2023-01-02 3241 瀏覽
🎈1️⃣2️⃣⏺️3️⃣1️⃣🎊 2022最後一日,舊年同屋企人聖誕嚟,佢哋好鐘意;鐘意到喺食緊聖誕飯嘅時候,要問點解唔食飯哩間;好啦!除夕食囉!。我哋有6個人,食咗兩個half & half pizza,即係4個口味🤭多人嘅好處,一次過食好多嘢。「荷蘭辣Holland Spicy」真係好crazy,收埋咗一堆辣粉喺底,食完本來好凍都岀曬汗;屋企人好鐘意Romeo & Juliet 嗰platter;Sangria White 酒味比較少,但好多水果,菠蘿好解辣。🍕『山洞人啖吸肉 & 超級微亞人肉腸(13”)』$238🍕『愛的夏天1967 & 荷蘭辣(13”) 』$238🥓『羅密歐與朱麗葉芝士Parma拼盤』$499🍹Sangria white (jar) $489 ⋯⋯【以下哩兩個比較普遍】🥗『凱撒沙律』$138🍝『好多芝士車厘茄意粉』$168。📍 Mother of Pizzas (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道13-19號地舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

🍕『山洞人啖吸肉 & 超級微亞人肉腸(13”)』$238
山洞人啖吸肉 & 超級微亞人肉腸(13”)

🍕『愛的夏天1967 & 荷蘭辣(13”) 』$238
愛的夏天1967 & 荷蘭辣(13”)

🥓『羅密歐與朱麗葉芝士Parma拼盤』$499

🥗『凱撒沙律』$138
凱撒沙律

🍝『好多芝士車厘茄意粉』$168
好多芝士車厘茄意粉

📍 Mother of Pizzas (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
2022-12-31
山洞人啖吸肉 & 超級微亞人肉腸(13”)
愛的夏天1967 & 荷蘭辣(13”)
羅密歐與朱麗葉芝士Parma拼盤
2022-12-05 795 瀏覽
呢間相傳係香港第一最好食既Pizza, 主打全人手製, 麵團係發酵左48小時用800度高溫烤焗🔥Pizza可以叫雙拼口味,岩哂想一次過試唔同口味既朋友🥰▫️SUMMER OF LOVE 1967”13吋 ($268)預先切好有六大塊, 超多配料上層包括有義大利肉腸, 豬肉粒, 水牛芝士, San Marzano蕃茄, 新鮮菠蘿, 辣椒蜜糖, 底下仲有Parma ham😋仲有一層好厚既芝士🧀真係多重口感一次過體驗晒🍕而餅底唔會好厚發酵得好好,有空氣感同彈性👍🏻特別一提上面條狀既菠蘿好Juicy🍍喺後期放上去冇焗過, 酸酸甜甜非常開胃, 解左pizza既油膩感😋

Pizza可以叫雙拼口味,岩哂想一次過試唔同口味既朋友🥰

summer of love 1967
2022-12-04
10 分鐘 (外賣自取)
summer of love 1967
2022-11-27 355 瀏覽
今日去完大館睇完展覽,係中環諗唔到食咩,於是就同朋友轉場去銅鑼灣食飯🤣今日朋友帶左我去近跑馬地既Mother of Pizzas搵食😋去到因為食飯時間,所以都等左15分鐘到,等入座之前重同朋友打左鋪街霸先入去🤣由於餐廳既食物比較大份😎,所以叫既食物比較少:- Meat de Cavemen (山洞人啖啖肉)🍕- Carbonara Capicola (白汁意大利谷巴火腿意粉)🍝首先黎係Pizza🍕,13吋2個人食真係有啲吃力🙈但係材料真係好足,我見朋友要執曬啲洋蔥🧅出黎,都用左少少時間🤣味道亦唔算鹹,都幾惹味👍之後係Pasta🍝,Carton嫌唔夠多汁,但芝士都幾多,意粉唔會太軟身,整體都幾好食👍總結:值得排隊食既1間餐廳,但由於食飯時間得75分鐘,大班食飯既朋友就未必夠時間,4個應該就剛剛好,鍾意食正宗Pizza就唔好錯過喇😎

由於餐廳既食物比較大份😎,所以叫既食物比較少:

- Meat de Cavemen (山洞人啖啖肉)🍕

2022-11-26
20 分鐘 (堂食)
2022-11-14 378 瀏覽
傳聞中最好食嘅pizza?可能我期望太高🥲🥲Garlic Cheese BreadCrazy Cheese🌚Meat de CavemenSummer of Love 1967🌟Pepperoni Super SaiyanPizza dough 太淋所以只有pizza 邊會食得出口感,係fluffy 嘅,但又唔至於好出聲🙈有啲懷疑係咪toppings 太多所以蓋過左個dough所以對鐘意食toppings 嘅人就應該好滿意🤣最鐘意係Summer of Love 1967,啲菠蘿真係好甜🤩🤩🤩Crazy cheese 就比較一般,雖然係好多芝士但無乜芝士香😟只有口感Garlic bread 其實都係pizza🤣唔係唔好食但無特別好食🙈Sangria 都幾抵飲🙈1 jug 夠10+ 人分🤩嗰日係weekday 7pm 左右去,排左15分鐘左右就有得入如果唔駛等嘅諗我都覺得值得去食要排隊就算啦🙈
傳聞中最好食嘅pizza?
可能我期望太高🥲🥲

如果唔駛等嘅諗我都覺得值得去食
要排隊就算啦🙈
  • Summer of Love 1967
2022-11-13 302 瀏覽
🍕 13’ - Canadian + My Parma兩款都充滿芝士,勁足料。Parma ham唔會得幾塊,蘑菇同蕃茄醬又勁惹味!🥗 Caesar Salad要食返個沙律平衡返下先
2022-11-11 261 瀏覽
先唔講野食如何 佢地既服務真係一流我地外賣自取 suppose唔會入店坐 不過朋友身體不適 想入去坐休息店員唔介意比我地入去等坐左陣 其他店員見到我地既狀況 主動比杯暖水我地就算幾好野食 只要有個唔好態度既侍應 你果餐都已經嘥咗加上睇店員對客人既態度 大約會知道佢地擺幾多心機去整野食所以我未食 已經打依篇評語
先唔講野食如何 佢地既服務真係一流
加上睇店員對客人既態度 大約會知道佢地擺幾多心機去整野食
所以我未食 已經打依篇評語
外賣自取
2022-11-11 282 瀏覽
Mother of Pizzas地址: 銅鑼灣禮頓道13-19號地舖#yauyau_銅鑼灣 😋😋😋 呢間舖頭喺網上面評價好壞參半,我諗係因為好多人都係排咗好耐隊先入到去食🧐🧐,嗰日我星期六5:30去到就唔使排隊直接入去,啲位幾好坐又闊。🍕🍕超級撒亞人肉腸13’’ $238呢個Pizza對於香港人嚟講應該係最鍾意,因為佢上面有好多Pepperoni ,佢個蕃茄醬酸酸地再配合埋煙韌燶邊餅皮,跟住上面仲有一隻我唔識嘅香葉,十分之香,係成塊Pizza嘅精髓,三樣嘢簡直完美配合。另外拎起個pizza小心會漏汁,個皮好薄。循例都要介紹返個面團用48小時發酵,先可以做咗佢呢個咁煙靭嘅口感。🥬🥬凱撒沙律 $138個沙律冇乜特別,份量比較少,不過如果夾埋個Pizza個份量兩個人就啱啱好啦。另外講多少少,餐廳限時係75分鐘,佢嗌Pizza可以嗌雙併,大家可以試多幾隻味,又或者唔叫沙律嘅話可以叫其他小食,例如肉丸。👍🏻呢間餐廳可以回頭食多幾次,大家如果想食可以book訂位 (>3 ppl) 或者早啲嚟。味道: 4.5/5服務: 3/5環境: 4/5番兜: 4.5/5#銅鑼灣美食 #美食 #好
Mother of Pizzas

味道: 4.5/5
服務: 3/5
環境: 4/5
番兜: 4.5/5

#銅鑼灣美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #motherofpizzas #銅鑼灣意大利菜 #意大利菜
2022-11-08 233 瀏覽
聽過唔少人介紹哩間主打全人手製嘅Pizza🍕餐廳 麵團用上拿坡里pizza 師傅御用嘅教父級麵粉 麵團經過48小時⏳嘅發酵 而番茄醬亦用上義大利🇮🇹嘅火山蕃茄🍅 餐廳更用火爐🔥去焗pizza 誠意滿滿 而half-half更是餐廳的特色之一 一次過可以滿足兩個願望 ✿超級撒亞肉腸 + 愛的夏天1967 13‘’✿ [$238]超級撒亞肉腸 看似係普通嘅肉腸pizza 但食落去好唔同 蕃茄醬好出色 同menu一樣真係好多肉腸 加上芝士🧀真係好邪惡😈 面頭加上蒜蓉🧄 有畫龍點睛之效 好香好夾 愛的夏天1967 一樣都係好多料 有好多新鮮菠蘿🍍 義大利肉腸同谷爸火腿 火腿有啲辣 啱曬我哋胃口 pizza底好香同有咬口 兩個人叫一個pizza 已經夠曬 感覺性價比高過pixxa hxxt 🤐🤐★好食指數★:8/10★服務態度★:7/10 ★CP值★:8/10★🈶️加一★

★好食指數★:8/10
★服務態度★:7/10
★CP值★:8/10
★🈶️加一★
⊶ Summer of Love 1967 + Crazy Cheese $438 (Half and Half Pizza 18吋)Summer of Love 1967配料包括水牛芝士, San Marzano蕃茄, 谷巴火腿, 意大利肉腸, 新鮮菠蘿, 辣椒infused蜜糖 充滿意大利風情 而且配搭鹹鹹甜甜都幾過癮 谷巴火腿配菠蘿個人10分喜歡—————————Crazy Cheese配料包括水牛芝士, San Marzano蕃茄, 意大利牛奶芝士, 帕馬森乾芝和芳提娜芝士 Pizza一分開 芝士已經不斷流出 真係可以拉得勁長 一堆芝士食落口亦都唔會話好濟住 口感軟綿綿 芝士愛好者一定要食—————————薄餅唔係薄新脆皮 會有食麵包薄餅嘅口感 邊位有烤燶 餐廳基本嘢黑色為主 配搭一些美式風格 會放韓國和比較熱門的歐美歌曲———————————————————————✨想知更加多美食嘅推介?點可以錯過我哋

(Half and Half Pizza 18吋)

—————————
—————————
薄餅唔係薄新脆皮 會有食麵包薄餅嘅口感 邊位有烤燶

———————————————————————
✨想知更加多美食嘅推介?點可以錯過我哋
2022-10-28 258 瀏覽
Mother of Pizzas💛13” Half & Half Pizza $238火箭兵團+瘋狂芝士另收+1服務費人均消費: $131 (2人) -火箭兵團Pizza🚀配料有水牛芝士 San Marzano蕃茄 大蘑菇 紅洋蔥 火箭菜 車厘茄 柏馬森乾酪芝士啲配料同個餅底比較分開🙌🏽有啲好似杏仁片嘅芝士🧀一片片擺喺Pizza上面啲火箭菜一條條🚀🥬仲有啲一絲絲嘅紅洋蔥🧅但食落去感覺上好似爭咁啲個人鍾意食啲一粒粒嘅感覺多啲😝一粒粒先突出到嗰個洋蔥嘅鮮味同口感(純粹個人意見姐💁🏽‍♀️)佢有好多車厘茄🍅不過啲車厘茄同個Pizza好分開切完之後 有機會跌咗出嚟🤣不過嗰啲車厘茄經過焗完個Pizza之後佢仲有好多水份喺度 好多汁 幾新鮮😋同埋都幾大粒 份量好足👻·瘋狂芝士Pizza🧀配料有水牛芝士 意大利San Marzano蕃茄 芳提娜芝士 意大利牛奶芝士 再加水牛芝士 柏馬森乾酪芝士真係癲㗎 佢真係超多芝士🤪啲芝士可以拉絲 拉到勁長都食到有幾種芝士🧀Pizza嘅底至中間嗰個位係全部都係芝士成炸芝士加埋一齊 感覺軟綿綿😚不過佢又唔會話特別太重奶味同埋佢配合嗰個蕃茄醬 都match嘅😋因為有啲如
Mother of Pizzas💛

仲有啲一絲絲嘅紅洋蔥🧅
但食落去感覺上好似爭咁啲
個人鍾意食啲一粒粒嘅感覺多啲😝
一粒粒先突出到嗰個洋蔥嘅鮮味同口感
(純粹個人意見姐💁🏽‍♀️)
佢有好多車厘茄🍅
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛

2022-10-26
2022-10-28 224 瀏覽
《不負責任食評 — Mother of Pizzas》評分:🌕🌕🌕🌕總評:個日六點幾佢都等咗大約四個字入座餐廳環境好昏暗 但唔係有情調嗰種 個人唔太中意🥴揀咗兩隻味嘅Pizza分別係Summer of love 1967同My Parma本身覺得1967有菠蘿應該會清新啲🍍但係反而實際食落佢係太重口味、太膩另一款有火箭菜同parma ham個平衡反而拎得好啲👍🏻同埋個人都鍾意佢個餅底燒到燶燶地,而且唔會太厚底不過批邊都係有種麵包質感如果再薄身啲就更好🤭成枱都係carbs真係唔敢再叫蒜香包叫咗個粒粒鮮茄芝士沙律搭配黑醋汁真係冇得輸😋(利申 本身好中意食車厘茄+ mozzarella)
《不負責任食評 — Mother of Pizzas》
評分:🌕🌕🌕🌕
總評:個日六點幾佢都等咗大約四個字入座
餐廳環境好昏暗 但唔係有情調嗰種 個人唔太中意🥴

揀咗兩隻味嘅Pizza

本身覺得1967有菠蘿應該會清新啲🍍
但係反而實際食落佢係太重口味、太膩
另一款有火箭菜同parma ham個平衡反而拎得好啲👍🏻
同埋個人都鍾意佢個餅底燒到燶燶地,而且唔會太厚底
不過批邊都係有種麵包質感
如果再薄身啲就更好🤭

成枱都係carbs真係唔敢再叫蒜香包
叫咗個粒粒鮮茄芝士沙律

搭配黑醋汁真係冇得輸😋
(利申 本身好中意食車厘茄+ mozzarella)
  • My Parma
2022-10-21 4681 瀏覽
第三間黃店一樣係好有名既mothe of pizzas其實當日既目的原本係去食little napoli既但原來星期一唔開結果就要係銅鑼灣轉場所以就去左呢間一樣有火爐既黃店呢間應該係咁多間pizza店排最耐既一間平日星期一夜晚都排左成九個字先入得門口就已經見到呢個招牌火爐今晚坐六人檯就好舒服但其實呢度如果兩個人黎好似會排得快好多起碼我地排緊隊都比人skip晒餐牌同介紹介紹話全部都係正宗拿玻里pizza必備既材料用上火山蕃茄意大利麵粉亦都用足兩日黎發酵咁我估意粉應該唔係強項係門口望下望下都唔係幾見到有人食佢地普通13吋pizza已經比一般大亦都有18吋既巨型pizza不過就唔敢挑戰咁另一樣特別既就係佢地有兩餸pizza價錢計比較貴果一個價岩岩出爐既pizza真係熱辣辣正宗拿玻里主張係用手將pizza摺埋黎食但真係熱到拎唔到雙餸一個係我的帕爾馬滿滿既parma ham另一邊係愛的夏天1967呢個有激死意大利既菠蘿同埋好多肉腸咁雖然賣相好吸引料又多餅又大又有燶邊但其實拎出黎就好易散感覺好骨肉分離而佢地最著名既柴火香又唔係好感受到反而有成個瘤咁大既致癌物就真係無想像中咁好食另外仲叫左個好似都係
第三間黃店一樣係好有名既mothe of pizzas

侍應態度正常
試過就好
如果要排成大半個鐘就不了
2022-10-10
45 分鐘 (堂食)
$152.67 (晚餐)
媽媽香蒜芝士焗麵包
2022-10-15 313 瀏覽
最近同朋友係St Regis staycation,諗住叫外賣上房食,見到有得叫呢間,即刻試下先😍 聽聞係全人手製作,唔怪得咁多人排啦!------------------------------🔵Summer of Love 1967 $268因為上面有菠蘿,所以我麻麻地呢個,不過鍾意食🍍🍍既朋友都大推呢個話呢個好正,火腿係菠蘿既下面,仲有一層好厚既芝士,真係多重口感,一次體驗晒,整體感覺勁FAT!!🐷.🔴 My Parma $288🥓🥓我既最愛,Parma Ham 加埋Rocket 菜好好食!成件事無咁肥但係又好清新咁❤️但加埋又有芝士係上面,總之我諗返就想食HAHAHA!!.🟡 Mama's Garlic Cheese Bread $178推介佢地既蒜蓉包,正!😋就算外賣送到黎都好香😋麵包咬落去有好濃既蒜蓉味,而且都仲係好鬆軟。唔記得左講,芝士味都好重🧀🧀🧀一定要試。.🟤Pepperoni Super Saiyan $268佢個中文名好有型架,叫超級撒亞人肉腸,真係勁多肉腸係上面🙈呢間野用材料真係完全唔手軟。芝士、肉腸同蕃茄真係PIZZA迷必食之選。.🟢 Tumppi Chicke
🔵Summer of Love 1967 $268

🔴 My Parma $288🥓🥓

🧀一定要試。
🟤Pepperoni Super Saiyan $268

🟢 Tumppi Chicken Pasta $188
估唔到佢D PIZZA勁之外,個意粉都無欺場。 每一條都好有咬口,唔似坊間成PAT野果種意粉,我都添左幾次黎食🤣反而個雞我就唔記得咩味。

🟣Ronaele's Meatballs $138
肉丸+蕃茄醬,必勝配搭。無乜特別COMMENT 😂

叫得太多,叫左千三蚊。食完真係好飽,但係在場每一位都好滿足☺️都算值回票價。
外賣送餐
📍地址: 銅鑼灣禮頓道13-19號地舖✿😋味道😋:3/5✿👀賣相👀:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:20:00↞ ❀❀❁又係出名要排隊嘅餐廳,個個都話要試嘅Pizza 餐,但係我覺得完全唔值得排隊去食,但係每一次經過都大排長龍,同埋入咗起計限時75分鐘,但係Pizza係即叫即整,基本上你叫完都起碼20至30分鐘上枱;如果係香港以意大利拿玻里pizza餐廳嚟講,我覺得其他Pizza店好食啲!🧄🍞🍕❝Garlic Cheese Bread (媽媽香蒜芝士焗麵包)❞ $158☞個人認為蒜蓉包仲好食過佢啲Pizza,好重蒜味亦都好厚芝士,佢一上碟已經切咗12件,叫埋中間有自家製蕃茄醬,小小酸酸地。🍕❝Pepperoni Super Saiyan(超級撒亞人肉腸) & Beautiful Chick(雞味濃)❞ $238☞(Available half and half),所以佢個賣點就係可以一個Pizza試咗兩隻味,但係個人認為pizza還好,未至於人哋講到咁好食。🥗❝Caprese Salad(粒粒鮮茄芝士沙律) $158☞ 沙律比想像中大份,以
📍地址: 銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

✿😋味道😋:3/5
✿👀賣相👀:3/5
✿🏙️環境🏙️:3/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5
✿💰價位💰:3/5

↠⏰時段:20:00↞ ❀❀

☞ 沙律比想像中大份,以黑醋同埋蕃茄為主,外表都幾靚。
Caprese Salad(粒粒鮮茄芝士沙律)
45 分鐘 (堂食)
1K
We came to Mother of Pizzas again and their pizzas are great as usual. We tried their garlic bread, 2 half/half pizzas (Canadian, Rocketeer, Queen Margherita, Crazy Cheese). It was really big and there was ample amount of toppings.The walk in queue is quite long and I suggest reservation in advance. The time is quite tight as you only have 75 minutes. I remember in the past there was a reminder of last order(we planned to order the birthday cookie pizza) but this time we were given the bill dire

The walk in queue is quite long and I suggest reservation in advance. The time is quite tight as you only have 75 minutes. I remember in the past there was a reminder of last order(we planned to order the birthday cookie pizza) but this time we were given the bill directly at 65 minutes. Maybe they were too busy. Would love to be reminded of last order time next time
Garlic Bread
2022-10-07