2020-01-06
威靈頓街食肆林立,素食店都有兩間(MANA同心齋),依家仲多左李好純。如果要形容依度既set lunch,我會話佢係高級三餸飯。普通既家常菜用啲靚靚既碟上菜就將家常菜昇華左去一個新既境界。加上鋪頭入面空間感足,唔似得一般餐廳用盡每一寸空間,坐得好舒服。講返啲野食先,個湯完全係木瓜雪耳湯既鹹版,清清甜甜,幾滋潤。個羽衣甘藍飯幾有驚喜,睇落去係普通菜飯,但食果陣就有羽衣甘藍果陣獨特既香味。除左羽衣甘藍飯仲可以揀准山麵同五穀飯,下次要試埋先得。琵琶豆腐大部分都會落蛋做,但依度既琵琶豆腐竟然係vegan冇蛋既!其實我未食過琵琶豆腐,所以唔識分有蛋同冇蛋既分別,不過就都幾好食。咕嚕菠蘿炒鮮竹個咕嚕汁好夠味,加埋上面一粒粒唔知係乜但脆脆地幾得意,鮮竹就韌韌地幾有咬口,有少少模仿到食肉個texture。依個金菇炒西蘭花就比較普通,同屋企煮果啲差唔多,如果下次黎會試麻婆茄子,應該會惹味好多。李好純非常之vegan-friendly,個menu清楚mark哂不含五辛/不含奶/不含蛋/不含麩質/純素,而且仲要大部分dish都係純素,真係好正。喺附近返工既素食朋友仔可以多啲黎幫襯呀!