2016-10-05 1259 瀏覽
依家成日都係好多地方見到佢嘅推介,所以約埋成班朋友過嚟試,地點真係好難搵,又唔方便朋友一早到咗,佢話等左一陣。一行七人望到個Menu好似冇乜選擇所以我哋唔係嗌佢嘅"The Whole Lobster",就係嗌佢個burger,或者係佢嘅"Lobster roll"。仲嗌咗幾款頭盤,冇乜特別連相都無影⋯The Whole Lobster:成$288嘅菜式,真係好一般,始終唔係平,雖然係好大隻,但肉質一般,龍蝦又冇乜味,重點係連薯條都唔多特別⋯⋯Lobster roll:以為呢一個菜式先係佢嘅王牌,龍蝦包好多地方食評雜誌都有介紹,所以我哋一定試啦。龍蝦肉係新鮮,份量都夠,但係真係普通嘅材料擺埋一齊擺埋一碟。 唔見得特別出色,亦都唔值$288。我哋本身諗住食埋個甜品,但經歷過依幾個菜式之後就放棄咗啦。同埋佢哋好似有啲亂咁嘅情況⋯⋯中間黎錯左一次菜,少咗一次醬汁

朋友一早到咗,佢話等左一陣。
一行七人望到個Menu好似冇乜選擇

2016-07-04
20 分鐘 (堂食)
2016-09-26 923 瀏覽
  我和男朋友習慣在紀念日的時侯品嚐我們過未去過的餐廳,當然並不是每次都跟我們預期的結果。而這次我們選擇了這間餐廳是因為食物的賣相跟我們在London吃的Lobster and burger很相似,因此打算在這裡可以重溫我們之前吃的味道。  甫進入餐廳覺得感覺還好,確實以長沙灣為選址來說是一個很冒險的決定。因為價錢的定價不可以定很高因為長沙灣是一個舊區,因此我認為價格上頗貴。我們那天沒有很餓,所以點的食物全都是share的。首先,我們點的starter是Lobster Soup, 味道不錯可是我覺得比較像魚湯而非龍蝦湯。到了main dish 的The whole Lobster賣相跟openrice上貼的相片差不多,口感比較爽亦算是新鮮。可是味道不算很有層次。若然可以加上garlic and butter sauce供Lobster和 fries點來吃會更加好。我個人認為若是想吃一吃lobster 過口癮,可以來試一下,可是若你期望很高的話,恐怕會令你失望了。但最後的dessert卻令我們有意想不到的效果,我們點了Lost and found, 只要把熱騰騰的朱古力漿倒落朱古力球令其融化再加上裡面的冰淇淋就把我的心一塊融化,而對於平常很怕甜的我最後把它吃清光了。
2016-09-22
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • Lost and Found
2016-09-23 686 瀏覽
今日同同學去溫完書,之後就周圍行行下,入左尼間店食個下午茶之後就點左個招牌拼盤同叫左幾杯特飲⭐️拼盤上既漢堡包,中間有龍蝦肉,有彈性,有咬口,粒粒分明🦀❤️正!我叫既野飲係MAMA fruity ,係佢店既推介飲品,還可以,似mocktail甘。但間餐廳既裝修吾錯,一個字型!🐒
今日同同學去溫完書,之後就周圍行行下,入左尼間店食個下午茶
2016-09-22
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌拼盤
2016-08-30 938 瀏覽
大部分的菜色都很好,主打龍蝦包真心好吃,黑松意粉同龍蝦意大利飯一絕,最值得一提的是蜜糖芝士粟米,超級啱香港人口味😋不過南瓜龍蝦湯稍為遜色,太淡及不夠熱,這有待改進另外值得一讚嘅係,服務很好,親切有善,我們帶了生日蛋糕去慶祝,甜品姐姐幫我們把蛋糕放在碟上,仲寫了happy birthday 字樣,真窩心!$100的切餅費真係樂意俾呢🎂
不過南瓜龍蝦湯稍為遜色,太淡及不夠熱,這有待改進
2016-08-29
慶祝紀念
生日
  • 龍蝦意大利飯
  • 黑松露意粉
  • 龍蝦包
2016-08-29 714 瀏覽
介紹過不少小店,偶爾也要豪吃一下。看店名就知道這間餐廳主打龍蝦,除了大熱龍蝦包,還有原隻龍蝦和龍蝦漢堡。本來我們三人想每人試一款,最後還是被金黃色的麵包吸引了,一同選擇了龍蝦包。Lobster roll $288大鄉里的我現在才知道龍蝦包內的龍蝦是冷的,像龍蝦沙律般,啖啖肉,肉質頗鮮嫩;麵包則是新鮮烘熱的,金黃軟熟,牛油香十足;配菜有沙律和我最愛的粗薯條!而且還灑上了大量芝士粉,非常惹味;最後才吃沙律好像能減低一下罪惡感。飲品要另點,我要了一壼chocolate mint truffle tea $48消消滯。店員跟我們說如果想吃熱的龍蝦肉,下次可試試龍蝦漢堡或原隻龍蝦。這樣又有藉口可以來了,哈哈。總括來說,雖然定價偏高,但味道相當不錯!略嫌份量比想像中少了一點,不消一會便吃完了,如果有套餐的話更好~

Lobster roll $288
lobster roll
lobster roll
2016-08-09 4723 瀏覽
一股龍蝦包熱潮早排突襲香港, 龍蝦包專門店開了數家, 吸引不少愛食之人去朝聖。筆者心郁郁想去一試, 嘗試找回在波士頓市場龍蝦包的味道。可是價錢不太親民, 龍蝦包不太大但最少要二百多元。等到熱潮開始冷卻下來, 終於決定不看價格要試一試。剛好雜誌有個龍蝦包大比拼, 於是按雜誌推選的No.1, gogogo! No.1是這家“Mama lobster and burger” 位置超級不太方便, 從長沙灣地鐵站走過去要十多分鐘, 餐廳位於舊樓中, 完全不顯眼。這裡的龍蝦包差不多要三百元, 高消費跟附近環境格格不入, 很難估計店主選址的決定。。。餐廳的門面選用深沉的顏色, 門外放了兩張高椅。格局型格又有外國feel, 跟旁邊的環境形成强烈對比。甫入餐廳, 就見到大大隻仿龍蝦, 加上四周的擺設都跟龍蝦有關係的, 一看便知道這餐廳是家龍蝦主題餐廳。穿過這個酒吧, 除了擺放了各式各樣的酒外, 枱面上放了不少個放滿糖果的玻璃樽, 有種凌亂美。餐廳長長窄窄, 地方不是十分大, 但是勝在裝潢有心思, 令用餐環境豐富不少。餐廳掛了不少復興時代的仿油畫, 但是每幅油畫都被店方惡搞成二次創作。令平凡的油畫加進不少
餐廳掛了不少復興時代的仿油畫, 但是每幅油畫都被店方惡搞成二次創作。令平凡的油畫加進不少搞笑原素吸引客人的手機。
Menu 印刷精美, 特別是漢堡包及龍蝦包, 單看賣相口水已經流過不停。
餐牌沒有任何套餐組合, 幸好有數款午餐選擇。最吸引是當中有四款用上龍蝦作食材, 以及龍蝦湯或龍蝦沙律 。午餐不包含餐飲, 追加$25可以有咖啡或茶。不是什麼特色飲品, 最後只點份龍蝦意大利飯午餐。
午餐的《龍蝦湯》是不用加錢的, 一定要試! 龍蝦湯用過紅色鐵杯盛載, 非常簡單的賣相。原來龍蝦湯的份量只有半個杯, 十分珍貴呢! 貴為龍蝦專門店, 龍蝦殼、龍蝦頭尾多的是, 用來煮龍蝦湯一定味道濃郁非常。從湯的顏色已經可以看出龍蝦味十足。淺嘗一啖, 龍蝦湯跟期待的一樣濃味非常, 但是回甘味有苦澀味滲出, 估計因為店方沒有加入干邑, 所以少了份酒香而且沒有中和龍蝦殼的苦澀味的功效。
龍蝦湯
《野菌忌廉意大利飯 $118》意大利飯的賣相看似平平無奇, 但是呈深橙色的飯粒實際是採用稀釋了龍蝦湯去煮,所以每顆飯粒完全滲入了濃濃的龍蝦湯底味道。意大利飯粒煮得軟硬適中、又有咬口,火喉控制不相當不錯。飯內又有不少龍蝦肉,而且大大粒非常有口感。整碟龍蝦意大利飯材料足、價錢又實在非常吸引,絶無欺場。
野菌龍蝦忌廉意大利飯
《全隻新鮮龍蝦卷 $288》期待已久的龍蝦包終於呈上, 塞滿龍蝦肉的麵包,旁邊伴上沙律菜及厚切薯條, 用木板呈上, 視覺效果震撼。
每位客人分發有圍裙, 黑底白字印有餐廳名字, 穿起幾有型!
對比N年前在波士頓Quincy Market 吃過的龍蝦包, 這個香港版的龍蝦包的賣相更勝一籌。同樣的豐富材料, 但是港版的龍蝦包的擺放更有心思。特別是店方把大大隻的蟹鉗放出來, 橙黃色的蟹肉而且完整無缺, 單看賣相已經口水流。
龍蝦每日從加拿大空運送到餐廳,輕輕煮熟後用人手把龍蝦肉一絲絲地拆下,十分費時吃力的工序。混合蛋黃醬、紅辣椒粉、檸檬汁和鮮橙汁做調味後,夾入烤香的牛油甜包中。龍蝦肉沒有被撕成絲狀, 龍蝦肉啖啖肉, 口感豐富。龍蝦肉味道鮮甜, 材料新鮮。伴上自製醬汁更加能增加龍蝦肉的鮮味, 相得益彰。
食完主角龍蝦已經非常滿足, 旁邊的沙律菜有些失色。熱烘烘的薯條面上灑了大量芝士粉,正合筆者心意。
食評名稱叫「終極龍蝦包」, 終極是因為價格貴所以在香港唯一也是最後一次。
2016-06-18
野菌龍蝦忌廉意大利飯
龍蝦湯
2016-08-07 998 瀏覽
南瓜湯, 冇咩味只有少許南瓜味左邊龍蝦包+沙拉 味道好出中間炸魚包,冇咩味右邊係介未龍蝦包抄蛋好軟好好食再加埋黑松露菇,有少許油油地一半既龍蝦,本身已經用汁整所以好有味個乳酪,係士多啤梨味,不甜不酸
南瓜湯, 冇咩味只有少許南瓜味
左邊龍蝦包+沙拉 味道好出
中間炸魚包,冇咩味
右邊係介未龍蝦包
抄蛋好軟好好食再加埋黑松露
菇,有少許油油地
一半既龍蝦,本身已經用汁整所以好有味
個乳酪,係士多啤梨味,不甜不酸
2016-07-24
2016-08-04 594 瀏覽
長沙灣而家好多好野食,今日同朋友約左黎MAMA Burger啲飲品好吸引呀,價錢就貴啲呢期嘅星座飲品賣相唔太吸引所以揀咗minions同朋友share一人兩枝,賣相超可愛,藍藍綠綠咁真係成隻minions咁呀味道帶少少酒味,清清哋都幾易入口呢度龍蝦咁出名一定要嗌啦,價錢都唔平...其實呢度啲嘢都幾貴@@龍蝦食得出鮮味,除咗龍蝦之外仲有黑松露炒蛋同乳酪,整體都幾得意mini burger都唔錯呀,啲薯條新鮮熱辣仲灑咗啲芝士粉添細細個易入口漢堡又juicy,仲有個迷你龍蝦包添甜品都好吸引,不過今次揀味道唔揀賣相呢款係榛子mousse,味道唔太甜幾討好,賣相都算精緻雖然地方唔算舒服好坐,味道都唔係非常出色,但係人食物飲品到甜品都幾特別丫
啲飲品好吸引呀,價錢就貴啲
呢期嘅星座飲品賣相唔太吸引所以揀咗minions
味道帶少少酒味,清清哋都幾易入口
細細個易入口漢堡又juicy,仲有個迷你龍蝦包添
甜品都好吸引,不過今次揀味道唔揀賣相
呢款係榛子mousse,味道唔太甜幾討好,賣相都算精緻
2016-06-11 3020 瀏覽
主要想試傳聞中既龍蝦包, 老實講, 期望過大, 龍蝦肉係煮完放凍撈D白汁夾入去炸過既面包, 同埋朋友同我都覺得呢個價值$288龍蝦包並唔係全隻龍蝦, 龍蝦肉食得出算係爽口新鮮, 但大家都覺得舊面包好食過D龍蝦肉 另外點咗個burger, 好夠料, 但太"漏", 2舊大牛肉, 1塊煙肉, 加芝士汁, 加幾塊菜, OK好食, 同朋友share 一半都覺得食肉食到有膩...另外叫咗小食炸雞, 好食, 粉薄肉汁多, 不過芥苿醬可以再濃D青瓜soda, 出奇好飲仲有杯水果茶, 飲真D其實似係紅茶加熱情果汁, 再加一少堆雜果粒總結就係,  成餐$770, 性價比黎講, 唔抵, 但可一試
青瓜soda, 出奇好飲

2016-06-10
2016-06-10 2367 瀏覽
食完呢碟lobster fries我喉嚨即刻痛了😫😫只怪自己食得太多了!😢😢薯條份量好多!兩個人都食唔哂龍蝦肉挺新鮮👍🏻👍🏻👍🏻配上芝士醬淡淡的芝味加sour cream呢度既sour cream比我係出面食既無咁酸叫咗一杯eyes cream既特飲賣相幾吸引,有棉花糖、馬卡龍、白朱古力🍫、雪糕筒同脆米餅等等做襯托🤔究竟藍色係咩味呢?其實係melon加green tea同有幾塊香蕉🍌🍌melon味淡淡地,green tea亦都唔係太突出飲落都唔太甜,不會整體味道好一般😑表示影完一次相就夠而且價錢非常進取!👀👀盛惠$98
食完呢碟lobster fries
淡淡的芝味加sour cream
呢度既sour cream比我係出面食既無咁酸
Lobster  fries
叫咗一杯eyes cream既特飲
melon味淡淡地,green tea亦都唔係太突出
飲落都唔太甜,不會整體味道好一般😑
表示影完一次相就夠
而且價錢非常進取!👀👀
盛惠$98
Eyes  cream
2016-06-02 1256 瀏覽
朱古力球用白朱古力做,淋上抹茶白朱古力漿,能達到視覺效果,但絕對是甜得很,甚至連旁邊的Marcaron及抹茶百力滋的甜味都完全蓋過!不過亦算略帶抹茶味⋯⋯ 球內藏的紅豆雪糕是整盤當中最出色的,在甜海中帶出一點清新,作為調劑。蕨餅有兩大磚,但口感太粉,抹茶雪糕則普普通通。這份甜品的份量頗大,碟有一張二人枱的長度,朱古力球亦巨型,加上這甜膩的程度,實在無法KO。Calm Down $198

蕨餅有兩大磚,但口感太粉,抹茶雪糕則普普通通。

Calm Down $198
2016-05-11 853 瀏覽
在斜路上的小店,真的想不到這裡有龍蝦食!食物算快上,份量好足的龍蝦包,龍蝦凍食可以留住鮮甜味,然而店家的確做到。重點係個包本身好好食!焗到外脆內軟的排包不得了呀~飲品方面,當然小不了近來熱推的星座飲品第一彈——Golden cow!好可愛!好可愛!好可愛呀!雖然製作時間有點久,但真係可愛!由佢上枱開始就只係不停咁大叫可愛。急不及吃一口,好味!但失望的是下面的威化餅與桃哈多牛角都係淋既⋯如果脆的話件事會就圓滿了。期待其他不同星座呀!之不過呢,在於呢個地段的話⋯有點偏貴。

重點係個包本身好好食!焗到外脆內軟的排包不得了呀~

之不過呢,在於呢個地段的話⋯有點偏貴。
Golden  cow
龍蝦包
龍蝦包
2016-04-27 1071 瀏覽
因為一杯星座既飲品﹐我寶寶就book左呢間餐廳試試... 當日我地book 左下晝一點﹐遲了大概5分鐘到。餐廳裝修都okay﹐睇得出係花過啲心思... 但我對黎講﹐除左裝修之外﹐呢間餐廳可以講係"一無事處"... 一坐低﹐我寶寶就急不及待打算叫個杯星座飲品 - 只因睇佢地個ad 係話啲星座飲品每日只係限量8-10杯。誰不知﹐個waiter (定唔知老闆) 就答我地 "要2點先有得嗌"... 我地頓時語塞﹐之前一日打去book枱時﹐我地已經表明左係為個杯星座飲品而黎﹐我地book 1點亦都係餐廳既人建議。我地就講返比呢位waiter知book枱時既對話﹐佢就答我地 "要2點先有得嗌﹐因為個c苦今日返2點"... Anyway, 橫豎我地都打算將杯星座飲品變成我地既甜品﹐於是乎我地就睇 menu﹐睇下有咩食...我有一個習慣﹐要試或要揀一間餐廳食之前﹐都會去openrice 睇下。睇得耐左﹐都感受到有啲食評都未必係"真食評"... 從呢間餐廳燎燎十多則既食評裡面﹐我特別留意那3則"喊";然後再望望隔離枱叫左既 lobster roll﹐基本上 呢間餐廳 呢個咁 signature 既 di
因為一杯星座既飲品﹐我寶寶就book左呢間餐廳試試...

當日我地book 左下晝一點﹐遲了大概5分鐘到。

睇得耐左﹐都感受到有啲食評都未必係"真食評"...
從呢間餐廳燎燎十多則既食評裡面﹐我特別留意那3則"喊";然後再望望隔離枱叫左既 lobster roll﹐基本上 呢間餐廳 呢個咁 signature 既 dish 我已經無打算食...
雖則我無係香港食過lobster roll﹐但外國既lobster roll﹐料足、價錢公道 - 大概都係一百蚊港紙左右。睇過 openrice 既相﹐再睇埋隔離枱個件 lobster roll﹐$288 呢個價錢應該有更多其他既選擇

最後我地就叫左 mini burger ($148) 同一個類似芝士肉醬薯條 ($48) 兩樣野

mini burger 一上枱﹐其實個presentation 係幾靚。3件mini burger 裡面﹐有一件仔係龍蝦三文治。味道普普通通﹐有啲似係m記cafe 食個隻龍蝦仔三文治... 另外個兩舊burger 一件係牛、另一件係辣肉醬﹐普普通通。唯獨係個薯條 (幼) 不錯﹐都好香口

因為呢個薯條都okay﹐令到我地對芝士肉醬薯條滿懷希望。
一上枱﹐其實個賣相係okay﹐只係原來係粗薯條...
一食﹐就有問題... 一來﹐肉醬薯條既肉醬應該要汁啲﹐咁啲薯條先可以沾多啲肉醬﹐放入口食就一流;二來﹐再加埋溶溶地既芝士﹐三樣夾埋先好食...
點知﹐佢啲肉醬真係一pat 肉﹐薯條頗難沾到啲肉汁;再者﹐個度啲冷氣好大﹐啲芝士已經變左一餅﹐溶都唔溶﹐結撻撻咁撻左係度...
係無肉汁、無芝士既親托之下﹐乾啃粗薯條係一件苦事... 食食下我都無心機

終於捱到2點﹐可以叫個杯野飲喇﹗
有個waitress 好好﹐記得我地係想飲星座飲品﹐一到2點就走黎提我地。
杯野飲上到枱﹐係幾靚、睇得出c苦放左好多心機。有幾粒棉花糖、cream、士多卑利既飲品﹐要$98

當日有啲 lunch set, 輕輕睇過都係啲意粉之類﹐價錢大概百多元。
我地環顧附近食客食既野﹐都係好細份 - 不論係lobster roll, 意粉﹐隻碟就好大﹐但份量都少

總括黎講﹐食物質素普通﹐服務亦只不過是樓上cafe水平﹐但價錢則很進取。
一次就夠了....

mini burger
芝士肉醬薯條
星座飲品
2016-04-24
2016-04-12 5057 瀏覽
晏就嚟到 一入門口就問我有冇book位😮?原來呢度晏就都可以book位餐廳環境幾靚 佈置好美式😳😳😳 🍴 雙層巨無霸 配沙律同薯條 $228淨係見到咁大個漢堡 已經覺得好吸引😍牛肉超厚好juicy 仲有勁多芝士🧀🧀🧀除咗牛肉仲有煙肉 每一啖都啖啖肉😆食完好滿足😌😌😌 🍴龍蝦漢堡 配沙律同薯條 $288新鮮龍蝦 而且好足料 味道唔錯🦂🦂因為唔係好多醬 略嫌有d dry🙈🙈🙈可能食roll會開心d🍞🍞另外 薯條有粗幼揀 配芝士粉 都唔錯🍟 🍴流沙粟米 $48粟米配車打芝士🌽🌽🌽🌽粟米幾甜 而芝士好香又唔膩☺️ 本來想食甜品 但真的太飽了🐷🐷🐷同埋價錢都唔平 唯有等下次啦🤔🤔🤔
晏就嚟到 一入門口就問我有冇book位😮?

原來呢度晏就都可以book位

本來想食甜品 但真的太飽了🐷🐷🐷

同埋價錢都唔平 唯有等下次啦🤔🤔🤔
2016-04-10
2016-03-25 1321 瀏覽
突如其來,週末三點鐘,約了朋友逛逛舊區圠食好西。兜兜下看到一間門外插有旗幟的西式餐廳,mama burger?! 首先被內裡的裝修吸引,再來,被安排坐到近門口的一張檯。我和朋友二人屬“細胃”人士,點了個迷你龍蝦餐,再來一客parma ham 沙律,追加點了mocha和 latte 。先吃前菜沙律,感覺是一般西餐廳應有的水準。等了一會,差不多吃完沙律後,迷理漢堡共有三個,包身脆脆,其中一款的龍蝦餡料,蝦肉彈牙夠肉汁,與脆包身一起食,感覺很豐富。怕熱氣的我沒有試薯條,但朋友對這款炸物的評語是“都唔錯”(笑)。這兒的食物水準蠻高,四周的裝潢也夠潮格,坐低傾計都啱feel,埋單約每人$180。美中不足的是服務有待改進,年輕的侍應哥哥他可能受天氣冷的影響吧,覆讀菜單超快,而心情都好像很急燥。(笑)希望下次再來,他心情會變好吧!

首先被內裡的裝修吸引,再來,被安排坐到近門口的一張檯。

先吃前菜沙律,感覺是一般西餐廳應有的水準。

2016-03-25