2020-06-16 15 瀏覽
這家店收藏已久,但是久久沒有去嘗試,主要原因是離家有點遠 不想為了一個甜品,跑那麼遠,昨天終於拔草,冰沙比想像的小太多,不過不算很甜,味道還可以,芒果品質不錯,點了一杯芒果西米露也很好!服務人員都是泰國人
2020-06-16 26 瀏覽
上回講到,蜜桃小丸子到了北角炮台山覓食,留意到泰菜館同一舖位有泰國過江龍Mango Mania的甜品,新鮮芒果堆得滿滿都是,當然不會錯過。餐牌選擇多得令人眼花撩亂,既有不同種類的特色芒果飲品,也有以芒果製作別出心裁的甜品,女士看到第二個胃即刻馬上開動!蜜桃小丸子叫了超級芒果狂熱,有半個新鮮芒果、糯米飯、芒果雪糕和芒果啫哩,餐廳還附上椰漿和芒果汁,食果可依自己口味倒上,令味道更提升。芒果的香濃令人垂涎三尺,最重要是配合暖暖而口感十足的糯米飯,加上椰漿,層次豐富,因為芒果香真的陣陣飄來,連鼻子也享受了,這就是色香味俱全吧!芒果啫哩本身以為是普通的魚膠粉啫哩,但吃下去居然像布甸一樣,倒上芒果汁令芒果味更濃郁,連雪糕一起吃,令人心花怒放。甜品舖開得滿街都是,但以芒果為主題而又具質素的確實不多。假若大家和小丸子一樣喜歡芒果的香濃果味,這間是一個不錯的選擇!

2020-06-15 24 瀏覽
.早排去咗北角嘅mango mania食佢好出名嘅芒果甜品,今日我地就試咗兩個甜品。🥭超級芒果狂熱$68,同埋芒果蜜糖吐司$58。兩款甜品都有一份鮮芒果,芒果雪糕同埋芒果糯米飯,擺盤都幾靚🤩。佢嘅鮮芒果都幾甜,芒果雪糕都唔錯,食到芒果果肉得黎又唔會太甜。芒果糯米飯配埋芒果醬同埋椰汁真係好夾😚。芒果狂熱有個芒果布甸,味道就有啲普通。芒果蜜糖吐司就再多咗一個吐司。吐司好大份,連埋蜜糖同埋雪糕一齊食好清新,唔會太膩,不過如果再脆少少就一流啦。

超級芒果狂熱$68,同埋芒果蜜糖吐司$58。
芒果糯米飯配埋芒果醬同埋椰汁真係好夾😚。

2020-06-14 48 瀏覽
夏天就係要瘋狂食芒果🤤🥭今次特登去北角就係為左食呢間😝選用泰國水仙芒既芒果主題甜品店💛環境裝修佈置俾人感覺好舒適充滿泰式風情!連店員都係正宗泰國姐姐🇹🇭超級芒果狂熱 sᴜᴘᴇʀ ᴍᴀɴɢᴏ ᴍᴀɴɪᴀ $68 擺盤精緻非常吸睛✨有芒果布丁、芒果雪糕、芒果、用椰漿打成既忌廉、糯米飯、仲有兜芒果汁同椰汁🥥泰國水仙芒清甜多汁🥭雪糕好香芒果味 味道天然又唔會太甜 唔錯😋糯米飯夠熱🥰煙煙韌韌配埋鹹鹹甜甜既椰漿好好味!椰漿忌廉質感輕盈,味道好香🥥布丁就普普通通,芒果味唔夠突出同唔夠滑芒果冰磚 ᴍᴀɴɢᴏ ʙɪɴɢsᴜ $70 (7/10)炎炎夏日食返個芒果冰最正😆☀️🧊雪花冰幼細綿密❄️入口即融~但似係用花奶整 食落好淡 我唔係太鍾意😳不過加啲芒果汁就會好味返😝唔知係咪同上一款甜品用同一種芒果🤔因為呢款芒果更加香甜多汁juicy冇渣🤤上一款已經好正呢款芒果更加正ლ(´ڡ`ლ)仲切得大大舊食落好滿足!份量都唔少😍呢款都有糯米飯同雪糕跟!整體唔差但可能我期望高啲所以未到有驚喜🤔環境舒適闊落,店員姐姐有禮貌,而且仲無加一!去開北角都可以一試
夏天就係要瘋狂食芒果🤤🥭
今次特登去北角就係為左食呢間😝
選用泰國水仙芒既芒果主題甜品店💛

環境裝修佈置俾人感覺好舒適充滿泰式風情!
連店員都係正宗泰國姐姐🇹🇭

超級芒果狂熱 sᴜᴘᴇʀ ᴍᴀɴɢᴏ ᴍᴀɴɪᴀ $68
擺盤精緻非常吸睛✨
有芒果布丁、芒果雪糕、芒果、
用椰漿打成既忌廉、糯米飯、
仲有兜芒果汁同椰汁🥥
泰國水仙芒清甜多汁🥭
雪糕好香芒果味 味道天然又唔會太甜 唔錯😋
糯米飯夠熱🥰
煙煙韌韌配埋鹹鹹甜甜既椰漿好好味!
椰漿忌廉質感輕盈,味道好香🥥
布丁就普普通通,芒果味唔夠突出同唔夠滑

芒果冰磚 ᴍᴀɴɢᴏ ʙɪɴɢsᴜ $70 (7/10)
炎炎夏日食返個芒果冰最正😆☀️🧊
雪花冰幼細綿密❄️入口即融~
但似係用花奶整 食落好淡 我唔係太鍾意😳
不過加啲芒果汁就會好味返😝
唔知係咪同上一款甜品用同一種芒果🤔
因為呢款芒果更加香甜多汁juicy冇渣🤤
上一款已經好正呢款芒果更加正ლ(´ڡ`ლ)
仲切得大大舊食落好滿足!份量都唔少😍
呢款都有糯米飯同雪糕跟!

整體唔差但可能我期望高啲所以未到有驚喜🤔
環境舒適闊落,店員姐姐有禮貌,而且仲無加一!
去開北角都可以一試
2020-06-13 41 瀏覽
泰國過江龍mango mania今年就開左,終於有機會試啦。因為下午茶時間去所以只試左一款,就係超級芒果狂熱😂😂-Super mango mania入面有幾樣嘢,首先係半邊芒果🥭佢地係泰國有自家農場種水仙芒,所以啲質素都有保證🥰半邊芒果幾清甜,好水潤多汁😬有舊芒果雪糕都唔錯,幾香芒果味又creamy😛配埋糯米飯食就啱啱好😋 糯米飯上面有啲椰醬,係杰身個啲,令個飯可以充滿椰香。糯米飯軟硬度啱啱好,有小小韌性,仲暖暖地😌-其次仲有舊芒果布丁。但我就覺得呢個最唔會好,因為好人工的味,好似係街買到好平一個個d🙈 佢個碟仲有芒果汁同椰汁比你,等你食到唔多都可以倒下,幾細心☺️ 我覺得下次來要試芭菲同冰磚,我相信更大驚喜😚
為左呢間野注冊,時間係星期六大約下午5時, 非繁忙時間,上網睇完,特登由新界過去北角試呢間野,一入門口有個恤衫女人,帶左兩人唔洗等就入座,到我時就問幾多位,答完佢一位就勁差矣話一位呀?寫張飛俾我等,但明明現場最少仲有兩張兩人台,大量4人台,之後再係我面前再帶多兩人入座,嬲到差d想走人,最後出聲問另一位員工係咪最少兩位先可以入座現場食先俾位我,各位如果一位就唔好去喇,唔歡迎你,垃圾服務,但留台招待最多既客,減少空置率呢方面做得非常好總結無下次
為左呢間野注冊,
時間係星期六大約下午5時, 非繁忙時間,
上網睇完,特登由新界過去北角試呢間野,
總結無下次
2020-06-10 75 瀏覽
近期天氣好熱,搞到個人好鬱悶,咩都唔想食,唯獨甜品例外,任何時候都無任歡迎!知道泰國人氣芒果甜品店Mango Mania登陸香港,一於去試吓!主打一系列以芒果為主題嘅甜品,仲標榜用新鮮芒果,芒果控絕對唔可以錯過!芒果蜜糖吐司 ($58)好足料,有成半個芒果,味道清甜又無纖維渣,good!蜜糖多士厚身鬆軟,入口仲係暖暖地,加埋蜜糖甜絲絲,好味!椰汁雪糕、糯米飯同蜜糖多士一齊食,撞出冷暖同煙韌鬆軟嘅多層次口感味道!

芒果蜜糖吐司 ($58)
芒果蜜糖吐司

好足料,有成半個芒果,味道清甜又無纖維渣,good!

蜜糖多士厚身鬆軟,入口仲係暖暖地,加埋蜜糖甜絲絲,好味!

芒果蜜糖吐司
👩🏻‍🍳 芒果冰磚($70) | 芒果蜜糖吐司($58)芒果怪必須要來,因為這裡的芒果太香甜了,連肥豬這個吃芒果很容易敏感的人都忍不住吃了超多💕 芒果冰磚冰底有驚喜,吃到最後還能嚐到香香的奶味,而且芒果真的太甜太好吃了,所以這樣的冰難道可以不好吃嗎?🧊芒果蜜糖吐司的吐司軟熟,而且塗上蜜糖增加了層次,雪糕就是平常的雪糕,比較快融化,所以要吃的快一點🍞 值得一讚的是旁邊的糯米飯,黏度甜度剛好,而且不會過於膩👍🏻 這兩道甜品我等了一個小時有多,所以肥豬不建議時間緊迫的人來吃甜品🍮.👱🏻‍♀️Mango Bingsu ($70) | Mango Honey Toast ($58)a MUST for mango lovers because the mangoes are extremely fresh, juicy and sweeeeet🥭 even im highly allergic to mangoes, i still ate quite a lot😳 love the bingsu - its surprisingly good that the ice is still flav
👩🏻‍🍳 芒果冰磚($70) | 芒果蜜糖吐司($58)
2020-06-10 15 瀏覽
👩🏻‍🍳 芒果冰磚($70) | 芒果蜜糖吐司($58)
a MUST for mango lovers because the mangoes are extremely fresh, juicy and sweeeeet🥭 even im highly allergic to mangoes, i still ate quite a lot😳 love the bingsu - its surprisingly good that the ice is still flavoured at the bottom; you can taste the flavour of condensed milk which i LIKE a lot🥛 the shaved ice would always taste good if sweet mangoes are added - simply a bowl of happiness🥳 the toast is filling with generous portion, soft and not-too-sweet even honey is added😚 worth to mention the thai sweet sticky rice added on the side with perfect balance of stickiness + sweetness💗 however i have waited for more than an hour for the desserts, so dont come if you have a tight schedule🥰
2020-06-10 42 瀏覽
🍽芒果冰磚Mango Bingsu($70)冰磚配有刨冰,芒果粒,芒果雪糕,糯米飯,芒果汁&奶,冰好綿,但要注意嘅佢係加奶落個冰到做汁,而因為太多奶嘅關係,除左面頭嘅冰仲係綿綿滑滑入口即溶之外,下面嘅冰會同奶溶為一體,變成少少似雪糕咁嘅質地,痴埋一舊,食面頭好好食,但下面同我預期中嘅味道有出入,可能我食唔慣呢種口味,建議唔喜歡太奶口味嘅朋友order走奶,改加入佢配合嘅芒果汁相信會更好吃。女生作正餐也足夠飽肚。.🍽超級芒果狂熱Super Mango Mania($68)狂熱配有半個新鮮切開芒果半隻,芒果布甸,芒果雪糕,糯米飯,忌廉,芒果汁&奶。呢個除左個忌廉唔知點解極之重牛奶味,走左糖🥺同唔夠固態水水地唔夠凍之外,其餘都唔錯。.兩者黎講個人認為冰磚比較抵食,最大原因係佢嘅芒果大舊啲又多啲,而其他配搭分別唔大,狂熱多左個芒果布甸同埋一舊cream,而冰磚就冇變左做冰。芒果即開夠新鮮同甜,價錢方面亦可接受,下次可以試佢嘅飲品,三十幾蚊一杯,感覺真材實料過許留山。.餐廳門口有果小型兒童樂園,可以比小朋友放放電。
🍽芒果冰磚Mango Bingsu($70)

🍽超級芒果狂熱Super Mango Mania($68)

餐廳門口有果小型兒童樂園,可以比小朋友放放電。
2020-06-07 35 瀏覽
上次同女朋友食過,今次帶朋友再嚟食呢一間芒果甜品因為覺得佢好出色所以帶朋友嚟試吓。點知個朋友都覺得好好食,哈哈!芒果冰磚 Mango Bingsu $70佢啲芒果肉非常多而且好多汁又甜同埋食完個芒果好似飲咗一啖芒果汁咁🥭 最緊要係佢一啲芒果渣都冇所以真係好吸引同覺得好高質😍 舊舊芒果都好重芒果味同多汁又夠凍 夏天食佢真係好消暑!🤤而佢嘅冰係椰奶味 而且係綿綿冰既質感。一入口就食到椰奶味 但佢個味唔會搶走芒果本身味道😋 所以覺得好夾。另外冰磚上面有球芒果雪糕超級超級濃郁既芒果味而且仲有芒果肉係裏面😍😍😍 佢另外仲有芒果汁同椰漿仲有少少嘅糯米飯可以俾你撈黎食 ,會有唔同嘅口味產生出嚟,都幾好味。有幾種唔同嘅食法都幾好!鍾意食芒果嘅人一定要來!!!

芒果冰磚 Mango Bingsu $70
$35 (宵夜)
  • 芒果冰磚
2020-06-07 31 瀏覽
早幾日,無無聊聊,四周圍行吓。天氣熱到一個點。太陽直射,汗流浹背。走咗入和富商場嘆冷氣。無唸到俾我試到呢間主打芒果甜品。仲要係泰國店進駐香港。係北角有店員講泰文,直頭以為自己去咗九龍城🤔講返間店舖先,地方闊落,超多座位。佈置裝潢設計都有少少泰國feel坐低咗,梗係要叫至❤️嘅芒果🥭。呢個拼盤有齊半個芒果,一大球芒果雪糕球、一個芒果布甸、一份軟綿綿糯米飯。仲配咗一份芒果汁、一份忌廉,好豐富。兩個人食份量剛剛好。大滿足⋯芒果西米露、勝在夠凍、甜美剛剛好、西米足料。除咗甜品,仲有海南雞飯。下次再嚟試!

芒果西米露、勝在夠凍、甜美剛剛好、西米足料。

除咗甜品,仲有海南雞飯。下次再嚟試!
2020-06-06 135 瀏覽
朋友介紹北角和富中心開了一間以芒果作主題的甜品店,當然要來一試啦。店中環境很有泰國特色,而且吊著不少精美吊燈,令人心情放鬆,有一個喘息的機會。以芒果作一大賣點,當然有不小芒果特色食品/飲品。芒果椰子西米慕絲特飲 - $42芒果特飲色澤澄黃,口感糯軟,味道濃郁香甜,與透明軟糯西米一同飲用,味道真是一飲愛上。芒果蜜糖吐司 - $58賣相相當吸引,真的與menu一模一樣,超澎湃,見到已經甜入心了。把芒果開半後切花反開,芒果果肉粒粒分明,漂亮極了。而吐司中間位置放上煙韌的糯米飯加上椰子雪糕,真的一種錦上添花。微溫的吐司加上蜜糖已經是一種簡單而豐厚的美食。現在不論是以雪糕糯米飯(煙韌彈牙的口感)或是鮮芒果(清甜順香的味道)跟吐司一同進食,總是完美無瑕,幸福至極了。

以芒果作一大賣點,當然有不小芒果特色食品/飲品。

芒果椰子西米慕絲特飲 - $42

芒果蜜糖吐司 - $58
芒果蜜糖吐司

把芒果開半後切花反開,芒果果肉粒粒分明,漂亮極了。

芒果蜜糖吐司

微溫的吐司加上蜜糖已經是一種簡單而豐厚的美食。
2020-06-06 66 瀏覽
芒果糯米飯($68)糯米飯熱辣辣,好香軟,糯米飯真係好好食,加埋椰汁同凍冰冰嘅芒果👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芒果蜜糖吐司($58)人氣甜品,蜜糖厚多士,中間係熱辣辣糯米飯,上面係椰子雪糕 。 厚多士甜甜脆脆,椰子雪糕好重椰青味,夾埋糯米飯同芒果一齊食,好食👍🏻👍🏻👍🏻餐廳用呂宋芒,芒果又大又甜又多汁,而且好熟,就算配埋雪糕、蜜糖多士,都唔會酸,性價比高,大大碟,一碟夠兩個人食,而且選擇又多,味道真係好好
芒果糯米飯($68)
芒果糯米飯

芒果蜜糖吐司($58)

芒果糯米飯
2020-06-04 30 瀏覽
行過見到泰式甜品店,芒果糯米飯太吸引,餐牌介紹都非常有泰國特色,望多兩望喚起泰國回憶,最後一支箭咁標左入去。下午茶時段無需等位,入到去非常寬敞闊落,與橙象共同使用座位,所以肚餓都可以食正餐,而店員識講泰文,簡直置身於泰國一樣。由於已食正餐,所以叫一個甜品一個飲品。二人行:1.超級芒果狂熱2.芒果椰子西米慕絲特飲1. 套餐包含半個芒果,糯米飯,芒果雪糕,芒果布甸,芒果汁,椰子汁及忌廉。重點:芒果甜香有汁,不是水仙芒,很重要!份量都足夠。芒果雪糕都充滿芒果味亦有芒果粒,酸酸甜甜,不似化學味芒果雪糕。2.又想飲又想食芒果西米,可以選這個,份量都十足,仲跟左椰子,雖然混埋左一齊見唔到慕絲,不過岩飲就得!記得混埋先飲,如果唔係啲西米會冇味。仲有其他特式較健康的甜品可以試。

二人行:
1.超級芒果狂熱
2.芒果椰子西米慕絲特飲

仲有其他特式較健康的甜品可以試。

2020-06-04
  • 超級芒果狂熱