2018-12-11 650 瀏覽
We Walk by and decided to have lunch here because they have seats during rush hour. We order masala chicken and chicken souvlaki. This is not a Mediterranean restaurant the food doesn’t taste Mediterranean at all. The chicken was raw. Food taste ok but definitely not good. The price is cheap.
2018-10-22 714 瀏覽
MedOven喺上環開張咗一段時間,主打地中海菜如鷹嘴豆沙律、希臘乳酪沙律、falafel肉丸地中海薄餅等。印象中初開張時主菜都要五六十蚊,未計前菜或飲品。而家推出咗親民嘅午餐,$50左右有一盒飯/意粉同一份沙律,幫襯意欲大增。店員笑面迎人,服務唔錯。今日叫咗『肉醬意粉』同『乳酪沙律』。肉醬走比較輕怡嘅路線,調味較淡,以番茄為主。意粉唔知係咪焗嘅關係,比較淋身少少,整體味道OK。乳酪沙律係亮點,青瓜同三色椒新鮮爽脆,仲有乾香草同Feta Cheese,排毒一流。
2018-05-28 1042 瀏覽
叫左一個海鮮焗飯一杯自家製酸乳酪個焗海鮮飯黎到已經有一陣味,一撥開發現只係將d青口蝦仁燙熟,之後淋個番茄汁再放係個白飯上面,完全睇唔出有焗過,以為可能地中海style係敢,即管試下味。但係好可惜個味真係唔得,我只係食到番茄膏同燙熟左海鮮既味,一路食個飯仲有一陣怪味傳黎,原本聽完talk好肚餓但真係完全食唔落個酸乳酪只係原味酸乳酪加左冰,7 仔買既所有盒裝都會好味過佢!希望店主努力改善!有緣再去會提供到好既食物!
叫左一個海鮮焗飯一杯自家製酸乳酪

希望店主努力改善!有緣再去會提供到好既食物!
2018-05-26 719 瀏覽
在open rice見到呢間餐廳,分類係地中海菜,咁有新意,當然要試吓啦。鋪頭唔大,不過感覺都幾好,裝修新,坐得唔迫。店員俾左張2人枱我地,可以慢慢傾計,旁邊冇人聽到,好開心!我地唔係好肚餓,而且朋友有左bb要節制食量,我地只係叫左兩客食物同一杯飲品 :seafood rice 海鮮焗飯 特價$39 ~呢個汁茄糕味太重,我地麻麻地個汁。不過飯係偏淡味、唔肥膩,係健康之選。都幾多飯,有兩碗飯份量。男士都會夠飽。而且非常平!烤牛肉roller彼德卷 Kefte Beef Gyros $59~ 非常好食lemonade 加$10就有一杯 p.s. 店員仔仔好好人

鋪頭唔大,不過感覺都幾好,裝修新,坐得唔迫。

店員俾左張2人枱我地,可以慢慢傾計,旁邊冇人聽到,好開心!

lemonade 加$10就有一杯

p.s. 店員仔仔好好人

2018-05-16 738 瀏覽
這間餐廳, 一向是我跟同事常到的飯堂, 但我們多數都是LUNCH比較多, 因為佢地既食物水準, 真係平靚正! 所以LUNCH時間一般比較多人.今日試下係度食晚餐, 來到地中海餐廳, 就一定要試啲地道啲既菜式啦!頭盤, 我地選擇左Hummus pita 鷹咀豆泥配彼得包.鷹咀豆泥好滑, 滑中有少少豆粒, 好有口感! 配粒kalamata黑橄欖, 正啊! Pita Bread是身手自家制的, 特別有口感! 依家好少店舖會堅持自家人手制!Moussaka 免治牛肉焗茄子又一希臘名菜! 好似千層面咁, 一層薯仔一層茄子 一層薯仔一層茄子咁.......中間有免治牛肉, 再加上芝士! 再家上自家制既yogurt garlic sauce........百食不厭!!vegetarian pidezza 帆船素薄餅Pidezza 呢個字好陌生..... 原來係店主自己創既字. 既係pita + pizza咁既意思. 呢嗰薄餅, 同以往我地食開既意大利薄餅好唔同. 以往我地食開既, 都係蕃茄醬底的. 希臘/土耳奇式既pizza不是用蕃茄醬底的. 佢地有芝士, 波椒, 橄欖. 個餅底都係用pita br

來到地中海餐廳, 就一定要試啲地道啲既菜式啦!

Hummus pita 鷹咀豆泥配彼得包

Moussaka 免治牛肉焗茄子
又一希臘名菜!

........百食不厭!!
MedOven Moussakan免治牛肉焗茄子

vegetarian pidezza 帆船素薄餅

希臘/土耳奇式既pizza不是用蕃茄醬底的. 佢地有芝士, 波椒, 橄欖. 個餅底都係用pita bread做的, 焗完後, 外脆內軟!

souvlaki platter 烤肉拼盤

成班friend share來食就至好, 乜都有! 個拼盤有雞, 羊, 牛, 仲有薯角做配菜!
雞肉用左好多香料來整, 好香, 好有味, 雞肉是雞胸肉, 但不算"鞋".
牛肉形狀好得意, 免治牛肉卷埋一條, 好似香腸咁, 所以叫做牛肉roller.
雖然拼盤配salsa醬, 但我覺得配店主既自家制yogurt garlic sauce都好好味!

地中海白酒煮蜆
呢個菜單上係無既, 晏畫食飯時, 同老闆訂位, 叫佢整啲特別菜式來試下, 佢就整左呢款啦

因為佢地用焗既方式, 加上不同的香料, 好清新, 好新鮮, 好正啊!
地中海白酒煮蜆

放左工, 就緊係啤啤去啦
. 依度有好多唔同既手工啤, 仲要係香港製造, 梗係要支持下啦!
香港手工啤
2018-05-02
Hummus pita 鷹咀豆泥配彼得包
MedOven Moussakan免治牛肉焗茄子
香港手工啤
  • 免治牛肉焗茄子
  • 帆船素薄餅
2018-02-24 683 瀏覽
材料新鮮又好味,老闆好nice,一間好特別既餐廳,內裏有好多吾同既文化 - 由挪威的森林到local bike tour到MMA, 感覺好特別又有趣。好suprise用非常相宜既價錢食到咁好味既野食!一定要come back!!
Chicken  pidezza  with  extra olives!
2018-02-24
5 分鐘 (堂食)
2018-01-22 2090 瀏覽
當日,經過地鐵站出口,恰巧!有個印度籍男店員派傳單,即管拿張看看,原來是 <MedOven> 的 coupon!可以用優惠價 $8 買到青檸特飲及餐湯,亦可以 $35 買到烤雞肉彼得卷!一返到公司便告訴同事此優惠!她也有興趣一起去幫襯!店內有土耳其的裝飾,好 Colourful! Menu同事's lunch同事點了蕃茄免治牛肉長通粉 $39份量豐足,口味濃郁,卻是長通粉不夠熱!青檸特飲 coupon 價 $8 (原價 $25)入口冰涼酸咪咪,令人醒胃!My lunch:蕃茄湯 coupon 價 $8 (原價 $35)酸香又開胃,加入蒜蓉粒,增添香氣及風味!烤雞肉彼得卷 coupon 價 $35 (原價 $52)成品都幾大個,卷身溫熱而煙韌,夾雜熱辣辣的烤雞肉、烤薯角、混合加了沙律醬的彩椒及洋蔥,口感豐富!

一返到公司便告訴同事此優惠!
她也有興趣一起去幫襯!
店內有土耳其的裝飾,好 Colourful!

Menu

同事's lunch
同事點了蕃茄免治牛肉長通粉 $39
份量豐足,口味濃郁,
卻是長通粉不夠熱!

蕃茄免治牛肉長通粉
青檸特飲 coupon 價 $8 (原價 $25)
入口冰涼酸咪咪,令人醒胃!

青檸特飲

My lunch:
蕃茄湯 coupon 價 $8 (原價 $35)
酸香又開胃,加入蒜蓉粒,增添香氣及風味!

蕃茄湯
烤雞肉彼得卷 coupon 價 $35 (原價 $52)

烤雞肉彼得卷

烤雞肉彼得卷
2017-10-28 355 瀏覽
Really good food and is not as expensive as most of restaurants in HK, the meal has a generous size and tastes really good!

Chicken  with  potato  wedges  and  salad  +  greek  cheese  salad
We visit this restaurant frequently as we use it as a meeting point for our bike tours.Great food here, I would especially recommend there pizzas for cheese lovers. This is best washed down with their homemade lemonade.Also there is a small park next to the restaurant, so I makes for good bicycle parking if like us your visit by bike.
  • 帆船素薄餅
2017-09-15 313 瀏覽
上環有不少別具特色的餐廳,這是其中一間。從餐廳的裝潢,佈置及擺設,可知店主應該是一位文青,注重生活品味及對藝術的喜愛與尊重。店內一角擺放著一幅由本人的朋友為此餐廳畫的畫。事緣朋友早前在此餐廳進食後便素描了一幅餐廳食物的畫並上載至其ig, 店主很快便聯絡了他並邀請他再到店內素描。朋友畫了以後便送給店主,再光臨時已在這窗邊一角看見這幅畫。可見店主對藝術品是情有獨鍾。這種店主與客人交流的方式也是獨一無二。餐廳主打地中海菜式,不算主流但卻很值得一試。咖哩雞飯的汁與米飯份量剛剛好。味道也適中。辣椒芝士沙律也很清新健康。朋友吃的是雞批,也很好味。招牌菜式是船pizza, 可惜吃不了太多東西,唯有留待下一次吃。這裡人流暫時算少,所以中午不用排隊訂位也會找到位置坐。而且環境令人感覺很悠閒,可以慢慢坐和吃,並閱讀一份雜誌,令人在香港也會有在旅行的感覺。唯一可以改善的是餐廳用具,如果不是膠盒,而是可洗用碗碟就會比較環保。

餐廳主打地中海菜式,不算主流但卻很值得一試。

咖哩雞飯的汁與米飯份量剛剛好。味道也適中。

辣椒芝士沙律也很清新健康。

朋友吃的是雞批,也很好味。

2017-08-07 265 瀏覽
多次經過呢條街都以為呢間店只係食pizza, 對pizza 冇特別愛好嘅我就冇特登入店看過究竟。今日炎炎夏日,午飯時間行出嚟後都唔知買咩食好。行下行下再一次經過呢間餐廳,嚟遠望到原來餐廳有供應飯/意粉,仲只係$39一於入去睇睇餐廳走希臘風,午餐時間唔算好多人,播住輕鬆嘅音樂,感覺應該坐得舒服。店員好好笑容而且好有禮貌我選擇咗忌廉雞絲長通粉,好快就有得拎醬汁嘅味道剛好,正係我鍾意嘅忌廉汁味道份量好多,食完我都好飽飽有誠意過一街之隔嘅Gxxxx 係等外賣期間見到沙律都好似好吸引,下次要試下先
一於入去睇睇

我選擇咗忌廉雞絲長通粉,好快就有得拎

醬汁嘅味道剛好,正係我鍾意嘅忌廉汁味道
份量好多,食完我都好飽飽
有誠意過一街之隔嘅Gxxxx

係等外賣期間見到沙律都好似好吸引,下次要試下先

2017-08-07
5 分鐘 (外賣自取)
2017-05-20 301 瀏覽
Haven't had the Lahmacun for ages so decided to come here for it.There is also one in Wanchai that does good Lahmacuns.The ones here are not freshly made but luckily the dough tasted good after it was baked.I was hoping for minced lamb but they only had the beef.They also offer you cheese but when I asked for feta cheese, they said it was for the salad only.
2017-05-16 302 瀏覽
閒日想靜靜地食個dinner, 又唔想咁dry 又食粥麵飯,唯有行過去上環睇下有咩好選擇啦。呢間地中海餐廳其實留意左好幾次,但又未諗過入去食喎,今次見無咩人,不如試下食地中海餐啦。思考片刻,究竟有咩岩食呢,我又唔係好鐘意食地中海卷,總係覺得個薄餅皮太厚唔係我杯茶揀揀下,原來可以配沙律喎,咁就試下烤雞腿沙律啦。個沙律係三色椒加洋蔥,非常惹味好爽口主菜雞腿份量唔細,仲加左蕃茄汁,而且配左半個size 既烤薯仔,食到非常飽!呢間餐廳其實裝修好靚,又夠靜,真係唔多似係市中心呢。成個餐$59, 唔貴,值得再去。

揀揀下,原來可以配沙律喎,咁就試下烤雞腿沙律啦。

個沙律係三色椒加洋蔥,非常惹味好爽口

呢間餐廳其實裝修好靚,又夠靜,真係唔多似係市中心呢。

成個餐$59,
唔貴,值得再去。
2017-05-15
2017-04-17 289 瀏覽
一個晚上,與數位朋友一起在這間環境甚有希臘風情的小店吃了一個希臘風晚餐。友人早已預訂了餐廳中一個戶外的地方用餐,這地方有點隱蔽,要不是友人引路,實在難以知道這兒原來別有洞天。地中海檸檬特飲 $25味道酸酸甜甜的,都幾解渴開胃。帆船牛薄餅 $86非常特別的船形薄餅,牛肉餡都釀進了船形的薄餅裡面,感覺新鮮。地中海焗龍脷配希臘雜菜沙律及焗薯角 $69龍脷魚柳肉質嫩滑,上面滿是蒜粒、紅椒粒與蕃茄粒,顏色漂亮,而且引人食欲。三色椒沙律夠健康,焗薯角厚身不油,也好吃。地中海香草焗龍蝦配希臘雜菜沙律及焗薯角 $148這焗龍蝦沒下甚麼濃味的醬汁或調味料,與焗龍脷一樣只是以蕃茄粒、蒜粒、紅椒粒等以突出龍蝦的鮮味。這主菜雖然味道比一般的濃味龍蝦菜式淡些,但不失為健康清新之選。現在如果經開飯網訂座的話,這特色餐廳晚市時段原來有88折優惠,都幾好呢!
地中海檸檬特飲 $25
味道酸酸甜甜的,都幾解渴開胃。
帆船牛薄餅 $86
地中海焗龍脷配希臘雜菜沙律及焗薯角 $69
地中海香草焗龍蝦配希臘雜菜沙律及焗薯角 $148
  • 地中海焗龍脷配希臘雜菜沙律及焗薯角
  • 帆船牛薄餅
  • 地中海檸檬特飲
2017-04-11 286 瀏覽
第二次幫襯,上次食雞和牛pita, 好味。今次,試意粉和pie。個beef pie係lunch set, 包食飲品和沙律,只需$55。皮,鬆+酥脆,好味。但意粉堂食,冇set, $59,要再+$10,才有飲品。頓時,比下去。而味道上,肉醬意粉亦普通。沙律一般是菜或豆,估你吾到,是三色椒。講開意粉,外卖自取,只需$38,仲送一罐可樂,抵! 食滿$25,有1個印花,集8個,送沙律。

2017-04-11