夏天熱辣辣,泰國主題就合適!̆̈ !̆̈有沒有面對海景吃泰式𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮,還是自助餐吃到飽♡︎v♡︎??環境來到𝗠𝗶𝗿𝗮𝗴𝗲 𝗕𝗮𝗿 & 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 必影正中心𝗜𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗮𝗿,找了得獎的設計師設計,以同城市綠洲及海市蜃樓作設計理念,高𝟮𝟱呎,很吸晴~ 餐牌 泰•繽紛下午茶自助餐 $𝟹𝟸𝟾/位 $𝟻𝟿𝟾/𝟸位- 供應期:𝟸𝟶𝟸𝟹年𝟽月𝟷𝟶至𝟿月𝟹𝟶日- 供應時段:每天𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟶𝟶𝚙.𝚖.平時𝗛𝗶𝗴𝗵𝘁𝗲𝗮覺得份量太少吃不飽嗎?⃞這衰是自助餐形式,絕對吃飽!⃞任吃鹹點款式有泰式豬頸肉小漢堡、泰式斑蘭雞、泰式牛肉沙律、泰式辣椒青檸大蝦及炸泰式咖哩鮮奶球。斑蘭雞超入味而且還帶點𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆;青檸大蝦彈牙;泰式咖哩鮮奶球很特別,有點像炸土豆。甜點有椰子大菜糕、芒果糯米飯、斑蘭戚風蛋糕、芒果鬆餅及𝗫𝗧𝗖 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼。芒果鬆餅小小一個,多吃幾個也不覺膩;芒果糯米飯較為硬一點,要挫熱更佳;另必吃𝗫𝗧𝗖 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼,不能錯過泰式奶茶及芒果椰子味!!!另外可加錢升級特調飲品YOUNG MASTER REFLECTION (+$38),這杯用無酒精少爺啤糖漿、芒果熱情果發酵茶、菠蘿泡沫

餐牌
泰•繽紛下午茶自助餐 $𝟹𝟸𝟾/位 $𝟻𝟿𝟾/𝟸位
- 供應期:𝟸𝟶𝟸𝟹年𝟽月𝟷𝟶至𝟿月𝟹𝟶日
- 供應時段:每天𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟶𝟶𝚙.𝚖.
泰式牛肉沙律
斑蘭戚風蛋糕
XTC Gelato
XTC  Gelato
Cappucino
YOUNG MASTER REFLECTION (+$38) & COACH MANGO(+$88)
另外可加錢升級特調飲品YOUNG MASTER REFLECTION (+$38),這杯用無酒精少爺啤糖漿、芒果熱情果發酵茶、菠蘿泡沫。開下去十分清新,加上無酒精,不錯。另一杯COACH MANGO (+$88),用Jim Beam Kentucky straight bourbon威士忌、芒果薄荷梳打椰子水、冰凍芒果籽、新鮮薄荷,Whiskey味濃郁得來又容易接受,下午Chill的選擇。
酒店在週四至六晚上還有𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗱🎹,氣氛很好❤︎︎
泰式辣椒青檸大蝦
泰式斑蘭雞
芒果鬆餅
椰子大菜糕
XTC Gelato
XTC  Gelato
2023-05-14 1065 瀏覽
🍽️ Mirage Bar & Restaurant 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓-上次個晚餐太好食,今次經過忍唔住入嚟食埋個下午茶試吓🤣($528兩位,包咖啡或茶兩杯)第一層:鹹點💫 紅菜頭鷹嘴豆泥配牛油果、菲達芝士酸洋蔥多士多士好脆,鷹嘴豆泥既鹹同大量菲達芝士好夾,配埋牛油果中和味道👍🏻👍🏻正💫 布拉塔芝士及紅色火龍果西班牙冷湯火龍果西班牙冷湯酸酸甜甜,好開胃!加埋布拉塔芝士,食到芝士嘅香之餘,成件事完全唔膩😍😍💫 未來漢堡、牛油生菜、車打芝士、洋蔥我估佢嘅漢堡包皮係想做粉紅色,但係最後變咗豬膶色🤣🤣麵包有烘過,入面嘅係beyond meat,切開竟然有肉汁!真係好驚喜😍😍第二層:甜點💫 士多啤梨朱古力撻粉紅色嘅朱古力醬唔太甜,撻入邊全部都係士多啤梨片!味道酸甜適中,啱啱好🫶🏻🫶🏻💫 萬麗美式芝士蛋糕芝士蛋糕上嘅朱古力牌竟然出奇地好食!少少澀味,配埋芝士蛋糕,兩者夾埋一齊味道非常和諧💫 伯爵茶朱古力伯爵茶味略淡,但佢係一粒好食嘅朱古力💫黑加倫子奶凍奶凍質感似泡泡,個人認為太酸🫢🫢🫢💫 雲呢拿白朱古力杏仁蛋糕杏仁上面有金箔點綴,望落好靚好高貴😍😍蛋糕味道較淡,配合白朱古力👍🏻👍
🍽️ Mirage Bar & Restaurant
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓

第一層:鹹點
💫 紅菜頭鷹嘴豆泥配牛油果、菲達芝士酸洋蔥多士

💫 布拉塔芝士及紅色火龍果西班牙冷湯

💫 未來漢堡、牛油生菜、車打芝士、洋蔥

第二層:甜點
💫 士多啤梨朱古力撻

💫 萬麗美式芝士蛋糕

💫 伯爵茶朱古力
伯爵茶味略淡,但佢係一粒好食嘅朱古力

💫黑加倫子奶凍
奶凍質感似泡泡,個人認為太酸🫢🫢🫢

💫 雲呢拿白朱古力杏仁蛋糕
杏仁上面有金箔點綴,望落好靚好高貴😍😍蛋糕味道較淡,配合白朱古力👍🏻👍🏻👍🏻杏仁味唔濃🤣🤣啱曬我

第三層:
💫英式鬆餅(原味及提子乾)
配有橙醬、士多啤梨醬,同埋clotted cream😍😍呢隻鬆餅比平時嘅增添一份鬆脆,唔會食得好辛苦👍🏻👍🏻可惜嘅係因為我哋食得好慢,個鬆餅已經凍咗了🥹🥹

飲品:
💫 BERRY BLAST(藍莓、蔓越莓、櫻花糖漿、櫻花忌廉、檸檬汁、梳打水)(加$38)
酸酸甜甜好開胃😍😍加上佢係粉紅色🫶🏻🫶🏻少女心大爆發

🌟店員一如既往,親切有禮
🌟食物質素唔差,不過對比起嚟,我覺得晚餐好味啲
🌟今次個廁所有進步🤣🤣比之前乾淨

推薦指數:4/5
抵食指數:4/4

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #WanChai #灣仔 #Mirage #teatime
2023-05-04 635 瀏覽
🍽️ Mirage Bar & Restaurant 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓-因為諗唔到食咩,所以叫咗兩個set 😍好有驚喜($588一set)APPETIZER💫SMOKED POLMARD AGED BEEF TARTARE 煙薰波爾馬德生牛肉他他(配蛋黄、香脆多士)(加$$58)上枱既時候有一個玻璃罩蓋住,一打開好香濃嘅煙熏味道😍😍但係食嘅時候反而唔係好覺🥹🥹生牛肉有少少筋,配合蛋黃有一種好滑嘅感覺👍🏻👍🏻💫HAMACHI, AVOCADO AND CORIANDER DIP 油甘魚•牛油果•芫荽醬油甘魚好新鮮,好開胃,食完之後有種齒頰留香嘅感覺😍😍牛油果醬啲造型好似Wasabi咁樣,好綿滑🫶🏻🫶🏻芫荽醬反而唔係好突出SOUP 💫HOUSE-MADE SOUP OF THE DAY 自家製是日餐湯-龍蝦湯唔知係咩原因,我覺得佢係超級香濃嘅南瓜濃湯🤣🤣🤣好味,不過唔係龍蝦味🤣🤣MAIN AND STEAK💫PAN-FRiED SALMON 香煎三文魚(配薯蓉、烤紅椒堅果醬、扒蘆筍、三文魚籽奶油汁、本地微菜苗)三文魚外皮香脆,魚肉結實有口感😍😍份量唔算多,可能係因為有薯蓉
🍽️ Mirage Bar & Restaurant
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓

APPETIZER

SOUP

MAIN AND STEAK

三文魚外皮香脆,魚肉結實有口感😍😍份量唔算多,可能係因為有薯蓉嘅關係,食落好飽🤣🤣

💫BRANDT NATURAL USDA PRIME FLAT IRON [8 OZ] 美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (燒薯仔、西班牙帕德龍辣椒、燒汁、賓利士汁)(加$ 88)
牛肩扒牛味香濃, medium Rare啱啱好,軟腍多汁🤌🏻🤌🏻🤌🏻牛扒喺上枱之前已經細心咁切好5份👍🏻👍🏻另外燒薯仔同埋辣椒真係冇得頂!燒薯仔嘅外皮有種吹彈可破既口感🤣🤣辣椒完全唔辣,反而可中和牛肉嘅油膩👍🏻👍🏻👍🏻

DESSERT
💫VALRHONA CHOCOLATE ALMOND CAKE 朱古力杏仁蛋糕
呢個外型有啲似金莎朱古力,入邊有好多層次,包括Mousse、朱古力粒粒、海綿蛋糕等,但係整體嚟講我覺得太甜🥹

💫Peach ice tea、Masala Chai(加$30 一杯)
蜜桃茶自己落糖漿,另外有檸檬片,酸酸甜甜好開胃,但係冇乜蜜桃味
Masala Tea好濃嘅香料味,個人覺得一般
🌟店員親切有禮,非常主動幫忙!
🌟見到店員之間嘅互動非常可愛🤣🤣🤣酒吧同事溝咗一杯特飲,自豪咁樣邀請同事嘗試🤣🤣成件事好warm好sweet🫶🏻🫶🏻
🌟食物質素冇得頂🤌🏻🤌🏻🤌🏻牛係必食!
🌟唯一要講嘅就係個廁所,不過唔關餐廳事,係間酒店嘅問題🫣🫣本身以為入廁所需要嘟卡,衛生應該唔差,點知入到去嘅情況都幾驚嚇🤯

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5

週末遇上復活節假期·就是要適時讓自己找借口放鬆下畢竟我們是要生活不是生存總要定期敲賞下自己·拉著朋友去了位於萬麗海景酒店的𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑩𝒂𝒓 & 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕明亮通透的落地玻璃設計· 能遠眺維港景色有煥然一新的悠閑感標誌性的𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫 · 在日光襯托下更顯得摩登時尚·型格有格調⍥⃝ 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝑶𝒄𝒆𝒂𝒏𝒊𝒄 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 ($𝟕𝟖𝟖/𝒑𝒑)ꔅ𝑨𝑷𝑷𝑬𝑻𝑰𝒁𝑬𝑹𝑺:鵝肝醬配雜沙律、無花果、柑橋、意大利黑醋鵝肝醬灑滿沙律面·散發淡淡脂香配以黑醋·中和膩感之餘亦令沙律更為清爽ꔅ 𝑺𝑬𝑨𝑭𝑶𝑶𝑫 𝑻𝑶𝑾𝑬𝑹波士頓龍蝦|阿拉斯加雪蟹腳|大蜆|珍寶蝦|新西蘭青口|鮑魚超豐富的𝟐層海鮮塔· 堆滿海鮮龍蝦絕對是相機先食系列!半開邊的波士頓龍蝦·龍蝦肉爽彈而肉質雪白帶光澤蝦膏色澤呈嫣紅·甘香濃郁阿拉斯加雪蟹腳份量超多· 是瘋狂折蟹的滿足感蟹味十足而肉質鮮甜有彈性珍寶蝦超巨形· 啖啖肉帶濃郁蝦香鮑魚非常厚身軟腍· 帶其自身鮮味大蜆同青口隻隻飽滿·肉質鮮嫩ꔅ 𝑺𝑶𝑼𝑷龍蝦湯質地濃稠剛好·很𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲順滑滲透著濃郁龍蝦香·還有龍蝦肉作伴實在又奢華的享受ꔅ 𝑴𝑨𝑰𝑵 𝑪𝑶𝑼𝑹𝑺𝑬 美國

週末遇上復活節假期·就是要適時讓自己找借口放鬆下
有煥然一新的悠閑感
標誌性的𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫 · 在日光襯托下
更顯得摩登時尚·型格有格調

ꔅ𝑨𝑷𝑷𝑬𝑻𝑰𝒁𝑬𝑹𝑺:
鵝肝醬配雜沙律、無花果、柑橋、意大利黑醋
鵝肝醬灑滿沙律面·散發淡淡脂香
配以黑醋·中和膩感之餘亦令沙律更為清爽

ꔅ 𝑺𝑬𝑨𝑭𝑶𝑶𝑫 𝑻𝑶𝑾𝑬𝑹
波士頓龍蝦|阿拉斯加雪蟹腳|大蜆|珍寶蝦|新西蘭青口|鮑魚
超豐富的𝟐層海鮮塔· 堆滿海鮮龍蝦
絕對是相機先食系列!
半開邊的波士頓龍蝦·龍蝦肉爽彈而肉質雪白帶光澤

滲透著濃郁龍蝦香·還有龍蝦肉作伴
實在又奢華的享受

ꔅ 𝑴𝑨𝑰𝑵 𝑪𝑶𝑼𝑹𝑺𝑬
美國頂級有骨肉眼牛扒|香脆薯條及燒薯仔
(每兩位另加$𝟑𝟗𝟖)
賣相非常非常誘人
剛還在喊飽· 馬上食慾大增!
肉眼邊位煎到焦香·散發著令人滿意的脂香
大廚火喉控制適宜·裡面是粉嫩的五成熟
肉眼軟腍而油脂感剛好
較近骨位部位·肉味十分濃郁
單單配海鹽調味已經很可以!
配菜的炸薯條絕對是邪惡擔當
薯條酥脆外層沾滿調味粉·非常香口惹味

ꔅ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻 𝑪𝑶𝑹𝑵𝑬𝑹
自助甜點絕不馬虎· 而且款款有質素
每件設計成小𝐬𝐢𝐳𝐞 · 剛好一口一件
可以輕鬆把甜點全部吃一圈
最喜歡是𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 同𝐑𝐨𝐜𝐤𝐲 𝐑𝐨𝐚𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
檸檬酸甜控制剛好· 帶陣陣檸檬清香
石板街朱古力味很濃郁· 質地濕潤

ʚ另外還可以加錢配酒類的𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞ɞ♡⃝♡⃝ ◡̈°
2023-03-28 850 瀏覽
Mirage 坐落於灣仔萬麗海景酒店, 呢度嘅服務, 食物同埋價錢都性價比高,而且環境舒適,仲有無敵靚海景睇。Set Dinner自家製麵包配橄欖油頭盤可選擇其一鵝肝醬配脆多士無花果布拉塔芝士生牛肉Tata 配白銀鱘魚子醬 (另加$48)湯任選其一素菜湯法式龍蝦湯配白蘭地泡沫及巴馬臣芝士脆片主菜任選其一青豆忌廉意大利麵萬麗特色牛肩扒半隻波士頓龍蝦配意大利飯甜品朱古力杏仁蛋糕

Set Dinner
自家製麵包配橄欖油

頭盤可選擇其一
無花果布拉塔芝士
生牛肉Tata 配白銀鱘魚子醬 (另加$48)

湯任選其一

半隻波士頓龍蝦配意大利飯

甜品
朱古力杏仁蛋糕
2023-02-22 829 瀏覽
Cupid’s arrow is pointing at you!💘Reserve the love potion ahead of time to be infused into an amorous Four-course French dining affair. Embrace the lovey-dovey spirits and embark on an intimate journey of two. We were lucky to try it in advance during New Year. It was surely a feast to remember, wishing you all Happy Chinese New Year in the year of rabbit 🐰The set menu for two is available from 11 to 18 February 2023, from 6 p.m. to 9:30 p.m.

2023-02-17 670 瀏覽
由於staycation送了$1000 dining credit,就選了出名的mirage,果然質素有保證。叫了散叫的menu, 其實已經很飽。生牛肉他他: 安全的前菜,麵包脆口,牛肉撈了蛋更滑,更有陣陣木香。青辣椒芫荽醬油甘魚: 微辣的墨西哥青辣椒,配甜酸汁油甘魚刺身,味道豐富。煎三文魚柳配蘆筍薯蓉: 叫了5成熟,外皮香脆,薯蓉軟滑,其他蔬菜解添加一點清新西班牙青椒配牛肩肉: 也是叫了五成熟,牛肉不回太韌,配搭青椒和薯角,芥末汁和紅酒汁恰到好處。甜品是提拉米蘇, Espresso咖啡是自己添加進去的,穩陣之選。
叫了散叫的menu, 其實已經很飽。
2023-02-12
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆重開之後我哋趁假期帶埋爸爸媽媽一齊去酒店嘆番個𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉👅。套餐包咗法包🥖、指定頭盤同主菜,想食好啲仲可以加錢升級同加配甜品同飲品✨。 .🔸頭盤 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 📍紅菜頭煙燻油甘魚 𝑩𝒆𝒆𝒕𝒓𝒐𝒐𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊 油甘魚用紅菜頭醃製過,賣相非常吸引✨,口感軟嫩,唔錯👍🏻! .📍波爾馬德生牛肉他他(+$58) 𝑷𝒐𝒍𝒎𝒂𝒓𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆 牛肉他他配上蛋黃🍳,食落香滑,加埋甜洋蔥令味道更豐富🧅。 .🔸主菜及牛扒 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 📍香烤西班牙豬扒($268) 𝑫𝒖𝒓𝒐𝒄 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑 豬扒非常厚身🐷,聞落香草味濃郁🌿。切開粉嫩,口感軟熟👍🏻。旁邊嘅薯容都係一大亮點✨,香滑之餘仲有牛油香🧈! .📍美國牛肩扒($388) 𝑩𝒓𝒂𝒏𝒅𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑰𝒓𝒐𝒏 牛扒顏色粉嫩🥩,剛好3成熟🫶🏻,口感嫩滑牛味濃郁,配有日本辣椒同薯仔👍🏻,好食但份量較少。 . 📍招牌牛油果黑醋汁沙律配香烤澳洲羊架配燒汁($268)𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑫𝒆𝒍𝒖𝒙𝒆 𝑩𝒂𝒍𝒔𝒂𝒎𝒊𝒄 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏

🔸頭盤 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
📍紅菜頭煙燻油甘魚
𝑩𝒆𝒆𝒕𝒓𝒐𝒐𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊
油甘魚用紅菜頭醃製過,賣相非常吸引✨,口感軟嫩,唔錯👍🏻!

📍波爾馬德生牛肉他他(+$58)
𝑷𝒐𝒍𝒎𝒂𝒓𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆
牛肉他他配上蛋黃🍳,食落香滑,加埋甜洋蔥令味道更豐富🧅。

🔸主菜及牛扒 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌
📍香烤西班牙豬扒($268)
𝑫𝒖𝒓𝒐𝒄 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑

📍美國牛肩扒($388)

📍招牌牛油果黑醋汁沙律配香烤澳洲羊架配燒汁($268)
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑫𝒆𝒍𝒖𝒙𝒆 𝑩𝒂𝒍𝒔𝒂𝒎𝒊𝒄 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝑩𝒐𝒘𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒖𝒔𝒔𝒊𝒆 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑪𝒉𝒐𝒑𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑱𝒖
沙律份量慷慨,用黑醋配上牛油果🥑、沙律菜🥗同羽衣甘藍🥬。肉類可以自選,我哋揀咗羊架🐏,羊架有2件,肉嫰又夠香👌🏻。

🔸另加餐飲及甜點 𝑨𝒅𝒅 𝒐𝒏 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
📍糕點拼盤及咖啡/茶(+$65)
+$68就有甜品加飲品,真係超抵❤️‍🔥甜點有3款,𝒕𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖最有驚喜,熱咖啡令朱古力溶化,咖啡味香濃口感軟滑☕️,正!另外當日嘅2款朱古力蛋糕味道都幾好食,朱古力味香濃又唔會過甜🍫,馬卡龍都好正👍🏻飲品可以揀紅/白酒、咖啡☕️、茶。

📍招牌牛肉漢堡($208)
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑺𝒎𝒂𝒔𝒉 𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓
漢堡非常厚身,配咗2大塊炸煙肉🥓、車打芝士🧀、酸青瓜、洋蔥🧅,麵包用牛油烤焗過,口感鬆軟。牛肉味道香濃,加上煙肉好惹味🥰。
2023-02-09 324 瀏覽
<Valentines Day Dinner Super Deal>Instead of marking up their price, Mirage is offering a deal of $1388 for 2 persons on their set dinner of four courses. The restaurant has a state-of-the-art bar counter anchored in the middle of the restaurant; and floor-to-ceiling windows overlooking the harbour views, guaranteeing an intimate and romantic dinner for you and your date. ♥️Foie Gras Ballotine on ToastUnctuously smooth, awakening our umami taste buds♥️Beef and Scallops Tartare with Caviar

♥️Beef and Scallops Tartare with Caviar (supplement $138)
Alexandre Polmard beef was used, one of the most exclusive and expensive beef in the world. They were aged for up to 15 years using cold air. The caviar was also from renowned Royal Caviar Club.

♥️Lobster Bisque with Brandy Cappacino
Rich lobster flavors with copious succulent lobster meat inside. Hungry thinking about it now!

♥️Italian Scampi Risotto
Again, caviar from royal caviar club was used for additional freshness and salinity. A delightful course.

♥️Braised beef cheeks in red wine
Strongly recommending this. We adored the texture as it was not overly melty, and retained a perfect amount of chew on the tendons.

♥️Rose and strawberry Mont Blanc
A beautiful and pink dessert to round up the meal

💰$1388/ 2 persons (scroll to the last picture for menu)
📍Mirage, Renaissance Hotel
鄰近灣仔會展的五星級酒店香港萬麗海景酒店,位置優越,坐擁維多利亞港的醉人景致。其酒店西餐廳ᴍɪʀᴀɢᴇ ʙᴀʀ & ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ 位於酒店一樓大堂,主打各款趣意佳餚美饌及各類特色雞尾酒。由著名設計師樓ᴀʙ ᴄᴏɴᴄᴇᴘᴛ所設計,裝潢極具格調雅致。餐廳中央是一座充滿格調氣派、足25尺高的ɪꜱʟᴀɴᴅ ʙᴀʀ,極為吸睛。落地大玻璃兩層高的樓底,採光度十足。.今天率先體驗這家餐廳的情人節精選套餐,一共四道菜及每人一杯氣泡酒,與另一半共享醉人之夜。.➰情人節四道菜晚宴➰ 💲1388/2.➿ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴅʀɪɴᴋꜱ套餐包括兩杯氣泡酒,更可以以優惠價錢額外加點甚有氣氛的情人節特飲。.❀ ᴠᴀʟᴇɴᴛɪɴᴇ ᴅʀᴇᴀᴍ 戀人之夢 +💲68顏色粉紅甜蜜的一杯ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ, ʟɪᴍᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ʜᴏɴᴇʏ ꜱʏʀᴜᴘ, ʜᴏɴᴇʏ ᴄʀᴇᴀᴍ,清新紅桑子加上濃郁忌廉,味道酸酸甜甜的,清新醒胃。.❀ ᴘᴜʀᴘʟᴇ ʜᴇᴀʀᴛ 紫心之戀 +💲88由調酒師調製的情人節酒精特飲ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ ,選了以紫薯做基底的紫心之戀 ,有ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ʀᴜᴍ, ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ
➰情人節四道菜晚宴➰ 💲1388/2
➿ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴅʀɪɴᴋꜱ
情人節特飲
❀ ᴠᴀʟᴇɴᴛɪɴᴇ ᴅʀᴇᴀᴍ 戀人之夢 +💲68
戀人之夢
❀ ᴘᴜʀᴘʟᴇ ʜᴇᴀʀᴛ 紫心之戀 +💲88
調酒師調製的情人節酒精特飲ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ ,選了以紫薯做基底的紫心之戀 ,有ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ʀᴜᴍ, ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ʀᴜᴍ, ᴜʙᴇ, ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴄʀᴇᴀᴍ, ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ʟɪᴍᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ,味道甜甜。
紫心之戀
➿ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀꜱ 頭盤
頭盤可由四款中選擇兩款。除了鵝肝醬和他他外,另外還有法國生蠔或布拉塔芝士。
✿ ꜰᴏɪᴇ ɢʀᴀꜱ ʙᴀʟʟᴏᴛɪɴᴇ ᴏɴ ᴛᴏᴀꜱᴛ
鵝肝醬配脆多士
以揉合干邑、洋蔥、再加上杏脯醬的香濃鵝肝醬打響頭炮。配合脆多士,是一份帶邪惡感的美味。
鵝肝醬配脆多士
✿ ᴀʟᴇxᴀɴᴅʀᴇ ᴘᴏʟᴍᴀʀᴅ ʙᴇᴇꜰ & ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ ᴡɪᴛʜ ʀᴏʏᴀʟ ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴄʟᴜʙ ꜱᴜᴘᴇʀɪᴏʀ ᴄᴀᴠɪᴀʀ +💲138
亞歷山大波爾馬德生牛肉他他及北海道帶子他他配白銀鱈魚子醬
另一客頭盤是矜貴的白銀鱈魚子醬,配上鮮甜帶子、生牛肉他他。份量滿多,魚子醬味道清新、奶油感重,味道細緻。與鮮嫩的帶子和綿綿的牛肉刺身混合,是頭盤心水推介。
➿ꜱᴏᴜᴘ 餐湯
✿ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ ᴡɪᴛʜ ʙʀᴀɴᴅʏ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 法式龍蝦湯配白蘭地泡沫
法式龍蝦濃湯口感柔滑,散發出淡淡的白蘭地酒香。龍蝦湯份量慷慨,龍蝦肉粒粒爽口。濃湯的香氣衝擊着味蘭,是一客極高質素的ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ。
法式龍蝦湯配白蘭地泡沫
➿ᴅʀɪɴᴋꜱ 飲品
❀ ʀᴏᴛʜʙᴜʀʏ ᴇꜱᴛᴀᴛᴇ ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴄᴜᴠÉᴇ ɴᴠ / ʀᴏᴛʜʙᴜʀʏ ᴇꜱᴛᴀᴛᴇ ᴄᴜᴠÉᴇ ɴᴠ
氣泡酒兩杯
氣泡酒
➿ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ 主菜
主菜也有四款選擇,除了牛臉頰和燴飯外,另也可選擇龍脷魚或和牛牛柳。
✿ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ʙᴇᴇꜰ ᴄʜᴇᴇᴋꜱ ɪɴ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ
紅酒燴牛臉頰
入口即化的紅酒燴牛臉頰,肉質細嫩,牛香四溢。伴以薯蓉打成的幼滑泡沫,以及珍貴軟腍的日本菇菌,令人回味。
紅酒燴牛臉頰
✿ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ꜱᴄᴀᴍᴘɪ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ʀᴏʏᴀʟ ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴄʟᴜʙ ꜱᴜᴘᴇʀɪᴏʀ ᴄᴀᴠɪᴀʀ +💲198
意大利小龍蝦燴飯配白銀鱘魚子醬
以香濃龍蝦精華煮成的意大利燴飯,加上以巴馬臣芝士做成的脆片增加口感及白銀鱘魚子醬提升層次感。意大利小龍蝦的肉質鮮嫩,份量十足,可說是必試主菜之一。
➿ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 甜點
❀ ʀᴏꜱᴇ & ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍᴏɴᴛ ʙʟᴀɴᴄ 玫瑰士多啤梨蒙布朗
粉紅心的情人節限定玫瑰士多啤梨蒙布朗甜品,有可愛的邱比特裝飾,打卡曬甜蜜一流。面層是士多啤梨及白朱古力忌廉,內有玫瑰慕斯及清香士多啤梨果醬夾心餡,酸甜交織,味道有層次,像極了愛情。
玫瑰士多啤梨蒙布朗
不專業食評 IG nei.foodie
情人節特飲
戀人之夢
法式龍蝦湯配白蘭地泡沫
氣泡酒
玫瑰士多啤梨蒙布朗
2023-01-30 369 瀏覽
和風日式high tea藍白色富士山🗻特飲 用日式便當木盒一格格裝住環境: 樓底極高 空間感足夠, 設計充滿時代感, 好舒服,同朋友傾計一流,又唔會好迫,而且坐sofa位,岩曬女仔打卡味道:甜品味道okay唔會太甜, 如果多啲綠茶甜品就更好😚咸點略嫌唔夠熱外觀:吸引,岩曬打卡,富士山飲品價錢:性價比高(每人只係$200左右)又坐得舒服事次係去完staycation, 順便想試吓個下午茶,冇令我失望👍🏻,環境舒服 下次會再光顧🙂
和風日式high tea

藍白色富士山🗻特飲
用日式便當木盒一格格裝住

外觀:吸引,岩曬打卡,富士山飲品

價錢:性價比高(每人只係$200左右)又坐得舒服

2022-07-11
  • afternoon tea set
2023-01-17 489 瀏覽
頭盤:油甘魚・牛油果・芫荽醬🉑油甘魚口感肥美,但吃起來不會膩,柚子醬是最大功臣,中和了那油脂感,更把整體鮮味提升,起到開胃作用。頭盤而言,mission accomplished。頭盤:鵝肝醬配脆多士❌鵝肝偏軟身很易散開,味道不夠濃厚;普通多士一塊。兩者搭配起來也沒什麼突出,幸好有干邑果醬點綴,不然沒什麼味道。餐湯:忌廉粟米湯🈵看似普通的湯,有不普通的感受,頗不錯。忌廉口感綿滑,粟米味甜而濃郁,更加分的點是粟米打成蓉後,這碗湯不是水汪汪,也不是杰撻撻,恰到好處。口感上,好像有點粟米粒可咀嚼,但其實又細滑得咀嚼不來,似有若冇,相當易入口,想飲多碗。主菜:香烤西班牙豬扒🈵吃豬扒最忌口感硬,好似食香口膠般咬來咬去都未能下嚥,咀嚼到牙骹都軟。不過,這道豬扒沒有這問題!當然未到入口即軟、口感軟腍,但每咬一口都有香烤味與芥末籽燒汁散落在舌尖的味蕾上,香口惹味,令人喜出望外。主菜:美國BRANDT純天然頂級牛肩扒🉑擺盤賣相吸引,令人有期待。不過,實際味道反不如上述香烤豬扒,相信問題出在搭配的燒汁與賓利士汁,兩者都不夠突出。其實不是不好吃,只能以中規中矩形容。甜點:法式蒙布朗🉑對得起酒店級水準,口感軟
頭盤:油甘魚・牛油果・芫荽醬🉑

頭盤:鵝肝醬配脆多士❌

餐湯:忌廉粟米湯🈵

主菜:香烤西班牙豬扒🈵

主菜:美國BRANDT純天然頂級牛肩扒🉑

甜點:法式蒙布朗🉑
對得起酒店級水準,口感軟綿順滑。開始食時覺得味道濃淡適中,但有種越食越甜的感覺,原來中間夾心層有甜到漏的栗子蓉。

⚠️室內裝潢與服務,冇得挑剔,就像藤森里穗一樣,外貌與服務他人的功架都屬上品。不同的是,後者由「頭盤」到「甜品」都精美絕倫,但這餐飯的菜肴卻有美中不足。留意,不是差,所以整體而言,其實是間適合逢時過節與另一半溫馨一下的餐廳,環境有品位之餘,價錢也在相宜範圍。👍🏼

3 分鐘 (堂食)
2022-12-19 429 瀏覽
香港萬麗海景酒店旗下𝐌𝐢𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 趁聖誕節推出𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐦𝐢 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭在餐廳節日氛圍情調十足下 ·可以同好友歡度佳節 餐廳景觀開揚 ·全落地玻璃設計更可以遠眺維港聖誕燈飾而餐廳最有標誌性的Island Bar · 既摩登又時尚令餐廳氛圍有格調而帶點浪漫-☆Mᴇʀʀʏ Cʜʀɪsᴛᴍᴀs〰︎ · ·☃︎𝑪𝒉𝒓𝒊𝒔𝒕𝒎𝒂𝒔 𝑺𝒆𝒎𝒊 𝑩𝒖𝒇𝒇𝒆𝒕𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐓𝐨𝐰𝐞𝐫𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧𝙨| 𝙋𝙤𝙖𝙘𝙝𝙚𝙙 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 |𝘼𝙡𝙖𝙨𝙠𝙖𝙣 𝙎𝙣𝙤𝙬 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙇𝙚𝙜𝙨三層架的儀式感 · 總帶著一點興奮生蠔海水味濃郁 · 蠔肉飽滿爽嫩龍蝦爽口彈牙 · 啖啖肉的滿足感長腳蟹蟹肉鮮嫩 · 帶海水的咸鮮𝗔𝗣𝗣𝗘𝗧𝗜𝗭𝗘𝗥𝗦 𝗢𝗡 𝗕𝗨𝗙𝗙𝗘𝗧 𝗧𝗔𝗕𝗟𝗘無限量供應的前菜小食 · 先喚醒味蕾再飽肚一番𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬藍青口肉質鮮嫩 · 咸香醬汁非常惹味幻想有一塊吐司就完美𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫近期吃過最欣賞的cold cut 當中的pickles 配salami 完全正中
趁聖誕節推出𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬 𝐒𝐞𝐦𝐢 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭

當中的pickles 配salami 完全正中我紅心
黑松露芝士質地絲滑無比 · 在口腔裡來回蕩漾的黑松露味
再配一口香檳 · 非常有記憶點

𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲
𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐞𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐮𝐫𝐤𝐞𝐲 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞
聖誕怎能沒火雞
切片烤火雞雞胸肉 · 意外地保持一份juicy感
波本威士忌汁與肉類極為配搭
增添香氣之餘亦令雞肉風味更佳
火雞丸子炸到酥脆· 而內餡如薯蓉般細滑

𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝𝐭 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐈𝐫𝐨𝐧
Flat Iron是牛肩膀部位 · 牛肉最細嫩部位之一

𝐑𝐞𝐝 & 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐏𝐫𝐚𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞𝐬
這款完全是把顏值拉滿 · 超可愛的糖霜聖誕公仔
白朱古力的樹幹蛋糕 · 還有紅紅綠綠的Truffle
非常有聖誕氣氛
其中truffle 的絲滑感很可以 · 又是時候再呷一口香檳
甜點環節後會附上一杯用栗子調味的栗栗迷醉
香濃咖啡下滲透陣陣酒香
喚醒一下飽到瘋掉的腸胃

𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠
𝐁𝐚𝐥𝐥𝐢𝐚𝐦𝐨 𝐏𝐫𝐨𝐬𝐞𝐜𝐜𝐨, 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐲
𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐢𝐝𝐞𝐫 𝐅𝐢𝐳𝐳
2022-12-18 312 瀏覽
𝗶𝘁'𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝘆𝗲𝗮𝗿 𝗳𝗼𝗿 𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁𝘀🍴 @miragehongkong 𝗵𝗮𝘀 𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗼𝘂𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮 𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗲𝗺𝗶-𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗰𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗺𝗮𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗲𝘄 𝘆𝗲𝗮𝗿! 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗶𝗴𝗵𝘁 𝘄𝗮𝘀 𝘁𝘂𝗿𝗸𝗲𝘆 𝗶𝗻 𝗯𝗼𝘂𝗿𝗯𝗼𝗻 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲. 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲 𝗼𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗶𝗱𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼𝗼! 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝘀𝗲𝗺𝗶-𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝘀 𝗮 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗯𝗮𝗿. 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗮 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿-𝗰𝗿𝗮𝘇𝗲 𝗹𝗶𝗸𝗲 𝗺𝗲😋.聖誕就係不斷食buffet嘅兼增肥嘅時候,仲煩緊去邊度食聖誕大餐嘅千祈唔好錯過 @miragehongkong 嘅聖誕semi-buffet👅 海鮮塔有阿拉斯加雪蟹腳、波士頓龍蝦、法國生蠔,龍蝦超新鮮仲好爆膏!主角當然係烤火雞,配上火雞薯蓉丸子、蜜餞栗子同波本威士忌汁充滿聖誕氣氛,另外仲有多款自助頭盤同甜品~
2022-12-15 349 瀏覽
歡度節日怎可缺少聖誕大餐 Mirage Bar & Restaurant 餐廳近來推出了聖誕及除夕半自助餐 餐廳樓底高 中央是一個設計時尚且充滿氣派的Island Bar 帶點海市蜃樓的迷幻感 配搭綠色植物和落地大玻璃 空間感十足 .| Seafood Tower |▪️French Oysters | Poached Lobster | Alaskan Snow Crab Legs半自助餐以三層冰鎮海鮮塔開啓序章 當中包括阿拉斯加雪蟹腳 龍蝦及生蠔 率先喚醒味蕾 雖然生蠔體積較少 蟹腳結實帶海水的鹹鮮 龍蝦肉質有彈性🦞.| Appetizers on Buffet Table |自助頭盤當中最喜愛黑松露布理芝士 帶奶香之餘散發陣陣黑松露香 鵝肝醬 口感順滑 藍青口味道鮮嫩 滋味可口.| Main Course | (Select one)▪️Roasted Turkey Breast With Turkey Croquette自助晚餐包括一款自選主菜 烤火雞胸雞胸比想像中嫩口 波本威士忌汁能增添香氣 火雞丸子外表炸得酥脆 內餡如薯蓉般細滑 以法國忌廉焗薯 法式豆和蜜餞栗子加以點綴 雞肉風
| Seafood Tower |

| Main Course | (Select one)
自助晚餐包括一款自選主菜 烤火雞胸雞胸比想像中嫩口 波本威士忌汁能增添香氣 火雞丸子外表炸得酥脆 內餡如薯蓉般細滑 以法國忌廉焗薯 法式豆和蜜餞栗子加以點綴 雞肉風味更佳

▪️Brandt Natural USDA Prime Flat Iron
Flat Iron是牛肩膀部位 五成熟的熟度剛剛好 外層微焦 內裡肉質柔嫩富肉汁 雖然有少許筋位 配上砵酒汁及薯蓉 肉味更加香濃

| Dessert |
自助甜點區裡可以找到傳統的德式聖誕蛋糕 意式聖誕麵包布甸 以至英式餡餅 聖誕曲奇 特色馬卡龍等 讓味蕾沉醉於沁甜 餐廳更首次呈獻的季節限定栗子甜點 外型精緻美觀 栗子配上忌廉 細滑而不甜膩 香濃的栗子蓉在味蕾上蔓延

由即日起至 20/12/2022 期間到萬麗網上商店預先預訂 Mirage Bar & Restaurant 佳節半自助餐 可享八折優惠 額滿即止 https://bit.ly/3tABM3B
▪️24/25/31 Dec 半自助晚餐 | 6:30 - 9:30pm
▪️Hkd $828 per Adult +10% service charge
▪️Hkd $498 per Child (Aged 3-11) +10% service charge