2019-01-20
巴黎夢幻之旅到我拍板約朋友去食飯,上網research發現呢間Mini Club好似幾吸引,今次一於去呢到試下先~Mini Club位於銅鑼灣地鐵站C出口對面,十分就腳。到達餐廳,環境有情調,浪漫嘅燈光加上柔和的背境音樂,對住巴黎鐵塔食野真係第一次,簡直好似致身於巴黎鐵塔下享用美酒佳餚,有別於一般餐廳單調的感覺。適合三五知己休閒相聚,情人約會首選。餐牌上美食款式多,我哋掙扎咗一輪,最總決定叫一個海鮮拼盆, 火焰西班牙黑毛豬鞍扒,狂野摩天輪, 霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉,同試埋鎮店美食The Love of Eiffel。職員效率很快,點菜後5分鐘就先上飲品~What the Duck+Perfume of Rosses。你睇淨係外型就知呃得下like la~~海鮮拼盆比想像中大同新鮮,六種海鮮 (龍蝦半隻、生蠔三粒、青口四個、鮑魚兩隻、蝦 、螺)鮮味無窮,配埋個秘製茄汁更加鮮味。霸王軟殼蟹原來真係幾霸架,同碟意粉一樣大 原隻炸軟殼蟹鋪喺意粉上面,唔講仲以為隻蟹偷食緊意粉tim。唔好以為炸咗嘅蟹係唔新鮮,mini club真係真材實料,就算炸物都仲有鮮味。火焰西班牙黑毛豬鞍扒,上枱短短幾秒
火焰西班牙黑毛豬鞍扒,上枱短短幾秒火焰燒起,簡直有如魔術一樣,燒完,香噴噴的美食味四散,食得~ 黑毛豬厚切,口感唔會韌,肉身燒完仍然好多汁,加上沙律菜配埋,為下一道炸物美食清清熱氣先,十分周到。
狂野摩天輪,Design一流,五款狂野炸物坐係摩天輪等緊入我口~ 乍看之下以為係普通食物,本來打算試一啖就skip,但一咬之下唔捨得俾佢停,原來內有乾坤,炸物絕非一般街邊小食肉丸蝦丸,原來又係新鮮海鮮天婦羅,帶子海蝦生蠔攞去炸,絕不油膩,亦不失鮮味。
最後黎到枱柱出場~The Love of Eiffel,無食過千其唔好同人講黎Mini Club, 鐵塔一出場煙霧四散, 簡直如致身巴黎鐵塔尖端看雲一樣夢幻,引唔住手又要影多幾張相。
總結,呢間色香味軀全的餐廳仲有咁多道菜未試食,下次真係要約埋朋友黎多幾次先得!!