, 好浪漫,好適合情侶嚟食。我叫咗兩份晚餐,晚餐包含餐湯或者沙律,可以選擇,我揀咗忌廉湯,配蒜蓉包。蒜蓉包好香、好脆。忌廉湯好濃,好惹味。主菜揀咗「法式香煎紅鯛魚柳配秘製白醬」煎魚用咗好多香草佢調味,煎到外脆內軟,再配合蔬菜同埋薯蓉伴碟,好好味。第二味主菜揀咗「慢煮鴨腿」,鴨腿肉煮冧咗,好香好滑,充滿新鮮鴨肉嘅味道,再配合蔬菜同埋薯蓉伴碟,一個人食,份量啱啱好。最後仲有甜品雜莓芝士蛋糕,好香滑嘅蛋糕,配上酸酸甜甜嘅雜莓,好開胃。另外加咗一個小食,小食係一個「火焰酒煮蜆」伙計會過嚟幫你點火,過火都幾大,好特別,好有驚喜,蜆肉好新鮮,好鮮甜。總結,餐廳食物質素好高,價錢合理,好適合情侶或者節日慶祝。

總結,餐廳食物質素好高,價錢合理,好適合情侶或者節日慶祝。

2024-01-30 52 瀏覽
好耐都冇去食過樓上cafe啦今日嚟到位於旺角呢間Little Fresh餐廳環境乾淨整潔 有好多唔同嘅裝飾職員態度非常友善同朋友揀咗兩個set dinner再加呢度嘅招牌火魔醉蜆Set可以揀一款appetizer 是日餐湯係洋蔥湯 洋蔥味非常香濃 咁凍嘅天氣飲返碗暖笠笠嘅洋蔥湯即刻舒服晒田園沙律都好豐富 食落好fresh法式香煎紅鯛魚配秘製白醬 $218條魚俾我想像中大條 紅鯛魚唔單止好厚肉仲煎得外脆內嫩 食落啖啖肉好滿足再配埋秘製白醬 味道香甜好夾配茶仲有薯蓉 西蘭花 節瓜紅燒豬頸肉紅咖哩燴意大利飯 $178豬頸肉唔會好肥 食落爽口彈牙紅咖哩味嘅risotto真係第一次食估唔到都好有驚喜 食落辣辣地咁越食越惹味飯粒夠晒煙韌 另外入面仲加咗蕃茄粒同洋蔥粒 口感層次好豐富火魔醉蜆 $88火魔醉蜆係呢度嘅招牌菜差唔多每枱都有嗌一上枱start就會幫手點火估唔到視覺效果一流 睇得又食得 每粒蜆都大大粒新鮮 蒜味同洋蔥味都好香 羅勒士多啤梨沙冰 +$38估唔到羅勒同士多啤梨味可以咁夾 士多啤梨味酸酸甜甜 羅勒味淡淡地唔會蓋過士多啤梨味朱古力曲奇沙冰 +38賣相好吸引 有塊曲奇喺面頭仲有好大Pa
好耐都冇去食過樓上cafe啦

估唔到視覺效果一流
睇得又食得 每粒蜆都大大粒新鮮 蒜味同洋蔥味都好香
羅勒士多啤梨沙冰 +$38
朱古力曲奇沙冰 +38
賣相好吸引 有塊曲奇喺面頭仲有好大Pat cream 朱古力味夠濃郁
2024-01-29 29 瀏覽
油麻地樓上隱蔽小店🤍超級超級推薦蜆‼️✨.喺OpenRice超過95%都係正評‼️不過真係有啲難搵🥹原來喺巷仔嘅門口嘅嗰幢樓度🥹同埋夜晚book咗枱先好嚟如果唔係要等位🥹呢間店雖然比較狹窄不過簡單佈置之後夜晚都幾有氣氛😛✨dinner基本上有四個set揀~個人覺得小食睇落係最吸引‼️.1️⃣ 火魔醉蜆(💰$88)🤍呢個係最後先上不過我放第一個寫🥹最衰我冇拍片😹😹見個個人張枱都有火🤓不過食落仲開心🥹一嚟佢多汁配埋洋蔥粒好鮮甜❣️二嚟係每粒都脹卜卜好大隻🥹🥹我諗兩個人食到五六隻到🤓其他人都有嗌西班牙蛋餅!唔食得海鮮嘅話都可以試吓~2️⃣餐湯+法國紅酒燴牛面頰肉+朱古力曲奇沙冰 (💰$238+38)🤍餐包熱辣辣抵讚😛個湯其實入面都幾足料好多洋蔥🤓飲品正常發揮有啲似星冰樂🤓🤍不過主菜爭議嘅空間比較大🤧先講配菜🤓蔬菜有俾青瓜西蘭花同車厘茄👍🏻不過薯蓉有啲唔合格🥹好多大薯仔粒喺入面🤧牛面肉食落有啲難受🤧好似放涼咗同埋係靠紅酒汁調味🥹個人覺得冇乜牛味所以朋友就食咗九成🤧不過轉個頭佢就唔舒服😮‍💨所以結論就一係我唔鍾意法國菜二就真係做得唔好🤧❓3️⃣田園沙律+墨魚汁海鮮燴意大利扁麵+檸檬茶 (💰$188)🤍蔬菜嘅部份好抵
油麻地樓上隱蔽小店🤍
超級超級推薦蜆‼️✨
1️⃣ 火魔醉蜆(💰$88)

🤍蔬菜嘅部份好抵讚因為都好新鮮👍🏻蕃茄粒都好多✨所以成個沙律食落去係好舒服唔會好寡🤍
🤍意大利扁麵個墨魚汁我覺得做得幾好👍🏻同埋配料好足‼️入面有魷魚、菇片、青口、蝦同埋蜆😛最鍾意嘅係麵嘅煙靭程度剛剛好有咬口🤍除咗蝦同青口之外其他都幾唔錯😛
📍Little Fresh Cafe & Bar (旺角)
旺角登打士街36號恆威商業中心18樓
🤍[6.5/10]
#蛋美在油麻地 #油麻地美食 #香港美食 #旺角美食 #墨魚汁 #咖啡廳 #咖啡室 #鰻魚 #扁麵 #蝦籽 #咖啡 #溫泉蛋 #意粉 #沙律 #蜆 #魷魚 #芋頭 #窩夫 #乳酪 #奶昔 #牛奶 #朱古力 #沙冰 #大蝦 #曲奇 #fusion菜 #樓上咖啡室 #牛面肉 #西餐 #酒吧
2024-01-28 61 瀏覽
今日黎到旺角試下樓上cafe,之前試過旺角嘅小店覺得好多小店質素都好有誠意製作,所以都會想試多d 小店支持下。見到網上依間餐廳有個火魔醉蜆真係幾吸引,所以黎試下。叫左兩個午餐同一份蜆。是日餐湯 (跟餐) - 牛肉湯,味道唔算太濃,我朋友覺得唔錯!面包係熱嘅❤️法式香煎紅鯛魚配秘製白醬 HKD 218 - 魚嘅味道唔算好鮮,不過我欣賞個秘製白醬,因為大大提升魚既味道!魚份量都幾多!墨魚汁燴海鮮意大利麵 HKD 188 - 好多海鮮,蜆同青口大大隻。我最欣賞個意粉,Al dente質感好好,個人都鐘意食墨汁意粉!不過食完要清潔下個咀😆火魔醉蜆 HKD88 - 打咭一流!小心個火真係好大,燒左大約都有15秒,跟住就可以熱辣辣咁食,配上洋蔥,辣椒等,好惹味,酒味都幾濃下,蜆夠哂大隻。

2024-01-27 445 瀏覽
想搵一間靜靜地嘅樓上cafe食飯見到openrice這間好評超多,就上嚟試一試,原來真的不錯門口睇咗set menu覺得ok,入去搵位坐問咗Today special係肉眼扒, 朋友覺得ok另外就揀咗一個墨魚汁海鮮意大利扁面見到openrice好多人都有叫這一個火魔醉蜆… 所以都叫一個嚟試下 ,上菜超驚喜上咗蜆之後,即刻落咗啲酒落去,然後點火嘩…超勁…超打卡超厲害…超厲害…跟餐可以要湯或者沙律我哋就一人一款五成熟西冷牛扒牛肉肉嫩, 整件牛扒沒有筋,而且肉味濃鬱食肉獸大大啖過足牛扒癮 墨魚汁意大利扁麵上面有好多隻蜆, 好正完全冇沙,蝦肉新鮮彈牙墨魚汁條條掛麵, 食完成個嘴黑蚊蚊好有趣飲品我揀咗雜莓水果茶朋友揀咗凍朱古力雜果水果茶超好飲,因為可以揀少甜,飲落唔會好甜,裏面啲雜果仲可以食埋食到最尾望落樓下, 景觀不錯餐廳侍應態度友善, 食物質素良好,食過返尋味
想搵一間靜靜地嘅樓上cafe食飯

門口睇咗set menu覺得ok,入去搵位坐

問咗Today special係肉眼扒, 朋友覺得ok
另外就揀咗一個墨魚汁海鮮意大利扁面

上咗蜆之後,即刻落咗啲酒落去,然後點火
嘩…超勁…超打卡

超厲害…超厲害…

跟餐可以要湯或者沙律我哋就一人一款

五成熟西冷牛扒

牛肉肉嫩, 整件牛扒沒有筋,而且肉味濃鬱
食肉獸大大啖過足牛扒癮

墨魚汁意大利扁麵
上面有好多隻蜆, 好正完全冇沙,蝦肉新鮮彈牙

墨魚汁條條掛麵, 食完成個嘴黑蚊蚊好有趣

飲品我揀咗雜莓水果茶
朋友揀咗凍朱古力

食到最尾望落樓下, 景觀不錯

餐廳侍應態度友善, 食物質素良好,食過返尋味
2024-01-18
  • 墨魚汁燴海鮮意大利扁麵
  • 雜果水果茶
1K
2024-01-26 44 瀏覽
有時出街食到一肚氣, 相對好多小店默默用心經營, 好似哩間咁, 個人認為絕對值得被看見。little fresh係樓上餐廳, 大廈門口係一條巷仔內, 講真第一眼見到有D擔心因為環境麻麻, 但係上到去餐廳環境乾淨企理, 重點係食物出品會值得令我回頭。火魔蜆係哩度招牌, 見到幾乎每枱都有order, 店員撰酒一刻, 色香味俱全。蜆肉伴以紅蔥頭等香料, 再以鑄鐵pan上菜. 可想而止香味幾突出。黑松露磨菇白菌湯,黑松露同菇既香味一樣咁突出, 配上蒜香多士, 開胃一流。Main Course 揀左today special既燒羊架同埋豬頸肉紅咖喱燴意大利飯。羊架大隻肉多, 香而不酥, 唔知點解做到香脆內軟既口感, 加埋滲出既羊油香非常好食。薯蓉用真薯仔打成, 特別濃香之餘仲保留左d薯仔既粒粒口感。咖哩味既意大利飯好少有, 難得佢整到又好食, 咖哩同香料既香味有層次, 唔會過於濃味, 幾特別。豬頸肉燒得香, 口感脆脆地, 肥瘦得宜。飲品揀左檸檬茶同埋芒果水果茶, 鮮膩一流。特別係芒果水果茶, 加埋薄荷葉好fresh!
2024-01-24 35 瀏覽
🍴鯛魚238 蚊🐟鯛魚魚味香濃夠軟滑 有西蘭花 脆肉瓜 個魚同個醬汁好 match . 夠香咸入味 佢個薯蓉好正 好夠牛油香 好食🍴香燒豬頸肉紅咖喱燴意大利飯178 蚊🐷豬頸肉好爽口 有車厘茄 菇 咖喱汁好香辣 意大利飯飯粒分明 夠煙 un . 好食 🍴火魔醉蜆88 蚊🔥蜆肉新鮮 有蒜 辣椒 羅勒葉 洋葱 醬汁幾入味 用火燒一燒更香 正 🍴餐湯個蒜蓉包好香脆 牛油味濃 個湯忌廉香濃 帶 d黑松露 同檻㰖油 好正#鯛魚 #蜆肉 #意大利飯 #豬頸肉 #紅咖喱 #蒜蓉包 #餐湯Score 平均分< 7.2/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#littlefreshcafe旺角登打士街36 號恒威工業中心18 樓~~~~~~~~~~~~ ====================

🍴鯛魚238 蚊🐟
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#littlefreshcafe
旺角登打士街36 號恒威工業中心18 樓
~~~~~~~~~~~~

====================

2024-01-20
2024-01-24 289 瀏覽
晚餐去左旺角嘅 Little fresh cafe & bar 食晚飯。大廈入口喺兩條大街中嘅小巷,唔太明顯但都易搵。餐廳喺18樓,望出去幾開揚,餐廳細細間,但座位都舒服。Set Menu 跟餐湯/沙律+指定飲品。可加配其他飲品/甜品。我就揀左Today special - 香煎紐西蘭羊架牛肝菌意大利飯跟左沙律同熱咖啡,飲品亦都可以後叫。另外,再叫左個火魔醉蜆。沙律 份量適中,有洋蔥同蕃茄粒配上新鮮沙律菜,加上酸甜醋汁,非常開胃清新。火魔醉蜆 表演感十足,先加酒點火再倒入蜆鍋,個火高到嚇左下。蜆肉都幾大粒,食落冇沙,有淡淡嘅海水味,食落肉質都幾鮮嫰,配上調味,更加惹味。主菜 香煎紐西蘭羊架牛肝菌意大利飯羊架有先調味再香煎,新鮮煎起仲熱辣辣肉質嫰滑,冇羶味,都唔錯。牛肝菌意大利飯份量足,飯粒粒粒分明,吸收左牛肝菌汁,啖啖香濃。熱咖啡 味道濃厚,咖啡泡綿密。店員親切,食物質素都唔錯!

餐廳喺18樓,望出去幾開揚,餐廳細細間,但座位都舒服。

跟左沙律同熱咖啡,飲品亦都可以後叫。
另外,再叫左個火魔醉蜆。

主菜 香煎紐西蘭羊架牛肝菌意大利飯

羊架有先調味再香煎,新鮮煎起仲熱辣辣

肉質嫰滑,冇羶味,都唔錯。

熱咖啡 味道濃厚,咖啡泡綿密。

店員親切,食物質素都唔錯!
2024-01-23
2024-01-23 36 瀏覽
呢間西餐廳以家庭式裝修為主,營造出溫馨舒適既感覺,令客人覺得放鬆又舒服。Appetizer 前菜有沙律或洋蔥湯選擇,我揀咗洋蔥湯,配上兩小件法式麵包,洋蔥湯加有煙肉, 增添咗獨特既豐富感。火魔醉蜆,呢個菜最令人印象深刻。侍應會親自灑上白酒點火,令呢道菜加添咗視覺效果。蜆肉配埋洋蔥同椒絲,口感鮮嫩,酒香同辣味互相配合,真係食到唔停口。白酒,呢個係餐廳今日挑選既餐桌白酒, 味道清爽,配埋今晚既食材而平衡口感。Main 主菜法國紅酒牛面肉,牛面肉喺紅酒既烹調下 變得極為嫩軟,牛肉吸收咗紅酒既芳香同濃郁肉汁,令人有一種陶醉感覺。香燒豬頸肉紅咖喱燴意大利飯,豬頸肉經過燒烤處理,口感香脆,肉質柔軟嫩滑,意大利飯吸收咗紅咖喱既辛香、火辣既味道, 呢個菜結合咗亞洲同義大利風味,意外地夾。Drinks 飲品玫瑰奶茶latte,一上枱就見到熊仔拉花真係好可愛,仲有幾片玫瑰花瓣點綴,令我唔捨得飲呢杯latte,香滑奶茶同淡淡既花香, 濃度啱啱好, 口感綿滑。

Appetizer 前菜

Main 主菜