2020-12-21 659 瀏覽
凍冰冰坐喺屋企真係唔想郁🤡今晚冬至不如叫外賣返屋企食💡呢間係觀塘非常有特色嘅西餐廳好吸引我去試下 除咗環境優美 而且仲有七折優惠 價錢令人非常心動叫咗五款餸每款都好正 外賣都一樣咁有水準Geso Karaage (Fried Squid Tentacles)唐揚炸魷魚鬚入咗膠盒賣相依然吸引 又粗又長嘅魷魚鬚配埋檸角同埋沙律菜 清新又健康Deep Fried Fish & Chips 炸魚薯條炸魚魚肉白滑份量多 薯條就算凍咗都唔會好腍MGB Supreme Pizza 至尊Pizza薄切Pizza 食完唔會滯上面有菠蘿同埋芝士 仲有辣肉腸同沙律菜 用料夠晒豐富 King Salmon Fettuccini in Squid 三文魚拼墨魚汁意大利麵呢塊三文魚真係要大讚 輕輕叮翻熱好鮮好嫩墨魚汁沾滿整碗闊條麵😍Pan Fried Barramundi Fillet 煎澳洲盲曹魚柳 好正嘅黑松露薯蓉 黑松露唔會太濃烈配埋煎魚柳又係絕配值得慢慢品嚐🤓👍🏼
凍冰冰坐喺屋企真係唔想郁🤡

煎澳洲盲曹魚柳
好正嘅黑松露薯蓉 黑松露唔會太濃烈

配埋煎魚柳又係絕配值得慢慢品嚐🤓👍🏼
2020-12-19
15 分鐘 (堂食)
2020-10-03 1572 瀏覽
想食威靈頓,上網見到呢間,評價又okay所以就book左去食晚餐。電話book枱個陣可以叫佢預留份威靈頓比你我地兩個人叫左個威靈頓同set dinner 嘅烤澳洲草飼西冷。set dinner 有配前菜(沙律/cheese/parma ham),一杯野飲,同甜品。野飲個度話送咖啡/茶,但唔係menu 寫coffee/tea個column 個啲,所以落單可以留意下。都好快上碟嘅。威靈頓有配幼薯條,份量係一人份。第一次食威靈頓,第一啖酥皮好淋,好似焗完擺左好耐受晒潮咁。到個牛係梅梅地嘅,好似煲湯啲肉咁淋晒,仲可以撕到一絲絲。我唔知威靈頓呢個菜式本身就係咁定點,但呢次食比我嘅感覺都係唔良好到個牛排,有配黑松露醬幼薯條。牛排正常嘅,叫左五成,切開似三成,食落有炭味🤣冇牛味。甜品係士多啤梨奶凍,有少少融融地,但都正正常常嘅。成餐好味啲嘅係個薯條。😔呢個價錢可以食啲更好嘅

甜品係士多啤梨奶凍,有少少融融地,但都正正常常嘅。

成餐好味啲嘅係個薯條。😔呢個價錢可以食啲更好嘅
見到有人讚過佢嘅威靈頓牛好食,先會同男朋友嚟呢間餐廳試下,環境氣氛係ok嘅,個食物質素真係好參差。個沙律整體都好食嘅,啲核桃係成個沙律嘅點綴,不過啲芒果肉就真係麻麻地,又苦又酸~Pizza應該係成餐最好食嘅嘢,餅底好脆,好多芝士係面,就算攤凍左都仲有好多汁,都推薦嘅~最令我期待嘅威靈頓牛柳,亦都係令我最失望嘅野,可以係我地唔識食啦,第一刀切落去,塊酥皮係淋嘅,一啲都唔脆,可能係佢嘅特色嚟啦,我就唔識欣賞~個薯條仲好食過舊牛,哈哈~~
芒果牛油果核桃沙律

意大利辣肉腸煙肉薄餅

威靈頓牛柳

2020-09-15
芒果牛油果核桃沙律
意大利辣肉腸煙肉薄餅
2020-09-07 1005 瀏覽
首先,叫dinner set加98有4隻生蠔,生蠔真係好好食好有海水味好鮮甜,點上醋及檸檬汁後更是錦上添花,我和女朋友都食到津津入味,那種蠔味更是使我回味。其次,個小食拼盤雖然分量好少,但食材都是十分高質,而不是胡亂搭配。然後,個西冷牛排也十分出色,比起上次在grill room食的所謂專業牛排更是更是天地之別,薯條也是十分脆口,而且,個價錢都唔係好貴兩個人大概850蚊就搞掂。總之就十分推薦,多謝間餐廳比左個難忘的夜晚我地兩個😬
  • 生蠔
  • 蟹肉龍蝦湯
2020-08-28 1107 瀏覽
今日經過觀塘想搵一間餐廳食下。然後睇食評見到呢間餐廳好似又平又幾好結果原來係一個伏。首先係門口個人話頭盤可以加30蚊轉生蠔 但入到去既時候又話今日無供應。🙄都唔緊要,我地叫2號 同 4號餐。前菜同個湯都幾好食,結果個主菜就大鑊啦。2號餐既牛扒根位硬到好似石頭 煙肉鹹到好似食緊鹽 又燶又苦 雞蛋又唔知點解要加梅入去一齊 個味超唔夾 個麵包又燶又乾又硬 個4號餐就仲恐怖 原來漢堡包都可以咁難食。一入口成陣苦味同燶味仲有啲臊味。食左一啖就食唔落。不過啲薯條都可以接受既但完全唔值咁既價錢,以後都唔會再食,登上難食餐廳榜首
前菜同個湯都幾好食,結果個主菜就大鑊啦。
但完全唔值咁既價錢,以後都唔會再食,登上難食餐廳榜首

2020-08-28
2020-08-27 450 瀏覽
今次嚟到 MGB by Manhattan Grill & Bar食🙈餐廳有分戶外戶內,仲好有風格,有霓虹燈可以打卡🤪😆-🍟威靈頓牛柳🐂-呢個係單點嘅,Menu話要30-40分鐘,但好似10分鐘就上咗🤣威靈頓牛柳外層有金黃色嘅酥皮,切開見到微微粉紅嘅牛柳🐂我係叫5成熟,但上嗰陣好似7/8成熟咁,所以食落冇咁嫩🥩 但牛味好濃,同埋幾有嚼勁🤩配芥末燒汁都幾夾‼️但我覺得菇味唔夠重唔夠多🥺反而薯條上面有松露碎碎,所以薯條仲重黑松露味😆雖然係幼薯條,但炸得外脆內軟,好香口😋-評分:8.2/10價錢:$288-🐽美國豬鞍·石榴蘋果醬·小薯小菜🍎-呢個係lunchset‼️包餐湯,小食拼盤,前菜同飲品😆原本對呢個唔大期望🙈因為唔係黑毛豬,相對上應該冇咁香口🤣但幾有驚喜‼️‼️好厚切,肉質好軟熟好鮮嫩🐖仲要啖啖都好juicy🥰石榴蘋果醬酸酸甜甜咁,好開胃😋半碟嘅薯菜都好好食🤪-評分:8.4/10價錢:$178-📍 MGB by Manhattan Grill & Bar 觀塘📍
🍟威靈頓牛柳🐂
評分:8.2/10
價錢:$288
🐽美國豬鞍·石榴蘋果醬·小薯小菜🍎
評分:8.4/10
價錢:$178
2020-08-14 409 瀏覽
好耐冇去觀塘食飯,最近唔食得生冷野,食下西餐😊呢間餐廳開左好耐,有户外同室內可以坐。不過天氣咁熱,坐室內好d!😁野食選擇多,除左set dinner,仲有大量菜式可選擇。叫左個豬鞍,切落去以為好靭,點知食落一d都唔靭🙂,配菜燒薯仔好好食😋小食拼盤有cheese and hams 😍雞翼及沙律。雞翼一般,但Hams好正❤️最後唔夠飽,叫左pizza. 勁薄底,脆口,餡料豐富🤩味道有4.5星❤️5分滿分來說另外服務滿分!好細心幫我地主動換碟及加水👍🏻啊,順帶一題,fb打咭有野送。埋單500蚊多d滿足💖同好朋友相聚,又能暢談,不過大家都好眼瞓。🌟最後,希望疫情唔好又爆,好多鋪頭今年已蝕緊錢,各行各業,再來真的雪上加霜❄️
好耐冇去觀塘食飯,最近唔食得生冷野,食下西餐😊
呢間餐廳開左好耐,有户外同室內可以坐。
不過天氣咁熱,坐室內好d!😁

最後唔夠飽,叫左pizza. 勁薄底,脆口,餡料豐富🤩

味道有4.5星❤️5分滿分來說
另外服務滿分!
好細心幫我地主動換碟及加水👍🏻
啊,順帶一題,fb打咭有野送。

埋單500蚊多d
滿足💖同好朋友相聚,又能暢談,不過大家都好眼瞓。
2020-07-11
2020-07-29 315 瀏覽
門面可以,雖然環境一般,勝在扒質恰到好處,生蠔也是比較新鮮的,白酒都柔滑,最好配點牛油果柚子沙律菜那就更加可口啦!秋冬天更可以戶外進食,別有一番風味!廁所也就在門外旁邊也挺方便的!
門面可以,雖然環境一般,勝在扒質恰到好處,

秋冬天更可以戶外進食,別有一番風味!
廁所也就在門外旁邊也挺方便的!
  • 生蠔
  • 澳洲草飼羊扒
  • 甜品
  • 蟹肉龍蝦湯
  • Oyster
2020-07-25 349 瀏覽
2020-04-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
生蠔、羊架丶南瓜龍蝦湯、
生蠔、比薩、牛扒、羊架丶南瓜湯、
生蠔牛扒羊架及比薩&南瓜配湯
2020-07-06 299 瀏覽
呢間價錢同環境ok但食物真係好一般般~穀飼西冷牛扒($268)我哋嗌左5成熟牛扒都好厚身表面就煎到乾身 但一切 已經覺得GG中心位好似1成熟咁...差D以為隻牛未死...於是比番廚房整熟D本身都怕又overcook  最後好彩係7成到切落又幾淋 都仲有肉汁 唔韌  出到牛味 咁都叫有番D質素~黑松露薯條幾好食~香!!!-Side Dish - 蟹肉芝士焗蘆筍 ($48)蟹肉 芝士 忌廉汁 夠香 幾好食~-意大利風乾火腿薄餅 ($148)Pizza係薄底 都算幾香脆  有芝士 加ParmaHam 同火箭菜但唔夠熱 都係mama地..-水牛雞翼(6pcs) ($68)醬汁係幾濃厚 食落都惹味!!但隻雞翼好老 個皮有D鞋同唔係好入味-Spaghetti Carbonara ($128)水準堅唔得 都無咩野好講 唔似食緊Carbonara ...
呢間價錢同環境ok
但食物真係好一般般~

穀飼西冷牛扒($268)
我哋嗌左5成熟
牛扒都好厚身
表面就煎到乾身 但一切 已經覺得GG
中心位好似1成熟咁...差D以為隻牛未死...
於是比番廚房整熟D
本身都怕又overcook  最後好彩係7成到
切落又幾淋 都仲有肉汁 唔韌  出到牛味
咁都叫有番D質素~
黑松露薯條幾好食~香!!!
Side Dish - 蟹肉芝士焗蘆筍 ($48)
蟹肉 芝士 忌廉汁 夠香 幾好食~
意大利風乾火腿薄餅 ($148)

Pizza係薄底 都算幾香脆
有芝士 加ParmaHam 同火箭菜
但唔夠熱 都係mama地..
水牛雞翼(6pcs) ($68)
醬汁係幾濃厚 食落都惹味!!
但隻雞翼好老 個皮有D鞋同唔係好入味
Spaghetti Carbonara ($128)
水準堅唔得 都無咩野好講
唔似食緊Carbonara ...
2020-07-02
安排/系統性、服務、環境、最緊要的食物質素都麻麻,牛肉un, overcooked, ribs醬汁唔好味亦唔入味。唔會再去。覺得中伏了! 2人差不多800,那個時勢,唔值!已特別再告知牛要7成熟,因落單時侍應完全無問,安全起見就再講聲。點知一上枱見燶晒都好懷疑。切開真係全熟,un到咬唔到。想投訴,但無人見到我舉手,成幾分鐘,之前幾次都係咁,因為上菜偏慢…另一主菜都失望。前菜好一般,蠔仲冰仲有雪味。一入坐時明明有更好的位,安排了近廚房2座位(半open kitchen有煙),我們又手持2大袋戰利品,我見到附近仲有幾個卡位,我一再request完就可坐了。跟住職員說搞錯野,對我講唔好意思儲唔到分,我話算,唔緊要。
2020-06-12 371 瀏覽
今晚突然想同蝦子餅据扒,諗起威靈頓牛柳,Search到呢間,睇到各位師兄師姐post啲相好吸引,價錢又算合理,多間信用卡又有折扣,決定試試。無失望,折扣後兩公婆晚餐食左唔洗400蚊,算化算,食物服務質素都可以,同場其他枱有慶生寫Happy Birthday 嘅甜品,有朋友紅酒啤酒生蠔聚會,都不失為一個落腳點。

2020-06-09
用餐優惠
信用卡優惠
  • 香草法國蝸牛
  • 焗薯皮
  • 威靈頓牛柳
2020-06-11 280 瀏覽
叫咗一份威靈頓牛扒 一份牛柳 一份羊扒 賣相唔係太差,但d 肉係霉嘅,唔好食。亦冇要求換,叫紅酒 Happy Hour就OK。環境還可以,有個大露台可以呼吸新鮮空氣,但應該唔會再嚟。I joined with my buddies and The experience was not so pleasant. The environment is nice but the food sucks. The greatest food may be the french fries and the drink is red wine
  • 薯條
2020-06-08 3432 瀏覽
餐廳於觀塘已迄立多年卻一直未有機會嘗試今次叫左四個set dinner 可以試多啲唔同野小食拼盤都幾豐富雞翼是剛剛炸起的🔶龍蝦蟹肉湯 +$18個個都推介 但其實一般湯唔夠熱 且口感似蟹殼磨成粉咁唔夠香滑🔶是日生蠔 $98/4 隻 (7.5/10)當日為愛爾蘭生蠔生蠔爽甜 肉身creamy食落新解冰凍 都好抵食👍🏻🔶烤澳洲草飼西冷 $298 (8.5/10)全晚唯一好食既主菜😂西冷排有肉味 表面亦烤得香口油份充足 牛排有咬口😇伴碟既薯條亦炸得香脆👍🏻🔶真空慢煮豬鞍 $288 (6/10)豬鞍表面有濃濃烤過的香氣但切開入面卻十分乾身肉質亦鞋恰恰 整體一般🔶意大利辣肉腸煙肉薄餅 $238 (7.5/10)超級多芝士 塊塊都可以拉絲餡料都好豐富最鐘意餅底夠香脆 食多塊都唔會濟🔶藍青口龍蝦汁 $258 (5/10)一睇到個樣都覺得伏…不出所料 個汁好稀仲稀過跟餐既龍蝦湯😟意粉食落好似冇咩味咁得個青口正常少少🤷🏻‍♀️跟餐送上既甜品係奶凍卻又出奇地好食😂奶香濃郁又夠滑溜*總括而言食物水準較參次希望餐廳要多留意食物質素
餐廳於觀塘已迄立多年

🔶龍蝦蟹肉湯 +$18
個個都推介 但其實一般

湯唔夠熱 且口感似蟹殼磨成粉咁
唔夠香滑

🔶是日生蠔 $98/4 隻 (7.5/10)

當日為愛爾蘭生蠔
生蠔爽甜 肉身creamy
食落新解冰凍 都好抵食👍🏻

🔶烤澳洲草飼西冷 $298 (8.5/10)

全晚唯一好食既主菜😂
西冷排有肉味 表面亦烤得香口
油份充足 牛排有咬口😇
伴碟既薯條亦炸得香脆👍🏻

🔶真空慢煮豬鞍 $288 (6/10)

豬鞍表面有濃濃烤過的香氣
但切開入面卻十分乾身

肉質亦鞋恰恰 整體一般

🔶意大利辣肉腸煙肉薄餅 $238 (7.5/10)

超級多芝士 塊塊都可以拉絲

餡料都好豐富
最鐘意餅底夠香脆 食多塊都唔會濟

🔶藍青口龍蝦汁 $258 (5/10)

一睇到個樣都覺得伏…
不出所料 個汁好稀

總括而言食物水準較參次
希望餐廳要多留意食物質素
  • 澳洲草飼西冷
2020-06-05 291 瀏覽
寫食評有d delay~當時仲未有限聚令~所以有朋友生日一行6人~揀咗呢間嚟食!以為正嘢啦咁多好評!原來又係好似銅鑼灣個間「心之食堂」🤢(較早前出過食評,🚁之一晚)餐廳環境5錯~舒適安靜~適合聚會!可惜食物not ok⋯我地每人叫左一份set dinner!有3個包括我都係叫牛~其他人就叫豬!我地仲另加左個生蠔生蠔有d瘦弱😂😂😂但價錢黎講都5要求太多⋯佢做緊promotion其實5太貴嫁~($88 @4隻)(關於食蠔,仍然搵緊一間值得去ge餐廳)前菜(小食拼盤)不過不失~冇咩特別~餐湯(蘑菇湯)幾好味!!🌟烤澳洲草飼西冷($298)其實我覺得個價錢包左咁多嘢~對得住個質素!係冇咩牛味~同過熟~但都係個句~你要佢同intercon比一定冇得比😂😂😂😂我俾佢過關!🤣🌟真空慢煮豬胺配蘋果無花果醬($288)哇!lee道係大伏😂😂😂我d frd食到「鞋鞋」聲~豬居然都煮到6成熟⋯(請看圖)紅色嫁~🤯🤯豬肉生食會生蟲嫁!!!即刻not okkk啊!!甜品反而甜品好味!5會過甜!!☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️又再一次教訓見到open rice咁多好評⋯又中伏建議大家最好睇埋d ok同差評~但值
寫食評有d delay~
當時仲未有限聚令~
所以有朋友生日一行6人~
揀咗呢間嚟食!
以為正嘢啦咁多好評!
原來又係好似銅鑼灣個間「心之食堂」🤢
(較早前出過食評,🚁之一晚)
餐廳環境5錯~
舒適安靜~
適合聚會!可惜食物not ok⋯

我地每人叫左一份set dinner!
有3個包括我都係叫牛~
其他人就叫豬!
我地仲另加左個生蠔

生蠔有d瘦弱😂😂😂
但價錢黎講都5要求太多⋯
佢做緊promotion其實5太貴嫁~($88 @4隻)
(關於食蠔,仍然搵緊一間值得去ge餐廳)

前菜(小食拼盤)
不過不失~冇咩特別~

餐湯(蘑菇湯)
幾好味!!

🌟烤澳洲草飼西冷($298)
其實我覺得個價錢包左咁多嘢~
對得住個質素!
係冇咩牛味~同過熟~
但都係個句~
你要佢同intercon比
一定冇得比😂😂😂😂
我俾佢過關!🤣
🌟真空慢煮豬胺配蘋果無花果醬($288)
哇!lee道係大伏😂😂😂
我d frd食到「鞋鞋」聲~
豬居然都煮到6成熟⋯(請看圖)

紅色嫁~🤯🤯
豬肉生食會生蟲嫁!!!
即刻not okkk啊!!

甜品
反而甜品好味!5會過甜!!
又再一次教訓
見到open rice咁多好評⋯
又中伏
建議大家最好睇埋d ok同差評~
但值得一讚係服務態度好好!!
成日幫我地加水~
可惜食物真係5得掂⋯