2019-08-28 903 瀏覽
係香港搵好味嘅素菜一般都要去一啲小街小巷,或者要口耳相傳先知道。但係依家素食,係鬧市入面,好易搵到。再者,雖然食埋睇落好似好少咁,但係食落都會覺得好飽! 當中佢地嘅柚子漬蕃茄就好正!好適合係夏天食!
2019-08-25 665 瀏覽
聽聞逸東酒店開左新food court 行街經過走去試下有d係連鎖店 想試下特別野選左這間日式素食店試下100元一set 有d貴但見到幾吸引 都點左黎試下右面的信田卷最特別 好似腐皮包蔬菜中間的豆腐都唔錯成個set好健康 下次都會再黎食😁
聽聞逸東酒店開左新food court

中間的豆腐都唔錯
成個set好健康
下次都會再黎食😁
2019-08-24
15 分鐘 (堂食)
2019-07-25 1051 瀏覽
今晚相約幾個舊同事食飯,因有位同事是素食者,所以每次都要遷就一下,今次去Eaton Hotel這個foodcourt就唔同,裏面有唔同食肆,肉食者都可大快朵願。今晚選了一個日式定食,有飯,有湯,再加天婦羅,蒸蛋,同蘿白什菜, 天婦羅好好味,粉唔厚,蛋好滑,蘿白什菜好入味。好滿足啲一餐。
,粉唔厚,蛋好滑,蘿白什菜好入味。好滿足啲一餐。

2019-07-09
2019-07-10 888 瀏覽
平時食日式野,都必定要食魚生、壽司🍣果d,今日就破例一次試下日式素食,呢間係朋友介紹,係逸東酒店foodcourt 其中一間食店,食物可選3-5款菜式任意配搭+紅米飯+味噌湯,都係$100-125蚊左右,價錢好吸引😃(1)本菇茶碗蒸,蛋味道清清地,同本菇一齊食,味道出奇地夾,而且蛋蒸都滑do do咁,好正👍🏻(2)芝麻菠菜,呢個冇咩特別,菠菜有d老,起渣。(3)赤味噌田樂豆腐,豆腐本身冇咩味,之前以為上面堆味噌會好咸,但兩者一齊放入口,味道岩岩好,仲帶出豆腐嘅豆香👍🏻(4)信田卷,其實係用腐皮包實d素菜,呢個賣相一流,入邊嘅蘿蔔有小小硬,但係整體係好味嘅
(2)芝麻菠菜,呢個冇咩特別,菠菜有d老,起渣。
2019-07-06 905 瀏覽
喺香港食日本菜,通常會聯想到刺身、拉麵、丼飯等,MUM 日常野菜料理係香港少有既日本家常菜餐廳,食素食。雖然稱它為餐廳,但它位於一間酒店既food court,自己order,自己四週揾位Meun 選擇一目了然,但由於菜色對我來說都相對少見,所以都花了點時間選擇當心目中有了心儀菜式時,去到櫃檯,發現某些菜色當日已經賣完雖然有點失望,但證明餐廳 還頗受歡迎吧~ 所以大家非試不可的話,便要太晚才到了~職員說明須要花時間準備,所以等了好一陣子,忍不住到領餐處等候見到職員很有心機準備點了四款菜,連紅米飯、味噌湯和麥茶天婦羅外層夠脆,夠簿,出奇地沒有油感信田卷餡料有豆角、粟米仔、紅蘿蔔,口感清新,連汁很juicy豆腐配胡麻蒟蒻,蒟蒻煙韌,豆腐很吸汁, 爽滑Q彈初頭怕不夠吃,但其實份量很足,是飽肚清新的好推介

當心目中有了心儀菜式時,去到櫃檯,發現某些菜色當日已經賣完
雖然有點失望,但證明餐廳 還頗受歡迎吧~
所以大家非試不可的話,便要太晚才到了~

見到職員很有心機準備

點了四款菜,連紅米飯、味噌湯和麥茶

天婦羅外層夠脆,夠簿,出奇地沒有油感

豆腐配胡麻蒟蒻,蒟蒻煙韌,豆腐很吸汁, 爽滑Q彈

初頭怕不夠吃,但其實份量很足,是飽肚清新的好推介

2019-06-18 738 瀏覽
食材新鮮, 沒多餘調味, 少油, 但不會寡口味淡。份量足, 而且可要求調節飯量。麵豉湯鮮甜不會死鹹。唯一缺點是位處西式food court, 環境音樂略嫌嘈雜。秋葵鮮腐竹/ 醬油茄子/ 汁煮蓮藕 /五穀米 /面豉湯/ 野菜天婦羅(三件)麥茶以上全部熱食, 餐牌另有冷盤可選

秋葵鮮腐竹/ 醬油茄子/ 汁煮蓮藕 /
五穀米 /面豉湯/ 野菜天婦羅(三件)
麥茶

以上全部熱食, 餐牌另有冷盤可選

2019-06-04 752 瀏覽
放工後約咗朋友食飯,唔想食咁多肉,想食下素食,有朋友提意去逸東酒店樓下Foodhall食,咁我又可以食素,佢哋又可以据扒,我見未試過就去試下啦。佢哋係一小碟一小碟咁上碟,所以你可以揀三款($100)或四款($125)小菜,個餐仲包埋五穀飯、麵鼓湯同麥茶。勝在自己一個食都可以揀幾樣唔同餸,每樣食少少,而且有熱有凍揀,選擇都幾多。我揀咗麻醬豆腐蒟蒻、紅菜頭蘋果沙律、雜菜天婦羅、茶碗蒸,樣樣都唔錯,個麻醬豆腐蒟蒻有驚喜,個麻醬幾香,紅菜頭蘋果沙律係凍既,當佢係甜品最後食見份量細細,但食哂咁多樣野都好飽啦

見份量細細,但食哂咁多樣野都好飽啦
雖然我唔係素食者,但今次已經係第三次嚟食了😇個人嚟講好鍾意呢間 「Mum日常野菜料理」🥰有睇過關於佢哋嘅報道,知道係以日本精進料理為基礎,用五色五味五法去製作~🔹五色:紅、綠、黃、白、黑色食材🔹五味:甜、辣、酸,鹹、苦🔹五法:烤、煮、炸,蒸,切(生食)定食有好多唔同種類嘅蔬菜選擇,仲真係食得出好新鮮👍🏻所以真係食過返尋味,係味道同口感都好豐富嘅素食!店舖係位於逸東酒店嘅Food court 裡面,所以可以坐嘅位都多。而我今次就叫咗個四項嘅日常定食。🔸日常定食(四項)🔸($125)🔹定食配有五榖雜炊飯、味增湯、麥茶🔹本菇茶杯蒸🔹野菜天婦羅🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙津🔹柚子醋漬蕃茄🔹南瓜薯餅(佢送㗎唔知點解)佢嘅味增湯好足料!蘿蔔、海帶、豆腐、菇同腐皮!(應該無漏哈哈🤣)飲落唔會好咸,唔會有口渴嘅感覺👍🏻唔知點解佢送咗個 南瓜薯餅 比我🤤 南瓜薯餅炸粉厚度適中,但感覺就炸得耐咗少少,但裡面嘅南瓜蓉就好腍亦有南瓜香😋紫薯紅菜頭青蘋果沙津 係我食咗3次😂我真係好中意!青蘋果同紅菜頭切成粒粒,加埋紫薯整成沙津波波🥺👍🏻👍🏻 酸酸甜甜亦好清新,好開胃!野菜天婦羅係炸秋葵、南瓜同冬菇~炸粉好薄食落仲脆卜卜

🔹五色:紅、綠、黃、白、黑色食材
🔹五味:甜、辣、酸,鹹、苦
🔹五法:烤、煮、炸,蒸,切(生食)

🔸日常定食(四項)🔸($125)
🔹定食配有五榖雜炊飯、味增湯、麥茶
🔹本菇茶杯蒸
🔹野菜天婦羅
🔹紫薯紅菜頭青蘋果沙津
🔹柚子醋漬蕃茄
🔹南瓜薯餅(佢送㗎唔知點解)

野菜天婦羅係炸秋葵、南瓜同冬菇~炸粉好薄食落仲脆卜卜,面頭就曬咗啲海藻鹽!👍🏻

本菇茶杯蒸細細個好的骰,面頭有好多菇😂蒸蛋好滑不過蛋味唔算好濃,但菇味就非常香😚

柚子醋漬蕃茄都係酸酸甜甜🤣原個蕃茄再加啲柚子味好清新😋

打打吓先發現原來打咗勁多字😂雖然食一餐都至少要$100,但真心覺得值得一試,因為一餐就食到好多種煮得有心機同好味嘅蔬菜🥺👍🏻

2019-05-28 608 瀏覽
逸東酒店FOOD COURT其中一間鋪,走日式料理風格細細碟,精緻擺盤,吸引到唔少好似我呢種中女去扮野打卡佢分3餸同4餸兩款餐, 餐會有五穀飯同埋味噌湯餸方面有熱葷冷盤同埋湯品的類別, 大若有16款左右, 不過有啲款當日冇(唔知賣哂定點)今次一行4人, 所有款都試哂佢都好壯觀其實大部份都比較淡味,分享幾款印象較深的菜式, 如南瓜薯餅, 好甜麻醬菠菜, 芝麻味好濃天婦羅麵衣好薄, 都好味柚子蕃茄好重柚子味, 都得意嘅. 素菜卷, 蘿蔔硬左啲, 其他都好紅菜頭青蘋果沙律, 酸酸甜甜, 都幾好整體覺得, 如果可以多啲汁嘅餸就好, 因為個五穀飯有啲乾, 食到口糠糠
逸東酒店FOOD COURT其中一間鋪,走日式料理風格
細細碟,精緻擺盤,吸引到唔少好似我呢種中女去扮野打卡

佢分3餸同4餸兩款餐, 餐會有五穀飯同埋味噌湯

今次一行4人, 所有款都試哂佢
都好壯觀
其實大部份都比較淡味,

分享幾款印象較深的菜式, 如南瓜薯餅, 好甜
麻醬菠菜, 芝麻味好濃
天婦羅麵衣好薄, 都好味
紅菜頭青蘋果沙律, 酸酸甜甜, 都幾好

2019-05-24
15 分鐘 (堂食)
2019-05-03 855 瀏覽
日式料理講求精緻可愛,這家MUM Veggie主打日式家庭料理,雖是蛋奶素,但純素選擇也挺多的呢!眾多小菜裡,最愛涼拌菜-「山葵鮮淮山」:喜歡淮山的黏稠口感,配上山葵的辣,很溫和的刺激。MUM Veggie在佐敦逸東酒店下層的美食區,算是方便,價錢方面我覺得還可以,$100選三項小菜,還包了炊飯、味噌湯和麥茶,挺有飽腹感呢~Japanese cuisine is exquisite and cute. This MUM Veggie specializes in Japanese-style home dishes. Although it is vegetarian, there are quite a lot of vegan options! Among the many small dishes, my favorite one goes to - "Fresh Yamyama with Wasabi Soy Sauce": like the sticky taste of Yamyama, coupled with the spicy of wasabi, a mild st

Japanese cuisine is exquisite and cute. This MUM Veggie specializes in Japanese-style home dishes. Although it is vegetarian, there are quite a lot of vegan options! Among the many small dishes, my favorite one goes to - "Fresh Yamyama with Wasabi Soy Sauce": like the sticky taste of Yamyama, coupled with the spicy of wasabi, a mild stimulation.
MUM Veggie is located in the food court of the Eaton HK Hotel in Jordan. The price is acceptable for me (3 deli/$100), the Mixed Grain Rice, Miso Soup and Mugicha are included in the set. It is quite full actually.

山葵鮮淮山

2019-02-16
  • 山葵鮮淮山
2019-05-03 535 瀏覽
兔子又例行公事似的來到佐敦了,想不到吃甚麼的時候,我總會想起酒店內的MUM-日常野菜料理食堂。兔子喜歡這裏位置方便,亦因為是food count 般的設計,座位充足,不用怕沒有位坐。而且新裝修設計和風格都不錯,坐得舒服的。MUM採取自助購買形式,午餐時間,兔子就點了三點的午餐組合,三個餸配上五穀飯、餐湯和麥茶。是日兔子點了南瓜薯餅,薑汁茄子,蒟蒻芝麻豆腐。南瓜薯餅基本上是每次必點,香脆好味道!同行友人點了野菜天婦羅,芝麻菠菜,田樂豆腐。是日的芝麻菠菜有點老,但田樂豆腐扳回了一將,非常好送飯!另外兔子很喜歡這種六小碟的設計,加上美美的木盤,感覺就如去了日本的小店吃飯一樣,充滿日式風情。

三點配五穀飯定食

田樂豆腐

2019-05-03
三點配五穀飯定食
田樂豆腐
2019-04-10 594 瀏覽
Japanese style Veggie set found inside Eaton Hotel’s Food Hall. A Simple Style Veggie Set, with a reasonable price. From the menu can choose any 3 for $100 or any 4 for $125 and it included a tea , mixed rice and miso soup. For additional $15 can change the rice to udon. We chose Steamed soft egg with mushroom, Deep fried pumpkin cake, veggie tempura, purple potatoes beetroot green apple salad. All the dishes were very yummy and delicious. Even though this veggie’s restaurant at the food hall and needed to order and pick by yourself at the counter, and found your own seat. The presentation was still very neat and tidy, unlike a fast food.
2019-03-15 797 瀏覽
今晚三姊妹約去逸東酒店 Food Hall 食晚飯,地點不錯有卡座有普通座,想吃什麼就各自購買自己話事。我和細妹選擇了 MUM , 這家是日式料理以素食材為主,非常健康有營。🥢我自選的是三種有營食物$100,包括:茄子🍆、山藥同豆腐,配以紅米飯飽肚又健康。茄子味道清新👍日式豆腐是由濕豆腐瀝乾製成,烹調時再吸濃湯煮成,故特別吸味有口感。😋我最喜愛山藥,粉粉嫩嫩又帶有日式芥辣味道同口感都合我口味。👍😋這份是細妹的,菠菜爽口有嚼勁。家姐生酮飲食最岩這份,有沙律菜同豬扒,整份餐都沒有任何澱粉質,真的做要吃什麼自己話事。

茄子味道清新👍

這份是細妹的,菠菜爽口有嚼勁。

2019-02-28
2019-02-24 752 瀏覽
第一次學人食素,就搵到閒好野。食材本身已好新鮮,不用太多調味料去熟就是最喜歡。日本調理最不花巧,沒有太多門面野,著重食材本身的味道。簡簡單單的裝修,簡簡單單的食材已充夠令人享受一個悠閒的下午。
第一次學人食素,就搵到閒好野。
食材本身已好新鮮,不用太多調味料去熟就是最喜歡。

日本調理最不花巧,沒有太多門面野,著重食材本身的味道。

2019-02-12
慶祝紀念
生日
  • 紫薯紅菜頭青蘋果沙律
由油麻地百老匯電影中心走到香港逸東酒店原來並不遠。午餐便在這裡享用好了。Food Hall(美食廣場)的門口位於九龍地政總署地圖銷售處對面。這門口比較大。不過,要由地面走樓梯到下一層。或繞到背後有斜道到達。另一個門口在酒店正門的旁邊。但不太明顯。也需要走樓梯到達下一層。或到酒店大堂乘坐電梯前往。 我的用餐地點是MUM日常野菜料理食堂。就在那門口的左面。 總店在黃竹坑。一直想光顧。有一次到達時已差不多是休息時間。所以,沒有吃過那店的食物。後來知道分店在九龍區營業,當然開心了。比到黃竹坑方便多了。不過,總店的食物不只有日式,也有西式和沙律。始終想要光顧那裡一次。 因為不是位於一間店舖內,酒店只提供一個煮食的地方。用餐區與其他食店共用。我看到有客人捧著葷食到店口對面的座位用餐。應該是同行的朋友到這裡光顧。以木板佈置外面的櫃台。櫃台表面是鐵板。頂部垂掛著米白色的布簾。布簾上印了店名。這店口充滿日式風格。 這裡只提供日式定食。任選三款食物是$100,四款是$125。定食包括味噌湯、香菇五穀雜炊飯和麥茶。米飯可改成烏冬,多加$15。麥茶改成無糖豆乳則多加$8。如有蛋和五辛,餐單上會有標示。 點餐和

由油麻地百老匯電影中心走到香港逸東酒店原來並不遠。
午餐便在這裡享用好了。

這門口比較大。
不過,要由地面走樓梯到下一層。
或繞到背後有斜道到達。

另一個門口在酒店正門的旁邊。
但不太明顯。
也需要走樓梯到達下一層。
或到酒店大堂乘坐電梯前往。

我的用餐地點是MUM日常野菜料理食堂。
就在那門口的左面。

總店在黃竹坑。
一直想光顧。
有一次到達時已差不多是休息時間。
所以,沒有吃過那店的食物。

後來知道分店在九龍區營業,當然開心了。
比到黃竹坑方便多了。
不過,總店的食物不只有日式,也有西式和沙律。
始終想要光顧那裡一次。

因為不是位於一間店舖內,酒店只提供一個煮食的地方。
用餐區與其他食店共用。
我看到有客人捧著葷食到店口對面的座位用餐。
應該是同行的朋友到這裡光顧。

以木板佈置外面的櫃台。
櫃台表面是鐵板。
頂部垂掛著米白色的布簾。
布簾上印了店名。

這店口充滿日式風格。

這裡只提供日式定食。

任選三款食物是$100,四款是$125。
定食包括味噌湯、香菇五穀雜炊飯和麥茶。

米飯可改成烏冬,多加$15。
麥茶改成無糖豆乳則多加$8。

如有蛋和五辛,餐單上會有標示。

點餐和付款後,拿著這呼叫器就座。
當餐點準備好了,呼叫器便會發出鳴叫聲,客人要自行取餐。

日常定食(三項)

我點了高野豆腐配胡麻蒟蒻、野菜天婦羅和紫薯紅菜頭青蘋果沙律。

味噌湯

味噌湯的味道很好。
不會太鹹。
濃淡度適中。

味噌湯

除了海帶和豆腐,還有白蘿蔔。
這是比較少見的。

野菜天婦羅

先吃野菜天婦羅。
因為怕變軟腍了。

炸漿粉薄而脆。
不會讓人吃到很多漿粉。

三款野菜不是常見的青椒、茄子等。
而是南瓜、秋葵和冬菇。

南瓜並不軟腍,爽爽的。
味道清甜。
秋葵粘滑。
冬菇則是軟滑的。

高野豆腐配胡麻蒟蒻

高野豆腐配胡麻蒟蒻。

表面的蒟蒻淋上芝麻醬變得很美味!
蒟蒻又軟又爽。
口感很好。

蒟蒻表面有鮮嫩的翡翠苗。

高野豆腐配胡麻蒟蒻

原來這是高野豆腐。
像冷豆腐。
有細密的孔洞。
表面的質感像布料。
內裡有點結實。
吃起來卻有點軟。

高野豆腐比普通豆腐更能吸收湯汁。
所以,咀嚼起來也有濕潤感。

紫薯紅菜頭青蘋果沙律

紫薯紅菜頭青蘋果沙律。

表面有青蘋果肉。
味道清新。
酸味不算多。
酸甜的味道相若。

紫薯紅菜頭青蘋果沙律

紫薯混合紅菜頭的味道很好。

紅菜頭是一絲絲的。
口感爽脆。
像剛才吃的青蘋果。
份量有很多。

紫薯泥口感軟滑。
因為有紅菜頭絲,吃紫薯泥便不會感到飽膩。

香菇五穀雜炊飯

香菇五穀雜炊飯口感頗軟綿。
但沒有嚐到香菇……

麥茶味道香。
用餐完畢,麥茶還是温熱的。

香港沒有純素酒店。
但這酒店有素食餐廳。
素食住客想吃東西很方便。
吃素的遊客可以考慮一下。
2019-02-02
日常定食(三項)
野菜天婦羅
香菇五穀雜炊飯