2024-03-26 362 瀏覽
去咗上水廣場呢間半開放式的Cafe ,仲係pet friendly可以帶埋寵物來。 Cafe 裝修以白、粉紅為主,仲有好多綠色植物,感覺舒服😌一入到去見到個甜品櫃好吸引,呢度嘅甜品每日都新鮮製作,睇見都想食😋。Set Lunch 餐單都有唔少選擇,午餐包了是日餐湯或者沙律。🧡炭燒美國頂級西冷配薯條(8oz)🧡牛扒我選了Medium well ,生熟程度控制得好,切開見到肉的顏色也頗粉嫩,薯條熱辣辣脆卜卜。🧡茄乾蒜芯意大利粉🌱🧡店員介紹了這款pasta給食素的老公 ,用欖油加茄乾炒過的意粉好香,也炒得夠乾身,喜歡佢加入了蒜芯吃起來很爽脆。甜品:💛Merci 之千與千尋💛見到佢哋新出呢個甜品好太吸引所以叫咗來試,正方形的係牛油香脆千層酥,四面外層都又香又脆,面頭放了雲呢拿雪糕、果仁、生果等,仲有麻薯,口感好豐富,呢個甜品超推介💕Drinks:☕️Hot Latte ☕️Hot black Coffee 這家Cafe 地點方便,環境幾舒服,甜品吸引,食物同店員服務都好好👍🏻

🧡炭燒美國頂級西冷配薯條(8oz)🧡

☕️Hot black Coffee

2024-03-26
午餐
2024-03-24 1314 瀏覽
餐廳位於上水廣場, 環境夢幻粉紅色作主題、充滿少女心, 採用開放式白色設計, 明亮舒適, 主打西式、小食、意粉、精選甜品及特式飲品✨自行掃ǫʀ下單, 非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讚👍🏻我們點了炭燒美國ᴄʜᴏɪᴄᴇ頂級西冷配薯條(8ᴏᴢ)🥩牛扒份量大, 西冷網狀花紋烤很不錯, 口感紮實有嚼勁, 中間有透明的嫩筋, 肉味特別甘香濃郁, 配了薯條, 非常豐富龍蝦湯粉絲 (芝士大啡菇/吉列炸蝦)🍜 湯頭濃郁有鮮味、濃而不膩, 龍蝦湯熬煮多個小時而成, 每一啖粉絲都沾上湯頭汁、配上香脆炸蝦、份量十足的芝士大啡菇, 非常高質滿足, 必食推介👍🏻是日餐湯大蒜薯仔湯🥔薯仔濃湯入口, 帶點炒香的大蒜味道, 口感綿滑特式沙律非常新鮮清新甜品ᴍɪɴɪ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴇᴅᴇɴ 🍏 賣相非常可愛, 精緻的法式甜點, 外層是柔軟慕斯口感, 內有軟心及蘋果肉, 味道不錯凡享用任何午餐, 到店內購買任何甜品, 即減$𝟏𝟎ᴍᴇʀᴄɪ之千與千尋🥞 酥皮烤至亮麗的金黃色盒子,切開已經聞到牛油香, 酥皮香脆鬆化、層次分明, 加上雜莓及開心果碎, 口感更加有層次, 配上ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雲尼拿雪糕, 有驚喜、人

我們點了
炭燒美國ᴄʜᴏɪᴄᴇ頂級西冷配薯條(8ᴏᴢ)🥩

龍蝦湯粉絲 (芝士大啡菇/吉列炸蝦)🍜

是日餐湯
大蒜薯仔湯🥔
薯仔濃湯入口, 帶點炒香的大蒜味道, 口感綿滑

特式沙律
非常新鮮清新

甜品
ᴍɪɴɪ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴇᴅᴇɴ 🍏
凡享用任何午餐, 到店內購買任何甜品, 即減$𝟏𝟎

ᴍᴇʀᴄɪ之千與千尋🥞
酥皮烤至亮麗的金黃色盒子,切開已經聞到牛油香, 酥皮香脆鬆化、層次分明, 加上雜莓及開心果碎, 口感更加有層次, 配上ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雲尼拿雪糕, 有驚喜、人氣甜品之選😍

飲品
ᴍᴏᴄʜᴀ 🦄☕️
一上枱見到ᴜɴɪᴄᴏʀɴ拉花已經很吸引, 美美的拉花, 朱古力的味道很香濃, 而且帶有微微的咖啡, 味道調和得很好

ᴘᴇᴀᴄʜʏ
顏色鮮豔帶熱帶度假風情, 配上桃果肉, 入口清甜味道, 冰涼又解渴

這間ᴄᴀғᴇ是寵物友善餐廳, 可以帶毛小孩一同用膳, 服務態度親切有禮, 上菜有效率, 主動收碟, ᴄᴘ值高, 值得再回顧💕
  • 炭燒美國Choice頂級西冷配薯條(8ᴏᴢ)
  • Merci之千與千尋
同狗狗🐕、狗狗爸爸去上水廣場,行下晴空花園,個平台冇乜特別,但我哋就留意到有間新開業、裝修girly的cafe。呢度有下午茶餐🍽️供應,蛋糕套餐$68,可揀1款蛋糕🍰配黑咖啡☕、果汁🧃,轉其他飲品另加$12/18。我哋只單點1件名為「100% pistachio」的開心果蛋糕🍰。開心果蛋糕🍰:件蛋糕好迷你🙈;造型幾靚,但鋪面的開心果碎好少。切開後,蛋糕有幾層,最底果層開心果味較濃;面層的話,如果盲食🙈,就估唔到係開心果味蛋糕。中間幾層就分唔到係咩質地,但整體成件蛋糕偏甜😫,開心果味唔突出;我同狗狗爸爸食完好疑惑🤨:點解佢叫自己做100% pistachio💭?如果佢冇改呢個名,我哋都冇咁失望😮‍💨。食完只覺得佢名不符實,仲賣到咁貴添($56)💸💸💸雖然食物讚唔落👎🏻,但店內有個男店員🧒🏻超級細心+溫柔👍🏻👍🏻👍🏻。我點蛋糕時,佢提我有cake set,話會比單點優惠;埋單時我發覺堂食要加一,當我話要改外賣時🛍️,佢不但冇覺得要改價錢麻煩,仲話會幫我哋pack好件蛋糕,另外,佢好細心,見到狗狗🐕同狗狗爸爸坐喺bench,佢就自動俾咗2隻叉我哋。🐕狗狗食評:我同爸爸、媽媽本來諗住坐喺對住行人通

100% pistachio

100% pistachio

🐕狗狗食評:我同爸爸、媽媽本來諗住坐喺對住行人通道的餐廳bench🪑度食蛋糕🍰,不過原來咁係要➕一,最後唯有外賣去晴空花園食。個cake🍰好細粒,媽媽share咗1粒開心果肉俾我食。大家唔好話佢孤寒🥲,因為成件餅就只係得1粒完整的開心果咋😮😮(對半分開咗)。其他(好少量)的開心果碎好似加咗糖,所以我冇得食lu~~
2024-03-23
5 分鐘 (堂食)
Lunch SetDaily Soup (是日餐湯)餐湯係薯仔湯, 一般般, 味道偏淡☕ Grilled Canada Pork Chop with Fries $128(加拿大保濕豬鞍配薯條)豬鞍剪得岩岩好既, 配埋醬汁一齊食係唔錯☕ Pan Fried Halibut with Mashed Potato $108(香煎魚柳配薯蓉及配菜)魚柳外表煎得好, 本身魚有醃過食落唔錯, 薯蓉夠滑幾好食, 小編覺得魚好食過豬鞍☕ Flat White (+$12)☕ Hot Cappuccino (+$12)☕ Hot Mocha $43☕ Peach Barbie $46甜品比我想像中好食, 其他甜品都好吸引, 大家都可以買黎試下小編ig page @foodie_masian 👈🏻記得follow埋同比個like👍🏻支持下🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Merci Cafe by Déesses地址:上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
Lunch Set
Daily Soup (是日餐湯)
餐湯係薯仔湯, 一般般, 味道偏淡

(加拿大保濕豬鞍配薯條)
豬鞍剪得岩岩好既, 配埋醬汁一齊食係唔錯

(香煎魚柳配薯蓉及配菜)

☕ Flat White (+$12)

☕ Hot Cappuccino (+$12)

☕ Hot Mocha $43

☕ Peach Barbie $46

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 Merci Cafe by Déesses
地址:上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
上水,可以話係一個令到我又愛又恨嘅地方。近幾年上水嘅變化,大家都有目共睹😧由細到大見證住呢個地方好多嘅改變,而家一出上水就好易忟🫢不過亦都多謝呢一間食店,令我對呢個地方仲保留一絲希望💪🏼由無啖好食變成終於有返啲似樣嘅野食🍴食店係半開放式係商場內,用上粉紅色同白色設計,留有一點少女風格🫣食物選擇都足夠,款式都多,無論係晏晝定夜晚都會有set揀👍🏼甜品更加係每日新鮮製造🍰要留意嘅係佢地嘅廚師推介同新餐單😋➷🪐 龍蝦湯雖則佢個湯唔係好杰身,但係龍蝦嘅味道依然夠突出又唔會太咸🦞用黎沾佢塊麵包食都唔錯,飲完又唔會有太大嘅飽腹感👍🏼§🪐 水牛城炸雞翼雞翼炸皮唔會太厚,而且仲炸到有咁脆得咁脆😆水牛城汁係另上,唔怕浸到啲皮腍晒😋酸酸辣辣嘅味道食起上黎特別開胃🤤§🪐 黑啤乳豬配薯角見到有乳豬,二話不說一定要嗌🤩1/4嘅份量都唔惹小,如果一個人食的話可能都比較腬,始終佢都有一定嘅油份🫢用上黑啤增加豬皮嘅脆口度,真係脆到嘩一聲😍內裡肥瘦比例好平均,肉質頗滑又唔會乾身👍🏼最後連啲骨都啜到乾乾淨淨😆§🪐 美國安格斯肉眼配薯條超大塊12oz嘅肉眼扒🥩煎得好靚,5成嘅熟成度剛剛好,牛扒切開仲可以見到粉紅色嘅嫩肉🤩肉
由無啖好食變成終於有返啲似樣嘅野食🍴

食店係半開放式係商場內,用上粉紅色同白色設計,

🪐 龍蝦湯

雖則佢個湯唔係好杰身,但係龍蝦嘅味道依然夠突出又唔會太咸🦞
龍蝦湯
用黎沾佢塊麵包食都唔錯,飲完又唔會有太大嘅飽腹感👍🏼
🪐 水牛城炸雞

雞翼炸皮唔會太厚,而且仲炸到有咁脆得咁脆😆
水牛城炸雞翼
🪐 黑啤乳豬配薯角

見到有乳豬,二話不說一定要嗌🤩
黑啤乳豬配薯角
內裡肥瘦比例好平均,肉質頗滑又唔會乾身👍🏼
最後連啲骨都啜到乾乾淨淨😆
🪐 美國安格斯肉眼配薯條

超大塊12oz嘅肉眼扒🥩
美國安格斯肉眼配薯條
肉身唔乾,肉味都幾重,不過都有幾多筋位,
鍾意煙煙韌韌嘅口感就啱晒😋
🪐 山政小山園焙茶鮮奶
🪐 青檸梳打

飲品係調配方面亦算唔錯,焙茶同鮮奶嘅比例都可以互相平衡☕️仲送上咗一個精緻嘅拉花😍
山政小山園焙茶鮮奶
而青檸梳打嘅檸味好出,涼透心滲出淡淡fresh感👍🏼
青檸梳打

今次係我第一次黎食夜晚,之前就食過晏晝,兩次嘅體驗都係唔錯,無論係服務定係食物嘅質素,都係會令我哋encore嘅原因🤪

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2024-03-15
5 分鐘 (堂食)
龍蝦湯
水牛城炸雞翼
山政小山園焙茶鮮奶
青檸梳打
2024-03-21 118 瀏覽
上次試過下午茶後覺得好味,所以想再試晚餐🍽️!晚市套餐包餐湯或沙律同飲品,仲可以用優惠價加購特式飲品同甜品,建議蛋糕一定要加$38點蛋糕,甜品每日新鮮製作新鮮高質🤩~🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168保濕豬鞍保存到豬鞍嘅水份同油份,食落口一啲都唔柴,肉質嫩滑。而肥膏位置煎到有焦香,入口既化,香口好味!🐟威靈頓三文魚配檸檬牛油汁 $178酥皮包住三文魚同菠菜,三文魚唔柴嫩滑,配上檸檬牛油汁減低個油膩感,個酥皮少少脆口增加口感。☕️熱朱古力咖啡 +$18唔錯嘅朱古力咖啡,nutty 嘅咖啡配上濃濃嘅朱古力味。🍵凍山政小山園抹茶鮮奶 +$18呢杯上次已經飲過,抹茶味好濃郁,所以飲過返尋味要再叫過🤣🍨Merci 之千與千尋 $78千層酥充滿牛油香味,酥脆可口,配埋雲呢拿雪糕同士多啤梨、藍莓食,非常搭配。🍰Cake +$38晚市套餐加$38就可以揀展示櫃一款蛋糕。我地叫咗Fresh Citrus Mandarin,外層白朱古力脆皮,上面有層香橙醬,蛋糕啖啖橙香味,仲食到有少少橙皮,感覺好清新。📍 Merci Cafe by Déesses (上水)上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖@merci_c

🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168

🐟威靈頓三文魚配檸檬牛油汁 $178

☕️熱朱古力咖啡 +$18
唔錯嘅朱古力咖啡,nutty 嘅咖啡配上濃濃嘅朱古力味。

🍵凍山政小山園抹茶鮮奶 +$18
呢杯上次已經飲過,抹茶味好濃郁,所以飲過返尋味要再叫過🤣

🍨Merci 之千與千尋 $78

🍰Cake +$38

📍 Merci Cafe by Déesses (上水)
上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖

@merci_cafe_deesses

#香港美食 #打卡美食 #上水美食#香港旅遊#香港新餐廳 #cafe #蛋糕#新開
cafe #香港好去處
2024-03-16
2024-03-20 706 瀏覽
📍 Merci Cafe by Déesses聽朋友講上水有唔少cafe,今次黎到上水廣場新開既打卡cafe,裝修設計好少女風格!最吸引我眼球嘅係櫥櫃擺放嘅甜品,好靚而且選擇好多!份menu亦有用心設計,用色勁pink pink💕滿足到少女心既我😌💫叫左兩個Dinner set: 包餐湯/沙律二選一、指定飲品~味道正常發揮🥩炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條(10安士) $168望住網紋烤牛扒既pattern已經覺得好吸引🤩叫咗七成熟嘅西冷牛扒,一切開會見到粉嫩既顏色,肉質厚實,有淡淡嘅炭香味~牛排表面煎得夠焦香,食落牛味濃郁但略嫌乾身咗少少~但整體味道唔錯👍🏻🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168豬鞍反而有驚喜!!!餐廳選用左較厚身既白毛豬鞍扒,用香煎既方式進行烹調,肉質鮮嫩多汁,肥瘦適中;一切開見到肉質呈半粉紅💓,咬落去豬鞍扒好爽口彈牙,冇半點鞋口或者覺得韌,簡直surprise 到我🤩🍓士多啤梨千層酥多士 $78期待已久既甜品😈店員大力推薦我一定要試!賣相相當唔錯👍🏻千層酥堆疊左好多層,認真數過都有二十幾層🤣每一層都均勻地分佈左糖漿係酥皮上,食落脆卜卜既,味道亦會偏甜😉酥皮上面有一球雲呢拿雪糕
📍 Merci Cafe by Déesses

🥩炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條(10安士) $168

🐷加拿大保濕豬鞍配薯條 $168

士多啤梨千層酥多士

🍓士多啤梨千層酥多士 $78
期待已久既甜品😈店員大力推薦我一定要試!賣相相當唔錯👍🏻千層酥堆疊左好多層,認真數過都有二十幾層🤣每一層都均勻地分佈左糖漿係酥皮上,食落脆卜卜既,味道亦會偏甜😉酥皮上面有一球雲呢拿雪糕、士多啤梨、士多啤梨醬同麻糬,麻糬好煙韌🤤食落口感好豐富!好滿足🈵果然係餐廳招牌甜品之一😎

朱古力布朗尼

🍫朱古力布朗尼 $42
Brownie既外層既口感帶點微脆;內部就比較鬆軟濕潤既朱古力蛋糕,朱古力味幾突出,甜度適中,唔使太擔心會太甜!另外,仲食到nuts同朱古力碎,增添唔少口感🤤鍾意食朱古力嘅朋友仔可以一試~

Mocha  &  熱朱古力

☕️Mocha (套餐加配$18)
見到好靚既拉花,望住已經覺得賞心悅目!入口順滑,飲到淡淡嘅朱古力味😌完全冇澀味或者苦味!

🍫熱朱古力 (套餐加配$18)
同樣都有拉花✨朱古力香濃,口感綿密細滑!🫶

⭐️好味指數:8.5/10

📍 Merci Cafe by Déesses (上水)
上水龍琛路39號上水廣場5樓512號舖

#上水 #mercicafe #merci #香港美食 #打卡美食 #上水美食 #香港旅遊 #香港新餐廳 #cafe #蛋糕 #新開cafe #牛扒 #steak #千層酥 #dessert

士多啤梨千層酥多士
朱古力布朗尼
Mocha  &  熱朱古力
  • 炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條
2024-03-13 166 瀏覽
啱啱喺深圳玩完過關返香港,近近地搵嘢食,喺上水廣場嗰度有一間充滿少女心嘅西餐廳,佢個裝修真係好靚好特別,以粉紅色為主色調,牆身有少少似教堂嘅玻璃窗,過嚟影相打卡一流,而且佢嘅食物賣相都好靚。⚜️蟹肉牛油果沙律平時都鍾意食沙律嘅我真係覺得佢好正,因為我係好鍾意食酸嘅蕃茄,佢嘅蟹肉沙律夾雜左牛油果同埋蕃茄,成個感覺好fresh,真係好開胃。而且佢配上個餐包合併起嚟係心型圖案,sweet sweet💖⚜️龍蝦湯兩拼米粉龍蝦湯同米粉係分開上嘅,可以方便我哋影完相打卡先再落湯😄,佢嘅龍蝦湯真係好濃郁,佢啲米粉可以簡單拼同埋雙拼,咁我就揀咗芝士大啡菇同埋炸吉列蝦。佢嘅大啡菇真係好Juicy,加埋香濃嘅芝士好味到停唔到口。⚜️羊架呢個羊架真係一流,外面嘅皮係脆,咬落去肉汁鮮嫩,羊嘅味道好重。下面配上薯蓉,吸左啲羊嘅油香味,令人回味無窮。⚜️mocha一嚟到就覺得佢係一件藝術品,喺面頭竟然可以拉花拉左一隻獨角獸,靚到唔捨得飲。⚜️特濃朱古力咖啡沖一杯特濃朱古力咖啡嘅時候,見到咖啡師係用咗一粒特濃朱古力放喺上面沖,等佢慢慢溶化,成杯朱古力嘅味道好濃郁,朱古力同咖啡分開上,可以根據自己嘅喜好去調配,朱古力愛好者必選

⚜️蟹肉牛油果沙律

⚜️龍蝦湯兩拼米粉

⚜️羊架

⚜️mocha

⚜️特濃朱古力咖啡
沖一杯特濃朱古力咖啡嘅時候,見到咖啡師係用咗一粒特濃朱古力放喺上面沖,等佢慢慢溶化,成杯朱古力嘅味道好濃郁,朱古力同咖啡分開上,可以根據自己嘅喜好去調配,朱古力愛好者必選。

⚜️雪糕多士
甜品都係相當吸引,而且仲好大份添,足夠兩個朋友分,多士上面有雪糕同埋mochi,食落去好煙韌好有口感,配搭埋雪糕好正。

2024-03-13 113 瀏覽
上水廣場新開cafe超高質,無論煮食、小食、飲品定甜品,又靚又好食,CP值超高!甜品仲係每日新鮮製作,款款都好吸引🌟威靈頓三文魚配檸檬牛油汁 $178威靈頓三文魚做得好乾身,脆脆酥皮同軟滑三文魚口感有對比,再點埋檸檬牛油汁好開胃🌟炭燒美國西冷牛扒 $16810安士牛扒厚身又大塊, 坑紋下有輕輕炭燒味,配菜除咗薯條、焗蔬菜、沙律菜,仲有類似天婦羅做法嘅炸蔬菜,係心思之作🌟龍蝦湯 餐湯轉配加$28龍蝦湯好香濃唔會太鹹,配上多士,為套餐嘅主菜開咗個靚頭🌟白桃蜜糖雞翼 $48用煮過嘅白桃粒做雞翼個汁,再配上有黑醋嘅沙律菜,酸酸甜甜好開胃🌟凍香橙朱古力 +$18🌟蜜糖檸檬梳打 +$12特飲大大杯,款式都好特別,朱古力香濃唔會太甜,加埋香橙乾飲到停唔到口。杯梳打蜜糖同檸檬酸甜好平衡,係清爽之選🌟牛角包配雪糕 $42牛角包焗到好香脆再切件,咬落脆卜卜,配埋雲呢拿雪糕同雜莓,賣相同味道都一百分

🌟威靈頓三文魚配檸檬牛油汁 $178

🌟炭燒美國西冷牛扒 $168

🌟龍蝦湯 餐湯轉配加$28
龍蝦湯好香濃唔會太鹹,配上多士,為套餐嘅主菜開咗個靚頭

🌟白桃蜜糖雞翼 $48

🌟凍香橙朱古力 +$18
🌟蜜糖檸檬梳打 +$12

🌟牛角包配雪糕 $42
2024-03-03
10 分鐘 (堂食)
2024-03-13 102 瀏覽
📍Merci Cafe by Deesses💡上水嘩,lunch約咗朋友食嘢,行行吓先發現原來北區都有間打卡Cafe西餐,用咗白色粉紅色做裝修,又有得齋食甜品🍮食下午茶都幾好 🐥炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條($178)今次叫咗五成熟啱啱好,肉質重牛味,淡淡炭燒香,色香味俱全,薯條炸得脆卜卜🐥威靈頓三文魚($158)酥皮厚薄適中,三文魚啖啖肉 擺盤賣相好靚,仲有炸南瓜、蕃茄仔配菜好甜,都有驚喜🐥凱撒沙律 ($68)沙律菜新鮮,麵包糠、煙肉🥓芝士,又用咗黑醋夠晒開胃🐥Merci之千與千尋呢個甜品賣相吸引,完全係打卡able😍我都影咗好耐相。鬆軟面包上加上雪糕球、朱古力醬、士多啤梨、藍妹,夾,推薦🐥香橙朱古力咖啡($45)有淡淡橙香,好似細個食香橙朱古力手指餅嘅味道。最開心係見到個拉花,係獨角獸好靚見到心情好💕🐥蜜糖檸檬薑茶($58)口感特別 一飲好重檸檬汁味,再飲就滿滿薑味
📍Merci Cafe by Deesses
💡上水
🐥炭燒美國頂級西冷牛扒配薯條($178)

🐥威靈頓三文魚($158)

🐥凱撒沙律 ($68)
沙律菜新鮮,麵包糠、煙肉🥓芝士,又用咗黑醋夠晒開胃

🐥Merci之千與千尋

🐥香橙朱古力咖啡($45)

🐥蜜糖檸檬薑茶($58)
口感特別 一飲好重檸檬汁味,再飲就滿滿薑味

2024-03-13 73 瀏覽
我哋今次叫咗2️⃣個Lunch Set💕頭盤:紫薯忌廉湯&田園沙律🥗忌廉湯飲得出有甜甜嘅紫薯味,我哋第一次飲😚原來都幾好飲喎💕而田園沙律就正常發揮,沙律菜都好新鮮主菜:龍蝦湯粉絲配芝士大啡菇🍄/吉列炸蝦🍤/吉列魚柳🐟(可三選一或三選二) ✨喺今期推介‼️✨龍蝦湯味道唔錯,經過多小時熬制,飲落味道香濃🥰而且粉絲索曬湯嘅精華,配搭一齊濃淡啱啱好😋配菜我哋揀咗芝士大啡菇同埋吉列炸蝦🍤好味🫶🏻軟殼蟹漢堡配牛油果醬🦀原只軟殼蟹,大大只仲炸到脆卜卜😋配埋牛油果醬同埋生菜蕃茄等配菜🍅完全唔覺得油膩,無野可以挑剔🤣再加埋薯條真系超滿足💓甜品:朱古力千層酥多士🍞千層酥賣相正正方方好吸引,個味道好似牛角包,充滿牛油香🧈而且外皮脆卜卜🥰再配上朱古力醬、雪糕同麻糬,口感一流之外仲甜而不膩💕Pink Guava 佢哋嘅蛋糕甜品真系好吸引,種類多之余亦都好靚☺️我哋今次選擇呢款Pink Guava 入邊有石榴果粒,配上士多啤梨忌廉同檸檬曲奇脆脆,口感豐富得來亦都好清新😋而且仲要每日新鮮製作嫁🥰☕️:Latte & Mocha不得不說佢哋嘅拉花真系好出色✨甜品再配上一杯咁靚咁正嘅咖啡☕️為呢一餐畫上一個完美嘅句號🫶🏻
我哋今次叫咗2️⃣個Lunch Set💕
頭盤:紫薯忌廉湯&田園沙律🥗

主菜:

軟殼蟹漢堡配牛油果醬🦀

甜品
朱古力千層酥多士🍞

Pink Guava

☕️:Latte & Mocha
今日去開上水,想食吓西式嘢,所以就搵咗呢間Cafe開餐🍽️-一坐低,侍應已經勁有禮貌,勁熱心咁講解今日嘅是日餐湯,意粉同飲品🥤,跟住侍應又介紹必左佢自己覺得最好食既加拿大濕豬扒配薯條‼️-🌟 加拿大濕豬扒|$128|9/10 👍🏻👍🏻包飲品,餐湯,沙律🥗豬扒真係軟腍腍一啲都唔鞋,仲好有豬味薯條🍟炸得好脆呢個真係必食-🌟 茄汁大蝦意粉🍝|$98|9/10 👍🏻👍🏻又係包飲品餐湯同埋沙律有啲☘️🌸喺面做裝飾好田園風,影相好靚📸茄汁輕微帶甜,意粉爽口-🌟Pink Guava🍰|$46|8/10呢一個又係店員推介外層係朱古力皮入面有好多番石榴果肉不過略嫌最面嘅白朱古力花比較甜但係整體好清新-🌟 Chocolate mint🍫|$46|8/10係海綿蛋糕同埋65%朱古力慕絲如果可以再多啲薄荷味嘅話應該會更加好食-Overall 食物水準高,午市套餐超抵食,店員超級有禮貌同埋有熱誠👍🏻👍🏻👍🏻,下次再去上水會再幫襯。
今日去開上水,想食吓西式嘢,所以就搵咗呢間Cafe開餐🍽️

🌟 加拿大濕豬扒|$128|9/10 👍🏻👍🏻
包飲品,餐湯,沙律🥗
豬扒真係軟腍腍
一啲都唔鞋,仲好有豬味
薯條🍟炸得好脆
呢個真係必食

🌟 茄汁大蝦意粉🍝|$98|9/10 👍🏻👍🏻
又係包飲品餐湯同埋沙律
有啲☘️🌸喺面做裝飾
好田園風,影相好靚📸
茄汁輕微帶甜,意粉爽口

🌟Pink Guava🍰|$46|8/10

係海綿蛋糕同埋65%朱古力慕絲
如果可以再多啲薄荷味嘅話
應該會更加好食
2024-01-19 313 瀏覽
下午茶點了咖喱雞肉意粉 雞肉份量少 醬汁冇咖喱味 不過有辣味 醬汁好傑身食落好漿口,多油 ,呢種意粉style不能說好吃, 下午茶$88,飲cappuccino加$12, 連加一埋單共$110。

📍𝓜𝓮𝓻𝓬𝓲 𝓒𝓪𝓯𝓮 𝓑𝔂 𝓓𝓮𝓮𝓼𝓼𝓮𝓼 🍽️🍰之前行過呢間好粉紅嘅餐廳,已經好想入去試,因為呢度既蛋糕嘅賣相10分吸引🤤,引死好鍾意食甜品嘅我由於媽媽有選擇困難症,覺得每一件都好食🫠所以搵咗bb幫手選擇🤣 佢一手就指左佢心目中嘅蛋糕出嚟🤪兩次確實無誤咁指住要有劈紅色嘢喺上面果件🤣haha! 𝟷)𝓢𝓲𝓰𝓷𝓪𝓽𝓾𝓻𝓮 𝓓𝓮𝓮𝓼𝓼𝓮𝓼 ($𝟻𝟿)其實原來係脆皮,應該係士多啤梨味,好好好好食😂有好滑既𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖入面仲有一堆士多啤梨果蓉果肉😯咁細件蛋糕都有咁多口感,老實講,我好驚喜!Bb聞到露出左欣賞嘅樣子☺️香香的!𝟸) 𝓒𝓻𝓸𝓲𝓼𝓼𝓪𝓷𝓽🥐 (𝚏𝚛𝚎𝚎)𝚆𝚎𝚕𝚕 可能由於媽媽我望得太耐,應該揀咩俾bb食,個職員就送咗個牛角包bb食😯😦心諗個職員會唔會好人到咁?- 另外收+1服務費- 最少order一杯飲品 (我冇叫,我臨走先見到🤫,但職員都冇收我錢,可能見我湊住個仔掛?)BB收咗佢張卡片🤭行到攰入嚟坐吓真係幾好!而我地就係去完上水滙個explorer playhouse之後過黎輕鬆吓,冇諗過上水呢個美食沙漠可以舒舒服服坐低食件有質素嘅蛋糕!
📍𝓜𝓮𝓻𝓬𝓲 𝓒𝓪𝓯𝓮 𝓑𝔂 𝓓𝓮𝓮𝓼𝓼𝓮𝓼 🍽️🍰

由於媽媽有選擇困難症,覺得每一件都好食🫠

𝟷)𝓢𝓲𝓰𝓷𝓪𝓽𝓾𝓻𝓮 𝓓𝓮𝓮𝓼𝓼𝓮𝓼 ($𝟻𝟿)
其實原來係脆皮,應該係士多啤梨味,好好好好食😂
有好滑既𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖入面仲有一堆士多啤梨果蓉果肉😯
咁細件蛋糕都有咁多口感,老實講,我好驚喜!
Bb聞到露出左欣賞嘅樣子☺️香香的!

𝟸) 𝓒𝓻𝓸𝓲𝓼𝓼𝓪𝓷𝓽🥐 (𝚏𝚛𝚎𝚎)

- 另外收+1服務費

BB收咗佢張卡片🤭

2023-12-30 251 瀏覽
一間我同女朋友會特登去完又去嘅餐廳,為咩?為味道,各款菜式都俾你有創意、美味、悅目、平衡的感覺🥰為店長,慢慢好似變成朋友,細心、優默、有溫度、盡力的服侍,不厭其煩向顧客講解各款菜式😋為員工,佢哋都年青,掃地個位原來係咖啡師,有眼不識泰山🤭對咖啡☕️態度認真,謙虛同你傾咖啡經(我係外行人),一個係咁,下一個又係咪,佩服🙇🏻‍♂️為甜品,唔單只主餐非常好味,佢嘅bakery都不得了食到味道和人情嘅餐廳🥰
一間我同女朋友會特登去完又去嘅餐廳,為咩?

為味道,各款菜式都俾你有創意、美味、悅目、平衡的感覺🥰

甜品,唔單只主餐非常好味,佢嘅bakery都不得了

食到味道和人情嘅餐廳🥰
聖誕限量特色甜品