2020-07-30 595 瀏覽
咁啱係Eatigo見到做緊半價而且又係黃店就決定去試下🍔餐廳店面唔大,位置都唔多不過可能因為我地個日9點先去食都算坐得幾闊落👌🏻-🥢 日本忌廉汁廣島蠔意粉 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗛𝗶𝗿𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 & 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 $128 🆙廣島蠔應該都係超市買雪藏個種但處理得唔錯食落無雪味亦都無最驚嘅臭蠔味不過係size細隻左啲🤓忌廉汁都幾夠味,加埋個意粉幾掛汁食落好香口但係又唔會話太creamy好漏無相睇落咁乾身整體黎講呢個價錢絕對係唔錯嘅選擇👍🏻🥢 雞肉漢堡 𝗖𝗵𝗼𝗼𝗸 𝗡 𝗕𝘂𝗻 $78 🆖雖然Macky’s係出名漢堡包但我自己就覺得個包無乜surprise中間塊雞排都幾薄下好彩個燒汁搭救不過值得一讚係佢啲生菜keep到好脆😂
咁啱係Eatigo見到做緊半價
而且又係黃店
就決定去試下🍔
餐廳店面唔大,位置都唔多
不過可能因為我地個日9點先去食
都算坐得幾闊落👌🏻

廣島蠔應該都係超市買雪藏個種
但處理得唔錯
食落無雪味亦都無最驚嘅臭蠔味
不過係size細隻左啲🤓
忌廉汁都幾夠味,加埋個意粉幾掛汁
食落好香口但係又唔會話太creamy好漏

不過值得一讚係佢啲生菜keep到好脆😂
雞肉漢堡 𝗖𝗵𝗼𝗼𝗸 𝗡 𝗕𝘂𝗻
  • 雞肉漢堡
  • 日本忌廉汁廣島蠔意粉
要喺中環搵唔太貴、又黃嘅良心餐廳💛真係唔容易😆平日懶得出食評既我,呢一間真係真心推介!!所以特登出一個post讚💛✨Macky’s位於係威靈頓街嘅頂頂,行過會以為間餐廳係酒吧,入到去其實係好有情調嘅一間小西餐廳🥰食物質素咁好(但都係around $80-120一個set lunch...喺中環喎你諗吓!仲要坐得好舒服)雖然係日頭,但餐廳嘅氣氛真係好唔錯.... 不斷播着好有feel嘅懷舊浪費情歌🥰(絕不老土) 我相信老闆係一個十分有音樂品味同浪漫既人, 其他食客都有時會亨歌,係陶醉同relax 嘅表現~ 😄侍應好有禮貌同細心。叫咗兩個set lunch,一個係carbonara,一個係unforgettable burger💛兩個都真係好好食!呢間餐廳我一定一定會再嚟! ✨

Carbonara
Unforgettable  Burger
餐湯/沙律
  • 難忘的漢堡
2020-07-01 689 瀏覽
依間店係我一個中環返工既朋友推介,入到去雖然座位不多但環境很舒適,開放式廚房可以見到兩位師傅係度整野食,店員服務也不錯。我同朋友分別叫左難忘的漢堡和蒜香蜆肉意粉。個漢堡係我食過咁多漢堡之中最最最美味既漢堡之一,漢堡滲出大量肉汁,很有風味。配合麵包皮的牛油香和新鮮的蔬菜構成極佳的配搭。隨上的薯條很香脆可口,這個價錢吃到這樣的質素令人非常滿足。我也有試食了朋友的蒜香蜆肉意粉,味道很不錯,而已蜆肉份量不少,意粉軟硬和水份恰到好處,兩樣食物我都給了滿分。

難忘的漢堡
一間位於中環嘅小店好似成兩三年前都有幫襯過,估唔到係同路人,店內有文宣💛·呢間價錢定位都唔算貴,為返$100以下就有一個主菜或者burger,小食都係兩位數字左右,中環來講真係算唔錯啦🤑·我哋叫咗一個unforgettable burger、明太子意粉、再加多左兩個手工啤🤗·估唔到個burger又真係幾難忘,嗰塊漢堡都係多肉汁嘅類型,配埋啲番茄同生菜,仲有我最愛嘅洋蔥🧅係爽歪歪既~好Juicy呀喂!🤩不過塊肉就有少少鹹,好彩個包皮冇咩味balance番,再飲埋啤酒就爽🤟🏻·薯條有薯仔味,唔會乾爭爭,不過份量多少少就再開心啲啦🤪🍟·明太子意粉,同我想像中有少少出入:可能我未食過熱辣辣嘅明太子啦🙉,唔難食嘅不過純粹感到新奇😌·最後,佢哋嘅手工啤做緊買一送一,我哋揀咗兩支味道都唔錯,大家有興趣都可以叫下😗中環有呢一個價位真係良心價🤟🏻💛-Unforgettable burger | $98Spaghetti with Mentaiko and Cream | $88Hitachino Lager & Lindemans Apple | $88 (Buy one get one free)-M

Unforgettable burger

薯條有薯仔味,唔會乾爭爭,不過份量多少少就再開心啲啦🤪🍟

手工啤酒

Unforgettable burger | $98
Macky’s
中環威靈頓街76號地下
手工啤酒
2020-05-19 867 瀏覽
一直都好想食呢間 但成日都因為突發野而去唔成 今次終於食得到 餐廳唔算大間 得5 6張枱 去到都未full 希望今次介紹完 大家大大力懲罰佢!實在太好味 可以話係我暫時食過最好食嘅黃店!Unforgettable burgerHomemade beef真係唔簡單 好juicy好淋 包皮烘得好 夠乾身 唔似出面個d濕淋淋 蕃茄係輕微煎過 grilled onion係昇華咗個包 好用心整嘅burgerBaby back ribs我係第一次食呢sauce 好特別 好match 又係一啲都唔韌 愈食愈入味 Daily soup蘑菇湯出色之處唔係加幾粒蘑菇比我食 而係將蘑菇打碎咗 略嫌多咗少少黑椒 辣咗啲Passion de light好易入口嘅釀酒 酸酸地 係由青瓜 vodka 青檸 熱情果製作出嚟 同ribs好夾 飲完成個人好relax

Baby back ribs

2020-05-16
Unforgettable  burger
Baby  back  ribs
2020-05-06 854 瀏覽
明太子意粉,中意食明太子既就覺得好食,因為好多醬, 我個fd就覺得太腥,全碟粉除左明太子醬撈意粉就一舊餸都無。鮮蝦黑松露意粉,聞落好夠黑松露味,意粉算係乾身個種炒意粉,都有幾粒爽口大蝦,好食。豬扒漢堡,有啲下午茶茶餐廳豬扒包既感覺,好普通。醬燒豬仔骨,夠冧呀,易咬又唔會食到痴牙!隻味都好食,不過都得4舊。有薯條伴,都ok。店位置易搵,店有啲細,店員都幾有禮貌。
豬扒漢堡,有啲下午茶茶餐廳豬扒包既感覺,好普通。
店位置易搵,店有啲細,店員都幾有禮貌。
2020-05-05 588 瀏覽
係eatigo book左7點食,6點57分行入舖頭,店員非常悔氣表示:7點喎,未夠鐘喎。 之後就走左去。我覺得非常受氣同無奈,點解會咁無禮貌,最後無去食不過亦都唔會再去幫襯
2020-05-05
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
優惠券
  • 店員的差態度
2020-05-04 649 瀏覽
呢排肺炎嘅關係,我少會離開屋企出去食嘢。但係由於見到 Machy’s 有買一送一嘅優惠,咁啱要去開嗰邊,所以就決定做完嘢之後去試一試你間小黃店嘅質素💛好彩一早book咗位,一入到去差唔多坐滿了人(因為要隔1.5米🤭)店員帶我哋去水吧枱先睇 Menu 📜 有卡位嗰陣先俾返我哋過去😻經過一番商討,我哋叫咗雞肉漢堡($98)、鮮蝦黑松露意粉( $98 )、是日餐湯(南瓜湯)。南瓜湯濃郁同Creamy,有南瓜蓉係湯入邊🤤口感仲好清甜tim😻聽店員介紹,好似每日嘅湯都唔同,落單嘅時候要問清楚雞肉漢堡果然冇令我失望,睇過網上好多評價,令到我對佢期待已久!我同朋友💁🏻‍♀️兩份食,用隻叉一刀切落去嘅時候,d肉料已經爆緊出嚟😍漢堡用料十足,入面嘅材料多到單單用一個漢堡包都包唔住。脆皮嫩滑嘅雞扒配上充滿汁嘅洋蔥,仲有增添清新感覺嘅番茄和生菜🤩簡直令人一試難忘至於鮮蝦黑松露意粉,黑松露味道10分突出

是日餐湯(南瓜湯)

至於鮮蝦黑松露意粉,黑松露味道10分突出
鮮蝦黑松露意粉
15 分鐘 (堂食)
是日餐湯(南瓜湯)
鮮蝦黑松露意粉
2020-04-18 661 瀏覽
Cocktail 有成支酒倒落個杯自己沖好得意,意粉好彈牙好味,burger 比想像中大份係訂座平台 book 有50% off discount 仲抵😋😋😋 會幫襯多次
2020-04-18
用餐優惠
優惠券
  • 難忘的漢堡
2020-03-15 1396 瀏覽
之前睇到介紹呢間黃店好抵食,今次終於去咗試!叫咗兩個漢堡包,分別係牛同雞,餐廳將牛肉漢堡改名為難忘的漢堡,但我就覺得係好食嘅不過冇咩特別,反而雞肉漢堡更令我難忘!雞肉煎得十分之香,加上炒香左嘅洋蔥出奇地好食,同埋佢哋嘅漢堡包都幾重牛油味,邪惡得黎好好食!至於明太子意粉都好有水準!每一啖都有明太子同埋好creamy!好好食!最後豬仔骨都好正,個醬汁同其他地方食嘅唔同,開胃又惹味!​同漢堡包一樣都有伴碟薯條,十分香脆份量都唔少。仲有值得一提嘅係佢哋嘅是日果汁係鮮榨嘅,好有誠意!總結呢間食物十分有驚喜!雖然食完有口渴可能都有啲味精,不過中環區黎講性價比極高!一定會encore!​​
之前睇到介紹呢間黃店好抵食,今次終於去咗試!

明太子意粉
醬燒豬仔骨

仲有值得一提嘅係佢哋嘅是日果汁係鮮榨嘅,好有誠意!

明太子意粉
醬燒豬仔骨
  • 雞肉漢堡 明太子意粉 醬燒豬仔骨
2020-03-08 696 瀏覽
接咗女朋友收工之後 我哋搵咗間小聚嘅好地方呢間係中環區嘅漢堡店🥂唔好睇佢地方細細 其實佢入面都應有盡有 不過就要預早少少去 因座位有限 所以等候需要啲時間喎💁🏻‍♂️--難忘的漢堡 $78🍔平時食開快餐店 今次試吓個牛漢堡 果然名乎其實真係一試難忘呀 個牛整到好香仲要好大塊🥩而且好有咬口 想用口一啖食落去都有啲困難 所以餐廳都有刀仔俾大家切開細細啖咁去品嘗😋--卡邦尼意粉 $78🍝另外一個意粉就份量剛剛好 又煮得好香🤤特別欣賞佢有好多醬汁啦 每一啖都充斥住卡邦尼嘅味道 所以成個意粉都煮得好好 味道完全係一流👍🏻--炸雞粒 $58🍗仲叫埋個小食炸雞粒 炸到脆卜卜同熱辣辣咁 所以食落去都特別好鬼香口 配上杯香檳🍸真係好夾😊--📍 Macky's (中環)中環威靈頓街76號地下

-難忘的漢堡 $78🍔

-卡邦尼意粉 $78🍝

-炸雞粒 $58🍗
-📍 Macky's (中環)
中環威靈頓街76號地下
2020-02-29 656 瀏覽
日式芝士漢堡扒 💲158帶子青醬燴意粉 💲88蘑菇忌廉湯 💲48🤩指定時段用Eatxxx訂座,可享高達50% off💁🏻‍♀✅ 漢堡扒厚身🤏🏻 肉感豐富🍖 入面仲有流心芝士🧀 薯蓉醬汁帶甜味☺️✅ 蘑菇湯加入碎粒菇菌 有質感又夠味🍄❔ 意粉偏油 不過份量同配料都係毫不吝嗇🈵👅Taste:3.25/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♂Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5
日式芝士漢堡扒 💲158

💰CP值:3.25/5
🙋🏻‍♂Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2020-02-16
10 分鐘 (堂食)
2020-02-26 620 瀏覽
走進小店,很有氣氛,高腳桌更能看著石板街的方向,看著來回的人群,更顯悏意。當天的湯是蘑菇湯,一上桌是濃稠的蘑菇湯,蘑菇的香氣在撲面而來。一勺入口,湯汁順滑,美味的蘑菇粒增加了口感,十分美味。之後上桌的是,蒜香蛽意粉。一上桌,它的擺設想一朵花,增加了大家的食慾,也是打卡不錯的選擇。這意粉值得一讚是它的意粉煮得剛剛好,軟硬適中,還帶有嚼勁,好吃。此外,我們還點了羊扒,羊扒外脆內嫩,是羊肉控的不二之選。最後,我們因為都不喝酒,就點了果汁,起初不報希望,以為是濃縮果汁而已,怎料是鮮榨果汁,還沒加糖,十分健康。總得來說,小店用心經營,食物有質素,值得一試。但因為座位有限,較適合2-4人的聚會。
  • 蒜香蜆意粉
2020-02-23 443 瀏覽
位置喺中環,都幾容易搵到。一入到去地方唔係好大,但環境都算乾淨。選擇唔係好多但係都OK嘅。漢堡多汁,牛肉夠厚,蕃茄山菜都新鮮。肉醬意粉不過不失,都算好味嘅。店員主動問要唔要芝士粉,加咗芝士粉會在好食啲。unforgettable burger好大個,同朋友兩個人食都已經飽,配菜係薯條,超級好味,唔會好熱氣嘅感覺。叫咗兩個蘑菇湯,普普通通,可以唔叫。不過環境就普通,得三張car位,其他都係高枱,坐得唔舒服。
位置喺中環,都幾容易搵到。
不過環境就普通,得三張car位,其他都係高枱,坐得唔舒服。
2020-02-22
星期日放假,咩時間起身都好,下午茶一個人的浪漫一定係飲酒眼見menu上除左有啤酒仲有cocktail,但唔見有cocktail吧 set up, 好奇order old fashion原來係支裝睇清楚180ml,$78呢杯cocktail中環酒吧飲應該好難搵到呢個價錢仲要只飲到50ml寫到明用 earl grey infused whisky味道好驚喜 ,tea time 一流之後忍唔住order 埋negroni 上面寫住 strawberry and rosemary infused gin試完後發現呢杯好適合食飽後飲,rosemary 味道會比重,但又有生果香味不過最後係飲唔晒......下次再黎先食野
星期日放假,咩時間起身都好,下午茶一個人的浪漫一定係飲酒
眼見menu上除左有啤酒
原來係支裝
睇清楚180ml,$78
呢杯cocktail中環酒吧飲應該好難搵到呢個價錢
仲要只飲到50ml
寫到明用 earl grey infused whisky
味道好驚喜 ,tea time 一流
之後忍唔住order 埋negroni
不過最後係飲唔晒......
下次再黎先食野
下午茶