放假去左荃灣行街,經過見到Lucy's Cup,記得上次試過水果茶、髒髒星球系列,大大杯,足料又好飲,CP值好高!今次同朋友試左三杯新野:菠蘿桃桃More More茶、焦糖布甸鮮奶、玫瑰荔枝茶配粉紅岩鹽芝士奶蓋,三杯各有特色,飲落清新又解渴!菠蘿桃桃More More茶,酸酸甜甜菠蘿配香甜蜜桃,再配四季烏龍茶茶底,清爽甘甜!焦糖布甸鮮奶鮮奶香濃順滑,底有原個焦糖布甸,蛋味濃郁,滑嫩Q彈,口感細膩,正。玫瑰荔枝茶配粉紅岩鹽芝士奶蓋厚厚一層奶蓋,濃郁醇厚,特別加入粉紅岩鹽,飲落口感順滑,令味道更富層次。玫瑰荔枝茶底花果味馥郁,口感細緻。特別一讚,店員服務態度良好,會向客人細心推介各款茶飲,親切又有禮,夠哂NICE~
放假去左荃灣行街,
經過見到Lucy's Cup,
記得上次試過水果茶、髒髒星球系列,
大大杯,足料又好飲,CP值好高!

今次同朋友試左三杯新野:
菠蘿桃桃More More茶、焦糖布甸鮮奶、
玫瑰荔枝茶配粉紅岩鹽芝士奶蓋,
三杯各有特色,飲落清新又解渴!

菠蘿桃桃More More茶,
酸酸甜甜菠蘿配香甜蜜桃,
再配四季烏龍茶茶底,清爽甘甜!

焦糖布甸鮮奶
鮮奶香濃順滑,底有原個焦糖布甸,
蛋味濃郁,滑嫩Q彈,口感細膩,正。

玫瑰荔枝茶配粉紅岩鹽芝士奶蓋
厚厚一層奶蓋,濃郁醇厚,
特別加入粉紅岩鹽,
飲落口感順滑,令味道更富層次。
玫瑰荔枝茶底花果味馥郁,口感細緻。

特別一讚,店員服務態度良好,
會向客人細心推介各款茶飲,
親切又有禮,夠哂NICE~
2021-10-23
下午茶
2021-10-25 21 瀏覽
行過呢間手搖飲品店,門面裝修非常有少女心,見到有多款飲品,啲飲品名又夠特別,忍唔住入去試!最吸引到我一定係呢杯「草莓星球」,賣相夠晒pink pink好靚,仔細睇仲有粒粒星形啫喱,夠晒夢幻!原來入面有草莓、芝士奶蓋、鮮奶、爆珠、啫哩,仲有草莓肉,飲落去口感夠晒豐富,一時飲到爆珠一時飲到啫喱,酸酸甜甜好好味又唔會好漏!「熱黑糖珍珠鮮奶」珍珠非常煙韌好好咬,配埋熱鮮奶,冬天飲夠晒暖笠笠。如果要消暑解渴,一定要飲返杯「西瓜沙冰」甜度剛好,仲要大大杯添!

2021-09-25 24 瀏覽
炎炎夏日加上轉季,天氣真的很悶熱,有時候真的忍不住要買飲品來消消暑的🙈。這次在荃灣路德圍逛逛,看再有家以粉紅色招牌的小店,配搭著可愛娃娃做生招牌🤩。店舖另一邊有個打於位,是天使之翼的樣子😆。-💥草莓星球 HKD$48,這杯飲品賣相吸引,因為是粉紅色的飲品。用芝士奶蓋、鮮奶、爆珠、啫喱、草莓蓉製成。飲的時候吃果肉,所以口感較豐富🤩。味道酸酸甜甜的,既開胃又解渴。-💥紫芋星球 HKD$48,這杯飲品賣相也很吸購的,用椰子奶蓋、鮮奶、珍珠、寒天QQ、芋蓉及紫薯製成。飲品味道濃郁,同時間飲到紫薯和芋蓉的香味🤤。這杯飲品材料很多,所以口感豐富有咬感。-💥菠蘿桃桃More More茶 HKD$45,以四季春烏龍茶做茶底,加入菠蘿和白桃製成的飲品。飲品味道酸酸甜甜的,飲到烏龍茶的香味。菠蘿與白桃味道挺配合,是杯口感清新的飲品。-

2021-09-25
10 分鐘 (堂食)
Lucy’s Cup🍹🧉|荃灣 良心茶飲小店 特色椰子奶蓋 夏日清涼好選擇|🙈我地係附近掃街,真係食左好多野,係豪大大附近,見到一間新既茶飲小店,裝修好少女,仲有好多打卡位,佢地都有好多飲品選擇,例如奶蓋,水果茶,沙冰,純茶等等☺️今次我地總共試左3杯,每杯都有佢地既特色,佢地大杯裝真係超級大杯,所以我地都係叫左M size☁️藍天白雲 (益力多乳酸沙冰)打卡一流,不過可惜我影得太耐,佢既漸變層已經唔係太出。整體甜度適中,我地叫左少甜,建議大家都可以點少甜。益力多味道好重,好開胃,夏天飲真係一流!🍓🍍菠蘿草莓moremore茶 佢地既水果茶都唔錯,佢地唔似其他水果茶,雖然入面好多片水果,但基本上其實大家都唔會食,或者其實都好難咬。但佢地既水果茶,下面已經有好多水果粒粒,一用飲管吸就食到啦。甜度方面都係叫左少甜,咁就岩岩好啦。另外我加左椰子奶蓋,雖然佢比起傳統奶蓋融得快少少,但整體感覺好輕盈,好重椰子味,同水果味都好夾,令我覺得好驚喜。🌹玫瑰荔枝茶尼杯我地叫左微甜,可以飲到佢地既茶底味。茶味濃度正常,有淡淡既玫瑰同荔枝味,都幾清新,岩曬夏天鍾意飲清新少糖既朋友仔。
Lucy’s Cup🍹🧉
|荃灣 良心茶飲小店 特色椰子奶蓋 夏日清涼好選擇|

☁️藍天白雲 (益力多乳酸沙冰)

🍓🍍菠蘿草莓moremore茶

🌹玫瑰荔枝茶

2021-09-15 28 瀏覽
天氣炎熱,大熱天時行街忍唔住係呢間裝修粉紅少女風格外賣飲品。電話亭裝滿Lucy signiture 公仔樣杯,可以用黎打卡呃like﹗店舖有好多不同款式、種類飲品,有滋潤、可以啜甜品、純茶/奶蓋茶、新鮮水果茶、芝芝/沙冰、星球系列等,頗有創意同新穎。朋友白桃烏龍L:朋友話第一次見識咁高身大杯裝飲品,有少少驚訝!一飲先有白桃清香,後有碳烤烏龍味回甘味,清新解渴﹗奶蓋芒果沙冰:真係好耐冇飲過芝芝芒芒,奶蓋微咸,芒果香甜,沙冰打得幼滑,少甜剛好,順滑可口!紫芋星球 M:拎左返屋企俾阿媽飲,內容物超豐富,有椰子奶蓋+鮮奶+珍珠+寒天QQ+芋蓉+紫薯。椰子奶幼滑,呢杯固定甜度,好多珍珠、寒天沉底,煙煙韌韌係咁咬,用匙羹𢳂極都有,加埋綿滑芋蓉、紫薯,口感豐富,好似食緊甜品咁~

一飲先有白桃清香,後有碳烤烏龍味回甘味,清新解渴﹗

2021-09-15 15 瀏覽
Lucy's Cup (荃灣)荃灣昌泰街5號富榮大廈地下1號舖來荃灣一趟,吃完晚飯之後,就想喝一杯茶,尤其是炎炎夏日。附近都有很多夏天,但炎炎夏日想想喝一點跟水果有關的,經過角落呢間挺多人排隊的手搖飲品店,立即買返杯來試試。巨蜂more more 茶$45真的有粒粒巨蜂提子,巨蜂提子味香濃,而且配上整杯的茶香,非常之搭配。叫了一杯大的,份量挺多,還可以少甜少冰。提子汁應該份量挺多,因為吃到最底的時候滿滿是提子。海藍之謎(意大利藍柑蜜加檸檬鮮橙汁)$32聽個名其實估唔到裏面是什麼但係賣相非常之吸引。藍藍的飲品上有黃色的橙汁。藍色的確實是有清香的甘甜,還有就是加上了檸檬的酸甜,和鮮橙汁,整杯都是橘子類飲品,夏天飲的時候很清涼。芝芝草莓$50草莓沙冰上面為加上了芝士奶蓋,草莓沙冰有點甜,但是很香草莓,上面的芝士奶蓋厚度非常濃稠,而且份量很多,入口滿滿是芝士香,與草莓味非常之搭配。

Lucy's Cup (荃灣)
荃灣昌泰街5號富榮大廈地下1號舖

巨蜂more more 茶$45
提子汁應該份量挺多,因為吃到最底的時候滿滿是提子。

海藍之謎(意大利藍柑蜜加檸檬鮮橙汁)$32

芝芝草莓$50

2021-09-13
5 分鐘 (堂食)
2021-09-05 22 瀏覽
黎到荃灣點可以唔去路德圍一帶搵好野食見到Lucy’s cup個鋪面咁少女pink,就叫左幾杯試👉🏽黑提沙冰夜晚既香港都係熱到發癲,即刻揀左杯沙冰! 睇得到杯入面有黑提粒粒 有新鮮黑提既!唔洗擔心佢係假水果沙冰!飲落唔會話好甜/好酸,夠解渴😛 冰底既野飲真係冇得輸!👉🏽荔枝more more茶呢杯野大推!!!!估唔到入面有杞子,成杯野變得養生健康左😛😛一飲有濃濃既荔枝味,唔係好假既荔枝味,之後會有回甘!係茶味既after taste!dap多2口會飲得出杞子味!我叫正常甜度又未去到會甜到糖尿!呢杯誠意推介😋👉🏽珍珠白桃烏龍奶茶可能mami老了,鐘意飲水果茶多,呢味烏龍奶茶冇特別好impress到我,一開始點都係想試下點樣可以白桃加烏龍加奶茶。飲落口又唔會話好甜,但可能白桃比烏龍奶茶蓋過左,試唔到好濃烈既白桃味。不過珍珠真心好好咬口,唔係煮左十世既珍珠,好食!Overall 我都係會推薦呢間手搖!1️⃣唔貴2️⃣佢有良知💛💛💛3️⃣熱死辣辣既香港真係要呢啲涼心透既野飲先可以繼續係條街到生存4️⃣佢啲飲管係紙質飲管,我最鐘意環保架啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
黎到荃灣點可以唔去路德圍一帶搵好野食
見到Lucy’s cup個鋪面咁少女pink,就叫左幾杯試

👉🏽黑提沙冰

👉🏽荔枝more more茶

👉🏽珍珠白桃烏龍奶茶

Overall 我都係會推薦呢間手搖!
1️⃣唔貴
2️⃣佢有良知💛💛💛
2021-09-04 14 瀏覽
Lucy’s cup荃灣路德圍出名小店多,依幾日熱死辣辣夏日,諗住同朋友飲返杯,見到偶然間手搖飲品店,牆上寫住612仲有店舖標誌的小天使。明曬即刻買襯👍🏻呢間中杯裝飲品已經夠曬大杯,我就叫藍天白雲,係小朋友想試🤣打卡係必需先,本身諗住應該伏多,原來味道成杯藍色係乳酪,酸酸甜甜,味道不錯。比想像中好👍🏻而且唔算太甜奶蓋草莓呢杯飲品奶味濃郁最鍾意自家製奶蓋,配上大量嘅草莓沙冰,酸酸甜甜好開胃,口感豐富。真材實料,岩曬夏天飲👍🏻
Lucy’s cup

呢間中杯裝飲品已經夠曬大杯,

奶蓋草莓

2021-09-03 10 瀏覽
白桃粉飛飛(M size$28)真的因為它的顏色而選擇,顏色超夢幻,跟宣傳照片一模一樣,完全不捨得攪勻。見到真的少女心爆發😍😍,打卡一流!飲品是白桃🍑和洛神花茶,味道幾夾。先飲到白桃的香味味和甜味,後就會飲到洛神花茶的酸味和果味。左面是奶茶星球,右面是朱古力星球。奶茶星球(M size $37)是芝士奶蓋,伯爵奶茶,珍珠和寒天QQ。芝士奶蓋奶味較重,芝士主要是香味。伯爵奶茶非常之香,不是太甜,加上甜甜的珍珠和寒天QQ,甜度剛剛好。朱古力星球(M size $37)是芝士奶蓋,朱古力奶,珍珠和寒天QQ。黑糖味很突出,朱古力味亦很香。💛
白桃粉飛飛

白桃粉飛飛(M size$28)
髒髒星球系列

左面是奶茶星球,右面是朱古力星球。
奶茶星球(M size $37)

朱古力星球(M size $37)

💛
白桃粉飛飛
髒髒星球系列
  • 白桃飛飛
荃灣路德圍一向多美食,見到最近新開左間茶飲店,店舖裝潢充滿特色,好多打卡位,買黎試下先!Lucy's Cup主打水果茶、幻彩星雲、髒髒星球,另有奶茶、芝芝/沙冰、奶蓋、即磨咖啡等等,選擇甚多,價錢合理,CP值好高!招牌重量級水果茶 – 四季春青烏龍大大杯,滿滿新鮮水果,夠哂足料,另附送酸梅粉與水果同食,好貼心。四季春青烏龍香氣濃郁,醇厚清爽,甜度揀左微糖,甜度剛好,解渴一流。藍天白雲即益力多乳酸沙冰,視覺效果一流,飲落沙冰夠幼滑,清甜透心涼~紫芋星球配料豐富,色彩吸晴,好岩打卡~有好特別既椰子奶蓋、軟糯芋蓉、香甜紫薯,加埋煙韌Q彈既珍珠同寒天QQ,口感層次十足!Lucy's Cup地址:荃灣昌泰街5號富榮大廈地下1號舖
荃灣路德圍一向多美食,
見到最近新開左間茶飲店,
店舖裝潢充滿特色,
好多打卡位,買黎試下先!

Lucy's Cup主打水果茶、幻彩星雲、髒髒星球,
另有奶茶、芝芝/沙冰、奶蓋、即磨咖啡等等,
選擇甚多,價錢合理,CP值好高!

招牌重量級水果茶 – 四季春青烏龍

大大杯,滿滿新鮮水果,夠哂足料,
另附送酸梅粉與水果同食,好貼心。
四季春青烏龍香氣濃郁,醇厚清爽,
甜度揀左微糖,甜度剛好,解渴一流。

藍天白雲
即益力多乳酸沙冰,視覺效果一流,
飲落沙冰夠幼滑,清甜透心涼~

紫芋星球
配料豐富,色彩吸晴,好岩打卡~
有好特別既椰子奶蓋、軟糯芋蓉、香甜紫薯,
加埋煙韌Q彈既珍珠同寒天QQ,口感層次十足!

Lucy's Cup
地址:荃灣昌泰街5號富榮大廈地下1號舖
2021-08-07
下午茶
2021-08-21 40 瀏覽
藍天白雲益力多乳酸沙冰 ($37/中杯)天時暑熱叫呢杯飲就適合不過,藍白漸層真係好似藍天白雲咁,感覺好夏日。沙冰透心涼,益力多同乳酸味感覺做返平衡,唔會死甜,拎係手仲好吸睛㗎 👀 ✨草莓星球 (芝士奶蓋+鮮奶+爆珠+啫喱+草莓蓉) ($37/中杯)草莓星球有爆珠同啫喱,充滿口感。鮮奶順滑,面層厚身芝士奶蓋,底層爽甜草莓果蓉,充滿層次。招牌重量級水果茶 (one size: $45/中杯) 茶底4選1: 四季春烏龍個人最推介呢杯水果茶,茶底夠味,水果新鮮,整體唔會苦澀或過甜過酸,清新解膩。附送嘅梅粉仲可以灑落水果片伴吃,口味更佳。

藍天白雲益力多乳酸沙冰 ($37/中杯)

招牌重量級水果茶 (one size: $45/中杯)
茶底4選1: 四季春烏龍

2021-08-19 30 瀏覽
荃灣路德圍非常多台式奶茶店,呢間新開幕茶飲已超大杯容量做賣點,款式多,每款都有不同主題,色彩繽紛。芒果星球$48大杯裝內含椰子奶蓋濃厚絲滑,椰香十足,配上啖啖新鮮芒果肉,口感味道都一流,重有爆珠同啫喱增加口感,混合奶茶底更有一鼓茶香。咖啡髒髒星球 $48大杯裝咖啡味雖說不太濃,混合鮮奶後剛剛好,面層芝士奶蓋增添一份鹹香,還有黑糖加珍珠這個無敵的配搭,底層還有寒天QQ,爽口彈牙。招牌重量級水果茶一整杯水果滿滿放在杯中,還配上梅子粉,這應該是台灣的吃法,喝完茶底後享受水果,酸酸甜甜非常開胃,我點的是炭燒烏龍茶底,香濃帶甘。

芒果星球$48大杯裝

咖啡髒髒星球 $48大杯裝

招牌重量級水果茶
2021-08-19
2 分鐘 (外賣自取)
2021-08-19 27 瀏覽
今日行過荃灣,見新開咗間手搖飲品店,牆上寫住612仲有店舖標誌的小天使。黃店絕對需要支持💛💛💛 同朋友買咗三杯嘢飲。朱古力星球 (S) $32 細杯芝士奶蓋好香滑,朱古力味濃郁。香醇嘅朱古力奶再加上朱古力醬,鍾意朱古力味嘅朋友真係唔可以錯過,仲有好彈牙嘅珍珠同寒天QQ。草莓星球(M) $37 中杯呢杯飲品相當吸睛,好適合打卡又好飲,粉嫩嘅少女顏色,奶味濃郁配上大量嘅草莓啫喱,酸酸甜甜好開胃,加埋草莓蓉同爆珠,口感豐富。四季春青烏龍水果茶 $45招牌重量級水果茶,呢個必點。健康低糖,有清香烏龍茶味。水果份量好足,從店面可見放喺水果櫃嘅生果十分新鮮,仲有配上匙羹俾我哋食水果,水果切好一片片好方便食用。香港加油💪🏻

朱古力星球 (S) $32 細杯

草莓星球(M) $37 中杯

四季春青烏龍水果茶 $45

香港加油💪🏻
好開心與好友來到荃灣區食飯,天氣相當熱🧊,經過呢間茶飲店,忍唔住叫番杯嘢飲🧋,大家都覺得超級高質❣️💕📌芒果星球🥭🪐$32超級豐富的一杯,我把奶茶轉了鮮奶,這杯配合椰子奶蓋,綿密的口感🥥,椰子味相當香郁🧉,而且內裏超多餡料,芒果肉,芒果蒟蒻,相當滿足😍📌芝芝西瓜🍉🧀$40芝士奶蓋很對我胃口,較為鹹香,而且份量夠多又濃稠,齋飲上方的芝士非常滿足😋,底下的西瓜沙冰清新鮮甜🍉,值回票價‼️‼️📌巨蜂more more茶🍇🍹$30巨蜂提子🍇,四季烏龍茶,好清爽的配搭,雖然清爽路線,但也不hea,加入了芒果星星蒟蒻,口感豐富‼️

📌芒果星球🥭🪐$32

📌芝芝西瓜🍉🧀$40

📌巨蜂more more茶🍇🍹$30
2021-08-15 216 瀏覽
荃灣路德圍一帶,小店間競爭可謂激烈,有店鋪離場,就不時又有新鋪登場,炎炎熱夏日,莫過於來一杯冰凍茶飲,偶然看到這一家帶少女風的台式茶飲店「Lucy’s」,看到門口還擺放着新張花籃,可見是開店不久,香港人一向喜歡貪新鮮,今日就「新鮮」一下。店旁安裝了一部大顯示屏,不斷播放店家的各項招牌出品,非常吸晴,真是「唔買都睇吓」!而最吸引我的另一個原因是,原來真是剛開業,只要對店家的IG / FB讚好 / 追蹤,即可享第二杯半價優惠,幸好今日是星期日,8月15日,趕及「尾班車」,獲取少少優惠。茶飲的選項非常之多,真是難以一一言盡,看到餐牌你就明白!有不少茶飲,都非常有特色,所以,一次買3杯,讓家人也可以好好享受。雖然只是中杯裝,已經是十分大杯,「百香果more more 茶」($37)一物橙黃色,並看到一粒粒的百香果籽,真材實料,並非用糖漿可比。新鮮百香果配以綠茶為茶底,果香味十足,十分芳香醒神,是抗炎夏的佳品。 餐牌中有一款髒髒星球系列,感覺頗有趣似的,就要了當中的「黑糖星球」($37),餐牌已列明有芝士奶蓋、鮮奶、珍珠、寒天等等,甜度剛好,喝下去有隱隱「黑糖」的清甜味,口感十分柔滑,奶味十分濃
百香果more more 茶
餐牌中有一款髒髒星球系列,感覺頗有趣似的,就要了當中的「黑糖星球」($37),餐牌已列明有芝士奶蓋、鮮奶、珍珠、寒天等等,甜度剛好,喝下去有隱隱「黑糖」的清甜味,口感十分柔滑,奶味十分濃郁。
黑糖星球
家人很喜歡吃芒果,「芒果沙冰」($37)就成為不二之選,拿上手,已感覺到那一份涼快感,沙冰打得十分綿密,芒果的香味很濃郁,非常清甜,喝多幾口,都讓人感到暑氣全消。
芒果沙冰
試了幾款茶飲,大家也讚,而且,店家應該也十分支持環保,因為改了用紙吸管,效果也不賴。
10 分鐘 (外賣自取)
百香果more more 茶
黑糖星球