2024-06-23 178 瀏覽
深水埗從前都進駐了不少Cafe,但經過一段時間的洗禮,有不少Cafe都已經關閉了,但這間「Loop Kulture」卻仍然屹立,可見有一定的魅力。樓高2層,其中更擺滿了溫室綠色植物,配以簡約裝潢,上層更有露營位,確實寫意。玉桂維也納咖啡上有一層玉桂粉在面層,入口口感順滑,味道香濃,甜度適中。西班牙薯蛋配巴馬火腿西班牙薯蛋口感煙韌,配上巴馬火腿其咸香濃而不膩,再有菠菜在其中,層次豐富。焦糖繽紛雜果樹頭麵包即叫即做的樹頭麵包,外層酥脆,內裡鬆軟,帶有陣陣蛋香,再有幼滑香甜的伯爵茶式雪糕,入口口感軟腍香甜,配合得無懈可擊,讓人喜出望外。

西班牙薯蛋配巴馬火腿

2024-06-23 5287 瀏覽
位於深水埗的ᴄᴀꜰᴇ。已經很久很久沒有去過ᴄᴀꜰᴇ了。記得在疫情時期,甚至更早期,總喜歡跑到不同的ᴄᴀꜰᴇ打發時間,看看書或者聊聊天,只需一杯咖啡或是一件蛋糕,不知不覺就渡過大半日;當時沒有想過這樣的消磨時間,放在今天,怎麼就變成了奢侈。感謝新朋友相約至ᴄᴀꜰᴇ一聚,使我得以懷緬當年仍有本錢盡情慢活的時光。.這家咖啡店佔地兩層,主打木系工業風,水泥牆的裝潢及綠化的擺設令整體用餐環境更舒適,值得一讚。✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮꙳ ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴛᴜꜰꜰʟᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴛᴇᴡᴡɪᴛʜ ᴘɪᴛᴀ ʙʀᴇᴀᴅ $178꙳ ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙʀᴏᴋᴇɴ ᴇɢɢ $78꙳ ᴇxᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $48꙳ ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ ᴠɪᴇɴɴᴇꜱᴇ $48___⋆ ⋆ ___ ✿ ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴛᴜꜰꜰʟᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴛᴇᴡᴡɪᴛʜ ᴘɪᴛᴀ ʙʀᴇᴀᴅ 松露奶油燉雞口感豐潤,奶香濃郁,雞肉吸收了松露和奶油的香氣後更是嫩滑多汁。搭配ᴘɪᴛᴀ ʙʀᴇᴀᴅ蘸沾奶油一併進食,濕潤又惹味。.✿ ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙʀᴏᴋᴇɴ ᴇɢɢ 西班牙薯蛋配巴馬火腿,把流心蛋
位於深水埗的ᴄᴀꜰᴇ。已經很久很久沒有去過ᴄᴀꜰᴇ了。
當時沒有想過這樣的消磨時間,放在今天,怎麼就變成了奢侈。
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮
꙳ ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙʀᴏᴋᴇɴ ᴇɢɢ $78
꙳ ᴇxᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $48
꙳ ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ ᴠɪᴇɴɴᴇꜱᴇ $48
___⋆ ⋆ ___
✿ ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ ʙʀᴏᴋᴇɴ ᴇɢɢ
西班牙薯蛋配巴馬火腿,把流心蛋拮穿後,蛋黃流在金黃色的薯仔上,口感酥脆帶甜;搭配巴馬火腿、巴馬臣芝士及墊底的菠菜,口感層次豐富,別具風味。
✿ ᴇxᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴛᴏɴɪᴄ ┆ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ ᴠɪᴇɴɴᴇꜱᴇ
雖然本來並沒有特别偏愛玉桂的香氣,但這杯是店員推介便不妨一試。
肉桂本身具有甜味,香氣濃厚,加上厚厚又綿密的奶蓋,再灑上肉桂粉;一口喝下去,混合醇香的咖啡,口感柔和。
《Loop Kulture - 深水埗》一向都知深水埗有個文青地帶,成日行過條街都見到好多咖啡店同埋聞到好香咖啡味,一直都好想試吓搵一日一次過去幾間coffee shop試吓😎今次就揀咗呢一間分左上下層,上面係露營元素,下面係文青風既cafe🤓一個人點左一份甜品,一杯咖啡就夠曬做下午茶啦🤓慢慢坐喺度放鬆一下生活步伐,嘆番杯咖啡慢活一下💁🏻‍♀️焦糖繽紛雜果樹頭麵包 $118佢呢度嘅樹頭麵包係即叫即焗,所以要有心理準備要等耐少少,不過我覺得係值得的😎一嚟到見到個擺盤好靚,打卡一流😉樹頭麵包淋上咗糖漿同埋落咗少少糖粉,所以我覺得已經夠晒甜唔使再額外落糖啦☺️旁邊有好多雜果碎同埋果仁,仲有新鮮嘅無花果同埋香橙柚子果肉,味道Fruity清新,樹頭麵包個外皮脆脆的,然後入面係好軟糯既口感,配埋用咗脆脆焦糖外皮嘅香蕉同埋伯爵茶雪糕,味道多層次而且可以有多種唔同嘅配搭食用🫶🏻一個人食都幾飽㗎💁🏻‍♀️LOOP $58近排好鍾意飲有椰子嘅東西,呢一杯係用咗椰子水做基底,連個冰都係椰奶製成的,可以先淺嘗一下椰子水嘅味道,再將Espresso淋上去將三樣嘢混合埋再飲用🥰味道清新而有種refresh嘅感覺,好適合
《Loop Kulture - 深水埗》

💁🏻‍♀️焦糖繽紛雜果樹頭麵包 $118

💁🏻‍♀️LOOP $58

近排好鍾意飲有椰子嘅東西,呢一杯係用咗椰子水做基底,連個冰都係椰奶製成的,可以先淺嘗一下椰子水嘅味道,再將Espresso淋上去將三樣嘢混合埋再飲用🥰味道清新而有種refresh嘅感覺,好適合夏天熱辣辣冇胃口嘅時候飲💪🏻飲完透心涼好舒服
2024-06-12
2024-06-16 187 瀏覽
裝潢清爽簡約,水泥牆配搭溫暖的木質傢俬,再擺放了綠色植物,增添自然氣息,營造出輕鬆愜意的用餐環境。西班牙薯蛋配巴馬火腿 ($78)煎蛋配搭脆口的馬鈴薯,加入了巴馬火腿和菠菜,一口咬下極富層次感,別具風味。焦糖繽紛雜果樹頭麵包 ($118)樹頭麵包外層酥脆,入口鬆軟且帶濃濃蛋香,伯爵茶式雪糕質感幼滑,茶香醇厚突出,餘韻悠長,兩者配合得天衣無縫,為麵包迷添上香甜清新滋味。玉桂維也納 ($45)以美式咖啡為底,加上一層忌廉,再灑上玉桂粉,甜苦交織,風味獨特。

西班牙薯蛋配巴馬火腿 ($78)

焦糖繽紛雜果樹頭麵包 ($118)

玉桂維也納 ($45)
3K
2024-06-14 93 瀏覽
今日要去深水埗買材料做手工,順道去一間咖啡店午餐,朋友介紹過嚟間咖啡店,無論食物,飲品都有質素,內裡裝潢還有打卡位。入門口位置有好多植物,睇落好舒服。樓上有露營帳篷,露營車…. 氣氛十足。松露奶油燉雞配彼得包雞件燉得嫰滑,夠入味。松露奶油汁非常惹味,輕輕嘅松露味跟奶油好夾,味道沒有過搶。彼得包有兩款:原味和麥片蘸著醬汁,真係好好味。粉紅石榴冰茶潮濕嘅天氣,飯番杯冰茶絕對能解悶熱。採用咗新鮮石榴打成果汁,清新自然。
入門口位置有好多植物,睇落好舒服。
樓上有露營帳篷,露營車…. 氣氛十足。

松露奶油燉雞配彼得包
雞件燉得嫰滑,夠入味。
松露奶油汁非常惹味,輕輕嘅松露味跟奶油好夾,味道沒有過搶。
彼得包有兩款:原味和麥片
蘸著醬汁,真係好好味。

粉紅石榴冰茶
潮濕嘅天氣,飯番杯冰茶絕對能解悶熱。
採用咗新鮮石榴打成果汁,清新自然。
2024-06-14
午餐
返工前Cafe hopping一下,差一差電🔋 揀咗bookmark咗都一段長時間嘅𝗟𝗼𝗼𝗽 𝗞𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗲!餐廳裝修充滿大自然風格🌿 上層有個camping裝置,鍾意打卡嘅話,坐上層啦,有兩張枱~ 我見都有幾多人都帶埋狗狗嚟打卡📸🐶➿ 松露奶油燉雞配彼得包 ($128)松露奶油好香好香,好creamy😋 蘸彼得包食唔會覺得好膩,其中一款彼得包仲要係全麥㗎,成件事又健康咗😆 燉雞肉質幾嫩滑!本來以為食物嘅容器幾靚,有啲雲石紋,食食吓先發現嗰啲係Parmesan cheese嚟㗎😂🧀 整體好味又好睇!➿ 青提茉莉花冰茶好清新啊🌿 甜度剛好,仲要加咗無花果碎☺️ 杯底有好多果肉,真材實料 😆/店內有裸買corner,又有狗狗零食,都係賣健康食品👍🏼

➿ 松露奶油燉雞配彼得包 ($128)

➿ 青提茉莉花冰茶

店內有裸買corner,又有狗狗零食,都係賣健康食品👍🏼
深水埗Cafe好多,點樣先可以做到突圍而出?除咗喺裝修上下功夫之外,食物質素和咖啡說到尾才是一所店的靈魂。Loop kulture 以石屎森林中的綠洲作主題,2樓更有glamping 打卡位。兩層各有特色,店內更有一個迷你slowood corner 推崇環保概念。全店都由年輕人主理,對自家出品有熱誠、有理想,顛覆現世代對00後嘅既有印象。🍞焦糖繽紛雜果樹頭麵包 118(焦糖香蕉、無花果、西柚、香橙、紅石榴、果仁碎、楓糖法式麵包、伯爵茶gelato)樹頭麵包製作需時,全因店員會將索滿蛋漿嘅麵包用慢火慢慢咁煎香。期間不停在每面加糖,再不停煎,非常需要耐性。最後仲會放入焗爐焗至脆身,比着性格急躁嘅我一定不能勝任🙈 焦糖味香噴噴,完美做到外脆內軟。擺盤極其精緻,真係好色彩繽紛🌈🦄 配合埋earl grey gelato 簡直係神來之筆,冰火交融🤤☕️ 肉桂維也納 45以Americano做底,面頭鋪上自家製忌廉和肉桂粉,口感幼滑棉密,肉桂香四溢~ 建議不要攪拌來喝,一口喝下去能做到冰火交融之口感。甜忌廉更和咖啡完美地配合,不會過甜過苦,剛剛好。讓我從第一口喝下去時忍不住直接喝掉半杯🙈📍Loop

🍞焦糖繽紛雜果樹頭麵包 118

☕️ 肉桂維也納 45

📍Loop Kulture (深水埗)
深水埗鴨寮街90號地舖
2024-06-05 138 瀏覽
深水埗愈黎愈多文青cafe, 環境闊落, 氣氛輕鬆呢個cafe 有兩層, 以木系風格, 上面仲有個camping site 打卡, 幾有趣🥘濃既奶油燉雞係熱鍋上熱辣辣呈上D雞肉燉得非常嫩滑 連埋D雞皮食好正仲有蘑菇、洋蔥絲tim另外D奶油都有好香既松露味道成個彼得包點哂落個松露奶油好夾🍝欖油蒜香雞肉意粉係有少少辣 好惹味 有超多蒜香意粉偏幼 炒得好香雞肉份量都唔少焙茶拿铁好大杯 只係睇個色已經估到個味好濃🖤奶泡打得好厚 飲完成個嘴都黑哂🤗😅最後係LOOP COFFEE 🥥係椰子水+ 椰奶+ COFFEE可以先品嚐以椰子水+ COFFEE, 試真D 咖啡豆既香味之後再以椰奶調味DIY 感覺好過癮😆
深水埗愈黎愈多文青cafe, 環境闊落, 氣氛輕鬆
🥘濃既奶油燉雞係熱鍋上熱辣辣呈上
D雞肉燉得非常嫩滑 連埋D雞皮食好正
仲有蘑菇、洋蔥絲tim
另外D奶油都有好香既松露味道

焙茶拿铁好大杯 只係睇個色已經估到個味好濃🖤
奶泡打得好厚 飲完成個嘴都黑哂🤗😅

最後係LOOP COFFEE 🥥
係椰子水+ 椰奶+ COFFEE
可以先品嚐以椰子水+ COFFEE, 試真D 咖啡豆既香味
之後再以椰奶調味
DIY 感覺好過癮😆
  • Loop
2024-06-04 105 瀏覽
孤獨的美食家又出動搵食,今日去咗位於深水埗鴨寮街差唔多盡頭,一家佔地兩層高的咖啡店「Loop Kulture」,推門進去已經十分有feel,有不同嘅Area ,樓下有着叢林輕鬆嘅環境,樓上則是露營風,坐在這裏嘆杯咖啡食個午餐,感覺就是輕鬆舒服👍🏻🧆▪️Creamy Truffle Chicken Stew With Pita Bread 松露奶油燉雞配彼得包午餐之選,醬汁Creamy滿滿的香菇和香料粉,味道帶濃濃的松露香,配合煎得外焦肉嫩的雞肉,非常美味,彼得包質感乾爽煙靭,沾上醬汁和夾上雞肉,更加滋味,有營養又飽肚午餐🧉▪️LOOP (Limited )椰子水美式咖啡美式咖啡一向是我的心頭好,今次店舖推介呢一款新鮮椰子水做基底,然後再加上美式咖啡,味道天然的酸香,好清新,而且仍然食到新鮮的椰子肉,非常唔錯

松露奶油燉雞配彼得包

🧉▪️LOOP (Limited )
椰子水美式咖啡
  • 松露奶油燉雞配彼得包
焦糖繽紛雜果樹頭麵包$118玉桂維也納$45好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️辛苦了一星期,又到weekend,簡簡單單去cafe 享受下。深水埗一帶有不少cafe,難以選擇,最後再訪這間我之前去過的cafe。cafe 樓底高,有個閣仔,閣仔那層是露營⛺️風擺設,打咭一流。門口位有不少植物,又是另一個打咭位。看一看餐牌,好像跟之前的不同。經店員推介,試了他們自家研發的焦糖繽紛雜果樹頭麵包及點了一杯咖啡。樹頭麵包外層有焦糖味,有點脆口。而內裡就富蛋香味,濕潤又鬆軟。焦糖味的麵包和Earl grey 味的雪糕非常夾!除了雪糕,亦有焦糖香蕉🍌、無花果、藍莓🫐、松子仁等,擺碟好精美。咖啡有一層玉桂粉在面層,味道香濃。加了忌廉的維也納咖啡口感順滑,甜度適中。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

2024-06-02 118 瀏覽
今日就去左Loop Kulture 食野餐廳係木系設計, 設計型格, 門口仲有幾棵小清新嘅植物, 啱晒打卡焦糖繽紛雜果樹頭麵包製作時間大概需要30分鐘, 賣相好靚, 多士面頭係脆脆地既焦糖, 甜甜地好香口, 唔夠味仲可以自行加上楓糖漿, 切開好鬆軟, 蛋香味濃郁, 旁邊配搭色彩繽紛嘅生果, 包括西柚香橙, 紅石榴等配料, 另配搭伯爵茶雪糕, 帶佛手柑香, 冰火交融青提茉莉冰茶面頭灑咗啲無花果碎, 茶底清香, 底下仲超多青提肉, 多汁香甜
今日就去左Loop Kulture 食野

青提茉莉冰茶
2024-05-18 220 瀏覽
叫咗個西班牙薯蛋配巴馬火腿,係好食嘅,因為個薯仔片係炸到脆嘅,同埋隻太陽蛋係真係流心非常之好食,蛋白邊都脆嘅,但係嗰日我就食唔出佢有巴馬火腿同菠菜,雖然唔大份,但係都食完幾漏然後叫咗個蒜香油雞肉意粉,份量一樣都係唔算特別大,但係食完都係覺得幾漏,有少少辣嘅,雞肉份量足夠,唔會話得好少肉或者好細舊,意粉唔會過硬或者過軟,唔錯,味道係濃嘅餐牌選擇十分少所有嘢都係自助嘅,如果夏天坐門口位就會辛苦啲,因為啲人會出出入入唔閂門,咁你就會比較熱

餐牌選擇十分少

2024-05-01 287 瀏覽
5月1日3:45叫兩杯嘢,等20分鐘都未有,老婆去追單,回應係:「未整好。」可唔可以畀好d嘅解釋?再等多兩三分鐘,到我去追單,如果仲未有就打算取消張單走人,啱啱整好,waitress 送上樓上嘅時候就話唔好意思因為太多單。問邊個要凍latte,同邊個要熱flat white.  老婆指住杯凍嘢,waitress 係要再重複個問題!係咪唔出聲唔得?

2024-04-25 248 瀏覽
自助模式 - 要去counter落單,然後職員會送上餐飲,餐具同埋水都係自己攞香辣北非蛋配彼得包 ($108)一啲都唔夠辣,仲要個醬汁好水汪汪😓 同埋得一隻蛋🙁 仲要蛋黃熟晒冇流心都有好多塊彼得包,烘得啱啱好又軟熟三文魚籽明太子忌廉意粉 ($118)多明太子汁,好creamy但係會好滯,份量都足張枱高度同我對腳成水平線,枱下亦冇得伸腳,食嘢就要對腳打側,再烏低身,成餐飯都坐得唔太舒服😐—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $120 𝗉𝗉 🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6.5/10📍 Loop Kulture深水埗鴨寮街90號地舖
Shakshuka

香辣北非蛋配彼得包 ($108)

一啲都唔夠辣,仲要個醬汁好水汪汪😓

同埋得一隻蛋🙁 仲要蛋黃熟晒冇流心

都有好多塊彼得包,烘得啱啱好又軟熟
三文魚籽明太子忌廉意粉 ($118)

多明太子汁,好creamy但係會好滯,份量都足

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $120 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 6.5/10
📍 Loop Kulture
深水埗鴨寮街90號地舖
2024-04-10
2024-04-24 203 瀏覽
🌟同事推介,鋪面設計型格,但內里昏暗,與假日的熱鬧同明亮不一樣,差啲以為入錯鋪頭😂😂因為附近多為洗車店,平日人流較少,好在食物質素唔錯👍🏻香辣北非蛋配彼得包,微辣,用鬆軟的彼得包沾染食用,惹味,不過冇肉,不太抵食😂😂松露奶油燉雞配彼得包,雞肉嫩口唔鞋,包住食好像Taco咁食,creamy 好食,唔膩,推介!玉桂維也納Dirty ☕️ 泡沫咖啡☕️
因為附近多為洗車店,平日人流較少,好在食物質素唔錯👍🏻

玉桂維也納Dirty ☕️

泡沫咖啡☕️