諗住試吓佢嘅特別口味-冧酒cheesecake點知有啲中伏我平時都會飲下酒,但佢冧酒份量實在太濃,係濃到有啲苦果隻好後悔冇叫正常啲嘅口味上次食嘅咖啡味好正其實我一個人嚟食,入到去有兩張吉枱,佢都要Minimum chargeFine. 甘試下佢affogato,比想像中驚喜雪糕加咗杏仁粒,好有口感加埋expresso, 正!
諗住試吓佢嘅特別口味-冧酒cheesecake
點知有啲中伏

我平時都會飲下酒,但佢冧酒份量實在太濃,係濃到有啲苦果隻

好後悔冇叫正常啲嘅口味
上次食嘅咖啡味好正

Fine. 甘試下佢affogato,比想像中驚喜

雪糕加咗杏仁粒,好有口感
加埋expresso, 正!

Affogato
Affogato
2021-02-08 162 瀏覽
青豆牛油果泥配酸種麵包 $108w/青豆牛油果泥、沙律菜、酸種麵包、蛋黃首先係sourdough上面搽上一陣厚厚既青豆牛油果泥 啲🥑果泥唔會打得太爛 保留返啲咬口係度 食落味道好濃郁 之後再加沙律菜同半個牛油果鋪面 sourdough略為偏硬 而且份量唔算好大 整體都冇太大驚喜🥲評分: 6.5/10🌟玫瑰紅莓開心果磅蛋糕 $40 成個賣相都算係精緻 而中間都有紅莓醬整成既心型圖案係幾有心思 食落開心果味道偏淡 反而紅莓味出啲 酸酸甜甜再帶淡淡既玫瑰花香 而磅蛋糕食落都算濕潤 唯一係份量係偏小 性價比相對較低🥺評分: 7/10🌟Earl grey choco $58呢杯用上70%Varlhona法國黑朱古力而製成🍫 飲落朱古力味好香濃 加上淡淡既伯爵茶香味 加埋面頭靚靚既拉花同朱古力碎 賣相確實唔錯🥰 入口都好順滑 唔會太甜🤤評分: 8.5/10🌟不過呢想係度講一講雖然食物質素都ok 但價錢確實係overprice咗 而且店員態度唔算太好 可能係太忙既關係 但係排隊既安排都有啲混亂 入到店既服務態度又欠奉 成個用餐體驗好一般 雖然係黃色小店但都希望可以改善一下服務質素喇🤧💛———————
青豆牛油果泥配酸種麵包 $108
w/青豆牛油果泥、沙律菜、酸種麵包、蛋黃
評分: 6.5/10🌟

玫瑰紅莓開心果磅蛋糕 $40
評分: 7/10🌟

Earl grey choco $58
評分: 8.5/10🌟

——————————————————————
Lucy Coffee & Food (長沙灣)
長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖
青豆牛油果泥配酸種麵包
Earl grey choco
Earl grey choco
2021-02-04 141 瀏覽
服務態度差到我要第一次寫食評唔知係女店員定女店主服務態度好似趕客咁問佢有關蛋糕嘅問題一副*嗰度咪有寫囉自己唔識睇?*嘅態度係連基本嘅服務態度都冇講多句都嫌晒口水仲要受佢氣大家唔好俾錢買難受啦好食過佢嘅coffee shop大把環境方面舖頭係好細坐三台客左右有一張枱用咗嚟放佢啲蛋糕限聚令二人一張枱就算一個人都係坐兩個人位二人佢竟然要人齊先入得早知醒目啲 話一個人就可以入去坐住先明明係同一張枱人齊先入得通常係限時嘅店舖因為人流比較多限時90分鐘要人齊先入得佢要人齊先入得但又唔係限時坐規矩有少少唔Make sense 重點係咩重點係態度差!
服務態度差到我要第一次寫食評

規矩有少少唔Make sense
重點係咩
重點係態度差!

2021-02-03 133 瀏覽
食得太多好味嘅肉係時候要齋戒沐浴,食下唔同地區嘅菜 #食港女並不是浪得虛明貝殼粉沙律vegan啱食,用咗自家製純素牛油果亞麻籽沙律醬。配搭埋青蘋果、有機藜麥、羽衣甘藍、藍莓、車厘茄仲有少少堅果,材料新鮮好清新好健康!食完想再食個醬汁配搭得好好。唔好睇小呢兜野,食完堅飽肚。橙酒雙重朱古力冇麵粉蛋糕都係Vegan! 食得出有橙酒味唔算強烈,口感結實同重朱古力 #唔係乾巴巴有濕潤嘅感覺 橙果乾好香,上邊嗰層乾咗嘅朱古力好好食!Earl Grey 半熟芝士蛋糕係好流行嘅burnt cheesecake表面金黃有啲焦香。入口超級濃Earl grey 味,不甜不膩好幼滑creamy,味道同口感都唔錯! 好多人話店員服務態度唔好,嗰日去又唔覺,店員唔笑都係友善嘅 *純粹個人意見*溫馨提示:日日賣嘅蛋糕都唔同,self service期望有人服侍就唔適合。限時75分鐘最低消費$80#黃色經濟圈 #好愛港餐廳 #支持黃店

貝殼粉沙律

橙酒雙重朱古力冇麵粉蛋糕
Earl  grey半熟芝士蛋糕
  • Earl grey半熟芝士蛋糕
2021-02-01 1949 瀏覽
Lucy未搬舖前去過一次,依稀記得甜品幾高質,有日想食佢嘅抹茶紫米蛋糕就到訪新鋪,鋪內只有四張枱,我地好好彩坐到最後一張,無幾耐出面就排大隊,亦有唔少人外帶甜品。店員會喺甜品櫃玻璃上寫上是日款式,賣晒就打X或換上出爐新品,所以食唔今到你鍾意嘅款式要啲運氣,好可惜我去嗰個時段無任何抹茶甜品。🍽炒滑蛋芝士酸種包 Scrambled Egg, Chives, Cheddar Cheese w/ Sourdough ($88)酸種麵包酸味明顯,外皮質感偏硬脆,炒蛋時間控制得啱啱好,落左唔少車打芝士,香蔥令個包更加香口,呢點加分。老實講定價偏高,但呢個熟悉嘅早餐組合幾好食嘅。 🍽大紅袍半熟芝士蛋糕 Big Red Robe Tea Half-baked Cheesecake ($58)芝士蛋糕中央位置雖未至於流心,但明顯見到比外圍軟滑,蛋糕有唔少茶葉碎,茶味明顯,最欣賞係蛋糕免同邊真係有焦香,唔係間間cafe都做得到。呢款而家應該下左架,但有伯爵茶同咖啡等口味,我地當日外帶左一件咖啡味都非常高質。🍽特濃雞蛋焦糖布丁 Egg Pudding w Caramel Sauce  ($45)當日最愛,雞

炒滑蛋芝士酸種包

大紅袍半熟芝士蛋糕

當日最愛,雞蛋布丁相當嫩滑,但又唔會一畢就散,蛋味焦糖味都濃郁。
特濃雞蛋焦糖布丁

🍽柚子磅蛋糕 ($45) Yuzu Pound Cake
呢款蛋糕推出冇幾耐已經賣晒,幾枱一齊等佢出爐,外層香脆,蛋糕係偏乾同鬆散嘅類型,唔係我杯茶,但糖漬柚子幾好食,蛋白香頗重。
柚子磅蛋糕

☕️冷泡咖啡配冰球 Cold Brew ($55)
店家好貼心喺menu附上介紹,雖然Cold Brew經過長時間低溫萃取嘅咖啡,酸度、甘苦味已經較低,但我覺得佢地嘅blend酸度依然幾高,另帶果香,配甜品剛好。
Cold  Brew

☕️Dirty ($38)
朋友嘅Dirty都帶過酸,但甘苦味會相對出啲,望住漸層慢慢融合好治癒。
Dirty

雖然價錢唔平,但芝士蛋糕同雞蛋布丁質素唔錯,如果唔駛排大隊會想試埋其他款式嘅甜品
2021-02-01
午餐
炒滑蛋芝士酸種包
大紅袍半熟芝士蛋糕
特濃雞蛋焦糖布丁
Dirty
2021-01-23 87 瀏覽
再次來到 💛「黃店」 Lucy Coffee & Food ~見到「黃店」大排長龍 , 人氣滿滿 , 當然高興 , 可惜我們沒有時間排隊等位堂食 , 就唯有外賣一杯咖啡 , 拿著來飲 ~Iced Americano : 味道好有個性 , 主體味道偏向 nutty, 而又帶 fruity 的 after taste, 既厚實又有清爽的感覺 , 實在叫人陶醉 , 的確風采依然 , 讚 ~唯獨有小小意見 , 就是杯啡比較細杯 , 飲得到喉唔到肺 , 如果可以大杯些許就 perfect ~本篇完 ~

本篇完 ~
外賣自取
2021-01-08 163 瀏覽
間Cafe已經黎好多次,好鍾意食佢地既抹茶蛋糕店舖嘅設計好有vintage嘅感覺,店內懷舊點播機同唱碟加上木椅令整體風格較似美國復古風,果日食過以下既食物車打芝士炒蛋酸種包這比較普通但麵包口感我個人覺得還是偏硬咖啡半熟芝士蛋糕 店芝士蛋糕很香很軟很滑,咖啡味濃郁,整件甜度完美恰好抹茶提拉米蘇這款甜品只限堂食,面頭嘅抹茶粉好多,下一層嘅抹茶芝士忌廉好creamy 好重抹茶味,用匙羹拔到底,會見到浸左咖啡酒既蛋糕,水準真心高,唔會剛烈到變左主角,同甘澀茶味平分秋色超好食!
間Cafe已經黎好多次,好鍾意食佢地既抹茶蛋糕

車打芝士炒蛋酸種包
這比較普通但麵包口感我個人覺得還是偏硬

咖啡半熟芝士蛋糕
店芝士蛋糕很香很軟很滑,咖啡味濃郁,整件甜度完美恰好

抹茶提拉米蘇
2021-01-04 197 瀏覽
一日一黃店 長沙灣良心精品咖啡蛋糕 上次掃長沙灣區 好多朋友仔推介呢間 有好特別既酒味芝士蛋糕 最後點都要食番間甜品 即刻試試 去到店面細細 感覺幾個客人就坐滿 店內環境幾慢活 出品都係精品向 見到門前貼住最低消費$80都合理既 亦都因為之前掃咗幾間 肚冇位 唯有叫外賣(‼️店內收銀當眼位 見到有大大張 安心出行qr code望完即刻安心哂 加笑左 可睇圖 同612 早期有罷工).⭐️冧酒提子半熟芝士蛋糕$58外賣 賣相幾靚 有個紙盒裝住👍🏻入口有好香既冧酒香 食完醉醉地(講笑)👍🏻底下有一層冧酒提子 真心重酒味👌🏻口感係半熟芝士凝固feel‼️鐘意飲酒既朋友應該會好鐘意(唔飲酒既我都覺得好食 好特別).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_長沙灣#hkfunfoodrecord黃店.#LucyCoffeeFood (長沙灣) #lucycoffee地址:長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:-/5外賣服務:-/5抵食:3/5 🤔因為最低消費$80 單叫一樣嘢又唔夠 所以堂食人均$100up
⭐️冧酒提子半熟芝士蛋糕$58
外賣 賣相幾靚 有個紙盒裝住
👍🏻入口有好香既冧酒香 食完醉醉地(講笑)
👍🏻底下有一層冧酒提子 真心重酒味
👌🏻口感係半熟芝士凝固feel
‼️鐘意飲酒既朋友應該會好鐘意
(唔飲酒既我都覺得好食 好特別)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_長沙灣
#hkfunfoodrecord黃店
地址:長沙灣保安道55號美寧中心C座地下C1號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:-/5外賣
服務:-/5
態度差同埋爽朗係兩回事ok?我覺得黑面同埋態度西唔係問題 但係你雙重標準嘢又唔係特別好食又要排隊就算數啦 我都差唔多畀錢你嫌嗰十幾秒 我喺你舖頭裏面停留 你話因為肺炎我明白 但係你喺同一張枱放咗準備攤凍嘅食材冇遮冇掩 一部電腦既距離 有客人食緊嘢咁樣飛沫就唔會傳播? 仲要我講比你聽 你用冇辦法 地方淺窄嘅理由同我講 大佬呀你擺一塊板 好難咩? 如果係個客人西 喺香港職員西返佢我覺得ok但係嚟呢度啲客冇一個犀你面,係咪可以態度正常啲呢 。 你間舖細 同埋忙 你唔係第一日知㗎喎。 叫咗杯 banana latte 同埋 熱朱古力. 熱朱古力唔係我飲嘅不過評價唔錯 買咗咖啡 芝士蛋糕, 焙茶卷 ,柚子抹茶 ,不過不失 。 三樣嘢我淨係滿意培茶卷個忌廉 同 banana latte 。我食開新蒲崗間常溫 。平時好中意飲banana milkshake 吾飲 咖啡 。所以我覺得lucy 唔係唔好食嘅呢間嘢不過價錢貴少少, 見仁見智啦我覺得值得一試不過 食完之後你就知道你想唔想返轉頭.btw 其實 蛋糕入盒同埋嘢飲時間都唔係等好耐而且佢準備好之後都會細心問你要唔要餐具 同埋裝好兩杯嘢飲畀我
態度差同埋爽朗係兩回事ok?

同埋 熱朱古力. 熱朱古力唔係我飲嘅不過評價唔錯
買咗咖啡 芝士蛋糕, 焙茶卷 ,柚子抹茶 ,不過不失 。
btw 其實 蛋糕入盒同埋嘢飲時間都唔係等好耐而且佢準備好之後都會細心問你要唔要餐具 同埋裝好兩杯嘢飲畀我 唔知係咪因為我都黑佢面呢哈哈哈

可能都唔係西面嘅 係態度差咗啲啦 唔知係咪唔耐煩咁個老細應該搬大啲或者加人工啦

西客g
2021-01-02
15 分鐘 (外賣自取)
  • banana latte
  • 咖啡半熟芝士蛋糕
  • 焙茶卷
2021-01-02 152 瀏覽
我就唔建議大家係呢間到訂任何野啦,事關我就使左$460蚊買難受呢啲時勢消費,當然揀間黃店買蛋糕啦。我都睇過晒啲食評,見都有唔少話佢係伏,不過見係黃色小店都唔緊要啦,訂個蛋糕jel,冇事掛。早成個星期親身去俾錢訂個蛋糕,當日去到佢話佢整錯味喎🌝 因為睇錯張單喎⋯⋯唉!雖然黃店都係咁上下,但呢間黃店就免喇,因為你睇下佢俾咩我?個birthday cake賣相大家自己睇🤷🏻‍♀️無謂$460買個6吋蛋糕仲要錯味啦,大家睇路😒
小店都唔緊要啦,訂個蛋糕jel,冇事掛。
無謂$460買個6吋蛋糕仲要錯味啦,大家睇路😒
$460 (其他)
慶祝紀念
生日
2020-12-22 207 瀏覽
首先網上啲相同真實嘅舖頭係有落差舖頭好細,加上疫情要限聚,入面坐到8個人左右⋯ 每位客人用餐限時75分鐘, 出而排隊排到傻都未到你。而職員都未有盡責check吓出面人流,態度亦愛理不理。然後有最低消費每人$80但食物嘅質素又未到有誠意值個價錢中環蘇豪區嘅消費都有啲比較豐富嘅食材配搭呢度嘅食物較單調、份量少相對係 overpriced instagram上睇落係有溫度嘅小店現實嘅落差好大反而去大埔、西貢一啲同類cafe人家真的是有禮貌又有心整食物向客人宣傳食物嘅概念等所以 真係只此一次算啦
首先網上啲相同真實嘅舖頭係有落差

然後有最低消費每人$80
但食物嘅質素又未到有誠意值個價錢

中環蘇豪區嘅消費
都有啲比較豐富嘅食材配搭
呢度嘅食物較單調、份量少
相對係 overpriced

instagram上睇落係有溫度嘅小店
現實嘅落差好大

反而去大埔、西貢一啲同類cafe
人家真的是有禮貌又有心整食物
向客人宣傳食物嘅概念等

所以 真係只此一次算啦

2020-12-14 150 瀏覽
由於舊區重建關係,長沙灣這一兩年開了很多新食肆,但cafe類型相對較少。保安道上的這間cafe成了這區文青的聚腳點。因工作地點接近的緣故,經常都會經過這cafe,不過由於店內座位極其珍貴,對於不習慣等位的我來說,能否幫襯都只持隨緣態度。最喜歡他們的甜點。Cafe的蛋糕供應沒有固定款式,因應時令及喜好去選材及製作,所以常常有驚喜,每日都會把蛋糕款式寫在廚房的玻璃上,賣光就打x。其中一款我喜愛的甜品是無花果杏仁撻,以前一直無特別食無花果,原來無花果做甜品好夾,杏仁撻內有香脆杏仁,佢啲甜品唔係一味死甜,一件甜品內有齊鬆化丶脆口同果香,有層次同高質。近日又試咗個紅桑子杏仁金寶撻。一舊舊既金寶口感香脆,同紅桑子味又係好鬼夾,我覺得佢哋既水果甜品較出色,可能係口味問題。店舖缺點係價錢貴,甜品件頭好細,真係食每啖要好珍惜,飲品亦係偏細杯。無tea set,食件餅同飲杯野都8、90蚊。同埋工作人員似乎係執到金都唔識笑果種,去咗十次有多都未見過佢哋笑,香港人壓力都幾大。

2020-12-10
2020-12-06 145 瀏覽
踏入12月,天冷轉冷得好快,小肥羊小肥朱今個星期不想去户外活動,所以選擇來Lucy 吃個休閒lunch。兩人點了四樣食物:無花果Parma Ham酸種麵包作主食,包上亦有芝士、火箭菜作配襯,新鮮好味,面包皮略為乾和燶了一些。Iced Banana Latte: 香蕉和咖啡味好合襯,味道香濃、質地滑。大紅袍半熟芝士蛋糕:好濃茶味,好滑,質地似雪糕,如芝士味可以天濃會更好,現在茶味作了主導。柚子撻:柚士味的撻餡夠濃柚子味,酸甜度剛剛好,撻皮如果可以更酥更輕身會更好。整體食物高質,蛋糕價錢有點高,$58一小件。
整體食物高質,蛋糕價錢有點高,$58一小件。
長沙灣附近開咗好多新嘅cafe , 放假約左朋友chill 😝 呢間cafe 位於住宅區,出地鐵站大概行10分鐘。佢地既蛋糕係係鋪即場新鮮做,每次去都有好多新既選擇。今次我哋揀咗 #白酒燴梨法式杏仁撻 #小蘋果白蘭地朱古力蛋糕 真材實料嘅蛋糕 採用新鮮嘅水果 已長沙灣嘅物㗎,這間Cafe定價偏高,店內亦設有最低消費$80。用餐時間限定90分鐘。 店員比較有性格,不太健談,不會主動分享產品的資訊,問關於產品種類,只是指了一指showcase 😂埋單:~$220

呢間cafe 位於住宅區,出地鐵站大概行10分鐘。
佢地既蛋糕係係鋪即場新鮮做,每次去都有好多新既選擇。

埋單:~$220

星期五放假,約咗朋友一齊出去找嘢食,佢就話好想嚟呢度食,咁就滿足佢要求嚟食甜品和飲茶啦~我係近門口嘅玻璃櫃上看甜品餐牌,揀咗以下甜品,由最淡味開始食到最濃味:1️⃣ 黃豆粉豆腐芝士卷 (HK$58) ⭐️必食⭐️蛋糕部份軟綿綿,不過不及中間嘅豆腐芝士忌廉咁吸引,有濃厚嘅豆腐味道,乳清芝士嘅鬆軟口感,真係好有驚喜😋2️⃣ 咖啡半熟芝士蛋糕(HK$58) ⭐️必食⭐️好特別嘅味道,入口第一刻係咖啡味,不久之後芝士嘅鹹味道慢慢滲出嚟,口感好creamy,似食緊mousse😋3️⃣ 提拉米蘇 (HK$58)這款甜品只限堂食。點了一份,面頭嘅可可粉太多,容易哽親,下一層嘅芝士忌廉,我覺得比較稀釋,可以再creamy一點。用匙羹拔到底,會見到濕晒嘅咖啡蛋糕,可能店主落得太多咖啡酒啦,呢個有點扣分。4️⃣ 橙酒雙重朱古力無麵粉蛋糕(HK$58)呢個賣相最靚,甜度係最甜。入口即嚐到好重橙酒和濃厚嘅朱古力味道,食多幾啖會覺得有點膩。飲品方面,就喺紙餐牌上面揀:1️⃣ 杏仁焦糖薰紅茶(HK$58)淡淡嘅杏仁薰茶香氣,入口有焦糖甜味,配甜品一流👍🏻2️⃣ 伯爵茶可可(HK$58)使用 70% Varlhona 法國黑朱古力,可可味香濃,但

1️⃣ 黃豆粉豆腐芝士卷 (HK$58) ⭐️必食⭐️

黃豆粉豆腐芝士卷

2️⃣ 咖啡半熟芝士蛋糕(HK$58) ⭐️必食⭐️

咖啡半熟芝士蛋糕

3️⃣ 提拉米蘇 (HK$58)

提拉米蘇

4️⃣ 橙酒雙重朱古力無麵粉蛋糕(HK$58)

橙酒雙重朱古力無麵粉蛋糕

飲品方面,就喺紙餐牌上面揀:
1️⃣ 杏仁焦糖薰紅茶(HK$58)
淡淡嘅杏仁薰茶香氣,入口有焦糖甜味,配甜品一流👍🏻

杏仁焦糖薰紅茶

2️⃣ 伯爵茶可可(HK$58)
使用 70% Varlhona 法國黑朱古力,可可味香濃,但不是朱古力味道,攪勻後伯爵茶味找不到🤨

伯爵茶可可

2020-11-06