2023-11-17 119 瀏覽
是日午餐去左呢間韓國菜!!!入去見裝修不錯,應該會幾好掛。。。點左個吉列🦑意粉,無影相,因為個樣已經麻麻地,無興趣影。。。🦑炸到好深色,已經心知不妙。。。點知,估唔到,真係伏囉。。。佢得三係瘦身嘅,本身已經唔熱,仲要硬柴柴嘅炸槳,真係十分失望。。。以為個意粉可以食飽算,點知佢係無味嘅。。。真係無味。。。自己加鹽加黑椒先免強叫有返d味可以食到。。。早知食d有味嘅鍋飯。。。不過無下次。。。午餐加咖啡,$118,個心好唔舒服。。。
是日午餐去左呢間韓國菜!!!
入去見裝修不錯,
應該會幾好掛。。。
🦑炸到好深色,已經心知不妙。。。
點知,估唔到,真係伏囉。。。
早知食d有味嘅鍋飯。。。
不過無下次。。。
午餐加咖啡,$118,個心好唔舒服。。。
🐷約咗個朋友攞嘢,條友請我食飯,去咗出現呀,專登去咗問粉紅勁重韓風嘅韓式炸雞店!天花板全部都係花花裝飾,店入邊正中間放咗一個好大嘅屏幕睇住K-pop 食嘢!真係幾靚🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍟叫咗個二人餐,包括炸蟹柳棒配鿀條,炸蟹柳唔錯,好膽好食,薯條又好你大條,加埋沙律醬唔錯嘅小食!好味🌟🌟🌟🌟🍝黑松露本菇野菌忌廉汁意粉呢個個黑松露好重味,鍾意食黑松露嘅,真係可以叫呢一個!野菇同野菌都非常之多唔孤寒,忌廉汁夠多,唔會令到個意粉乾爭爭,非常少合格,好好食😚好味🌟🌟🌟🌟🌟🍗甜辣炸雞已經好想食好耐啦,佢個賣相非常之得👍🏼👍🏼👍🏼開頭以為佢會將甜辣醬也滿晒全部隻雞,因為知道朋友唔食得辣,所以唔係放咗好多,味道啱啱好,炸雞好脆好香😚久唔久真係要去食下韓國炸雞,呢間都可以住喺西九龍嘅街坊去食下呢間😍正好味🌟🌟🌟🌟🌟🍨本來起身就走,點知原來有手作甜品魚送,🤭咁就一定坐低食埋先啦😂,食完炸雞意粉係真係想食甜品,真體貼!甜品清甜,真係可以洗走油膩感!滿足😌好味🌟🌟🌟🌟🌟☕️焦糖爆谷拿鐵呢個叫你打卡真係冇得輸🤩賣相超靚,味道又好飲!🥤百香果綠茶影相都唔錯,味道清香百香果味👍🏼好味🌟🌟🌟🌟回頭率🈵🈵🈵🈵
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

好味🌟🌟🌟🌟

好味🌟🌟🌟🌟🌟

🥤百香果綠茶影相都唔錯,味道清香百香果味👍🏼
好味🌟🌟🌟🌟

百香果綠茶$7
加一服務費
I
2023-10-07 143 瀏覽
今日同朋友嚟到大角咀食飯,見到呢間餐廳都幾多人排隊,於是就過嚟試一試佢,我哋叫咗😈辣炒年糕💰42年糕好有驚喜😍食落好彈牙,勁有咬口🤪甜辣醬汁啱啱好,吾會太辣🤍入面仲有魚餅,成個配搭好正😈牛肉捲💰55紫菜包飯味道唔錯,配料好多,牛肉同黃蘿蔔超夾,我同朋友好快就食哂😈蒜香蜂蜜炸雞(6件)💰98炸雞每件都大大舊,炸得香脆又入味。我地特登叫咗蒜香味,果然蒜味十足😘食落雞件勁嫰滑,不經不覺就清左成盤😍😈百香果乳酪💰42味道好濃郁,濃濃百香果香😈蜜桃烏龍茶💰42蜜桃茶擺盤超級靚,飲落好清新,果香味重又吾會太甜😚仲配有兩塊蜜桃🍑肉,用黎打卡一流消費價錢:兩人💰307,人均153.5餐廳名稱:My Ahjussi (大角咀)餐廳地址:大角咀大全街39號地舖

😈辣炒年糕💰42

😈牛肉捲💰55

😈蒜香蜂蜜炸雞(6件)💰98

😈百香果乳酪💰42
味道好濃郁,濃濃百香果香

😈蜜桃烏龍茶💰42

消費價錢:兩人💰307,人均153.5

餐廳名稱:My Ahjussi (大角咀)
餐廳地址:大角咀大全街39號地舖

2023-10-05 72 瀏覽
朋友是標準韓迷,今天就特意和她到此韓式餐廳吃晚餐。這間餐廳主打韓西fusion素菜,無論食物、環境、擺設和服務都令人非常有驚喜。餐廳的佈置很優雅,天花板上掛滿乾花,非常有少女feel。周遭的擺設充滿韓式風格,朋友開心得到處拍照!餐廳的牆上掛著一個大screen,不停播放着K-pop 歌,如(G)I-DLE,NEWJEANS、 LE-SSERAFIM 、BTS 等等。朋友開心得一路吃東西,一路聽歌。店員還告訴我們這間餐廳會讓Fans不定期舉行一些應援活動,韓迷朋友立即心心眼!我們點了二人餐。小食方面,我們選了炸韓國泡菜餃子。餃子炸得很酥脆,內裏的泡菜能「吊」出豬肉的鮮味。主菜方面,我們選了黑松露本菇忌廉汁意粉。忌廉汁很濃稠creamy,散發著淡淡的黑松露香,本菇非常入味,我最愛這道意粉!另外,我們還選了蒜香蜂蜜炸雞。炸雞炸得很甘香鬆脆。雞肉醃得很入味juicy,雞表面沾上甜甜的蜂蜜,撒滿芝麻。蜂蜜的甜味和蒜頭的香味令炸雞非常好味!最後,甜品是椰子果凍。雪白的果凍上還有一顆綴上金箔的桃。為這餐畫上完美的句號。總括而言,My Ahjussi裝修、食物、格調都十分「韓風」,非常適合打卡!就算不
我們點了二人餐。
另外,我們還選了蒜香蜂蜜炸雞炸雞炸得很甘香鬆脆。雞肉醃得很入味juicy,雞表面沾上甜甜的蜂蜜,撒滿芝麻。蜂蜜的甜味和蒜頭的香味令炸雞非常好味!
總括而言,My Ahjussi裝修、食物、格調都十分「韓風」,非常適合打卡!就算不是韓迷的我也很喜歡這裏的食物和氣氛,值得一讚!
2023-09-22 92 瀏覽
走韓式Cafe格調🇰🇷驟眼看與一般Cafe沒有大分別,其實餐廳店主Tim曾經在社企工作,跟不少弱勢社群人士合作🤝Tim認為以正常商業模式,而非本著「社企」之名營運餐廳🍴更加可以讓弱勢社群學以致用,真正投身社會,希望他們能夠自力更生,與一般員工相互學習、共融相處🤗Cafe的重點,當然是打卡咖啡📸小店的咖啡是由聽障咖啡師一手包辦👩‍🍳每款賣相都好別緻☕️感覺到咖啡師的心機☺️必點「焦糖爆谷Latte」以焦糖漿、咖啡和鮮奶泡作為基底,表面更鋪上激多焦糖爆谷😍餐廳更有超過90款美食選擇,包括沙律🥗炸雞🍗Pizza🍕意粉🍝海鮮鍋🥘炸雞共有6款,包括卡邦尼、經典韓式甜辣、黃金鹹蛋、芝士、蒜香蜂蜜口味等,外脆內軟配上濃郁醬汁,必定會忍不住大口大口食😋韓式素牛肉飯捲同樣也大受歡迎,內餡豐富,用上的素牛肉同樣有牛肉的口感,沾上麻油更添香氣😋軟殻蟹好大隻🦀炸得脆身,意粉煙韌度煮得啱啱好🍝忌廉汁rich得嚟又唔會太膩😙
走韓式Cafe格調🇰🇷
驟眼看與一般Cafe沒有大分別,
其實餐廳店主Tim曾經在社企工作,
跟不少弱勢社群人士合作🤝
Tim認為以正常商業模式,
而非本著「社企」之名營運餐廳🍴
更加可以讓弱勢社群學以致用,
真正投身社會,希望他們能夠自力更生,
與一般員工相互學習、共融相處🤗

Cafe的重點,當然是打卡咖啡📸
小店的咖啡是由聽障咖啡師一手包辦👩‍🍳
每款賣相都好別緻☕️
感覺到咖啡師的心機☺️
必點「焦糖爆谷Latte」
以焦糖漿、咖啡和鮮奶泡作為基底,
表面更鋪上激多焦糖爆谷😍

餐廳更有超過90款美食選擇,
包括沙律🥗炸雞🍗Pizza🍕意粉🍝海鮮鍋🥘

炸雞共有6款,包括卡邦尼、經典韓式甜辣、
黃金鹹蛋、芝士、蒜香蜂蜜口味等,
外脆內軟配上濃郁醬汁,
必定會忍不住大口大口食😋

韓式素牛肉飯捲同樣也大受歡迎,
內餡豐富,用上的素牛肉同樣有牛肉的口感,
沾上麻油更添香氣😋

軟殻蟹好大隻🦀炸得脆身,
意粉煙韌度煮得啱啱好🍝
忌廉汁rich得嚟又唔會太膩😙
  • 焦糖爆谷拿鐵
  • 蒜香蜂蜜炸雞
  • 韓式牛肉飯卷
  • 軟殼蟹忌廉汁意粉
2023-09-20 84 瀏覽
多選擇創新韓式小店 今晚同朋友嚟到大角咀 試親民小店 ~ 韓式Cafe 🥰 店舖木系裝修 佈置溫馨浪漫 💕 我哋就揀咗二人餐$368美女店員先奉上兩款韓式前菜 有泡菜同蘿蔔 好開胃嘅前菜 泡菜唔會太辣 啱晒我😋套餐可揀一款小食 一款飯或麵 一款主食 兩杯嘢飲 仲有甜品🍮 🔆炸蟹柳棒配薯條蟹柳棒薯條熱辣辣炸起 十分香脆 食到停唔到口🤣 🔆黑松露本菇野菌忌廉汁意粉🍝野菌新鮮味美 呢個意粉算係素食 健康又好味😋 🔆韓式蒜香蜂蜜炸雞(6件)甜香炸雞 外脆 內的雞肉仍嫩滑 😉 🍮手作甜品 自家製啫喱軟滑冰涼 唔會太甜 味道清新👍😉 ☕️熱玫瑰花茶茶壺及茶杯都非常的骰優雅 玫瑰花茶清香 非常享受🥰 ☕️特濃朱古力真係特別香濃 好滿足😉 🎈My Ahjussi (大角咀)大角咀大全街39號地舖 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie

多選擇創新韓式小店

我哋就揀咗二人餐$368

🔆炸蟹柳棒配薯條
蟹柳棒薯條熱辣辣炸起 十分香脆 食到停唔到口🤣

🔆黑松露本菇野菌忌廉汁意粉🍝
野菌新鮮味美 呢個意粉算係素食 健康又好味😋

🔆韓式蒜香蜂蜜炸雞(6件)
甜香炸雞 外脆 內的雞肉仍嫩滑 😉

🍮手作甜品 自家製啫喱
軟滑冰涼 唔會太甜 味道清新👍😉

☕️熱玫瑰花茶
茶壺及茶杯都非常的骰優雅 玫瑰花茶清香 非常享受🥰

☕️特濃朱古力
真係特別香濃 好滿足😉

🎈My Ahjussi (大角咀)
大角咀大全街39號地舖

大角咀都算係自成一角既地方但偏偏好多特色食市都開係呢區呢間新穎韓國🇰🇷餐廳環境舒適仲會播住K-Pop🥹好多都好熟悉 天花頂仲有專登怖置櫻花🌸好有少女心🌟二人套餐 💰368小食🌟炸韓國泡菜餃子外貌都特別 🤪 內裡包住泡菜餡炸到香脆熱辣辣即叫即整 ☺️🌟辣炒芝士年糕拉麵(五辛)湯底辣味超濃,芝士年糕煙靭適中 😳而且麵底食落好似去左韓國咁,正宗麵底 🥹主食🌟啖啖肉薄餅Pizza料幾豐富✨鐘意食肉既必選有牛肉、煙肉、雞肉🍗全肉宴 👍🏻🌟芒果蒟蒻清新鮮甜又有種解油膩口感面頭裝飾有粒荔枝粒好清新 🤪$38任何飲品、酒精除外🌟百香果綠茶清新淡淡百香果味好適合夏天享用 ☺️🌟雜果賓治特色飲品 生果整成冰粒,甜度適中生果都幾豐富,有士多啤梨🍓菠蘿🍍青提子🤪推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒My Ahjussi (大角咀)📍地址:大角咀大全街39號地舖☎️ 電話:98467315#香港美食 #九龍美食 #大角咀美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #韓國菜#韓式炸雞 #素食 #咖啡 #少鹽少糖 #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie
大角咀都算係自成一角既地方

小食
🌟炸韓國泡菜餃子
外貌都特別 🤪 內裡包住泡菜餡炸到香脆
熱辣辣即叫即整 ☺️

🌟辣炒芝士年糕拉麵(五辛)
湯底辣味超濃,芝士年糕煙靭適中 😳
而且麵底食落好似去左韓國咁,正宗麵底 🥹

主食
🌟啖啖肉薄餅
Pizza料幾豐富✨鐘意食肉既必選
有牛肉、煙肉、雞肉🍗全肉宴 👍🏻

🌟芒果蒟蒻
清新鮮甜又有種解油膩口感
面頭裝飾有粒荔枝粒好清新 🤪

$38任何飲品、酒精除外
🌟百香果綠茶
清新淡淡百香果味好適合夏天享用 ☺️

🌟雜果賓治
特色飲品 生果整成冰粒,甜度適中
生果都幾豐富,有士多啤梨🍓菠蘿🍍青提子🤪

推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

My Ahjussi (大角咀)

📍地址:大角咀大全街39號地舖
☎️ 電話:98467315

#香港美食 #九龍美食 #大角咀美食 #啤啤遊食團
#韓式炸雞 #素食 #咖啡 #少鹽少糖
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852
#bearbeareat
#bearbeareat大角咀
一直覺得應援cafe都係又唔貴又唔抵,咁耐以嚟都未去過,第一次去應援cafe,呢間真係好抵食,而且真係好食。前2日先book位好彩仲有,我哋去嘅呢日係第一日張敬軒主題,一去到門口已經有軒人形牌+裝飾,入到去牆壁貼滿軒相,有screen播軒mv,有軒慈善義賣corner,有打卡道具,有fans share嘅軒收藏品corner。店主+店員都好nice我哋下午時段到,每人最低消費只係一杯飲品,不用加一。如果夜晚,每人要叫一個套餐,另要加一。所以下午抵好多,不過因為叫軒套餐先有應援包送仲有9折,所以我哋都係叫套餐,再加甜品。套餐其實唔貴,158左右,平時出面cafe食個意粉都要咁嘅價錢,但宜家有應援包送,仲有9折,套房包嘅飲品仲包埋藝術打印,好抵。軟蟹軒軒拿蝦意粉 $158隻軟殼蟹比想像中大,仲好脆又juicy意粉都夠汁好味,唔算少all day blessing breakfast $158以all day breakfast嚟講都幾豐富,個牛角包窩夫好飽肚,個炒蛋好勁黑松露味,火龍果清甜,番茄都甜,腸仔juicy,不過沙律啲黑醋一般套餐包飲品,揀咗凍特濃朱古力,有包埋藝術打印,有3款圖案

店主+店員都好nice

軟蟹軒軒拿蝦意粉 $158
隻軟殼蟹比想像中大,仲好脆又juicy
意粉都夠汁好味,唔算少
軟蟹軒軒拿蝦意粉

All  day  blessing  breakfast

套餐包飲品,揀咗凍特濃朱古力,有包埋藝術打印,有3款圖案揀,印得好靚
朱古力上面好多泡沫同cream好好飲
藝術打印凍特濃bb朱古力

oppa hins士多啤梨卷 $48
個蛋糕外層超軟熟
oppa  hins  士多啤梨卷

最後每人只係$166,唔洗加一,仲有應援包同memopad送,好抵又食得開心。雖然限時食90分鐘,但我哋最後食咗2個鐘,店員都冇趕我哋或者比壓力要你快啲走

2023-09-16
軟蟹軒軒拿蝦意粉
All  day  blessing  breakfast
藝術打印凍特濃bb朱古力
oppa  hins  士多啤梨卷
2023-09-17 181 瀏覽
My Ahjussi大角咀大全街39號地舖另收加一服務費~ 味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☀️二人套餐 $3681️⃣小食(選一款)☄️炸韓國泡菜餃子6粒皮薄餡靚的餃子,外皮又脆又薄,內餡有粉絲、豬肉&泡菜等,非常豐富🤤我地兩個人一人3粒都唔夠分,好想食多幾粒😈2️⃣飯/麵類(選一款)☄️卡邦尼煙肉泡菜意粉大大份超creamy的意粉🤩依個意粉的主要基調都係卡邦尼,但食食下會食到泡菜,有蔬菜成件事即刻健康左🤣3️⃣主食(選一款)☀️芝士辣雞年糕連埋個爐一齊上,超大陣仗💩大量的芝士在眼前溶化,熱湯滾燙~雞係好滑的雞柳,年糕煙靭,另外仲有包菜食🤩辣度唔算太辣,份量都好多~4️⃣手作甜品(兩件)☀️芒果蒟蒻Fresh! 主食已經食到好飽,依個甜品滿足左’食完鹹野就想食啲甜嘢的心’,但又令人食得落,輕盈冇負擔😆5️⃣飲品(兩杯) 可選38元或以下飲品☀️柚子梳打☀️凍泡沫朱古力正常好味,按自己喜好揀吧!❤️‍🔥價廉物美🤤環境舒服~❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力
My Ahjussi
大角咀大全街39號地舖
另收加一服務費~

☀️二人套餐 $368

4️⃣手作甜品(兩件)☀️芒果蒟蒻

5️⃣飲品(兩杯) 可選38元或以下飲品
☀️柚子梳打
☀️凍泡沫朱古力
正常好味,按自己喜好揀吧!

❤️‍🔥價廉物美🤤環境舒服~

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
炸韓國泡菜餃子
卡邦尼煙肉泡菜意粉
芝士辣雞年糕
  • 二人套餐
餐廳環境很有少女浪漫感,頭頂上方是一片花海,還有投影機播著k-pop音樂的MV,很適合和情侶/bestie約會~💓我們叫了二人餐$368,方便飽肚又抵食!🇰🇷韓式炸雞六件 (蒜香蜜糖味)外皮脆脆的,雞肉也很嫩滑完全不柴,很易脫骨,每件都裹滿了蒜香蜜糖汁,蒜香很濃郁惹味🐤雞件也有提供不同部位,包括雞翼、雞翼尖、雞鎚,和雞胸。🇰🇷辣炒芝士年糕拉麵湯底是甜辣口味,不會很辣,帶來一種溫和的舒適感。配料也很豐富,有軟糯的年糕、拉絲和濃郁的芝士、雞蛋、和彈牙的魚糕~很推介。🇰🇷炸芝士條配薯條炸得酥脆的芝士條🧀和金黃香脆的薯條簡直是絕配🍟長條型的芝士條外脆內拉絲,每一口都帶來了濃郁的芝士風味,絕對是芝士愛好者的天堂😭🇰🇷手作甜品-芒果蒟蒻芒果蒟蒻柔軟的口感和微妙的彈性,有點像冰粉的質地,很清新。在芒果蒟蒻上,還有一粒荔枝,鮮甜多汁,荔枝上還有一小點的金箔作點綴~🥭🇰🇷柚子梳打很清新解膩,芒果乳酪則味道濃郁及十分綿滑

🇰🇷韓式炸雞六件 (蒜香蜜糖味)

🇰🇷辣炒芝士年糕拉麵

🇰🇷炸芝士條配薯條

🇰🇷手作甜品-芒果蒟蒻

🇰🇷柚子梳打很清新解膩,芒果乳酪則味道濃郁及十分綿滑

#fatxtaikoktsui ‼️ 韓 國 𝐦𝐢𝐱 西 式 𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧‼️•① [ 𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤 : 炸 韓 國 泡 菜 餃 子 ]|吃了二人套餐:包括1小食、2主食、2甜品、2飲品 。呢個好食!!有少少辣,但好開胃🙌🏻|𓋪8/10·② [ 主食 : 卡 邦 尼 煙 肉 泡 菜 意 粉 // 韓 式 泡 菜 牛 肉 薄 餅 ]|主食也有驚喜₍ᐢ‥ᐢ₎ ♡尤其是𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 !!很少見這個𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧,唔會辣,加埋上面啲紫菜,好夾- ̗̀꒰ঌ🤍໒꒱ ̖́-「 卡 邦 尼 煙 肉 泡 菜 意 粉」的泡菜味偏濃,會比較辣,整體也很不錯!|𓋪9/10•③ [ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 : 𝐉𝐨𝐥𝐥𝐲 𝐏𝐨𝐧𝐠 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐜𝐜𝐡𝐢𝐚𝐭𝐨 ]|𝐉𝐨𝐥𝐥𝐲 𝐏𝐨𝐧𝐠 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 是指韓國的殼物,比較少有。脆脆加埋𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞都很夾。|𓋪7/10•④ [ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 : 芒果布丁// 豆乳蛋糕]|芒果布丁不是𝐪彈的那種。豆乳蛋糕個人感覺味道有點怪..|𓋪5/10•My Ahjussi (大角咀)大角咀大全街39號地舖 #hongkongfoodies #香港 #香港食物
#fatxtaikoktsui
‼️ 韓 國 𝐦𝐢𝐱 西 式 𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧‼️

① [ 𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤 : 炸 韓 國 泡 菜 餃 子 ]

|吃了二人套餐:包括1小食、2主食、2甜品、2飲品 。
呢個好食!!
有少少辣,但好開胃🙌🏻|
𓋪8/10

|主食也有驚喜₍ᐢ‥ᐢ₎ ♡
尤其是𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 !!
𓋪9/10

脆脆加埋𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞都很夾。|
𓋪7/10

④ [ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 : 芒果布丁// 豆乳蛋糕]

|芒果布丁不是𝐪彈的那種。
豆乳蛋糕個人感覺味道有點怪..|
𓋪5/10

My Ahjussi (大角咀)
大角咀大全街39號地舖

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #大角咀 #大角咀美食 #大角嘴 #大角嘴美食 #taikoktsui
2023-09-07 61 瀏覽
餐廳以韓西fusion菜為主裝潢都是走韓式小清新路線 非常適合與朋友來聚會聊天⍢炸軟殼蟹 $45沒想過是以整隻的擺碟呈現無論是擺碟還是味道都有驚喜軟殼蟹炸得卜卜脆 吃下去亦有少量蟹膏蘸上韓式蛋黃醬 味道更好甜辣炸雞(半份) $98外脆內嫩 不會有太重的油膩感 淋上少許韓式甜辣醬 不會太辣辣炒年糕 $42年糕煙煙韌韌有咬口辣汁調配帶甜 不像坊間的這麼辣對不太能吃辣的朋友友好魚糕湯 $42有2大串各式各樣的魚糕 魚糕用料札實 同樣煙韌 亦非常吸湯 韓式牛肉飯卷 $55餡料有紅蘿蔔 黃蘿蔔及肥牛等口感豐富但味道較為清淡 健康之選⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐📍My Ahjussi大角咀大全街39號地舖#foodiegoodie_tkt
餐廳以韓西fusion菜為主

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

📍My Ahjussi

#foodiegoodie_tkt
2023-09-07 1270 瀏覽
今晚同囡囡食飯,當然要揀番啱少女們喜愛的餐廳,結果就揀咗呢間位於士瓜灣的Cafe!呢間Cafe的天花板係佈滿了樱花,給人充滿浪漫又有少女心的感覺,啱曬我囡囡!一👀望到有2人餐($368)已經包括了韓式前菜、小食、主食、飯或麵、甜品和飲品,非常之豐富,理所當然就揀呢個餐!💟韓式前菜 - 泡菜和蘿蔔💟小食 - 炸泡菜🥟好喜歡這個小食,香脆又帶點辣,值得推薦!💯💯💟飯或麵 - 黑松露本菇野菌忌廉汁意粉黑松露味好濃,好creamy 嘅意粉。💟主食 - 炸雞6件 (蒜香蜂蜜味)炸雞外脆內軟,亦都封住肉汁,保持鷄肉嫩滑,配埋蒜香蜂蜜醬汁,更加惹味!😋😋💟飲品 - 百香果梳打/柚子梳打個人覺得百香果味梳打味道較好。💟甜品 - 自家製啫喱係炎熱天氣下,食啫喱真係一樂也!整間店舖都佈🈵️🌸🌸,所以今晚食飯有點忙,因為仲要掛住打卡!
💟韓式前菜 - 泡菜和蘿蔔
💟小食 - 炸泡菜🥟
好喜歡這個小食,香脆又帶點辣,值得推薦!💯💯
💟飯或麵 - 黑松露本菇野菌忌廉汁意粉
黑松露味好濃,好creamy 嘅意粉。
💟主食 - 炸雞6件 (蒜香蜂蜜味)
💟飲品 - 百香果梳打/柚子梳打
個人覺得百香果味梳打味道較好。
💟甜品 - 自家製啫喱
係炎熱天氣下,食啫喱真係一樂也!
2023-09-05
  • 蒜香蜂蜜炸雞
  • 炸泡菜餃子
打風嘅前夕市面總係平靜㗎,今日我哋就嚟到奧運附近😍😍近住大角咀嗰邊嘅大全街,呢條街不嬲都出名好多嘢食㗎🤩今日我哋就揀咗呢一間My Ahjussi 食晚餐🇰🇷🇰🇷餐廳裝修都幾簡潔,而且都幾打卡able,中間有部大電視📺📺播住韓流嘅歌,坐低睇Menu見到有個二人套餐都只係$368,於是諗都唔諗就決定叫呢個set😍😍呢個set小食,飯麵,主食嘅選項都非常之多,最後我哋就揀咗一份🦀🦀炸蟹柳棒配薯條,卡邦尼煙肉泡菜意粉🍝🍝同埋韓式甜辣炸雞六件🐣🐣呢個set仲會包兩件手作甜品或者係素手作甜品🍮同埋飲品兩杯🍹🍹落完單會先來兩個前菜,包括係麻油芽菜🤤🤤同埋泡菜炸蟹柳棒配薯條上菜嗰時🦀🦀熱辣辣蟹柳擺咗陣都係keep到個脆度🍟🍟食落去外脆內軟😍😍薯條配合埋個蛋黃醬,超級惹味❣️❣️卡邦尼煙肉泡菜意粉係意想不到咁夾😳😳😳每一條意粉都掛到汁😋卡邦尼配合埋泡菜又唔係好辣🔥而且配合埋煙肉嘅香味🥓🥓同埋芝士粉🧀🧀真係好香😍😍甜辣炸雞每塊都大大嚿😍炸得脆香得來又入味😍😍甜品方面包括係芒果蒟蒻🥭🥭同埋豆乳蛋糕🫘賣相超級吸引🥰有埋素食嘅選項,非常之貼心,非常推薦❣️❣️士多啤梨梳打同埋百香果梳打超清新,夠晒Fresh❣️❣️

同埋芝士粉🧀🧀真係好香😍😍
甜辣炸雞每塊都大大嚿😍炸得脆香得來又入味😍😍

甜品方面包括係芒果蒟蒻🥭🥭同埋豆乳蛋糕🫘賣相超級吸引🥰
有埋素食嘅選項,非常之貼心,非常推薦❣️❣️
士多啤梨梳打同埋百香果梳打超清新,夠晒Fresh❣️❣️
  • 卡邦尼煙肉泡菜意粉
  • 前菜
  • 韓式便當配炸雞
2023-09-01 60 瀏覽
本來另有目標的🐻🐻‍❄️被炸物/櫻花🌸佈置所吸引,決定一試呢間韓國餐廳🍴餐廳內有個大projector播放韓團mv,已經老了嘅🐻‍❄️對新一團已經唔係咁了解,而🐻…只專注地揀食、等食、同埋食!🤣瘋狂嘅🐻叫左好多炸嘢,包括:1️⃣芝士炸雞6件2️⃣炸菇3️⃣炸軟殼蟹4️⃣蜜桃🍑梳打5️⃣甜麥仁拿鐵 Jolly Pong Latte先講主食1️⃣2️⃣3️⃣:🐻芝士醬不過不失,6件炸雞包含2件雞全翼、2件雞鎚、同兩件雞全肉。全肉部分啖啖肉當然食得最惹味,但對懶懶嘅🐻🐻‍❄️嚟講,無得揀無骨雞塊就差少少🙈…炸菇都juicy👍🏽醬汁係普通沙律醬,太肚餓無影到相😳;炸軟殼蟹就無諗過咁大塊👍🏽呢幾樣炸物食落都脆👍🏽飲品方面4️⃣5️⃣:🐻‍❄️甜麥仁拿鐵反而有驚喜👍🏽因為Latte帶微苦,反而襯托出穀物微甜,幾特別😬鍾意微甜飲品嘅大家可以一試👍🏽👍🏽蜜桃🍑梳打味道亦係正常發揮,不過對蜜桃紅🍑太深印象🤣,🐻‍❄️一開始見到黃色以為佢嚟錯🤣份量都幾啱小鳥胃/情侶,食完🐻🐻‍❄️都係7分飽左右結論:嚟到呢條街想食韓國嘢,可以一試,📸打卡都唔錯

瘋狂嘅🐻叫左好多炸嘢,包括:
1️⃣芝士炸雞6件
2️⃣炸菇
3️⃣炸軟殼蟹

4️⃣蜜桃🍑梳打
5️⃣甜麥仁拿鐵 Jolly Pong Latte

先講主食1️⃣2️⃣3️⃣:
芝士炸雞(6件)

炸軟殼蟹

飲品方面4️⃣5️⃣:
甜麥仁拿鐵

份量都幾啱小鳥胃/情侶,食完🐻🐻‍❄️都係7分飽左右

結論:嚟到呢條街想食韓國嘢,可以一試,📸打卡都唔錯
2023-08-18
炸軟殼蟹