2019-04-22 93 瀏覽
叫咗一个前菜沙律,一个Pizza,同埋一个甜品。你估下邊度菜先上? 係pizza。个服务员仲好意思叫我先食完热嘅。个沙律就送错咗去隔离张枱,放咗喺人哋张枱上边,然后发现做错左,又去人哋张枱度攞返拎埋我张枱。见到自己个菜去完人哋张枱俾人搞完,你仲想唔想食?放低咗个沙律,转头又有一个经理过嚟话个沙律未撈好,然后有个服务员拎咗个盘走来喺我哋面前倒入去捞一大轮,再放返系隻碟上俾我哋食。食咗2分钟之后,有个服务员一只手系我面前打横伸过去,原来加水。又伸一次加隔离个杯。唔够2分钟之后,又有人嚟打斜将个甜品放喺枱上。过咗2分钟又一个服务员过黎要打直放个甜品。未食夠两啖,又有人过嚟话要收碟。大佬,坐低前后唔够20分钟,搞咗咁多嘢,可唔可以比餐安乐茶饭我食下?我同老公根本冇机会倾计。至于食物水准都算OK,而且铜锣湾咁嘅价钱,想做好抵食。另外一个缺点,就系餐厅楼底矮,装修全部硬板,十分之嘈。我阿嫂左边一对港女嘈怨巴闭庆祝生日,右边一班港女不同粗口讲十分之嘈。我阿嫂左边一对港女嘈怨巴闭庆祝生日,右边一班港女不同粗口讲是非。唉

至于食物水准都算OK,而且铜锣湾咁嘅价钱,想做好抵食。

奶凍
2019-04-22
2019-04-22 108 瀏覽
午市套餐包括沙律或者湯、主菜、甜品同埋餐飲,百零蚊,係時代廣場黎講性價比算係好高!今日嘅餐湯係薯仔忌廉湯。薯仔打成幼滑嘅茸,有薯仔香得黎唔會影響湯嘅口感,保持軟綿。上面點綴嘅蒜片、香草同埋牛油令味道變得豐富。主菜方面,我地點左pizza同埋意粉。BBQ chicken ranch pizza $158呢款pizza好有墨西哥風味,辣燒烤醬微辣帶甜,好惹味!沙律醬蓋過大部分辣味,唔食得辣嘅朋友都可以試下。烤雞胸肉唔會太鞋口,連醬汁一齊食非常美味!香脆嘅薄身餅底正合我意。Mediterranean herbs pasta $88原來唔加肉同埋醬汁炒意粉都幾好食啊,唔會咁heavy。炸蒜片同埋香草嘅味道已經好足夠。想攝取少啲卡路里可以揀呢個主菜。Garlic cream mussel $148由於午市某啲單點菜色有優惠,所以平左$20,正!雖然活藍青口細細隻但係數量好多,味道鮮甜嫩口,大滿足。甜品驚喜嘅係有兩款蛋糕仔,我特別喜歡檸檬芝士蛋糕,味道清新!

主菜方面,我地點左pizza同埋意粉。

BBQ chicken ranch pizza $158

Mediterranean herbs pasta $88

Garlic cream mussel $148

甜品
驚喜嘅係有兩款蛋糕仔,我特別喜歡檸檬芝士蛋糕,味道清新!
2019-04-13 134 瀏覽
今晚終於約到港島閨蜜食飯!所以就來到了時代廣場既食通天!小插曲:遲到既菰涼9秒9 就直接跑左入時代廣場🤦🏾‍♀️ 好彩時代廣場同食通天終於打通左(大鄉里出城 )我地兩個勁肚餓,一坐低先就嗌左兩個主菜 😂意粉閨蜜好喜歡呢個海鮮意粉!因為個汁夠曬creamy!!但牛魔如我.... 呢個有成座山咁多既蒜既鐵板牛先係賣飛佛!!個板有夠熱 我地有少少後悔嗌5 成,早知道叫3 成熟都夠;不過即使到後期有啲牛已經熟到7/8 成,佢地仍然好juicy!我們愛肉眼!!呢個牛係配一碟好香好脆既蒜包的!前菜我地仲叫左個沙津,有專人幫忙撈起!菰涼好喜歡裡面有一粒粒既芝士!!!與閨蜜的一夜,就由佢地作結🧡
今晚終於約到港島閨蜜食飯!
所以就來到了時代廣場既食通天!

我地兩個勁肚餓,一坐低先就嗌左兩個主菜 😂

意粉閨蜜好喜歡呢個海鮮意粉!因為個汁夠曬creamy!!
但牛魔如我....

呢個有成座山咁多既蒜既鐵板牛先係賣飛佛!!
個板有夠熱 我地有少少後悔嗌5 成,早知道叫3 成熟都夠;
呢個牛係配一碟好香好脆既蒜包的!

與閨蜜的一夜,就由佢地作結🧡
2019-04-09 95 瀏覽
Mad for Garlic Seafood 🦞 Salad🥗 一上桌就令我驚訝,因為因為海鮮量很多很多:青口、魷魚、蜆、蝦🦐配上新鮮沙律,我最喜歡是他加上了澡,吃起來真美味😋😋Crab 🦀 & Lobster🦞 pasta🍝 可以想像10分濃厚的白汁加在意粉上,然後配上新鮮從蟹和龍蝦拆出來的肉,再配合蒜香,把整個菜式的鮮味都帶出來了。Apple🍎 Crumble10分香脆的蘋果脆片,還有濃郁的雲呢拿雪糕🍦吃起來每一口都是享受。
Mad for Garlic

Seafood 🦞 Salad🥗

Crab 🦀 & Lobster🦞 pasta🍝

Apple🍎 Crumble

2019-04-07 94 瀏覽
very dirty spoon and glass.ordered MR porterhouse, but waitress insist put in her PDA MW... but I insisted till I saw her set MR for porterhouse. arrived 3 mins after order, Drenched in water, and just grilled mark. 2 sides of meat on porterhouse very badly grilled... ordered Restaurant highly recommend butter fried shrimp rice with garlic.arrived 15 mins after finished porterhouse.rice extreme hard, no butter smell or taste, all ingredients chopped at different size and huge size compare to ric
very dirty spoon and glass.
rice extreme hard, no butter smell or taste, all ingredients chopped at different size and huge size compare to rice. Shrimp was cooked in boiling water and been drained and dried and just layed on top of rice... no fried smell or taste.

Decor : 40%
Service : 40%
Hygiene : 10%
Food Decor : 40%
Food Taste : 30%
Food Texture : 20%
Retry : 0%
2019-04-07
5 分鐘 (堂食)
2019-04-05 6119 瀏覽
完成早上的工作後便到附近Times Square找地方吃午餐,看到食通天11樓的Mad for Garlic提供平日午市套餐頗吸引。曾經在這裡吃過不錯的晚飯,座位舒適,當下決定在這裡享用午餐。餐廳裝潢以歐陸酒窖為設計主題,食物以韓式意大利菜為主打,菜式均以蒜頭入饌,甚具特色。午市套餐提供湯或沙拉、主菜、甜品、咖啡/茶/汽水。我們一行二人,要了兩個套餐,大家都選擇了餐湯。蘭度豆湯餐湯以蘭度豆、甘筍、洋蔥煮至腍身,食材健康,味道清甜。檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯微辣的韓風意大利飯配醃漬蒜蕊,酸酸辣辣,十分惹味,加上軟腍的蒜頭和彈牙魷魚,令creamy的意大利飯更加鮮味。脆香焗蒜蓉澳洲羊架羊架可選擇七成或全熟,我們要了七成熟,以蒜蓉鋪面及底部,焗至蒜香味濃及外表微脆,加上薯蓉及蒜頭伴碟,再沾上薄荷醬料,美味可口。甜點檸檬芝士蛋糕+咖啡巧克力芝士蛋糕,甜點竟有兩款,檸檬芝士蛋糕清新美味;咖啡巧克力芝士蛋糕味道香濃。整體而言:地點位於市中心,地方寬敞 ,食物具有特色,是朋友聚會一個好地方。
蘭度豆湯
餐湯以蘭度豆、甘筍、洋蔥煮至腍身,食材健康,味道清甜
蘭度豆湯
檸檬忌廉魷魚韓風意大利飯
微辣的韓風意大利飯配醃漬蒜蕊,酸酸辣辣,十分惹味

甜點
2019-04-02
脆香焗蒜蓉澳洲羊架
  • Lemon Calamari Cream Risotto
2019-04-03 503 瀏覽
說好了跟另一半慶祝兒童節,怎料老闆突然說4月4號要預定心理準備OT,我只好跟另一半說,惟有提早慶祝。我們之前已想好在銅鑼灣內逛逛街、食晚餐。突如其來的改期令我要馬上想想去哪兒,在我在想「點算好」時,我在Openrice上看到銅鑼灣有一間Mad for Garlic,正好就是點 「蒜」 好,果然符合我心意。Mad for Garlic,固名思義就是為蒜而瘋狂。一覽餐牌,所有食物都以蒜味為基礎。看來長輩說的大蒜殺菌功效,今晚可以大發一用。告訴一些不認識的人,大蒜可以幫助消滅腸道內不好的細菌,提高人體的免疫力,膳食纖維還能促進體內廢物代謝,幫助身體排毒和調節血脂肪。餐廳內的景調一流,雖然是韓國過江龍,但卻配以西式格調以及西餐風味。以韓國人愛大蒜的程度來考慮,讓我倆都嘗試一下吧。✷ 1. 蒜蓉飽 (免費)原本打算單點一份Starter,但想不到店員很友善地告訴我們這份蒜蓉飽是免費的,可以待我們嘗食後再考慮要不要再額外order。確實加分。✷ 2. Garlic Snowing Pizza, $138Garlic Snowing Pizza,餡料以蝦、菠蘿、炸蒜片來組成,再配以意大利式的薄餅。餅
✷ 1. 蒜蓉飽 (免費)
蒜蓉飽
Garlic Snowing Pizza,餡料以蝦、菠蘿、炸蒜片來組成,再配以意大利式的薄餅。餅底薄脆,餅上再加上芝士粉,而蝦的鮮味卻又非常突出。重點還是炸蒜片,炸蒜片的獨有味道將整塊Pizza帶到另一層次,蒜的脆香感是別出心裁,就算平常不太喜好蒜味的朋友都絕對不會say no。
Garlic Snowing Pizza
✷ 3. Crab & Lobster Pasta, $168
蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉,第一口擺進口裡,那種濃郁的蒜香忌廉汁充滿在口腔,醬汁打得絕對出色。而且,意粉亦都充滿著蟹肉及龍蝦肉的海鮮味。我個人比較偏好蟹肉,一大片的蟹肉再加以蒜香忌廉汁,味道份外突出。
Crab & Lobster Pasta
✷ 4. Panna Cotta with Garlic & Berries (APP promotion, free)
店員又一次地提醒我們,如果下載Storellet這個App及成為新會員後,就可免費享用一份自家蒜頭雜莓奶凍。查看餐牌,原來這個是價值$58的。我當然二話不說,立馬下載。雜莓奶凍,竟然加上蒜頭後是多麼特別。蒜頭被弄得沒有那種刺激性味道,但又保留了一點蒜香。以凍食下放於甜品之中是個新嘗試,為奶凍帶來蒜味的咬感。
✷ 5. D.I.Y. Tiramisu, $68
D.I.Y. Tiramisu 配意大利手指餅及咖啡甜酒,這份甜品可謂是四食。首之有三根手指餅,然後配以濃縮咖啡及甜酒,最後加上蒜頭忌廉芝士。咖啡和酒的苦與奶油的甜巧妙相襯,再以意大利手指餅點上蒜頭忌廉芝士,有多重味道感覺。大家亦可以隨意改變份量,令到手指餅有不同的味感,十分過癮。
D.I.Y. Tiramisu
✷ 6. White Wine Berry Cooler, $45
紅莓白酒特飲。一來到便令我們嚇了一下,原因是因為特飲的份量非常巨大,簡直是二人等份。嘗了一口後,另一半覺得非常好飲,酒的味道不會太強,而且帶點香香的紅莓味,極為適合女士們享用。
White Wine Berry Cooler
經過這餐後,我們兩個都對蒜頭不再反感,而且非常驚訝竟然每道菜式都可以用蒜來製成,下次要帶家人來見識見識。最後,Times Square下邊正有小飛象Dumbo的展覽,大家可以順道影影相。
2019-04-02
蒜蓉飽
Garlic Snowing Pizza
Crab & Lobster Pasta
D.I.Y. Tiramisu
White Wine Berry Cooler
  • 自家蒜頭雜莓奶凍
2019-03-31 101 瀏覽
如果你好鍾意食蒜頭又好鍾意食西餐咁你一定要試吓呢一間瘋狂蒜頭 mad for garlic顧名思義呢一間餐廳嘅菜式都係圍繞着蒜頭樣樣野都有蒜頭喺裏面自己本身都幾鍾意食所以都會嚟到呢間餐廳首先點左個美國肉眼扒佢哋用鐵板上上面仲有好多蒜頭同埋蒜蓉我地點左medium rare加埋鐵板嘅熱度食嗰陣時就啱啱好啦佢蒜香十足 蒜頭煲到成個鐵板都係勁滋味 勁正另外點左個忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉味道濃郁之餘唔會好膩有淡淡的蟹味清香鍾意芝士味重啲嘅可以再加埋芝士
如果你好鍾意食蒜頭

2019-03-27
  • Garlic Steak
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2019-03-22 64 瀏覽
老公十分喜愛吃蒜頭,知道有呢間蒜頭主題嘅餐廳,梗係要同佢黎試一試啦,位置在時代廣場,十分方便環境坐落亦十分舒適餐牌,真係樣樣都係蒜,連甜品都係蒜。頭盤 - 欖油蒜片蝦配法包片,蒜味香濃,蝦清爽新鮮,配上欖油特別香口,小朋友最愛法包片,竟然不怕辣,連吃幾個。 炸蒜片MFG招牌意大利薄餅, 除了多蒜片之外,還有蝦,和菠蘿,餅底很薄和脆。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 - 這個夠creamy, 全部已拆肉,可以大口大口的把蟹肉和蝦肉吃下去。Mfg招牌蒜片墨西哥辣椒銀魚柳炒意粉 - 這個很辣很惹味,真的是吃得辣的朋友才好點這個菜。脆香焗蒜蓉澳洲羊架- 羊架很嫩,一點也不膻,焗得剛剛好。這餐全蒜宴,老公很滿意,下次要再去試試其他分店。

環境坐落亦十分舒適

餐牌,真係樣樣都係蒜,連甜品都係蒜。

脆香焗蒜蓉澳洲羊架- 羊架很嫩,一點也不膻,焗得剛剛好。

這餐全蒜宴,老公很滿意,下次要再去試試其他分店。

2019-03-21 48 瀏覽
新派的韓系西餐。朋友未聽過 mad for garlic, 我提議去食,佢竟然問 “咩火加力” ,我即時笑左。拉佢上 times 邊食邊解釋吧。Pumpkin spicy cream 唔算辣,係有少少刺激感,不過鍾意食 garlic 的人應該都唔怕辣。不過我鍾意上次食的 snow flakes pizza 多啲。Rib eye steak with herbs and cheese. 一上枱係好夠火喉,成個鐵板上,好熱,好正,個扒應該係用蒜油來煎,所以好香口。仲有芝士薯蓉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Pina Cotta 第一次登記做會員來消費就可以免費一杯 pina cotta.
拉佢上 times 邊食邊解釋吧。

Pumpkin  spicy  cream  pizza

Rib  eye  steak

Pina  cotta
2019-02-23
Rib  eye  steak
Pina  cotta
2019-03-15 79 瀏覽
[再次光顧]今晚同老朋友、新朋友一齊黎食,環境夠好。友人提議食這間時,難得都一致同意酒櫃裝飾,進店後忍不住想要喝一杯確實最後叫了一杯店內香氣四溢,雖然生蒜味很難聞,不是很多人可以接受,但焗蒜味卻出奇的香先叫了杯MFG Ladies , 之前飲過Red Berry Cooler,有紅酒味,但今次試飲這杯,出奇地好飲,甜甜的 朋友試飲,都忍不住讚要點這杯。Garlicholic Rice 第一次叫這個飯食,有少少辣,但非常好味,蝦、筍、紅燈籠椒等,加入牛油一起炒,又香又濃。蝦大大隻,彈爽炒飯粒粒分明蒜香pizza是必點之選,味道鮮甜豐富最後,忍不住叫甜pizza,自製雪糕加烤香蕉片,再加烤蒜,食落依然特別
[再次光顧]

酒櫃裝飾,進店後忍不住想要喝一杯

確實最後叫了一杯

朋友試飲,都忍不住讚要點這杯。

Garlicholic Rice

蝦大大隻,彈爽

炒飯粒粒分明

蒜香pizza是必點之選,味道鮮甜豐富

2019-02-26
  • Red Wine Berry Cooler
2019-03-15 56 瀏覽
點菜20分鐘後才出一個Garlicpeno pasta。雖然是中午午飯時間,但客座還有很多是空的。坐了25分鐘才有一杯水,幸好是經理看到而送上的。服務質素欠佳,有待加強
2019-03-15
2019-03-15 79 瀏覽
近年好多餐廳都會用一種食物做餐廳嘅主題,吸引啲鍾意食果種食物嘅人去食。而我就一向都好鍾意食蒜頭,如果一碟餸入面有蒜,我都會食埋佢,自己炒菜煮飯都會落蒜,所以當我知道有mad for garlic依間香蒜主題餐廳,點會唔去試一試下。首先黎嘅係兩個免費香蒜包,好香,好脆!烤澳洲牛柳伴牛油餡角 配蒜香忌廉汁及墨西哥辣辣醬 ($228)第一次食牛油餡角,原來入面係空,可以放啲牛柳入去一齊食海鮮沙律配酒香黑醋汁 ($168)蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 ($168)

首先黎嘅係兩個免費香蒜包,好香,好脆!

海鮮沙律配酒香黑醋汁 ($168)

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 ($168)

2019-03-14
10 分鐘 (堂食)
2019-03-13 71 瀏覽
係time square 但lunch 都唔full, 果然係有d伏味!到底本身個人要幾鍾意食蒜頭😌😤😂先至會可以每一道餸都係充滿蒜頭🤡🤡🤡🤡 蒜頭號牛油餅都okay, 炒飯上邊放咗好多蒜片,但都唔算太濃。蒜頭pizza真係好攞命, 一舊舊蒜頭再加蒜片,其實已經食唔到其他材料嘅味道除咗蒜頭味...好難忘😂CP值低☝🏻☝🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻無下次

好難忘😂

CP值低☝🏻☝🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻無下次
2019-03-13 74 瀏覽
我一直喜歡吃蒜,今天終於找到一位志同道合的朋友和我一起品嘗Mad for Garlic這間餐廳啦!餐廳的地理位置很方便,就位於時代廣場的食通天。餐廳設有卡位,為三五知己建立了小小的私人空間聊天。餐廳內所有的食物都以蒜蓉作為主題,首先來的是免費的蒜蓉包,蒜蓉味真的很香噴噴,而且包是熱騰騰的!最值得令人贊賞的是這個Garlic Snowing Pizza! 它加入了蝦、菠蘿及炸蒜片。Pizza餅底又簿又脆,而且也不會焗得太燶。整體的味道是甜甜酸酸,而且還很香口,非常好味!蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦蟹肉意粉:蟹肉和龍蝦肉與意粉的的份量比例正常,而且醬汁很Creamy但又不覺得太漏。然後在Seasonal Menu選擇了Banana Crepe Pouch 作為甜品。首先覺得個賣相好吸睛,製作相當別緻。另外檸香蒜糖漿都十分出色,沒有想過蒜頭可以這樣加入在甜品中,整個配搭甜咸得宜!很美味呀!

• 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
  • 蒜頭香蕉朱古力醬薄餅配自家製雲呢嗱雪糕