喺黃埔睇完戲,就即刻去呢間甜品茶飲店,買番杯嘢飲! 我揀左個蕨餅套餐,買一杯蕨餅茶可以加$20要埋蕨餅😍🔸美祿金星(中杯)$42呢杯係蕨餅茶Plus,比起普通嘅蕨餅茶面頭會多啲配料。驚飲唔晒所以揀咗中杯,但係啲後悔,加多兩蚊就大杯好多!同埋佢啲冰好大粒,少冰就好啦🙈佢啲配料又真係幾多,飲品底下面有好多細細粒嘅蕨餅,每飲一啖都會食到,好有咬口!免頭有啲cream、Oreo碎、朱古力百力支、大粒嘅蕨餅😍🔸黃豆蕨餅☺️我好鍾意食蕨餅,佢說到好凍,咬落去中間好冰涼😍黃豆粉都幾足夠,沾滿成粒蕨餅,同埋佢粒蕨餅都算好大粒😍好正!呢間我要再嚟食,要試埋個抹茶味😍
喺黃埔睇完戲,就即刻去呢間甜品茶飲店,買番杯嘢飲!

我揀左個蕨餅套餐,買一杯蕨餅茶可以加$20要埋蕨餅😍

🔸美祿金星(中杯)$42

🔸黃豆蕨餅☺️

呢間我要再嚟食,要試埋個抹茶味😍
2020-11-26 117 瀏覽
Mel Pot主打日本蕨餅同茶飲 小店裝修簡單 但食物質素有中上 最中意個蕨餅 比起其他店呢到做得出色好多!//////👉🏻 「粉紅佳人」唔單只個名改到好靚 用嚟打卡都好合適 草莓鮮牛乳配以Oreo脆脆同蕨餅粒粒仲有士多啤梨粒粒 紅莓同百力滋口感超豐富 好飽肚💛.👉🏻 「抹茶鍾情」+ 黃豆粉蕨餅身為抹茶控 點都要試下抹茶飲品😋飲品入面有抹茶蕨餅 入口帶點回甘 抹茶牛奶可以提高個甜度而黃豆粉蕨餅 口感好煙韌同彈牙呢間可以再encore haha😇
//////

👉🏻 「粉紅佳人」
唔單只個名改到好靚 用嚟打卡都好合適
而黃豆粉蕨餅 口感好煙韌同彈牙
呢間可以再encore haha😇
2020-11-21
2020-11-24 74 瀏覽
Mel Pot呢間日本過江龍茶飲甜品店最近係黃埔開咗新店😍舖頭裝修行簡約風 入面冇位俾客人坐 所以要係舖頭外面食或者外賣拎走🤓焙之戀人 L $44 (8/10)飲品好有驚喜 係必點item😋入面有白玉、蕨餅同Kitkat等配料非常豐富🤤茶味夠濃亦都唔會過甜🤩每一啖飲落都有蕨餅粒,蕨餅嘅口感冇因為浸左係杯茶入邊太耐變得奇怪😚推薦呢個比大家試👍🏻抹茶噴霧刨冰 $42 (6/10)面頭嘅抹茶cream打得好滑🥳但抹茶醬唔太夠,食到中間會有少少淨係食到冰嘅感覺🤣刨冰略嫌有啲單調,淨係得底下有啲脆脆同百力支,建議大家追加Toppings🥳📍紅磡民泰街36號地下K1B號舖.💰~$40.食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟

Mel Pot

焙之戀人 L $44 (8/10)

抹茶噴霧刨冰 $42 (6/10)

📍紅磡民泰街36號地下K1B號舖
💰~$40
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
2020-11-22 107 瀏覽
“抹茶鍾情蕨餅茶(M)”($42)就喺nomad burger隔籬有呢間嚟自大阪嘅甜品店主打蕨餅茶🥰好似連食材都係喺日本空運過嚟一場嚟到食完漢堡一於喺道買埋嘢飲🤣叫咗呢杯抹茶鍾情🍵用咗抹茶牛奶做底除咗主角蕨餅,配料都好豐富有抹茶kitkat同抹茶布丁☺️蕨餅口感軟糯☺️面頭舖滿抹茶粉入口帶點回甘😌不過略嫌抹茶牛奶淡味咗啲😂但係係可接受嘅程度🤣一杯飲品幾重口感滿足哂一眾抹茶控😋下次再嚟可以試試佢哋啲布丁🍮
“抹茶鍾情蕨餅茶(M)”($42)

就喺nomad burger隔籬
有呢間嚟自大阪嘅甜品
主打蕨餅茶🥰
好似連食材都係喺日本空運過嚟
一場嚟到食完漢堡一於喺道買埋嘢飲🤣
叫咗呢杯抹茶鍾情🍵
用咗抹茶牛奶做底
除咗主角蕨餅,配料都好豐富
有抹茶kitkat同抹茶布丁☺️
一杯飲品幾重口感
滿足哂一眾抹茶控😋
下次再嚟可以試試佢哋啲布丁🍮
2020-11-21 53 瀏覽
We were so surprised that there’s a drink store selling Milo and we could not resist it! We ordered a drink called Venus Milo and it was an interesting Japanese twist to a SEA favourite drink! With warabi Mochi at the base and whipped cream at the top, it was fantastic! We never thought that warabi mochi would serve as a topping in a drink that well. Would definitely come back to try the hojicha next time! 🤩🤩
店鋪:Mel Pot (紅磡)地址:紅磡民泰街36號地下K1B號舖由日本人主理🇯🇵、嚟自大阪嘅獨創蕨餅茶甜品店 Mel Pot,喺8月中將分店開到香港喇🇭🇰 粉紅佳人 $42打卡嘅話又點少得呢杯粉紅佳人呢📸,以草莓醬加上明治3.7 100%鮮牛奶,配埋oreo脆脆、蕨餅粒粒,仲有士多啤梨粒粒🍓、紅莓、士多啤梨百力支同cream,唔知你又係唔係士多啤梨控呢😆Mel Pot仲新推出咗蕨飲套餐,買任何蕨餅茶🥤,加$20就有蕨餅1份🤤蕨餅茶+ 焙茶戀人 $42以焙茶鮮奶做底,加上彈牙嘅白玉丸子,仲有黃豆蕨餅同Kit Kat朱古力🍫,最特別係用上焙茶cream😍,鍾意食焙茶甜品嘅人就啱哂喇,焙茶味香而且奶滑濃醇,包你滿有驚喜🎉黑糖蕨餅 $20 (套餐價減$6)一份有7粒,可以揀黃豆、黑糖、同抹茶味🍵,呢款日式蕨餅由日本直送🛫,入口煙韌,非常Q🤪,加上黑糖醬,下午茶或者當飯後甜品啱哂😎
店鋪:Mel Pot (紅磡)
地址:紅磡民泰街36號地下K1B號舖

粉紅佳人 $42

蕨餅茶+ 焙茶戀人 $42

黑糖蕨餅 $20 (套餐價減$6)
一份有7粒,可以揀黃豆、黑糖、同抹茶味🍵,
2020-11-11
  • 蕨餅茶+ 焙茶戀人
❀ Mel Pot #紅磡❀❗️日本過江龍茶控必試 獨特蕨餅奶茶❗️——————————————————超開心日本茶飲甜品店「Mel Pot」最近登陸紅磡,終於可以係屋企附近都飲到日本茶嘅味道!主打招牌蕨餅茶及布甸🍮,仲有刨冰🍧同各款日本甜點🍡今次試咗佢哋最新推出「焙之戀人」同埋焙茶刨冰,箇中清幽香澀嘅味道真係好正 (自己覺得比cafe hachiko 更有驚喜).餐廳主要為外賣店,內裏有三至四個站立位,唔算太大。佢哋嘅靈感來自於台式奶茶,但將珍珠換上蕨餅,用上日本抹茶、焙茶🍵。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 焙茶刨冰🍧$42超巨型,好抵食。一大堆細碎嘅冰加上清香嘅焙茶,冰未薄到完全入口即溶,但唔會太粗太重冰感😚。表面加上輕盈嘅焙茶忌廉,令到刨冰更rich更creamy🥰相信如果係用牛奶冰會更Perfect!底下配上香脆粟米片,增添口感!如果想有多啲配料,例如蕨餅、白玉、紅豆等等仲可以加錢要佢哋嘅豪華級別,都只係$16。味道: 4.2/5 性價比: 4/5.☞ 蕨餅茶plus 焙之戀人🍹$42 (M)呢杯嘢飲更有驚喜🤩🤩🤩!焙茶奶非常香而順滑,比起刨冰更重奶香,有少少甜度但我覺得恰到好處。最正係佢嘅蕨
❀ Mel Pot #紅磡❀
❗️日本過江龍茶控必試 獨特蕨餅奶茶❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 焙茶刨冰🍧$42
超巨型,好抵食。
底下配上香脆粟米片,增添口感!
味道: 4.2/5 性價比: 4/5
焙茶刨冰

☞ 蕨餅茶plus 焙之戀人🍹$42 (M)
呢杯嘢飲更有驚喜🤩🤩🤩!
最正係佢嘅蕨餅,表面有三粒大,底下有好多細細粒嘅蕨餅,滑脫脫而且甜甜地超好食,個人認為呢個好過平時啲珍珠多多聲(*'▽'*)!
再加埋兩大粒煙韌白玉同埋焙茶脆朱古力,真係好好飲!
另外佢哋仲有抹茶、黑蜜、同埋美祿味。
味道: 4.4/5 性價比: 4.2/5
蕨餅茶plus

整體來講呢一間真係冇令我失望,好鍾意佢哋焙茶嗰個香濃嘅程度,好想試埋佢其他味😚,真心值得一試!

焙茶刨冰
蕨餅茶plus
2020-10-25 229 瀏覽
< 💚Mel Pot > 📍黃埔呢間🇯🇵日本過江龍最近黎咗香港😍 聽講焙茶同抹茶嘅甜品都好出名 一於試下😛🤎焙之戀人 $42最底層有啲蕨餅粒粒 好煙韌👍🏻 我覺得焙茶味唔係好濃😢 可以叫少冰 面層仲有蕨餅、白玉、kitkat同焙茶cream 個人最鍾意蕨餅 唔太甜👍🏻 成杯野飲都好靚😍 打卡一流😆😆
< 💚Mel Pot > 📍黃埔

🤎焙之戀人 $42
🔅 #hkfoodmap甜品🔅 #hkfoodmap飲品🔅 #hkfoodmap黃埔.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑜𝑢𝑟 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑🦦.日本過江龍 蕨餅茶飲專賣店🇯🇵🇯🇵🇯🇵係我喺香港𝑠𝑜 𝑓𝑎𝑟食過最好食嘅蕨餅🤤佢地嘅食材好多都係京都入口㗎~以蕨餅茶做主打 飲品面頭有座蕨餅山🍵連底部都有蕨餅 超足料!抹茶鐘情蕨餅茶蕨餅食落去茶味超香濃帶微微甘香 而且煙韌得黎唔會好痴牙😍野飲入面仲有抹茶布甸同埋抹茶𝑘𝑖𝑡𝑘𝑎𝑡邪惡😈😈抹茶奶香同抹茶味都拿掐得好好~不過可以甜多小小小小會更加好味🍵焙之戀人蕨餅茶個味就好𝑝𝑒𝑟𝑓𝑒𝑐𝑡🤤飲品叫左𝑀 𝑠𝑖𝑧𝑒都已經好滿足🤰🏻好食到同行朋友飲完野再打包左𝟸份黑糖蕨餅番屋企😂𝑃.𝑆 同店員閒聊左幾句 相信佢地都想再改良杯野飲做到最好🤫誠意加分💯下次仲想去試埋個刨冰🍧
🔅 #hkfoodmap甜品
🔅 #hkfoodmap飲品
🔅 #hkfoodmap黃埔
日本過江龍 蕨餅茶飲專賣店🇯🇵🇯🇵🇯🇵

係我喺香港𝑠𝑜 𝑓𝑎𝑟食過最好食嘅蕨餅🤤
佢地嘅食材好多都係京都入口㗎~

以蕨餅茶做主打 飲品面頭有座蕨餅山🍵
連底部都有蕨餅 超足料!

蕨餅食落去茶味超香濃帶微微甘香 而且煙韌得黎唔會好痴牙😍
野飲入面仲有抹茶布甸同埋抹茶𝑘𝑖𝑡𝑘𝑎𝑡
邪惡😈😈
抹茶奶香同抹茶味都拿掐得好好~
不過可以甜多小小小小會更加好味🍵

誠意加分💯
下次仲想去試埋個刨冰🍧
焙之戀人蕨餅茶
黑糖蕨餅
我真係好鍾意去黃埔德民街掃街搵嘢食㗎👅感覺上以前熟悉成日幫襯嘅小食店都唔見晒,換上左一系列新嘅唔同店鋪,而Mel Pot就係其中一間新開嘅日本過江龍甜品小店。店舖位置唔大,大家要預咗買完喺街度食又或者外賣拎返屋企食啊!主要買蕨餅茶同刨冰,消暑一流(´∀`)睇返報道先知原來佢哋主打布甸,下次有機會都要試吓先!.really love to find hidden gems in whampoa 😆 went to this new place Mel Pot to try some of their dango 🍡 not a huge shop so expect to either takeaway or eat on the streets 😋 overall, a very interesting experience 😊 its different from the typical mochi that you eat! Its hot and its covered with a sweet and salty japanese soy sauce 🤤 definitely
really love to find hidden gems in whampoa 😆 went to this new place Mel Pot to try some of their dango 🍡 not a huge shop so expect to either takeaway or eat on the streets 😋 overall, a very interesting experience 😊 its different from the typical mochi that you eat! Its hot and its covered with a sweet and salty japanese soy sauce 🤤 definitely worth a try!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.5/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 4.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
《烤糯米丸子》$22🌟7.5/10🌟
𝙳𝚊𝚗𝚐𝚘
$22有兩串,每串有四粒,兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎做小食啱啱好~
拎上手嘅時候真係啱啱烤好,熱辣辣㗎!丸子口感超軟糯,煙煙韌韌。再配上醬油醬汁,又咸又甜咁,幾特別~
𝙼𝚎𝚕 𝙿𝚘𝚝
2020-09-24 293 瀏覽
提提大家想打卡 唔好叫大杯,會冇logo🤣,鍾意朱古力既我梗叫美祿金星,朱古力味一般般,我覺得太多冰搞到,唔濃唔淡,但蕨餅我覺得幾好食,煙韌彈牙,仲比麻糬滑添。(仲要記住佢地址有少少怪,佢地址喺單數個邊)
(仲要記住佢地址有少少怪,佢地址喺單數個邊)
2020-09-01 430 瀏覽
-🦄MEL POT HK @melpot_hk-抹茶蕨餅 Hkd26Rating🌕🌕🌕🌗🌑烤糯米丸子 Hkd22Rating🌕🌕🌕🌕🌑-前日見到有MEDIA報導呢一間新開嘅日本🇯🇵小店竟然係有賣我最愛嘅🍵蕨餅同丸子串🍡😵今日就去左黃埔個邊朝聖下🤣真係好多人😭排隊落單同埋等野食都等左一段時間🙈🙈本身仲好想食佢嘅焙茶布甸🍮🤤不過因為唔係即食我唔想拎返屋企搞到佢溶左就冇叫到😂😂然後我好好彩咁叫到最後一份蕨餅🙈🙈唔知之後有冇再出返呢😌排我後面嘅客人想買都冇不過我見大家大多數都係叫蕨餅🤤果然蕨餅真係好好味🤤🤤💚-💚抹茶蕨餅口感做得好好😌真係做到岩岩好🤤同我之前係日本🇯🇵食個啲係差唔多🙈不過佢就比較挺身一點🙆🏻‍♂️我就覺得淋身啲會好食啲佢唔甜🙈絕對係冇咩甜味🙈反而茶甘味重😳唔知可唔可以話佢係甘苦🙈但茶控可以好放心咁食因為唔需要怕話咩甜味蓋過左抹茶味🍵😌而且中間冇我好怕嘅黑蜜😭👍🏻正宗抹茶味好感動-🤎烤糯米糰子🍡我個人比較鍾意食呢個多啲😂一拎上手係熱辣辣🔥真係好似我之前係日本🇯🇵啲祭典食個啲咁🙈人地都係你即叫即烤係熱辣辣🤤🤤香港好多呢啲丸子串都係室溫或者凍食❄️但其實熱食真係好食好多😋而且個醬汁係我至
🦄MEL POT HK @melpot_hk

希望遲啲加推其他小食🤤而家去一定好多人🙈
大家要自己就返啲時間🙈🙈🙆🏻‍♂️可能早啲去會好啲
2020-08-22
2020-08-31 278 瀏覽
見到鋪頭啱啱開張,就即刻衝左去試吓😋 好掛住日本啊🇯🇵不過應該有排都冇得去😭唯有喺呢度飲番杯招牌蕨餅茶止下癮先😋 呢間甜品店黎自大阪,製作甜品所用到嘅材料大部份都係由日本進口,店主仲係日本人!Mel Pot主打蕨餅茶🌟 蕨餅茶係以台式奶茶為靈感,用蕨餅取代珍珠,十分創新!除左蕨餅茶外,店內仲有供應各式各樣嘅甜品,例如不同口味嘅布甸、刨冰、同蕨餅等。美祿金星蕨餅茶(M$42, L$44)賣相好靚😍面層灑滿美祿粉,下面就係美祿牛奶,每飲一啖都充滿美祿香味😋 而呢杯飲品亦加入左雞蛋布甸同埋大量Oreo碎,令到口感更加豐富😋值得一讚嘅係布甸質感好綿滑,而且蛋味十分香濃,配埋杯內嘅朱古力醬同忌廉,好邪惡呀🤤抹茶鍾情蕨餅茶(M$42, L$44)野飲底部同面層都分別鋪滿綠茶味蕨餅,口感煙韌軟糯,抹茶帶點回甘,略嫌太多抹茶粉,有啲苦🙈 呢度嘅蕨餅真係好高質💯 除此之外,呢杯嘢飲包含好多抹茶嘅元素,有抹茶布甸、抹茶Kitkat朱古力同抹茶牛奶🍵可惜嘅係牛奶味道比較淡,綠茶粉掩蓋左鮮奶嘅味道,如果奶香味突出啲嘅話味道一定更上一層樓👍記得買完要盡快飲,如果唔係冰溶後溝左水嘅味道就會變到好淡🔔京都抹茶布甸

美祿金星蕨餅茶(M$42, L$44)

抹茶鍾情蕨餅茶(M$42, L$44)

記得買完要盡快飲,如果唔係冰溶後溝左水嘅味道就會變到好淡🔔

京都抹茶布甸 ($36)
用京都抹茶粉製成,抹茶味突出🤤而且食到抹茶嘅甘香,口感軟滑,鍾意食抹茶甜品嘅人一定要試‼️

京都焙茶布甸 ($36)
布甸質感滑溜,焙茶味香濃,唔錯😌
-⁣
Mel Pot HK
📍紅磡民泰街36號地下K1B鋪

抵食指數:😚😚😚/5 ⁣
舔舔脷程度:😋😋😋😋/5
2020-08-26 352 瀏覽
琴日終於試咗紅磡依間 "日本京都風茶飲甜品店",想去嘅朋友仔響地鐵黃埔A2出口行一兩分鐘就到啦! 舖頭細細,而且冇任何座位,建議大家都係拎走食好啲。目前只接受現金付款,並沒有排隊攞籌等的機制,只需直接到櫃檯向職員落單。我見大部分人都買飲品同布丁,而我自己就比較想試刨冰同丸子😁。先講 "烤糯米丸子",$22有兩串,一串有四粒,佢真係熱辣辣㗎! 丸子超軟糯,可以好似芝士拉絲咁咬長佢,配上甜甜的醬汁非常美味😋。不過佢並沒有好似menu幅圖片咁將丸子烤到焦焦地,如果唔係會更加惹味。再講下刨冰,我叫咗焙茶味,但佢落咗好少焙茶粉,所以冇咩焙茶嘅味道。冰刨好後,佢會搽上一大pat忌廉,淋完醬汁後再加上調味粉,再插兩支pocky。除咗面頭嗰層忌廉,個刨冰入面係冇任何調味或醬汁的,大家可以用D忌廉撈勻個冰黎食。順帶一提,我食到最尾先發現底部有粟米片😂。 脆脆地,連同融咗嘅冰一齊食👍 整體黎講,如果個冰係用牛奶做嘅會更加好食,響刨緊冰嘅過程 響冰中間加返啲醬料/煉奶,同埋最尾落足夠調味粉就perfect池。下次會想試飲品同蕨餅~~~

下次會想試飲品同蕨餅~~~
2020-08-25
5 分鐘 (堂食)
  • 烤糯米丸子