經平台下單叫了兩份下午茶外賣自取,平日2:30,要等15分鐘應該都唔係太多人,落車行到去應該剛剛好,點知行到去先見手機顯示餐廳過時未有接單,自動取消咗order,見櫃台仲要有人,都唔知想點,第一次遇到,大家要小心!以前啲豬扒、牛扒、安格斯牛漢堡、魚柳包、卡邦尼意粉都幾好食,不過外賣也甩漏過幾次,少杯飲品或少咗另加沙律都試過。隔咗一排冇食,點知今次連單都可以唔接,加上見食評話啲嘢差咗,成功爭取冇下次了。另外:等外賣唔好係前廳走廊等,尤其張地毯,企一陣就會有嘢咬!

2023-06-07
外賣自取
下午茶
12點15分平日去到,無乜人。帶位、坐低,因為之前已經睇咗餐牌所以好快點到餐:煙三文魚卡邦尼扁意粉湯、包一齊上:湯係白湯、有幾粒粟米;包只係微暖,唔熱。意粉隨即到,一睇:三文魚係火腿般的薄切(約3cm * 10cm) ,兩小塊所謂「卡邦尼」只係快餐個白汁(或者係西湯的白汁再用) 再加丁點兒香草碎扁意粉略硬,而且個意粉唔係熱的(過鑊、翻叮唔夠?) 叫咗杯凍檸水少冰,嚟咗杯凍檸茶多甜埋單承惠$97 (午餐)
12點15分平日去到,無乜人。
湯、包一齊上:湯係白湯、有幾粒粟米;包只係微暖,唔熱。
意粉隨即到,一睇:
三文魚係火腿般的薄切(約3cm * 10cm) ,兩小塊
扁意粉略硬,而且個意粉唔係熱的(過鑊、翻叮唔夠?)
叫咗杯凍檸水少冰,嚟咗杯凍檸茶多甜
埋單承惠$97 (午餐)
題外話/補充資料: 結論:$97 蚊可以有更好選擇
2023-04-04
今晚想搵間靜靜地餐廳,一家人食餐飯。早前有朋友介紹呢間,今日終於有機會試。放工時間後,工廠區的食市都會比較靜,呢間亦不例外。今晚叫咗兩個意粉,兩個牛扒,及一客芝士薯條小食。兩個湯好味,白湯菇味濃,紅湯料多湯亦酸味適中,湯的水準喜出望外。兩個意粉做得不錯,條條掛汁,味道亦佳。而扒就一般,略嫌鬆肉粉味濃了點。兩件小小的一口蛋糕朱古力味重,都唔差。 總括而言。意粉水準比較好,一個餐有湯,包,主菜,甜品,茶,只需百幾蚊,又坐得舒服,無時限任坐,而職員的態度又非常有禮,晚市嚟講真係唔錯的地方。

放工時間後,工廠區的食市都會比較靜,呢間亦不例外。

今晚叫咗兩個意粉,兩個牛扒,及一客芝士薯條小食。

2022-09-21
2022-08-12 703 瀏覽
第二次跟同事嚟食lunch,其實對上一次黎試感覺一般般啦,普普通通不過不失不過。最記得嘅係佢用掛牆無業風扇😹同埋個門口有啲細。偶爾俾我發現原來佢同eddy chu有d關係! 今次冇預警底下再去,因為上次已經試咗銀鱈魚(比較細塊,男人一定唔夠飽)所以今次冇選擇底下揀咗塊扒黎鋸下。西冷扒medium rare. 有啲肥囉有¼我都食唔到😵,朋友叫果塊七成熟,差唔多成塊都食到,一啲肥都冇。另外一個同事叫咗厚切豬扒點知嚟到仲薄過普通雜扒入面嘅豬扒,最慘係比起另一個同事叫嘅牛脷仲要薄呀陰公。整鬼你牛脷厚到嚇死人,又大塊,大家喺度估係唔係水牛嘅牛脷所以咁大塊呢🤔🤔講真我見到都唔開胃,平時串燒嘅牛脷薄薄地我都會食嘅~~呢個就⋯⋯⋯⋯⋯上次轉咗做set 有前菜有甜品,不過細到粒骰咁樣😰所以今次淨係轉要杯嘢飲就夠啦。啲侍應上菜又唔知自己上咗啲乜!我諗唔會再有下一次🫣🫣
偶爾俾我發現原來佢同eddy chu有d關係!

今次冇預警底下再去,

侍應上菜又唔知自己上咗啲乜!
我諗唔會再有下一次🫣🫣

外賣自取
2022-07-26 662 瀏覽
小妹上一份工係九龍灣返因為成日帶飯既關系都未發現哩間餐廳🙈直到而家返新工,終於可以回歸港島🥹感動不過,我既生活好多時都係離唔開東九龍🤭哩日就同屋企人黎左哩度晚餐叫左3個dinner set 有餐湯餐包,選擇係紅/白湯🍴1. 肉眼扒 $168 7成好經濟 已經係全個餐廳最貴果樣野不過牛扒比較薄身 比較難控制 牛味雖然唔太重 但份量都不小🍴2. 巴西牛柳扒 $88哩個牛柳扒反而幾岀色 肉質嫩 基本上唔洗汁都夠哂味個人認為比肉眼更勝一籌🍴3. 煙三文魚卡邦尼扁意粉 $82好好好開心!份量好多呀,意粉又掛汁 就算有cream食完都唔會好漏!!讚!💚食飽飽,有餐飲跟,仲有小甜品送!唔加一喎!哩個價錢,真係好經濟實惠!!🦾 推介
小妹上一份工係九龍灣返
因為成日帶飯既關系
都未發現哩間餐廳🙈

直到而家返新工,終於可以回歸港島🥹感動
不過,我既生活好多時都係離唔開東九龍🤭

哩日就同屋企人黎左哩度晚餐
叫左3個dinner set

有餐湯餐包,選擇係紅/白湯

🍴1. 肉眼扒 $168 7成

哩個牛柳扒反而幾岀色
肉質嫩 基本上唔洗汁都夠哂味
個人認為比肉眼更勝一籌

🍴3. 煙三文魚卡邦尼扁意粉 $82
好好好開心!份量好多呀,意粉又掛汁
就算有cream食完都唔會好漏!!讚!
💚

食飽飽,有餐飲跟,仲有小甜品送!
唔加一喎!
哩個價錢,真係好經濟實惠!!🦾
推介
巴士牛柳扒
煙三文魚卡邦尼扁意粉
餐飲轉紅豆冰
2022-07-23 412 瀏覽
這一家是被下午茶驚艷到的,準備擇日去食堂翻啅的名單之中。九龍灣的下午茶餐其實都挺多選擇的。之前都嚐過幾家,不過自從吃過「這一間」後,感覺我已經回不到從前了!首先,這個外賣,好聽一點,是牛角包,難聽一點,就只是一個包而已。你怎麼還把煙三文魚擺放的這麼漂亮,在包上面還放上裝飾?整個包十分飽滿,單看已經令人食指大動!而且不僅僅驚訝於三文魚近乎慷慨的份量,裡面還有一些特製的醬汁,實在非常開胃,這味道我可以再多吃三個包!😭你有考慮食客食到這個包的心情嗎!?加之,這個牛角酥,送入嘴裡的時候,竟然還十分酥脆,這到底是怎樣做到的!?震驚!其實是不是溫的我已經想不起了,只是深深記憶著咬著這牛角bell 那種酥化煙韌的口感,十分驚喜。好想再吃多一個!摸多摸多!最後我把盒裡的伴菜都吃光了。這菜都特別好吃,我的天!一邊吃一邊拍台,必須要再去這家吃!實在太美味了🫠🫠🫠令人感動的下午茶!吃完元氣爆發,工作力max!
這一家是被下午茶驚艷到的,準備擇日去食堂翻啅的名單之中。

整個包十分飽滿,單看已經令人食指大動!
最後我把盒裡的伴菜都吃光了。這菜都特別好吃,我的天!
一邊吃一邊拍台,必須要再去這家吃!實在太美味了🫠🫠🫠
令人感動的下午茶!
吃完元氣爆發,工作力max!
煙三文魚牛角酥
煙三文魚牛角酥
今日有同事說,有間很隱蔽的餐廳在附近,味道不錯,即管聽他的,去試試。噢原來是這裏,不過我也未來過,舖面空間還可以,它似西餐廳多過茶餐廳。我在餐牌內點了一個“羊鞍扒配德國香腸”。老實說,賣相還可,碟中還有一條羽衣金蘭,扮矜貴,在工貿區很少見。不過那羊扒其實有點柴,汁的味道也沒啥特別,只是比飯堂頹飯多了幾塊磨菇而已,所以看起來還有點高級的感覺,卻沒有返兜意欲。德什麼國香腸呀,就是一條不折不扣的脆皮腸,也沒啥特別,幸好今天只是單點,座位也算舒適。試過就算,九龍灣工貿區選擇多得很。

我在餐牌內點了一個“羊鞍扒配德國香腸”。

2022-05-04
2022-07-16 169 瀏覽
今次係第三次去呢間餐廳吃晚餐。因為係工業區,晚上餐廳用餐嘅人會比較少,加上店舖前手日式裝修環境寬敞舒適,所以印象唔錯。三次光顧都係叫雜扒餐,外加特飲(之前加10蚊,而家加15蚊),應該係同外面台式奶茶店聯營。成個餐睇個豐富,份量多,所以三次都食唔曬。但係食多咗幾次就真係有比較。琴晚食嘅餐,服務態度異常地差,餐湯唔以唔上(等咗15分鐘),牛扒質素差過茶餐廳,應該係畀鬆肉粉那咗好耐,豬扒偏硬,唯一保持質素的是司華力腸。之後三杯餐茶,叫咗朱古力,奶茶多奶,特飲。兩杯餐茶上完都未上得飲,15分左右,都係唔叫唔上那種,結果一上嚟,杯身出曬水,就知道杯嘢擺咗好耐... 奶茶非常鞋口,完全冇加奶。但我杯朱古力異常有奶味(完全冇朱古力味)我就知咩事。總括嚟講,咁嘅價錢,都勉強ok。但質素同店開業時有明顯對比,就知道咩事。可能做好咗個名跟住cut cost掛... 希望佢之後有改善,唔係就唔值得幫襯...

希望佢之後有改善,唔係就唔值得幫襯...
2022-06-29 244 瀏覽
在九龍灣附近返工,看見有新餐廳,雖然門口有點窄,不過內部裝修好好,座位夠大夠舒服,食物嘅賣相都很好,但食物味道像大家樂質素,同枱order 牛扒冇得揀幾成熟,只可食全熟。
2022-06-06 361 瀏覽
要找一間有情調又不太貴的西餐廳在香港這個彈丸之地確實不易。這間九龍灣的西餐廳有情調,燈光和諧,給人舒服的感覺,但價錢並不昂貴,既有各種牛扒、豬扒,雞扒飯、蕃茄濃湯滑蛋扭紋通粉,輕食的都吸引,有煙三文牛角酥,等我下次試試!蒜汁鷄扒紐腸飯只是$48,還包括飲品,碟頭大,鷄扒厚厚,紐腸有兩條,無論鷄扒腸仔咬落有汁,香蒜味濃。黑椒汁牛小扒飯,絕不是小塊的,比我想像中大得多,牛扒嫩滑,滲以香味四溢的黑椒汁,實在是不錯的下午茶餐。套餐包飲品而且沒有加一, 兩個餐總數也不過$100,不錯👍🏻👍🏻

見到網上話呢間主廚係五星級酒店做過,性價比高,所以就嚟試吓,估唔到真係抵食👍🏻位置都算方便,佢德福二期個邊穿過個天橋就到💁🏻‍♀️仲要Lunch set $53起就有,晚餐都唔會貴,$72起就有🤩鋪頭又大,座位坐得好舒服,情侶朋友嚟都有feel湯、餐包點咗一紅一白,個湯已經好好飲,羅宋湯岩岩好唔會太酸,蘑菇湯入面有好多蘑菇粒,足料👍🏻小食🔸脆脆薯條配黑松露沙律醬 $28呢個必點,因為個黑松露沙律醬超好食,個黑松露味道超出,配上沙律醬少少酸酸甜甜好惹味,而且個薯條係好香脆,熱辣辣炸出嚟,一上枱3分鐘都冇就食晒😂🔸香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 $32$30幾蚊就有一碟焗嘅西蘭花係非常抵,淡淡嘅白汁味道加上有一啲芝士+煙肉,味道岩岩好,唔會太鹹!抵食👍🏻主菜🔸煙三文魚卡邦尼扁意粉 $82呢個好好食,卡邦尼做得好creamy,而且味道好香濃,食到停唔到口非常惹味!而且有兩塊煙三文魚份量都算多!🔸雜扒:西冷牛扒、豬扒、雞扒及德國香腸 $98呢個份量非常大,配左黑椒汁,味道唔錯!推介牛扒雞扒香腸都係好好食㗎,豬扒就鹹咗少少,可能醃製過程耐咗!飲品跟餐特飲都係補返$10,所以叫咗以下兩杯特飲原來啲特飲係隔
位置都算方便,佢德福二期個邊穿過個天橋就到💁🏻‍♀️
鋪頭又大,座位坐得好舒服,情侶朋友嚟都有feel

湯、餐包

小食
🔸脆脆薯條配黑松露沙律醬 $28

🔸香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花 $32

主菜
🔸煙三文魚卡邦尼扁意粉 $82

🔸雜扒:西冷牛扒、豬扒、雞扒及德國香腸 $98
呢個份量非常大,配左黑椒汁,味道唔錯!

飲品
跟餐特飲都係補返$10,所以叫咗以下兩杯特飲
原來啲特飲係隔離舖頭杯手搖店整出嚟,補$10就飲到係好抵🤩
🔸黑糖珍珠鮮奶(4.3特濃鮮奶) $33
啲珍珠好煙靭,黑糖配上特濃鮮奶味道唔會太甜

🔸手作鮮果茉香綠茶 $31
好香嘅茉莉綠茶味,加上杯入邊有好多鮮果,可見材料豐富!

甜品
🔸House Cake
跟餐都會送兩份house cake,細細件cake唔會太膩但又可以滿足到甜品嘅慾望,最緊要件cake唔係太甜,有淡淡嘅檸檬味,好清新!

🔸心太軟配雪糕 $48
心太軟需要時間製作,整好後係feel到剛焗好暖暖的,外脆內軟,切開有流心朱古力的效果😍
而個雪糕係雲呢拿味,仲有啲士多啤梨和藍莓🫐都可以食落去,幾新鮮👍🏻
2022-05-26 268 瀏覽
九龍灣嘅Luxury Chef,位處工廠區最接近地鐵站嘅位置,定價親民,晚市套餐幾十蚊起冇加一,有齊餐包、湯、主菜、甜品同埋飲品,而且味道對得住價錢有突,性價比極高!餐包及餐湯可以選擇紅或白湯!晚餐 - 慢燒羊架 $108肥美厚切嘅羊架,肉質軟嫩,羊羶味溫和,正!配菜可選薯蓉、飯、或扁意粉,薯蓉夠細滑,索咗羊嘅肉汁同埋黑椒汁之後真係幾滋味!晚餐 - 美國極級西冷牛扒 $138西冷扒烙上漂亮嘅斜紋,肉味濃配黑椒味真係幾惹味!煙三文魚凱撒沙律 $38材料豐富,份量又多,好開胃,三十幾蚊真係好抵!黑糖珍珠鮮奶 套餐加配 $10餐飲包奶茶咖啡,可以+$10升級做台灣手搖特飲,用4.3特濃鮮奶製成,又香又滑又甜!汽水 套餐加配 $5

餐包及餐湯
可以選擇紅或白湯!

晚餐 - 慢燒羊架 $108

晚餐 - 美國極級西冷牛扒 $138

西冷扒烙上漂亮嘅斜紋,肉味濃配黑椒味真係幾惹味!

煙三文魚凱撒沙律 $38

材料豐富,份量又多,好開胃,三十幾蚊真係好抵!

黑糖珍珠鮮奶 套餐加配 $10

汽水 套餐加配 $5
同朋友去咗Megabox 行街,順便去埋享樂買包🤤(我認我係粉絲😆) 喺附近搵下有邊間餐廳食dinner,經過見到呢間幾抵食下就入去試!店員熱情細心,服務好好!入面環境幾大,暗暗地幾岩傾計~ 🍭比目魚黑松忌廉汁配薯菜($78)比目魚煎得幾靚,睇到外面係煎得色澤幾靚,好多魚油,好香好嫩,但要小心會有骨~ 🍭慢燒羊鞍配薯菜($108)朋友話燒得唔錯,3成熟,我就覺得過生~ 但食落都算唔錯,肉質好嫩,不過如果啲脂肪少啲就好~ 🍭冰檸7(+$7)🍭熱朱古力每個餐+$15都附送大大舊餐包,羅宋/忌廉湯同埋甜品,我地個甜品係mango cheesecake,幾好食!

🍭比目魚黑松忌廉汁配薯菜($78)

🍭慢燒羊鞍配薯菜($108)

🍭冰檸7(+$7)
🍭熱朱古力

2022-05-21 207 瀏覽
食店: 🍽 Luxury Chef @九龍灣呢間食店最抵讚嘅地方係店員超有禮貌🥰所以成餐飯都食得好開心🥳張梁點餐👦🏻👧🏻1)$68《全日早餐》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢個all day breakfast 真係好抵食,咁嘅價錢出面真係好難搵到,唔會淨係話俾啲蛋你俾塊多士你就算數,種類都多,乜都有啲,連扒都有得食😋食完一定夠飽,性價比高!2)$38《煙三文魚凱撒沙律》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:呢個又係超抵,就算求其出街去超市買盒沙律都起碼$40,仲要只係得生菜,全部都係菜😖但呢個真係屈咗機,菜又多之餘仲有煙三文魚,個味道絕對對得住個價錢👍🏻3)$108《慢燒羊鞍》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:鍾意食羊嘅人應該都鍾意食嗰陣騷味😋呢個羊一咬落口,嗰陣煎過嘅羊油味再混埋啲羊騷味,好出味!仲配埋意粉驚你唔夠食,食到飽飽返屋企🥹4)$31《手作鮮果茉莉綠茶》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:一飲落口嗰陣覺得好surprise,味道完全係同街出面嗰啲好飲嘅手搖冇乜分別🤣好難得係餐廳都飲到杯自己想飲嘅嘢👍🏻5)$《朱古力心太軟配雪糕》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:心太軟一切開就即刻爆漿👍🏻係我地
食店: 🍽 Luxury Chef @九龍灣

評分(10分滿分):9️⃣

4)$31《手作鮮果茉莉綠茶》

5)$《朱古力心太軟配雪糕》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:心太軟一切開就即刻爆漿👍🏻係我地想食到嘅味道,雖然唔知道心太軟點樣再可以好食啲🤣但係我覺得係呢間咁抵食嘅餐廳唔係用咗好多錢已經食到咁多野,真係好滿足🥰
星期六同朋友想去九龍灣megabox shopping 途中見到這間餐廳下午茶價錢由$34起,加$10可以配炸薯條、炸薯餅、黑醋汁沙律、迷你鮮茄扭紋通粉,又可以加$15配餐湯、餐包同餐飲,再加$10仲可以轉埋特飲,豐儉由人,決定入去試吓。小編跟朋友各點了一個下午茶🦋芝士火腿牛角酥 $36芝士火腿牛角酥夠酥脆,加左$10 配上黑醋汁沙律,感覺唔會好heavy又健康。🦋芝士安格斯牛漢堡 $42安格斯牛漢堡煎得好香,份量十足,好厚身,依個價錢超抵食。🦋寒天西柚橙綠茶 果然係非一般的港式西餐廳,加$10 可以轉左手調飲品,超大杯,不算太甜,寒天夠彈牙有口感,西柚橙綠茶味道好夾好好飲。

小編跟朋友各點了一個下午茶
🦋芝士火腿牛角酥 $36

🦋芝士安格斯牛漢堡 $42
安格斯牛漢堡煎得好香,份量十足,好厚身,依個價錢超抵食。

🦋寒天西柚橙綠茶