2010-12-25 30 瀏覽
Monster Sushi Yeah~!朋友介紹兼請客,聖誕大餐當然一定系好野! 朋友book 左枱,唔使點等。(聽講日日爆,要等好鬼耐)呢餐大餐有幾好,睇相為證 好香啊, 有d似鵝肝feel,不過好膩,一件夠嗮。好大件海膽壽司啊,新鮮肥厚。 我最中意海膽,所以凈系吃距,其它無試,sorry。 朋友話都好味。呢件好似pizza 的東東,系焗cheese salmon 麵包底。 好特別,個麵包底好脆。 不過又系一件重磅野。我吃左半件,留翻個肚吃隔離個盆啊 主角出場啦!! 我呢個 刺身monster 最中意呢份聖誕禮物啦。 睇下!! 呢個sushi platter 系朋友特別預訂既, 好感動啊。 全部都系Toro, 大蝦,大大隻既帶子。 好正啊!! 睇得有吃得, 真系 得,得,得,得~~最后來多幾件 燒肥牛卷筒三文卷, 滿足嗮我呢個sushi monster. 好多謝我的老友鬼鬼的聖誕禮物! 其它方面,近聖誕crazy忙, 服務一般啦,無辦法,間間都系甘嘎啦。 價錢方面就唔知啦, 睇過餐牌,還可以吧。
Monster Sushi Yeah~!
朋友介紹兼請客,聖誕大餐當然一定系好野!
朋友book 左枱,唔使點等。(聽講日日爆,要等好鬼耐)
呢餐大餐有幾好,睇相為證

鴨卷

好香啊, 有d似鵝肝feel,不過好膩,一件夠嗮。

海膽sushi

pizza??

重點!!

睇得有吃得, 真系 得,得,得,得~~

sushi

睇過餐牌,還可以吧。
2010-12-23
3 分鐘 (堂食)
聖誕節
鴨卷
海膽sushi
pizza??
重點!!
sushi
2010-12-16 37 瀏覽
以前去開朗豪坊總會見到monster sushi門口好多人等位~一直都好想搵機會試下~難得o係newspaper見到有coupon~決定唔好"晒"左個機會一試~不過今次我同朋友就揀左i square 呢間黎試...9點半之後先有discount~明明入面好多吉位~但d staff都要我地等左around 30mins先比我地入座..一入到去好肚餓~即刻打開menu揀sushi之後畫紙~menu有sushi one o既feel~之後先知原來係同一個集團~難怪...我地一次過叫左好多野食~因為menu d賣相好吸引~樣樣都好想試~~~辣汁三文魚軍艦~三文魚夠新鮮~辣汁夠辣~最重要係連d紫菜都好脆~!!!!呢個真係好難得~最怕就係食到d 淋pat pat o既紫菜~好滿足~!牛油帆立貝~帆立貝我一向唔算特別好~但我朋友就好鍾意食~佢試完都覺得好滿意~可以encore之作~燒三文魚忌簾芝士蟹肉卷好滿足呀!~滿足感全靠大大舊o既芝士~真係食完一舊再想食多一舊~!芒果花之戀相比之下~平時我最愛o既香芒花之戀竟然變得失色了..不過只係比較下失色左d~但overall其實都係好味架~芒果蟹肉付皮~同
一直都好想搵機會試下~
難得o係newspaper見到有coupon~
決定唔好"晒"左個機會一試~
不過今次我同朋友就揀左i square 呢間黎試...
9點半之後先有discount~
明明入面好多吉位~
一入到去好肚餓~即刻打開menu揀sushi之後畫紙~
menu有sushi one o既feel~
之後先知原來係同一個集團~難怪...
我地一次過叫左好多野食~因為menu d賣相好吸引~
樣樣都好想試~~~

辣汁三文魚

辣汁三文魚軍艦~
三文魚夠新鮮~
辣汁夠辣~最重要係連d紫菜都好脆~!!!!
好滿足~!
牛油帆立貝

牛油帆立貝~
帆立貝我一向唔算特別好~
但我朋友就好鍾意食~
佢試完都覺得好滿意~可以encore之作~

燒三文魚忌廉芝士蟹肉卷

燒三文魚忌簾芝士蟹肉卷
好滿足呀!~滿足感全靠大大舊o既芝士~
真係食完一舊再想食多一舊~!
芒果花之戀(左)~芒果三文魚腐皮(右)

芒果花之戀
相比之下~平時我最愛o既香芒花之戀竟然變得失色了..
不過只係比較下失色左d~但overall其實都係好味架~
芒果蟹肉付皮~
同樣~平時喜愛o既付皮o係其他美食o既映襯下都失色左少少~
但係overall都係值得一試的~!

哥斯拉卷

哥欺拉卷~!!
十個讚~!!!!!!!!!!!!
好special o既一款sushi!!!
一開始送上o個陣我望個賣相麻麻~
重對佢無咩好感~
點知...一試就愛上了~
熱食的sushi~
內有鰻魚~外面有脆脆粒包住..
真係好好味~~食完勁想encore~
不過monster 款式太多了~
又想留返d位試其他所以都放棄左呢個念頭~

三文魚刺身

三文魚刺身~
fresh!like!
芝士鰻魚卷

芝士鰻魚起~
同樣有芝士...但係鋪面同夾o係入面又係兩種口感~
不錯的~但本人較喜歡芝士包o係飯入面o既sushi~哈~

大蝦天婦羅卷

大蝦天婦羅卷~
去到呢一碟~已經開始飽~
但係仍然都會覺得碟sushi係新觧加好味~
天婦羅夠脆~
滿意之作~
鰻魚

鰻魚~
只係普普通通o既一件鰻魚~
但都好夠新觧~
good!
overall黎講~
monster真係我食過咁多間sushi店最好味o既一間~!
走o既時候重再次送多張coupon!
一定一定一定會返黎~!
好回味~
10個讚~!
2010-11-25
30 分鐘 (堂食)
辣汁三文魚
牛油帆立貝
燒三文魚忌廉芝士蟹肉卷
芒果花之戀(左)~芒果三文魚腐皮(右)
哥斯拉卷
三文魚刺身
芝士鰻魚卷
大蝦天婦羅卷
鰻魚
2010-12-08 15 瀏覽
試過了旺角的分店.. 今次要一試尖沙嘴的!環境大至上是一樣.. 只是地方大一點而已..有些服務員是外籍人士.. 正好配合這個遊客區!食物方便好像是差了一點.. 可能是下午茶時段.. 沒有太多的人吧..壽司材料新鮮度一般.. 應該說是口感像差了一點.. 材了就像那飯團般是暖暖的.. 炸蠔是最差的.. 皮厚厚.. 不夠脆和香口.. 味覺感覺不到蠔的味道..豚肉塊乾而沒有肉汁.. 吃了一件也不想再吃了..玉子是不錯的.. 味道適中.. 不錯!整體來說是不般.. 但再來的機會不大! 還是覺得旺角分店好一點!
試過了旺角的分店.. 今次要一試尖沙嘴的!

環境大至上是一樣.. 只是地方大一點而已..
有些服務員是外籍人士.. 正好配合這個遊客區!

豚肉塊乾而沒有肉汁.. 吃了一件也不想再吃了..
玉子是不錯的.. 味道適中.. 不錯!

2010-11-30 1 瀏覽
哈哈哈,,,,,首次到openrice寫食評~平時睇openrice就睇得多了, 今次終於屎忽痕寫返一篇先!帶子刺身($39)帶子一向都係我最愛....帶子刺身有5粒, 將帶子切成粒狀, 有咬口, 而且幾鮮甜~不錯!北寄貝壽司($18)北寄貝大大隻, 完完全全騎住舊飯, 上面有d紅莓醬之類, 酸酸的, 個人認為唔要醬比較好不過, 北寄貝都算彈牙~~花之戀($26)花之戀上面有好多蟹籽, 好滿足!!^^三文魚都屬正常質素,,,,,ok啦~~海膽蝦之戀($20)平時少少海膽都唔食的我居然會叫呢個, 雖然個名叫海膽蝦之戀, 不過其實係魷魚+蝦扭作一團, 上面再鋪左一舊仔海膽~估唔到加埋味道都ok, 冇咩腥味~20蚊都算好抵食, 所以成為encore之作~焗蠔($2x)好睇唔好食, 雖然外表焗到金黃色好似好吸引, 但係入面隻蠔....細到好似蠔屎咁...而且好腥, 需要點大量沙拉汁先食到...唔會再叫松葉蟹羔玉子($20)微暖的玉子包住蟹柳, 加埋上面的蟹羔.....又滑又好味!!order時以為係熟的.....黎到先知係生的銀雪魚...第一次食生的銀雪魚, 原來味道都ok, 幾鮮甜而且唔
哈哈哈,,,,,首次到openrice寫食評~

($39)
帶子一向都係我最愛
帶子刺身

北寄貝壽司($18)

不過, 北寄貝都算彈牙~~

花之戀($26)
花之戀上面有好多蟹籽, 好滿足!!^^
三文魚都屬正常質素,,,,,ok啦~~

海膽蝦之戀($20)
所以成為encore之作~

北寄貝+花之戀+海膽蝦之戀

焗蠔
($2x)
唔會再叫
焗蠔

($20)

order時以為係熟的.....黎到先知係生的銀雪魚
...第一次食生的銀雪魚, 原來味道都ok, 幾鮮甜而且唔腥~都可以一試
銀雪魚

....隻蝦唔夠峰蝦彈牙....普普通通~
2010-11-06
北寄貝+花之戀+海膽蝦之戀
銀雪魚
2010-11-28
同好朋友約左去iSquare食飯。因我先到,朋友叫我揀去食乜。我唔想等位等太耐,見monster sushi不用點排,就攞飛啦,五分鐘有位了,朋友又剛剛到。哈哈。我地都幾肚餓,兩個女仔叫左...油甘魚-ok三文sushi 加sashimi-ok蒜香牛舌-唔得,好霉。支豆-ok燒三文魚-比一個字.. 實燒帆立貝三隻-ok,size ok,味道一般,以$40價架。不錯的了三文魚籽軍艦同海膽軍艦-幾好味Miso soup-正常還有多五六七碟,但我好似失咗憶,唔記得左。sorry。Conclusion,都會再嚟嘅。如果不用排隊的話。=)

我地都幾肚餓,兩個女仔叫左...

油甘魚-ok

三文sushi 加sashimi-ok

蒜香牛舌-唔得,好霉。

支豆-ok
燒三文魚-比一個字.. 實

三文魚籽軍艦同海膽軍艦-幾好味
Miso soup-正常

還有多五六七碟,但我好似失咗憶,唔記得左。sorry。

Conclusion,都會再嚟嘅。如果不用排隊的話。=)
size ok!
5 分鐘 (堂食)
2010-11-27 57 瀏覽
Celebrating my friend's b-day, we both are suhsi-lovers and we re-visited to Monster again in TST.Sushi - salmon one just like average, nth reli special, toro is abit , awkwardEel egg roll - my 2nd time to try that, i like it so much! served in hot! must-try item for me la!Monster sushi - signature one, my 2nd time agn, good without any doubtShrmip tempura roll - crunchy and yumUdon - yum , encore !my 2nd home when thinking of japanese food!

Udon - yum , encore !

2010-11-09
10 分鐘 (堂食)
2010-11-21 30 瀏覽
[今日同朋友黎新開既 i Square 行街街,行都咁上下,見差唔多時候食dinner,於是選擇了呢間Monster Sushi開飯la!!我地order咗海膽軍艦( 包住飯既紫菜很脆)、海膽蝦壽司、酸辣八爪魚軍艦、 北寄貝壽司(上面既酸醬很特別)、蟹子蟹棒壽司、三文魚壽司(很大片)、希靈魚壽司(好味道)、帆立貝壽司、燒左口魚壽司(好多魚油)、象拔蚌壽司、海膽玉子(必食推介)
2010-05-22
三文魚 燒左口魚
象拔蚌
海膽玉子
2010-11-20 15 瀏覽
有位姊妹從外地回來佢好耐冇返黎啦難得一聚她說很難有機會吃壽司好的就很貴..所以沒吃很久所以今次特定要吃壽司於是就選了iSQUARE 既Monster Sushi 我地幾個無訂即時walk-in都係等左二十分鐘左右有獨立卡位好有私人空間..傾計最好佢既食物好好咪呀我唔食魚子既但係佢到D魚子好..GOOD 仲有海膽軍艦帆立貝每件都是大大件,好肥美仲有一個好好味就係玉子海膽。。要試下D牡丹蝦都好正GOOD
有位姊妹從外地回來
佢既食物好好咪呀
我唔食魚子既
但係佢到D魚子好..GOOD
仲有海膽軍艦
帆立貝每件都是大大件,好肥美
仲有一個好好味
就係玉子海膽。。要試下
D牡丹蝦都好正GOOD

2010-11-19
2010-11-18 15 瀏覽
其實都生了成個星期,還在吃生日飯,真的多得一班有心舊同事; 今餐特別鳴謝vexon,axy同mxn,令到我終於有機會試到「monster sushi」。我們是預先訂了檯的,晚上7:00便到了,但其實在這段時間這裡並不多人,無訂檯的也能夠即時walk-in。可能是因為第一次去monster sushi,之前便在openrice爬了不少文,結果寫下了一大堆「ching推介」,準備到達後便立即可以點菜,不用再受「強逼性選擇恐懼症」所折磨:長話短說,開飯喇~(排名由左至右)「鮮山葵三文魚軍艦」- 「鮮山葵」即是新鮮日本芥末,配以三文魚粒; 有少少微辣,是一個不錯的配搭。「海膽軍艦」- 他們用的是「大塊海膽」(似在citysupxr買到的那些加拿大海膽,但體積小一點),賣相極為討好~!可是,吃在口裡發現他們的海膽並不是普通的「鮮」海膽,而是經過醃製了的(似「漬物」的味道)。你會覺得那味道會有些似「腐乳」的味道。(這裡其他有用海膽的菜色,都是用這種味道的海膽的。)「軍艦三味」- 「三件」軍艦用了「六種」材料製成(拖羅/海膽、酸辣三文魚/八爪魚、蟹肉/蟹膏),一次過滿足好多個願望,不錯~!「軟殼蟹手

長話短說,開飯喇~

(排名由左至右)

「軟殼蟹手卷」、「加洲手卷」- 這兩個手卷沒有甚麼特別,實屬一般貨色。

「蟹膏玉子」與「鰻魚玉子」- 故名思意,就是玉子卷著餡了,味道配搭不錯,玉子製作得也夠嫩滑,就是味道淡了一點。
「帆立貝三味」- 就是「刺身」、「火炙」與及熟帆立貝。最好吃的還是刺身
「鰻魚壽司」- 一般貨色,還是未能跟當年「板x」的「極上鰻魚壽司」相題並論。

「哥斯拉卷」- 好味道。外有脆到「爆」的米通,卷中有香濃餡料(鰻魚卷着牛油果、蟹肉、芝士、飯...),但可能是因為很大塊的關係吧,吃到最後,確實是有點肥膩。

「黑松露和牛拖羅卷」- 可能是期望太高吧,吃下了又覺得沒有甚麼特別~感覺上用料是新鮮的。

正!必食推介!

「香煎法式血鴨卷」- 勁好味~!必食推介~!香煎鴨肉卷內藏鵝肝醬,肥美之極點~而為了中和肥膩的感覺,伴碟還有清新蕃茄及生菜,配合醒胃沙律汁。你去到沒叫這道菜就等於沒去過~!

(以下還有幾道菜色的照片,因為相片空間已滿,未能上載,請見諒~!)

「火炙油甘魚壽司」- 算是肥美,不個不失。
「海膽甜蝦壽司」- 這道菜一上碟的時候我還以為叫做「蟹子甜蝦壽司」,因為那蟹子把整份壽司都給鋪滿了,然後才發現甜蝦裡原來內藏海膽(也是那些「漬物」海膽)。
「毛蟹卷天婦羅」- 這個是用「毛蟹飯卷」,拿了去「炸」成的天婦羅,然後加上沙律醬。飯卷內除了有蟹肉,還有一種很特別,又很熟悉的香料味道,但我和友人就是說到咀邊還是說不出口......到我吃第二塊的時候,才恍然大悟似的想起來了:「薄荷~!」原來他們在毛蟹卷中加了「薄荷醬」。我覺得新奇,也覺得有點怪。我有位朋友就很不喜歡!
「七味燒三文魚鰭」- 這個是這裡第二個必食推介~!燒三文魚鰭本身已經是一道很香、很肥美的菜色,現在更配以七味粉烤製而成,那香味撲鼻已能刺激口水汾泌。一邊吃三文魚鰭的時候,那魚油更從咀角流了出來。一定要試。
順帶一提,這裡晚上9:30 後會有特價場,詳情可參考餐廳介紹網頁。
2010-11-17
正!必食推介!
  • 香煎法式血鴨卷,七味燒三文魚鰭
2010-11-15 9 瀏覽
繼第一次食完Monster Sushi之後(回顧→按)其實之後我都去了2次,不過今次約了一班朋友去Monster Sushi,一行6人, 叫的食物何其壯觀, 一定要與大家分享!!Monster Sushi位於尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓302號舖每次必食 : 帆立貝每件都是大大件, 厚厚的, 好肥美!! 要2啖先食得晒~三文魚 : 我認為係全場最抵食 & 最平, 不過仍然是新鮮美味的!!美奶滋蟹捧 : 如果沙津醬多一點會更好!!和牛 : 較之前遜色...無之前咁入口即溶的感覺...花之戀 : 芒果依然好甜 ^o^ 正!!希靈魚壽司 : 仍然是我愛的味道!!海膽蝦之戀 : 海膽新鮮, 好鮮甜啊!!!三文魚 x 荀 : 上次有三文魚籽伴碟, 今次唔見左呀><不過依照清甜, 夠爽脆!!三文魚籽軍艦 : 之前有一些不好的經驗, 所以怕怕, 不過朋友們都話是甜的,所以今次就嘗試... ...好甜好好味啊!!!驚喜啊!! 下次去再叫!! 哈哈~~~叫得太多食物, 有D真係唔記得個名...請見諒!!八爪魚碎軍艦...xx軍艦等等我個人覺得都係單一款色好味一點, 太多材

繼第一次食完Monster Sushi之後(回顧→按)
其實之後我都去了2次,
不過今次約了一班朋友去Monster Sushi,
一行6人, 叫的食物何其壯觀, 一定要與大家分享!!
Monster Sushi
位於尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓302號舖
每次必食 : 帆立貝
每件都是大大件, 厚厚的, 好肥美!! 要2啖先食得晒~

美奶滋蟹捧 : 如果沙津醬多一點會更好!!

和牛 : 較之前遜色...無之前咁入口即溶的感覺...

花之戀 : 芒果依然好甜 ^o^ 正!!
希靈魚壽司 : 仍然是我愛的味道!!
海膽蝦之戀 : 海膽新鮮, 好鮮甜啊!!!

三文魚 x 荀 : 上次有三文魚籽伴碟, 今次唔見左呀><
不過依照清甜, 夠爽脆!!

所以今次就嘗試... ...好甜好好味啊!!!
驚喜啊!! 下次去再叫!! 哈哈~~~
叫得太多食物, 有D真係唔記得個名...請見諒!!
八爪魚碎軍艦...xx軍艦等等
我個人覺得都係單一款色好味一點, 太多材料混在一起, 味道總是差一點!!

豆紙軟殼蟹卷 : 軟殼蟹好脆口, 豆紙好特別, 薄薄的包著,
而且內裡有蟹籽, 令口感有層次!!

和牛拖羅花之戀 : 這款是一個驚喜, 我真的是好愛食牛牛,
食落是滑滑的, 而且有芝麻 & 蔥花配合, 整體變得有咬口 & 芝麻香味!!
蔥花配拖羅真的好正!!

仲有5款食物的, 不過無位擺相lu, 唯有文字介紹:
1)這個應該係類加州卷的壽司, 我沒有吃到, 不能評語!!
2)炸雞軟骨 : 夠脆夠熱, 而且炸粉不厚!! 醬汁酸酸的, 配襯得不錯!!
3)芝心波 : 夠脆夠熱, 不過略嫌芝士不足!!
4)薄餅 : 材料味道都不錯, 只是覺得沒有什麼特別!!
5)這個不記得了, 不過好中意Monster Sushi的紫菜, 夠脆!!

我本身仲想吃鮭之寶箱, 但搵極都無><
唔通無左!?
好滿足的一餐, 而且個晚仲同我1位好友叫左支清酒tim!!
真的好中意一大班朋友食日本野啊!!!
介紹左咁多, 大家應該想知個price呢!?
盛惠每位$300大元
我知我一定會再次光顧Monster Sushi的!!!
2010-10-18
15 分鐘 (堂食)
  • 帆立貝
2010-11-06 3 瀏覽
於很久以前Monster sushi剛在朗豪坊開業時吃過, 那時不太知道什麼叫江戶前壽司, 但吃過後對monster大有好感, 特別懷念那厚切不用沾醬油的三文魚壽司, 當期時此為比貴一點吃到這樣高質的壽司也是值得的時隔多年, Monster仍然標榜著正宗江戶前壽司, 又見其突然大賣廣告有黑夜壽司優惠, 也就懷著興奮的心情讓它成為睇戲後的開飯之選見I-Square的店比旺角的大, 格調也好像高了些, 特別喜歡在昏暗的環境下那些圓型燈飾大約十點倒到達, 等待的人不少, hea hea 下大約到十點八倒就被安排到吧枱位置不知何時開始, 這裡menu, 價錢, 出品而及飲品都像極一壽司, 唯一不同的是某些小食以及這裡比一壽司黑夜時段少人些二人點了壽司類: 三文魚, 蟹子蟹棒, 火灸左口魚背三文魚仍然是厚切, 水準是令人滿意的, 但絕對跟普通三文魚無疑, 絕不是什麼江戶前吧?!蟹棒壽司OK, 可惜不太鮮甜, 而且沙津醬又不夠, 令整件壽司沒有什麼味火灸左口魚背壽司是值得一試的, 但自從上次在一壽司吃過那入口即融的出品, 因此這件水準只屬正常貪得意叫了這個, 蘋果很甜, 帆立貝也OK, 只是兩者並
也就懷著興奮的心情讓它成為睇戲後的開飯之選
二人點了
壽司類:
三文魚, 蟹子蟹棒, 火灸左口魚背
正- 三文魚, 蟹子蟹棒及火灸左口魚背

火灸蘋果帆立貝

貪得意叫了這個, 蘋果很甜, 帆立貝也OK, 只是兩者並沒有預期的火花, 我寧願分開吃了
正- 鰻魚

鰻魚很長而且汁很濃, 這味唔錯!
另外還叫了沒有拍照的新出品: 龍蝦沙津卷(忘記了exact name), 這個真的推介要試,
香甜芒果以及火灸三文魚加龍蝦沙津卷原來可以產生奇妙效果, 口感非常豐富, 一擺進口記住要仔細品嚐每種材料的咪道

這個真的是全場唯一較值得讚的一項
另外其他新出品也幾特別和創新, 下次有機會一定要試試血鴨卷
順帶一提這裡的壽司飯夾多幾秒便會散
不太好

小食類:
炸黑豚肉,
正- 炸黑豚肉

這個男友極之欣賞, 肉很淋, 而且熱力十足, 炸的方法入味感覺又不太熱氣, 咬下去還有肉汁
總共有4舊, 但我吃到第二舊時已經覺得漏, 而且我也不太好肥肉, 男友說這是全場最好的一味
蟹肉玉子
正- 蟹膏玉子

上面的松葉蟹膏超好味
, 不過我認為玉子不夠熱, 又不夠甜而且蛋汁又不豐富, 是蟹肉幾足料的
不過吃過一門的玉子燒後就嫌這裡的出品超級平凡
蝦天婦羅
差- 天婦羅蝦和飲品

這個不彈不得, 我最喜歡食蝦, 想不到這裡的天婦羅蝦可以做到那麼厚粉, 又不夠熱, 雖然$26 4隻價錢正常, 但味道連正常也算不上,
平心而論拆走所以炸粉蝦是幾新鮮的, 早知叫刺身算了, 見到隔離的南瓜天婦羅又是有同樣情況=.=
飲品就有巨峰乳酸
在一壽司飲過類似的,見這裡的飲品又幾吸引所以就叫了, 但提子味不夠而且有點人工化, 乳酸味又不夠........
估不到last order是十一點半,可能是我吃得太慢, 覺得有點急
如果沒有用coupon的話這餐吃了$294, 又不是太貴, 只是以這個價錢應該可以吃到更高質素的食物,
應該會有機會再來的, before coupon過期前
2010-11-05
35 分鐘 (堂食)
正- 三文魚, 蟹子蟹棒及火灸左口魚背
正- 炸黑豚肉
正- 鰻魚
正- 蟹膏玉子
  • 龍蝦沙津卷
  • 炸黑豚肉
2010-10-28 16 瀏覽
尖沙咀開了數個新商場,雖然連續數個星期來了吃飯,還有很多新鮮感!這是一個放晴的星期天。我們選定到iSquare,因為那裏有很多不同種類的食店,但由於它沒附設停車場,最近的停車場在中間道,從停車場走過去約五分鐘,有點不便。在商場逛了一會,被Monster Sushi門口的大poster吸引,而且它是吳彥祖有份開的呢,便決定一試!吃的時侯還不時想起他在「全城熱戀熱辣辣」的寿司師傅角色,對寿司制作很認真呢!我們坐下時己接近下午二時,餐廳內只坐滿了約一半,我們沒坐在sushi bar而選擇了坐在order table,只因感覺relax一些。店內的裝修以黑色為主,吊滿了一串串的金色波波球,燈光較昏暗,有點像進了所高級西餐廳。侍應的招呼也不錯,對客人很有耐性。每張枱上整齊的放了色彩繽紛的點餐紙,更有一本菜單及Monster Special推介。寿司的選擇很多,還有很多廚部食品,想必要來多數次才可把所有想吃的吃一遍!食品價錢很合理,什至比同級的寿司店平而有水準,而且裝潢高尚,想不到不再來的理由!為了不會把小小的枱擠得太滿,我們分了數次點餐,上餐時間亦配合得很好。 波士頓龍蝦洋風剌身盛合 $168
見到門口的poster立即進入

寿司枱 + 金色波波串

波士頓龍蝦洋風剌身盛合 $168 評分:

這是其中一款Monster Special。龍蝦起肉後還配上淡蛋黄沙律醬及青瓜絲,還有六片三文鱼、四片火炙吞拿魚、蟹棒玉子卷、油甘魚等。刺身全部都很新鮮肥美,只是$168的價錢,真超值!
波士頓龍蝦洋風剌身盛合

香煎法式血鴨卷 $36 ( 評分:
這Monster Special是一個我的必吃推介!三片煎得香香暖暖的鮮嫩鴨胸,卷着一點濃味的鴨肝,內香外脆,還配上鮮蕃茄,太好味了!如果不是還有很多其他想點的食物,真是想再來一客!
香煎法式血鴨卷

龍蝦沙律火炙三文魚卷 $28 ( 評分:
這個小小的卷物的配搭很不錯,三文魚、龍蝦和飯粒在口中混和的感覺是鮮上加鮮的滿足感覺!
龍蝦沙律火炙三文魚卷

軍艦三味寿司 $24 (評分:
三款寿司是都是雙拼,可以一次過有六種味道。分別是拖羅海膽、酸辣三文魚八爪魚、蟹肉蟹膏。超好味!己决了定下次要每人一客!
松葉蟹膏軍艦 $20 (評分:
蟹膏味鮮濃,不是每個人都受得到,但這是我和老公仔的至愛。吃罷,閉上眼睛,可幻想着自已再到北海道呢!!
玉子燒 $16 (評分:
玉子燒的選擇絕不單調,除了基本的玉子燒還有鰻魚玉子、海膽玉子、松葉蟹膏玉子、軟骨雞肉棒等。選最簡單的因為想嘗真味道,而這家的玉子頗鬆軟而蛋味不太濃。
原味的玉子燒

三文魚寿司 $12 (評分:
這是我們的必點之選,三文魚夠新鮮,貨色中上,也可以。
腐皮寿司 $12 (評分:
腐皮加了兩點黑眼晴,好似魚仔,實在太可愛了。味道如何?不就是一般腐皮寿司,甜甜哋吧!
腐皮寿司 + :三文魚寿司 - 好似四條魚仔在游泳

和牛拖羅花之戀 $35 (評分:
很少吃生牛肉,在餐牌見到時已經心思思想點 ,把它作壓軸本來很完美,但原來自己都是不太喜歡那牛肉的腥味。心想着和牛都是半生熟作煱物或燒物才吃到脂肪的香味。
和牛拖羅花之戀

這家的wasabi是新鮮磨的,而寿司飯粒飽滿,軟綿度適中。其實這寿司店的食物也算全面,除了近百款寿司、卷物、軍艦、手卷外,還有多款燒物、串燒、拉麵、刺身等種類也不小,而價錢亦多數介乎$12至$35,完全可以接受。另外還特設墨魚料理(如柚子墨魚寿司、蝦塩墨魚寿司)及玉子料理。創作寿司也很吸引,如豆紙軟蟹卷、黑松露和牛拖羅卷等等。只可惜肚子不爭氣,不能一次過吃得下那麼多!

結帳時送上了兩張優惠卷,一張是9時半後入坐消費滿$250減$100(Openrice 也有得download),另一張是買滿$200外賣的$50優惠卷。已經想定下次要吃哥斯拉卷、白吞拿魚寿司、蝦膏甜蝦寿司、燒柚子胡椒拖羅寿司、美國牛柳他他燒、油甘魚頸塩燒…...

2010-10-24
原味的玉子燒
腐皮寿司 + :三文魚寿司 - 好似四條魚仔在游泳
和牛拖羅花之戀
寿司枱 + 金色波波串
  • 香煎法式血鴨卷,波士頓龍蝦剌身盛合
2010-10-18 8 瀏覽
自今年生日好友介紹了這間位於尖沙咀的MONSTER SUSHI,跟他們吃過後不到兩天,專登帶老公在正日再來。打開MENU被七彩繽紛的圖片吸引了,甚麼都想試,除了有幾款心水壽司例必要點之外,這次突破了自己,嘗試不少新口味。 赤貝和甜蝦是我的至愛,三文魚當然也例必會叫。食物品質不錯,尤其赤貝不是到處也可吃到,所以每當有赤貝的料理店,我個人必會至少吃兩碟來填補不能常吃的機會。刺身我不是太愛好,但赤貝刺身就不同了,這裡很不錯,肉身夠厚夠彈牙,值得推介。另一樣會點的刺身就是甜蝦刺身。吃甜蝦刺身的客人,多數愛吃甚麼?會不會像我一樣,是為了蝦頭?我在想如果不是為了蝦頭,那吃甜蝦壽司就夠了吧。幸好這裡有蝦頭,還很美味,放在冰上保鮮,入口仍有鮮味!甜蝦刺身的題外話:某些日本料理店的甜蝦刺身真的沒有蝦頭的,在板長叫了一碟。來到後,我有點意外,便問問站在我面前壽司吧台的廚師長:『唔好意思,點解無蝦頭?』廚師長覺得我在問一些無知問題竟回答:『無可能有,根本係無蝦頭。』然後,看著其他廚師冷笑了。那刻的感受很不舒服,尷尬非常。老公向我解說,因為很多餐廳會拿蝦頭了去煲湯。日後每當我在落單時,例必問問服務員更無謂問題

例必要點

日後每當我在落單時,例必問問服務員更無謂問題:『你們的甜蝦刺身,有沒有蝦頭?』

有失望

腐皮和玉子壽司是老公的至愛,我本身對不愛吃的東西多是一口不沾,所以沒有吃。不過這麼簡單的壽司,老公說不錯。
 花之戀尚可,有了甜蝦頭和赤貝,其他是錦上添花的了。
 黑松露和牛卷是驚喜。一向我也不喜歡吃卷物,但這個帶有黑椒味的和牛,入口很香,值得一試。
 試過這裡的巨峰梳打後,每次來都會叫一杯,喜歡它不太甜,還配上一粒粒椰果,一番!
 另外兩樣,SORRY我忘記了食物名,因為麻麻地,特別是那碟刺身,有點失望。

好睇唔好食

兩個人叫了這麼多,真的很滿足和很飽了。不過,甜品也是我的喜愛之一,就叫一份SHARE。
可惜太甜,味道怪怪的,我試了一小口,就要老公代完成餘下任務-「食晒佢」。

試過尖沙咀,我們再去另一間分店旺角朗豪坊,雖然沒有尖沙咀的好食,但也不過不失。
此後,這間壽司店已新增在我們喜愛的清單中。希望他們保持品質,不要像某些連鎖店品質不斷下降。

不過,服務方面想他們可以改善,就是卡位的安排。他們的卡位只讓三人以上的客戶坐,在繁忙時間,絕對理解他們想做多一點生意。但在非繁忙時間,不但客戶不夠一成,卡位全吉沒有人,也不會安排兩人坐得卡位舒適一點,要客戶逼在某些角位,枱又細壽司刺身也不夠位放。這樣的不大方和不變通,希望店長可以改善。有時兩人客戶,也未必點菜比三人少。不要太短視!
2010-10-08
例必要點
2010-10-10 15 瀏覽
放例假,同baby去左灰尖沙咀行街睇戲,睇完都已經9點幾,最啱去食宵夜壽司!!於是去左MONSTER,唔洗5Mins有位,好好!!一入去就當然叫例牌野海膽:叫左2客,冇上次咁甜,但係海水味重左,不過都仲係好好食三文魚:冇特別三文魚子:baby最愛,monster既三文魚子真係好甜,係得佢一間做到咁好jar蔥吞拿魚腩:好多好好味呀!左口魚背:baby先鐘意食..我冇乜興趣蟹棒:冇特別帆立貝+吞拿魚腩:呢個帆立貝就細左d,本來想叫普通帆立貝ga,點知加左價,仲要一加加1倍呀!!!!!!$28得一件,我同baby都決定放棄......油甘魚:太肥...我不太好...食左咁多,用埋coupon都係$200埋單,雖然好多野都加左價,不過有COUPON都會再黎既...
一入去就當然叫例牌野
三文魚:冇特別
蔥吞拿魚腩:好多好好味呀!
左口魚背:baby先鐘意食..我冇乜興趣
蟹棒:冇特別
油甘魚:太肥...我不太好...

2010-10-09
$100 (宵夜)
  • 海膽
尖沙咀周圍都多人食飯, 所以我地就早D去食晚餐, 6:30pm就入坐, 雖然門口好多人等, 但係我地一去攞位就有位了!!! 不過要求8:00pm前要埋單. 因為我地食野好快, 所以食到7:30pm已經走了!!!至good野食~~!!海膽壽司 ~ 非常大, 好甜美!!鰻魚壽司 ~ 肉好厚, 好和味!!炸豬 (唔記得左個正確名) ~ 用既係五花腩, 好肥美, 正!!! 一流呀!!一定會再去回味海膽, 超正!!!

至good野食~~!!
海膽壽司 ~ 非常大, 好甜美!!
鰻魚壽司 ~ 肉好厚, 好和味!!

一定會再去回味海膽, 超正!!!
2010-10-02
  • 海膽壽司