2024-01-22 238 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨Cafe式泰菜 食物好高質☺️-Lost in Thai🇭🇰 太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖 🇭🇰-🇹🇭 QR code落單有個remark寫住「新鮮製作,無添加味精,耐心等待」, 食物質素果然呼應到呢個溫馨提示🇹🇭 裝修簡約有綠化掛飾, 入面有間房都算幾多位, 店內仲有露天位置好chill-🌋 Lost in Thai 火山排骨 (小) $118💯平時食開嘅火山排骨係主食, 味道較濃配飯食, 但呢個勁清甜可當湯飲仲要一滴油都冇, 蕃茄仔, 菇, 加埋大量檸檬葉好鮮🥹💯主角火山排骨煲到好腍但肉質唔柴, 筋肉相連連埋熱辣辣既湯一齊食勁正-🥗 泰式蝦球柚子沙律 $78✨蝦球勁彈牙好鮮甜, 大量柚子肉撈埋蒜粒同泰式香料好開胃-🐖 香葉炒泰式脆腩肉💯腩肉勁肥, 不過唔算炸得好透就略嫌油左少少, 不過邊邊位夠晒脆, 加上香葉味重搭救-🍆 椒鹽茄子釀蝦膠 $88✨小食勁出色, 厚身茄子件開邊釀左蝦膠入去, 再用蔥蒜椒鹽炸, 香口得黎又有茄子juicy-🫓 印度薄餅 $20💯唔會好油, 煎得幾香脆-🥭 芒果糯米飯 $52✨芒果好香甜, 椰奶質地較稀唔會太甜, 輕輕帶出糯米香味
👧🏻😋👅🍽✨

Lost in Thai 火山排骨 (小) $118
Lost in Thai 火山排骨

🥗
泰式蝦球柚子沙律 $78
✨蝦球勁彈牙好鮮甜, 大量柚子肉撈埋蒜粒同泰式香料好開胃

🐖
香葉炒泰式脆腩肉

🍆
椒鹽茄子釀蝦膠 $88

🫓
印度薄餅 $20
💯唔會好油, 煎得幾香脆

🥭
芒果糯米飯 $52
✨芒果好香甜, 椰奶質地較稀唔會太甜, 輕輕帶出糯米香味
芒果糯米飯

🧋
凍泰式奶茶 $32 加啤啤熊 $3
💯大大碗好抵飲😆 茶底濃郁, 啤啤冰都係用茶做唔會溝淡

Lost in Thai 火山排骨
芒果糯米飯
2024-01-18 137 瀏覽
好幾次經過太子道西都俾呢間餐廳吸引左☺️原來係泰式餐廳,木系田園風,小清新,用左好多樹葉做裝飾,感覺好舒服relax。枱面有QR code落單,幾方便👍🏻🌟全晚最印象深刻就係兩杯飲品同炸魚,超!級!靚同好食😍🍹泰式奶茶加熊啤啤好可愛😆熊啤啤係奶茶冰,一路飲都可keep住茶味,奶茶好香濃順喉,好飲。🍹泰式碟豆花柚子蜜梳打特飮碟豆花做成玫瑰形狀的冰,淺藍色,超級夢幻🍲椰汁虎蝦湯$98幾特別,平時都只係飲冬陰公。椰汁味香濃,虎蝦幾大隻,新鮮👍🏻🥗蝦球柚子菠蘿沙律$82泰國柚子清甜多汁,酸酸甜甜好開胃。🍗沙嗲串燒(雞,牛,豬)$98燒得好香,最鐘意雞肉串,肉質夠嫩又惹味🐟酥炸泰式香料魚盧魚$178超級推薦!新鮮盧魚起晒肉,無骨,切成一粒粒,炸得卜卜脆。香料好多,好香濃🤤睇得出呢道菜花左好多心機👍🏻🌟真心好正的小店,見到枱面好多都寫左留枱,下次要book定先黎。

枱面有QR code落單,幾方便👍🏻

🌟全晚最印象深刻就係兩杯飲品同炸魚,超!
級!靚同好食😍

🍹泰式奶茶加熊啤啤

🍹泰式碟豆花柚子蜜梳打特飮
碟豆花做成玫瑰形狀的冰,淺藍色,超級夢幻

🍲椰汁虎蝦湯$98

🥗蝦球柚子菠蘿沙律$82
泰國柚子清甜多汁,酸酸甜甜好開胃。

🍗沙嗲串燒(雞,牛,豬)$98
燒得好香,最鐘意雞肉串,肉質夠嫩又惹味

🐟酥炸泰式香料魚盧魚$178

2024-01-15
  • 泰式奶茶
  • 蝦球柚子菠蘿沙律
  • 椰汁虎蝦湯
2024-01-18 128 瀏覽
上次試過呢度嘅泰式奶茶熊仔冰,真係好可愛🥰價錢合理食物質素都好好,今次專登返嚟再食😋✨虎蝦冬陰功湯唔會太辣,虎蝦大隻新鮮,仲有好多菇菌配料,味道好濃郁🫶🏻✨泰式柚子菠蘿沙律柚子份量好多,又fresh又juicy,仲有幾隻新鮮大蝦✨沙嗲串燒 (豬、牛、雞)肉質軟稔,唔會有過多脂肪,沾上沙嗲醬更加惹味✨招牌炒咖喱海鮮咖喱幾香,送飯一流,海鮮有魷魚、青口、虎蝦~✨芒果糯米飯✨泰式奶茶熊仔冰.📍 Lost in Thai (太子)太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖

✨虎蝦冬陰功湯
唔會太辣,虎蝦大隻新鮮,仲有好多菇菌配料,味道好濃郁🫶🏻

✨泰式柚子菠蘿沙律
柚子份量好多,又fresh又juicy,仲有幾隻新鮮大蝦

✨沙嗲串燒 (豬、牛、雞)
肉質軟稔,唔會有過多脂肪,沾上沙嗲醬更加惹味

✨招牌炒咖喱海鮮
咖喱幾香,送飯一流,海鮮有魷魚、青口、虎蝦~

✨芒果糯米飯

✨泰式奶茶熊仔冰

📍 Lost in Thai (太子)
太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖
2024-01-16 52 瀏覽
今日來到太子的泰國餐廳~ 裝修清新明亮,感覺比較舒服😌 食物質素中上,價格超親民。🌟凍泰式奶茶最吸睛當然係「🐻熊啤啤冰」~ 熊仔浸在奶茶入面。奶茶茶味濃香,甜道剛好。真係好睇又好飲!🥢炸蝦餅:異常的大件🤣一口吃不下的感覺。熱辣辣上枱時已預先切開一半。蝦餅外層超脆,入口咬落彈牙,蝦味滿滿,十分滿足🥢蝦球柚子菠蘿沙律:鮮蝦球已經非常吸睛,加上柚子和菠蘿,味道酸酸甜甜,小辣感覺刺激開胃🥢椰汁虎蝦湯:上枱時香氣十足,椰汁湯底味道剛好~ 加上兩隻大蝦和配料後,分到6-8碗,夠晒飲🥢慢燒鮮魚生菜包+ 印度薄餅經典泰國菜式,整條烏頭魚燒到外皮小小焦黑,但卻保留入面魚肉嫩滑~ 配料有泰式米粉、生菜、泰式辣汁。包埋一齊食勁好味。我加配了薄餅,包保同朋友都夠飽🍹泰式蝶豆花梳打特飲蝶豆花 + 梳打 + 柚子蜜~ 店主都細心地將冰雪成玫瑰花形狀~ 真心讚~

🌟凍泰式奶茶

🥢慢燒鮮魚生菜包+ 印度薄餅

🍹泰式蝶豆花梳打特飲
2024-01-10
  • 凍泰式奶茶 熊啤啤冰
1K
2024-01-16 42 瀏覽
呢間泰國菜結合左豐富口味和多樣食材的美食文化。五花腩是泰國菜中的一道經典肉料理,它的肉質鮮嫩多汁,配上泰式香料和醬汁,味道豐滿而美味。芒果糯米飯是泰國菜中的經典甜點,它結合了新鮮的芒果和黏糯的糯米飯。這道甜點具有柔軟的糯米飯和甜蜜的芒果的口感,給人一種獨特的飽滿感。它的味道酸甜可口,帶有芒果的天然香氣,讓人回味無窮。火山骨肉質鮮嫩。炸蝦餅新鮮的蝦肉炸至金黃酥脆。蝦餅的口感鮮嫩多汁,外層酥脆脆卜卜甘。

2024-01-15 51 瀏覽
🇹🇭Lost in Thai小清新泰國菜餐廳環境好舒服,又係市區價錢合,又好好食😋 虎蝦冬陰功湯🦐冬陰功湯辣道岩岩好份量好多,入面有蝦,菇🍄椒鹽茄子釀蝦膠👍🏻👍🏻一份有4件,大大件蝦膠好厚,調味好濃加埋椒鹽好惹味~~泰式菠蘿柚子沙律🥗酸酸甜甜好開胃既前菜上面仲配有幾隻大蝦🍤柚子好清甜,好新鮮Lost in Thai 特色炒咖喱(軟殼蟹)🦀咖哩🍛好正好香濃我揀左配埋薄餅食配搭一流椰青大菜糕🍨飯後甜品❤️清清甜甜,滿滿椰汁香味泰式奶茶配熊啤啤冰🧸奶茶好香~熊啤啤冰都係奶茶底飲到尾,味道都吾會變淡❤️太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖

🇹🇭Lost in Thai
小清新泰國菜餐廳
環境好舒服,又係市區
價錢合,又好好食😋

虎蝦冬陰功湯🦐
冬陰功湯辣道岩岩好
份量好多,入面有蝦,菇🍄

椒鹽茄子釀蝦膠👍🏻👍🏻
一份有4件,大大件
蝦膠好厚,調味好濃
加埋椒鹽好惹味~~

泰式菠蘿柚子沙律🥗

我揀左配埋薄餅食
配搭一流

椰青大菜糕🍨
飯後甜品❤️
清清甜甜,滿滿椰汁香味

泰式奶茶配熊啤啤冰🧸
奶茶好香~
熊啤啤冰都係奶茶底
飲到尾,味道都吾會變淡

❤️太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖
2024-01-09
2024-01-12 54 瀏覽
又係花墟買完花,行下行下見到呢間門口以粉綠色做主題,開初以為係Café,原來係食泰菜。電子屏幕不停介紹菜式拉門入去仲有張二人枱,咁就試下啦。掃QR Code落單,牆上掛住當時推介手寫菜式,幾搞鬼。呢客泰式鳯爪沙律 ($68),望落顏色繽紛,”砌”成個塔型,再淋上酸辣汁。無骨鳯爪入口爽脆,紫洋蔥,芹菜加埋車厘茄就組成沙律擔當。成為泰菜中火紅之星嘅火山骨湯 ($118/小),呢度都有得食。話叫做湯,其實係酸辣汁。送上膠手套方便進食,成舊揸住夠豪邁; 骨肉輕易被分離,沾上酸辣汁,辣度都唔可以睇少,幾惹味。食到辣辣地,即刻飲返啖泰式龍眼冰 ($32)解下辣,用銀碗裝住加朵蘭花,大量龍眼肉,味道清甜又夠凍。友人對蝦過敏,由炸蝦餅轉為炸魚餅 ($58)即叫即炸,入口熱度十足,口感札實,配酸甜醬係好味嘅。今晚主菜係炒咖喱軟殼蟹 ($168),兩隻軟殼蟹斬半,伴住大量咖喱汁。軟殼蟹入口香脆,咬落唔會一口油,沾埋D香滑咖喱汁食,仲唔係邪惡之鬼?!咁多咖喱汁,當中又有青紅椒及洋蔥,叫碗白飯是常識吧。甜品想食芒果糯米飯但今晚無,呢碗椰青大菜糕 ($28)絶對係最佳替身。用銀碗裝住應該係自家製,入口有椰青肉清
電子屏幕不停介紹菜式
無骨鳯爪入口爽脆,紫洋蔥,芹菜加埋車厘茄就組成沙律擔當。
友人對蝦過敏,由炸蝦餅轉為炸魚餅 ($58)
即叫即炸,入口熱度十足,口感札實,配酸甜醬係好味嘅。
咁多咖喱汁,當中又有青紅椒及洋蔥,叫碗白飯是常識吧。
甜品想食芒果糯米飯但今晚無,呢碗椰青大菜糕 ($28)絶對係最佳替身。用銀碗裝住應該係自家製,入口有椰青肉清香味,甜度岩岩好。
2024-01-10 39 瀏覽
#Fatchubelly太子 📍Lost in Thai (太子)💥明爐鮮魚 (鳥頭,冬陰)叫咗烏頭魚喺店員推薦比較少骨嘅魚魚肉口感鮮嫩而且份量好大條😍加上冬陰功嘅濃郁湯底同埋大量配料好惹味而且另外仲有一碗冬陰功湯可以後加上去💥蒜香撈米粉蒜香撈米粉班食蒜蓉味好濃加落個冬陰功湯🤣就變咗一個冬陰功味嘅湯米粉💥椰汁大菜糕大菜糕嘅質地比較結實裏面有好多椰子條口感爽脆甜品嘅甜度適中唔會太甜👍💥炸芝士蝦餅呢一個好推薦芝士蝦餅好大粒蝦肉結實而且入邊嘅芝士好拉絲配搭上酸甜醬中和返炸蝦餅嘅油膩感☺️💥粉絲海鮮沙律海鮮種類好多有青口,大蝦味道酸酸辣粉絲亦都吸晒啲味道💥椰汁虎蝦湯椰汁味香濃有少少酸味好有泰國風味而且虎蝦都幾大隻🥰💥泰式椰汁冰椰汁冰味道啱啱好唔會太甜口感軟綿Lost in Thai (太子)太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#太子#太子美食#
#Fatchubelly太子

📍Lost in Thai (太子)

💥明爐鮮魚 (鳥頭,冬陰)

叫咗烏頭魚

💥泰式椰汁冰

椰汁冰味道啱啱好
唔會太甜
口感軟綿

Lost in Thai (太子)
太子太子道西96-100號萬年大廈地下B號舖

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西#太子#太子美食#泰國菜
2024-01-09 56 瀏覽
上個月去完泰國旅行,返到香港又想食多次泰國嘢食過吓口癮。今次約咗朋友喺太子食飯,搵咗呢一間試試。🌟#豬骨湯火山骨湯頭濃郁,豬骨火山骨肉質鮮嫩,帶有微辣的香料烘托出豐富的味道。🌟#炸蝦餅外脆內嫩,蝦肉真係好好⋯⋯好彈牙,搭配酸甜醬,口感十分美味。🌟#泰式鳳爪沙律鳳爪搭配泰式醬汁和香辣的配料,酸辣開胃。🌟#炒咖喱軟殼蟹炒至金黃香脆的軟殼蟹,配上香氣十足的咖喱,風味獨特。🌟#蒜蓉包(四片)外皮酥脆,內餡鬆軟,一口咬下去,蒜香四溢,真棒👍🏻🌟#泰式熊仔冰奶茶獨特造型的熊仔冰,可愛極了!喝一口泰式奶茶,彷如置身泰國,解渴又美味。🌟#芒果糯米飯糯米飯軟糯香甜,搭配新鮮芒果,甜而不膩,用甜品來完結這一餐,圓滿圓滿。真心大推炸蝦餅,千萬不要錯過咁正的美食🫦

🌟#豬骨湯火山骨

🌟#炸蝦餅

🌟#泰式鳳爪沙律
鳳爪搭配泰式醬汁和香辣的配料,酸辣開胃。

🌟#炒咖喱軟殼蟹
炒至金黃香脆的軟殼蟹,配上香氣十足的咖喱,風味獨特。

🌟#蒜蓉包(四片)
外皮酥脆,內餡鬆軟,一口咬下去,蒜香四溢,真棒👍🏻

🌟#泰式熊仔冰奶茶

🌟#芒果糯米飯

真心大推炸蝦餅,千萬不要錯過咁正的美食🫦
2024-01-08 699 瀏覽
Lost in Thai 餐廳裝潢有別其他泰菜館,主色調用上草綠色,小清新refresh feel 極強烈,可以暫時放低工作好好享受美食😎👍🏻餐廳都會一路播住泰文歌,雖然聽唔明但係都幾特別🤭🤭椰汁虎蝦湯食泰菜除咗冬蔭功湯之外,椰汁🥥海鮮湯都係另一特色菜,奶白色嘅椰汁湯奶香撲鼻,加入大虎蝦、蕃茄🍅、菇菌類、香茅、泰式香料等煮成,不嗜辣嘅朋友們大推❤️沙嗲串 (豬、牛、雞)一客有6串,豬、牛、雞串燒各有兩串,最愛雞肉串,肉質嫩滑Juicy,肉邊帶少少焦脆好香口,記得要沾上花生🥜味濃嘅沙嗲醬😋😋泰式菠蘿🍍柚子蝦沙律份量十足,新鮮大蝦球、菠蘿粒、柚子肉、新鮮蔬菜,再加上炸蒜粒,拌上泰式開胃酸辣醬,作為前菜醒胃💯💯泰式酥炸香料鱸魚🐟一開始俾佢份量嚇親,整條鱸魚🐟已拆肉,切成一粒粒魚肉,再經過油炸及拌上泰式甜酸醬😊😋一口一粒食唔停口🤭擺盤係連原條起肉嘅鱸魚一齊上菜,新鮮魚起肉亦無偷工減料👍🏻👍🏻芒果🥭糯米飯即叫即整,椰汁糯米飯仲係熱辣辣㗎,煙煙韌韌軟綿綿咁,另備有椰奶可自行添加,食泰菜必食甜品之一😎泰式奶茶加熊啤啤泰式奶茶一向都係偏甜,但Lost in Thai 嘅奶茶好特別咁加咗紅茶熊熊冰🐻,比例

椰汁虎蝦湯

沙嗲串 (豬、牛、雞)

泰式菠蘿🍍柚子蝦沙律

泰式酥炸香料鱸魚🐟

芒果🥭糯米飯

泰式奶茶加熊啤啤
泰式奶茶一向都係偏甜,但Lost in Thai 嘅奶茶好特別咁加咗紅茶熊熊冰🐻,比例調配剛好唔會太甜,熊啤啤冰睇得又飲得,打卡之選
  • 椰汁虎蝦湯
  • 芒果糯米飯
2024-01-08 33 瀏覽
落嚟這間泰國餐廳,先叫咗個椒鹽茄子釀蝦膠嚟,真係出奇地惹味!茄子腍滑,蝦膠咬落去Q彈得嚟有嚼勁,椒鹽幫手提升咗成件事嘅層次。跟住埋手試咗燒豬頸肉生菜包,唔講唔知,豬頸肉燒到外皮微焦香口,啖啖肉嘅份量都幾夠晒分量,包埋啲生菜嚟食,清新得嚟有肉嘅滿足感,正!跟手,試咗佢哋招牌嘅特色海鮮咖哩。乜嘢椰香飄飄、咖哩勁夠味,小辣嘅選擇啱哂唔想太辣嘅我,又想有啲刺激。撈埋飯,簡直係至尊享受!😋 最後甜品上場,一碗橙紅色悠悠嘅泰式龍眼冰入口即化,龍眼又多肉甜甜,飲落涼哂成個人!整體嚟講,這家泰國餐廳俾我一啲唔同凡響嘅滋味。環境又舒服,下次有機會一定返嚟再試試其他款。對咗,啲料理真係個個都有得講,有得食! 🥢🍜🌶️

{食盡太子之泰國菜 —Lost in Thai }————————————————呢間#泰菜餐廳 #太子站 一出行一分鐘就到,位置非常方便,屬於地舖,有室外座位,lunc time過黎食仲免加一,lunch set $100有找🤩🔸 泰式炒金邊粉 $78炒金邊粉基本上每間泰式餐廳都會有, 但水準參差, 呢間嘅泰式炒金邊粉鑊氣十足, 除咗小小甜味亦都有好香既香料味, 可以選擇要蝦球或者雞球😋🔸 泰式海南雞飯 $65額外加$10可以指定要雞髀位置, 海南雞肉質嫩滑唔算肥, 份量適中,而且仲會配埋2款醬汁同酸蘿蔔做配菜, 個人覺得價錢相當抵食!👍🔸 明爐蒸烏頭除咗兩個午市套餐之外,我哋仲額外叫咗一份明爐蒸烏頭, 烏頭好長一條,用蠟燭保持熱度, 魚肉滑嫩,而且個汁非常出色同正宗! 好入味得嚟仲有多種層次,酸酸甜甜又帶有香料味,好快就食完😜Overall comment: 午市套餐除咗免加一之外亦都可以優惠㗎追加多款小食, 今次就追加咗一碟生菜($12)同埋3串串燒($38), 仲可以以優惠價追加椰青呀😍This Thai restaurant, located near Prince Edwa
{食盡太子之泰國菜 —Lost in Thai }
————————————————

🔸 泰式炒金邊粉 $78

🔸 泰式海南雞飯 $65

🔸 明爐蒸烏頭

Overall comment:

This Thai restaurant, located near Prince Edward MTR station, is just a minute away, making it very convenient. It's a ground-floor establishment with outdoor seating. During lunchtime, there's no additional charge, and the lunch set is priced at $100 with change. 🤩

🔸 Thai-style Stir-fried Pad Thai ($78)

Pad Thai is a staple in most Thai restaurants, but the quality can vary. This Thai-style stir-fried Pad Thai here is packed with flavors. It has a slight sweetness and a delightful aroma of spices. You can choose between shrimp or chicken balls as the protein option. 😋

🔸 Thai-style Hainanese Chicken Rice ($65)

For an additional $10, you can specify the chicken thigh position. The Hainanese chicken here is tender and not too fatty. The portion is moderate, and it comes with two types of sauce and pickled radish as side dishes. Personally, I find it reasonably priced and delicious! 👍

🔸 Steamed Whole Fish with Special Sauce

Apart from the two lunch set options, we also ordered the steamed whole fish with special sauce. The fish is long and kept warm with a candle. The flesh is smooth and tender, and the sauce is outstanding and authentic! It has a flavorful and multi-layered taste, with a hint of sweetness, sourness, and aromatic spices. It was devoured quickly. 😜

Overall comment:
This time, we added a plate of lettuce ($12) and three skewers of grilled meat ($38). We even had the option to add fresh coconut at a discounted price. 😍

2024-01-04 33 瀏覽
最近同朋友去左太子既泰國餐廳 Lost in Thai ,唔止食物好味,環境都好舒服,薄荷綠配色同埋綠色植物裝飾,感覺清新,好似置身係既泰國感覺🍸🌴嚟到一定要試下佢哋嘅招牌虎蝦冬陰功湯!湯底夠香濃,唔會太辣或太酸,味道岩岩好,而且虎蝦新鮮彈牙,仲有好多草菇,真係好惹味另外我地叫左沙嗲串燒,有豬、牛同雞各2串,燒得香口多汁,加上特製沙嗲醬,真係好滿足,食到停唔到口🍢如果你都鍾意柚子,一定要試下佢哋嘅泰式柚子大蝦沙律!大蝦新鮮,配埋柚子同啲泰式醬汁,味道酸酸甜甜,真係令人驚喜🥗泰式酥炸香料鱸魚都十分值得一試,我都係第一次試咁樣烹調嘅魚,估唔到好有驚喜,鱸魚粒炸得外脆內嫩,配上泰式香料,每一口都有香辣嘅滋味爆發🐟甜品方面當然係芒果糯米飯啦😂 糯米飯軟糯香甜,加上新鮮嘅芒果,真係一個甜品迷嘅最愛!🥭最後,一定要試下泰式奶茶配熊啤啤冰!熊啤啤其實係用茶制嘅冰,泡係香濃滑順既奶茶,真係既可愛又好飲,十分消暑解渴🐻🍹

• 泰式奶茶配熊啤啤冰
  • 沙嗲串
  • 泰式酥炸香料鱸魚
2023-12-26 36 瀏覽
聖誕當然要約埋好朋友,收工即慶約埋住附近的好朋友去太子一間泰國餐廳晚餐,非常開心🍻菠蘿柚子蝦沙律非常開胃,泰式炸蝦餅炸蝦餅的外層酥脆,內裡的蝦肉爽口彈牙,搭配酸辣的蘸醬👍🏻。生菜包口感清爽,用生菜包裹著各種配料,享受一口滿滿的泰式風味。沙嗲串燒是泰國菜經典之一,以香料和烤燒的味道融合在一起,給人一種獨特的風味體驗。全晚最出色就係酥炸泰式香料鱸魚🤩,外酥內嫩的炸魚塊已經都去骨挑刺,可以很放心地大口吃,滋味像糖醋,但酸味來自羅望子,還有香茅的香氣。最後加埋特色炒咖喱軟殼蟹配印度煎餅就完滿。

最後加埋特色炒咖喱軟殼蟹配印度煎餅就完滿。
2023-12-24
慶祝紀念
聖誕節
  • 酥炸泰式香料鱸魚
  • 泰式奶茶
2023-12-25 25 瀏覽
👉🏻蝦球柚子菠蘿沙律好開胃嘅前菜,調味酸甜咸幾平衡,落左魚露多左咸香。蝦球彈牙。👉🏻椒鹽茄子釀蝦膠油炸菜式難免有啲油膩,我哋點上面個沙律嘅汁食覺得好match。👉🏻豬龍骨湯酸酸辣辣又係開胃菜式,戴手套食豬龍骨幾過癮。👉🏻炒咖喱軟殼蟹好大碟,軟殼蟹份量唔少,炸得幾脆。配料主要係洋蔥同彩椒,唔辣偏向港式咖哩,椰汁味重。可以配白飯或者薄餅。👉🏻芒果糯米飯好特別,特別在糯米飯係鹹鹹地嘅,配襯甜甜地嘅椰漿,鹹鹹甜甜無一般芒果糯米飯咁漏。芒果好甜。
👉🏻蝦球柚子菠蘿沙律
👉🏻椒鹽茄子釀蝦膠
👉🏻豬龍骨湯
酸酸辣辣又係開胃菜式,戴手套食豬龍骨幾過癮。
👉🏻炒咖喱軟殼蟹
👉🏻芒果糯米飯