2021-06-12 840 瀏覽
嚟呢度慶祝結婚週年紀念,第一次嚟拎住menu都唔知食乜好,店員好熱情既介紹令我哋享用到美味既晚餐之餘,仲好好享受成個氣氛。成餐飯好滿意啊!值得👍再次多謝店員熱情既招待,服務態度好好啊☺️
2021-04-21 1406 瀏覽
✨自家製麵包俾我哋慢慢揀,配上橄欖油、黑醋、海鹽牛油,是小妹最喜歡的麵包!前菜:✨薄切日本帶子刺身、西班牙紅蝦刺身 198鮮味十足,但份量太少!沙律 ✨蟹肉凱撒沙律 138蟹肉、沙律菜都好大份,略嫌沙律醬太少!湯:✨海龍王湯 268 包括甘鯛魚、魷魚、鮮蝦、青口,食材豐富,甘鯛魚製作突出,皮脆肉嫩,但是味道似有若無,這個價錢,吃不出驚喜來。主菜 268✨慢煮牛小排、烤焗牛骨髓、洋薏米牛小排腍軟又入味,處理得很出色;牛骨髓面上鋪滿了蒜與滿滿油脂互相交融;洋薏米口感煙靭特別!甜品:飄浮島 138✨玫瑰荔枝芭菲、黑加倫子芭菲、紅桑子芭菲、香草乳酪凍湯;店員建議由淡至濃逐一品嘗,吃出清新酸甜果香,最喜歡這甜品!服務態度友善,加分!☺️

薄切日本帶子刺身、西班牙紅蝦刺身

前菜:
✨薄切日本帶子刺身、西班牙紅蝦刺身 198
鮮味十足,但份量太少!

蟹肉凱撒沙律

沙律
✨蟹肉凱撒沙律 138
蟹肉、沙律菜都好大份,略嫌沙律醬太少!

海龍王湯

湯:
✨海龍王湯 268

慢煮牛小排、烤焗牛骨髓、洋薏米

主菜 268
✨慢煮牛小排、烤焗牛骨髓、洋薏米

飄浮島

甜品:飄浮島 138

服務態度友善,加分!☺️
薄切日本帶子刺身、西班牙紅蝦刺身
蟹肉凱撒沙律
海龍王湯
慢煮牛小排、烤焗牛骨髓、洋薏米
飄浮島
2020-12-03 2171 瀏覽
30/11 同事last day,故事預早一天預約公司附近食午餐。用OpenRice 預約咗,但三天佢哋都冇確認我用膳,沒有給予哩數。當天我預早十五分鐘前到達,店內祇有兩枱便入座等同事們來。侍應送上午餐牌,由於未齊人未有即時下單,但十分鐘內侍應三番四次問我需要點餐嗎?及後齊人就點了兩份慢煮加拿大豬架配 燒什菜及兩份紐西蘭肉眼扒配紅酒汁,都是set lunch 。有餐湯菠菜忌廉湯配香脆火腿及海鮮荔枝沙律選擇。個湯唔夠熱份量少,四五口已經KO 而我且唔覺有香脆火腿。同事個沙律賣相不錯味道亦ok,但除咗魷魚就見唔到其他海鮮。豬架味道正常但比較細件,放大張相至睇得下,唔稱得上是豬架祇可以説是豬扒,或者在餐牌上加bb size。牛扒同事點咗一份五成一份七成熟,結果七成嗰份over咗。整體不算差但以$148-168 一個set 應該有進步空間囉。
2020-11-30
2020-12-01 1399 瀏覽
11月30日,為庆祝我明天生日,拺左呢间餐廳豪一下首先我order6隻生蠔,服務員能夠清楚介紹品種和進食次序,之後就食主餐。 各款食物都好好味,雖然細細碟,但食到尾都夠飽嘅場內气氛溫馨,適合情侶dating,朋友聊天,食物好味,服務有礼。每月更新 menu。會再次光顧
2020-11-30
生日
2020-11-29 1055 瀏覽
今日同女友黎食西餐,店入面好靚,有露天位置可吸煙,就到聖誕有放聖誕樹仔,店員服務好好而且都好nice,今晚一齊試左tasting menu 好特別感覺,食物同醬汁都好好食,佢既雞尾酒好好飲,但趁凍快啲飲好飲啲,不過走前店員話12月1會轉menu....期待下次既新菜式有少少野要提醒,如果覺得自己係食量較大既話,未必夠飽,所以落單前要自己諗一諗先今次係試左tasting menu 既牛肉眼三文治同鵝肝雞腿捲,佢地既醬汁好好味好特別
2020-11-29
2020-11-24 906 瀏覽
新推出fusion menu就去左試食物質素高 服務好 環境舒服香煎醉鵝肝雞卷配日本生蛋黃用慢煮既方法煮 所以雞肉十分嫩加上秘制烤雞汁 正!呢款雞就唔係用慢煮食完上面個個再食呢個 肉質味道都爭好遠---海膽多士 值得一試!--呢個他他都值得試
新推出fusion menu就去左試
食物質素高 服務好 環境舒服

香煎醉鵝肝雞卷配日本生蛋黃
用慢煮既方法煮 所以雞肉十分嫩
加上秘制烤雞汁 正!

呢款雞就唔係用慢煮
食完上面個個再食呢個
肉質味道都爭好遠

海膽多士 值得一試!

-呢個他他都值得試

2020-09-20
2020-11-22 681 瀏覽
揀餐廳最愛選擇有特色而網上有得訂座的, 如果有埋優惠更加一流~今次選擇呢間Nathanhouse就係看中其他blogger介紹呢個餐廳既tea set裡的蟹餅~所以就選左呢間餐廳作今次飯聚的開始~經openrice訂左3點30分,我3點20分左右到達在門口看到下午茶供應的餐牌只提供一般的輕食而沒有tea set! 所以我進入餐廳入座前先查詢清楚, 餐廳服務員跟我說那個tea set己經沒有做兩個月了。我就說想先跟朋友查詢tea menu是否合適!他有禮的向我說不緊要,先跟朋友相討。因此我在門口先打電話給朋友商討一下,轉地點還是照入座? 最後因為時間有點晏而晚上也訂枱在尖沙咀晚膳,決定入座聊聊天隨便吃點輕食好了~當我再次進入餐廳時,另一位服務員跟我說了句,我的職員能解答到你需要嗎?  我有點不明,只跟他說在openrice訂了座並將電話示意給他看。隨後他安排我入座,放下menu沒說一句話就掉頭走了。既沒有問我有什麼需要也沒有供應水給我,可能現在的餐廳並不會再主動提供這服務。那我就在等待朋友那十多分鐘裡,靜靜坐在座位上拍拍餐廳。先說說餐廳,座位舒適環境浪漫而且全餐廳由室外位置、門口位到室內
所以就選左呢間餐廳作今次飯聚的開始~

那我就在等待朋友那十多分鐘裡,靜靜坐在座位上拍拍餐廳。

先說說餐廳,座位舒適環境浪漫而且全餐廳由室外位置、門口位到室內都己經安排了聖誕佈置,十分美也很有氣氛~
尤其聖誕樹位,一定要拍張呃like呀 ^Q^

朋友到了我們細心看過餐牌後,我發現自己入座前不小心看漏了餐牌裡大部份主食也是Vegetarian dishes,其實不太岩我吃,最後我們決要份末來漢堡配炸脆薯及香脆炸雞

決定了就跟服務員示意落order (引領入座那位服務員),當我們先說一份末來漢堡配炸脆薯,他就打斷我們說話說現在menu沒有熱狗了......
我們說沒有要熱狗。只要末來漢堡配炸脆薯及香脆炸雞,餐飲熱咖啡。因為只有一個是tea set所以只有一杯餐飲,另要了兩杯熱水。
(提外話:帶位跟落order是同一位帶眼鏡短髮的服務員...其實如果menu裡有售罄的食物該客人入座給menu時告知,並不是客人落單時中途打斷別人說話。可能飯友會覺得我有點要求過高,但一間餐廳的成功除了食物,服務、環境、衛生等等...也要配合啊!)

末來漢堡配炸脆薯--賣相不錯份量也OK,很細心幫客人將漢堡切開兩份。
脆薯熱辣辣又香又鬆脆,至於未來漢堡就是正常的,不是它不好吃,只是我本身不太愛吃"末來肉"
因為口感味道始終跟真肉那份juicy十份不同的~
末來漢堡配炸脆薯

香脆炸雞--這個炸雞....上枱時朋友說: 嘩然咁似麥樂雞。我笑說,可能好好味呢~~
結果。。。。登登登登,個炸雞真係好味架~~~ 外皮香脆,內裡肉質又鬆軟,但你吃得出不是用了什麼粉"拿"到肉質變軟的~
當看到杯上以為份量不多,吃落也有十多舊呀! 反而這個有驚喜呀~
香脆炸雞

Tea set配的熱咖啡(餐飲)--咖啡不太香濃但喜歡配熱奶,因為凍奶的話倒落咖啡後會令咖啡凍左。
香滑咖啡

因為tea set menu不是太岩我們的口味,所以沒有點太多食品。不過這裡是值得光顧的,只要撇除那位帶入座的服務員,這裡無論食物質素、環境及衛生也是不錯的。一位女服務員說跟公司研究所能否做回tea set。希望有機會再光顧試試它們的testing menu或tea set~
題外話/補充資料: 這次是經openrice訂座的,入座時告知服務員,但最後顯示是未出席,臨離開餐廳時服務員也說會跟進。不過最後本人也是找openrice幫忙跟進。openrice的效率真的很快,由跟我查詢到解決問題不用兩天。所以一直也很喜歡用openrice =)
2020-11-14
香脆炸雞
香滑咖啡
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui今日lunchtime帶左同事去試下山林道一間隱世高質西餐廳佢係山林道最入既位置 紅色既裝修 仲有好多花係門口做裝飾 又靚又顯眼 之前試過walk in 差d入唔到所以今次就提早book 定😊餐廳唔算大 枱同枱之間有透明隔板隔開 座位好闊落 疫情期間都可以食得安心上次試左西式 有餐湯 餐包 主菜同餐飲今次就試中式 叫左個✨經典焗豬扒飯 $78一上菜 熱辣辣 賣相好靚仔濃郁既茄汁同芝士鋪滿飯面 茄汁唔係死甜 比出面食既酸多少少(感覺無落咁多糖 更好😆)豬扒好鬆軟 仲有蕃茄 菠蘿好開心個飯底雖然有d蛋絲 但真係唔似炒飯底因為唔油膩😍😍😍估唔到西餐廳都食到幾似樣既焗豬😚❤️✨無骨海南雞 配油飯 素菜 中式湯 $118賣相好吸引!呢個我無試到 但同事話雞都好嫩好食😋呢間餐廳係食多國菜 除左西式menu 仲有亞洲菜 價錢又唔算好貴😍😍總括黎講餐廳無論環境定食物都高質👍🏻📍 Nathanhouse尖沙咀山林道38號地舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

✨經典焗豬扒飯 $78

一上菜 熱辣辣 賣相好靚仔
濃郁既茄汁同芝士鋪滿飯面
茄汁唔係死甜 比出面食既酸多少少
(感覺無落咁多糖 更好😆)

豬扒好鬆軟 仲有蕃茄 菠蘿

📍 Nathanhouse
尖沙咀山林道38號地舖
無骨海南雞 配油飯 素菜 中式湯
2020-09-13 1211 瀏覽
第一次來呢間餐廳食,水準比想像中高👍一開始先叫咗一打生蠔,配上特製嘅醬汁非常鮮甜之後就有海膽多士,極度鮮甜,以後都唔使返日本食🤭主菜就係高級牛肉嘅三文治,一咬落去啖啖肉汁完全唔韌,直逼A5和牛級數😋另外必食嘅就係波士頓龍蝦尾伊麵,肉質爽甜,差啲想encore多兩份😂差啲唔記得咗,佢啲麵包配牛油都令人喜出望外!臨走先見到出面有部大電視,原來佢開埋酒吧,可惜疫情關係冇得睇......惟有下次先啦
第一次來呢間餐廳食,水準比想像中高👍
一開始先叫咗一打生蠔,配上特製嘅醬汁非常鮮甜
之後就有海膽多士,極度鮮甜,以後都唔使返日本食🤭
差啲唔記得咗,佢啲麵包配牛油都令人喜出望外!
2020-08-15 1601 瀏覽
早排有朋友推介呢間位於山林道嘅餐廳,於是就趁weekend帶屋企人嚟試下lunch,我地坐窗邊位置,枱與枱之間位置闊落,坐得安心又舒適。呢度嘅lunch set價錢相當合理,每個餐都包沙律/餐湯、餐包同餐飲。水牛芝士番茄沙律我首先揀左要沙律,賣相精緻得令我有啲意外,新鮮嘅車厘茄脆口清甜,加上水牛芝士同火箭菜絕配。餐包幾款不同口味嘅餐包配上香草牛油,少至餐包都見到餐廳嘅誠意。香草脆包糠焗比目魚伴薯蓉泡沫比目魚嘅油香味重,口感嫩滑,加上面層焗成金黃色嘅麵包糠令賣相更吸引同食落更惹味,另外特別一提係個薯蓉泡沫,薯蓉就食得多,變成泡沫就真係未食過!口感似食緊cappuccino上面層奶泡咁,但薯仔味依舊好濃,感覺新奇特別!焗豬扒飯呢個焗豬扒飯都做得相當出色,醬汁唔會好似出面連鎖餐廳咁杰撻撻一pat,蕃茄汁酸酸甜甜咁又扣住啲炒飯粒,而且豬扒嘅份量都幾多,係真材實料嘅焗豬扒飯!蟹肉蝦餅迷你漢堡包呢個迷你漢堡賣相可愛,估唔到個炸蟹肉蝦餅十分鮮味,相當足料食落啖啖蟹味,係個意外驚喜。

水牛芝士番茄沙律

餐包
幾款不同口味嘅餐包配上香草牛油,少至餐包都見到餐廳嘅誠意。

香草脆包糠焗比目魚伴薯蓉泡沫

焗豬扒飯

蟹肉蝦餅迷你漢堡包
2020-07-22 1120 瀏覽
COVID-19全球大流行!抗疫半年,生活習慣改變了!其中包括:不聚餐!5月份,當時疫情稍緩了一下,端午節假期,約了好友吃午餐,上次見已經是4個月前!經Open Rice訂座,準時到達。第一次來,店面不大,餐桌排得比較擠,抗疫期間,是個扣分項!朋友建議點餐牌内最貴的lunch set:USA Prime Ribeye in Red Wine,端午節吃牛扒,來個反傳統!牛扒不夠嫩滑,比較普通!午餐配餐湯和餐前面包,味道不錯!加配了以下的:#橙汁,加18元/杯,沒啥特別!#Cappuccino,午餐配咖啡,加28元升級cappuccino,好喝!#朱古力脆餅,加28元,朱古力味濃郁,是本餐最好吃的!#紅桑子雪糕,加18元,朋友說味道挺好的!來一次就夠的店!
COVID-19全球大流行!
抗疫半年,生活習慣改變了!其中包括:不聚餐!

經Open Rice訂座,準時到達。
第一次來,店面不大,餐桌排得比較擠,抗疫期間,是個扣分項!

午餐配餐湯和餐前面包,味道不錯!

加配了以下的:
#橙汁,加18元/杯,沒啥特別!
#朱古力脆餅,加28元,朱古力味濃郁,是本餐最好吃的!
#紅桑子雪糕,加18元,朋友說味道挺好的!

來一次就夠的店!
2020-06-25
2020-07-03 1343 瀏覽
朋友係OpenRice 見到介紹呢間餐廳好似幾吸引,就上網book 枱。餐廳可以坐outdoor 或者indoor,不過依家咁熱既天氣,我地緊係揀坐入面啦🥵😅******************************🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺餐廳門口好靚,有我最鍾意既繡球花🥰我地4個女仔點左兩個tea set,每人$148+1呢個tea set會有鹹點同甜點,應該係即叫即整,所以我地都等左一段時間,我最鍾意就係最底層既香煎迷你蟹肉餅,酥脆既蟹肉餅,煎得好脆好好味呀!😋馬卡龍表面光滑,口感層次分明,吾會太甜英式鬆餅平時我吾係幾鍾意食,但出乎我意料,又ok喎!吾會太乾身
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

餐廳門口好靚,有我最鍾意既繡球花🥰

我地4個女仔點左兩個tea set,每人$148+1

馬卡龍表面光滑,口感層次分明,吾會太甜

2020-06-25 785 瀏覽
臨時臨急走地方慶祝生,誤打誤撞走到山林道,看到這家餐廳外觀好靚,見佢 testing menu 都幾吸引, 就入咗去試下。雅緻的環境是晚係愛爾蘭生蠔,完全係正到不得了,係5星級酒店buffet都食過愛爾蘭生蠔,完全係兩回事,佢既生蠔肥美香甜,真係想叫多半打,佢每隻68,半打6折,物有所值麵包做得不錯,其中一個是有煙肉碎,很香,另外有一塊似餅乾,也很美味,沒有預計麵包都會好食,哈哈,呢度係2人份量很新鮮的頭盤藍鰭吞拿魚牛油果山葵雪糕,唔搶喉,少少甜,師很特別,好想encore湯係先有一片帶子,再加海鮮湯,感覺是清新的龍蝦湯 充滿蒜香的蜆肉意粉老公叫的main course, 我唔食牛既,所以冇試,佢就話好嫩我叫的是愛女魚併酥皮松葉蟹柳, 這道菜反而是酥皮松葉蟹柳有驚喜,一軟一脆,口感原來都幾夾夏日雜莓配黑加侖子雪葩,清新既黑加侖子雪葩為這晚豐富的晚餐劃上完美句號

雅緻的環境

很新鮮的頭盤

湯係先有一片帶子,再加海鮮湯,感覺是清新的龍蝦湯

充滿蒜香的蜆肉意粉

2020-06-24
生日
  • 生蠔
2020-06-23 463 瀏覽
兩個人嗌左一份tasting menu, 單嗌左一份無花果風乾火腿 一份炸薯條 埋單大約$920tasting menu 既食物都好精緻 其中一道 芥末雪糕配藍鯨吞拿魚 好特別 用一個小盒serve, 兩樣都好好味 服務方面 整體餐廳既侍應都好有禮貌 環境都好靚 坐位舒適值得推介。

服務方面 整體餐廳既侍應都好有禮貌 環境都好靚 坐位舒適

值得推介。
2020-06-07 634 瀏覽
位於尖沙咀這間西餐廳裝修華麗, 樓底高有情調, 很適合情侶來食Fine Dining. 這次點了近期熱推的tasting menu, 每道菜都很高質, 而且裝飾得很美, 有味覺和視覺的享受.主菜點了 & , 兩個主菜都好好味, 魚肉鮮嫩, 肉眼亦很淋很入味. 前菜亦很吸引, 有, , 等, 約$500位其實亦不算貴, 因為可以品嚐這麽多道菜😎 ❤餐廳 : 💙地址 : 尖沙咀山林道38號地舖

主菜點了[愛女魚配紅花汁] & [美國肉眼澳洲牛脷紅酒汁], 兩個主菜都好好味, 魚肉鮮嫩, 肉眼亦很淋很入味.
前菜亦很吸引, 有[牡丹蝦薄片配海膽], [藍鰭吞拿魚牛油果山葵雪糕], [北海道帆立貝清湯]等, 約$500位其實亦不算貴, 因為可以品嚐這麽多道菜😎

❤餐廳 : [Nathanhouse]
💙地址 : 尖沙咀山林道38號地舖