2020-08-26
琴日終於試咗紅磡依間 "日本京都風茶飲甜品店",想去嘅朋友仔響地鐵黃埔A2出口行一兩分鐘就到啦! 舖頭細細,而且冇任何座位,建議大家都係拎走食好啲。目前只接受現金付款,並沒有排隊攞籌等的機制,只需直接到櫃檯向職員落單。我見大部分人都買飲品同布丁,而我自己就比較想試刨冰同丸子😁。先講 "烤糯米丸子",$22有兩串,一串有四粒,佢真係熱辣辣㗎! 丸子超軟糯,可以好似芝士拉絲咁咬長佢,配上甜甜的醬汁非常美味😋。不過佢並沒有好似menu幅圖片咁將丸子烤到焦焦地,如果唔係會更加惹味。再講下刨冰,我叫咗焙茶味,但佢落咗好少焙茶粉,所以冇咩焙茶嘅味道。冰刨好後,佢會搽上一大pat忌廉,淋完醬汁後再加上調味粉,再插兩支pocky。除咗面頭嗰層忌廉,個刨冰入面係冇任何調味或醬汁的,大家可以用D忌廉撈勻個冰黎食。順帶一提,我食到最尾先發現底部有粟米片😂。 脆脆地,連同融咗嘅冰一齊食👍 整體黎講,如果個冰係用牛奶做嘅會更加好食,響刨緊冰嘅過程 響冰中間加返啲醬料/煉奶,同埋最尾落足夠調味粉就perfect池。下次會想試飲品同蕨餅~~~
下次會想試飲品同蕨餅~~~