2016-04-24 1277 瀏覽
monster sushi 唔算平,但比起一般放題來得好味,而且選擇較多,食材都比較新鮮。但岩岩食銅鑼灣呢間有點失望~ 果日去閒日黎得 60-70% full,唔算多人,七點入座,但有點食物等到九點都未黎齊。入紙叫野食,要等成大半個鐘先黎 真係上得好慢,雖然食物味道好唔錯,但係要等咁耐真係差左少少。希望下次有改善啦 ....

2016-04-23 1016 瀏覽
媽咪話想食壽司,於是網上穩穩邊間ok,突然發現呢間係吳彥祖開既就打算試試。結果非常意外,意外地失望⋯環境係幾唔錯,服務一般,D侍應帶左位之後就當左我地透明。不過無所謂我仲鍾意無人煩。點左最鍾意既蟹柳,三文魚,韓式雞串同烏冬,因為我同媽咪除左三文魚之外就唔係好鍾意刺身,所以對刺身既評價就落係三文魚度。蟹柳比較輕甜,唔錯。烏冬太鹹,但我媽咪話ok。三文魚唔夠爽口,感覺一般。韓式雞串我就聞到好犀利既豆士味。總體感覺係價錢同食物唔可以畫等號
三文魚
蟹柳
烏冬
怪獸手卷(唔係好記得)
2016-04-21
蟹柳
怪獸手卷(唔係好記得)
2016-04-19 852 瀏覽
一直食開尖沙咀嗰間,第一次來銅鑼灣店,感覺像降格了,裝潢不及尖沙咀甘grand.gorilla roll 一向無得輸,魚生都頗新鮮。可惜到叫甜品時就中伏了!綠茶mousse 無綠茶味,豆腐雪糕無豆腐味,只有無限甜味同木糠嘅"壓" 味!無錯,係好臭嘅壓味!

gorilla roll 一向無得輸,魚生都頗新鮮。

2016-04-12
  • Gorilla  rolls
2016-04-10 973 瀏覽
海鮮鍋 內容都很豐富 貝 魷魚 蟹肉棒都有菇類 蔬菜 半熟蛋 湯味道都濃郁不錯 燒海膽醬花之戀壽司 和三文魚壽司 三文魚就正常 不是新鮮海膽 味道有點過鹹 也都不錯 辣汁吞拿魚 四件 辣辣地 算ok 醬也是過鹹 像是韓國口味的醬料
燒海膽醬花之戀壽司 和三文魚壽司

三文魚就正常 不是新鮮海膽 味道有點過鹹 也都不錯
2016-04-08 904 瀏覽
老實講,我係幾年前食過一次monster sushi,聽到銅鑼灣新開呢間全新形象既monster,一定要試下。環境的確唔錯,夠大,夠光,夠靜。 食物款式仲好多....火炙芝士珍寶蟹棒壽司 其實呢款差不多每一間壽司店都會有,但係呢度既蟹棒真係夠大條,夠juicy!!! 點可以唔試 呢款叫手羽餃子。 賣相似雞翼呢?!淨係賣相已經好吸引。師父炸到外皮好脆,再滴兩滴檸檬汁,非常鮮味!仲要啖啖肉!! 其實,佢既刺身都唔差。 特係三文魚,非常之新鮮,而且肥美!食過番尋味

環境的確唔錯,夠大,夠光,夠靜。

食物款式仲好多....

火炙芝士珍寶蟹棒壽司

呢款叫手羽餃子。

其實,佢既刺身都唔差。
特係三文魚,非常之新鮮,而且肥美!食過番尋味
2016-04-08 996 瀏覽
在銅鑼灣看完電影已經9點,想吃得light一點,所以選吃壽司,而且openrice有優惠劵下載,晚上9:30後入座滿$250即減$100,十分抵食,當然二話不說就選了Monster Sushi。眾所周知Monster Sushi的其中一位老闆是吳彥祖,說來慚愧,餐廳開業多年我都沒有幫襯過,這次是第一次吃,來到銅鑼灣利舞臺分店,發現裝潢十分特別,走低調華麗風格,從外面看真的看不出是吃壽司的。晚上9:30,店內客人不多,我們只得兩位也被安排入座日式卡位,暖簾下坐在座墊上吃壽司別有一番風味,而且有獨立房的感覺,適合跟朋友慢慢聊天。一坐下店員就馬上問有沒有優惠劵,看來用這一張優惠劵的客人還不少,的確這張優惠劵十分優惠。先來點菜,這裡採取「tick紙仔」方式,選好後交給店員落單,這裡除了平時吃到的壽司與軍艦外,還有店家自家創作的壽司,也有很多小食鍋物等,幾乎是一間居酒屋。帆立貝壽司 ($38)帆立貝十分大隻,口感十足,新鮮肥美,唯一不足之處是稍為欠缺甜味。哥斯拉卷 ($39)自家創作的哥斯拉卷,從相片完全看不出是怎樣的壽司,貪得意點了一客,原來是炸的!這有違我當初想吃light一點的意願。說回壽

帆立貝壽司 ($38)

帆立貝壽司
哥斯拉卷 ($39)

自家創作的哥斯拉卷,從相片完全看不出是怎樣的壽司,貪得意點了一客,原來是炸的!這有違我當初想吃light一點的意願。說回壽司,外皮烤得香脆,不過飯就好像太黏,感覺跟其他壽司飯有點不一樣,難度是因為炸過?我就覺得味道一般,但朋友則對此讚不絕口,說是全晚最好吃的壽司
哥斯拉卷
松葉蟹膏玉子燒 ($26)

賣相吸引,但原來是暖的,不冷不熱,有點奇怪,要不就應該凍食,要不就應該新鮮熱辣,蟹膏份量很少,嘗不出甚麼味道,蟹肉只是一般蟹柳,不過玉子的柔軟程度不錯,算是合格。
松葉蟹膏玉子燒
清酒煮蜆 ($36)

上桌時整個鍋都在沸騰,不過酒味依然較濃,湯的味道很濃不過就欠缺鮮甜,一般清酒煮蜆的湯都是清的,這個顏色較深,不過味道合格。
清酒煮蜆
和風海鮮雜炊 ($59)

份量不少的雜炊,海鮮也不少,有蝦有蟹有帶子,飯不太軟也不太硬,剛好,湯的味道也足夠,不過稍為偏鹹,是飽肚暖胃的好選擇。
和風海鮮雜炊
海膽軍艦 ($45)

十分失望,海膽帶苦,不知道是用了哪裡的海膽。
海膽軍艦
黑松露三文魚露筍卷 ($42)

賣相不錯,上頭的醬汁與三文魚十分搭配,帶點清新的味道,黑松露少得看不到,可以不用理會,整體味道不錯,可以一試。
黑松露三文魚露筍卷
總結:這裡環境十分好,適合邊聊天邊慢慢吃,不過其實價錢較貴,如果沒有優惠劵我個人覺得不太抵食,因為其實壽司的質素有待加強(我不能接受海膽是苦的),不過我十分欣賞這裡除了壽司以外還有很多選擇。有機會的話我會再來試試看的(當我想吃壽司但又不想吃元X時)。
題外話/補充資料: openrice有優惠劵下載,晚上9:30後入座滿$250即減$100,十分抵食
2016-03-21
用餐優惠
優惠券
帆立貝壽司
黑松露三文魚露筍卷
  • 和風海鮮雜炊
2016-04-03 805 瀏覽
having sushi tonight with familyi kinda like this miso soup. the taste is strong with mushroom. a lot of mushroom.this is the ox tounge. omg, having tounge. Strange but taste good. garlic, garlic, garlic. lots of garlicsalmon is my other fave. fatty, so much oil, the skin is crispy. pork rice ball roll in grill. taste of sweet soy sauce and cheese. niceanother fatty fish. spicy salmon roll. strange but taste goodfire salmon sushi. whatever it called. it tastes soft. roll into my throat.shrimp ro
another fatty fish.
shrimp roll, not much favorite.
spicy cheese roll. the strong taste of cheese is so special. i like the spicy powder.
all kinds of different sushi roll. i like the mango most. sweet and juicy.
using coupon is a lot cheaper. good duel.
2016-03-05
$100 (宵夜)
2016-04-03 610 瀏覽
放假無嘢做就同朋友嘆一個高空壽司餐 首先點了一盤刺身應有盡有的刺身盤 每塊都十分肥美當中最值得推介的是三文魚和油甘魚 點了一份玉子燒香甜的玉子燒 最愛的天婦羅炸粉很薄炸得十分乾身 海膽手卷一點也不自私的海膽鮮甜無比 最後以一個冷烏冬作結
放假無嘢做

一點也不自私的海膽

鮮甜無比

最後以一個冷烏冬作結
2016-03-03 828 瀏覽
Monster Sushi的食物盡量以自身食材鮮味發揮,不任意添加醬料,不像其他日式餐廳有時會加太多甜soy sauce,所以會很甜。這裡的不會,例如雜菜煲竟然用柚子添甜添香。,意日特色具備的溫泉蛋配牛肉刺身前菜甚有驚喜,用各味道甚為突出的basil sauce和醃得味道像意大利火腿配溫泉蛋,菜,炸洋蔥絲和炸松子仁竟然沒有違和感。。。係吳彥祖有分開的壽司店,其實包裝同取名都幾型。Monster Sushi at Causeway Bay. Was there a few months go. The foods range from 40~60HKD, they are well-prepared. Very impressed with the semi-cured beef with basil sauce, salad, half-cooked "hot-spring" Japanese egg, fried onion and fried pine nuts. All of them have distinct flavour but fit in well with each
豚肉拉麵和麻醬拉麵

係吳彥祖有分開的壽司店,其實包裝同取名都幾型。

Monster Sushi at Causeway Bay. Was there a few months go. The foods range from 40~60HKD, they are well-prepared. Very impressed with the semi-cured beef with basil sauce, salad, half-cooked "hot-spring" Japanese egg, fried onion and fried pine nuts. All of them have distinct flavour but fit in well with each other.

Hong Kong star Daniel Wu is one of the founders.
豚肉拉麵和麻醬拉麵
全黑做型的餐廳,食物盡量突出他們原本的味道而沒有加很多醬料去製作
豚肉拉麵和麻醬拉麵
柚子香海鮮雜菜煲(時令)
韭菜雞肝
意日特色具備的溫泉蛋配牛肉刺身前菜甚有驚喜
三文魚鰭,好juicy,d魚油係爆出黎比你
甜品ok
2016-02-01
柚子香海鮮雜菜煲(時令)
意日特色具備的溫泉蛋配牛肉刺身前菜甚有驚喜
三文魚鰭,好juicy,d魚油係爆出黎比你
  • 三文魚鰭好juicyd魚油係爆出黎比你
  • 全黑做型的餐廳食物盡量突出他們原本的味道而沒有加很多醬料去製作
2016-02-26 1424 瀏覽
11.1.2016還記得當年Isquare剛剛開幕不久, 我與好友們到了商場內的Monster Sushi吃晚飯. 自此之後, 也再沒有機會到Monster Sushi用餐了. 到最近, 壽司癮發作, 遂相約愛吃日本菜的細妹, 一同到Monster Sushi晚膳.對於松葉蟹膏玉子燒($26), 我們都是滿心期待, 不幸地, 當吃了第一口, 就感到不太對辦. 玉子燒內的蟹肉味道, 如同普通蟹柳一樣, 玉子的蛋味也很淡, 讓人失望.Monster盛合($198)內, 包括了三文魚腩, 油甘魚腩, 赤海蝦, 帆立貝, 吞拿魚腩, 雲丹墨魚及鯛魚. 吞拿魚腩, 三文魚腩和油甘魚腩皆稱得上是肥美豐腴, 吞拿魚腩及油甘魚腩就比較油潤甘香, 三文魚腩的油脂卻相對較少. 帆立貝和赤海蝦都是大大件而又鮮味無比, 相反, 鯛魚就鮮味不足, 更有點兒乾. 而雲丹墨魚就放在一個小碟子上, 是把海膽醬混入條狀墨魚塊的東西, 上面再加上黑魚子, 令黏稠有咬牙的墨魚, 增加了鮮味. 另一款加了海膽的美食, 就是同放置在盛合上的海膽吞拿魚腩卷($42). 卷內塞滿吞拿魚腩蓉, 又有海膽鋪在其面層, 海膽與吞拿魚腩蓉
11.1.2016
Monster盛合($198)內, 包括了三文魚腩, 油甘魚腩, 赤海蝦, 帆立貝, 吞拿魚腩, 雲丹墨魚及鯛魚吞拿魚腩, 三文魚腩和油甘魚腩皆稱得上是肥美豐腴, 吞拿魚腩及油甘魚腩就比較油潤甘香, 三文魚腩的油脂卻相對較少. 帆立貝和赤海蝦都是大大件而又鮮味無比, 相反, 鯛魚就鮮味不足, 更有點兒乾. 而雲丹墨魚就放在一個小碟子上, 是把海膽醬混入條狀墨魚塊的東西, 上面再加上黑魚子, 令黏稠有咬牙的墨魚, 增加了鮮味.

另一款加了海膽的美食, 就是同放置在盛合上的海膽吞拿魚腩卷($42). 卷內塞滿吞拿魚腩蓉, 又有海膽鋪在其面層, 海膽與吞拿魚腩蓉的組合, 確是美妙. 美中不足的是, 這個小卷物包得不夠紮實, 一夾就鬆散了.
天氣還是寒冷, 就點了一鍋和牛壽喜燒($158). 鍋中有菜, 冬菇, 金菇, 日本菇, 豆腐, 紅蘿蔔, 薯粉, 還有細妹最喜愛的和牛, 也附送了雞蛋, 小小的一鍋已裝得滿滿的. 鮮紅色的和牛大大塊, 可惜的是其軟嫩度及油脂略遜. 幸好, 各式蔬菜也甚爽鮮, 透明的薯粉亦索飽湯汁, 總算令這鍋壽喜燒挽回了些分數.
2016-01-11
聽聞monster sushi既野食幾唔錯,所以就去會一會佢,睇下又有幾好食。。是日叫左:壽司有:牡丹蝦,白吞拿魚,火灸胡椒和牛,竹口火灸劍魚腩,鰺魚,海膽軍艦,monster壽司,鵝肝卷牛油燒熱食有:清酒煮蜆,蒜香厚燒牛舌沙律:柚子汁金目鯛刺身青木瓜沙律刺身:日本生蠔,赤貝甜品:柚子清酒雪芭jelly白吞拿魚係第一次食,味道比普通既吞拿魚清淡一點,肉質就差唔多;火灸左口魚,唔知係咪微微燒過,食落好似成口油咁,個口充滿油脂,不過可能本身唔太鐘意呢種口味,所以覺得一般。。。但個好大既帶子壽司,估計佢應該就係monster壽司,因為我本身冇叫帶子,呢個真係好食,鮮,而且火灸得岩岩好,而且肉質好好。。另外,柚子金目鯛刺身沙律都唔錯,冇唸過柚子汁同鯛魚既味咁夾,完全帶到鯛魚既味道出黎,係幾唔錯既。。。日本生蠔,佢既肉質偏林,而且好清淡,如果鐘意食呢種口感既朋友可以一試柚子雪芭其實都好唔錯,個jelly有淡淡既清酒味,加上柚子雪芭既清香,兩樣夾埋,可以中和頭先食左既正餐,又可以幫助消化,因為柚子帶有點點既酸味,但口入清新,可怕偏偏放係d冰既上面,搞到未食晒,下面d冰已經變成水,再混埋d jell

是日叫左:

熱食有:

清酒煮蜆,蒜香厚燒牛舌

沙律:柚子汁金目鯛刺身青木瓜沙律

刺身:日本生蠔,赤貝

甜品:柚子清酒雪芭jelly

柚子雪芭其實都好唔錯,個jelly有淡淡既清酒味,加上柚子雪芭既清香,兩樣夾埋,可以中和頭先食左既正餐,又可以幫助消化,因為柚子帶有點點既酸味,但口入清新,可怕偏偏放係d冰既上面,搞到未食晒,下面d冰已經變成水,再混埋d jelly同雪芭,咁你話食落係咪真係有點怪。。。
有待改良呢個做法。。。
2016-01-20
2016-02-22 698 瀏覽
物超所值@Monster Sushi 約了好姐妹見面,在銅鑼灣SHOPPING完就附近搵食,喜歡日本菜的他決定今夜到Monster Sushi 食飯Monster Sushi 在我印象中是經常排長龍的,(我每次到旺角那間都必要排隊)可能是平日的關係,當日人流不太多,而我們反而可以好好地傾計和享受食品我們幸運的被安排坐在包箱位置,空間感十足,而且裝修極為華麗至於價錢方面卻是元X價錢,性價比十足,$12已經可以點上一客壽司自助點單,桌面上有好多張紙,看到我一頭煙~幸好這裡的員工很主動地幫我下單~很美麗的調味料架~巨峰提子特飲$29,甜甜酸酸的,就是女孩子喜歡的味道~海胆壽司$45看起來都夠吸引,海胆鮮甜沒有腥味,入口即溶,而包著的紫菜脆卜卜,一下子又再加單點多二客我們另外點了些刺身,三文魚腩和帶子刺身三文魚腩$49四片,是厚切的,十分抵食入口即溶,油脂豐富,色澤觧明帶子刺身$42,也是厚切上,賣相一般,口感不過不失,但不夠鮮甜,三文魚腩相對來說抵食 清酒煮蜆$36未食已經聞到濃濃酒香,熱辣辣的十分吸引,份量也是很大方,喝一口清酒湯,非常鮮甜濃郁,而入面的蜆也是只只肥美,非常推介露荀牛肉卷$

物超所值@Monster Sushi
我們幸運的被安排坐在包箱位置,空間感十足,而且裝修極為華麗
很美麗的調味料架~
巨峰提子特飲$29,甜甜酸酸的,就是女孩子喜歡的味道~
海胆壽司
海胆壽司$45
我們另外點了些刺身,三文魚腩和帶子刺身
三文魚腩$49四片,是厚切的,十分抵食

入口即溶,油脂豐富,色澤觧明
清酒煮蜆$36
而入面的蜆也是只只肥美,非常推介
露荀牛肉卷
露荀牛肉卷$32,十分惹味,那露荀爽甜而外層牛肉用火灸燒一下,令牛肉迫出很香濃的牛肉味,看起來普通但食落感到非常意外的一道食物

海胆壽司
露荀牛肉卷
2016-02-20 432 瀏覽
自從好耐之前食過旺角朗豪坊既Monster sushi之後,對佢嗰啲壽司刺身都有深刻印象,因為新鮮同埋款式比較多。咁啱有一日經過銅鑼灣行街嘅時候,見到佢係銅鑼灣嘅利舞台開咗一間新嘅分店,即刻有返之前係旺角食嘅衝動入去再食一次。裝修金碧輝煌?同旺角好唔同仲有創作料理海膽吞拿魚腩卷 $42 好扺食,雖然份量唔算多,但係口感同新鮮都係滿分👍👍三文魚壽司當然係必食,食完仲要立刻叫多碟刺身,點解?新鮮囉😂八爪魚壽司,肉質唔錯幾彈牙,可惜係上面既醬汁,我唔識欣賞🙈🙈另外係一個創作料理既鵝肝和牛花之戀$58,和牛同鵝肝出奇地配合😳😳同埋一個火炙芝士珍寶蟹棒壽司$28 ,認真估唔到咁大件,蟹棒加埋兩種芝士係上面,連我位唔太鐘意食蟹既朋友都讚不絕口,所以我地都決定叫多幾樣創作壽司試下黑豚飯卷串燒[$38] 水準合格,貼心係用加熱石板上菜,知道串燒凍左唔好食,作為壽司店依個貼心真係要讚👍👍紅車打芝士辛味花之戀[$42] 芝士辛味岩岩好👍👍👍玉子燒,朋友話一定要食wow全晚重點,哥斯拉卷[$39]認真冇論係個名同相都睇唔出係咪黎,其實係由魚皮米通包住黎炸既壽司波,口感鬆脆,味道新奇,同朋友研究左勁耐都唔知咩
食一次。
裝修金碧輝煌?同旺角好唔同
仲有創作料理
海膽吞拿魚腩卷 $42 [四件]
好扺食,雖然份量唔算多,但係口感同新鮮都係滿分👍👍
另外係一個創作料理既鵝肝和牛花之戀$58[兩件],和牛同鵝肝出奇地配合😳😳
同埋一個火炙芝士珍寶蟹棒壽司$28 [兩件],認真估唔到咁大件,蟹棒加埋兩種
樣創作壽司試下
作為壽司店依個貼心真係要讚👍👍
紅車打芝士辛味花之戀[$42] 芝士辛味岩岩好👍👍👍
玉子燒,朋友話一定要食wow
全晚重點,哥斯拉卷[$39]
口感鬆脆,味道新奇,同朋友研究左勁耐都唔知咩黎,但係都一致認為係全晚
最好食既一款壽司👍👍👍👍
臨走時見到有人食緊依個set,放到張枱滿左既二人set😳😳
下次要再番黎試下先
2016-02-04
2016-02-18 486 瀏覽
未試過係度食lunch,今次朋友話想黎A LAND行下,所以就順便黎呢度食下飯。原來午市啲定食咁抵食,大大份!叫左和風醬油豬軟骨蝦味噌餃子烏冬鍋加鮭壽司2件($78),咁多野食黎講真係非常抵食烏冬定食包咗前菜、蒸蛋、甜品同餐飲。前菜有沙律同漬物,後者做得唔錯,清清哋幾開胃。而蒸蛋都幾滑,底下有雞胸肉,唔會鞋口不過如果再多d料就更好三文魚壽司正正常常,過下口癮烏冬用鐵鍋上,keep到熱但又唔會辣嘴。蝦味噌湯底,蝦味幾香唔弱,同餃子幾夾。另外仲有豬軟骨,一個價錢食十樣野,非常滿足手羽餃子即係餃子雞翼啦,炸得金黃雞翼入面饟左餃子之後漲卜卜一啖咬落去入面好多料,外皮香脆最後上埋跟餐既甜品,係牛奶布甸,好香牛奶味
原來午市啲定食咁抵食,大大份!

前菜加蒸蛋
烏冬定食包咗前菜、蒸蛋、甜品同餐飲。
漬物
沙律
前菜有沙律同漬物,後者做得唔錯,清清哋幾開胃。
蒸蛋
而蒸蛋都幾滑,底下有雞胸肉,唔會鞋口不過如果再多d料就更好
三文魚壽司
三文魚壽司正正常常,過下口癮
和風醬油豬軟骨蝦味噌餃子烏冬鍋
烏冬用鐵鍋上,keep到熱但又唔會辣嘴。
手羽餃子
手羽餃子即係餃子雞翼啦,炸得金黃
雞翼入面饟左餃子之後漲卜卜
手羽餃子
一啖咬落去入面好多料,外皮香脆
甜品
最後上埋跟餐既甜品,係牛奶布甸,好香牛奶味
甜品
2016-02-01
前菜加蒸蛋
漬物
三文魚壽司
2016-02-18 270 瀏覽
壽司絕對經常也吃, 一般也是吃傅傳統的。最近銅鑼灣開了monster sushi新店, 聽說是有別於一般壽司,於是打破常規試試。 銅鑼灣分店的店舖比較寛敞舒適, 可以慢慢品嚐美食。柚子汁金目鯛刺身配青木瓜沙律賣相非常精美, 味道一點也不遜色於賣相, 魚肉清甜, 配上略酸的醬汁, 非常醒胃。還有旁邊沙沙律菜, 很健康。松葉蟹膏玉子燒簡單的料理其實是最考師傅的功力, 這次我選擇松葉蟹膏玉子燒, 玉子的感覺很嫩滑, 雞蛋味亦很足夠,加上蟹膏在表面, 一清一濃剛剛好的相互配搭, 的確有另一種滋味。壽司類別這次我揀選了柚子風三文魚冰頭及海膽蝦之戀。我喜歡柚子風三文魚冰頭, 檸檬汁加起三文魚特別鮮甜, 而且新鮮爽口。 海膽蝦之戀, 海膽份量也不少, 海膽、三文魚子和鮮蝦, 味鮮帶甜, 層次豐富!
柚子風三文魚冰
海膽蝦之戀