2021-10-05 1561 瀏覽
早排去咗食聲稱「世界第一蘋果批」,呢間都食過幾次。自從幾年前,突然興起食蘋果批,但唔係M記嗰種,係日本嘅style,好多都話係日本過江龍,我都食過好多間,sogo嘅、入Sai Kung食都有🤣覺得日本style比M記嗰款好味,當然兩者唔同並唔可以相提並論,不過咁樣講係都要俾返嗰reference大家講返間舖頭,我哋晏晝去都已經好多人,排隊都排咗10幾分鐘,等咗陣先有位坐低食蘋果批外面好脆,熱辣辣,入面係軟身又香濃嘅蘋果,咬落啖啖都係饀,好豐富吉士醬好多,同酥皮表面好夾,食完真係大滿足😌😋好開心做下午茶啱晒👍🏻👍🏻👍🏻💰$36/1件⭐️5星/5星🈵分🚩Mille Mele Tokyo (銅鑼灣)📍銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖-

吉士醬好多,同酥皮表面好夾,食完真係大滿足😌😋好開心
做下午茶啱晒👍🏻👍🏻👍🏻

💰$36/1件
⭐️5星/5星🈵分
🚩Mille Mele Tokyo (銅鑼灣)
📍銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖
  • 世界一蘋果批
  • 蘋果批
  • 世界第一蘋果批
  • Apple Pie
2021-07-30 1173 瀏覽
星期六放假,小編去咗銅鑼灣剪頭髮💇,每次一坐就幾個鐘🤪,由早坐到晏,整完勁肚餓,於是去咗這間係時代廣場附近的日式烘焙小食店,被佢遠處傳來來的香味吸引住。之前見過好多傳媒報道,一直都好想試這個傳聞中的世界一蘋果批,新鮮即焗,酥脆批皮包住日本富士蘋果,最特別係裡面嘅芝士豆乳忌廉同吉士醬,而唔係肉桂,香滑嘅豆乳忌廉同清甜嘅蘋果非常之夾,讚👍🏻,食完好想再食多個🤪,雖然價錢唔算好平,但值得一試。如果唔係現場食,回家記得先焗返熱,先可以食到真正世界第一蘋果批的真正味道😋

外賣自取
2021-07-18 730 瀏覽
見係日本蘋果批過江龍又咁啱經過下銅鑼灣就過嚟試吓新鮮嘢。一入到鋪頭就有好濃蘋果批甜香味。菜單有點過於簡單,選擇吾算多,得幾款可以揀。然後我哋就揀咗個招牌蘋果批同埋期間限定嘅蕃薯批。餡料好足!咬落啖啖都係餡!!諗返都正!!!不過面個層焦糖甜得濟,冚咗啲餡味,可以走面頭個層焦糖再配杯黑咖啡就完美👍🏻👍🏻👍🏻一個批當個下午茶份量都啱啱好,不過唔知係咪因為疫情關係收起左啲櫈🤔可以堂食嘅位有啲少,加多兩張櫈就唔洗等咁耐先食得🤤整體嚟講都算唔錯試。
見係日本蘋果批過江龍又咁啱經過下銅鑼灣就過嚟試吓新鮮嘢。
一入到鋪頭就有好濃蘋果批甜香味。
菜單有點過於簡單,選擇吾算多,得幾款可以揀。
然後我哋就揀咗個招牌蘋果批同埋期間限定嘅蕃薯批。
餡料好足!
咬落啖啖都係餡!!
諗返都正!!!
整體嚟講都算唔錯試。
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-06-18 855 瀏覽
講到甜食,基本上我係拒絕唔到焦糖+蘋果嘅配搭!呢間銅鑼灣嘅酥皮蘋果批,材料由日本直送,富士蘋果經慢煮30分鐘,食起嚟比起平時嘅糖煮蘋果多一份爽脆。我特別鍾意食大粒蘋果,呢度就啱晒,你哋睇下入面啲蘋果幾大粒😚 金黃色嘅表皮好吸引呀,大家睇吓我唔同角度都係咁影相就知喇~ haha個餡除咗吉士醬,仲有乳酪豆乳忌廉,好特別,雖乳酪味唔係好出。而我都鍾意個焦糖皮,好甜好正,唔似平時啲牛油皮咁滯。Mille Mele Tokyo地址:銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖

Mille Mele Tokyo
地址:銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖
2021-03-08 1395 瀏覽
🔸️蘋果批 $36日本過江龍蘋果批每舊出爐熱辣辣入面係滿滿既蘋果粒再有豆乳吉士醬滿足度十足!初開時食左1次, 隔左勁耐都冇食過最近經過又去食個, 見到有新野點食呀😂成塊面咁大
🔸️蘋果批 $36
日本過江龍蘋果批
每舊出爐熱辣辣
入面係滿滿既蘋果粒
再有豆乳吉士醬
滿足度十足!

初開時食左1次, 隔左勁耐都冇食過
最近經過又去食個, 見到有新野
點食呀😂成塊面咁大
2021-03-05
2021-02-06 947 瀏覽
 行過TIME SQUARE後面幾次,呢間話自己係世界第一萍果批,所以一直想試下咁啱今日有時間,入面又一個客都無,於是就買咗兩個去送咖啡。唔試又自可,點知一試之下........頂…唔怪之無客啦….個萍果批,個所謂的酥皮好硬…一啲都唔好食…入面啲平果都無太大問題個一口酥就更加係中招…因為佢只係細細粒的酥皮仲硬過萍果批…結果食咗3粒就放棄咗…叫自己做世界第一真係井底之蛙…C字頭日本麵包店的萍果批好食過佢多多聲

咁啱今日有時間,入面又一個客都無,於是就買咗兩個去送咖啡。
個萍果批,個所謂的酥皮好硬…一啲都唔好食…
入面啲平果都無太大問題
個一口酥就更加係中招…因為佢只係細細粒的酥皮

仲硬過萍果批…
結果食咗3粒就放棄咗…
叫自己做世界第一真係井底之蛙…
C字頭日本麵包店的萍果批好食過佢多多聲
萍果批
一口酥
2021-02-05
外賣自取
聽到世界第一嘅蘋果批嚟到香港,當然要試吓啦! 來至日本橫濱現焗蘋果批專門店,成間舖頭都係蘋果紅色~ 到去已經聞到濃濃嘅蘋果批味~ 以厚切富士蘋果粒做餡料,仲有獨家製作嘅吉士醬,單靠蘋果批就買到海外! 而且仲有返到屋企保溫嘅方法,貫徹日本人細心同專業嘅服務態度!打卡friendly(*゚∀゚*) : 📸📸/5 (唔知點解今次啲相認得唔係幾清楚。。嗚)Price💰世界一蘋果批 —— $36個人認為蘋果批比較偏細~~味道非常特別,配合自家製吉士醬同厚賜蘋果粒的確可以滿足到食蘋果批嘅慾望, 不過我自己比較鍾意加咗玉桂粉嘅蘋果批... 對我來講食一次就夠了千層一口酥 —— $38非常邪惡嘅甜品! 出面佈滿糖漿嘅酥皮粒,都幾好食嘅,但係始終唔會特登去食~推薦值💡:⚜️⚜️+0.5 /5都幾有日本特色嘅甜品,但係我自己比較鍾意傳統嘅蘋果批,總括然而唔太推薦,而且位置都有啲難搵

Price💰

世界一蘋果批 —— $36

個人認為蘋果批比較偏細~~

千層一口酥 —— $38

推薦值💡:⚜️⚜️+0.5 /5
2021-01-10
5 分鐘 (堂食)
2020-12-13 844 瀏覽
日本食嗰間排哂隊嘅,唔記得咩名,見呢間又tokyo聞到陣味又勾起回憶,整番個啦!但係……淋嘅個皮……冇下次……衰啲講句,講真而家唔再食嘅牡丹樓,嗰啲係唔算咩酥皮蘋果批架喇,但十元八塊起碼係脆囉
2020-11-24 871 瀏覽
#蘋果枇 #銅鑼灣五月左右就去咗試傳說中嘅世界第一蘋果枇💁🏻‍♀️不過超級失望,所以一直都冇咩意欲去po佢🙃有機會係因為每個人口味唔同嘅問題,大家自己考慮食定唔食啦😚▪️蘋果枇▪️$36蘋果枇已經凍咗,外皮唔酥脆,少少稔咗,勝在內餡蘋果粒同吉士忌廉嘅味道配合都ok,味道比一般蘋果枇冇咁酸。總體由內到外都凍咗係幾失望。舔脷指數:5/10😅Mille Mele Tokyo📍銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖
#蘋果枇 #銅鑼灣

▪️蘋果枇▪️$36

舔脷指數:5/10😅

Mille Mele Tokyo
📍銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖
2020-10-13 861 瀏覽
來自東京嘅人氣蘋果批Mille Mele Tokyo早前登陸銅鑼灣,主打即焗蘋果批,喺日本橫濱同鐮倉有3間分店。「招牌蘋果批」($36/個;$138/4個)以手工製酥皮聞名,加入慢煮厚切富士蘋果粒作餡,配上日本直送吉士忌廉同豆乳忌廉,經兩次烤焗,食落充滿乳製品嘅幼滑口感同香氣。不過小妹覺得佢唔係最好食嘅蘋果批,皆因蘋果肉唔夠多,蘋果肉質素偶有參差,好睇運氣食唔食到香甜蘋果。而酥皮就香氣十足,可惜層次略嫌不足,批身較薄,但整體都算合格嘅。小妹反而覺得佢嘅「千層牛油脆粒」($38/杯)嘅層次非常足夠,粒粒都炸到酥香脆口。「蘋果梳打」($28),梳打水伴新鮮富士蘋果肉糖漬而成嘅蘋果醬,飲落冰涼而唔太甜,都幾出色。

2020-10-01
2020-10-10 530 瀏覽
Last time I tried the two pie stores in Sogo and I preferred Rapl. I never tried Mille till now and I would definitely choose this one as my favorite now.For the a cheaper price (36 vs 42 at Sogo), the apple pie is just as good if not better. The problem of Kobe was that it was filled with custard without alot of apple inside. Mille's Apple Pie is also filled with custard but still has plenty of apple inside. I agree that Rapl may have a bit more apple in it but I think Mille nailed the custard
For the a cheaper price (36 vs 42 at Sogo), the apple pie is just as good if not better. The problem of Kobe was that it was filled with custard without alot of apple inside. Mille's Apple Pie is also filled with custard but still has plenty of apple inside. I agree that Rapl may have a bit more apple in it but I think Mille nailed the custard to apple ratio.

Moreover, you can dine in at Mille, which is a definite plus. When I was trying the apple pies at Sogo, it was quite difficult to take off my mask with one hand and rub my hands with cleansing gel while standing to enjoy the apple pie. At Mille, they provide a small alcohol hand rub on the table so after you take off your mask and put on the tissue provided or your own envelope, you can use the cleansing gel to clean your hands and enjoy the pie.
Apple Pie
2020-10-10
Apple Pie
2020-10-09 697 瀏覽
經過銅鑼灣時代廣場後面,見到一家新開嘅店,裝修簡單,嘢食都唔多但有個好囂張嘅廣告牌 — 世界一蘋果批,同埋曾經得過嘅獎項。食物就只有主打嘅世界一蘋果批同千層一口酥。裝修簡單清潔,防疫措施亦做得相當足,午飯時間除咗我已經冇其他客人。飲品方面有蘋果梳打, Menu就係咁多,睇嚟佢哋都好專注只做好一樣野。蘋果批酥脆,入面嘅忌廉吉士醬同蘋果都好好食,佢哋採用嘅係富士蘋果,但我個人認為富士蘋果用來做甜品酸度略嫌不足,味道真的不錯但說是世界一就有點言過其實了。

2020-10-09
  • 世界一蘋果批
2020-10-05 445 瀏覽
//< Mille Mele >銅鑼灣賣蘋果批既都有好幾間出名!小編今次就去左呢間世界一蘋果批一試究竟🥰————————————————- 世界一蘋果批 $36 -小編影完一輪都仲係熱辣辣!抵讚👍🏻蘋果批外皮酥脆唔油膩,裡面既吉士醬同豆乳忌廉幼滑細緻🥰甜度適中,肉桂味恰到好處~ 不愛肉桂既小編完全接受到!裡面既蘋果🍎大大粒,用左慢煮手法,爽脆可口🐤小編話覺得個cream既味好似k11陣味😂————————————————- 千層一口酥 $38 -🐷小編比起蘋果批更愛呢個!可能係因為個豆乳cream唔特別討好我😂呢個千層酥好鬆化,外面既coating厚身少少既會有少少痴牙🦷甜甜的,完全係一啖接一啖咁食😽😽————————————————整體而言,蘋果批幾特別,甜而不膩,唯獨細左少少~ 千層酥吃個不停😁小編當日去,見個個都係一個蘋果批+一杯千層酥咁買嘻嘻😝————————————————評分:7.3/10地址:銅鑼灣霎東街33號地下4B舖營業時間:12:00-20:00#millemele #millemelehk #millemeletokyohk #世界一蘋果批 #銅鑼
< Mille Mele >

- 世界一蘋果批 $36 -

- 千層一口酥 $38 -

評分:7.3/10
地址:銅鑼灣霎東街33號地下4B舖
營業時間:12:00-20:00
#millemele #millemelehk #millemeletokyohk #世界一蘋果批 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #蘋果批 #日本蘋果批 #美食博客 #香港美食 #香港美食地圖 hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodpic #hkfoodgram #hkfoodstagram #hkfoodporn #hkfoods #🐷🐤小食 #🐷🐤甜品 #🐷🐤銅鑼灣
午餐
2020-10-02 246 瀏覽
一過月前來過吃, 當時是外皮鬆化,內裏清甜。今天來吃,看見小貓一二隻,但也不理會, 照買了再算。 中伏,外皮一奌也不鬆化,底部还很油油膩。完全不兩樣,可以從始除名!! 劣劣食品,比中式麵包店还差。其實以他們的名氣,大可做得更好,不需要自己弄差自己的招牌
2020-09-27 286 瀏覽
這家店一直在我的list裡,今日路過就買了一個經典的蘋果派,可是我覺得味道不能再普通的了,還不如我自己做的,失望,而且價格也不算便宜,一個都要38元,而且個頭非常小