2021-09-28 66 瀏覽
青木瓜沙律 $80酸酸辣辣既泰式青木瓜沙律,以花生配上青木瓜絲,再以青檸指天椒做醬汁,令沙律清新香辣又開胃,令人垂涎三尺牛肉船麵 $120深褐色既鮮濃湯底以鮮血大骨、中藥及多款香料費時熬煮入味,口感鮮甜濃郁、深邃迷人,搭配牛肉丸、牛肉片等配料,搭配畫龍點睛的酥脆炸豬皮及吸附滿滿湯汁的Q彈麵條,多層次的美味令人齒頰留香鮮蝦雞尾酒配金不換醬$168新鮮酥脆炸蝦配上青瓜片及車厘茄,加上金不換醬,清新開胃,配cocktail一流Mix Fruit pop $78Bluberry Martini $78兩杯cocktail都有清新果香,酒味唔會太濃,男女皆宜
青木瓜沙律 $80

牛肉船麵 $120

鮮蝦雞尾酒配金不換醬$168

Mix Fruit pop $78
Bluberry Martini $78
兩杯cocktail都有清新果香,酒味唔會太濃,男女皆宜
2021-09-28 66 瀏覽
約左朋友去會展,行過盧押道見到呢間既樓上鋪,好似唔錯就去試下。裝修幾企理,好闊落,環境唔錯。泰國生蝦:每隻蝦都係獨立一個杯仔,幾精緻。配上辣椒同蒜片,仲有酸酸地既醬汁,令隻生蝦新鮮得來又有幾種味道變化,好正。mana tea set: 必叫的一碟 好多野食1. 船麵,個湯底好濃,好惹味。生牛肉幾滑,易咬口。2. 柚子沙律,酸酸地,好開胃,如果多d 就好喇。3. 雞翼,好脆口,但就有d 乾。 4. 芒果糯米飯,椰奶份量自己加,甜度適中,唔錯。海鮮炒河:好少食闊河粉,幾得意,好薄但都好有咬口。海鮮都好多 有3 4隻大蝦同魷魚芥蘭比較多,少d 會岩我口味多d.佢仲有好多醬可以比你自己落食泰國野必叫佢D特飲 mountain & mix fruit pop: 2杯都係甜甜地,易入口。好fresh.仲有個甜品送 唔錯

mana tea set: 必叫的一碟 好多野食
芥蘭比較多,少d 會岩我口味多d.
佢仲有好多醬可以比你自己落
食泰國野必叫佢D特飲
仲有個甜品送 唔錯
2021-09-26 58 瀏覽
今晚同老公去銅鑼灣行街,知道不遠處嘅灣仔有一間泰式餐廳新開,我哋特登行過去試吓,門面係好有泰式風情嘅感覺行上去一條樓梯就到,內裏環境亦都好雅致, 俾人一種舒服嘅感覺餐廳面積大,餐桌闊落,要多幾個餸都唔會感到擠迫呢度特別要讚嘅係侍應生好有禮貌,服務周到先來兩杯芒果及荔枝smoothies, 超消暑好清涼!泰國特色船麵,牛丸超正,湯底濃稠,花生味濃牛腩牛筋嘅份量都好多,鍋好熱,保溫能力高泰式鳳爪,已經去骨食起嚟好方便
餐廳面積大,餐桌闊落,要多幾個餸都唔會感到擠迫

呢度特別要讚嘅係侍應生好有禮貌,服務周到

先來兩杯芒果及荔枝smoothies, 超消暑好清涼!

泰國特色船麵,牛丸超正,湯底濃稠,花生味濃

牛腩牛筋嘅份量都好多,鍋好熱,保溫能力高

泰式鳳爪,已經去骨食起嚟好方便
2021-09-26 39 瀏覽
天氣咁熱,想食啲重口味啲嘅嘢刺激下味蕾同埋食慾,響灣仔見到呢間新開嘅泰國餐廳,裝修環境都幾唔錯,走比較高級啲嘅泰國菜路線,於是入去試吓。雞肉蝦米紙卷首先食返個前菜小食,賣相好精緻,米紙卷嘅餡料有雞肉同鮮蝦,同埋青瓜紅蘿蔔等等,米紙卷煙韌爽口,沾上帶有芒果味嘅醬汁,好清新。如果米紙包得薄d,感覺會再light 啲。牛肉船麵一上枱呢個船麵香到不得了,濃稠嘅湯汁浸滿了牛丸、牛肉片、牛腩及牛筋,當然唔少得金邊粉同埋芽菜。首先上一口湯汁,船麵嘅湯汁係以牛血或豬血加上藥材製成,口味香濃,沒有一點腥味,口味好傳統,金邊粉溝埋芽菜一齊吃,好掛湯,口感爽滑,而且每一啖到時湯汁嘅精華。牛肉片同牛腩都好腍,牛筋軟滑QQ,牛丸爽彈,正。檸檬蒸海鱸魚海鱸魚鋪滿了顏色鮮艷嘅嘅香料同青檸,浸在冬陰功湯上,酸辣嘅香氣令人食慾大增。海鱸魚身上解了幾多,是入了各種染料例如薑片和香茅,魚肉沒有腥味,雪白嘅魚肉啖啖肉,冇乜骨,鮮味加上唔會太辣嘅冬陰功湯汁,我哋兩個人好快將條大海鱸魚消滅。冬陰功湯還浸 着啲椰菜,椰菜吸入湯汁很好吃。Lemongrass & ginger食泰國嘢梗係要飲杯泰國特飲,朋友呢杯嘢飲充滿左香茅味同埋美

雞肉蝦米紙卷

牛肉船麵
牛肉片同牛腩都好腍,牛筋軟滑QQ,牛丸爽彈,正。

Lemongrass & ginger
食泰國嘢梗係要飲杯泰國特飲,朋友呢杯嘢飲充滿左香茅味同埋美味嘅薑味,充滿泰式風情,而且好健康。

Mana pineapple & spicy chili
而我呢杯就好特別,菠蘿椰奶沙冰加上少少辣椒籽。菠蘿析椰奶沙冰好香滑,酸甜又有微微辛辣,味道不錯。

總括而言,呢間泰國餐廳質素不錯,食物味道佳,飲品種類多而且好靚,好適合一班朋友嚟食嘢飲嘢,chill 吓。

2021-09-24 31 瀏覽
Mana Thai - 泰菜新發現今日黎到灣仔區一間新開的泰菜餐廳,位於地舖位置,設有閣樓的座位區,有多款特色的泰國菜式提供。泰式船麵這裏的船麵分為牛肉和豬肉,我們選用牛肉,船麵湯底是用豬紅形成,超濃郁的,配菜有牛肉片、牛丸、牛腩、牛筋和豬皮,相當豐富。蟹肉炒飯炒得非常有鑊氣的蟹肉炒飯,啖啖蟹肉,再加入雞蛋、香料,飯粒炒得粒粒分明。椰汁糕甜品有泰式地道的椰汁糕。Mango Smoothie 泰國菜當然唔少得芒果Smoothie!Lemongrass and ginger 非常清新的檸檬草和薑配製的特飲。
Mana Thai - 泰菜新發現

泰式船麵

椰汁糕
甜品有泰式地道的椰汁糕。

Mango Smoothie
泰國菜當然唔少得芒果Smoothie!

Lemongrass and ginger
非常清新的檸檬草和薑配製的特飲。
2021-09-24 32 瀏覽
Mana Thai Kitchen🇹🇭🦀Crab meat rice ($85)🍲Tong Yum Kung ($98-S)/($150-L)🫖Mana Afternoon Tea Set ($98)🔹Boat noodle in soup🔸Fried potato🔹Pomelo Salad🔸Fried Chicken Wings🔹Mango Sticky Rice🔸Hot Thai herbal TeaDrinks ($62)🌹Iced Rosella Tea (non-alcoholic) ➡️ hawthorn tea-promote digestion and blood circulationIt was our first time visiting this Thai place and it delivers friendly service, warm ambience and wonderful food. The restaurant has a warm decor and staffs are so friendly which leads an amazing
Mana Thai Kitchen🇹🇭

蟹肉炒飯

🦀Crab meat rice ($85)

Tong yum  Kung

Mona  afternoon  tea  set

🫖Mana Afternoon Tea Set ($98)
🔹Boat noodle in soup
🔸Fried potato
🔹Pomelo Salad
🔸Fried Chicken Wings
🔹Mango Sticky Rice
🔸Hot Thai herbal Tea

Iced  rosella  tea

Drinks ($62)

It was our first time visiting this Thai place and it delivers friendly service, warm ambience and wonderful food. The restaurant has a warm decor and staffs are so friendly which leads an amazing dining experience.

The tong yum was stunningly good and spiced with chilli which was my favourite of the whole meal. On the mains we have the crab meat rice. It was made to perfection and so tasteful! An afternoon tea set served with 6 dishes and cost only $98 is definitely a great bargain! The pomelo salad was also delicious, great balance between sweet and sour! Everything is delicious with quality ingredients and with generous portion which are more than enough to share!

After we have finished our main courses, we had the lovely mango sticky rice as dessert. We were all full but luckily still able to save some rooms for a sweet. The sticky rice nail and with the delightful and healthy drinks finished off our lunch!
2021-09-18
Mona  afternoon  tea  set
Iced  rosella  tea
我同朋友身處灣仔,想食泰菜🇹🇭,上網一搵之下發現酒吧街嗰邊有間新開泰菜店「Mana Thai Kitchen 」,於是就行去嗰邊睇吓。我哋都搵咗陣先見到間舖,入口喺地面,座位區就喺一樓。餐廳賣嘅泰菜均屬常見款式,包括有小食、沙律、湯、咖哩、炒菜、海鮮、燒烤同飯麵等,定價屬中上水平,但起碼每樣都大大份,所以都OK☺️。牛肉船麵($120),我敢講佢係我食過最濃郁嘅船麵,湯底亦係最貼近泰國地道口味。🍜湯頭好深色,食落帶微微酸,估計係落咗魚露同青檸。呢碗牛肉船麵唔止得肥牛咁簡單,佢仲有牛腩同牛丸,全部味道都唔錯,啱晒牛魔王🐮。麵底係金邊粉,配埋芽菜、乾蒜、炸豬皮同蔥等一齊食,味道層次豐富。泰式肉碎生菜包($80),肉碎超大碗,但對比下顯得啲生菜好少,唔夠包🙈。肉碎加入生洋蔥同辣椒粒撈匀,混合埋食非常惹味,但辣度亦意外地強,可能咬中辣椒籽🌶️,食到我噴火咁濟。泰式生蝦刺身($108),生蝦一份有六隻🦐,每隻放進一個玻璃杯入面。除咗生蝦之外,杯內仲放有薄荷葉、蒜片、辣椒同辣汁,整體食落鮮甜爽口,一啲都唔腥,比起日式刺身更具風味。泰式無骨鳳爪沙律($75),朋友好鍾意食鳳爪🤓,所以我唯有捨命陪君子。鳳
泰式生蝦刺身
泰式無骨鳳爪沙律
泰式無骨鳳爪沙律($75),朋友好鍾意食鳳爪🤓,所以我唯有捨命陪君子。鳳爪去骨去得好乾淨,口感爽彈,調味酸酸辣辣,實屬開胃之選。
飲品方面,我哋都係檸檬界嘅代表🍋,分別要咗青檸梳打($42)同檸檬沙冰($48),出奇地兩杯都唔太酸,嚴格來講偏甜少少,但解辣就一流。
總括嚟講,呢間由泰國人主理嘅泰菜店味道正宗,味道較濃,無特別遷就香港人嘅口味。餐廳面積好大,座位多,適合一班人聚會。最後,泰藉店員們態度友善,又會關心客人啱唔啱食,抵讚👍。
2021-09-05
2021-09-23 25 瀏覽
今日約咗朋友喺灣仔度飲酒,飲完酒就上咗去呢間泰國嘢度食 ,其實呢間餐廳好似都開咗一排,但係都未試過,咁啱喺度飲完酒就上去食嗰飯,上到去其實裝修都幾好,又清靜同下低嘅嘈吵氣氛, 感覺上好似兩個世界。 咁同朋友叫咗以下:Grilled Beef Salad: 呢個沙律真係唔係講笑, 我將啲牛肉分開嚟擺,都揀咗有成十幾塊牛肉, 真係超多牛肉呢個沙律, 而且牛肉嘅質素真係唔差唔韌, 佢啲蔬菜例如青瓜樣都幾爽口, 個汁亦都調教得好好所以作為餐前小食,我都幾鍾意呢個沙律。Curry with Chicken and roti : 咁呢個咖哩雞我覺得佢整嘅咖哩都幾正宗, 正宗在佢好有泰式嗰種風味,而且唔算太辣及香, 另外不得不提就係佢個雞肉都幾有雞味及嫩滑,一啲都唔鞋,其他配菜亦都好吸引例如薯仔, 另外佢個roti亦都好好食, 煙煙靭靭點埋個咖哩汁一齊食,非常之正, 所以我個人嚟講我最鍾意就係食泰咖哩。Beef Boat Noodle in Soup: 湯底幾有牛味及好香濃,見到我幅相就知佢真係落足料超夠味,例如牛肉唔止大塊而且咬落好嫩及唔韌,牛腩同牛筋真係完全唔韌仲好入味,再加上好弹牙嘅牛丸,成就

Beef Boat Noodle in Soup: 湯底幾有牛味及好香濃,見到我幅相就知佢真係落足料超夠味,例如牛肉唔止大塊而且咬落好嫩及唔韌,牛腩同牛筋真係完全唔韌仲好入味,再加上好弹牙嘅牛丸,成就咗呢碗船麵。

最後我同朋友飲埋杯Blueberry Mojito and Strawberry Pommy 就閃人, 如果大家行開灣仔呢一頭,大家可以試下呢間泰式嘅餐廳,環境同食物質素我覺得唔錯。

2021-09-23 22 瀏覽
灣仔商業區通常放左工之後大部分餐廳都會收工唔做晚市,唯獨呢間Mana Thai Kitchen有做晚市嘅,算係方便呢度附近番工嘅OT慘豬。今日趁6點幾走落黎食少少野就番上公司做野,叫左幾個野食,有生蝦、船河同炒牛肉。生蝦值得點讚,佢整落cocktail杯度好適合打卡用,加埋兩杯cocktail影相打卡就好夾!另外船河同炒牛肉都係正常呢度平日lunch食到嘅水準。值得一提係,呢度晚市真係無乜人,好寧靜!
另外船河同炒牛肉都係正常呢度平日lunch食到嘅水準。
值得一提係,呢度晚市真係無乜人,好寧靜!
2021-09-09
2021-09-19 32 瀏覽
朋友就黎移民,知佢鍾意食東南亞菜,就同佢黎到灣仔呢間新開既泰式餐廳farewell。我地都點左幾多野食。首先,小食方面係燒烤豬頸肉,豬頸肉烤到超香同惹味,肉質結實,加埋落左好多香料既醬汁,係泰國既味道啊!主食方面,我地點左蟹肉炒飯,炒飯粒粒分明,炒既時候一定夠哂鑊氣,入面有蛋、蔥同蟹肉,用料簡單但好好味,炒飯既份量亦都多,抵食!另外仲有呢知船麵,佢入面落左好多料,包括豬紅,感覺幾地道。仲有呢個生菜包,有少少辣,正!呢度既飲品都唔錯,特別鍾意呢杯香茅 martini。

另外仲有呢知船麵,佢入面落左好多料,包括豬紅,感覺幾地道。
仲有呢個生菜包,有少少辣,正!
呢度既飲品都唔錯,特別鍾意呢杯香茅 martini。
星期日去試新餐廳,地點係灣仔盧押道既Mana Thai Kitchen,好似新開張。入口喺地下,之後行少少樓梯上一樓用餐區。裝修以深啡色為主,播放住西方音樂,氣氛唔錯。主餐牌簡單,不過夠多野揀,有沙律,湯,咖哩,蔬菜,燒烤類,蟹類,小食,甜品,肉類,海鮮類,同粉麵飯。今日我地叫左沙律,海鮮同粉麵各一。柚子鮮蝦沙律 $108 先黎一客沙律。柚子鮮蝦沙律有剝殼鮮蝦3隻,都好爽脆吓。柚子超多,撈埋脆脆,少少辣椒同蔥花,味道清甜帶少少辣,好好味。下底墊左一塊生菜,仲有鮮花伴碟。椒絲炒青口 $118 椒絲炒青口有連殼青口15隻,size有大有細,都好嫩吓。其他配料除左椒絲,仲有秀珍菇,草菇同洋蔥絲,個汁帶少少辣,都好好味。牛肉船麵 $120最後叫碗飽肚啲嘅麵。牛肉船麵既金邊粉又幼身又滑,浸耐左都唔會一pat野咁,吸左個牛湯好好味,個牛湯係深啡色,梛香味濃,甜甜哋幾好味。金邊粉夾雜住芽菜同豆角一齊食仲有豐富口感。配料有肥牛幾塊,牛丸幾粒,超稔牛筋兩舊,同好稔嘅牛腩碎,上面灑上蔥花同花生碎,令口感更豐富。另外叫左兩杯野飲。斑蘭葉呢杯味道好清淡,帶微微嘅斑蘭葉味。荔枝梳打呢杯荔枝梳打酸酸哋而且有汽,味

今日我地叫左沙律,海鮮同粉麵各一。
柚子鮮蝦沙律

柚子鮮蝦沙律 $108

椒絲炒青口

椒絲炒青口 $118

牛肉船麵 $120

牛肉船麵

另外叫左兩杯野飲。

斑蘭葉

呢杯味道好清淡,帶微微嘅斑蘭葉味。

荔枝梳打

呢杯荔枝梳打酸酸哋而且有汽,味道唔過甜,仲有兩粒大荔枝同荔枝肉喺底,有得飲又有得食。

斑蘭梛汁糕

仲有甜品贈送。斑蘭糕好清爽,本身帶微微苦味,伴梛汁糕食平衡返就啱啱好。

今次坐喺四人卡位,座位舒適,有私隱度又夠静。食物方面好唔錯,多謝友人請客。
2021-09-19
午餐
柚子鮮蝦沙律
椒絲炒青口
荔枝梳打
灣仔有好多酒吧😎喺芸芸嘅酒吧舖頭當中發現咗一間新開嘅泰菜😊入面都有幾多客人佢哋嘅服務態度非常親切 有禮🥰食物亦充滿驚喜鮮蝦雞尾酒金不換醬擺盤好靚😍好似一隻隻小船咁用上薄薄一片青瓜包住香脆嘅金黃色炸蝦🍤😋而且有香香嘅車厘茄一齊食仲沾上香香嘅醬汁🤤食落唔膩之餘又好香脆醬汁唔會蓋過蝦味❤️正牛肉船麵非常之有驚喜🍃一黎當然試下個湯底✨湯底好香濃麵條吸哂湯廨嘅精華😌真係落足料👍🏻超夠味大大塊香香牛肉😍唔止大塊咬落好香好嫩😋一啲都唔韌仲有好正好淋嘅牛腩🤤真係完全唔韌❤️仲好入味再加上好正嘅牛丸✨好香好易咬👍🏻味道都好香最最最重要個麵嘅軟硬度剛剛好成個船麵都好好食😋菠蘿海鮮炒飯🍍睇起上嚟絕唔簡單擺盤亦非常之精美 餐廳亦好用心將一啲配料分開放喺碟邊可以比客人自己選擇加配落個飯入面仲有有超多海鮮 包括魷魚同蝦 🦑🦐簡直係落足料❤️Iced Butterfly Pea Tea一上枱已經覺得好靚✨攪勻之後就呈現出好靚嘅紫色🦋💜飲落都好香帶少少甜😋又靚又好飲❤️Ived Pandan Tea好香好正嘅班蘭味😋糖水另上可以自己話事甜度所以調出嘅味道❤️小妹覺得好好飲👧🏻❤️
灣仔有好多酒吧😎喺芸芸嘅酒吧舖頭當中

好香好正嘅班蘭味😋
糖水另上可以自己話事甜度
所以調出嘅味道❤️小妹覺得好好飲👧🏻❤️
2021-09-17 47 瀏覽
灣仔最近開咗間新嘅泰國菜,樓高2層,環境好舒服又闊落。豬肉船河一碗裡面有豬肉丸、豬肉同炸豬皮,首先試咗湯底,好濃郁,同平時食開嘅湯底唔係好似,帶有少少甜。炸豬皮炸到脆卜卜,吸埋啲湯底真係好正好夾!燒豬頸肉一碟份量都唔少,燒到好香, 外皮燒到微微脆,配埋酸辣醬好開胃,唔覺唔覺就食咗好多,重點係燒得乾身,感覺唔會好油膩。旁邊仲有啲酸蘿蔔添!青咖喱炒飯一嚟就食到好重嘅薄荷葉味,如果唔鍾意嘅可能唔係咁啱。呢碟炒飯有啲青無花果,食落炒得好香又夠粒粒分明,覺得好夠鑊氣!仲有2杯特色飲品,Pandan leaf jasmine tea同Mana Butterfly Pea Lime Soda。
灣仔最近開咗間新嘅泰國菜,樓高2層,環境好舒服又闊落。

豬肉船河

燒豬頸肉

青咖喱炒飯

2021-09-16 75 瀏覽
早幾日去完會展睇展覽,諗緊想食泰國菜,上網search下,發現喺灣仔酒吧街附近開咗間新嘅泰國菜餐廳,咁就一於去試下啦。烤牛肉沙律牛肉片嘅分量多,可以話係真材實料。沙律少少辣,但同烤牛肉好夾。牛肉片帶有肥油,嫩滑得嚟又有牛味,又有一點油香,我個認為依個沙律非常好味。牛肉船麵材料非常豐富,牛肉片、牛腩、細牛丸、酥脆炸豬皮,全部都好正。船麵深褐色嘅湯底牛味重,仲可以品嘗到類似肉骨茶嘅中藥味同多款香料嘅味道。湯汁掛哂上彈牙嘅麵條,多層次嘅美味,齒頰留香。秘製泰式雞翼雞翼炸得相當香脆,而且已到切開成一字骨,食起上嚟好方便。檸檬蒸海鱸魚鱸魚size夠2-3人食用。除咗青檸、仲有乾蔥蒜頭等調味。魚只有數條大骨,可以話係啖啖肉。魚肉嫩滑鮮甜,點埋碟入面嘅湯汁食,更係惹味非常。蝶豆花梳打見到依個紫藍色,相信大家都知道係蝶豆花。梳打有加入青檸同薄荷葉,有哂味道同埋相。荔枝薄荷梳打荔枝味香,仲配有荔枝肉,飲落清涼冰爽。

秘製泰式雞翼
雞翼炸得相當香脆,而且已到切開成一字骨,食起上嚟好方便。
秘製泰式雞翼

荔枝薄荷梳打
荔枝味香,仲配有荔枝肉,飲落清涼冰爽。
2021-09-16 57 瀏覽
呢間餐廳係新開既,環境好闊落,大部份員工都係泰國人,但講得一口流利廣東話!Pomelo Salad w/ Prawn $108成日食泰菜都會嗌呢個沙律,因為平時係屋企食柚子懶得剝皮😂平時出邊食開既係酸酸甜甜既,佢呢個係辣辣地酸酸地,食落一樣咁開胃,份量都多,另外有3隻大蝦,肉質爽Beef Boat Noodle In Soup $120船麵我都有一段時間無食過,今次就試下.材料都幾多,有肉丸,牛腩,炸豬皮etc個湯飲落去一啲都唔咸,感覺無落味精,事關我食完成餐飯完全無口渴既感覺Crab Fried Rice $118雖然睇個樣平平無奇,但呢個係我全晚最愛,一上枱已經聞到好香,啲飯炒得粒粒分明,夠乾身,調味恰到好處!Lemongrass & GingerPineapple Chili野飲方面我鍾意佢個MENU寫曬每杯野飲有咩益處,加上全部唔落糖,飲到既都係自然健康既味道!

Pomelo Salad w/ Prawn $108
成日食泰菜都會嗌呢個沙律,因為平時係屋企食柚子懶得剝皮😂

Beef Boat Noodle In Soup $120
船麵我都有一段時間無食過,今次就試下.
材料都幾多,有肉丸,牛腩,炸豬皮etc

Crab Fried Rice $118
雖然睇個樣平平無奇,但呢個係我全晚最愛,

Lemongrass & Ginger

Pineapple Chili